Banjir: 251 rumah kekal hampir siap dibina

M FAQIH | 26 Mei 2015

IMAGE

SEJAK bah besar surut penghujung 2014 hanya tujuh rumah kekal di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN) disiapkan di Kelantan.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Rohingya – Will the chairman of ASEAN please stand up?

Harakahdaily | 24 Mei 2015

The issue of the suffering and persecution of the Rohingya in particular and the Muslims of Myanmar (Burma) in general has been a very long one. In fact discrimination and persecution against Muslims...

PRU13: Harapan mahasiswa Malaysia

Muhammad Hamidi bin Zamri .

Tepat jam 11.30 pagi, bertarikh  3 April 2013, persoalan yang bermain dalam kalangan seluruh rakyat Malaysia akhirnya terjawab dengan pengumuman pembubaran parlimen oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu Dato Sri Najib Razak. Tahniah diucapkan.

Ketika ini, semua parti yang bertanding pastinya menguatkan jentera masing-masing untuk berperang dalam PRU13 ini. Kepada seluruh mahasiswa Malaysia, sekarang merupakan masa yang terbaik untuk terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam PRU13 ini. Sama ada menjadi penyokong bahkan pendokong kepada mana-mana parti politik yang bertanding. Tidak perlu ada kebimbangan lagi kerana PRU13 ialah PRU pertama setelah berlakunya pemindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Mahasiswa dibenarkan untuk berceramah, berkempen, menjadi pencadang kepada calon yang bertanding bahkan untuk menjadi calon sekalipun.

Sebagai mahasiswa Malaysia yang cintakan negara ini, kami memberi peringatan dan amaran kepada mana-mana parti politik yang bertanding khususnya parti Barisan Nasional yang memegang tampuk pemerintahan Malaysia sebelum pembubaran parlimen agar perjalanan PRU13 kali ini benar-benar mengamalkan prinsip demokrasi yang adil dan  berteraskan kepada “padang permainan yang sama rata” (a lavelled playing field).

Rakyat Malaysia harus buktikan bahawasanya negara ini tidak lagi terperangkap sebagai sebuah negara membangun terutamanya dalam aspek demokrasi sehinggakan demokrasi di Malasysia masih lagi dianggap kurang matang (quasi-democracy). Hal ini harus diubah bermula dari sekarang. Sebagai mahasiswa,kami akan perhatikan sepanjang proses pilihan raya pada kali ini dan kami tidak akan teragak-agak untuk membuktikan protes kami atas ketidaksetujuan dan ketidakrelaan kami terhadap mana-mana pihak yang cuba untuk bermain ‘kotor’ dalam PRU13 di kertas undi nanti!

‘Media’, ‘Money’ dan ‘Machinery’

Perjalanan pilihan raya biasanya dikaitkan kepada 3 M merujuk kepada factor ‘Media’, ‘Money’ dan ‘Machinery’. Ketika ini Malaysia masih lagi mengamalkan demokrasi terhad, maka kecenderungan untuk menyalahgunkan ketiga-tiga faktor ini masih tinggi. Tidak mustahil untuk berulang lagi dalam PRU13 kali ini. Dalam isu media, Malaysia seharusnya meneladani negara maju seperti Amerika Syarikat, Great Britain dan Jepun yang memberi peluang yang sama rata kepada semua parti politik yang bertanding dan dibenarkan untuk membeli ‘airtime’ di mana-mana stesyen televisyen dan radio untuk berkempen. Bahkan kita kalah kepada negara-negara jiran seperti Thailand, Indonesia dan Filipina dalam isu akses media bebas dan adil.

Agensi penguatkuasaan dan institusi awam seperti PDRM, SPRM dan khususnya SPR harus dibebaskan dan berkecuali daripada menyebelahi mana-mana parti politik. Badan-badan ini merupakan milik rakyat. Begitu juga dengan faktor rasuah politik sewajibnya semua parti politik hentikan mengamalnya. Di Malaysia, politik wang dan pilihan raya seolah-olah tidak dapat dipisahkan. Justeru, kami menuntut agar SPRM benar-benar menggunakan kuasa kebalnya untuk menghalang berlakunya rasuah dalam PRU13 kali ini. Perkara yang lebih memalukan adalah para pemimpin yang terlibat dalam rasuah masih lagi dilihat bebas memegang jawatan penting dalam kerajaan dan parti politik. Ini adalah satu perkara yang cukup memualkan dan mahasiswa akan berkeras untuk menolaknya!

Harus diingat oleh kita semua, jika proses pilihan raya pada kali ini berjalan secara telus dan bersih, yang untung adalah kita semua sebagai rakyat Malaysia tanpa mengira parti dan kaum. Hal ini kerana PRU yang bersih dan adil akan melahirkan barisan pimpinan negara yang telus dan berkualiti. Tidak seharusnya kita biarkan perjalanan politik negara kita ditentukan oleh undang-undang rimba dalam ertikata siapa yang kuat dia akan dapat sehingga mengenepikan faktor moral dan etika. Begitu juga tradisi politik yang dicetuskan oleh Machiavelli seperti pendekatan matlamat menghalalkan cara cukup bertentangan dengan nilai agama Islam dan agama-agama lain harus kita banteras sekeras-kerasnya.

Peringatan kepada rakyat dan mahasiswa:


Jadilah pengundi yang matang dan semua daripada kita harus belajar menjadi kritis agar kita benar-benar membuat penilaian yang adil dan tepat untuk memilih calon dan parti yang selayaknya menjadi nakhoda Malaysia tercinta, yang bersedia berkhidmat untuk rakyat bukannya tersalah memilih pemimpin yang palsu dan menggadai maruah negara.

Salam PRU dari mahasiswa untuk semua!

Muhammad Hamidi bin Zamri
Presiden
Majlis Perwakilan Pelajar,
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.