Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

Yakin Tsunami pengundi Melayu kepada PAS

Semasa
Typography

(Teks transkrip dan suntingan dari jawapan Pengarah Pilihan Raya PAS Negeri Selangor di Program Anda Tanya Roslan Shahir (Pengarah Pilihan Raya PAS Negeri Selangor) Jawab di Facebook Live Sinar Harian pada 28 Februari yang lepas disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

Bersendirian

Kita PAS asalnya pun kita bersendirian daripada sebelum daripada kita menerajui Negeri Selangor bersama dengan rakan-rakan lain, kita pun asalnya bersendirian. Cuma bezanya kita dengan kawan-kawan lain dalam kerajaan hari ini, parti-parti lain dalam kerajaan hari ini, kita telah bertapak di Negeri Selangor seawal tahun 50-an.

Kita, saya rasa PAS ini mula-mula ditubuhkan di Negeri Selangor belum lagi ada cawangan di Kelantan dan Terengganu. Asalnya base dia di Selangor, di Kuala Lumpur bawah Selangor ketika itu. Tahun 1955, al-Marhum Prof. Zulkifli Muhammad Timbalan Yang Di-Pertua Agung PAS bertanding dalam Pilihan Raya Persekutuan yang pertama sebelum merdeka di Negeri Selangor. Hilang wang pertaruhan ketika itu.

Maknanya kita telah bertapak seawal tahun 50-an, dan antara kawasan yang base kita kuat di Sabak Bernam, Tanjung Karang, sehingga ke hari ini. Jadi sekarang ini keseluruhan 22 kawasan Parlimen di Negeri Selangor kita punya kawasan dan kita punya cawangan dan kekuatan. Dan bermakna walaupun kita bersendirian dalam politik dari sudut jentera pilihan rayanya keahliannya memang kita sentiasa bersedialah.

member login