Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

PAS membawa politik solusi

Semasa
Typography

(Teks transkrip dan suntingan dari jawapan Timbalan Presiden PAS di Program Anda Tanya PAS Jawab di Perkarangan Pejabat Adun PAS Tanjung Lumpur, Sungai Isap, Kuantan pada 4 Mac 2018 yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

TIGA sebab pilih Gagasan Sejahtera

Sebenarnya kita sekarang ini dalam politik pilihan raya ke-14 ini ada satu anjakan besar dalam konteks politik Malaysia. Biasa politik negara kita hanya ada dua wajah. Satu wajah kerajaan parti pemerintah, yang kedua parti pembangkang. Dan oleh kerana kita sejak merdeka sampai hampir 60 tahun kita dididik dengan politik dua wajah ini menyebabkan ada orang menganggap kalau kita tidak bersama dengan Pakatan Harapan, maka kita bersama dengan kerajaan. Jadi saya nak tegaskan sebenarnya apa yang sedang berlaku dalam politik Malaysia sekarang ini ialah satu senario yang dah berlaku lama di negara-negara maju.

Di mana parti politik tidak semesti hanya dua wajah. Tidak semesti bila tidak kerajaan, maka mesti pembangkang dalam satu group. Kalau kita tengok senario di Eropah, banyak negara, termasuk New Zealand, termasuklah apa yang berlaku di Turki sekali pun maknanya parti-parti politik ini tidak semesti dalam dua blok.

Pilihan raya ke-14 nanti kita akan menyaksikan Malaysia membuat satu anjakan dalam pendekatan politik yakni ada tiga blok. Satu blok parti pemerintah Umno Barisan Nasional. Yang kedua blok bersama dengan Pakatan Harapan depa ada dua tiga parti. Dan yang ketiga ialah blok Gagasan Sejahtera. Jadi saya nak tegaskan PAS bukan bersendirian dalam pilihan raya ke-14, kita dalam blok kita. Bahkan blok Gagasan Sejahtera ini blok yang bersama PAS ini jauh lagi besar berbanding dua blok yang ada.

Blok BN dan blok PH ini hanya parti politik. Tapi dalam blok Gagasan Sejahtera ini, kita melibatkan parti-parti politik, satu komponen, komponen kedua NGO hampir 300 NGO bersama-sama dengan kita. Sebab kita harus tengok ya, bagi menentu masa depan negara, tak akan hanya orang politik sahaja? Cukuplah dah 60 tahun orang politik menentukan hala tuju negara. Kita minta supaya pilihan raya ke-14 ini bukan hanya orang politik yang hanya ada hak. Termasuk juga NGO ada hak, tuan-tuan ada hak, individu juga ada hak, tokoh-tokoh korporat ada juga hak, pakar-pakar akademik juga ada hak.

member login