TITIWANGSA: Dewan Muslimat PAS Kawasan Titiwangsa dengan kerjasama Surau Al-Ikhlasiah telah menganjurkan Karnival Cinta Rasul di Surau Al Ikhlasiah, Keramat, di sini hari ini.

Program sempena Maulidul Rasul itu bertujuan memupuk rasa cinta kepada Nabi Muhammad S.A.W, telah dirasmikan oleh Timbalan Pengerusi Surau Al-Ikhlasiah, Yusoop Abd Hamid.

Acara kemuncak iaitu Forum Cinta Nabi disampaikan selebriti terkenal tanah air, Ustaz Amran Bollywood bergandingan bersama Pengerusi Masjid Universiti Islam Antarabangsa, Ustaz Alfian Izaz.

Menerusi forum tersebut, penceramah bercerita kepada para hadirin mengenai peristiwa hijrah Rasulullah ke Madinah serta dakwah Baginda di Kota Taif.

Ustaz Amran mengingatkan hadirin agar mensyukuri nikmat Iman dan Islam yang dikecapi hasil pengorbanan Rasulullah dan para Sahabat terdahulu dengan mengikut serta menghayati sunnah perjuangan Baginda.

Di samping itu, karnival berkenaan turut dimeriahkan dengan pertandingan mewarna dan reka bentuk, pemeriksaan kesihatan percuma, perkongsian penjagaan kesihatan serta jualan gerai-gerai makanan, kosmetik dan pakaian.

Karnival Cinta Rasul melabuhkan tirai dengan alunan selawat Nabi beramai-ramai oleh hadirin yang bertamu sepanjang majlis. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

 Screenshot 20181117 1653312IMG 20181117 WA0024

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan Pulau Pinang, Jabatan Alam Sekitar (JAS), Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) memberi perhatian serius terhadap masalah pencemaran laut yang menjejaskan kehidupan lebih 1,000 nelayan pantai dan 186 pengusaha ternakan ikan dalam sangkar di daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Pulau Pinang ketika ini.

Masalah yang berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu telah menyebabkan hidupan laut di perairan berkenaan semakin pupus. Pendapatan nelayan-nelayan yang terlibat telah merosot hingga 50% dan para penternak ikan dalam sangkar pula mengalami kerugian jutaan ringgit kerana ternakan mereka mati akibat pencemaran laut.

Dilaporkan bahawa pada September lalu lebih kurang 200,000 ekor benih ikan Bawal Emas, Jenahak, Merah, Siakap, Kerapu dan lain-lain telah mati dipercayai berpunca dari pencemaran laut di kawasan ini.

Dalam tinjauan yang dibuat kami mendapati selain ikan dan udang yang menjadi sumber tangkapan utama mereka berkurangan, kerang, siput dan pokok bakau juga banyak yang mati kerana lumpur di kawasan pantai di sini tercemar oleh sisa toksik yang dilepaskan di perairan itu.

Kami kesal walau pun ancaman pencemaran di sini telah lama berlaku namun hingga sekarang tidak ada tindakan berkesan yang diambil oleh pihak berkuasa berkenaan. Nelayan-nelayan yang terjejas akibat masalah ini ialah dari Sungai Udang, Kuala Haji Ibrahim, Sungai Chenaam, Changkat, Batu Kawan,Bukit Tambun dan Pulau Aman.

Adalah difahamkan pencemaran laut yang berlaku itu mungkin berpunca dari tempat pelupusan sampah Pulau Burung, kilang kelapa sawit dan perusahaan ternakan ayam yang beroperasi di kawasan berkenaan. Persekitaran di sini bukan saja berbau busuk malah air di dalam sungai serta parit di kawasan ini juga berwarna hitam pekat dilepaskan ke laut terutama ketika hujan dan pada waktu malam.

Para nelayan dan penternak yang terlibat pernah beberapa kali menyuarakan masalah ini kepada kerajaan negeri, PBT, jabatan serta agensi berkaitan tetapi sehingga sekarang punca sebenar gagal dikenalpasti oleh pihak berkenaan. Malah pihak mana yang melakukan perbuatan tersebut masih menjadi teka-teki walau pun beberapa orang pemimpin dan pegawai kerajaan sudah ditemui dan melawat kawasan itu.

Kami meminta MPSP, JPS dan JAS melakukan pemantauan lebih kerap agar pencemar alam sekitar di kawasan ini dapat dikesan dan tidak sewenang-wenangnya melakukan perbuatan tersebut. Mana-mana pihak yang terlibat melakukan kesalahan itu wajar dikenakan hukuman berat oleh pihak berkuasa di samping membayar pampasan yang setimpal kepada nelayan serta penternak di sini yang terjejas sumber pendapatan mereka.

Sebuah jawatankuasa bertindak di kalangan nelayan dan penternak yang terlibat dicadang dibentukkan untuk terus berjuang mempertahankan alam sekitar di kawasan ini dari terus terancam. Memandangkan isu pencemaran ini sudah berlarutan sejak sekian lama kami meminta supaya Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim campurtangan bagi menyelesaikannya.


S.M.MOHAMED IDRIS
Presiden
Sahabat Alam Malaysia (SAM) &
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

KENINGAU: Sekolah Rendah Islam (SERI) Tahfiz Al-Ilmi telah menganjurkan program memasak bubur asyura yang menjadi tradisinya untuk mengumpulkan dana pembangunan.

Disediakan secara gotong-royong bersama masyarakat setempat, hidangan istimewa itu memilih bubur asyura resepi dari Pantai Timur.

Sebanyak tiga kawah telah dapat disediakan dan menerusi jualan amal dari 300 tempahan menghasilkan perolehan RM3,000.

Penasihat Lembaga Pemegang Amanah SERI Tahfiz Al-Ilmi, Abd Hisham Othman berkata, usaha itu bagi menyiapkan pembangunan sekolah agar dapat memberi keselesaan kepada pelajar.

Menurut beliau yang juga Yang DiPertua PAS Kawasan Keningau, pihak sekolah amat memerlukan bantuan bersama untuk membangunkan sahsiah dan generasi al-Quran di situ.

Sumbangan orang ramai juga boleh disalurkan menerusi akaun Maybank 56-009-01062-50 atau hubungi pihak sekolah berkenaan. - HARAKAHDAILY 16/10/2018

PETRA JAYA: Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Kawasan Petra Jaya telah mengadakan Program Asyura bersama penduduk sekitar Taman Midin, di sini kelmarin.

Program tersebut adalah sebahagian daripada agenda kebajikan dan memasyarakatkan PAS yang menjadi rutin tahunan diadakan.

Dua periuk besar bubur asyura versi Sarawak dan Utara berjaya dimasak dengan diketuai oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Petra Jaya, Habsah Bujang,

Yang Dipertua PAS Petra Jaya, Morshidi Hassan turut hadir memeriahkan majlis dan menghargai hubungan yang terjalin bersama penduduk.

“Saya berharap kerjasama yang baik antara PAS dan masyarakat ini dapat membuka mata bahawa PAS ini bukan sekadar hadir atas atas keperluan politik, tetapi PAS juga menjadikan agenda tarbiyah dan kebajikan sebagai keutamaan parti,” katanya sebelum program berakhir.

Sebelum majlis berakhir, turut diselitkan majlis penyampaian Sekampit Beras Buat Saudaraku kepada penduduk sekitar yang memerlukan. - HARAKAHDAILY 2/10/2018

KANGAR: Mursyidul Am PAS, Dato’ Tuan Guru Hashim Jasin adalah antara tetamu yang turut serta memeriahkan Program Jom Kacau Bubur Asyura anjuran MTD Sanglang pada 30 September 2018.

Program yang diadakan di perkarangan Surau YB Cikgu Shukri, Kuala Sungai Padang itu dihadiri lebih 200 petugas, terdiri daripada anggota MTD serta penduduk sekitar.

Menurut Adun Sanglang, Mohd Shukri Ramli, kehadiran pada tahun ini adalah yang paling ramai berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Perlis berkata, sebanyak 11 kawah bubur Asyura telah disediakan sepanjang hari tersebut dan diagihkan kepada para peserta serta penduduk sekitar.

Program yang sama turut diadakan oleh PAS Kawasan Padang Besar sehari sebelumnya dengan kehadiran seramai 60 orang peserta.

Seawal jam 8.30 pagi, para peserta telah berkumpul di Kompleks Tarbiyah PAS Kawasan Padang Besar (KOMTAR) bagi menyediakan sebanyak enam kawah bubur berkenaan secara bergotong-royong.

Yang Dipertua PAS Kawasan Padang Besar, Kamis Yub ketika ditemui berkata, saban tahun pihaknya menganjurkan program berkenaan sebagai salah satu aktiviti PAS bersama masyarakat.

“Kehadiran penduduk setempat untuk bersama-sama dengan seluruh jawatankuasa PAS kawasan dalam aktiviti mengacau bubur ini dilihat mampu mendekatkan lagi hubungan antara PAS dengan masyarakat," ujarnya. - HARAKAHDAILY 2/10/2018

GOMBAK: Istiadat Majlis Konvokesyen Ke-5 Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) telah disempurnakan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Dewan Dato' Fadzil Mohd Noor, KUIZM, Taman Melewar, di sini baru-baru ini.

Sidang kali ini menyaksikan 74 pelajar dan graduan menerima anugerah sijil dan diploma masing-masing mewakili keseluruhan peningkatan sebanyak 51 peratus daripada pencapaian lalu.

Ia merangkumi pecahan mengikut jurusan iaitu 23 graduan Diploma Dakwah dan Komunikasi serta 11 graduan Diploma Muamalat dan Kewangan Islam, manakala 40 pelajar menerima sijil Kursus Asas Pengajian Islam.

Majlis tersebut semestinya menjadi kenangan manis buat para graduan yang kebanyakan mereka juga sedang melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Ramai daripada mereka kini sedang mengikuti lanjutan tersebut di Universiti Islam Negeri Raden Fatah Palembang dan Sekolah Tinggi Ekonomi Tazkia, Bogor, Indonesia.

Sempena majlis tersebut juga Tuan Guru Abdul Hadi yang juga Naib Presiden Kesatuan Ulama Sedunia telah menerima Anugerah Tokoh Alim Haraki atas menghargai jasanya di bidang Pendidikan Islam.

Juga atas ketokohan beliau hingga menjadi rujukan Gerakan Islam seluruh dunia kerana keilmuannya yang tinggi. - HARAKAHDAILY 22/8/2018

IMG 20180822 WA0036

IMG 20180822 WA0035

IMG 20180822 WA0033

KEMAMAN: Hasrat besar Adun Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili memajukan daerah itu telah menarik perhatian Pengarah Syarikat Hamzah Ibir Sdn Bhd, Dato' Khaidir Khana Hamzah untuk membangunkan taman tema air di situ.

Idea usahawan terkenal itu tercetus dari kesedaran diutarakan Ir Saiful terhadap pembangunan di situ yang jauh dari mencerminkan hakikat sebagai bandar 'minyak dan gas'.

Sehubungan itu, Dato' Khaidir berhasrat membangunkan taman tema air yang dijangka menelan kos RM3 juta di atas tanah seluas 6 ekar miliknya di Kemasik dan tidak jauh dari Mesra Mall, Kampung Baru Kiri.

Bagi Ir Saiful, beliau menyambut baik penyertaan swasta dan individu perseorangan untuk turut serta membangunkan Kemasik dan tentunya hal itu bakal memberi manfaat kepada penduduk.

Maklum Dato' Khaidir, kerja-kerja pembinaan akan melalui beberapa fasa dan dijangka dapat dibuka kepada awam dalam dua tahun lagi dengan kapasiti 3,000 pengunjung serta menjana ekonomi setempat. -HARAKAHDAILY 1/8/2018

MARANG: Jawatan adalah satu amanah wajib dilaksanakan oleh pemegangnya sama ada suka, payah mahupun senang secara adil dan saksama dan bukannya kemuliaan yang harus dibanggakan.

Pun begitu seseorang mesti memikul beban amanah di mana dia mestilah kuat dan beriman supaya tidak akan menjadi kehinaan dan penyesalan kepada pemegangnya di akhirat nanti jika gagal menjalankannya.

Demikian pesanan diberikan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri, Ustaz Mohd Nor Hamzah ketika merasmikan Taklimat Fungsi dan Peranan J3K Daerah Marang.

“Allah taala pernah bentang (amanah) kepada golongan yang lebih besar, tujuh petala langit dan bumi, Allah taala pernah tawarkan, tetapi mereka menolak.

"Beri kepada manusia, manusia ambil, sedia, pikul, tetapi Allah meletak satu amaran, manusia ini ramai yang zalim dan jahil.

"Manusia lupa akibat satu-satu akan dipersoalkan oleh Allah, elaun yang diterima, kita rasa sikit, tetapi akan ditanya oleh Allah, dapat duit, apa kerja awak?

"Sehinggakan Rasulullah pernah menolak permintaan sahabat untuk diberikan jawatan kerana amanah,” pesan beliau kepada seramai 200 orang Pengerusi dan Setiausaha J3K yang baharu dilantik.

Turut hadir dalam majlis tersebut yang diadakan di Pejabat Daerah Marang, ialah Ketua Penolong Pegawai Daerah Marang, Kamarudin Yaakob, penghulu-penghulu mukim daerah Marang.

Seterusnya Ustaz Mohd Nor juga mengingatkan J3K adalah mata dan telinga bagi kerajaan untuk membantu melicinkan pentadbiran negeri, sehingga sampai ke akar umbi, bertujuan memenuhi keperluan rakyat.

Beliau turut berpesan agar J3K meningkatkan kesabaran, senyum dalam berkomunikasi menguruskan kehendak rakyat kerana kebiasaannya, mereka inginkan penyelesaian yang segera tanpa memahami prosedur kerajaan.

“Berkat hidup yang paling penting ialah dengan memakmurkan masjid, jadi Pengerusi, SU dan AJK J3K kena rajin pergi masjid.

"Kalau boleh sembahyang subuh berjemaah di masjid, kalau tidak boleh setiap masapun kena ada masa lain.

"Jangan Pengerusi J3K sampai berbulan-bulan tak nampak di masjid,” kata beliau memberi ingatan.

Sementara itu, Pengerusi J3K Bukit Jetit, Pengkalan Berangan, Norhayati Mohd Nor 43, selaku pengerusi wanita tunggal dalam daerah Marang, berkata beliau bersyukur kepada Allah atas lantikan itu walaupun memahami beban yang bakal beliau terima nanti.

“Saya bersyukur atas kepercayaan yang diberi oleh kerajaan sebagai wakil muslimat di kawasan saya.

"Saya akan memastikan pembangunan yang sekata di kawasan saya, masalah sosial dihapuskan dan masalah rumah PPRT yang ada sebahagiannya sudah tidak diduduki oleh generasi kedua kerana sudah keluar dari kemiskinan,” kata beliau apabila ditanya berkenaan rancangan awal beliau sebagai J3K.

Mustafa Yaakob 52, Pengerusi J3K Paya Resak pula merancang untuk menyegerakan pembaikan sistem perparitan yang sedia ada dan menambah jika perlu bagi menangani masalah banjir di sekitar Paya Resak.

“Jalan-jalan kampung juga, saya akan memastikan sentiasa dalam keadaan baik dan akan membaiki mana-mana yang telah rosak.

"Buat masa sekarang ini, semenjak J3K baharu ditubuhkan, kami telah membaik pulih rumah OKU dan mengadakan gotong royong membersih kubur di sini,” ujar beliau. -HARAKAHDAILY 1/8/2018

 

SANDAKAN: Alam Ria PASTI Negeri Sabah telah berjaya menampilkan ramai peserta cilik berbakat daripada seluruh zon negeri itu pada majlis yang berlangsung di Likas Square, di sini kelmarin.
 
Menariknya, program melibatkan murid-murid seawal usia 4 hingga 6 tahun itu telah mempertandingkan lapan acara iaitu hafazan, nasyid, kalam jama'ie, pidato, khutbah, bercerita, azan dan deklamasi sajak.
 
Zon Kota Kinabalu menjadi tuan rumah pertandingan kali ini dan melibatkan penyertaan Zon Lahad Datu, Zon Pantai Barat Selatan, Zon Tawau, Zon Pantai Barat Utara dan Zon Sandakan.
 
Tawau telah dinobatkan selaku Juara Keseluruhan apabila mengumpul kemenangan terbanyak dalam pertandingan ini, manakala Naib Juara dan Tempat Ketiga masing-masing disandang oleh Sandakan dan Kota Kinabalu.
 
Hadir sama dalam program penuh meriah ini dan merasmikan majlis ialah Ketua Pemuda PAS Sabah, Ustaz Zulzaim Hilmee Abidin, disamping Ketua Ulamak PAS Sabah, Ustaz Mustakim Aling dan Ahli Jawatan Kuasa PASTI Malaysia, Azman Talib. -HARAKAHDAILY 30/7/2018
 
 
 
 

TAKLIMAT Exco Pertanian kepada belia tani Dun Batu Buruk. Turut hadir Pengarah Pertanian Negeri, Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang dan Pengarah Lembaga Perindustrian Nenas Malaysia Negeri Terengganu.

Menarik bila beratus anak muda mari nak dengar hal peluang pertanian yang boleh mereka ceburi. Biasa bila sebut pertanian, 20 orang anak muda mari dah dikira ramai.

Saya berterima kasih kepada agensi dan jabatan kerajaan yang memberikan sokongan padu kepada siri program turun padang Exco Pertanian. Secara berseloroh Pengarah Pertanian kata, "Sejak YB jadi Exco, saya selalu kena jawab soalan dari orang ramai." Maghrib baru dapat balik rumah. Tapi saya sangat bersyukur kerana para pegawai ceria bekerja bersama saya walaupun saya tahu ianya meletihkan. Dukungan ini sangat saya hargai.

YB DR AZMAN IBRAHIM 
Exco Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa Negeri Terengganu. - HARAKAHDAILY 31/7/2018 

IMG 20180731 WA0011

IMG 20180731 WA0009

KEMAMAN: Nasib enam sekeluarga yang hampir menjadi korban dalam kebakaran mendapat perhatian pimpinan PAS Kawasan Kemaman.
 
Semua mereka tinggal sehelai sepinggang setelah rumah mereka musnah lebih 85 peratus di Kampung Cabang, Kertih, di sini sekitar jam 7 pagi kelmarin.
 
Difahamkan, kebakaran yang bermula dari satu bunyi letupan tidak diketahui itu menyebabkan api marak dengan begitu cepat.
 
Tiga jentera bomba berkekuatan 13 anggota tiba jam 7:10 pagi telah mengambil masa 15 minit mengawal api daripada merebak.
 
Menurut ketua rumah, Mohamad Boto, 50, perkara itu mengejutkannya yang sedang menonton televisyen selepas solat Subuh.
 
Beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Tan Boto bergegas menyelamatkan anak dan cucu yang masih tidur serta berlari keluar.
 
Ahli Parlimen Kemaman, Ustaz Che Alias Hamid dan Adun Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili yang bergegas ke lokasi kejadian telah mendapat penerangan daripada pihak bomba.
 
Timbalan Penguasa Bomba, Khairul Hasni Mokhtar telah menyampaikan taklimat mengenai kejadian kepada mereka. -HARAKAHDAILY 31/7/2018
 
 

DUNGUN: Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (J3K) turut mempunyai peranan penting menjadikan menjadikan Terengganu negeri yang maju, berkat dan sejahtera.

Sehubungan itu anggota J3K diharap memikul tanggungjawab dengan penuh amanah serta sentiasa menjaga tingkah laku, demikian nasihat Penyelaras Dun Bukit Besi, Ghazali Sulaiman

Beliau turut mengingatkan agar semua anggota J3K tidak mudah lupa diri dengan jawatan yang dimiliki kerana ia akan memberi kesan kepada pentadbiran Wisma Darul Iman.

Seru beliau, J3K perlu memudahkan urusan dan menjadi 'jambatan' yang menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri serta menjadi agen bagi mendengar masalah rakyat.

Beliau berkata demikian paa Majlis Penyampaian Surat Perlantikan di Dewan Perbandaran Dungun, di sini semalam, demikian lapor Buletin Online.

“Kita mengharapkan komitmen yang tinggi, jitu dan kesungguhan dari setiap (orang) yang dilantik. Galas dan pikullah tanggungjawab ini dengan penuh amanah, jagalah etika, adab dan tingkahlaku yang sesuai sepanjang bersama rakyat," nasihatnya. -HARAKAHDAILY 30/7/2018