Tidak bantu mangsa banjir Pasir Tumbuh tidak berasas

ASLANI M | 25 Mei 2015

IMAGE

MALAH sebelum banjir memuncak penghulu Kampung Pasir Tumbuh bertungkus lumus memindahkan penduduk menggunakan perahu.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Rohingya – Will the chairman of ASEAN please stand up?

Harakahdaily | 24 Mei 2015

The issue of the suffering and persecution of the Rohingya in particular and the Muslims of Myanmar (Burma) in general has been a very long one. In fact discrimination and persecution against Muslims...

HKR: Pendirian dan harapan Mahasiswa

Hafis Firdaus Mohamad .

Negara sekali lagi digemparkan dengan himpunan berskala besar yang bakal dianjurkan di Stadium Merdeka. Kami mahasiswa mengharapkan agar kerjasama dan rundingan kesemua pihak yang terlibat berjalan dengan lancar. Pihak polis dan kerajaan Malaysia harus diberi pujian kerana dilihat telah memberi jaminan kerjasama yang sebaiknya sepanjang himpunan kebangkitan rakyat yang bakal berlangsung 12 Januari ini.

Kami sebagai Mahasiswa berpendirian untuk menyokong kepada hak dan kebenaran yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia Fasal 10 yang jelas tertera bahawa  warga negara diberi hak untuk berhimpun. 

Perlembagaan adalah  dokumen induk untuk rujukan sesebuah negara bangsa. Hal ini jelas menunjukkan bahawa himpunan aman bukanlah suatu jenayah di dalam negara kita bahkan mana-mana negara yang memperjuangkan demokrasi.

Justeru, kami menasihatkan agar mana-mana pihak dan institusi seperti institusi pengajian tinggi dan kerajaan tidak seharusnya mengeluarkan sebarang ancaman dan ugutan kepada mana-mana individu terutamanya kepada Mahasiswa yang ingin terlibat dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat.

Rakyat semestinya diberi kebebasan untuk mempuyai pendirian politik mereka sendiri dan kebebasan untuk menunaikan hak yang telah dijamin di dalam perlembagaan persekutuan.

Kepada Rakan Mahasiswa

Sebagai seorang yang selayaknya berfikir secara matang dan rasional, apa-apa sahaja tindakan kita seharusnya didahului dengan pertimbangan yang sihat dan betul.

Tiada masalah bagi mahasiswa untuk bersama-sama rakyat untuk menunaikan hak mereka, bahkan mahasiswa seharusnya lebih terkehadapan untuk mempejuangkan hak dan kebenaran sepertimana yang telah ditujunkkan oleh aktivis mahasiwa terdahulu.

Mahasiswa yang ingin bersama rakyat dalam himpunan ini dipersilakan. Kepada mahasiswa yang tidak ingin terlibat dalam himpunan ini disebabkan ada masalah tertentu dan juga mungkin disebabkan pendirian politik, juga tiada masalah, itu adalah hak kita sebagai Mahasiswa. Perbezaan pegangan politik dan ideologi tidak seharusnya menjadi sebab untuk mahasiswa bermusuhan antara satu sama lain.

Sikap hormat kritis haruslah kita semaikan. Cuma diharapkan agar idealisma haruslah dibentuk bermula daripada sekarang agar kita mampu menjadi seorang mahasiswa yang sentiasa berfikir untuk kemaslahatan ummat.

Harapan Mahasiswa.

Kebangkitan dan suara rakyat sememangnya mustahil untuk disekat dan dihalang oleh mana-mana pihak sekalipun, begitu juga dengan penganjuran Himpunan Kebangkitan Rakyat pada kali ini. Justeru kami berharap agar:

1)    Kerjasama yang cukup baik antara pihak penganjur dan pihak kerajaan terutamanya daripda Kementerian Keselamatan Dalam Negeri, pihak PDRM dan pengurusan Stadium Merdeka sama ada sebelum, semasa dan selepas himpunan.

2)    Pihak polis mengambil tindakan keras terhadap mana-mana individu yang mencuba atau mencetuskan provokasi yang boleh mendatangkan bahaya kepada peserta himpunan.

3)    Pihak polis tidak lagi melakukan tangkapan kepada peserta himpunan yang berkelakuan baik, bukannya melakukan penangkapan secara 'tangkap muat' seperti yang berlaku di dalam himpunan sebelum ini. Pastikan yang benar-benar bersalah dan yang melakukan tindakan berbahaya sahaja ditangkap.

4)    Pihak Universiti dan pemberi biasiswa tidak mengeluarkan sebarang ancaman dan ungutan kepada mahasiswa yang ingin terlibat dalam himpunan ini. Jika berlaku sedemikian, hal ini menunjukkan pihak tersebut telah menyekat mahasiswa untuk mennuaikan hak mereka dan menafikan kebebasan mahasiswa.

5)    Tidak timbul budaya khianat dan fitnah daripada mana-mana pihak sekalipun sepanjang himpunan ini berlangsung.

6)    Pemimpin yang mengetuai perarakan peserta ke tempat himpunan mampu untuk mengawal pergerakan peserta supaya berada dalam keadaan terkawal dan aman.

7)     Peserta himpunan hendaklah sentiasa mengikuti arahan yang dikeluarkan oleh pimpinan yang mengetuai pergerakan dan tidak bertindak mengikut emosi sehingga boleh mendatangkan situasi bahaya.

8)    Peserta himpunan menjaga kebersihan sepanjang pergerakan dan juga di Stadium Merdeka. Tunjukkan imej rakyat Malaysia yang baik dan pembersih.

Negara Malaysia seharusnya menuju kearah politik yang lebih matang dan membuka ruang dan peluang yang luas untuk rakyat berfikir dan menilai terutamanya dalam kalangan Mahasiswa.

Zaman sekarang bukan lagi zaman untuk menerapkan politik ketakutan kepada rakyat tetapi harus mengetengahkan politik harapan kepada rakyat.

Suasana politik yang membenarkan usaha untuk memperkukuhkan demokrasi daripada segenap lapisan rakyat mestilah terbuka luas demi mencapai negara yang lebih aman dan makmur.


Hafis Firdaus Mohamad
Setiausaha Agong,
Majlis Perwakilan Pelajar,
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.