PAS dan demokrasi
 
Walaupun PAS sebagai sebuah harakah Islam di Malaysia menerima demokrasi sebagai satu wasilah bagi menegakkan Islam, namun PAS turut mengakui demokrasi memiliki kepincangan yang tersendiri. Ini kerana demokrasi hanya menceduk sebahagian nilai-nilai yang diperkenalkan oleh Islam, tetapi mencampuradukkan dengan falsafah asing yang bercanggah dengan Islam.
 
Antara percanggahan utama sistem politik Islam dan demokrasi adalah dari sudut kuasa tertinggi. Islam mempercayai Allah sebagai kuasa mutlak manakala demokrasi meletakkan rakyat sebagai pemegang kiasa mutlak. Tetapi tidak dinafikan, nilai-nilai demokrasi secara umum seperti hak memilih pemimpin, kebebasan bersuara, mengkritik pemerintah dan menubuhkan organisasi adalah selari dengan syariat Islam. Bagi memahaminya dengan lebih jelas, boleh merujuk kepada tajuk Islam dan Demokrasi dari buku Nadi Perjuangan.
 
Penerimaan terhadap demokrasi
 
Menimbang antara maslahah dan mafsadah, PAS menerima demokrasi atas beberapa sebab. Antaranya kerana 'wasilah' bagi melaksanakan kewajipan memerintah. Juga kerana 'darurat' menghalang pemerintahan negara jatuh di tangan pihak yang salah. Juga atas dasar 'adat' yang telah diterima masyarakat dunia yang moden hari ini. InsyaAllah perbincangan mengenai perkara ini akan diperluaskan dalam siri tulisan akan datang.
 
Penglibatan PAS di dalam demokrasi tidak akan membuatkan PAS hanyut dalam arus deras sistem adaptasi Barat ini. PAS perlu mengekalkan jatidiri sebagai sebuah gerakan Islam tulen yang meletakkan Islam sebagai dasar dan matlamat. Hanya menerima sudut-sudut demokrasi dalam rangka yang tidak bercanggah dengan Islam sahaja, atau meminimakan percanggahan dalam keadaan darurat.
 
BPMS sebagai alternatif
 
Pada waktu yang sama, PAS berusaha memandu dan membaiki politik Malaysia agar lebih menepati syariat. Sebagai contoh, PAS memperkenalkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS). Tujuannya bagi mengawal politik negara dari terus rosak dengan konsep liberal demokrasi seperti yang telah berlaku di negara Barat.
 
BPMS menolak virus bawaan demokrasi seperti liberalisme, populisme, simpatisme, pragmatisme, persepsionisme, politiking, chaosisme dan seumpamanya. BPMS memperkenalkan konsep politik berteraskan prinsip, dakwah, solusi, diplomasi, rasional, berasaskan kebenaran dan mengutamakan rakyat. Kesemua konsep ini adalah terkandung di dalam ajaran Islam.
 
Kerajaan Teknokrat sebagai solusi
 
Di antara aspirasi PAS dalam menyelesaikan kemelut politik dan pentadbiran negara adalah memperkenalkan konsep Kerajaan Teknokrat. Secara umum, Kerajaan Teknokrat adalah gambaran sebuah kerajaan yang ditadbir oleh kumpulan profesional dan pakar dalam masalah yang sedang dihadapi negara. Pemilihan individu yang bakal menerajui badan eksekutif negara tidak terikat dengan parti politik yang disertai oleh mereka, tetapi lebih kepada kelayakan dan meritokrasi yang mereka miliki.
 
Sebagai contoh, walaupun PAS memiliki jumlah kerusi tertinggi yang melayakkannya memilih mana-mana anggota parti sebagai PM dan menteri kabinet, tetapi PAS boleh menerima mana-mana pihak dari parti berlainan malahan mereka yang tidak berparti dan tidak menjadi mana-mana wakil rakyat. Untuk menyelesaikan masalah ekonomi, PAS terbuka untuk memilih mana-mana pakar ekonomi, kewangan atau tokoh korporat sama ada mereka berada di bidang akademik atau di lapangan profesional. PAS akan melihat mana-mana sudut yang dibenarkan oleh perlembagaan dalam melaksanakan perkara ini.
 
Model Kerajaan Teknokrat ini telah diamalkan di banyak negara maju dan membangun baik di Timur mahupun Barat. Sehingga kini, sebahagian besar negara-negara Kesatuan Eropah telah menggunakan kaedah ini sama ada sebagai caretaker  government mahupun kerajaan penuh. Untuk mendapatkan lebih maklumat, boleh rujuk kepada tulisan Minda Presiden PAS yang disiarkan di HarakahDaily bertajuk, "Kerajaan Teknokrat Kelangsungan Pemerintahan".
 
Teknokrat di dalam al-Quran
 
Apa yang menarik, sebenarnya konsep kerajaan teknokrat adalah bertepatan dengan sistem politik Islam. Di dalam Islam, syarat utama untuk menjadi pemimpin adalah memiliki kepakaran dalam bidang yang diamanahkan. Firman Allah SWT:
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا
"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang layak menerimanya)."
[An-Nisa':58]
 
Juga boleh merujuk kepada perintah Allah kepada Nabi-Nya supaya melantik Talut sebagai raja bagi membebaskan Bumi Palestin. Ini berdasarkan kelayakan yang dimiliki walaupun bukan dari kalangan bangsawan dan politikus. Firman Allah SWT:
وَقَالَ لَهُمْ نَبِيُّهُمْ إِنَّ اللَّهَ قَدْ بَعَثَ لَكُمْ طَالُوتَ مَلِكًا ۚ قَالُوا أَنَّىٰ يَكُونُ لَهُ الْمُلْكُ عَلَيْنَا وَنَحْنُ أَحَقُّ بِالْمُلْكِ مِنْهُ وَلَمْ يُؤْتَ سَعَةً مِنَ الْمَالِ ۚ قَالَ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَاهُ عَلَيْكُمْ وَزَادَهُ بَسْطَةً فِي الْعِلْمِ وَالْجِسْمِ ۖ وَاللَّهُ يُؤْتِي مُلْكَهُ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
"Dan Nabi mereka pula berkata kepada mereka: "Bahawasanya Allah telah melantik Talut menjadi raja bagi kamu. Mereka menjawab: "Bagaimana dia mendapat kuasa memerintah kami sedang kami lebih berhak dengan kuasa pemerintahan itu daripadanya, dan ia pula tidak diberi keluasan harta kekayaan?" Nabi mereka berkata:" Sesungguhnya Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan ilmu pengetahuan dan kegagahan tubuh badan". Dan (ingatlah), Allah jualah yang memberikan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah Maha Luas (rahmatNya dan pengurniaan-Nya), lagi meliputi ilmu-Nya."
[Al-Baqarah:247]
 
Teknokrasi dan Demokrasi
 
Secara teori, konsep Kerajaan Teknokrat agak bercanggah dengan demokrasi. Ini kerana demokrasi tidak mensyaratkan sebarang merit untuk tercalon sebagai pemimpin. Hatta orang bodoh dan jahil boleh menjadi pemimpin. Kalau semua rakyat bodoh atau berjaya diperbodohkan, maka tidak mustahil si bodoh akan menjad pemimpin.
 
Populariti dan kemampuan membeli pengundi antara kriteria utama untuk menang dalam PRU. Tidak hairanlah selebriti seperti Arnold Schwazenegger dan Donald Trump boleh terpilih di US. Dan tidak mustahil Oprah Winfrey juga boleh terpilih sebagai Presiden US akan datang.
 
Beza Teknokrasi moden dan Islam
 
Kerajaan Teknokrat menurut kacamata Islam bukanlah sebuah kerajaan sementara yang akan tamat tempoh setelah objektifnya berjaya. Sebaliknya ia adalah syarat utama sesebuah kepimpinan dan akan kekal selagi mana kelayakan itu masih belum hilang. Tidak kiralah sama ada ianya menggunakan konsep syura seperti pemilihan Abu Bakar dan Uthman dan Ali ataupun konsep wasiat seperti pemilihan Umar dan raja-raja dinasti Islam lain, meritokrasi mestilah menjadi panduan setiap pemilih.
 
Apa yang penting, pemilihan pemimpin mengikut merit tidaklah sampai membenarkan seseorang yang menolak pemartabatan Islam dalam pentadbiran negara dipilih. Walaupun mereka dianggap pakar dan mampu dalam menyelesaikan masalah semasa negara, tetapi PAS mempercayai hanya ajaran Islam sahaja yang boleh menyelesaikan.
 
Teknokrat yang dipilih hanya berkuasa menentukan dasar kerajaan dan melaksanakannya, tetapi parti yang terpilih dalam PRU masih berkuasa menentukan undang-undang dan dasar negara. Jika PAS diizinkan sebagai peneraju politik negara, wakil-wakil rakyat PAS akan bertindak sebagai penasihat kepada teknokrat supaya sentiasa selari dan tidak bercanggah dengan ajaran Islam.
 
Setidaknya inilah solusi PAS dalam mengatasi ketepuan sistem demokrasi. Bukan sekadar menolak demokrasi mentah-mentah namun tidak memiliki sebarang alternatif tuntas untuk memartabatkan Islam.
 
2 Jumadal Ukhra 1439
18 Februari 2018
 
ALANG IBN SHUKRIMUN - HARAKAHDAILY 19/2/2018

TUGAS sebagai wakil rakyat menurut Islam adalah merangkumi semua tugas secara bersepadu. 
 
Segala sesuatu yang dilaksanakan oleh wakil rakyat adalah sentiasa terikat dengan nilai-nilai yang ditentukan oleh Islam bagi menjamin kebahagiaan umat di dunia dan di akhirat.   
 
Oleh itu, bukanlah mudah untuk menjadi seorang wakil rakyat yang benar-benar berkhidmat kepada rakyat.
 
Memang tidak dapat dinafikan ramai orang baik yang muda mahupun yang sudah berumur bercita-cita untuk menjadi wakil rakyat bukanlah semudah yang disangkakan.
 
Ramai yang ingin menjadi YB (Yang Berhormat) dan suatu hari nanti, mereka akan mendapat peluang mereka.
 
Baik berada dalam mana-mana parti pun tentu akan mencari pemimpin yang benar-benar berkualiti untuk memimpin serta berkhidmat untuk rakyat.
 
Berbeza dengan pada masa dahulu, harapan rakyat kini adalah berbeza daripada 20 tahun lalu dan untuk memenuhi harapan tersebut bukanlah satu perkara yang mudah dan memerlukan komitmen yang tinggi. 
 
Maka, dalam proses pemilihan wakil rakyat hendaklah dilakukan dengan adil yang berasaskan kepada kelayakan, kesesuaian kerja serta sifat kepimpinan yang ada pada seseorang calon itu seperti berakhlak tinggi, bertanggungjawab, sabar, boleh merancang dan bijak melaksanakan tugas. 
 
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud, "Sesiapa yang melantik orang yang tidak layak menjadi pemimpin, maka sesungguhnya ia telah membuang kalung Islam daripada tengkuknya." (Riwayat Ahmad dan Ad-Dhiak)
 
Selain itu, sudah tentu parti akan menanggung beban dan akan menjadi buah mulut rakyat jika calon yang sudah beberapa kali bertanding dan kalah dalam pilihan raya terdahulu yang diistilahkan sebagai "calon kitar semula" diangkat semula menjadi calon.
 
Sesungguhnya jawatan sebagai wakil rakyat adalah suatu tanggungjawab. Ia bukan suatu status yang direbut bagi mendapat sanjungan dan keistimewaan.
 
Ia adalah amanah dan orang yang memegang amanah kepimpinan mestilah memahami hakikat ini.
 
Rasulullah S.A.W mengingatkan kita dalam sabda baginda yang bermaksud, "Ia (iaitu kepimpinan) adalah amanah dan di akhirat ia menjadi punca kehinaan dan penyesalan kecuali mereka yang mengambilnya dengan haknya dan melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan di dalamnya." (Riwayat Muslim)
 
Sabda baginda lagi yang bermaksud, "Sesiapa di antara pemimpin yang dipertanggungjawab untuk memimpin rakyatnya yang mati ketika sampai ajalnya sedangkan ia melakukan penipuan terhadap rakyatnya, nescaya Allah akan mengharamkan syurga ke atasnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).
 
Justeru itu, orang yang insaf tentang hakikat ini tidak mungkin meminta atau berusaha merebut menjadi wakil rakyat. Ia akan akur kepada etika Islam yang tidak menjadikannya itu barang rebutan.
 
Ahad, 18 Febuari 2018
 
(Penulis adalah bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Sarawak) - HARAKAHDAILY 18/2/2018

KITAB  Talbis  Iblis karangan Imam Abu Faroj al-Jauzi merupakan kitab tasawwuf yang membongkar strategi Iblis dalam menyesatkan manusia ketika mereka melakukan perbuatan yang dianggap asalnya baik.
 
Penerangan-penerangan di dalam kitab Talbis  Iblis amat menyentap menyebabkan sesetengah golongan cukup tidak senang dengan kitab tersebut. Imam Abu Faroj al-Jauzi turut mendedahkan bagaimana penguasa boleh menjadi jahat.
 
Sungguhpun beliau menggunakan istilah 'salatin' yang bermaksud penguasa-penguasa, kita perlu memahaminya sebagai politikus dalam konteks realiti hari ini. Hal ini kerana sesiapa pun di kalangan politikus berpeluang menjadi penguasa.
 
Selain dari sikap licik mahir bermuka-muka, Imam Abu Faroj al-Jauzi menyenaraikan 12 taktik Iblis dalam merosakkan politikus:
 
Kononnya menang kerana disayangi Allah
 
Politikus sering kali mengkaitkan kemenangannya sebagai bukti Allah memilih dan menyayanginya. Walhal mereka tidak serius dengan syariat Allah. Sedangkan berapa banyak di dalam sejarah, Allah memberi peluang kepada golongan zalim sebagai penguasa. Imam Abu Faroj al-Jauzi mengingatkan:
 
"Jika mereka benar-benar wakil Allah, sudah pasti mereka melaksanakan hukum-hakam-Nya. Pada saat itulah mereka merupakan orang yang dicintai Allah kerana taat kepada-Nya"
 
Anti hujah ilmu
 
Politikus menganggap kuasa adalah segala-galanya. Mereka merasa rimas dengan hujah-hujah ilmu. Bahkan politikus suka mengambil kesempatan terhadap kejahilan orang-orang bawahan terhadap agama. Semakin jahil orang bawah, semakin selesalah politikus di tampuk kuasanya. Dari kejahilan tersebut, memberi peluang kepada politikus untuk menipu dan menyeleweng.
 
Takut dengan bayang-bayang sendiri
 
Politikus yang tersampuk dek Iblis pasti akan takut dengan bayang-bayang sendiri. Sentiasa merasa takut. Mereka membayangkan semua orang amat berpotensi menggugat kuasanya. Imam Abu Faroj al-Jauzi berkata:
 
"Iblis menghasut para politikus agar sentiasa merasa takut terhadap musuh. Lantas menyebabkan mereka sentiasa mengukuhkan pertahanan supaya apa yang ada di tangan tidak terlepas"
 
Dari paranoid inilah, politikus boleh melancarkan pelbagai fitnah ke atas sesiapa yang dianggap boleh menggugat survival politiknya.
 
Membela pengampu yang bodoh
 
Politikus suka dipuja dan dipuji oleh pengampu. Walaupun secara separa sedar mereka tahu bahawa hubungan mereka penuh kepalsuan, namun itulah nilai 'persaudaraan' politikus. Imam Abu Faroj al-Jauzi mendedahkan:
 
"Mereka melantik orang-orang yang tidak mampu dan bodoh agar mudah dipergunakan"
 
Melupakan Nas, bertuhankan 'Political  Mileage'
 
Politikus terlalu obses terhadap politik. Apa-apa yang menghalang nafsu politiknya akan dianggap sebagai pengacau, termasuklah nas dari Allah dan Rasul-Nya. Justeru mereka lebih selesa berpegang dengan pandangan sendiri. Jika dikritik bahawa tindak tanduk politikus bercanggah dengan kejujuran beragama, mereka dengan angkuh mengatakan inilah politik. Kononnya terdapat ruang vakum dalam Islam yang boleh diisi dengan tipu daya politik. Imam Abu Faroj al-Jauzi menjelaskan:
 
"Ini merupakan tipu daya yang paling dahsyat, kerana syarak merupakan peraturan Ilahi. Mustahil ada ruang vakum dalam peraturan Allah yang menyebabkan makhluk boleh menjalani kehidupan sesuka hati"
 
Tamak membolot peluang material
 
Apabila berkuasa, politikus percaya bahawa mereka menguasai segala-galanya. Termasuklah duit yang sedang berada di dalam poket-poket orang bawahannya. Mereka menyuruh orang bawahan mereka agar berkorban dan berjimat, sementara mereka sentiasa mengambil kesempatan. Maka jadilah politik peras ugut dan pembaziran secara sekali gus.
 
Menganut Machiavellianisme
 
Politikus cukup tegar berpegang dengan anutan matlamat menghalalkan cara. Semua tindakan walaupun dosa boleh dilakukan atas alasan demi kepentingan dan kebaikan bersama. 
 
Imam Abu Faroj al-Jauzi menjelaskan bahawa Iblis menghasut politikus agar bebas berbuat apa sahaja. Bermuka-muka, pragmatis, penipu, khianat dan fitnah sudah sebati bagi mereka.
 
Kononnya itulah jalan yang ada demi mengekalkan stabiliti taklukan bawahannya. Bukankah Allah memberi kepercayaan kepada politikus? Maka sudah pasti politikus layak berbuat apa sahaja. Itulah kepercayaan mereka.
 
Kononnya kompeten
 
"Iblis memperdaya majoriti politikus bahawa kononnya mereka telah melaksanakan segala kewajiban" - Imam Abu Faroj al-Jauzi.
 
Dari sikap merasa selesa tersebut, mereka akan melenting apabila dikritik. Pada masa yang sama mereka sentiasa merasa terbaik, walaupun ia tidak diungkap dengan kata-kata. Namun sikap politikus yang sensitif dengan kritikan menterjemahkan masalah jiwa yang mereka alami. Jadilah mereka sebagai penguasa berkuku besi.
 
Pemeras cukai yang tegar
 
Politikus yang sedang berkuasa sesuka hati mengenakan cukai kepada rakyat. Mereka menganggap kononnya rakyat sedang bermewah menikmati kesenangan. Lantas datang kedengkian terhadap rakyat mereka sendiri.
 
Sedangkan yang membazirnya adalah mereka. Lalu dari mudahnya mereka memeras ugut rakyat, berlakulah penyelewengan harta negara sesama kroni-kroni mereka. Imam Abu Faroj al-Jauzi menegaskan:
 
"Iblis menghasut mereka agar merasa bagus dengan tindakan merampas harta, memerintahkan rakyat untuk mengeluarkan cukai yang mencekik. Lantas mereka mengangkat golongan pengkhianat. Sedangkan seharusnya seorang penguasa perlu mengambil tindakan secara nyata ke atas sesiapa pun yang berkhianat"
 
Beri bantuan setelah menghina
 
Politikus cukup suka mengamalkan birokrasi sebagai kaedah menyukarkan bantuan dari sampai kepada mereka yang berhak. Bahkan politikus menganggap bantuan sebagai umpan yang perlu bijak disua hanya setelah tiba waktunya. Dalam erti kata yang lain, mereka suka orang-orang bawahan mereka susah. Apabila susah, maka semakin bertambahlah kebergantungan orang terhadap mereka.
 
Sudah menjadi kebiasaan situasi orang bawahan yang berhak terpaksa kelihatan mengemis semata-mata mahu mendapatkan bantuan dari pemimpin mereka. Imam Abu Faroj al-Jauzi berkata:
 
"Iblis menjadikan mereka beranggapan diri mereka baik menghulurkan bantuan setelah marah-marah. Iblis menghasut bahawa sedekah satu dirham dapat menghapuskan sepuluh kemarahan"
 
Aktiviti membilas dosa
 
Imam Abu Faroj al-Jauzi mendedahkan:
 
"Iblis menjadikan mereka memandang bagus segala dosa yang terus dilakukan dengan mengunjungi orang soleh dan meminta doa mereka. Pada sangkaan mereka kononnya aktiviti tersebut dapat meringankan dosa yang telah dilakukan"
 
Kerap kali kita melihat politikus sial suka menempel dengan orang-orang yang kelihatan soleh. Apabila menjelang musim pemilihan atau terpalit dengan skandal, maka aktiviti tersebut semakin digiatkan. Di samping untuk 'mencuci dosa', mereka cuba menghantar mesej bahawa orang soleh mendukung mereka.
 
Selesa bersubahat
 
Pengampu-pengampu politikus sedia melakukan apa sahaja, ikut apa sahaja walaupun dalam perkara dosa. Pada logik mereka kononnya dosa tersebut semata-mata ditanggung oleh ketua mereka yang mengeluarkan arahan. Sementara mereka tidak berdosa kononnya kerana mereka hanya menjadi alat. Selalu kedengaran jawapan 'kami hanya menuruti arahan' dari golongan pengampu seperti ini. Iblis membisikkan di hati mereka bahawa:
 
"Dosa akan ditanggung oleh orang atasanmu, bukan di atas bahumu"
 
Politik adalah amanah
 
Kita perlu faham bahawa politik merupakan amanah yang dipertanggungjawabkan. Ia bukanlah karier cari makan mahupun perniagaan yang boleh didagangkan.
 
Peringatan dari Imam Abu Faroj al-Jauzi yang juga merupakan cucu kepada Saidina Abu Bakar amat relevan untuk dijadikan sempadan hingga ke hari ini. Semoga kita tidak mengikuti idealisme Iblis dalam berpolitik.
 
ABDUL MU'IZZ MUHAMMAD
Ketua Urusan Ulamak
PAS Kawasan Klang
15 Februari 2017 - HARAKAHDAILY 16/2/2018

ALLAH S.W.T melakarkan di dalam al-Quran pelbagai kisah, prinsip dan hukum yang menjadi dasar kepada cetusan idea penubuhan Kerajaan Teknokrat cetusan Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Konsep Kerajaan Teknokrat dibincangkan di dalam kitab kitab para ulamak antaranya Imam Mawardi di dalam Ahkam Sultaniah, yang menjelaskan tentang pembahagian bidang kuasa mengikut kepakaran masyarakat.

Tulisan ringkas ini hanya ingin mengaitkan konsep ini dengan kisah Raja Iskandar Zulqarnain yang memanfaatkan tenaga kepakaran masyarakat masyarakat setempat di dalam mendirikan tembok keselamatan negara.

Allah S.W.T berfirman di dalam Surah al-Kahfi:

Mereka berkata: “Wahai Zulkarnain, sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi; oleh itu, setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu (dari hasil pendapatan kami) dengan syarat engkau membina sebuah tembok di antara kami dengan mereka?” 

Dia menjawab: “(Kekuasaan dan kekayaan) yang Tuhanku jadikan daku menguasainya, lebih baik (dari bayaran kamu); oleh itu bantulah daku dengan tenaga (kamu beramai-ramai) aku akan bina antara kamu dengan mereka sebuah tembok penutup yang kukuh. 

‘Bawalah kepadaku ketul-ketul besi' sehingga apabila ia terkumpul separas tingginya menutup lapangan antara dua gunung itu, dia pun perintahkan mereka membakarnya dengan berkata: ‘Tiuplah dengan alat-alat kamu’ sehingga apabila ia menjadikannya merah menyala seperti api, berkatalah dia: ‘Bawalah tembaga cair supaya aku tuangkan atasnya.’”

(a) Kepakaran yang Allah berikan kepada Raja Iskandar Zulqarnain ialah penggunaan bahan kimia. Kepakaran ini dimanfaatkan untuk membantu membina keselamatan negara. 

Beliau juga menolak sebarang pembayaran cukai yang ditawarkan kepadanya, dengan menggantikannya dengan tenaga kerja yang besar.

(b) Berdasarkan ayat ini juga, masalah cukai boleh diselesaikan dengan menyuburkan kepakaran dan tenaga masyarakat setempat.

Kepakaran orang orang tertentu dalam perniagaan seharusnya digunakan untuk membantu meningkatkan ekonomi negara, bahkan mereka tidak sepatutnya menjadi bebanan negara.

(c) Sebagai seorang pimpinan, seharusnya memikirkan penyelesaian masalah rakyat dengan solusi yang tuntas.

Bukannya menyelesaikan ketirisan kewangan negara yang dilakukan oleh orang orang tertentu, dengan membebankan rakyat dengan pelbagai cukaian. - HARAKAHDAILY 15/2/2018

SETELAH sepuluh tahun bermastautin di Madyan, Allah S.W.T mengilhamkan Nabi Musa as agar kembali ke Mesir. Dalam perjalanan pulang tersebut baginda singgah di Wadi Thuwa.

Tempat bersejarah tersebut menjadi saksi Nabi Musa A.S berbicara dengan Allah S.W.T secara langsung. Baginda turut diperlihatkan beberapa mukjizat yang dikurniakan Allah S.W.T iaitu tongkat dan tangan baginda. Seterusnya baginda dilantik menjadi Nabi dan Rasul, serta menerima perintah agar menyampaikan dakwah kepada Firaun dan kaumnya.

Kegusaran Pesuruh Allah

Nabi Musa diperintahkan berdepan dengan Firaun, Raja yang paling berkuasa dan zalim pada era tersebut. Memiliki kekuatan tentera yang terlalu ramai. Kekuatan Nabi Musa adalah kerana baginda mendepani Firaun sebagai seorang Rasulullah.

Namun baginda tetap meluahkan kebimbangan baginda kepada Allah S.W.T. Baginda risau sekiranya dakwah baginda didustakan bahkan baginda tidak menolak kemungkinan baginda bakal dibunuh.

Musa berkata, "Ya Tuhanku, sesungguhnya aku telah membunuh seorang manusia dari golongan mereka, maka aku takut mereka akan membunuhku. Dan saudaraku Harun, dia lebih fasih lidahnya daripadaku, maka utuslah dia bersamaku sebagai pembantuku untuk membenarkan (perkataan)ku, sesungguhnya aku khuatir mereka akan mendustakanku.”

(al-Qasas: 33-34)

Berkata Musa,"Ya Tuhanku, sesungguh­nya aku takut bahwa mereka akan mendustakan aku. Dan (karenanya) sempitlah dadaku dan tidak lancar lidahku, maka utuslah (Jibril) kepada Harun. Dan aku berdosa terhadap mereka, maka aku takut mereka akan membunuhku.”

(asy-Syu'ara: 12-14)

Ibrah Musa dan Harun A.S

Situasi genting dapat diharungi dengan tenang apabila emosi kita berada dalam keadaan stabil. Perasaan yang terkawal, memudahkan untuk kita berbicara dengan tertib dan difahami audiens.

Sebaliknya rasa gemuruh, debaran yang memuncak  menyebabkan nafas tidak teratur. Lebih parah lagi, kondisi sebegini menjadikan suara tersekat dan sukar difahami. Inilah gambaran senario yang berlaku kepada Nabi Musa dan Harun A.S.

Rekod silam terbunuhnya seorang Qibti menimbulkan pelbagai kerisauan kepada Nabi Musa. Kekurangan yang dirasakan baginda membawa kepada doa agar baginda diteguhkan oleh seorang saudaranya, Harun A.S.

Dua permintaan Nabi Musa

Pertamanya, Nabi Musa A.S memohon agar Allah melapangkan dadanya, merungkai simpulan lidahnya agar pertuturan baginda mudah difahami pendengar.

Kemudian, baginda turut meminta agar diutuskan saudaranya Harun as sebagai pembantu dan penguat baginda. Pergilah kepada Firaun; sesungguhnya ia telah melampaui batas".

Berkata Musa: "Ya Tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah urusanku dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku, dan jadikanlah untukku seorang pembantu dari keluargaku, (Iaitu) Harun, saudaraku, teguhkanlah aku; dengan dia sebagai kekuatanku, dan jadikanlah dia sekutu dalam urusanku

Sahabat: Antara faktor penguat 

Nabi Musa turut menerangkan doa baginda dengan terperinci. Baginda memohon diutuskan saudara yang bersama-sama menjadi Nabi. Tujuannya agar mereka saling memperingati dalam perkara keimanan. 

"Supaya kami banyak bertasbih kepada Engkau, dan banyak mengingati Engkau." Permintaan yang mendidik kita bahawa selaku manusia, kita mempunyai kekurangan dan kelemahan yang akan ditampung oleh sahabat kita yang lain.

Jangan kita nafikan fitrah manusia yang memerlukan sahabat. Namun, tatkala manusia menghalangi kita di jalan kebenaran, Allah S.W.T akan mencukupkan keperluan kita daripada manusia lain.

Saidatina Aisyah membenarkan Arab Badwi

Suatu hari ketika Saidatina Aisyah berangkat untuk menunaikan ibadah umrah. Di dalam perjalanan tersebut, beliau singgah beristirehat di sebuah perkampungan Badwi. Lalu beliau terdengar perbualan mereka. Seorang daripada mereka berkata; "Di dalam dunia ini, siapakah yang paling besar mamfaatnya kepada saudaranya?" Rakan-rakannya menjawab, "Kami tidak tahu." Lelaki itu berkata, "Kalau saya, demi Allah, saya mengetahui jawapannya." Lelaki itu menyambung, "Dia adalah Musa. Saat dia meminta agar saudaranya diangkat menjadi Nabi."

Aisyah R.A berkata, "Dia benar, demi Allah." Kerana itulah Allah S.W.T berfirman memuji sikap Musa A.S:

"Dan adalah dia(Musa), seorang yang mempunyai kedudukan yang terhormat di sisi Allah."

(al-Ahzab: 69)

- HARAKAHDAILY 14/2/2018

SIFAT matang remaja ataupun pemuda Islam terdahulu lebih menonjol walaupun umur mereka ketika itu baru sahaja belasan tahun. Ada dalam kalangan mereka yang sudah dilantik menjadi pemimpin dan panglima Islam.

Terdapat banyak kisah yang menceritakan mengenai pemuda sebegini yang boleh diambil pengajaran. Salah satu darinya ialah kisah Pemuda Ashabul Kahfi; bagaimana kita melihat mereka tidak mudah terpengaruh walaupun ketika itu bilangan mereka minoriti.

Allah S.W.T berfirman:

نَّحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ نَبَأَهُم بِالْحَقِّ إِنَّهُمْ فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَزِدْنَاهُمْ هُدًى

Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambah mereka dengan hidayah petunjuk.
(A-Kahfi: 13)

Di hadapan raja zalim, para pemuda tersebut berhujah mempertahankan iman dan prinsip aqidah yang mereka yakini dengan penuh berani dan bersemangat. Mereka mengakui bahawa hanya ada satu Tuhan yang layak disembah dan diminta pertolongan. Dia-lah Allah S.W.T yang Esa, Yang Maha Menguasai alam semesta beserta isinya yang kekal abadi dan padaNya tidak ada sebarang kekurangan. Dia-lah tempat kita meminta pertolongan dalam apa jua keadaan; susah ataupun senang, suka mahupun duka.

Apabila mendengar hujah demikian, raja zalim itu menggunakan kekuasaan yang ada padanya untuk mengancam dan memaksa para pemuda meninggalkan agama mereka dalam tempoh masa yang diberikan. Jika mereka gagal berbuat demikian dan tidak mahu mengubah keyakinan dalam tempoh masa tersebut, para pemuda tersebut akan dipaksa untuk beriman dengan raja zalim atau bakal dijatuhkan hukuman mati.

Pemuda tersebut terdiri daripada remaja berumur belasan tahun dan mereka bersatu kerana iman. Mereka tidak takut dengan ancaman tersebut dan bertekad untuk saling membantu serta mempertahankan keimanan mereka. Bagi mereka, lebih baik mati menggenggam iman daripada mengikuti jejak raja yang menyekutukan Allah S.W.T.

Oleh kerana sayangkan aqidah dan agama, pemuda-pemuda tersebut berbincang sesama sendiri untuk mencari satu keputusan muktamad. Kumpulan pemuda itu akhirnya bersepakat untuk bersembunyi.

Allah S.W.T berfirman:

إِذْ أَوَى الْفِتْيَةُ إِلَى الْكَهْفِ فَقَالُوا رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan pemuda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisi-Mu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami".
(Al-Kahfi: 10)

MOHAMAD FAROUK HAMZAH
12 Februari 2018
-HARAKAHDAILY 12/2/2018

HEDONISME merupakan cara hidup yang mengagendakan keseronokan sebagai tujuan utama hidup. Dari akar pemikiran tersebut menyebabkan penganut hedonisme akan menilai hakikat kebenaran berdasarkan keseronokan. Apa-apa ajaran dan nasihat yang tidak mendatangkan keseronokan, maka ia dianggap salah.
 
Ingatan surah Luqman
 
Al-Quran melalui surah Luqman telah menjelaskan tabiat budaya hidup hedonisme. Sesuai dengan mesej surah tersebut yang mengemukakan topik pendidikan, surah Luqman sekali gus mendedahkan bahawa hedonisme merupakan ancaman yang sentiasa mengganggu proses pendidikan generasi pelapis yang diidamkan. Allah berfirman:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ • وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِ آيَاتُنَا وَلَّىٰ مُسْتَكْبِرًا كَأَن لَّمْ يَسْمَعْهَا كَأَنَّ فِي أُذُنَيْهِ وَقْرًا ۖ فَبَشِّرْهُ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ
“Dan di antara manusia ada yang membeli perkataan yang melalaikan guna untuk menyesatkan manusia dari jalan Allah tanpa ilmu dan menjadikan jalan Allah itu sebagai ejekan. Mereka itulah yang memperolehi azab yang menghinakan • Dan apabila dibacakan kepadanya ayat-ayat peringatan Kami dia berpaling dan menyombong diri. Seolah-olah dia belum mendengarnya, seperti di telinganya ada penyumbat. Maka berikan khabar gembira kepadanya azab yang pedih”
(Luqman: 6-7)
 
Membeli keseronokan
 
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ
“Dan di antara manusia ada yang membeli perkataan yang melalaikan”
 
Hedonisme merupakan budaya hidup palsu. Hingga terpaksa mengeluarkan kos tinggi, kononnya untuk mencapai keseronokan yang diinginkan meskipun gagal mencapai ketenangan.
 
Bandingkan sahaja kos bagi menjayakan program kesedaran Islam berbanding kos bagi program hiburan. Bandingkan kos memanggil pendakwah dengan kos memanggil artis. Dapatkan segala contoh perbandingan, kita akan dapati agenda hedonisme pasti berkos tinggi sementara program dan aktiviti iman pasti berkos rendah.
 
Dakwah yang diagendakan oleh Islam tabiatnya ringkas, terus terang dan murah. Jika tidak, mana mungkin pengikut awal para Nabi di kalangan orang-orang miskin.
 
Anti ilmu
 
لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْم
“Untuk menyesatkan manusia dari jalan Allah tanpa ilmu”
 
Kesan dari hidup penuh kelalaian, minda penganut hedonisme selalunya akan menguncup dan sukar berfikir dengan waras. Mereka suka berfikiran singkat. Tidak mahu pening-pening katanya. Golongan seperti ini apabila membuka surat khabar, mereka akan menyelak bahagian belakang terlebih dahulu.
 
Jika diajak berfikir dan membudayakan ilmu, mereka akan menolak dan menganggapnya sebagai komitmen yang berada di luar kemampuan minda mereka. Mereka selesa diperbodohkan lantas hidup dalam ilusi, ditipu.
 
Suka mengejek
 
وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا
“Dan menjadikannya sebagai ejekan”
 
Apabila diberikan peringatan yang serius, penganut hedonisme akan membalas dengan ejek-ejekan. Mereka mengalami ketagihan suka mengejek nasihat iman kerana terbawa-bawa dengan gaya hidup yang sentiasa mencari keseronokan
 
Hinggakan pada perkara yang serius membabitkan nasib mereka di akhirat pun boleh dibuat gurauan. Klimaksnya hingga mereka berani mengejek kalam Allah dan Rasul. Inilah yang diceritakan oleh al-Quran berkenaan perihal munafiqin:
وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ ۚ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ
“Dan jika kamu tanyakan kepada mereka (mengapa suka mengejek) tentu mereka menjawab “Sesungguhnya kami hanya bersenda gurau dan bermain-main”. Katakanlah apakah dengan Allah, ayat-ayatNya dan Rasulnya tergamak kamu ejek?” 
(al-Taubah: 65)
 
‘Spin’ dan angkuh
 
وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِ آيَاتُنَا وَلَّىٰ مُسْتَكْبِرًا
“Dan apabila dibacakan kepadanya peringatan-peringatan kami, dia berpaling dan menyombong diri”
 
Kerap kali kita mendengar ucapan defensif mereka yang degil dari menerima nasihat. Contohnya:
 
“Kamu jangan anggap kamu baik dan sempurna sangat”
 
Ayat di atas merupakan antara contoh popular bagaimana seseorang yang telah ketagihan hidup secara hedonisme, membela diri agar tidak lut dek nasihat. Menggambarkan dirinya tidak mahu keluar dari zon lalai.
 
Secara langsung mengulangi keangkuhan Iblis yang mempertikaikan kedudukan Adam. Sedangkan perlakuan itu hanyalah mahu menyombong diri. Ingin mendabik dada kononnya dia lebih mulia berbanding orang yang menasihatinya. Kononnya orang yang menasihatinya tidak layak memberi nasihat.
 
Tidak faham bahasa
 
كَأَن لَّمْ يَسْمَعْهَا كَأَنَّ فِي أُذُنَيْهِ وَقْرًا
“Seolah-olah dia belum mendengarnya, seperti di telinganya ada penyumbat”
 
Akibat fanatik dengan budaya hidup ‘enjoy’, maka sebarang dorongan dan nasihat yang dianggap mengganggu keseronokan hidupnya akan diabaikan.
 
Kadang-kadang mesej yang mudah, nasihat yang ringkas dan jelas gagal difahami dengan baik. Mereka memerlukan nasihat yang berulang kali oleh pendakwah-pendakwah yang cekal tidak mengerti makna serik.
 
Fatamorgana
 
Penganut hedonisme mencari kesenangan palsu dalam kehidupannya. Mereka lupa hakikat hidup adalah mencarum saham yang baik untuk akhirat. Slogan ‘hidup hanya sekali’ menyebabkan mereka terlupa bahawa kematian pun hanya sekali. Hidup bukan urusan main-main.
 
Kita perlu faham bahawa hedonisme boleh meracuni sesiapa sahaja. Jika kita ada simptom-simptom yang telah dijelaskan di atas, besar kemungkinan kita telah disampuk oleh ajaran hedonisme. Yang pasti ia bukan sekadar menyerang anak muda yang sedang membesar, bahkan orang tua lanjut usia pun tidak terlepas dari fitnah hedonisme.
 
ABDUL MU'IZZ MUHAMMAD
Ketua Urusan Ulamak
PAS Kawasan Klang
11 Febuari 2018 - HARAKAHDAILY 12/2/2018

ARTIKEL ini sebagai menjawab salah faham daripada inti pati pada Dialog Presiden PAS bersama NGO India pada 4 Februari 2018 di Hotel Seri Malaysia, Kepala Batas.

Tidak sunyi dari serangan

Sejak PAS ditubuhkan, parti tertua negara ini tidak pernah sunyi dengan serangan musuh politik. Bermacam-macam peluru cuba dibenam ke dalam jasad PAS. Ada juga anggota PAS yang tersungkur dengan peluru-peluru tersebut, keluar menubuhkan wadah baru atau bersama wadah musuh. Tetapi tuhan takdirkan PAS tidak pernah terkorban dengan serangan itu. Malah mereka pula yang menanggung rugi kerana sentiasa kehabisan peluru.

Kali ini mereka beroleh peluru baru untuk membantai PAS iaitu isu dua kabinet. Sudah menjadi kerja mereka, kalau tak cari salah PAS maka tidak ada maknalah mereka terlibat dalam ruang politik. Berkecimpung dalam politik Malaysia bermaksud wajib serang PAS.

Kenapa mereka tidak kemuka cadangan solusi untuk membantu negara? Sebab bagi mereka politik bukan untuk mencari solusi, tapi untuk menghentam orang sahaja. Bila orang yang dihentam jatuh, merekalah yang akan naik.

Apa mereka nak buat bila naik? Tak penting. Biarlah apa nak jadi pada negara. Yang penting dapat kuasa.

Sambutan India kepada PAS

Ucapan Presiden PAS yang diputar belit itu adalah sebahagian dari pengisian PAS dengan komuniti India di Hotel Seri Malaysia Pulau Pinang pagi 4 Februari lalu. Sambutan yang diterima sangat hebat. Dewan penuh. Penonton live facebook mencecah 14000 orang, atau mungkin lebih jika dikira secara unik. Sesi soal jawab meriah dengan berbagai respon yang mengharapkan PAS mampu membawa perubahan untuk kaum mereka.

Walaupun Pulau Pinang dikenali sebagai kubu kuat DAP, sambutan kaum India memberikan signal bahawa DAP dalam bahaya. Seandainya PAS mampu menjadi platform atau faktor penyatu kepada semua pihak yang tidak berpuas hati dengan urus tadbir pincang DAP termasuk bangsa Cina sendiri, tidak mustahil maruah DAP akan terlondeh di satu-satunya negeri harapan mereka.

Dua Kabinet rekaan media

Berhubung dua Kabinet, tidak ada satu pun ayat yang keluar dari mulut Tuan Guru menyebut terma tersebut. Kenyataan beliau yang dikelirukan adalah dari penjelasannya tentang kandungan kitab _Ahkam Sultaniah_ yang ditulis oleh Imam Mawardi. Beliau menjelaskan bahawa Islam membahagikan peranan Badan Eksekutif iaitu Kabinet atau Jemaah Menteri kepada dua bentuk iaitu Wizarah Tafwidh dan Wizarah Tanfiz. Wizarah Tafwidh adalah Menteri yang berkuasa menentukan dasar umum dan polisi yang berkait dengan kedaulatan dan hala tuju depan negara. Wizarah Tanfiz pula adalah Menteri yang bertanggungjawab menjaga urusan perlaksanaan (eksekutif) terhadap dasar-dasar kerajaan dan undang-undang negara.

Ia bukan sistem Kabinet baharu yang perlu dibentuk. Kerajaan yang dibentuk oleh BN selama ini sudah mengamalkan pembahagian sedemikian tetapi bukan atas dasar agama, sebaliknya lebih kepada kedudukan kaum. Ada Kementerian yang perlu orang Melayu pegang, ada Kementerian yang wajar diberikan kepada Cina dan begitu juga India, dan wakil etnik Sabah dan Sarawak. Bukan sesuatu yang pelik.

Kesemua Menteri samada Tafwidh atau Tanfiz berada di dalam satu kabinet yang sama dikenali sebagai Jemaah Menteri. Sebarang perkara yang memerlukan keputusan bersama akan turut melibatkan Menteri bukan Islam. Keputusan Menteri adalah tanggungjawab bersama (collective responsibility) setiap anggota Kabinet.

Bukan Islam jadi Menteri

Tujuan perbincangan ini dimasukkan dalam Ahkam Sultaniah adalah bagi memberikan tempat kepada bukan Islam untuk terlibat dalam pemerintahan negara iaitu pada kumpulan Wizarah Tanfiz, sesuai dengan waqi' beliau dalam masyarakat berbilang agama di Iraq. Dari segi prinsip, pemisahan ini perlu agar kita jelas di mana batas-batas penglibatan bukan Islam di dalam sesebuah pemerintahan bagi menjamin ideologi negara.

Mengikut Kabinet yang ada sekarang, hanya beberapa portfolio yang berada di bawah klasifikasi Wizarah Tafwidh seperti Menteri Ekonomi, Pertahanan, Keselamatan Dalam Negeri, Menteri Luar dan Pendidikan. Adapun yang lain, kebanyakannya bersifat Wizarah Tanfiz. Ini bermakna Islam membuka ruang yang besar di dalam kepada bukan Islam untuk turut bersama di dalam pentadbiran sekiranya mereka memiliki merit yang sepatutnya sebagai seorang Menteri.

Senang cerita, apa yang Presiden PAS cuba sampaikan adalah bagi menjelaskan bahawa Islam membenarkan orang bukan Islam terlibat dalam pentadbiran. Tidak sama dengan sistem teokrasi ataupun negara Mullah, negara Taliban atau Islamic State yang dibawa IS yang tidak menepati fikah Islam. Malangnya musuh politik PAS pantas memainkan isu kononnya PAS telah melakukan diskriminasi terhadap penganut agama lain.

Keterbukaan Islam dari idealogi lain

Jika difahamai secara lebih murni, Islam merupakan satu-satunya 'ideologi' perjuangan yang membenarkan penganut ideologi lain bersama di dalam pentadbiran negara. Mengikut amalan negara-negara maju lain, jika Parti Liberal memerintah, semua Kabinet akan dipilih dari mereka yang berideologi Liberal bagi memastikan Liberalisme menjadi ideologi negara. Jika Konservatif memerintah, seluruh menteri Kabinet adalah pejuang Konservatisme. Begitulah dengan Komunisme, Sosialisme dan Fasisme.

Jika ada yang sedikit terbuka seperti di UK, paling tinggi pihak berlainan ideologi hanya berada di tahap ketua jabatan sahaja. Tidak di peringkat Kabinet, melainkan jika pembentukan kerajaan berlaku dengan gabungan beberapa parti.

Inilah apa yang cuba dijelaskan oleh Tuan Guru Presiden berkenaan akidah negara. Akidah merujuk kepada ideologi dalam bahasa arab.

Policy Maker dan Decision Maker

Seperkara yang mungkin tidak disedari adalah, pemisahan antara wizarah tafwidh dan tanfiz hanya berlaku di dalam Badan Eksekutif. Di badan Legislatif iaitu Parlimen, Islam turut membenarkan bukan Islam terlibat dalam mesyuarat bahkan mempunyai suara dalam menggubal atau meminda undang-undang dan perlembagaan. Rasulullah S.A.W telah menunjukkan perkara ini apabila kalangan Yahudi yang minoriti turut dijemput sebagai 'panel penggubal' piagam Madinah selain dari musyrikin Arab sendiri.

Begitu juga di Badan Kehakiman, oleh kerana Islam menerima amalan dua kepelbagaian set undang-undang sebagaimana yang sudah diamalkan di dalam negara menerusi sistem federalisme, Islam turut membenarkan hakim dilantik dari kalangan bukan Islam bagi kes-kes yang tidak melibatkan orang Islam. Bagi jawatan peguam dan pengamal undang-undang lain juga, tidak ada masalah bagi bukan Islam terlibat.

Audiens jelas, orang luar pula keliru!?

Sekiranya kita berada di dalam dialog tersebut, tentu sekali kita akan jelas bagaimana rahmatnya 'ideologi' Islam yang dibawa oleh PAS untuk semua kaum dan agama. Walaupun sesi soal jawab rancak dengan persoalan, tetapi tidak ada satupun soalan yang ditimbulkan berkenaan wizarah itu. Menunjukkan mereka tidak ada masalah dari sudut itu. Polemik ini timbul selepas laporan media disebarkan oleh portal-portal yang tidak bertanggungjawab.

Malangnya yang menimbulkan kekeliruan adalah orang Islam sendiri. Lebih menyedihkan, ia dijaja oleh kalangan agamawan dari parti PKR, PAN dan juga yang mendakwa diri sebagai ahli akademik Islam dan pendakwah bebas tetapi sentiasa bias ke atas PAS. Mustahil mereka yang sudah ditahap PhD tidak pernah membaca Ahkam Sultaniah yang begitu masyhur itu. Mustahil mereka tidak faham apa itu tabayyun bila didatangi sebarang berita.

Martabat bahasa Ibunda

Suka untuk saya kongsikan, antara perkara menarik yang dijelaskan oleh Tuan Guru Presiden di dalam dialog adalah nasib pendidikan kaum India. Mereka mengeluh dengan tahap pendidikan kaum mereka yang masih lemah kerana SJK India hanya di tahap Sekolah Rendah sahaja. Menyebabkan ramai generasi India tidak mampu kedepan kerana tidak menguasai bahasa kaum lain.

PAS memberikan komitmen untuk menangani masalah ini kerana PAS percaya, untuk mengilmukan sesuatu bangsa mesti dengan bahasa mereka sendiri. Perkara ini bertepatan dengan dapatan UNESCO yang menunjukkan bahawa pembelajaran dalam bahasa asing gagal mengilmukan sesuatu bangsa. Negara patut belajar dari sejarah Islam, dan juga mencontohi dasar pendidikan berkait dengan bahasa di Jepun, Jerman, Perancis, China dan lain-lain. Mereka maju dengan bahasa ibunda masing-masing.

Dialog Interfaith

Di dalam dialog ini, Presiden menyampaikan mesej akidah Islam dengan sangat harmoni. Beliau menerangkan konsep ketuhanan Islam yang menolak penyembahan patung-patung dan batu walaupun di hadapannya adalah penganut Hindu. Beliau turut berkongsi beberapa kaitan agama Islam syariat terdahulu dengan Hindu seperti asal usul Brahma, Shiva dan upacara bakar mayat. Beliau tidak sesekali bersikap apologetik menyembunyikan kebenaran Islam demi menjaga hati orang kafir.

Dalam waktu yang sama, beliau menjelaskan bahawa Islam tidak memaksa seseorang meninggalkan agama mereka. Islam mesti dianut dengan kerelaan dan kesedaran. Bahkan Islam menjaga hak-hak agama lain dengan membenarkan mereka mendirikan rumah-rumah ibadat dan mengamalkan upacara mereka selagi tidak melampaui hak asasi manusia.

Untuk maklumat semua, Kelantan telah memperkenalkan elaun untuk Sami-sami yang menjaga rumah ibadat di sana. Satu perkembangan yang baik dalam menggambarkan penghormatan PAS terhadap agama lain.

Demokrasi wasilah dakwah

Majlis tersebut benar-benar membuktikan PAS memanfaatkan wasilah politik bagi tujuan dakwah. Ruang demokrasi yang diberikan ini diolah bagi menguntungkan Islam bukan sekadar bagi mencapai matlamat kuasa sahaja.

Perkongsian Presiden PAS sama sepertimana siri-siri kuliah Dhuhanya di Rusila. Cuma lebih fokus kepada info-info yang wajar diketahui kaum India. Menunjukkan bahawa apa yang disampaikan di Masjid Rusila itu tidak hanya untuk orang yang biasa ikuti kuliah beliau sahaja, tetapi umum untuk semua. Tiada apa yang sensitif dan tidak perlu bimbang untuk berkongsi.

Ikuti rakaman asal

Banyak lagi perkara-perkara menarik yang boleh didapati dalam program tersebut. Sesiapa yang mengikutinya, pasti akan terpaku dan terpesona dengan keindahan Islam. Tidak hairanlah sepanjang program berlangsung, jumlah penonton sentiasa meningkat hingga mencecah 14000 orang pada masa kemuncak.

Saya cadangkan yang masih belum mengikutinya untuk berbuat demikian menerusi Facebook PAS Pulau Pinang. Baik bagi bukan Islam yang selama ini masih skeptikal dengan Islam dan baik juga bagi orang Islam yang merasa diri masih jahil tentang agama sendiri.

Klik link dibawah untuk redirect ke rakaman tersebut:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1678627502200591&id=209205819142774

Islam benar, penganutnya boleh salah

Untuk akhir, saya kongsikan satu lagi perkara menarik yang dinyatakan Presiden PAS. Untuk memahami agama ini, perlu melihat kepada inti pati ajaran Islam sendiri. Jangan melihat kepada penganutnya sahaja. Kerana manusia bersifat lemah dan sentiasa melakukan kesilapan.

Jangan melihat kepada rekod pemerintah yang mendakwa Islam sama ada dalam sejarah lalu atau di zaman moden, kerana mereka juga manusia. Tidak semestinya Islam itu bertepatan dengan setiap tindakan mereka. Rujukan utama Islam hanyalah al-Quran dan Sunnah. PAS memberi komitmen untuk sentiasa bergerak di arena politik selari tuntutan al-Quran dan Sunnah, tetapi tidak terikat dengan mana-mana amalan orang Islam lain. Hanya yang selari dengan tuntutan Islam sahaja dicontohi. Yang salah dijauhi.

Apatah lagi, pemerintah Islam yang ada sekarang hampir semuanya adalah mereka yang mendapat restu dari kuasa Barat yang tidak mahu Islam yang sebenar didaulatkan. Kalau ada kalangan Islam yang sebenar meraih tampuk kekuasaan, pasti Barat akan berusaha menggagalkannya seperti yang pernah berlaku di Algeria, Mesir dan Turki.

Ya. Tekanan antarabangsa. Kalau faham bab ini, pasti dapat membaca kenapa PAS mengambil pendekatan mempersadakan diri sebagai King Maker dan memperkenalkan konsep Kerajaan Teknokrat, bukannya untuk terus muncul sebagai kepimpinan tertinggi.

ALANG IBN SHUKRIMUN -        HARAKAHDAILY 8/2/2018

MASALAH urus tadbir; Islam menyediakan model model pentadbir di dalam al Quran, seperti Nabi Yusuf A.S (contoh terdapat dalam Surah Yusuf) dan Nabi Sulaiman A.S. Begitu juga model kepimpinan Rasulullah S.A.W dan Khulafa ar-Rasyidin. Cadangan rujukan kitab seperti Ahkam Sultaniah dan Siyasah Syariyyah.

Masalah Pendidikan, Islam menyediakan sistem pendidikan Islam (contoh ayat kedua Surah al Jumu'ah) dan juga pentarbiahan di zaman Rasulullah S.A.W sebagai model rujukan (era Makkiyyah dan Madaniah). Pembiayaan kos pendidikan pula, Islam menawarkan konsep waqaf.

Masalah ekonomi, Islam menyediakan penyelesaian melalui sistem zakat, waqaf dan sistem cukai yang tidak menzalimi. Islam mengharamkan monopoli, rasuah, larangan membazir dan cukai yang dikenakan kepada semua orang. Huraian tambahan dimuatkan dalam bahagian muamalat dalam kitab fekah.

Masalah kesihatan, Islam menyediakan kaedah kaedah perubatan melalui Sunnah Nabi S.A.W, kaedah-kaedah umum iaitu pencegahan lebih baik daripada mengubati atau kaedah kemudaratan itu dihapuskan.

Masalah keselamatan, Islam menyediakan undang undang jenayah (seperti hudud, takzir, qisas) dan juga sistem hisbah (penguatkuasaan). Islam juga menyediakan model Rasulullah S.A.W dalam memelihara keselamatan negara seperti sistem kerahsiaan (peristiwa Hatib bin Abi Baltaah)

Masalah Pertanian, Islam menyediakan konsep pertanian cara Islam, antaranya konsep membuka tanah, dan memperkasakan pengeluaran tempatan (mengurangkan import). Pertanian juga dikenakan zakat bagi mewujudkan keseimbangan.

Masalah sosiobudaya, Islam menyediakan cara komunikasi yang baik sesama masyarakat seperti Surah al-Hujurat ayat 13 dan lain lain. Kehidupan Rasulullah S.A.W bersama kepelbagaian masyarakat di Madinah juga dijadikan model rujukan penting.

Masalah alam sekitar, Islam menyediakan kaedah yang rapi dalam menguruskan aset negara (tanah) bagi memastikan ekosistem dipelihara. Antaranya Surah al-Araf 56 mengikut Tafsiran ad-Dhohhak iaitu tidak menebang pokok sembarangan dan juga gangguan air.

Masalah prasarana, Islam menyediakan penyelesaian dari sudut meletakkan keutamaan terhadap kemudahan semua, bukan kesenangan individu, bersumberkan hasil negeri atau negara. Selain itu Islam menawarkan konsep waqaf prasarana, dan juga mengharuskan duit kotor dialirkan untuk pembuatan longkang, jalan raya dan tandas.

Kesimpulan

Islam menyediakan tawaran dan penyelesaian yang menyeluruh dalam segenap aspek masalah yang ada di dunia. Tulisan ini terlalu ringkas untuk menghuraikan kesemuanya. Di sana banyak lagi penyelesaian penyelesaian yang terperinci, yang disediakan di dalam al Quran, hadis Nabi S.A.W dan juga model-model para ulama selepas itu.

Disebabkan itulah, PAS yang bergerak di atas dasar Islam memperkenalkan WINS51 dan juga Dokumen Hijau secara terbuka untuk diteliti dan dikaji oleh sesiapa pun, termasuk kerajaan yang sedang memerintah hari ini.-HARAKAHDAILY 8/2/2018

Islam memimpin umat

Kejayaan Baginda S.A.W membawa mesej Islam ke bumi Madinah tidak terhenti setakat ditikar solat, bahkan Baginda menterjemahkannya ke dalam masyarakat melalui sistem pemerintahan Islam yang menawarkan keadilan sosial buat semua penduduk. Sebab itu Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang sering menegaskan, Islam ini bukan diterjemahkan mengikut fahaman Barat iaitu religion, (agama yang sempit pemahamannya) tetapi ia adalah suatu cara hidup yang meliputi segenap aspek.

Untuk membentuk kesepakatan sebuah negara yang unggul, Baginda S.A.W memperkenalkan perjanjian yang melibatkan semua pihak, Muhajirin dan Ansar dari kalangan umat Islam, qabilah Bani Nadhir, Qainuqa' dan Quraizah yang mewakili masyarakat bukan Islam (Yahudi) bahkan golongan Munafiq juga turut dibenarkan menyertainya. Persefahaman ini dipanggil Piagam Madinah yang kita sebut pada hari ini sebagai Perlembagaan.

Asas utama bagi piagam ini berdasarkan frasa perjanjian: 

- وانه ما كان من بين هذه اهل الصحيفة من حدث او استجار يخاب فساده فمرده الى الله والى رسول الله.

"Dan apa-apa perkara yang menjadi pertelingkahan di kalangan mereka yang terlibat dengan perjanjian ini sama ada daripada orang Islam ataupun bukan Islam, yang dibimbangi merosakkannya, hendaklah dikembalikan kepada Allah ( Al Quran) dan kepada Nabi S.A.W (Hadith)."

Ini menunjukkan asas utama bagi sebuah Negara Islam adalah meletakkan Al Quran dan Hadith sebagai rujukan utamanya. Apa-apa yang bercanggah dengan keduanya dikira terbatal, sama ada di pihak pemutus ataupun pelaksana.

Jaminan keadilan sosial

Tidak disangkal lagi bahawa dasar keadilan sosial adalah asas tertegaknya negara Islam. Berikut disebutkan beberapa prinsip kandungan piagam yang membela dan memberikan keluasan untuk orang bukan Islam.

Prinsip kelapan: Orang bukan Islam mempunyai hak dalam agama dan harta mereka. Mereka tidak boleh dipaksa memeluk agama Islam dan harta mereka tidak boleh dirampas.

Prinsip kedua belas: Kerajaan mestilah membantu orang bukan Islam yang dizalimi sebagaimana kerajaan melindungi orang Islam yang diganggu.

Prinsip keempat belas: Sekiranya kemaslahatan umat terletak pada kedamaian, semua rakyat wajib menerima perdamaian samada Islam mahupun bukan Islam.

Prinsip kelima belas: Seseorang tidak dihukum dengan sebab dosa atau kesalahan orang lain. Seorang penjenayah sebenarnya melakukan jenayah terhadap diri dan keluarganya sendiri.

Prinsip keenam belas: Kebebasan bergerak dalam negara dan kebebasan untuk keluar negara adalah terpelihara di bawah perlindungan negara.

Prinsip kelapan belas: Masyarakat ditegakkan diatas dasar kerjasama dalam kebajikan dan takwa, bukan dalam perbuatan dosa dan permusuhan.

Kesemua prinsip ini dipelihara dengan dua kekuatan iaitu kekuatan spiritual (pengawasan Allah) dan kekuatan material (keadilan, kerjasama, kebenaran, kebajikan)

Kebimbangan tiada asas

Daripada prinsip di atas sangat jelas bahawa tidak ada satu sebab pun orang bukan Islam perlu bimbang mereka ditindas mahupun di zalimi. Bahkan inilah sistem keadilan sosial tidak ada tandingnya yang wajar diterima oleh bukan Islam berbanding sistem pada hari ini.

Allah berfirman:

"Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan."
(al-Mā'idah: 8)

Prinsip-prinsip ini amat bertepatan dan seiring dengan perkembangan pemikiran manusia berkenaan dengan definisi sebuah negara. Untuk menaungi seluruh manusia boleh dikatakan inilah prinsip yang paling sempurna, kerana Madinah bukan hanya diduduki oleh umat Islam, bahkan ia model kerajaan masyarakat majmuk yang amat berjaya.

Sebab itu kebimbangan yang timbul, bukan kerana Islam tidak mampu memerintah, tetapi jarum Islamophobia yang keterlaluan dan kebencian untuk melihat Islam dipratikkan secara menyeluruh.

Andai hari ini PAS dengan kesungguhannya mahu mengulangi keunggulan piagam Madinah di Malaysia, ia wajar disambut orang bukan Islam dengan lapang dada. Sudah tiba masanya sistem yang 'baru' mentadbir bumi Malaysia. Tanah air kita semakin tenat, bukan semata-mata diperintah oleh individu yang rosak, bahkan sistemnya juga adalah sistem yang gagal. Fitrah manusia mestilah kembali pada yang menciptakannya, bermaksud bersedia untuk mengikut aturan Tuhan.

"Dan demi sesungguhnya! Jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang mencipta langit dan bumi?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah"."

(az-Zumar: 38)

Lalu, bagaimana untuk mengembalikan keberkatan di bumi?

"Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan."
(al-'A`rāf: 96)

Rujukan:
* Durus Wa Ibar min Sirah Nabawiyah Mustafa Sibaie
* Kuliah Tuan Guru Hj Hadi Piagam Madinah

MOHD ADLAN MOKHTARUDDIN
7 Februari 2018
-HARAKAHDAILY 7/2/2018

PADA makan selesai Fastaqim 2.0 Selangor di Shah Alam 21 Januari, saya duduk semeja sebelah Sehak. Di sebelahnya Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Selalunya bila Tuan Guru Abdul Hadi hadir di majlis parti di Selangor Sehak ada sama.

Masa makan itu kami tidak bercakap politik, tapi bercakap tentang masa muda semasa bujang dulu.

Seminggu kemudian Sehak mengumumkan dia akan tolong PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-14 di Selangor tapi tidak masuk PAS.

Itulah Tan Sri Khalid Ibrahim, bekas Menteri Besar pertama Pakatan Selangor yang masa muda saya mengenalinya Sehak. Ayahnya Haji Ibrahim, pesara polis, bondanya, neneknya, kakaknya membahasakan Khalid itu Sehak dengan saya.

Saya tahu dia Khalid bila dia kahwin dan saya jadi pengapitnya. Selepas kakaknya wartawan Siti Zaharah mati awal 1970-an kami putus hubungan. Bertemu semula dengannya bila dia masuk PKR.

Saya tanya macam mana dia masuk politik? Dia tidak minat politik. Diapun tidak tahu macam mana boleh jadi PKR. Kira-kira katanya jika dia hendak berpolitik, dia masuk PAS.

Agaknya semasa dia dalam PKR dan jadi Menteri Besar, dia tidak berpolitik sangat. Agaknya jika dia berpolitik, dia ikut saja apa yang partinya mahu, dia selamat. Macam Dato' Seri Shahidan Kassim. Apa saja yang Dato' Seri (Tun) Dr Mahathir Mohamad kata dulu, dia ikut saja. Dan sekarang, apa yang Mahathir kata dia tidak ikut lagi. Dia ikut apa saja yang Dato' Seri Mohd Najib Razak kata.

Sekarang Khalid Ibrahim belum mahu berpolitik lagi. Agaknya cukuplah denan pengalaman singkatnya dalam politik dengan PKR dulu. Mungkin payahnya dengan pengalaman yang singkat itu jauh lebih payah dari kepayahan sepanjang dalam PNB dulu.

Tetapi dipercayai dia suka PAS. Kalau dia masuk PAS dia berpolitik lagi. Maka dia putuskan setakat ini tidak masuk PAS, sebaliknya dia hendak menolong PAS. Dia suka PAS menang dan hendak melihat PAS menang baik di Selangor mahupun di Persekutuan.

Jika Selangor dapat dikuasai, itulah yang sama disukainya. Bukan justeru hendak memadankan muka Dato' Seri Mohamed Azmin Ali tetapi boleh menolong PAS menyambung kerja-kerja yang tidak selesai dulu.

Sejak bersara dari MB dia selalu bersama dalam majlis PAS dan tidak diketahui dia ada menolong PAS. Dalam PRU nanti, dia berjanji untuk menolong PAS.

Menolong PAS itu samalah seperti menyokong PAS, bahkan menolong itu adalah lebih baik dari menyokong. Penyokong PAS itu adalah pada umumnya kekuatan yang kedua bagi parti itu. Kekuatan peertamanya adalah orang PAS yang menjadi ahlinya. Dan kedua adalah penyokongnya yang tidak menjadi ahlinya.

Penyokong itu memang berperanan. Kadang-kadang ia memberi lebih banyak sumbangan daripada orang PAS sendiri. Selama ini yang merancakkan kempen dan perjuangan PAS antaranya adalah peranan penyokong. Macam-macam kerja yang penyokong buat, kadang-kadang mereka lebih rancak berbanding petugas PAS.

Semasa saya bertanding dengan Mahathir dalam PRU1999 di Kubang Pasu, antara datang menyumbang yang saya tidak kenali adalah seorang dari Kuala Lumpur. Saya tanya dia berkhidmat di mana? Jawabnya di PNB. Jangan-jangan sumbangannya dari Sehak.

Sekalipun Sehak dan Khalid itu adalah orang yang sama, tapi Sehak lebih dekat dengan saya kerana saya adalah 'family friend'nya.
 
Khalid tidak mahu masuk PAS tetapi dia mahu jadi penolong PAS. Penolong adalah ke depan dari penyokong. Penyokong ada sumbangan tetapi tidak semua penyokong memberi sumbangan. Selama ini penyokong banyak memberi sumbangan wang ringgit, tenaga dan semangat. Tapi ada juga penyokong memberi semangat saja.

Semangat dan pandangan adalah sumbangan juga. Mungkin tiada yang lain dapat diberinya. Sebagai penyokong dia tidak beri undinya pada orang lain dan dia pesan pada anak-anak dan adik-beradiknya beri undi pada PAS. 

Akan tetapi Khalid sudah berjanji mahu menolong PAS. Menjadi penolong adalah lebih ke depan daripada menjadi penyokong. Penyokong memberi sumbangan yang besar tetapi penolong memberi lebih besar dalam serba serbi. 

Di luar PAS penyumbang PAS itu penolong, kemudian penyokong, lepas itu atas pagar boleh menyokong dan boleh tidak menyokong. Menyokong bersebab. Jika idak bersebab dia tidak menyokong sebaliknya memberi undi pada orang lain. Atas pagar yang terbaik ialah tidak menentang PAS dan tidak menyokong parti lawan. 

Risiko orang atas pagar atau yang tidak ke mana-mana ini ialah dia menunggu siapa boleh beri lebih banyak kepadanya. Dari kanan dia terima dan dari kiri dia terima.

Sekalipun dia sudah terima dari satu pihak, jika datang tawaran yang lebih baik, dia terima yang lebih baik dan tidak pula pulangkan pemberian yang kurang itu. Dia makan keliling.

Mereka tidak anti-PAS tetapi tidak mengundi PAS kerana PAS tidak dapat beri apa-apa padanya. Mereka adalah sama saja dengan yang menentang PAS atau anti-PAS.

Orang seperti Khalid ini ramai. Dalam musim pilihan raya mereka memenuhi markaz, seusai pilihan raya mereka hilang. Bila ada pilihan raya mereka datang semula. Tetapi ramainya tidak mengumumkan mereka menolong PAS. Yang berani mengaku menolong PAS masa ini ialah Khalid.

Khalid bolehlah dikira rakan kongsi PAS dan sekalipun tidak menjadi ahli PAS tetapi dengan mengumumannya menyokong PAS seolah-olah dia sudah memutuskan hubungannya dengan satu pihak lagi, yang tidak mungkin lagi dapat apa-apa daripada Khalid sekurang-kurangnya dalam pilihan raya yang dekat ini.

Apa pertolongan yang Khalid hendak beri tidak usah ditanya dan dikorek. Apa yang dia beri terima sajalah. Dia bukan seorang saja menjadi rakan PAS. Ramai lagi yang sepertinya tetapi tidak menyatakan sepertinya. Dan dia mungkin menjadi contoh kepada lain-lain yang mahu melihat PAS berjaya dan bergaya dalam pilihan raya.

Dan kita mungkin tidak tahu orang duduk di sebelah kita dan solat di masjid sebelah kita adalah seorang penolong PAS seperti Khalid tetapi tidak menyatakan dirinya.

Khalid dipercayai tidak menolong sekadar PRU ini saja. Dia akan menjadi kawan selepas PRU dan selama-lamanya. Tidak kira PAS berkuasa atau tidak seleps PRU ini. Jika PAS berkuasa, dia akan menjadi penolong yang sedia menunggu untuk apa-apa kerja saja dalam kerajaan pro-Islam. Pertolongannya itu dalam apa bidang jua sedang menunggu.

Dengan imejnya yang baik, orang yang menunggu-nunggu apa dasar ekonomi dan pembangunan PAS setelah berkuasa nanti boleh berpegang kepada ketokohannya dalam ekonomi, pembangunan, kewangan dan lain-lain.

Amerika, Eropah, Jepun, China dan lain-lain telah tahu lama dengan keuppayaannya. Bila dia mengumumkan menolong PAS, maka dia telah memberitahu dunia seluruhnya tentang hala tuju PAS yang berkuasa nanti.

Kuasa PAS nanti tidak rasuah. Tugas awal kuasa PAS nanti ialah unuk menyelesaikan hutang yang bertimbun, skandal yang banyak sebelum dan sesudah Najib. Kerja itu besar. Khalid jadi penolong PAS menangani wilayah yang hampir runtuh ini. -HARAKAHDAILY 7/2/2018

ALLAH SWT memerintahkan Bani Israel pengikut Nabi Musa A.S berjihad membuka Kota Palestin. Taklifan yang jika dilaksanakan, akan meninggikan martabat Bani Israel. Daripada kaum yang ditindas Firaun menjadi kuasa pemerintah Palestin.

Manfaat jihad untuk umat

''Hai kaumku, masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah ditentukan Allah bagimu, dan janganlah kamu lari ke belakang (kerana takut kepada musuh), maka kamu menjadi orang-orang yang merugi.''

Apabila umat Islam diarahkan berjihad, Allah S.W.T menjamin kemenangan jika kita beriman dan bersabar.

Sebaliknya apabila umat ini meninggalkan kewajipan jihad, kita akan menjadi rugi dan terhina.

Kun fayakun

Allah S.W.T boleh memberikan kemenangan secara percuma kepada Bani Israel. Perkara tersebut telah pun berlaku ketika Bani Israel diburu Firaun dan bala tenteranya. Bani Israel selamat menyeberangi laut, sebaliknya Firaun dan khadam-khadamnya tenggelam lemas di tengah lautan.

Tetapi Allah memerintahkan mereka berjihad membuka Palestin. Ketika itu Palestin dikuasai Kerajaan Jabbarin yang besar dan gagah.

Biadap dan ragu janji kemenangan

Pelbagai peristiwa ajaib telah berlaku sebagai pertolongan Allah kepada mereka. Mereka juga menyaksikan pelbagai mukjizat Nabi Musa A.S. 

Akan tetapi, perkara tersebut tidak menambah keimanan dan tawakkal mereka kepada Allah S.W.T. 

Bukan sahaja ingkar terhadap perintah jihad, bahkan mereka menyuruh Nabi Musa A.S sahaja yang berjihad dengan bantuan Allah. Sebaliknya mereka hanya mahu duduk berehat, menunggu kemenangan tersebut berlaku. Seolah-olah menyindir janji kemenangan dan pertolongan Allah.

Istiqamah natijah dari iman

"Berkatalah dua orang di antara orang-orang yang takut (kepada Allah) yang Allah telah memberi nikmat atas keduanya: 'Serbulah mereka dengan melalui pintu gerbang (kota) itu, maka bila kamu memasukinya pasti kamu akan menang. Dan hanya kepada Allah hendaknya kamu bertawakal, jika kamu benar-benar orang yang beriman'."

Pengikut Nabi Musa A.S yang istiqamah pada masa tersebut hanyalah dua orang. Bilangan yang sangat sedikit.

Kunci istiqamah mereka bersama perjuangan Nabi Musa A.S adalah iman dan takwa kepada Allah. Untuk membina iman yang kukuh, manusia mesti dididik dengan ilmu dan tarbiyah. Kerana iman tersebut akan berdepan ujian dan godaan yang menggugat keyakinan mereka terhadap Islam.

Kerana degil dan malas berjihad

Berkata Musa: "Ya Tuhanku, aku tidak menguasai kecuali diriku sendiri dan saudaraku. Sebab itu pisahkanlah antara kami dengan orang-orang yang fasik itu." 

Sebagai hukuman ke atas maksiat kedegilan mereka, Allah S.W.T menghukum mereka dengan disesatkan selama empat puluh tahun di padang pasir Sinai.

Dalam tempoh tersebut, wafat Nabi Harun dan Nabi Musa A.S.

Generasi tua yang pengecut juga mati dan digantikan Allah dengan generasi baru dan beriman.

Contohi akhlak Sahabat

Perangai hodoh Bani Israel tersebut dirakamkan di dalam al-Quran supaya menjadi sempadan bagi kita.

Sikap mereka berbeza dengan sahabat Nabi Muhammad S.A.W.

Dalam menghadapi Perang Badar yang serba kekurangan tenaga dan kelengkapan persenjataan, mereka tetap bersama-sama perjuangan Nabi S.A.W

Al-Miqdad berkata, "Wahai Rasulullah, teruskan saja sebagaimana yang diperlihatkan oleh Allah kepada engkau, kami akan tetap bersamamu. Demi Allah, kami tidak akan berkata kepada engkau sebagaimana Bani Israil berkata kepada Musa, tetapi kami katakan: "Pergilah engkau berperang bersama Tuhanmu, kami akan turut berperang bersama." Demi Dzat yang mengutusmu dengan kebenaran, jika engkau berjalan dengan kami ke arah pasukan berpedang, tentu kami akan tetap menyerang dengan pedang bersamamu melawan mereka, sehingga engkau dapat menyampaikan dakwah kepada mereka."

Sa’ad bin Mu’adz pula berkata: “Kami telah beriman kepada engkau dan membenarkan engkau. Kami bersaksi bahwa apa yang engkau bawa adalah benar. Kami berikan kepada engkau janji kami untuk selalu taat kepada engkau. Oleh kerana itu, teruslah wahai Rasulullah dengan apa yang engkau kehendaki, kami akan tetap bersamamu. Demi Zat yang mengutusmu dengan kebenaran, jika engkau bentangkan lautan di hadapan kami, lalu engkau mengharunginya, tentu kami akan turut mengharunginya bersamamu dan tidak satu pun dari kami yang tertinggal. Sesungguhnya kami akan bersabar dalam peperangan dan jujur dalam pertemuan. Semoga Allah memperlihatkan kepada engkau apa-apa yang menggembirakan dari kami."

Di sinilah terletaknya kemuliaan umat Nabi Muhammad S.A.W. "Sanggup pergi ke mana sahaja, kerana kami bukan seperti Bani Israel."

Kejujuran dalam beriman.-HARAKAHDAILY 6/2/2019