DI DALAM Sidang Media Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) semalam, 20 Februari 2018, Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad, menyebut bahawa “sebelum kita menyiapkan manifesto ramai jugak daripada pemimpin-pemimpin PH yang telah buat kenyataan tertentu”, bahawa “kita tidak terikat dengan kenyataan yang dibuat oleh pemimpin tertentu jika kita dapati kenyataannya itu tidak dapat dilaksanakan oleh kita apabila kita menerajui kerajaan”, bahawa “kita harap kita akan dapat melaksanakan (60 janji-janji yang sudah dibuat) walaupun mungkin tidak seperti yang diharapkan oleh rakyat” dan bahawa “kita berpendapat bahawa dana kerajaan mungkin tidak boleh menampung janji-janji yang keterlaluan sebab itu kita akan membuat janji cuma setakat yang kita mampu sahaja”.
 
Bagi mereka yang sentiasa mengamati dari dekat perkembangan politik semasa tanah air seperti saya, tidak sukar untuk menelah siapakah pemimpin-pemimpin PH yang telah membuat janji-janji yang keterlaluan ini dan apakah janji-janji keterlaluan yang telah pemimpin-pemimpin PH ini buat yang tidak dipersetujui oleh Tun Dr Mahathir.
 
Salah satu nama pemimpin tertinggi PH yang biasa membuat janji-janji keterlaluan ini adalah Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, khususnya membabitkan janji untuk menghapuskan tol di Lebuh Raya Utara-Selatan dan di Jambatan Pertama Pulau Pinang jika PH berkuasa. Nampaknya janji untuk menghapuskan tol ini sangat penting kepada Lim Guan Eng kerana ia telah berulangkali diumumkan oleh beliau kepada rakyat seperti yang di antara lainnya pernah dilaporkan oleh portal berita Malay  Mail  Online pada 20 Oktober 2015 dan oleh akhbar rasmi DAP, Roket Kini, pada 16 Januari 2017. Janji untuk menghapuskan tol yang dibuat oleh Lim Guan Eng ini juga dilihat didokong penuh oleh pemimpin DAP yang lain seperti terbukti melalui kenyataan Ahli Parlimen Batu Gajah, V Sivakumar, di dalam akhbar rasmi PAN, Amanah Daily, pada 25 Januari 2017, dan kenyataan Ahli Parlimen Serdang, Dr Ong Kian Ming, di dalam akhbar rasmi DAP, Roket Kini, pada 28 November 2017.
 
Malangnya, Tun Dr Mahathir, selaku Bapa Tol Malaysia, di dalam dalam satu sesi bual bicara mengenai dasar PH pada 10 Januari 2018 telah mempertahankan pengenaan tol di Lebuh Raya Utara-Selatan dan di Jambatan Pertama Pulau Pinang ini dengan berkata: “Masih ramai orang yang tidak puas hati dengan tol yang dikenakan tetapi kalau tol tak dikenakan langsung sukar bagi kita untuk menyelenggara Lebuh Raya Utara-Selatan ini dan tol sebenarnya di Malaysia kalau dibanding dengan negara lain memang pun lebih jauh lebih murah. Di negara Jepun saya dapati bahawa satu jambatan yang dibina, untuk menggunakan jambatan itu satu hala bayarannya adalah sebanyak RM270, sehala, pergi balik lebih daripada RM500. Tetapi kita tahu bahawa Jambatan Pulau Pinang toll rate-nya ialah RM7 sejak ia dibina pada tahun 80-an, tak naik sekali pun, dan yang baru ini pun jugak RM7. Jadi saya berpendapat bahawa walaupun ada yang mengeluh kerana agak terlalu tinggi toll  rate ini tapi sebenarnya ini two  way, pergi balik, kita bayar cuma RM7, sedangkan jambatan yang lebih kurang sama di negara Jepun toll rate-nya ialah lebih daripada RM500. Fikir-fikirlah sama ada kita terlalu tamak mengenakan toll rate yang terlalu tinggi.”
 
Bagi saya, kenyataan Tun Dr Mahathir di dalam Sidang Media Majlis Presiden PH semalam, selain merupakan satu tamparan terbuka kepada pemimpin-pemimpin PH yang telah membuat janji-janji yang keterlaluan ini, khususnya kepada Lim Guan Eng dan pemimpin DAP, sebenarnya mencerminkan satu masalah besar yang dijangka akan berlaku jika PH berkuasa, iaitu pertembungan di antara Mahathirisme dan aspirasi pemimpin-pemimpin PH yang lain. Tun Dr Mahathir mungkin sahaja boleh berpura-pura untuk merombak kembali segala legasi beliau dengan kononnya berjanji untuk “melakukan reformasi institusi serta mewujudkan sebuah kerajaan yang mengamalkan urustadbir yang baik” seperti yang diumumkan oleh Presiden PAN, Mohamad Sabu, pada 18 Februari 2018, tetapi yakinkah kita bahawa, seperti yang ditanyakan oleh Tengku Razaleigh Hamzah pada 27 Januari 2018,“do you think leopard will change its spots?”
 
Pengenaan tol adalah salah satu legasi Tun Dr Mahathir dan salah satu komponen Mahathirisme, dan jika di dalam isu seperti pengenaan tol ini pun Tun Dr Mahathir masih bertegas mempertahankan legasi beliau, apa jaminan beliau tidak akan mempertahankan komponen-komponen lebih penting Mahathirisme jika PH berkuasa? 
 
Seronok juga untuk dilihat reaksi pemimpin-pemimpin PH yang kononnya berjiwa populis yang telah membuat janji-janji yang keterlaluan ini ke atas pengakuan terbuka Tun Dr Mahathir bahawa Manifesto PH “mungkin tidak seperti yang diharapkan oleh rakyat”.
 
Kita sama-sama tunggu dan lihat sama ada Lim Guan Eng dan pemimpin DAP mempunyai maruah untuk mempertahankan cadangan janji untuk menghapuskan tol di Lebuh Raya Utara-Selatan dan di Jambatan Pertama Pulau Pinang yang dibuat oleh Lim Guan Eng ini. - HARAKAHDAILY 21/2/2018

LIBARAN: PAS Kawasan Libaran meneruskan program bulanan ziarah kebajikan kepada golongan asnaf apabila mengunjungi Kampung Biarawa, Sandakan, di sini kelmarin.
 
Lawatan kali ini dipimpin Ketua Pemuda PAS Libaran, Nasruddin Lahapin bersama anggota rombongan lain untuk menyantuni dan mengambil maklum perkembangan hal ehwal asnaf.
 
Antara dikunjungi adalah mualaf, Fazilah Gulilao Abdullah yang tinggal bersama tiga lagi ahli keluarganya mendiami rumah pusaka usang di kampung itu.
 
Beliau yang baru setahun memeluk Islam, hidup teruji oleh keuzuran diri disebabkan sering mengalami sakit kaki hingga sukar menguruskan bantuan kebajikan dari mana-mana pihak.
 
Berikutan itu, PAS Libaran akan cuba membantu Faizah sedaya upaya termampu bagi meringankan bebannya dan pada ziarah itu menyerahkan sumbangan berupa barangan keperluan dapur. -HARAKAHDAILY 20/2/2018

BATU SAPI: Lajnah Hal Ehwal Wanita (HALWA) PAS Kawasan Batu Sapi telah menganjurkan Kursus Pengurusan Jenazah siri pertama di kediaman Kirino Jaid, Kampung Seng Kee, di sini kelmarin.
 
Menurut Ketua Dewan Muslimat PAS Sandakan, Nurfaezah Junaidi inisiatif itu dalam usaha membina kesedaran khususnya generasi muda untuk terbabit dalam urusan fardu kifayah berkenaan.
 
"Ilmu pengurusan jenazah semakin jauh dari diri anak muda sekarang, kita lihat hanya orang-orang veteran yang sering menguruskan jenazah dalam upacara pengebumian," katanya.
 
Beliau berharap menerusi kursus itu memberi ilmu dan pendedahan agar dapat menangani kelewatan pengurusan jenazah dan pengendalian dalam kalangan jiran atau keluarga terhampir.
 
Menerusi penganjuran tersebut juga, Ketua Lajnah Tarbiyah PAS Kawasan Libaran, Shuhadah Gazali yang turut menjadi tenaga pengajar, mengingatkan hakikat kematian kepada semua peserta.
 
"Setiap yang hidup pasti akan mati. Yang masih hidup adalah wajib menguruskan jenazah si mati dengan sebaiknya dan hanya orang Islam sahajalah sebaik-baik individu yang berhak menguruskan jenazah saudaranya," jelasnya.
 
Pesan beliau, semua peserta mesti mempraktikkan ilmu dipelajari pada kursus itu supaya dapat mengukuhkan keyakinan dan memupuk keberanian dalam diri.
 
Turut hadir dalam kursus tersebut ialah Ketua Unit Dakwah HALWA PAS Batu Sapi, Nailah Manap serta beberapa anggota Muslimat yang bertindak selaku pemudahcara. -HARAKAHDAILY 20/2/2018
 

NIBONG TEBAL: Majlis Guru PASTI (MGP) Kawasan Nibong Tebal telah mengadakan ziarah kepada keluarga Guru PASTI Elit Bandar Tasek Mutira, Suzana Yusuf atas kematian anaknya.

Kunjungan itu bagi menzahirkan takziah dan simpati serta menyampaikan sumbangan prihatin pihak MGP kepada beliau yang ditemui di kediamannya di Bandar Tasek Mutiara, di sini semalam.

Dalam kejadian tersebut anaknya, Mohd Faisal Azhar, 18, ditemui lemas oleh rakan-rakannya semasa mandi di kolam renang di Bukit Larut, Perak, kelmarin.

Paling memilukan Suzana apabila niat arwah tidak kesampaian di mana telah berhasrat pulang untuk menghadiahkan minyak wangi sempena menyambut ulangtahun kelahiran ibunya, kelmarin.

Pemergian pelajar Sijil Tinggi Agama Malaysia di Sekolah Menengah Agama Maahad Al-Mashoor, Balik Pulau itu sememangnya amat dirasai sekalian rakan dan gurunya.

Hal tersebut disaksikan apabila ramai mereka hadir menyempurnakan solat jenazahnya pada malam kejadian sebelum dikebumikan dan membanjiri perkarangan Surau Al-Ikwan, Bandar Tasek Mutiara. -HARAKAHDAILY 20/2/2018

KANGAR: Assabiqat Dewan Muslimat PAS Negeri Pulau Pinang telah menganjurkan lawatan ke Maahad Tahfiz al-Quran al-Imam an-Nawawi (MATIN), di sini kelmarin.

Pengerusi Assabiqat, Ustazah Mariah Salleh berkata, tujuan lawatan ziarah ini adalah untuk menjalin ukhuwah antara Muslimat dan MATIN disamping memberi semangat baharu kepada para Assabiqat.

Jelasnya, ia kerana mereka telah lama berjuang dan perlu istiqamah dengan menimba ilmu dan mencari pengalaman, selain merai para Assabiqat atas jasa dan pengorbanan selama ini.

Permusafiran mereka dipenuhi pengisian tazkirah, zikir munajat dan solat Dhuha sepanjang perjalanan dari Pejabat PAS Pulau Pinang di Pongsu Seribu.

Ketibaan Assabiqat pula dimeriahkan debgan persembahan qasidah pelajar MATIN dan penerangan oleh Timbalan Mudir MATIN, Ustaz Mohd Azmir Azizan mengenai pusat tahfiz itu dan isu politik.

Rombongan Assabiqat juga setelah itu berkunjung ziarah ke Pondok Dehrang Maahad Tarbiah Islamiah di Kuala Nerang pada sebelah petangnya sebelum pulang semula pada malamnya. -HARAKAHDAILY 20/2/2018

SIK: Penyertaan ramai anak muda pada konvoi motosikal sempena Himpunan Fastaqim PAS Peringkat Kawasan Sik memberi isyarat sokongan dan bukti jelas bahawa PAS tidak kehilangan sokongan anak muda.
 
Yang DiPertua PAS Sik, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, malah petunjuk itu sekali gus menjawab tohmahan dan fitnah musuh PAS bahawa semakin ramai lari meninggalkan parti ini terutama menyeberang ke PH.
 
Himpunan julung kali dianjurkan itu telah menarik penyertaan ramai anak muda dengan konvoi motosikal diketuai oleh ARC Sik pimpinan Ustaz Subhi Tauher, selain kehadiran penduduk awam termasuk ahli-ahli Umno.
 
Perkara itu terang Sanusi, menjadi hakikat sebenar di seluruh negara yang dapat diukur dengan pertambahan keahlian PAS setiap bulan, sedangkan parti politik lain tidak berupaya menzahirkan hitungan angka jelas pada program mereka.
 
Lebih lagi menurutnya, apabila kekuatan sama turut berlaku di Sik yakni Parlimen luar bandar dan kekurangan dari banyak kemudahan, menjadi petanda betapa mesej perjuangan PAS sampai dan diterima di seluruh pelusuk negara.
 
Maklum beliau, anak muda yang terlibat pada program tersebut juga bukan semata-mata memeriahkan aturcara dan majlis, tetapi adalah tenaga penggerak konvoi serta himpunan.
 
Paling utama ujarnya, mereka adalah dalam kalangan bakal pengundi pada PRU14 nanti di mana telah tersenarai sebagai pemilih dan sangat bertekad untuk mendukung perubahan kepada pemerintahan Islam. -HARAKAHDAILY 20/2/2018

SIK: Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Sik, Ustaz Ahmad Tarmizi Sulaiman menyifatkan Kerajaan Negeri Kedah yang dipimpin Umno-BN kini terlalu cuai menjaga kebajikan rakyat dan berbeza langsung dari semasa pemerintahan PAS dahulu di bawah Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Razak.
 
Beliau mengutarakan beberapa usaha diperkenal ke atas rakyat semasa ditadbir PAS antaranya Skim Kafalah yang membantu meringankan beban waris keluarga si mati, selain sejumlah peruntukan kepada guru-guru mengajar al-Quran dan bidan kampung kerana merai sumbangan golongan itu.
 
Paling besar katanya, kejayaan almarhum membina Kampus Tetap Kolej Universiti Insaniah di Kuala Ketil yang menjadi kebanggaan rakyat Kedah, di mana usaha itu menunjukkan PAS sentiasa dan akan terus menjaga kebajikan serta kesejahteraan rakyat mengikut tuntutan digariskan syarak.
 
"PAS tidak memilih siapa yang akan diberikan bantuan, asalkan dia layak menerima bantuan maka kita PAS akan bantu walaupun berlainan ideologi politik," jelasnya semasa berucap pada Himpunan Fastaqim PAS Peringkat Kawasan Sik di Tapak Pasar Malam Gulau, di sini kelmarin.
 
Beliau dalam pada itu berharap angin perubahan politik yang bertiup kencang di Kedah ini akan menumbangkan Umno dan digantikan dengan PAS hingga segala usaha ke atas rakyat dapat dikembalikan semula. - HARAKAHDAILY 20/2/2018

SIK: PAS bukan parti bermusim yang masuk pilihan raya untuk kuasa atau jawatan, tetapi juga adalah gerakan Islam di mana mempunyai tanggungjawab berat mahu menyelamatkan akidah umat dan mensejahterakan sejagat melalui pemerintahan Islam.
 
Timbalan Ketua Pemuda PAS Negeri Kedah, Ustaz Nurul Amin Hamid menegaskan perkara demikian ketika menyampaikan ucapan sempena Himpunan Fastaqim PAS Kawasan Sik di Tapak Pasar Malam Gulau, di sini kelmarin.
 
Sehubungan itu katanya, PAS berdakwah kepada rakyat Malaysia melalui saluran politik agar mendapat mandat kuasa kerajaan supaya Islam dapat dilaksanakan di bumi Malaysia sesuai dengan perintah Allah.
 
Membangunkan motivasi para pendukung PAS, beliau menegaskan, sikit atau banyak ahli bukan menjadi ukuran, kerana sirah perjuangan Nabi S.A.W dan para Sahabat R.A yang kecil bilangan mampu menewaskan bala tentera besar dengan izin Allah.
 
PAS katanya, sudah melalui pengalaman panjang jatuh bangun naik turun dalam arena politik negara sejak sekian lama menang dan kalah serta memerintah, termasuk dijatuhkan.
 
Malah PAS akuinya, sangat faham akan sepak terajang dunia politik berbanding parti lain yang mendabik dada kononnya merekalah terhebat, walhal usia mereka baru setahun jagung.
 
"Sudah menjadi sunah perjuangan, gerakan Islam ini akan sentiasa difitnah, dicerca, dimaki dan dimusuhi oleh golongan munafik dan kuffar yang tidak senang dengan kedudukan Islam," peringatnya.
 
Namun begitu ujarnya, PAS kini sudah kehadapan dan meninggalkan parti-parti lain jauh ke belakang menerusi pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang digagas dan diamalkan.
 
Menurut beliau, ramai pengundi-pengundi Umno berjaya didekati bersama pengundi atas pagar untuk hadir ke program-program PAS seperti disaksikan pada himpunan tersebut dan berharap diterjemah ke kertas undi.
 
PAS tambahnya, akan terus memainkan peranan dalam politik tanahair selagi Islam masih tidak ditegakkan dan akan mengambil kuasa pemerintahan jika kerajaan yang ada gagal meninggikan agama Allah. - HARAKAHDAILY 20/2/2018

SIK: Kejatuhan harga getah di pasaran ketika ini menyebabkan para penoreh mengalami waktu sukar yang menjadi situasi bencana kepada mereka, demikian menurut, Pengerusi Asas Tani dan Alam Sekitar (LATAS) PAS Pusat, Muhammad Sanusi Md Nor.

Katanya, dengan ikan termenung yang sinonim sebagai 'ikan rakyat' mencecah harga RM18 sekilogram, menambahkan lagi kesusahan penoreh yang harga getah cuma RM2.10 sekilogram.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Himpunan Fastaqim Peringkat PAS Kawasan Sik di Tapak Pasar Malam Gulau, di sini kelmarin.

Beliau juga membidas, Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dikenakan kepada rakyat oleh kerajaan membebankan lagi keadaan penoreh.

Jelasnya, golongan penoreh semakin tersepit dan tidak mustahil GST akan dinaikkan oleh kerajaan sekiranya Umno-BN kekal memerintah selepas PRU14 nanti.

Tegas beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya III PAS Negeri Kedah, PAS membantah GST dengan memberikan penyelesaian alternatif kepada kerajaan melalui cukai yang dikenakan kepada pemain saham di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) dan cukai koporat, bukannya cukai kepada rakyat.

Terang Sanusi, simpanan modal di BSKL berjumlah RM1.6 trilion dan kerajaan akan mendapat RM55 bilion setahun jika dikenakan cukai ke atasnya pada kadar 2.5 peratus seperti kadar zakat.

"Dengan kadar 6 peratus, GST merupakan satu malapetaka besar buat rakyat walaupun kerajaan mengatakan GST penyelamat ekonomi negara. Hakikatnya ekonomi negara tidak stabil kerana berlaku ketirisan di sana sini akibat salah urus kerajaan dalam perbelanjaan.

"Malangnya kerajaan pada hari ini terlalu sibuk menjaga kroni dan kuasa dari menyelesaikan permasalahan ekonomi rakyat sehingga cadangan penyelesaian dari PAS ditolak walaupun ramai pakar ekonomi bersetuju dengan cadangan PAS.

"Kita mohon kerajaan bantu penoreh dengan menaikkan harga getah sehingga RM4 dan RM5 sekilo dan menetapkannya menjadi harga lantai dan bukannya memberi bantuan sehala (one  off) secara bermusim kepada penoreh," ajunya.

Tambah beliau, Sik khususnya di Gulau hampir kebanyakan penduduknya bekerja sebagai penoreh dan dengan harga komoditi itu yang murah telah membantutkan ekonomi Sik kerana kuasa membeli penduduk yang lemah.

Beliau dalam nada kesal turut berkata, PAS tidak dibenarkan untuk menggunakan stadium, padang-padang awam di negeri Kedah untuk diadakan program kerana disekat.

Walhal katanya, semasa PAS memerintah dahulu, Umno bebas menggunakan mana-mana padang awam sekiranya membayar sewa.

Oleh itu beliau mengajak seluruh rakyat Kedah dari mana-mana parti untuk memberi undi kepada PAS pada PRU 14 ini dan memenangkan semula PAS sepertimana PRU12 lalu seterusnya membina semula negeri Kedah dan negara dengan acuan Islam. -HARAKAHDAILY 20/2/2018

KOLUMNIS

Grid List

PAS dan demokrasi
 
Walaupun PAS sebagai sebuah harakah Islam di Malaysia menerima demokrasi sebagai satu wasilah bagi menegakkan Islam, namun PAS turut mengakui demokrasi memiliki kepincangan yang tersendiri. Ini kerana demokrasi hanya menceduk sebahagian nilai-nilai yang diperkenalkan oleh Islam, tetapi mencampuradukkan dengan falsafah asing yang bercanggah dengan Islam.
 
Antara percanggahan utama sistem politik Islam dan demokrasi adalah dari sudut kuasa tertinggi. Islam mempercayai Allah sebagai kuasa mutlak manakala demokrasi meletakkan rakyat sebagai pemegang kiasa mutlak. Tetapi tidak dinafikan, nilai-nilai demokrasi secara umum seperti hak memilih pemimpin, kebebasan bersuara, mengkritik pemerintah dan menubuhkan organisasi adalah selari dengan syariat Islam. Bagi memahaminya dengan lebih jelas, boleh merujuk kepada tajuk Islam dan Demokrasi dari buku Nadi Perjuangan.
 
Penerimaan terhadap demokrasi
 
Menimbang antara maslahah dan mafsadah, PAS menerima demokrasi atas beberapa sebab. Antaranya kerana 'wasilah' bagi melaksanakan kewajipan memerintah. Juga kerana 'darurat' menghalang pemerintahan negara jatuh di tangan pihak yang salah. Juga atas dasar 'adat' yang telah diterima masyarakat dunia yang moden hari ini. InsyaAllah perbincangan mengenai perkara ini akan diperluaskan dalam siri tulisan akan datang.
 
Penglibatan PAS di dalam demokrasi tidak akan membuatkan PAS hanyut dalam arus deras sistem adaptasi Barat ini. PAS perlu mengekalkan jatidiri sebagai sebuah gerakan Islam tulen yang meletakkan Islam sebagai dasar dan matlamat. Hanya menerima sudut-sudut demokrasi dalam rangka yang tidak bercanggah dengan Islam sahaja, atau meminimakan percanggahan dalam keadaan darurat.
 
BPMS sebagai alternatif
 
Pada waktu yang sama, PAS berusaha memandu dan membaiki politik Malaysia agar lebih menepati syariat. Sebagai contoh, PAS memperkenalkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS). Tujuannya bagi mengawal politik negara dari terus rosak dengan konsep liberal demokrasi seperti yang telah berlaku di negara Barat.
 
BPMS menolak virus bawaan demokrasi seperti liberalisme, populisme, simpatisme, pragmatisme, persepsionisme, politiking, chaosisme dan seumpamanya. BPMS memperkenalkan konsep politik berteraskan prinsip, dakwah, solusi, diplomasi, rasional, berasaskan kebenaran dan mengutamakan rakyat. Kesemua konsep ini adalah terkandung di dalam ajaran Islam.
 
Kerajaan Teknokrat sebagai solusi
 
Di antara aspirasi PAS dalam menyelesaikan kemelut politik dan pentadbiran negara adalah memperkenalkan konsep Kerajaan Teknokrat. Secara umum, Kerajaan Teknokrat adalah gambaran sebuah kerajaan yang ditadbir oleh kumpulan profesional dan pakar dalam masalah yang sedang dihadapi negara. Pemilihan individu yang bakal menerajui badan eksekutif negara tidak terikat dengan parti politik yang disertai oleh mereka, tetapi lebih kepada kelayakan dan meritokrasi yang mereka miliki.
 
Sebagai contoh, walaupun PAS memiliki jumlah kerusi tertinggi yang melayakkannya memilih mana-mana anggota parti sebagai PM dan menteri kabinet, tetapi PAS boleh menerima mana-mana pihak dari parti berlainan malahan mereka yang tidak berparti dan tidak menjadi mana-mana wakil rakyat. Untuk menyelesaikan masalah ekonomi, PAS terbuka untuk memilih mana-mana pakar ekonomi, kewangan atau tokoh korporat sama ada mereka berada di bidang akademik atau di lapangan profesional. PAS akan melihat mana-mana sudut yang dibenarkan oleh perlembagaan dalam melaksanakan perkara ini.
 
Model Kerajaan Teknokrat ini telah diamalkan di banyak negara maju dan membangun baik di Timur mahupun Barat. Sehingga kini, sebahagian besar negara-negara Kesatuan Eropah telah menggunakan kaedah ini sama ada sebagai caretaker  government mahupun kerajaan penuh. Untuk mendapatkan lebih maklumat, boleh rujuk kepada tulisan Minda Presiden PAS yang disiarkan di HarakahDaily bertajuk, "Kerajaan Teknokrat Kelangsungan Pemerintahan".
 
Teknokrat di dalam al-Quran
 
Apa yang menarik, sebenarnya konsep kerajaan teknokrat adalah bertepatan dengan sistem politik Islam. Di dalam Islam, syarat utama untuk menjadi pemimpin adalah memiliki kepakaran dalam bidang yang diamanahkan. Firman Allah SWT:
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا
"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang layak menerimanya)."
[An-Nisa':58]
 
Juga boleh merujuk kepada perintah Allah kepada Nabi-Nya supaya melantik Talut sebagai raja bagi membebaskan Bumi Palestin. Ini berdasarkan kelayakan yang dimiliki walaupun bukan dari kalangan bangsawan dan politikus. Firman Allah SWT:
وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ إِنَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ لَكُمْ طَالُوتَ مَلِكًا ۚ قَالُوا أَنَّىٰ يَكُونُ لَهُ الْمُلْكُ عَلَيْنَا وَنَحْنُ أَحَقُّ بِالْمُلْكِ مِنْهُ وَلَمْ يُؤْتَ سَعَةً مِنَ الْمَالِ ۚ قَالَ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ ۖ وَاللَّهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
"Dan Nabi mereka pula berkata kepada mereka: "Bahawasanya Allah telah melantik Talut menjadi raja bagi kamu. Mereka menjawab: "Bagaimana dia mendapat kuasa memerintah kami sedang kami lebih berhak dengan kuasa pemerintahan itu daripadanya, dan ia pula tidak diberi keluasan harta kekayaan?" Nabi mereka berkata:" Sesungguhnya Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan ilmu pengetahuan dan kegagahan tubuh badan". Dan (ingatlah), Allah jualah yang memberikan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah Maha Luas (rahmatNya dan pengurniaan-Nya), lagi meliputi ilmu-Nya."
[Al-Baqarah:247]
 
Teknokrasi dan Demokrasi
 
Secara teori, konsep Kerajaan Teknokrat agak bercanggah dengan demokrasi. Ini kerana demokrasi tidak mensyaratkan sebarang merit untuk tercalon sebagai pemimpin. Hatta orang bodoh dan jahil boleh menjadi pemimpin. Kalau semua rakyat bodoh atau berjaya diperbodohkan, maka tidak mustahil si bodoh akan menjad pemimpin.
 
Populariti dan kemampuan membeli pengundi antara kriteria utama untuk menang dalam PRU. Tidak hairanlah selebriti seperti Arnold Schwazenegger dan Donald Trump boleh terpilih di US. Dan tidak mustahil Oprah Winfrey juga boleh terpilih sebagai Presiden US akan datang.
 
Beza Teknokrasi moden dan Islam
 
Kerajaan Teknokrat menurut kacamata Islam bukanlah sebuah kerajaan sementara yang akan tamat tempoh setelah objektifnya berjaya. Sebaliknya ia adalah syarat utama sesebuah kepimpinan dan akan kekal selagi mana kelayakan itu masih belum hilang. Tidak kiralah sama ada ianya menggunakan konsep syura seperti pemilihan Abu Bakar dan Uthman dan Ali ataupun konsep wasiat seperti pemilihan Umar dan raja-raja dinasti Islam lain, meritokrasi mestilah menjadi panduan setiap pemilih.
 
Apa yang penting, pemilihan pemimpin mengikut merit tidaklah sampai membenarkan seseorang yang menolak pemartabatan Islam dalam pentadbiran negara dipilih. Walaupun mereka dianggap pakar dan mampu dalam menyelesaikan masalah semasa negara, tetapi PAS mempercayai hanya ajaran Islam sahaja yang boleh menyelesaikan.
 
Teknokrat yang dipilih hanya berkuasa menentukan dasar kerajaan dan melaksanakannya, tetapi parti yang terpilih dalam PRU masih berkuasa menentukan undang-undang dan dasar negara. Jika PAS diizinkan sebagai peneraju politik negara, wakil-wakil rakyat PAS akan bertindak sebagai penasihat kepada teknokrat supaya sentiasa selari dan tidak bercanggah dengan ajaran Islam.
 
Setidaknya inilah solusi PAS dalam mengatasi ketepuan sistem demokrasi. Bukan sekadar menolak demokrasi mentah-mentah namun tidak memiliki sebarang alternatif tuntas untuk memartabatkan Islam.
 
2 Jumadal Ukhra 1439
18 Februari 2018
 
ALANG IBN SHUKRIMUN - HARAKAHDAILY 19/2/2018

SABDA Rasulullah S.A.W:

كَانَتْ بَنُو إِسْرَائِيلَ تَسُوسُهُمُ الأَنْبِيَاءُ، كُلَّمَا هَلَكَ نَبِيٌّ خَلَفَهُ نَبِيٌّ، وَإِنَّهُ لاَ نَبِيَّ بَعْدِي، وَسَيَكُونُ خُلَفَاءُ فَيَكْثُرُونَ. قَالُوا: فَمَا تَأْمُرُنَا؟ قَالَ: فُوا بِبَيْعَةِ الأَوَّلِ فَالأَوَّلِ، أَعْطُوهُمْ حَقَّهُمْ، فَإِنَّ اللَّهَ سَائِلُهُمْ عَمَّا اسْتَرْعَاهُمْ

(صحيح البخاري 4/ 169)

Kaum Bani Israel pada zaman dahulu pemimpin siasah (politik) mereka ialah para Anbia. Setiap nabi wafat digantikan nabi selepasnya. Tidak ada lagi nabi selepasku (Muhammad S.A.W). Namun adanya para khalifah (pemimpin di kalangan umatku). Jumlah mereka ramai. Mereka (para sahabat) bertanya: Maka apakah perintahmu kepada kami (yang wajib kami lakukan?) Sabdanya: Tunaikan yang pertama dilakukan bai’ah dan yang berikutnya. Berikan hak yang wajib ditunaikan terhadap mereka. (Sebenarnya) Allah akan menyoal mereka (di Hari Kiamat nanti) daripada apa sahaja kewajipan yang diwajibkan supaya mereka menunaikannya).”

(Sahih al-Bukhari)

Hadis ini menafsirkan bahawa kewajipan khalifah yang bermaksud siasah (politik) adalah satu daripada tujuan manusia diciptakan oleh Allah dan kewajipan itu dimaterikan dengan baiah. Ditegaskan dalam firman Allah S.W.T:

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَنْ يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ

[البقرة: 30]

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan melakukan kejahatan dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal Kami sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa Yang kamu tidak mengetahuinya".”

(al-Baqarah: 30)

Inilah di antara peranan makhluk manusia dengan sifat fitrahnya boleh menunaikan kewajipan itu, kerana asal kejadiannya mempunyai jasad, roh, akal, bersendirian dan bermasyarakat. Ciri-ciri ini tidak ada pada makhluk lain, walaupun para malaikat yang paling mentaati Allah dan bersih daripada maksiat.

Apa yang dimaksudkan dengan khalifah itu adalah memimpin dan mentadbir iaitu daripada perkataan ‘siasah’ dalam Bahasa Arab dan maknanya ‘politik’ dalam bahasa yang lain. Mengikut istilah Islam, khalifah adalah siasah atau politik mentadbir urusan dunia dengan Islam.

Al-Quran memaparkan cerita benar, bahawa semua para Rasul berdakwah dan berpolitik menghadapi rakyat dan kerajaan pada zaman masing-masing. Para Rasul itu juga mengumpulkan pengikut bagi membentuk jamaahnya yang diikat dengan bai’ah kepada kumpulan yang berjuang bersamanya supaya rakyat menerima Islam dan meminta kerajaan memerintah dengan syariat Allah (Islam) di zaman masing-masing.

Nabi Nuh, Nabi Ibrahim, Nabi Hud, Nabi Soleh, Nabi Musa A.S dan lain-lain berdakwah, mengumpul rakyat dan berdepan dengan para pemimpin di zamannya supaya beriman kepada Allah sahaja dan menolak syirik dalam ibadat serta beramal dengan syariat Allah dalam urusan kehidupannya.

Nabi Daud A.S menjadi khalifah dan Nabi Sulaiman A.S pula menjadi raja yang memerintah dengan beriman kepada Allah dan beramal dengan syariat-Nya. Firman Allah S.W.T menceritakan kisah Nabi Isa A.S:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا أَنْصَارَ اللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّينَ مَنْ أَنْصَارِي إِلَى اللَّهِ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنْصَارُ اللَّهِ فَآمَنَتْ طَائِفَةٌ مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَكَفَرَتْ طَائِفَةٌ فَأَيَّدْنَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَى عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظَاهِرِينَ

[الصف: 14]

“Wahai orang-orang yang beriman! Jadilah kamu para penolong agama Allah (Islam), laksana peristiwa apabila Isa bin Maryam berkata kepada Hawariyyin (para sahabatnya yang setia): “Siapakah yang bersedia menjadi penolongku dalam menegakkan agama Allah?” Berkatalah Hawariyyun: “Kamilah para penolong agama Allah”. Maka sebahagian daripada kalangan Bani Israil beriman dan sebahagiannya pula kufur (menentang). Lalu (akhirnya) kami memberi pertolongan kepada mereka yang beriman sehingga mereka mencapai kemenangan mengatasi musuh mereka”

(as-Saff: 14)

Maka Rasulullah S.A.W, Nabi akhir zaman yang menerima al-Quran secara wahyu melaksanakan dakwah bersama politik memerintah negara bermasyarakat madani dan majmuk, mengumpulkan para pengikut yang setia dengan ikatan perjanjian melakukan baiah dan melaksanakan al-Quran itu bagi urusan politik dengan sempurna, serta melaksanakan hukum akal dan pengalaman yang diizinkan oleh Allah mengikut kemampuan manusia berdasarkan akidah beriman kepada Allah dan hari akhirat dan berkonsepkan ibadah. Semuanya ada perhitungan dosa dan pahala, sehinggalah dinyatakan fadilatnya yang pertama di hari kiamat nanti, mengikut sabda Rasulullah S.A.W:

سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمُ اللهُ في ظِلِّهِ يَوْمَ لاَ ظِلَّ إلاَّ ظِلُّهُ: إمَامٌ عَادِلٌ، وَشَابٌّ نَشَأ في عِبَادَةِ الله - عز وجل - وَرَجُلٌ قَلْبُهُ مُعَلَّقٌ بِالمَسَاجِدِ، وَرَجُلاَنِ تَحَابّا في اللهِ اجْتَمَعَا عَلَيهِ وتَفَرَّقَا عَلَيهِ، وَرَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأةٌ ذَاتُ حُسْنٍ وَجَمَالٍ، فَقَالَ: إنِّي أخَافُ الله، وَرَجُلٌ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ، فَأخْفَاهَا حَتَّى لاَ تَعْلَمَ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِينُهُ، وَرَجُلٌ ذَكَرَ الله خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ.

مُتَّفَقٌ عَلَيهِ

“Tujuh jenis orang yang dipayungi Allah pada Hari (Kiamat) yang tidak ada tempat bernaung melainkan naungan Allah: 1) Pemimpin yang adil, 2) Pemuda yang hatinya bergantung ingatan kepada beribadah kepada Allah, 3) Orang yang hatinya sentiasa bergantung di Masjid, 4) Dua orang yang bersahabat dengan rasa kasih sayang yang ikhlas, kalau berjumpa kerana Allah dan berpisahnya juga kerana Allah, 5) Seorang yang diminta oleh perempuan cantik rupawan (supaya melakukan maksiat) lalu dia menolak dengan katanya: “Aku takutkan Allah”, 6) Seorang yang bersedekah secara sembunyi, di mana sifat pemurahnya laksana apa yang dihulur oleh tangan kanannya tidak diketahui oleh tangan kirinya dan 7) Orang yang berzikir (menyebut Allah dengan khusyu’) sehingga berlinangan air matanya”

(Muttafaqun ‘Alaih)

Allah meletakkan politik memimpin negara di tempat pertama dan politik juga menjadi lapangan melaksanakan amar makruf dan nahi munkar yang diletakkan senarainya dalam perkara pertama untuk mempertahankan jati diri umat Islam, sama ada berkuasa memerintah dan dapat melaksanakan syariat Allah yang Maha Adil atau tidak memerintah yang hanya sekadar menjadi penasihat kepada pemerintah supaya berlaku adil. Firman Allah:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

[التوبة: 71]

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

(at-Taubah: 71)

Allah juga menegaskan wajibnya diadakan kumpulan dalam kalangan orang-orang yang beriman yang melaksanakan kewajipan tersebut. Firman-Nya:

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

[آل عمران: 104]

“Hendaklah ada di kalangan kamu satu ummah (jamaah) yang berdakwah kepada kebajikan (Islam yang sempurna), menyuruh kepada yang baik dan mencegah kemungkaran. Mereka itulah orang-orang yang mendapat kejayaan (yang sebenarnya).”

(ali-‘Imran: 104)

Kemuncak bagi melaksanakan kewajipan tersebut adalah mewajibkan adanya negara yang diperintah oleh Islam yang dinamakan politik. Kewajipan ini termasuk dalam perjuangan para Anbia A.S sama ada mengajak pemimpin negara di zamannya supaya menerima Islam atau Rasul itu sendiri bersama para pengikutnya menukar kerajaan yang menjadikan Islam itu memerintah.

Umat Islam pada zaman kini yang menyambung urusan Islam selepas kewafatan Rasulullah S.A.W, hendaklah sedar bahawa betapa banyaknya hukum Islam yang disebut di dalam al-Quran, Hadis Nabi S.A.W dan ijtihad para ulama khususnya yang berkait dengan kehidupan bermasyarakat, dengan mensyaratkan wajib berpolitik dan ditegakkan negara yang mendaulatkan Islam itu sehingga berkuasa memerintah. Sama ada hukum yang telah dinaskan dan hukum Islam yang tidak ada nas, namun Islam wajib dijadikan dasar dan petunjuk. Para ulama menegaskan kata-kata Khalifah Uthman bin Affan R.A:

إن الله يزع بالسلطان مالا يزع بالقرآن

“Sesungguhnya Allah menjadikan kuasa pemerintah (politik dapat menyelesaikan masalah manusia) apa yang tidak boleh diselesaikan melalui nas al-Quran (yang dibaca sahaja)”

Hari ini terdapat kalangan manusia yang tidak ambil peduli. Mereka hanya sekadar mendengar perintah al-Quran supaya melakukan kebaikan atau mencegah kemungkaran, sehinggalah mereka boleh ditundukkan dengan tindakan kerajaan yang memerintahnya. Selain itu juga, adanya perkara yang diserahkan kepada kebijaksanaan pemimpin kerajaan apabila tidak ada nas daripada Al-Quran dan Hadis Nabi S.A.W.

Kewajipan menegakkan kerajaan yang beramal dengan syariat Allah menjadi ijmak ulama para sahabat generasi awal umat dan tabiin di sepanjang zaman. Kewajipan ini disebut dalam kitab-kitab tafsir, hadis dan fekah yang muktabar.

Adapun kata-kata yang menyatakan politik tidak ada dalam ajaran Islam, sebabnya dipengaruhi oleh ajaran sesat yang berasal daripada penyelewengan penjajah yang berlaku dalam agama Nasrani (Kristian), sebagaimana disebut dalam Injil Mark:

Render to Caesar the things that are Caesar’s and to God the things that are God’s” 

(Huraiannya dalam Injil Mark 12; 13-17)

“Serahkan urusan kerajaan kepada raja (manusia) dan serahkan urusan Tuhan kepada Tuhan”

Kata-kata ini bermakna Allah tidak ada ilmu dalam urusan dunia yang dicipta-Nya dan manusia itu lebih tahu daripada Allah dalam masalah dunia seperti urusan politik. Penjajah telah menyebarkan kefahaman ini ke dalam masyarakat Islam sehingga ramai yang terpengaruh, sama ada dalam kalangan masyarakat umum yang buta al-Quran atau yang mempelajari Islam tetapi hanya sebahagian kecil untuk urusan ibadat dan keluarga sahaja. Tujuan penjajah ini supaya umat Islam menyerah diri kepada kerajaan mereka atau mendukung para pemimpin kalangan umat Islam yang terpengaruh dengannya. Maka berlakulah apa yang telah diberi amaran oleh Rasulullah S.A.W:

لينقضن عرى الإسلام عروة عروة، فكلما انتقضت عروة تثبث الناس بالتي تليها، فأولهن نقضا الحكم وآخرهن الصلاة

(المسند إمام أحمد بن حنبل)

“Demi sesungguhnya akan dirungkai ikatan ajaran Islam yang kukuh, satu demi satu. Setiap satu simpulan itu dirungkai, nescaya manusia berselerak dan terpaksa berpegang kepada simpulan yang masih ada berikutnya. Perkara pertama dirungkai ialah hukum hakam dan yang terakhir ialah solat”

(Musnad Imam Ahmad bin Hanbal)

Para ulama dan cendekiawan Muslim di seluruh tanah air umat Islam menubuhkan jamaah atau parti Islam bagi menunaikan kewajipan menyatakan Islam yang sempurna dan menghidupkan ilmunya. Sama ada menentang penjajah di zaman mereka berkuasa menakluk umat Islam atau selepas kemerdekaan bagi menghadapi pihak yang berkuasa yang mewarisi ajaran penjajah itu.

Inilah tujuan ditubuhkan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) pada tahun 1951 oleh para ulama dan ilmuwan yang berpendidikan Barat yang menyedari hakikat ini, setelah diharamkan kumpulan Islam sebelumnya oleh penjajah. PAS ditubuhkan bagi menyambung perjuangan para Anbia yang tidak tamat dengan kewafatan Rasulullah S.A.W, menunaikan kewajipan beramal dengan Islam semuanya, dan menyahut perintah Allah:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ

[البقرة: 208]

“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah syaitan; Sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.”

(al-Baqarah: 208)

Politik menegakkan negara yang mendaulatkan Islam adalah syarat wajib untuk dilaksanakan semua syariat-Nya bagi mencapai rahmat dan adil Allah. Tidak beramal dengan Islam atau beramal dengan sebahagian sahaja seperti perkara yang berkait dengan diri masing-masing dalam urusan ibadat dan keluarga sahaja atau tidak mempedulikan hukum Islam dalam urusan bermasyarakat, politik, ekonomi dan lain-lain, adalah langkah syaitan yang telah dilihat keburukannya di dunia sebelum tiba hari akhirat.

Semua kalangan yang mahu mengheret PAS keluar daripada landasannya tersungkur dalam perjalanan. Hanya mereka yang terus beristiqamah sahaja bersama sehingga akhir hayatnya.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 3 Jamadil Akhir 1439 / 19 Februari 2018 - HARAKAHDAILY 19/2/2018