Sidebar

22
Fri, Sep
23 Artikel Baru

SEGAMAT: Kesiapsiagaan Muslimat sebagai salah satu sayap PAS dalam gerak kerja PRU14 terus diperkukuhkan dengan sesi penerangan yang menjadi tunjang penting dalam menyampaikan mesej parti.
 
Ia juga sebagai mengikat teguh kesatuan kalangan ahli serta menjadi tanda kebangkitan Muslimat dalam menghadapi PRU14 dengan membawa mesej politik Islam yang sebenar.
 
Intipati itu antara dipertegaskan Ketua Penerangan Muslimat PAS Johor, Normala Sudirman pada program Jelajah Saidatina Khadijah (JELAS 3.0) di Hotel Villa, di sini sebentar tadi.
 
Sementara itu, Naib Ketua Muslimat PAS Malaysia, Ustazah Salamiyah Mohd Nor dalam ucapannya memberitahu, Muslimat PAS kini telah menyediakan persiapan mingguan untuk setiap ahli menggerakkan Gelombang AKIFI.
 
"Kita mahu gerakan penerangan bergerak aktif bagi meruntuhkan kefahaman jahiliyah dalam masyarakat. Kita tidak pernah dengar kebaikan PAS di televisyen mahupun di akhbar.
 
"Walaupun begitu, orang PAS kena peka dan mengambil tindakan tegas atas setiap kata nista mereka," ujarnya merujuk kebiadaban Siti Kasim baru-baru ini.
 
Beliau menggesa Muslimat PAS Kawasan turut memanjangkan laporan polis atas tindakan peguam itu yang terang-terang menghina Islam dengan logik akalnya terhadap pensyariatan ibadah korban.
 
Pada program tersebut, peserta turut didedahkan dengan sesi penerangan Dokumen Hijau oleh Ketua Penerangan Muslimat PAS Malaysia, Ustazah Wan Hasrina Wan Hassan.
 
JELAS 3.0 telah dirasmikan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Johor, Ustaz Abdullah Hussein dan turut dihadiri Ketua Muslimat PAS Johor, Atiyah Ahmad. - HARAKAHDAILY 22/9/2017

HIJRAH dalam sejarah Nabi kita Muhammad saw dan para Sahabat Rhm secara asasnya terbahagi kepada 3 peringkat dan ia berlaku dengan misinya yang tersendiri.

Hijrah Pertama: Pertahankan Aqidah

Hijrah para Sahabat Rhm ke Habsyah. Diketuai oleh Saidina Othman ibn Affan Rha dan Saidina Jaafar ibn Abi Talib Rha. Misi hijrah ini adalah untuk mempertahankan aqidah setelah menerima tekanan dan penyiksaan yang dahsyat daripada kuffar Quraisy pada masa itu.

Hijrah Kedua: Menyebarkan Dakwah

Hijrah Nabi saw ke Taif. Ianya percubaan pertama kali membawa Islam ke luar kota Makkah. Setelah dakwah Nabi saw disekat dan dihalang ketat oleh penduduk Makkah malah mereka melipatganda tekanan ke atas Nabi saw selepas kewafatan Abu Talib dan isteri Baginda saw Saidatina Khadijah Rha. Misinya adalah untuk melebarkan dakwah ke luar kota Makkah.

Hijrah Ketiga: Mendaulatkan Syariat Islam

Hijrah Nabi saw ke Yathrib (Madinah Al Munawwarah) bersama para sahabatnya Rhm adalah untuk memastikan Islam dapat ditegakkan. Setelah pembesar Makkah dan kuffar Quraisy tidak membenarkan Islam bertapak di Makkah pada waktu itu, Nabi saw menerima baiah dari Aus dan Khazraj untuk berhijrah ke Yathrib. Misi Hijratul Kubra ini ialah untuk Mendaulatkan Syariat Islam.

Hijrah adalah sebahagian dari perjuangan Islam yang akan berlangsung sepanjang zaman. Asasnya adalah Hijrah dari Kufur kepada Iman. Jahiliyah kepada Islam. Dosa kepada Pahala. Derhaka kepada Taat. Maksiat kepada ibadah. Bida'ah kepada Sunnah.

Hijrah tidak hanya bermaksud berpindah dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain, tetapi secara istilahinya, hijrah juga merupakan sebuah perjuangan untuk melakukan perubahan.

Berubah ke arah yang diredhai oleh Allah swt. Antaranya ialah membebaskan diri dari belenggu kemungkaran ekonomi dan kefasadan politik dengan gigih berjuang untuk mengembalikan kekuatan ummat Islam dan mewujudkan persekitaran masyarakat dan negara yang patuh syariah.

Penghijrahan ini WAJIB dilakukan malah siapa yang berjuang ke arahnya mendapat tempat yang sangat istemewa di sisi Allah swt:

وَمَن يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ يَجِدْ فِي الْأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَن يَخْرُجْ مِن بَيْتِهِ مُهَاجِرًا
إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ
فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

Dan sesiapa yang berhijrah pada jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya ia akan dapati di muka bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur; dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah An Nisa': 100)

Pilihan raya Umum ke 14 akan datang, yang bakal berlaku dalam tahun ini (1439 hijriah) adalah menjadi turning point untuk rakyat Malaysia amnya dan ummat Islam khasnya melakukan perubahan (penghijrahan).

Apa yang kita mahu ialah mengembalikan semula kuasa politik ummat Islam. Kita mahu jumlah kerusi atau suara ummat Islam bertambah besar dalam Parlimen. Kerusi yang mewakili ummat Islam selayaknya mencapai 2/3 majoritI.

Ianya boleh dilakukan melalui proses pilihan raya dengan pilihan rakyat yang bijak dan mahukan perubahan.

Kita yakin bahawa Islam membawa kebenaran, keadilan, kesejahteraan dan keselamatan kepada semua rakyat tanpa mengira latar belakang agama dan bangsa. Islam sewajarnya diberi peluang untuk mengurus tadbir negara ini dengan manhaj petunjuk Allah swt. agar bebas dari rasuah, salah guna kuasa, penyelewengan dana awam dan sebagainya.

Rakyat perlu sedar betapa pihak Evangelist, Islam Liberal dan golongan yang bertuhankan aqal dan nafsu sedang galak berkempen untuk menguasai massa dengan idea-idea songsang mereka. Tanpa suara Islam yang kuat dan cukup bilang untuk membuat keputusan di Parlimen, maka masa depan ummat Islam di negara ini tergugat.

Tidak selayaknya di bumi Islam sebagai agama Persekutuan atau agama Negara ini, tiba-tiba ummat Islam menjadi lemah. Lemah dalam jumlah mereka yang ramai, bangsat di atah tanah air sendiri dan hina di hadapan kaum bangsa sendiri.

Sempena kehadiran Tahun Baru Hijrah 1439, marilah kita melakukan penghijrahan dengan membuat perubahan yang berani dan benar dalam pilihan raya umum ke 14 kelak, membina Negara yang Sejahtera Bersama Islam.

Sejahtera Bersama Islam

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat
1 Muharram 1439 / 22 September 2017 – HARAKAHDAILY 22/9/2017

AWAL Muharram atau Maal Hijrah adalah hari penting bagi umat Islam untuk menandakan peristiwa penting yang terjadi dalam sejarah Islam memperingati penghijrahan Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wa sallam dari Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masehi. Acara bersejarah berlaku pada 1 Muharram Tahun Baru untuk kalendar Hijriah. Tetapi tahun hijrah Nabi Muhammad dari Mekah ke Madinah diambil sebagai permulaan perhitungan untuk kalendar Hijrah.
 
Hijrah perlu difahami sebagai berpindah dari keadaan yang tidak baik kepada keadaan yang lebih baik. Pada ketika ini, kita dilanda dengan pelbagai ancaman dan agenda yang bertujuan untuk memusnahkan akidah umat Islam, terutamanya di Malaysia. Antaranya serangan terhadap pemikiran seperti liberalisme, pluralisme, sekularisme, dan lain-lain. Adakah kita sensitif atau celik dengan ancaman ini?
 
Bukan saja serangan dan ancaman akidah tetapi masalah kehidupan rakyat yang semakin terdesak sehingga membebankan kehidupan rakyat seperti masalah kenaikan harga barang harian, GST, dan penyalahgunaan kuasa sehingga kehidupan rakyat semakin tersepit dengan masalah ini.
 
Oleh itu, kita menyeru kepada semua rakyat bahawa kita perlu berubah dan berusaha untuk berpindah dari keadaan buruk kepada keadaan yang lebih baik dengan menukar sistem yang sedia ada secara keseluruhan dengan sistem Islam yang lebih adil untuk semua.
 
Dengan kesempatan pada permulaan Muharram ini, Kami menyeru  semua rakyat untuk bersedia menghadapi cabaran yang lebih besar, terutamanya mengubah sikap orang-orang yang sukar untuk menerima perubahan dari yang buruk ke yang lebih baik.
 
Selamat menyambut Maal Hijrah 1439H kepada semua semoga itu kita dapat menikmati kehidupan yang lebih baik daripada hari ini.
 
JOFRI JARAIEE
Pesuruhjaya PAS, Sarawak
1 Muharram 1439/22 September 2017.– HARAKAHDAILY 22/9/2017

PENGGUNA media berita yang amat rendah tahap celik media mudah untuk percaya dan menyebarkan berita-berita "clickbait," berita yang sangat jelas elemen gempar, emosi yang kuat, dan retorik yang mencetus sentimen para pembaca.

Elemen gempar, emosi dan retorik ini membina tulisan-tulisan yang kelihatan sangat menarik dan mesti dibaca, kerana hampir pasti, tajuk-tajuknya tidak akan diperolehi dari laman-laman berita lain.

Seperti dijelaskan istilah ini, clickbait ialah tajuk berita yang mengumpan pengguna internet supaya menklik tajuk berita yang menarik itu, bertujuan untuk menambahkan pengunjung laman web mereka, supaya manfaat lain dapat diperolehi hasil populariti laman, seperti iklan.

Dalam usaha menarik pengunjung laman web, pengendalinya mengenal pasti isu-isu yang menarik ramai pembaca, seperti tokoh-tokoh atau negara-negara tertentu yang sedang popular, serta juga retorik yang membangkitkan semangat, cerita-cerita kejayaan dan bencana yang menimpa musuh.

Berita-berita berbentuk sebeginilah yang biasa diulang-ulang dalam pelbagai bentuk, tanpa menceritakan lebih daripada apa yang menarik pembaca. Berita yang diterbitkan tidak menepati kriteria berita seperti yang sepatutnya.

Berita clickbait biasanya jauh berbeza berbanding tajuknya yang penuh shock value. Kejutan ini memberi janji bahawa artikel tersebut ialah sesuatu yang baharu yang tidak diketahui ramai, seperti pendedahan menggemparkan, atau paling biasa, memperbesarkan sesuatu, misalnya mengangkat secara berlebihan dan salah sikap, pendirian, kenyataan dan kemampuan sesebuah negara untuk berdepan negara musuh.

Tajuk berita clickbait menaburkan janji yang tidak dapat dipenuhi oleh berita yang diterbitkan itu, tetapi memberi elemen keseronokan dan memuaskan sentimen tertentu pembaca.

Tajuk-tajuk berita clickbait boleh dikenali biasanya dengan dakwaan berlebihan dan berita selalu kurang penjelasan dan perincian, pada masa sama, sumber-sumber rujukan juga kurang jelas atau palsu sama sekali.

Satu contoh yang biasa ditemukan ialah berita yang memperbesarkan retorik seorang pemimpin Islam, misalnya Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, sejak beliau menjawat jawatan perdana menteri lagi. Beliau digambarkan bersedia berperang dengan Israel, berdasarkan satu kenyataan mengkritik Israel dan memberi amaran. Beliau juga diberitakan bersedia bertindak secara ketenteraan terhadap kerajaan Myanmar dalam isu Rohingya.

Kenyataan beliau ini dikemukakan secara simplistik dan secara mutlak sebagai satu contoh kesediaan seorang pemimpin Islam berdepan dengan Israel, tanpa mengambil kira faktor seperti hubungan diplomatik yang baru dipulihkan, faktor kesediaan untuk berperang dan pelbagai pertimbangan lain.

Bentuk berita seperti ini mengukuhkan lagi mitos dan naratif yang dipegang oleh pembaca yang disasarkan. Inilah faktor yang menyebabkan pembaca memilih untuk klik pada tajuk berita tersebut.

Isu-isu yang lebih sukar dan tidak selari atau berlawanan, misalnya dengan naratif "pembela Islam" yang dikemukakan berita clickbait tentang pemimpin Islam itu diabaikan begitu sahaja, kerana hal itu tidak menarik dan mengganggu usaha membina populariti, iaitu tarikan pembaca terhadap laman tersebut.  

Laman-laman dipenuhi berita clickbait ini hampir pasti dipenuhi dengan pelbagai berita dan artikel sensasi, yang dapat dilihat secara keseluruhan bertujuan untuk menarik pembaca dan pengunjung laman web.

Berita seperti ini mengeksploit emosi, jangkaan, dan harapan pembaca. Dalam keadaan dunia Islam berdepan pelbagai bentuk masalah dalaman, krisis dan konflik sesama sendiri, berita-berita ini menyediakan satu bentuk escapism dengan mengeksploit sentimen pembaca terbabit.

Dalam keadaan krisis seluruh dunia Islam yang tidak berkesudahan dan rasa tidak terdaya yang berleluasa ini, berita-berita clickbait, sama ada yang memperbesarkan sesuatu perkara atau palsu semata-mata, menambahkan lagi krisis umat ini.

Hal ini telah berpanjangan, sekurang-kurangnya sejak perkambangan panas kebangkitan rakyat di dunia Arab, yang telah memburukkan keadaan dengan membina kepercayaan-kepercayaan karut, menyebarkan laporan-laporan palsu dan meningkatkan serta menyebarkan persengketaan antara mazhab dalam kalangan umat Islam.

Berita-berita ini hakikatnya ialah bahan-bahan yang mengkhayalkan, mengeksploit tanpa memberi pemahaman sebenar, malah keliahatan berusaha mengelak daripada menceritakan hal sebenar yang lebih kompleks.

Berita-berita seperti ini tidak menyumbang kepada pemahaman isu-isu penting, melainkan membawa kepada pemahaman menyeleweng dan kepercayaan palsu.

Menyedari ancaman penyebaran berita yang menyeleweng dan palsu ini, amat penting umat Islam meningkatkan celik media masing-masing, supaya dapat membuat pilihan yang bijak, tidak mudah tertipu, sama ada tertipu membaca atau lebih buruk lagi, membantu menyebarkan perkara yang sia-sia dan palsu.– HARAKAHDAILY 22/9/2017

SEJARAH penghijrahan Rasulullah SAW membawa satu intipati penting untuk dihayati bersama bahkan ia merupakan satu gambaran terbaik dalam menguruskan sebuah organisasi.

PerakPeristiwa agung dengan berlaku pusat aktiviti dakwah Nabi sehingga membawa kepada pembentukan sebuah negara Islam di Madinah. Baginda menjadi ketua urusan agama, sekaligus pemimpin negara nombor satu yang kemudiannya diteruskan dengan pemerintahan Khulafa'.

Hijrah menjadi penanda aras utama bagi membentuk sebuah model negara Islam yang diasaskan sendiri dengan syariat Islam. Kerajaan ini diteruskan sehingga 13 kurun lamanya sehingga jatuh secara rasmi pada 3 Mac 1924 pada zaman Kerajaan Turki Uthmaniah.

Kejayan hijrah tidak digerakkan hanya dengan sebatang tubuh Rasulullah SAW semata-mata namun sebaliknya ia dilaksanakan bersama jentera dari pelbagai latar belakang serta memainkan peranan masing-masing.

Perancangan yang disusun baginda Rasulullah SAW dengan penuh teliti bahkan peranan setiap individu diletakkan sesuai untuk kemampuan mereka sehingga berjaya melakar sejarah besar dalam Islam.

Rasulullah SAW mengutamakan gerakan secara berjemaah serta memberikan sepenuh kepercayaan dalam memastikan matlamat utama mampu dicapai dengan mengikut segala perancangan yang disusun bersama.

Sempena dengan kedatangan tahun Hijrah yang baru, ayuh semua pendokong dan penyokong Islam kita lakukan anjakan paradigma bersama bagi melihatkan Islam diamalkan dalam kehidupan masyarakat sehingga kita bertamu di syurga Allah SWT kelak.

Salam Hijraturrasul.

RAZMAN ZAKARIA
Pesuruhjaya PAS Perak
1 Muharram 1439/22 September 2017 – HARAKAHDAILY 22/9/2017

TINTA emas yang mengukir sejarah peristiwa Hijrah Nabi Muhammad S.A.W, kaum keluarga dan para Sahabat R.A perlu teguh dihayati dan diimplementasi dalam kehidupan serta perjuangan di sepanjang zaman. Walaupun masanya semakin jauh menjarakkan, namun iktibarnya mesti didakap kemas sebagai panduan dalam setiap langkah kebangkitan dan perubahan.
 
Hijraturrasul telah menyaksikan, betapa bangsa Arab khususnya kaum Quraisy yang dibejati jahiliyah dan terperuk kekosongan hidup di Makkah, tiba-tiba bangkit sebagai umat terbilang serta memayungkan rahmat hingga dua pertiga muka bumi. Asasnya ialah membangunkan tamadun manusia serta negara di bawah panji Islam dan keredaan Allah S.W.T.
 
Kebangkitan dan perubahan inilah titik yang mesti sentiasa dimajukan dalam diri setiap manusia lebih-lebih lagi umat Islam. Malangnya, sekitar satu abad ini umat Islam bukan sahaja lemah meyakini Islam sebagai akidah, malah sirna dari kehidupan hariannya. Jauh sekali dalam sistem hidup bermasyarakat dan negara yang ditegakkan.
 
Umat Islam meramaikan bumi sekadar jumlah dan keluasan tanah diduduki, namun terbelengu jajah, tertindas sengsara serta tercengkam milik oleh keparat yang menakluki kepercayaan, kebebasan serta wawasannya. Menjadilah umat ini umpama buih di lautan dan hidangan lazat yang dikerumuni musuh-musuh Islam mewajahkannya dengan daif dan kolot tetapi ekstrem.
 
Walhal, Allah telah merakamkan di dalam al-Quran kalam-Nya yang agung pengisytiharan ke atas Nabi Muhammad sebagai qudwah hasanah yang wajib diikuti. Beliau adalah punca kuasa dalam memberi pengertian sebenar kehidupan bahagia menuju keselamatan di hari akhirat, seterusnya menggapai segala nikmat dijanjikan Allah kepada sekalian hamba-Nya.
 
Iaitulah dengan bersaksi terhadap keesaan Allah dan kerasulan Baginda serta mengambil Islam secara syumul. Umat Islam di seluruh dunia, termasuk di negara yang dicintai ini wajib kembali ke landasan tersebut sebagai satu kebangkitan dan perubahan semula dari kealpaan dan hanyut oleh sistem kehidupan dan pemerintahan selama ini.
 
Terletak di tangan rakyat segala hasrat dan kekuatan untuk berani berhijrah dengan melakukan pilihan lebih baik, setelah bukti nyata diperlihatkan kepada semua terhadap pelbagai kemungkaran, kegagalan, kepincangan, ketidakadilan, kezaliman, bahkan kesesatan. Masa untuk keluar membebaskan diri, masyarakat dan negara semakin hampir.
 
Peluang menerusi wadah demokrasi berpilihanraya dengan diperuntukkan hak kepada setiap warga yang layak, wajib dilaksanakan peranan dan tanggungjawab itu untuk membawa Malaysia kepada kesejahteraan. Hanya dengan kepimpinan dan pemerintahan Islam, impian tersebut pasti terjamin dapat dicapai sebagaimana telah Allah nyatakan:
 
“Sungguh, telah datang kepadamu seorang Rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaan yang kamu alami, (dia) sangat menginginkan (keimanan dan keselamatan) bagimu, penyantun dan penyayang terhadap orang-orang beriman.”  (at-Taubah: 128)
 
Marilah jadikan Tahun Baru Islam ini untuk mendirikan tekad yang teguh ditanam dalam diri dan dipadukan bersama sebagai satu hijrah meninggalkan segala ikatan tidak berteraskan titipan Ilahi. Seterusnya menjadikan ia langkah kebangkitan dan perubahan menuju negara yang dinaungi Allah S.W.T dan kembali subur dengan tebaran kedamaian dari sunnah Baginda S.A.W.
 
USTAZ MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Ketua Pemuda
Dewan pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 22/9/2017

KEGILAAN mahu menganjurkan pesta gay di Ibu Negara pada 30 September depan adalah siri eksperimen pihak liberal untuk menjadikan Malaysia sebagai tempat berlangsungnya acara songsang. Kehidupan LGBT itu yang gigih dipromosikan atas nama kebebasan dan hak asasi, hakikatnya untuk terus mencabar Islam sebagai tonggak negara ini.
 
Provokasi ini lanjutan dari pelbagai penganjuran seumpama termasuk pesta arak, bogel dan maksiat lain yang cuba ditaja dalam skala besar dan didalangi oleh kepentingan tertentu. Pesta gay tersebut dikatakan sebagai 'pemanas badan' menjelang White Party Bangkok selama tiga hari pada hujung Disember depan di Thailand.
 
Rakyat perlu menyedari sikap melampau yang jijik ini cuba didesak pihak tertentu menjadi sebahagian gaya hidup masyarakat. Hakikatnya ia adalah perbuatan tidak bermoral, terkutuk dan hilang pedoman dari fitrah sebenar kejadian manusia yang diciptakan oleh Allah S.W.T sebagaimana kutukan-Nya terhadap kaum Nabi Luth A.S.
 
Ia 'jalan singkat' yang boleh mengundang murka Allah dan bertentangan sama sekali dengan norma dan nilai hidup manusia bermaruah. Paling nyata, kehidupan seperti inilah kancah merebaknya penyakit sosial lainnya seperti seks bebas, pengambilan dadah dan alkohol, kepincangan rumah tangga, kelemahan prestasi kerja serta jenayah.
 
Kerajaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Jabatan-jabatan Agama Islam perlu lebih sensitif terhadap perkembangan ini dengan melaksanakan pemantauan berterusan. Ketegasan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur menolak permohonan pesta arak baru-baru ini adalah contoh tindakan yang wajar mendapat pujian.
 
Usaha gigih membantu dan mendorong individu yang terlibat dengan kehidupan seperti ini untuk kembali ke pangkal jalan juga memerlukan sokongan ibu bapa dan seluruh ahli masyarakat. Mereka hakikatnya memerlukan bimbingan berhikmah, kesantunan perhatian dan kasih sayang untuk cekal berubah dan menjauhi kehidupan itu.
 
Menggalakkan suburnya budaya gay, lesbian dan seangkatannya melalui pesta-pesta sedemikian hanyalah menjurus kepada langkah menjahanamkan moral masyarakat dan membiakkan lagi penyakit seperti HIV. Namun jika ia tetap dianjurkan, kami tidak teragak-agak mengembleng kebangkitan membantah dan menghalangnya dari diteruskan.
 
 
USTAZ AHMAD FADHLI SHAARI
Naib Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 22/9/2017

PAS Sabah melalui Timbalan Pesuruhjaya 3, Sahar Abdul Majid telah membuat suatu laporan polis terhadap bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor di Balai Polis Sandakan dekat sini hari ini.

Menurut Sahar, laporan ini dibuat bagi membolehkan suatu siasatan dibuat oleh pihak polis terhadap Rahim Noor berasaskan undang-undang tertentu.

Katanya lagi, ini berikutan kenyataan Rahim Noor di sebuah forum bertajuk “Malaysia In The Future” yang disiarkan oleh surat khabar Daily Ekspress di muka surat pertama edisi Bahasa Malaysia.

Menurutnya, surat khabar tersebut melaporkan bahawa Rahim Noor telah menyatakan bahawa Sabah dan Sarawak mungkin mengambil keputusan untuk meninggalkan Persekutuan Malaysia jika kerajaan tunduk kepada tuntutan PAS untuk melaksanakan hudud semata-mata untuk memastikan Umno terus berkuasa.

Tambahnya, Rahim Noor juga menyebut bahawa bukan sahaja kedua-dua negeri di Borneo itu mungkin akan keluar bahkan seluruh negara akan berada dalam keadaan huru hara jika parti Islam itu mendapat apa yang dituntutnya.

"Rahim Noor juga mendakwa langkah Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk membentangkan rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) adalah satu taktik untuk mendesak pelaksanaan hudud, dan sangat berbahaya kerana ia menyebabkan bukan Islam merasa tidak senang," kata Sahar.

Jelas Sahar, kenyataan tersebut bersifat fitnah terhadap PAS serta undang-undang hudud serta bersifat provokasi.

Katanya lagi, kenyataan tidak bertanggungjawab itu boleh membawa kepada kebencian terhadap Islam dan undang-undang hudud, dan sekaligus boleh menyebabkan kekacauan di Sabah.

"Justeru, PAS membuat laporan polis di seluruh Sabah bagi membolehkan siasatan tertentu dibuat ke atas Rahim Noor sekaligus bagi menjaga keharmonian beragama di Sabah ini," jelasnya.

Selain Sandakan, tiga laporan polis lain turut dibuat di daerah lain iaitu Kota Kinabalu, Kota Belud dan Tawau yang disertai oleh pimpinan PAS Sabah antaranya Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Sabah, Ahmad Dullah; Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Sabah, Ustaz Awang Laiman Ikin dan Ketua Pemuda, Zulzaim Hilmee Abidin. – HARAKAHDAILY 21/9/2017

laporKPN

PENDAKWAAN kes rasuah membabitkan seorang pegawai Jabatan Perhutanan Daerah Jerantut seharusnya menimbul rasa jijik masyarakat terhadap gejala rasuah.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Andansura Rabu berkata, kes membabitkan penjawat awam terbabit seharusnya menjadi pengajaran kepada semua pihak.

“Isu yang berlaku itu sebaliknya memperlihatkan gejala rasuah semakin parah di Malaysia,” katanya di Kuantan.

Kelmarin Mahkamah Sesyen Kuantan menjatuhkan hukuman penjara sembilan bulan dan denda RM150,000 kepada Zainal Abidin Maskon, 33, selepas dilapor mengaku bersalah terhadap kes terbabit.

Mengikut kertas pertuduhan pegawai berkenaan menerima wang bernilai RM340,000 daripada sebuah syarikat pembalakan yang mempunyai hubungan rasmi dengan tugasnya.

Andansura juga berkata, rakyat perlu membuat perubahan pada Pilihan Raya Umum ke-14 untuk membebaskan negara daripada amalan rasuah. – HARAKAHDAILY 21/9/2017

KOLUMNIS

Grid List

RASULULLAH S.A.W ada bersabda:

المهَاجِرُ مَنْ هَجَرَ مَا نَهَى اللهُ عَنْهُ

Yang bermaksud: “Orang-orang yang berhijrah ialah sesiapa yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah daripada melakukannya”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Setiap kali kedatangan tahun baru Islam, umat Islam seluruh dunia akan memperingati peristiwa agung Hijrah Al-Rasul S.A.W sebagai suatu sejarah yang perlu dijadikan pedoman dalam kehidupan mereka. Pengambilan peristiwa hijrah sebagai peristiwa penting setiap kali memasuki awal tahun baru Islam adalah sebagai gesaan untuk umat Islam membina tekad baru dan persiapan yang lebih rapi dalam mempertahankan keizzahan Islam.

Sesungguhnya peristiwa hijrah mempunyai pelbagai pengajaran, tindakan dan contoh tauladan yang telah ditunjukkan oleh Rasullulah S.A.W. dan para sahabat Baginda. Rasulullah S.A.W dan para Sahabat telah berjihad dan berkorban nyawa sehingga mereka berjaya meletakkan Islam di tempat yang paling mulia dan sepatutnya. Kini giliran kita pula untuk memberi sumbangan kepada agama yang suci ini agar ia terus berkembang mekar dan perundangannya berjaya ditegakkan.

Semoga tahun baru 1439 Hijriyah ini lebih memberi makna kepada seluruh umat Islam dengan siri-siri kemenangan yang berpihak kepada penegak kebenaran di seluruh pelusuk dunia Islam. Kesepakatan umat Islam terutamanya pemimpin dunia Islam dalam menangani kemelut yang melanda saudara-saudara seaqidah seumpama di Rohingya dapat ditangani dengan sebaik mungkin.

DUPP menyeru seluruh umat islam membina tekad dan semangat baru untuk mengukuhkan jalinan ukhuwwah serta mengelakkan pertelagahan yang merugikan umat islam itu sendiri. Budaya Politik Matang dan Sejahtera sangat perlu dihayati oleh semua pihak bagi membina ummah dan negara menuju keredhaan Allah S.W.T.

“SEJAHTERA BERSAMA ISLAM”
“MEMBINA NEGARA SEJAHTERA”

USTAZ DATO’ DR. HAJI MAHFODZ MOHAMED
KETUA DEWAN ULAMAK PAS PUSAT
30 Zulhijjah 1438 / 21 September 2017 - HARAKAHDAILY 21/9/2017

PERTAMA kali perlulah difahami bahawa matlamat hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah bukanlah untuk melepaskan diri daripada menghadapi tekanan, penindasan dan ejekan semata-mata, tetapi ia bertujuan untuk membina masyarakat dan negara di negeri yang diizinkan. Oleh sebab itu, hijrah menjadi satu tuntutan fardu ain bagi tiap-tiap yang mampu dan mestilah menggemblengkan tenaga bagi mencapai matlamat yang telah digariskan.

Meninggalkan kampung halaman, tanah tumpah darah yang terikat sebati dengan jiwa raga sejak dilahirkan ke dunia adalah satu tekanan jiwa yang besar kepada kalangan Muhajirin. Adapun kalangan Ansar yang menerima saudara-saudara Muhajirin memikul bebanan dengan janji-janji kelebihan dari Allah. Hijrah menjadi satu ujian kepada mereka bagi memperteguhkan keimanan dan keyakinan kepada janji-janji Allah dan Rasul-Nya, walaupun tidak dilihat dengan mata dan pancaindera.

Penghijrahan Rasulullah SAW dan para sahabat ke Madinah mempunyai matlamat yang besar untuk menegakkan negara Islam. Seandainya tugas mereka menegakkan Islam tidak ada dalam ajaran Islam, umat Islam tidak perlu berhijrah ke Madinah. Dan seandainya ajaran Islam hanya untuk melahirkan penganut-penganut sekadar melakukan syiar ibadah tanpa mengira siapa yang memerintah dan bentuk negara yang menaungi mereka, sudah tentu Rasulullah SAW telah diizinkan oleh Allah SWT untuk menerima jawatan menjadi raja atau pemerintah di Makkah sewaktu ditawarkan oleh pemimpin-pemimpin musyrik Makkah.

Tuntutan matlamat ini bersesuaian dengan Islam itu sendiri yang maha sempurna dan suci dari segala bentuk kekurangan dan Allah tidak mengizinkan dunia ini diperintah sewenang-wenangnya oleh masyarakat dan negara yang mengikut selera manusia yang lemah serta dinaungi oleh sifat-sifat jahiliah.

Peranan menegakkan Islam adalah tugas bersama, tidak mengira sama ada raja-raja, ulama, pemerintah, ahli politik, kumpulan Islam, institusi agama, penjawat awam, ahli akademik bahkan seluruh umat Islam bertanggungjawab menegakkan Islam mengikut keadaan masing-masing. Setelah negara ini ditinggalkan penjajah dan digubal Perlembagaan oleh Suruhanjaya Reid yang meninggalkan tafsiran yang sebenar bagi Islam sebagai Agama Persekutuan, maka tanggungjawab generasi hari ini untuk menafsirkan Islam sebagai Ad-din berpandukan ajaran Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Tonggak Islam sebagai Agama Persekutuan wajib dipertahankan, di samping memberi keadilan kepada masyarakat bukan Islam berkonsepkan masyarakat madani.

Oleh itu, bersempena Sambutan Maal Hijrah 1439H, marilah kita bermuhasabah untuk memikul tanggungjawab menegakkan Islam sebagaimana qudwah yang ditonjolkan oleh Baginda Nabi Muhammad SAW yang mulia dan para sahabat yang bersabar dan teguh dengan keimanan demi mencapai matlamat meninggikan kalimah Allah dalam masyarakat dan negara.

Saya mengambil kesempatan ini juga bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS), untuk mengucapkan Selamat menyambut Maal Hijrah bagi tahun 1439H kepada seluruh umat Islam tidak kira di mana berada. Mudah-mudahan tahun baru ini diberkati dan dirahmati oleh Allah SWT bagi diri kita, umat Islam dan tanah air.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS - HARAKAHDAILY 22/9/2017