HARI ini saya memulakan langkah pertama bagi menjalankan tugas baharu setelah diamanah sebagai Pengerusi Lajnah Dakwah PAS Pusat (LDPP). Suatu tugasan yang sangat berat dan mencabar.

Insya-Allah, jam 1.30 petang ini akan dilangsungkan mesyuarat pertama Lajnah Dakwah PAS Pusat (LDPP) bagi sessi 2019/2021.

Sebetulnya gerak kerja LDPP ini terus sahaja saya langsungkan sejak 2 minggu yang lalu sejurus diamanahkan oleh jamaah bagi menyambung tugas sahabat saya YB Ustaz Nik Mohd Abduh sebagai Pengerusi Lajnah sesi lepas.

Alhamdulillah LDPP telah lancarkan pendaftaran sukarelawan dakwah sejak 2 minggu lepas dengan sasaran 1,000 sukarelawan dakwah menjelang akhir tahun ini.

LDPP memerlukan tenaga dan amal bakti sukarelawan ini seberapa segera yang boleh untuk melancarkan gerak kerja dan menjayakan aktiviti dakwah yang akan digerakkan selepas ini.

Lajnah ini masih muda usianya. Mula dibentuk pada tahun 2013. Pengerusi pertamanya ialah YB Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man bagi sesi 2013/15 dan sesi 2015/17.

Sementara sessi 2017/19, Lajnah Dakwah PAS Pusat dikemudikan oleh YB Ustaz Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz.

Alhamdulillah, kebetulannya saya sendiri mempunyai sedikit pengalaman mengendalikan LDPP ini semasa saya bertugas sebagai Timbalan Pengerusi 1 LDPP pada sessi awal penubuhannya (2013/15)

Insya-Allah, saya dan rakan-rakan yang diamanahkan untuk mengemudi LDPP ini akan berusaha gigih guna merealisasikan harapan jamaah untuk menjadikan PAS benar-benar berfungsi sebagai Gerakan Dakwah, seimbang dengan sektor tarbiyah dan siasah.

Sepanjang Dua sessi yang lalu (2015/17 dan 2017/19), saya telah dipostkan sebagai Ketua Penerangan PAS Pusat merangkap Pengerusi Lajnah Penerangan PAS Pusat. Kini baton penerangan digenggam kemas oleh sahabat saya Sdr Kamaruzaman Mohamad untuk terus membuat larian bergaya menuju kejayaan.

Semoga Allah SWT mengurniakan kekuatan (taufiq) dan petunjuk (hidayah) kepada kita semua untuk memacu perjuangan Islam ini biarpun di mana kita diposisikan.

Apabila saya menamatkan sessi bertugas saya sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (2009/11 dan 2011/13), saya sangat mengharapkan agar saya kembali diposisikan dalam sektor tarbiyah. Justeru inilah minat dan keupayaan saya yang sebenar.

Sejak di pusat pengajian (Universiti Al Azhar - Tanta) saya dididik dan diasuh dalam sektor tarbiyah. Sehinggalah saya diamanahkan sebagai Setiausaha Lajnah Tarbiyah Dewan Pemuda PAS Negeri Pahang pada zaman Al-Fadhil Ustaz Yusuf Embong menjadi pengerusinya sekitar tahun 2000.

Sejak itu saya berkhidmat dalam sektor tarbiyah, (sektor yang paling saya minati) sehinggalah berakhir pada tahun 2008 sebagai Pengerusi Lajnah Tarbiah DPPM merangkap Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia pada waktu itu.

Apabila tamat sessi taklif sebagai Ketua DPPM pada tahun 2013, saya mengimpikan agar saya terus diposisikan dalam sektor tarbiah bersama rakan-rakan yang lain di bawah kepimpinan YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS merangkap Pengerusi Lajnah Tarbiah pada masa itu.

Namun saya diposting ke Lajnah Dakwah (yang baru dibentuk pada tahun itu), bergandingan dengan Al-Fadhil Ustaz Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man.

Hari ini, saya ditaklifkan semula untuk mengemudi Lajnah Dakwah. Tentu sahaja saya sangat mengharapkan pertolongan, bimbingan, tunjuk ajar dan nasihat semua pihak untuk terus memajukan Lajnah Dakwah ini.

Berjuang Selagi Hayat Dikandung Badan

NASRUDIN HASSAN
Sekali Serban Dililit. 119
17 Zul Qaedah 1440 | 20 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 20/7/2019

ADAPUN situasi berdepan dengan sebuah pemerintahan yang tidak melaksanakan sistem pemerintahan Islam, PAS akan terus berjuang, berdakwah dan berperanan untuk memastikan Islam dapat didaulatkan.

a) Peranan Dakwah Satu: memberi nasihat dan bimbingan secara berterusan, bagaimana Islam itu boleh dilaksanakan dalam sistem pemerintahan dan pentadbiran negara.

b) Peranan Dakwah Dua: berjuang menegakkan syariat (amar makruf) dalam apa jua kesempatan dan ruang yang boleh dilakukan oleh PAS pada tahap keupayaan yang dimiliki.

c) Peranan Dakwah Tiga: menegur, mengkritik, membantah dan mencegah kemungkaran (nahi mungkar) dan menentang kezaliman yang berlaku sama ada dalam aspek sosial, ekonomi mahupun politik.

Sekalipun kemungkaran itu dilakukan oleh pemerintah, PAS tegas menyatakan kebenaran. Beramal dengan hadis Nabi saw. yang dikeluarkan oleh Imam Tirmizi Rhm:

أَفْضَلُ الْجِهَادِ كَلِمَةُ عَدْلٍ عِنْدَ سُلْطَانٍ جَائِرٍ

"Jihad yang paling afdhal ialah berkata benar dihadapan pemimpin yang zalim."

d) Peranan Dakwah Empat: menggerak agenda perubahan total (at-taghyir) ke arah mendaulatkan syariat Allah swt. secara berterusan.

Terutama apabila PAS berdepan dengan sebuah pemerintahan yang degil dan enggan melaksanakan Islam malah memusuhi Islam.

PAS akan terus berdakwah bagi menyedarkan masyarakat dan memimpin kebangkitan mereka ke arah sebuah perubahan yang menepati manhaj perjuangan an-Nabawi.

PAS Senantiasa Bersama Islam

Dasar perjuangan PAS ialah Islam. Kepentingan politik PAS terhenti di atas Islam yang diperjuangkan demi mencari keredhaan Allah swt. Kaedah Matlamat Menghalalkan Cara ditolak oleh PAS.

Meskipun PAS berjuang bersungguh-sungguh supaya menang, namun kalah menang dalam perjuangan ini, PAS tetap memilih untuk bersama Islam.

Memerintah bersama Islam, ke Putrajaya bersama Islam, malah kalah sekalipun PAS tidak akan meninggalkan Islam semata-mata untuk mencongak jalan mudah ke mercu kuasa.

Prinsip dan sikap ini dibina di atas tunjuk ajar Nabi saw. dari Muaz Ibnu Jabal Rha : (dikeluarkan oleh Al Imam At Tabarani dalam Mu'jam Al Kabir)

أَلَا إِنَّ رَحَى الْإِسْلَامِ دَائِرَةٌ ، فَدُورُوا مَعَ الْكِتَابِ حَيْثُ دَارَ ، أَلَا إِنَّ الْكِتَابَ وَالسُّلْطَانَ سَيَفْتَرِقَانِ ، فَلَا تُفَارِقُوا الْكِتَابَ ، أَلَا إِنَّهُ سَيَكُونُ عَلَيْكُمْ أُمَرَاءُ يَقْضُونَ لِأَنْفُسِهِمْ مَا لَا يَقْضُونَ لَكُمْ ، إِنْ عَصَيْتُمُوهُمْ قَتَلُوكُمْ ، وَإِنْ أَطَعْتُمُوهُمْ أَضَلُّوكُمْ ) .
قَالُوا: يَا رَسُولَ اللهِ ، كَيْفَ نَصْنَعُ ؟
قَالَ: ( كَمَا صَنَعَ أَصْحَابُ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ، نُشِرُوا بِالْمَنَاشِيرَ ، وَحُمِلُوا عَلَى الْخَشَبِ ، مَوْتٌ فِي طَاعَةِ اللهِ خَيْرٌ مِنْ حَيَاةٍ فِي مَعْصِيَةِ اللهِ ) .

Ketahuilah bahawa roda Islam itu berputar maka senantiasalah bersama al Kitab (al Islam) sekir-kira dimana kedudukannya. Ketahuilah sesungguhnya al Kitab (al Islam) dan pemerintah akan berpisah, maka jangan sekali-kali kamu memisahkan diri dari al Kitab. Ketahuilah sesungguhnya akan berlaku pemerintah yang berkuasa ke atas kamu memutuskan suatu keputusan yang berpihak kepada mereka. Suatu keputusan yang tidak memihak kepada kamu. Jika kamu ingkari mereka, mereka akan bunuh kamu. Jika kamu taati mereka, mereka akan menyesatkan kamu. Mereka (sahabat) bertanya: Ya Rasulullah, jika kami berdepan dengan pemimpin begini, apa yang patut kami lakukan? Jawab Nabi saw: Jadilah seperti sahabat Nabi Isa ibn Maryam as. Jasad mereka digergaji dan dipaku gantung pada palang kayu. Mati dalam keadaan taat kepada Allah swt adalah jauh lebih baik dari hidup tetapi derhaka kepada Allah swt. (At Tabarani)

Dakwah PAS berterusan dan mensasarkan semua pihak. Madu'u PAS (sasaran dakwah) bukan musuh PAS. PAS tidak memusuhi individu sebaliknya PAS memusuhi kepercayaan dan pegangan yang bercanggah dan menentang Islam.

Peranan dakwah PAS secara umumnya saling tidak tumpah dengan peranan doktor yang bekerja keras untuk menyelamatkan pesakit dan membebaskan pesakit dari penyakit yang memudaratkan.

Doktor tidak pernah memusuhi pesakitnya dan da'i (pendakwah) tidak pernah memusuhi madu'unya (sasaran dakwah).

PAS untuk semua dan berjuang menegakkan keadilan untuk semua.

Islam Memimpin Perpaduan

NASRUDIN HASSAN
Pengerusi Lajnah Dakwah PAS Pusat
5 Zul Qaedah 1440 | 8 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 8/7/2019

KEHADIRAN Presiden PAS, Ustaz Dato' Haji Fadzil Mohd Noor untuk menyampaikan Ucapan Dasar dalam Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-48 di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan (PUTIK) pada 31 Mei 2002 adalah penutup bagi kepemimpinannya. Semua perwakilan mengenang ucapan penangguhan beliau pada 2 Jun 2002 itu sebagai ucapan perpisahan, terutama ketika beliau melahirkan rasa berat hati untuk berpisah dengan ahli-ahli PAS yang beliau sebut sebagai "orang-orang yang dikasihi." Pada 22 Jun 2002, pemimpin besar PAS itu kembali kepada Allah selepas mengalami komplikasi akibat pembedahan jantungnya. Itulah kenangan manis yang paling pahit bagi ahli-ahli PAS pada saat mengenang sejarah muktamar-muktamar PAS.

Setelah kewafatan Ustaz Fadzil Mohd Noor, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengambil alih kepemimpinan PAS sebagai Pemangku Presiden, sebelum disahkan jawatannya dalam Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-49 di Taman Melewar pada 12-14 September 2003. Berbeza dengan era kepemimpinan Ustaz Fadzil Noor yang mana muktamar PAS sentiasa bertempat di Taman Melewar, pada era kepemimpinan baru ini, faktor keupayaan Markaz Tarbiyah PAS Pusat untuk menampung keperluan para perwakilan dan pemerhati, telah menyebabkan tempat muktamar berubah-ubah. Salah satu tujuannya adalah supaya syiar perjuangan PAS akan melata ke seluruh pelosok negara. Berkebetulan dengan renovasi terhadap markaz tarbiyah itu pada 2003 dan menjadikannya kampus KUIZM selepas 2007, muktamar PAS sejak 2003 sentiasa diadakan di luar Lembah Kelang. Antaranya di Kota Bharu (2004, 2005, 2007 dan 2009), Alor Setar (2006), Ipoh (2008) serta Shah Alam (2010). Selepas itu, PAS bermuktamar kali terakhir di Taman Melewar pada 3-5 Jun 2011.

Muktamar PAS di luar Taman Melewar

Pendekatan Dr Burhanuddin al-Helmy pada 1960-an yang mengadakan muktamar bergilir-gilir antara negeri telah menjadi strategi baru PAS selepas 2011. Pengalaman bermuktamar di beberapa negeri selepas tahun 2000 ternyata memberikan keyakinan kepada PAS Pusat tentang keupayaan PAS negeri-negeri menjadi tuan rumah Muktamar Tahunan PAS. Setelah proses renovasi markas tarbiyah siap, PAS kali terakhir bermuktamar di situ ialah pada 2011. Kemudian PAS memindahkannya dengan bergilir-gilir di antara negeri-negeri. Yang agak menarik ialah apabila Johor yang tidak pernah menjadi tuan rumah, berjaya menganjurkannya dengan baik pada 2014, dan Selangor yang menjadi tuan rumah pada 2015 telah memindahkan muktamar yang biasanya diadakan di Stadium Melawati, Shah Alam ke Kuala Selangor. Turut menjadi tuan rumah ialah Alor Setar (2017) dan Kuala Terengganu (2018), selain Kota Bharu (2016).

Dan pada kali ini, PAS membuat kejutan dengan memilih Kuantan sebagai tuan rumah Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65. Pemilihan Pahang sebagai tuan rumah Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65 ini mencipta sejarah baru bagi PAS kerana inilah kali pertama negeri terbesar di Semenanjung Malaysia ini menganjurkan Muktamar PAS. PAS Pahang yang ditubuhkan sejak 1954 dan pernah dipimpin oleh tokoh-tokoh besar seperti Dato' Setia Abu Samah Ali (bekas Setiausaha Kerajaan Pahang), Tengku Abdul Hamid Sultan Abdullah (adinda Sultan Abu Bakar) dan Mohd Yassin Salleh (bekas Presiden Persatuan Melayu Pahang) pada peringkat awal dahulu, tetapi tidak pernah berpeluang menganjurkan Muktamar PAS. Dengan pemilihan Pahang sebagai tuan rumah untuk julung-julung kali ini, bermakna semua negeri di Semenanjung telah berpengalaman menjadi tuan rumah, kecuali Negeri Sembilan. Berikut adalah lokasi Muktamar Tahunan PAS selepas 2011:

1) Muktamar Tahunan PAS Ke-58 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 16-18 November 2012 / 2-4 Muharram 1434

2) Muktamar Tahunan PAS Ke-59 di Stadium Melawati, Shah Alam, Selangor pada 22-24 November 2013 /18-20 Muharram 1435

3) Muktamar Tahunan PAS Ke-60 di Parit Salleh Ros, Parit Raja, Batu Pahat, Johor pada 18-20 September 2014 / 23-25 Zulkaedah 1435

4) Muktamar Tahunan PAS Ke-61 di Stadium Tertutup, Kuala Selangor, Selangor pada 4-6 Jun 2015 / 16-18 Syaaban 1436

5) Muktamar Tahunan PAS Ke-62 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 2-3 Jun 2016 / 25-27 Syaaban 1437

6) Muktamar Tahunan PAS Ke-63 di Kompleks PAS Kedah, Alor Setar, Kedah pada 29 April - 1 Mei 2017 / 2-4 Syaaban 1438

7) Muktamar Tahunan PAS Ke-64 di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Nerus, Terengganu pada 15-16 September 2018 / 4-6 Muharram 1440

8) Muktamar Tahunan PAS Ke-65 di Kompleks Sukpa, Indera Mahkota, Kuantan, Pahang pada 21-23 Jun 2019 / 17-19 Syawal 1440

MOHD FADLI GHANI
Head
House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS – HARAKAHDAILY 3/7/2019

Pengenalan

Ancaman besar ke atas ummah yang paling bahaya ialah apabila berlakunya perubahan kekuasaan Islam kepada kekuasaan yang menurut ideologi Barat dan hawa nafsu. Dengan adanya kekuasaan Islam, masyarakat Islam mampu untuk menjaga akidah umatnya, menentang dan menyekat golongan murtad.

Apabila kerajaan tidak lagi mengikut syariat Islam, maka, akan dapat dilihat perkara sebaliknya akan berlaku bahkan tidak akan ada lagi ruangan untuk Islam melainkan terlalu sedikit. Maka dapat disaksikan ketika itu tersebarnya (bertambahnya) golongan fasik melindungi golongan yang murtad dan memberikan golongan murtad laluan dan pintu-pintu untuk terus menyebarkan dakyah mereka.

Padah Apabila Kerajaan Tidak Mengikut Syariat Islam

Jika berlakunya situasi begini maka kita akan dapat lihat:

1. Para pemerintah akan memberi kesetiaan kepada musuh-musuh Islam, menentang ulama’-ulama’ dan orang yang memegang panji Islam),

2. Memperlekehkan akidah, mempermudah-mudahkan syariat Islam, tidak menyempurnakan konsep amar makruf dan nahi mungkar.

3. Menghina kesucian Islam dan syiar-syiar Islam, memperlekehkan para sahabat, Khulafa Ar-Rasyidin dan para ulama’.

4. Hanya akan mengiktiraf hukum-hakam yang terdapat dalam syariat dalam konteks yang terlalu sempit, seperti solat di masjid, nikah, talak dan lain-lain.

Bahkan, kita juga dapat melihat mereka akan mewar-warkan pentingnya ilmu dan pengetahuan yang semata-mata memberikan kepentingan keduniaan, dalam masa yang sama mengenepikan ilmu-ilmu dan cabang-cabangnya yang berkaitan dengan ilmu agama sehingga lenyapnya pemikiran yang berasaskan Islam dan jati diri muslim.

Tidak cukup dengan semua ini, mereka akan menyekat pula pintu-pintu dakwah. Mereka akan menghalang dan menutup pintu-pintu yang menjadi medan penyebaran dakwah.

Pendakwah-pendakwah akan ditahan, ceramah-ceramah dikecilkan skopnya dan jalan-jalan ke arah pendekatan dakwah akan disempitkan sekaligus ditutup rapat.

Laungan Slogan Islam Yang Mengelirukan Ummah

Mereka mahu mentajdid (memperbaharui) sistem yang tersedia ada dalam Islam namun tersasar dari displin ilmu Islam yang sebenar. Mereka mahu menafsir semula tafsir-tafsir ulama’ muktabar yang terdahulu dengan penafsiran menuruti pandangan dan hawa nafsu mereka.

Mereka mahu memimpin dunia dengan mengikut kaedah mereka bukannya mengikut kaedah yang telah ditetapkan oleh Islam.

Lebih menghairankan lagi, mereka masih mendakwa bahawa mereka bergerak atas landasan Islam atas pelbagai slogan walaupun dalam masa yang sama mereka melakukan yang hal-hal yang dikatakan tadi.

Mereka berselindung di sebalik nama dan slogan Islam. Mereka ditarbiyah oleh aliran-aliran yang berpelembagaan Yahudi untuk menghancurkan Islam.

Mereka inilah golongan yang menghancurkan Islam dari dalam. Mereka inilah yang disifatkan sebagai musuh dalam selimut.

Waspada Ulama Su' Kerajaan

Daripada kalangan mereka juga ada yang digelar sebagai ulama su' kerajaan. Ulama su' kerajaan ini selalunya akan berusaha untuk mengaburi mata masyarakat awam akan agama Islam itu sendiri dengan menggalakkan mereka untuk bersatu dalam tema-tema, iklan-iklan dan prinsip-prinsip agama yang palsu.

Mereka meletakkan nama Islam yang baru. Mereka mengubah rukun-rukun dengan katanya untuk lebih maju mengikut aliran semasa.

Adakah Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW sejak 1400 tahun yang dahulu tidak cukup sempurna mengikut aliran semasa? Apakah mereka fikir rukun-rukun di dalam Islam itu direka-reka mengikut hawa nafsu Nabi Muhammad SAW dan para sahabat sehinggakan mereka tergamak untuk mengubahnya semula? Adakah mereka tidak tahu bahawa agama Islam itu diturunkan oleh Allah?

Mereka inilah iaitu ulama su' kerajaan yang mengampu para pemerintah semata-mata untuk mengisi perut dan mendapat habuan dunia. Keadaan mereka sama sahaja dengan ahli kitab pada zaman dahulu yang dicela oleh Allah kerana sanggup "menjual" al-Quran dengan harga yang murah (membelakangi hukum Allah) semata-mata ingin mendapatkan kesenangan yang bersifat fana' (sementara).

Mereka juga bertanggungjawab meletakkan al-Quran di belakang punggung (membelakangi hukum Allah) kerana mendahulukan urusan dunia!

Umat Islam Wajib Menentang Kerajaan Yang Tidak Mengikut Syariat Islam

Apabila kerajaan tidak lagi menggunakan bidang kuasanya mengikut syariat Islam dalam negara yang diperintah, maka timbul satu persoalan yang bermain di kotak fikiran kita. Siapakah yang bakal bangun untuk berhadapan dengan mereka? Siapakah yang akan memberikan fatwa terhadap penyelewengan kekuasaan mereka? Siapakah yang berani bersuara lantang dalam menegur kesalahan dan jenayah yang telah mereka lakukan?

Dan siapakah yang akan menghukum mereka dan melaksanakan hukuman ke atas kesalahan mereka?

Jawapannya, tidak lain dan tidak bukan ialah pandangan umum daripada kalangan umat Islam itu sendiri dan juga hati sanubari yang masih terpahat dengan nilai-nilai Islam yang dipimpin oleh ulama’-ulama’ yang bukan ulama’ su' kerajaan, ahli pendakwah dan pemikir-pemikir Islam yang masih tinggal. Walau apa jua rancangan jahat yang dirancang dan dilakukan oleh pihak yang bencikan Islam dengan menutup pintu-pintu dakwah dan menghalang laluan orang untuk menuju ke arah kebenaran.

Tidak mudah untuk mereka memadamkan api obor-obor Islam. Bukan mudah bagi mereka untuk menghilangkan nilai-nilai Islam yang tertanam di dalam sanubari umat Islam yang masih kental akan akidahnya.

Bukan mudah bagi mereka untuk memesongkan akidah umat Islam melainkan mereka yang lemah imannya. Ini kerana, Allah telah berjanji di dalam al-Quran bahawa Allah akan menjaga agama Islam dan akan ada satu kaum yang dibangkitkan oleh Allah untuk meneruskan perjuangan Islam.

Daripada Thauban radiyallahu 'anhu bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda :

لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ من أُمَّتِي ظَاهِرِينَ على الْحَقِّ لَا يَضُرُّهُمْ من خَذَلَهُمْ حتى يَأْتِيَ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ

Maksudnya: "Akan senantiasa ada sekumpulan umatku yang berjuang menzahirkan kebenaran. Tidak akan memudharatkan mereka oleh orang yang mengkeji mereka, sehinggalah tiba hari kiamat, mereka tetap dalam keadaan demikian."- (Riwayat Muslim)

Serangan Merosakkan Fikrah Ummah

Pada beberapa dekad yang lalu, perancangan dalam bentuk penjajahan telah pun berlaku ke atas negara-negara Islam. Penjajahan yang dilakukan oleh Perancis ke atas negara-negara Arab dan penjajahan British ke atas negara-negara Islam di Asia menjadi bukti sejarah walau sehebat mana pun rancangan jahat mereka, mereka masih tidak mampu mencabut roh Islam dari akar umbi di dalam jiwa orang-orang Islam.

Namun, fikrah umat Islam telah tercemar di bawah jajahan mereka sehinggalah pada hari ini rancangan jahat mereka tetap diteruskan walaupun bukan mereka yang meneruskan tetapi kesinambungan ini diteruskan oleh anak didikan mereka. Inilah faktor yang menyebabkan kerajaan tidak lagi mengikut syariat Islam hasil daripada didikan berkonsepkan Yahudi dan Nasrani.

Banyak lagi rancangan-rancangan jahat mereka, bukan sekadar penjajahan dengan melaungkan semangat kemodenan tapi idealogi-idealogi hasil ciptaan para pemikir Barat telah diserap masuk ke dalam negara-negara Islam misalnya sekularisme, kapitalisme, liberalisme, sosialismes dan banyak lagi yang tujuannya adalah sama iaitu untuk memisahkan di antara agama dan dunia, untuk menjauhkan umat Islam daripada prinsip-prinsip Islam dalam kehidupan. Mereka menyerang dari segenap penjuru.

Penutup

Inilah padahnya kerajaan yang tidak mengikut syariat Islam di negara yang diperintah. Hasilnya, tiada kuasa besar Islam yang mampu dilaksanakan dengan sempurna. Tiada lagi media-media massa yang bertindak sebagai medium utama dalam melaksanakan amar makruf nahi mungkar. Tidak cukup dengan itu, kuasa kehakiman Islam juga dihadkan sekecil-kecilnya bagi memberi laluan ke atas kekuasaan Barat yang menjadi sumber rujukan utama.

Seterusnya, umat Islam akan terhimpit, tiada lagi kuasa yang mampu membela nasib umat Islam. Lihat saja pada Palestin yang sudah sekian lama dihujani peluru. Dahulu, Turki di zaman Mustafa Kamal at-Tartuk seolah-olah menjadi muzium yang menyimpan khazanah dan ketamadunan kegemilangan Islam suatu ketika dahulu, di mana nilai-nilai murni Islam semakin hari semakin dirobek dengan agenda kemajuan berkiblatkan "Rumah Putih" Washington.

Inilah yang dikhuatiri oleh Nabi Muhammad SAW sebagaimana yang dikatakan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Thauban radiyallahu 'anhu, bahawa Nabi SAW bersabda :

إنما أَخَافُ على أُمَّتِي الْأَئِمَّةَ الْمُضِلِّينَ

Maksudnya : "Sesungguhnya perkara yang aku takuti ke atas umat aku ialah para pemimpin yang sesat. - (Riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi)

"Islam Memimpin Perpaduan"
"Ulama Memimpin Jalan Penyelesaian"

Disediakan oleh :
Dr Muhammad Zuhaili Saiman
Ketua Lajnah Kajian dan Penyelidikan,
Dewan Ulama PAS Negeri Selangor

Tarikh : 27 Syawal 1440H / 1 Julai 2019 - HARAKAHDAILY 1/7/2019

Olahan dari petikan kitab Jarimah ar-Riddah Wa ‘Uqubatuha (جريمة الردة وعقوبتها) karangan Syeikh Dr Yusuf al-Qardhawi.

JUDI sama ada secara berlesen atau tidak, tetap haram dan salah dalam semua agama mahupun budaya kemanusiaan. Saya mengelak menggunakan istilah "judi haram" yang selalu digunakan oleh media bagi merujuk kepada "judi tidak berlesen" untuk mengelakkan salah faham masyarakat bahawa hanya judi tidak berlesen adalah "haram", manakala yang berlesen pula adalah "halal".

Sekalung tahniah diucapkan kepada PDRM atas kejayaan menahan 14,759 individu termasuk menangkap 92 pengendali premis serta merampas RM3.8 juta dan 10,361 peralatan dalam serbuan ke atas 8,775 premis judi tidak berlesen sejak Januari lalu bagi membanteras aktiviti perjudian tersebut.

Usaha dan kejayaan ini dilihat selari dengan komitmen yang disuarakan oleh Ketua Polis Negara (KPN), DS Abdul Hamid Bador untuk membanteras jenayah judi di negara ini.

Walau bagaimanapun, adalah diingatkan bahawa aktiviti perjudian tidak berlesen ini akan terus wujud jika industri perjudian di negara ini terus subur kerana diberikan lesen kebenaran bagi membolehkan Kerajaan mengutip cukai tertentu daripadanya yang menyumbang pendapatan yang besar kepada negara. Perolehan cukai tidak menghalalkan aktiviti judi yang haram pada agama meskipun halal pada undang-undang negara malah ia menjadi baja menyuburkan judi tidak berlesen pula.

Tidak sepatutnya kebenaran yang diberikan bagi menjalankan aktiviti ini secara sah di sisi undang-undang untuk memenuhi kehendak dan “hak” sebilangan orang dibiarkan sehingga merosakkan pula masyarakat dan negara.

Ungkapan “judi ibu segala jenayah” seperti yang disifatkan oleh KPN sewajarnya diberikan perhatian yang serius dan difahami sebagai semua bentuk perjudian tanpa mengambil kira sama ada ia dijalankan secara berlesen ataupun tidak.

Justeru, saya mendesak Kerajaan supaya menyelaras dan mengetatkan semua undang-undang yang berkaitan dengan perjudian di negara ini ke arah menjadikan aktiviti ini sebagai suatu jenayah pada masa hadapan selari dengan apa yang Allah sifatkan perbuatan itu sebagai رِجسٌ مِن عَمَلِ الشَّيطانِ (adalah kotor dari perbuatan syaitan).

"Islam Memimpin Perpaduan"

DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Ahad, 30 Jun 2019 | 25 Syawal 1440 – HARAKAHDAILY 30/6/2019

 

IBN  KHALDUN menyatakan bahawa kehebatan Tamadun Islam 1400 tahun yang lepas dalam menangani kejahilan dalam kalangan masyarakat Arab jahiliyyah. Di mana telah menyaksikan kehebatan Nabi Muhammad S.A.W membentuk umat Islam kalangan para Sahabat R.A. 
 
Ketika itu, Nabi S.A.W telah berupaya dengan izin Allah S.W.T mengeluarkan manusia daripada kegelapan kepada cahaya sehingga melahirkan satu generasi berilmu, beriman, beramal dan bertakwa. Mereka itu mendapat pengiktirafan dari Allah S.W.T. sebagai khair  al-ummah. 
 
Hal ini bertepatan dengan firman Allah S.W.T dalam surah Ali Imran ayat 110:
 
"Kamu adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia. Suruhlah kepada kebaikan dan cegahlah kemungkaran dan beriman kepada Allah S.W.T."
 
Menjadi satu tanggungjawab dan kewajipan ke atas setiap ibu bapa yang beragama Islam untuk mendidik anak-anak mereka. Pendidikan kepada anak-anak itu berlaku dalam erti kata menyuruh ke arah kebaikan dan melarang daripada melakukan keburukan. 
 
Dalam kaedah mendidik anak-anak, salah satu cara yang disarankan oleh Rasulullah S.A.W ialah kaedah rotan (Abdullah Nasih Ulwan). Kaedah ini diekstrak daripada Hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin ‘Amru bin Al- ‘Ash R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:
مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرِ سِنِينَ وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ
"Perintahkanlah kepada anak-anak kamu untuk mengerjakan solat semasa mereka berumur tujuh tahun. Dan pukullah mereka untuk sekiranya mereka solat ketika mereka berumur sepuluh tahun dan asingkanlah mereka daripada tempat tidur kamu."
(Riwayat Abu Daud)
 
Selain itu, hadis ini juga menunjukkan bahawa dalam aspek pendidikan, kaedah rotan adalah dibenarkan. Hukuman rotan boleh dilaksanakan atas dasar untuk mendidik dan merupakan pilihan terakhir. Hukuman dengan cara merotan ini tidak boleh dilaksanakan pada kali pertama kesalahan anak atau murid. 
 
Setiap kesalahan itu haruslah terlebih dahulu dijelaskan kedudukannya. Kemudian, penekanan kepada tindakan atau tingkah laku yang betul perlu diberikan. Peluang untuk memperbaiki kesalahan juga perlu diberikan. 
 
Pendekatan untuk menggunakan rotan ini dapat diambil daripada hadis Nabi S.A.W yang disebut di atas tadi. Tempoh tiga tahun ditetapkan dalam hadis tadi sebagai tempoh tarbiyyah atau tempoh mendidik bagi ibadat solat (Abdullah Nasih Ulwan).
 
Dalam pada melaksanakan hukuman rotan, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil perhatian oleh ibu-bapa atau para guru. Antaranya ialah:
 
1.    Ibu bapa atau pendidik mestilah meletakkan niat sebelum merotan itu, untuk mendidik jiwa anak/pelajar tersebut dan bukannya untuk menghukum fizikal yang melakukan kesalahan. Dengan ini ia dapat mengelakkan ibu-bapa atau guru daripada merotan mengikut hawa nafsu sehingga cedera.
 
2.    Selain itu, hukuman ini perlulah dilakukan secara berperingkat-peringkat. Pada peringkat awal hukuman dari aspek emosi boleh dilakukan, seperti mengasingkan anak atau murid tersebut daripada rakan-rakannya. Sekiranya cara ini tidak berkesan, barulah ibu-bapa atau guru menggunakan hukuman fizikal. 
 
3.    Hukuman rotan tersebut hendaklah merupakan alternatif terakhir, setelah cara-cara didikan lain digunakan.
 
4.    Elakkan merotan ketika sedang marah. Hendaklah ibu-bapa atau para guru dalam keadaan waras dan tenangkan diri seketika  sebelum mengambil tindakan untuk merotan.
 
5.    Dilarang sama sekali untuk merotan anak-anak di bahagian muka dan bahagian-bahagian yang merbahaya seperti dekat dengan kepala, perut, dada dan kemaluan. Merotan bukannya bertujuan untuk mendera sampai tinggal lebam pada badan dan sebagainya. Ini kerana, terdapat larangan daripada Nabi S.A.W dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A bahawa baginda bersabda:
 إِذَا قَاتَلَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيَجْتَنِبِ الْوَجْهَ
"Apabila salah seorang daripada kamu bergaduh maka hendaklah dia menjauhi (dari memukul) muka."
(Riwayat Muslim)
Hal yang demikian itu kerana, muka seseorang itu adalah tempat yang lembut dan menghimpunkan keseluruhan keindahan. Bahagian anggota padanya juga lembut dan boleh rosak apabila dipukul.
 
6.    Memukul juga tidak boleh menyebabkan kerosakan dan kemudaratan pada tubuh badan anak-anak/pelajar seperti luka atau patah tulang. Ini sebagaimana yang telah dinyatakan, tujuan dipukul adalah bersifat 'ta’dibi' (memberi pendidikan) dan bukannya 'ta’qibi' (memberi hukuman dan seksaan).
 
7.    Dalam merotan anak-anak, sebatan tidak boleh dilakukan dengan melebihi 10 kali. Ini adalah berdasarkan kepada sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abi Burdah al-Ansari R.anh bahawa Nabi S.A.W bersabda:
 لَا يُجْلَدُ فَوْقَ عَشَرَةِ أَسْوَاطٍ إِلَّا فِي حَدِّ مِنْ حُدُودِ اَللَّهِ
"Tidak disebat seseorang itu melebihi sepuluh kali sebatan kecuali pada (hukuman) had daripada hudud-hudud Allah S.W.T."
(Riwayat al-Bukhari)
 
8.    Hendaklah ibu-bapa atau guru itu sendiri yang merotan dan tidak mewakilkan hukuman tersebut kepada anak atau murid yang lain.
 
Sebagai pendidik, saya menyarankan agar melengkapkan diri kita dengan kemahiran pedagogi yang sesuai dengan generasi anak muda kini bagi membantu proses pendidikan dan pembinaan insan. Disamping itu, sistem dan falsafah pendidikan juga perlu ditambahbaik agar penekanan dapat diberikan kepada aspek nilai dan akhlak selain akademik dan pemikiran kritis. 
 
Subjek seperti moral dan sivik yang pernah ada suatu ketika perlu diwujudkan semula. Subjek sejarah juga perlu diberikan nafas baru agar ia mampu membentuk jati diri generasi muda serta meningkatkan rasa milik (self belonging) kepada negara dan memperkukuh perpaduan serta rasa hormat antara satu sama lain. 
 
Sebagai penutup, ingin saya tegaskan bahawa merotan anak/pelajar dengan cara yang melampau dan menyebabkan kecederaan yang serius sehingga pengsan atau patah tulang  adalah haram. Ini kerana Islam menolak sebarang bentuk kekerasan sekalipun dalam perkara kebaikan dan melarang kepada perbuatan yang memberi mudharat. 
 
Anak-anak merupakan satu amanah daripada Allah S.W.T untuk dipelihara dan diberi didikan sebaik mungkin oleh ibubapa/guru. Malah mereka akan dipersoal di akhirat kelak terhadap apa yang telah mereka lakukan kepada anak-anak di bawah tanggungan mereka. Dalam memberi didikan, ia bukanlah sekadar dengan merotan atau memukul. 
 
Sebaliknya, lakukanlah gabungan di antara al-Targhib (memberi ransangan atau anjuran) dan juga al-Tarhib (memberikan amaran dan ancaman) dalam membentuk peribadi anak-anak/pelajar.
 
27 Jun 2019 | 23 Syawal 1440 - HARAKAHDAILY 27/6/2019

KETIKA PAS berada dalam Barisan Nasional (1974-1977), PAS telah merancang untuk mendirikan bangunannya sendiri di pusat bandar Kuala Lumpur. Ia bertujuan untuk menjadi pusat pentadbiran parti. Bangunan setinggi 16 tingkat berharga RM12 juta yang terletak di Jalan Chow Kit (sekarang tapak Pusat Penjaja Chow Kit) ini kemudiannya ditangguhkan pembinaannya kerana PAS mahu sebuah kawasan yang lebih luas dan mampu menampung persidangan-persidangan PAS, bukan sekadar menjadi pejabat. Atas insiatif PAS Terengganu, sebidang tanah dibeli di Kampung Changkat, bersebelahan Taman Melewar. Kemudian, dengan bantuan Yang Dipertua Agung PAS, Pak Haji Yusof Rawa, sebidang lagi tanah bersebelahan dibeli oleh Dewan Ulamak PAS. Di sinilah bermulanya sejarah Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar yang dimulakan pembinaannya pada 1985.

Memandangkan PAS telah lama bersidang di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), PAS mula mengatur pembinaan markaznya sendiri. Arkitek utamanya ialah Setiausaha Agung PAS, Ustaz Hassan Shukri. Pada 1985, dengan kerjasama PAS Selangor dan PAS Wilayah Persekutuan, pembinaan dimulakan dengan sumbangan kewangan dan tenaga ahli-ahli. Ia berlaku secara gotong-royong di mana PAS kawasan-kawasan di Selangor dan Wilayah Persekutuan bergilir-gilir membangunkan tapak markaz tersebut di bawah penyeliaan Ustaz Hassan Shukri. Beberapa tenaga profesional dalam bidang pembinaan turut memberikan sumbangan konsultasi bagi melancarkan pembinaan ini. Sekali-sekala, pada sebelah malam diadakan ceramah perdana di tapak markaz ini sehinggalah fasa pertama siap dibina pada awal 1987.

Pejabat Agung PAS berpindah ke Taman Melewar

Sebaik sahaja fasa pertama siap dibina, diikuti oleh pembinaan Dewan Markaz Tarbiyah (kini Dewan Dato' Fadzil Mohd Noor), proses pemindahan Pejabat Agung PAS pun bermula. Pada peringkat awal, Pejabat Agung PAS berpindah dari Jalan Pahang Barat (sekarang Pejabat Urusan Harakah) ke Pejabat Agung PAS Taman Melewar (sekarang Pejabat KUIZM). Kemudian, Dewan Pemuda PAS Pusat pula berpindah ke satu bilik di tepi belakang Dewan Markaz Tarbiyah (sekarang Surau Muslimat KUIZM). Setelah itu, barulah disusuli oleh Dewan Ulamak PAS Pusat dan Dewan Muslimat PAS Pusat. Setelah proses pembinaan ini selesai, Dewan Ulamak PAS berpejabat di bangunannya sendiri (sekarang Perpustakaan Yusof Rawa), Dewan Pemuda PAS pula beroperasi di tingkat atas Pejabat Dewan Ulamak PAS (sekarang Bilik Kuliah KUIZM), manakala Dewan Muslimat PAS ditempatkan di tingkat atas antara Pejabat Dewan Pemuda PAS dan Pejabat Agung PAS (sekarang Pejabat ILHAM).

Setelah beroperasi di sini lebih 10 tahun, dan penggunaan Dewan Markaz Tarbiyah PAS menjadi semakin padat sama ada untuk muktamar, ceramah politik atau program-program parti yang lain, pada 1999, PAS merancang membesarkan dewan tersebut melalui pembelian tanah di belakang rumah Ustaz Hassan Shukri. Pembinaan yang dibuat pada akhir 2003 ini siap dalam masa dua tahun kemudian sehingga membolehkan dewan tersebut menampung lebih 1,000 orang dalam satu masa. Pada tahun 2007, selepas 20 tahun beroperasi di Taman Melewar, PAS telah memindahkan pejabat Agungnya ke Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Taman Melewar menjadi tuan rumah muktamar

Perpindahan Pejabat Agung PAS ke Taman Melewar pada awal 1987 dan siapnya Dewan Markaz Tarbiyah PAS Pusat telah menyebabkan PAS memutuskan untuk mengadakan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-33 di Taman Melewar. Inilah julung-julung kalinya PAS bermuktamar di markaznya sendiri. Sebelum ini, hanya sekali sahaja PAS bermuktamar di bangunan miliknya sendiri iaitu Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-13 pada 20-21 April 1965 yang diadakan di Dewan Zulkifli, Bangunan PAS Kelantan, Kota Bharu. Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-33 pada 10-12 April 1987 ini pula adalah pertama kali diadakan di markaz milik PAS Pusat.

Secara keseluruhannya, sejak 1987, Markaz Tarbiyah PAS Pusat menjadi tuan rumah secara berturut-turut selama lima tahun (1987-1991), tetapi pada 1992 diadakan di Kota Bharu sempena kejayaan PAS menguasai semula Kelantan pada 21 Oktober 1990. Setelah itu, ia kembali ke Taman Melewar antara 1993 hingga 2001, kecuali 1994 dan 2000 yang diadakan di Terengganu. Mulai 2000 pula, PAS telah menggilirkan lokasi muktamarnya di mana pemilihan parti di adakan di Taman Melewar, sedangkan tahun tiada pemilihan diadakan di luar. Ekoran itu, lokasi penggiliran tersebut ialah Terengganu (2000), Kelantan (2002 dan 2004). Selepas 2003, muktamar PAS tidak lagi diadakan di Taman Melewar ekoran kerja-kerja pembesaran Dewan Dato' Fadzil Mohd Noor yang diadakan pada akhir tahun tersebut. Setelah agak lama di adakan di tempat-tempat lain, akhirnya pada 3-5 Jun 2011, PAS kembali bermuktamar di Taman Melewar. Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-57 ini adalah yang terakhir diadakan di markaz ini.

Berikut adalah muktamar-muktamar tahunan yang adakan antara 1987 hingga 2011 yang Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar menjadi hos utamanya:

1) Muktamar Tahunan PAS Ke-33 di Dewan Besar, Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar, Batu Caves, Selangor pada 10-12 April 1987 / 10-12 Syaaban 1407

2) Muktamar Tahunan PAS Ke-34 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 8-10 April 1988 / 20-22 Syaaban 1408

3) Muktamar Tahunan PAS Ke-35 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 31 Mac-2 April 1989 / 23-25 Syaaban 1409

4) Muktamar Tahunan PAS Ke-36 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 25-27 Mei 1990 29 Syawal – 2 Zulkaedah 1410

5) Muktamar Tahunan PAS Ke-37 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 31 Mei-2 Jun 1991 / 17-19 Zulkaedah 1411

6) Muktamar Tahunan PAS Ke-38 di Balai Islam, Kota Baharu pada 14-16 Ogos 1992 / 14-16 Safar 1413

7) Muktamar Tahunan PAS Ke-39 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 11-13 Jun 1993 / 20-22 Zulhijjah 1413

8) Muktamar Tahunan PAS Ke-40 di Masjid Rusila, Marang pada 10-12 Jun 1994 / 1-3 Muharram 1415

9) Muktamar Tahunan PAS Ke-41 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 14-16 Jun 1995 / 15-17 Muharram 1416

10) Muktamar Tahunan PAS Ke-42 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 14-16 Jun 1996 / 27-29 Muharram 1417

11) Muktamar Tahunan PAS Ke-43 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 30 Mei-1 Jun 1997 / 22-24 Muharram 1418

12) Muktamar Tahunan PAS Ke-44 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 15-17 Mei 1998 / 18-20 Muharram 1419

13) Muktamar Tahunan PAS Ke-45 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 28-30 Mei 1999 / 12-14 Safar 1420

14) Muktamar Tahunan PAS Ke-46 di Stadium Negeri, Kuala Terengganu pada 2-4 Jun 2000 28 Safar – 1 Rabiul Awal 1421

15) Muktamar Tahunan PAS Ke-47 di Markaz Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 1-3 Jun 2001 / 9-11 Rabiul Awal 1422

16) Muktamar Tahunan PAS Ke-48 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan pada 31 Mei-2 Jun 2002 / 19-21 Rabiul Awal 1423

17) Muktamar Tahunan PAS Ke-49 di Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar pada 12-14 September 2003 / 15-17 Rejab 1424

18) Muktamar Tahunan PAS Ke-50 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan pada 27-29 Ogos 2004 / 11-13 Rejab 1425

19) Muktamar Tahunan PAS Ke-51 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan pada 3-5 Jun 2005 / 25-27 Rabiul Akhir 1426

20) Muktamar Tahunan PAS Ke-52 di Kompleks PAS Kedah, Alor Setar, Kedah pada 7-9 Jun 2006 / 10-12 Jamadil Awal 1427

21) Muktamar Tahunan PAS Ke-53 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 1-3 Jun 2007 / 15-17 Jamadil Awal 1428

22) Muktamar Tahunan PAS Ke-54 di Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak pada 15-17 Ogos 2008 / 12-14 Syaaban 1429

23) Muktamar Tahunan PAS Ke-55 di Stadium Malawati, Shah Alam, Selangor pada 5-7 Jun 2009 / 11-13 Jamadil Akhir 1430

24) Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di Pusat Tarbiyah PAS Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, Kelantan pada 11-13 Jun 2010 / 28 Jamadil Akhir 1431

25) Muktamar Tahunan PAS Ke-57 di Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Batu Caves, Selangor pada 3-5 Jun 2011 / 1-3 Rejab 1432

Mohd Fadli Ghani
Head
House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS – HARAKAHDAILY 26/6/2019

APABILA parti serpihan PAS yang ditubuhkan oleh DAP berusaha untuk memperingati almarhum Ustaz Fadzil, perasaan ahli-ahli PAS sangat terganggu. Sebelum ini mereka juga memperalatkan nama mantan Mursyidul Am PAS,Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk kepentingan politik mereka. Sewajarnya jika tokoh yang ingin dijulang oleh PAN ialah pimpinan besar DAP atau pun penggerak awal IRC, aljamaah atau pun HIS. Ustaz Fadzil semenjak muda sehingga dijemput Ilahi kekal bersama dengan PAS, meredah kepayahan dan badai perjuangan sehingga almarhum meninggalkan kita dengan seribu keteladanan. Telah 17 tahun, sosok ini meninggalkan kita namun namanya tetap harum di lubuk hati kita semua.

Dato' Haji Fadzil Mohd Noor atau dengan gelaran yang sangat melekat dalam jiwa ummat Islam sehingga kini "Ustaz Fadzil’ merupakan seorang pemimpin dan tokoh politik yang dihormati dan disegani oleh semua lapisan masyarakat tempatan mahupun antarabangsa, ekoran daripada penampilan negarawan yang dimiliki oleh beliau. Dengan sosok yang kurus, berbusana kemas dengan kancingan baju Melayu yang lengkap, dengan sorotan mata yang hening menggambarkan ketajaman berfikir, beliau memang dilahirkan sebagai pemimpin ummah.

Berbekalkan ilmu pengetahuan yang tinggi terutamanya ilmu-ilmu agama yang diperolehi ketika bertamu di bumi Mesir, beliau dipakejkan dengan pelbagai ilmu lain seperti sosial sains, ditambah dengan kuat membaca dan menelaah. Ilmu-ilmu yang dikutip di universiti kehidupan ini meluaskan ufuk ilmu tokoh ulama ini. Perwatakan yang sederhana serta sentiasa berdamping dengan masyarakat, beliau adalah sebutir mutiara yang sangat berharga yang pernah dilahirkan oleh PAS dalam sejarahnya di pentas politik dakwah negara ini. Musuh politik PAS sendiri meletakkan almarhum dengan markah yang tinggi bahkan masyarakat bukan Melayu turut mengkagumi sosok tubuh dengan postur yang sederhana ini. Almarhum menyeruak kehidupan masyarakat tanapa mengira penat lelah dan suka ‘mendengar’ masalah rakyat menyebabkan Ustaz Fadzil sentiasa dikenang dalam sisi putih.

Dato’ Haji Fadzil @ Ali bin Mohd Noor atau lebih mesra dengan panggilan Ustaz Fadzil dilahirkan hasil perkongsian hidup antara Mohd Noor Abdul Hamid dan Hindun Haji Abdul Rahman. Beliau dilahirkan pada 13 Mac 1937 di Kampung Seberang Pumpung, kira-kira tiga kilometer dari bandar Alor Star, Kedah, beliau merupakan anak sulung daripada empat adik-beradik.

Takdir Ilahi telah mencatatkan bahawa insan ini diuji dengan kehilangan ibu bapa tercinta, kedua-dua ibu bapa meninggal dunia sewaktu beliau masih kecil lagi. Latar belakang keluarga sebelah ibu bapanya adalah dari kalangan keluarga yang berpegang teguh kepada ajaran Islam. Moyang beliau iaitu Tuan Guru Haji Idris Al-Jarumi merupakan salah seorang ulama yang disegani berasal dari Wilayah Patani, Thailand dan seorang yang terkenal di Kedah. Wilayah yang sarat dengan pemukiman ilmu ini memunculkan ratusan pondok yang subur merendang dengan ilmu Islam.

Darah ulama pejuang telah mengalir dalam urat sendi darah Ustaz Fadzil, sehingga beliau adalah pemimpin yang tidak gentar dengan ugutan dan ancaman musuh dalam menyampaikan agama.

Sejarah awal pendidikan Ustaz Fadzil bermula sekitar tahun 1946. Waktu itu beliau mengikuti pendidikan awal di Sekolah Melayu Derga, Alor Star sehingga tahun 1949. Kemudian menyambung pelajaran peringkat menengah di sebuah sekolah yang berpengaruh di Kedah yang telah melahirkan ribuan alim ulama iaitu Maktab Mahmud sehingga tahun 1958 sebelum meneruskan pengajian tinggi di tempat yang sama sehingga tahun 1962.

Anak muda ini berjiwa besar dan sentiasa kehausan ilmu, beliau bercita-cita besar untuk belajar jauh dari tanah air iaitu di Timur Tengah. Pada tahun 1963 beliau menyambung pelajaran ke seberang laut dengan mengikuti pengajian di Universiti Al-Azhar di Mesir (sebuah institusi pendidikan yang paling berpotensi dan berprestij dalam dunia Islam) dengan mendapat biasiswa kerajaan negeri Kedah. Di Universiti Al-Azhar, beliau mengambil jurusan Perundangan Islam (Syariah) dan menamatkan pengajiannya pada tahun 1967 dengan memperoleh Ijazah Sarjana Muda .

Ustaz Fadzil mendirikan rumah tangga dengan sepupunya Siti Khadijah Ibrahim pada tahun 1963. Isteri beliau merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Farbish Bakar, Alor Star, Kedah. Kemudian setelah berkahwin, menemankan almarhum belajar di Al-Azhar.

Potret kehidupan yang digores selama kehidupan telah menyaksikan bakat kepimpinan yang tinggi teradun dalam diri almarhum. Bakat kepimpinan beliau mulai terserlah sejak di bangku sekolah terutamanya di Maktab Mahmud, di mana beliau memiliki kebolehan berpidato dan mewakili sekolah dalam pertandingan syarahan dan bahas. Keistimewaan yang ada pada beliau boleh berhujah secara spontan dan berkemahiran tinggi dalam ilmu mantiq. Pada tahun 1967, sewaktu di Al-Azhar, beliau pernah memegang jawatan Setiausaha dan Timbalan Presiden dalam Persatuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).

Berada di Mesir ketika negara itu diterkam hebat oleh Isreal dalam perang Arab Israel pada tahun 1967, di zaman Gamal Naseer. Beliau juga menjadi saksi bagaimana zalimnya rejim Mesir terhadap pejuang-pejuang Islam di negara tersebut. Universiti al Azhar pula tidak sunyi daripada kegiatan Islam yang memberikan pengalaman yang sangat berharga kepada Ustaz Fadzil. (Universiti tersebut masih mempunyai kebebasan kala itu)

Tahun 1967 beliau pulang ke tanah air dan ditawarkan berkhidmat sebagai tenaga pengajar di Maktab Mahmud, ‘alma mater’ beliau sebelum ke Mesir. Pada 1973 ditawarkan berkhidmat sebagai pensyarah Bahagian Pendidikan Islam di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sehingga tahun 1978.

Semasa berkhidmat di UTM, beliau telah dipecat oleh pihak pentadbir UTM ekoran tindakan beliau bertanding dalam pilihan raya pada tahun 1977 di Kawasan Dewan Undangan (Dun) Alor Merah dan Parlimen Kuala Kedah. Beliau dilihat tokoh yang berpotensi oleh Perhubungan PAS Kedah sebagai pemimpin masa depan.

Sebagai orang yang celik undang-undang, Ustaz Fadzil menfailkan saman ke mahkamah atas tindakan angkuh pihak pentadbiran UTM tanpa mengikut prosedur dan ternyata beliau di pihak yang benar. Pemecatan beliau oleh pihak pentadbiran UTM tidak sah di sisi undang-undang dan mahkamah telah mengarahkan pihak pentadbir UTM membayar ganti rugi. Setelah isu tersebut selesai, beliau kembali sebagai pensyarah dan beberapa bulan kemudian beliau meletakkan jawatan kerana menceburkan diri sepenuh masa dalam perjuangan PAS.

PAS di penghujung dekad 70-an dilihat tidak bermaya selepas kekalahan dalam pilihan raya tahun 1978. Terlepas negeri yang menjadi pangkalan politiknya semenjak 1959 iaitu Kelantan. Seorang tokoh besar dakwah dari Indonesia, Dr Mohd Natsir pernah menasihatkan tokoh-tokoh dalam belia Islam di Malaysia supaya segera menguatkan PAS, kerana PAS adalah wadah untuk perjuangan Islam di Malaysia. PAS wajar ‘disuntik darah muda’ supaya kembali bertenaga, di tengah samudera juang yang memerlukan bahtera yang ampuh.

Selain aktif dalam politik Islam dan kerja dakwah, beliau juga pemimpin masyarakat yang bergiat cergas dalam kerja-kerja sosial. Beliau pernah memegang jawatan Setiausaha Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) cawangan Negeri Kedah.

Beliau pernah menganggotai Angkatan Beliau Islam Malaysia (ABIM), sebuah wadah belia dan pemuda Islam di negara ini yang ditubuhkan pada tahun 1971. ABIM telah mengisi ruang kepada tuntutan Islam yang tegas akibat daripada penyertaan PAS ke dalam kerajaan campuran akibat tragedi 13 Mei 1969. ABIM seumpama simbiosis kepada Dewan Pemuda PAS di mana 8,000 ahli PAS ialah ahli ABIM dalam dekad 70-an, gerakan belia Islam ini sangat diminati kerana berusaha memurnikan perjuangan Islam terutama pendekatan yang dibawa oleh Ikhwanul Muslimin. Penerbitan ABIM juga aktif menyebarkan pemikiran tokoh-tokoh Ikhwanul Muslimin dan Jamiat Islami.

Ustaz Fadzil Nor telah memegang jawatan setiausaha penerangan pertubuhan itu dari tahun 1973 hingga 1974. Beliau pernah memangku jawatan Presiden ABIM apabila Presidennya ketika itu, Anwar Ibrahim ditahan di bawah ISA (Anwar ditahan di bawah ISA akibat demonstrasi Baling yang menjadi mercu tanda kepada kebangkitan pelajar di negara ini. Beliau telah dibebaskan pada tahun 1976). ABIM yang ditubuhkan pada tahun 1971 telah mengisi kelompangan dunia ‘anti establishment’ akibat PAS yang menyertai kerajaan campuran. Almarhum ialah orang penting ABIM selain daripada Ustaz Wahab Zakaria, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin, Syed Ibrahim Syed Abdul Rahman, beliau disifatkan oleh Anwar Ibrahim sebagai orang yang banyak dirujuk oleh Anwar dalam menggerakkan ABIM sebagai gerakan sosio dakwah yang penting dalam dekad 70-an. Jaringan kader ABIM di seluruh negara ini juga akhirnya telah ramai menyertai PAS pada awal tahun 80-an terutama selepas Anwar menyertai Umno.

Sepanjang penglibatan dalam ABIM sebagai sosok utama perjuangan, beliau turut terlibat dalam demontrasi menentang isu kemiskinan di Baling, Kedah tahun 1974. Beliau juga terkenal sebagai penggiat tarbiah dalaman ABIM. Beliau banyak bergerak mengisi program usrah, tamrin dan seminar perkaderan di pelbagai tempat. Gerakan belia Islam ini juga banyak menerbitkan buku-buku fikrah dan harakah yang dituang oleh tokoh-tokoh seperti Hasan Al Banna, Sayyid Qutb, Maududi, apatah lagi ABIM menjadi gerakan fenomenal di kampus pada dekad 70-an.

Ustaz Fadzil juga merupakan Setiausaha Agung Persatuan Ulama’ Malaysia (PUM) tahun 1974, sebuah NGO yang penting di negara ini yang telah mewadahkan ulama-ulama untuk mengerakkan kesedaran Islam kepada masyarakat dan kerap kali juga dilihat bertelagah dengan kerajaan BN dalam banyak isu yang bersangkutan dengan syariat dan akidah.

Beliau melibatkan diri dalam politik khususnya dengan perjuangan PAS sejak tahun 1959 sewaktu menuntut di Maktab Mahmud. Kecenderungan politik beliau telah dikesan oleh guru-guru dan juga ahli keluarganya. Kedah ialah pangkalan politik Ustaz Fadzil walaupun pernah ditawarkan untuk bertanding di negeri lain yang lebih selamat seperti di negeri Kelantan (Kelantan semenjak pilihan raya 1959 sentiasa membuka pintu untuk calon PAS dari luar Kelantan). Jelapang padi ini kaya dengan sekolah-sekolah agama dan penyokongnya yang setia sehingga telah mencetuskan beberapa insiden berdarah seperti peristiwa Memali dan peristiwa Lubuk Merbau (1985).

Beliau telah dilantik menjadi Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Kedah dan Ahli Perhubungan PAS Negeri Kedah. Kemudian beliau menganggotai jawatankuasa PAS Kedah. Penonjolan daya kepimpinannya semakin cemerlang telah menyakinkan anggota parti untuk melantik beliau sebagai Naib Yang Dipertua PAS Pusat sepenuh masa tahun 1981 hingga 1983.

PAS telah menghadapi transformasi kepimpinan pada tahun 1982 apabila Dewan Pemuda Pusat mengusulkan kepimpinan ulama. Ustaz Fadzil adalah barisan ulama muda yang diberikan ruang untuk memimpin pergerakan Islam kontemporari paling tua di Malaysia.

Bintang beliau seumpama kejora di dada langit malam, pada tahun 1983 beliau telah dilantik menjadi Timbalan Yang Dipertua PAS sebelum diberikan kepercayaan penuh oleh seluruh ahli PAS untuk menjadi Yang Dipertua PAS pada tahun 1989. Beliau menghadapi saat-saat sukar dalam penglibatannya sebagai pimpinan iaitu peristiwa Memali, ustaz merupakan Pesuruhjaya PAS Negeri Kedah di mana dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikan kes ini.

Pembabitan awal Ustaz Fadzil di dalam kancah politik pilihan raya bermula tahun 1978, di mana PAS telah memberi mandat kepada beliau untuk bertanding di negeri Kedah dalam pilihan raya umum iaitu di kawasan Parlimen Kuala Kedah dan Dun Alor Merah. Bakat dan potensi beliau sejak awal telah dihidu oleh pimpinan PAS Kedah seperti Dato’ Abu Bakar Umar yang mempelawa Ustaz Fadzil untuk membantu PAS di Kedah. Beliau dilihat anak muda yang akan mengisi barisan hadapan parti itu di Kedah apatah lagi dengan pengalamannya yang memimpin ABIM dan organisasi mahasiswa semasa menuntut di Mesir. Dalam pilihan raya tahun 1978 beliau kalah kepada Senu Abdul Rahman, namun pilihan raya itu telah memperkenalkan almarhum kepada pengundi kawasan itu.

Pada tahun 1980, beliau sekali lagi bertanding dalam pilihan raya kecil di kawasan Dun Bukit Raya berikutan kematian ahli Dun tersebut. Tahun 1982 beliau sekali lagi bertanding di kawasan Dun Bukit Raya dan seterusnya berjaya mempertahankan kerusi di kawasan itu selama empat penggal berturut-turut sehingga Pilihan Raya Umum 1995.

Pada 1982 beliau menang dengan mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) Haji Safirol Haji Hasim dan calon bebas Mohd Mokhtar Abdullah dengan majoriti 346 undi, 1986 menang dengan majoriti 2,215 undi mengalahkan calon BN, Ahmad Zakuan Haji Ahmad, 1990 mengalahkan calon BN, Dato’ Syed Mansor Barakbah dengan majoriti 1,829 dan pada Pilihan Raya Umum 1995 mengalahkan calon BN juga iaitu Fadzil Hanafi dengan majoriti 2,414.

Pada Pada Pilihan Raya Umum 1999, Ustaz Fadzil mencatat dua kejayaan. Dalam Pilihan Raya Parlimen, beliau menewaskan bekas Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Othman Abdul (calon BN) di Pendang. Allahyarham mendapat 22,413 undi berbanding 19,474 undi oleh Othman. Kejayaan ini sangat manis kepada PAS kerana inilah sejarah PAS menang paling besar dalam merebut kerusi parlimen (menang 27 kerusi parlimen).

Di Dun Anak Bukit, Allahyarham mendapat 8,480 undi menewaskan calon BN, Dato’ Abdullah Hasnan Kamaruddin yang mendapat 6,640 undi. Kemenangan ini cukup manis kerana Dun ini adalah berada di pinggir bandar yang menandakan golongan kelas menengah menyokong perjuangan Islam termasuk orang bukan Islam.

Beliau juga sangat prihatin dengan isu antarabangsa yang menimpa umat Islam, dengan latarbelakang sebagai pimpinan pelajar, pimpinan belia Islam, ustaz sentiasa bersama dengan penderitaan umat Islam sedunia. Beliau tidak kekok untuk turun berdemonstrasi bersama anak muda, disiram dengan pancutan air kimia yang menyengat kulit, dibom gas pemedih mata. Di perhimpunan aman seperti di Lebuh raya KESAS, di hadapan kedutaan asing, beliau dengan lantang menyemangati anak-anak muda dan peserta bantahan, kadang tanpa segan sebagai pemimpin ummah untuk membakar bendera Israel atau Amerika.

Almarhum bukan sekadar galak membakar perasaan para demonstran tetapi juga melibatkan diri secara langsung dalam situasi antarabangsa. Apabila tentera Russia meninggalkan Afghanistan, beliau bersama tokoh gerakan Islam antarabngsa yang lain seperti Sheikh Mustapha Masyhur, Qazi Hussain terus bergegas ke Afghanistan untuk mendamaikan kumpulan yang bertelingkah. Begitu juga, apabila berlaku reformasi di Indonesia, parti-parti Islam seperti ‘cendawan tumbuh selepas hujan’. Ustaz Fadzil bersama pimpinan PAS hadir ke Jakarta, mengadakan pertemuan dengan tokoh-tokoh Islam yang diketuai oleh Hamzah Haz. Nasihat beliau kepada teman-teman di Jakarta supaya tidak memperbanyakkan parti Islam, kukuhkan saf untuk berhadapan dengan musuh yang bersatu. Bayangkan apa sikap almarhum jika kelompok serpihan PAS keluar dan menubuhkan parti?

Sang murabbi ini telah mewakafkan hidupnya untuk perjuangan Islam, semenjak zaman muda yang tidak pernah lelah. Kehadirannya dalam masyarakat disedari oleh umat, beliau mengharungi zaman payah perjuangan, melepaskan jawatan sebagai penjawat awam untuk meranduk medan juang yang penuh getir, terjahan fitnah menerkam bertubi-tubi namun beliau terus mara tanpa menghiraukan penistaan. Ustaz Fadzil sentiasa mengambil berat dan peduli maka wajarlah disayangi oleh umat, didoakan selepas meninggalkan alam yang fana ini.

Pada kira-kira jam 10.30 pagi 23 Jun 2002, Ustaz Fadzil menghembuskan nafas terakhir untuk menghadap Maha Pencipta, Allah SWT. Berbondong-bondong manusia ramai menyerbu Hospital HUKM Kuala Lumpur, menyolati jenazahnya di Madrasah Mustaqimah Bandar Tun Razak malah ratusan ribu yang lain telah berhimpun di Kedah untuk menghantar mujahid ulung ini, pemimpin yang akan terus tersemat ingatan tentangnya di hati setiap manusia yang berada dipelantar zamannya. Beliau mewasiatkan untuk disemadikan di tanah Muasassah Darul Ulum yang telah dibangunkan oleh almarhum untuk merealisasikan kompleks pendidikan PAS Kedah.

Almarhum tetap istiqamah memperjuangkan Islam dan kemuliaannya, malangnya sosok ini cuba dirampas sejarahnya oleh PAN. Mereka memperingati Ustaz Fadzil untuk apa? Untuk menguar -uarkan pada umum bahawa merekalah legasi perjuangan almarhum? Mereka salah memahami sejarah emas sosok besar perjuangan Islam ini, DAP keluar daripada pemuafakatan dengan PAS di zaman almarhum iaitu pada tahun 2001. Almarhum pernah duduk sepentas dengan Presiden Umno dalam berhiwar tentang isu Palestin di Dewan Bahasa dan Pustaka. Amalan itu diteruskan oleh Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam isu Rohingya pada Disember 2016, namun merekalah paling kuat melalak dan memperlekeh usaha murni Presiden PAS. Mereka tak layak membicarakan sejarah almarhum jika sekadar menjadi khadam kepada DAP dan bermanis muka dengan jahiliah moden! – HARAKAHDAILY 24/6/2019

Penulis adalah AJK PAS Pusat.

MUKTAMAR Tahunan PAS yang telah berlangsung sebanyak 64 kali telah menjadi medan terbesar dalam menggariskan hala tuju perjuangan PAS berasaskan perkembangan politik semasa. Dengan berdasarkan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan tertinggi serta dipandu oleh Majlis Syura Ulamak PAS, maka Muktamar Tahunan PAS adalah syura tertinggi di dalam PAS untuk memutuskan apa sahaja dasar dan hala tuju parti. Ahli-ahli dan pimpinan PAS diberikan hak bersuara, bermuhasabah, mengangkat pandangan-pandangan konkrit dalam membina kekuatan parti dan memutuskan semua perkara berkait dengan PAS melalui muktamar ini.

Sepanjang sejarah PAS selama 68 tahun, asas dasar dan rangka hala tuju PAS adalah digariskan oleh Yang Dipertua Agung atau Presidennya di dalam ucapan tahunan yang dikenali sebagai Ucapan Dasar Presiden PAS. Para Presiden PAS akan menjadikan Ucapan Dasar ini sebagai panduan dalam menggariskan hala tuju pergerakan PAS selama setahun. Para Presiden PAS akan menyampaikan sendiri Ucapan Dasar ini atau diwakili oleh Timbalan Presiden PAS atau Pemangku Presiden PAS. Namun begitu, pada peringkat awal, empat Presiden PAS yang terawal iaitu Tuan Guru Haji Ahmad Fuad Hassan (1951-1953), Dr Haji Abbas Alias (1953-1956), Prof Dr Burhanuddin Mohd Noor al-Helmy (1956-1969) dan Dato' Mohd Asri Haji Muda (1969-1974) telah menyampaikan Ucapan-ucapan Dasar tanpa sebarang tema, hanya disebut sebagai Ucapan Yang Dipertua Agung PAS sahaja.

Dari Matlamat Perpaduan Kita ke Islam Memimpin Perpaduan

Semenjak 1975, Yang Dipertua Agung PAS yang juga Menteri Tanah dan Tugas-tugas Khas telah memperkenalkan tema dalam Ucapan Dasarnya. Dalam Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-21 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 29-30 Julai 1975, Dato' Mohd Asri Haji Muda telah menjadikan "Matlamat Perpaduan Kita" sebagai tema Ucapan Dasar PAS sesuai dengan usaha perpaduan nasional yang diterokai oleh PAS bersama Barisan Nasional (BN) yang ditubuhkan pada 1 Jun 1974 dalam memulihkan kestabilan politik negara pasca 13 Mei 1969. Perpecahan bangsa Melayu Islam dan krisis perkauman yang tercetus telah memberikan pelajaran besar kepada PAS, lalu menggariskan langkah-langkah perpaduan dalam pengukuhan semula ini.

Setelah 44 tahun berlalu, Pilihan Raya Umum Kali Ke-14 pada 2018 telah memperlihatkan keruntuhan kuasa politik Melayu Islam akibat perpecahan bangsa Melayu. Menyedari kelemahan tersebut perlu ditangani segera, PAS telah mengambil langkah menyatukan semula kekuatan umat dengan pendekataan taawun politik. Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah menjadi "Islam Memimpin Perpaduan" sebagai tema Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65 di Stadium Tertutup SUKPA, Indera Mahkota, Kuantan pada 21-23 Jun 2019. Melalui ucapan dasar ini, Presiden PAS telah menggariskan langkah-langkah perpaduan untuk mengembalikan kekuatan politik ummah dengan berpandukan Islam. Sebagaimana perpaduan yang dibina pada 1974 telah berjaya mengembalikan kekuatan politik Melayu Islam, kini Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-65 cuba melakarkan semula perpaduan ummah yang dipimpin oleh Islam.

Tema-tema Ucapan Dasar PAS

Yang Dipertua Agung PAS, Dato' Mohd Asri Haji Muda (1975-1982); Yang Dipertua PAS Pusat, Ustaz Haji Yusof Abdullah ar-Rawi (1982-1989); Presiden PAS, Ustaz Dato' Haji Fadzil Mohd Noor (1989-2002) dan Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (2002-2019) telah menyampaikan Ucapan Dasar masing-masing dengan tema-tema hala tuju perjuangan PAS semasa. Kecuali Ucapan Dasar PAS 1982 yang disampai oleh Dato' Mohd Asri Haji Muda yang tidak digariskan temanya, semua ucapan yang lain adalah berasaskan tema-tema perjuangan PAS. Berikut adalah tema-tema Ucapan Dasar PAS sepanjang 44 tahun muktamarnya sejak 1975 hingga 2019:

1975: Matlamat Perpaduan Kita

1976: Sikap Kita Sekarang

1977: Survival Ummat

1978: Ke Arah Kemenangan

1979: Tiga Wajah Cabaran

1980: Qurun Hijrah Ke-15 : Antara Harapan dan Cabaran

1981: PAS Dari Dekad Ke Dekad

1982: Tiada tema. Teks ucapan yang diterbitkan kemudiannya diberikan judul Ukhuwah Bukan ‘Adawah

1983: Ke Arah Pembebasan Ummah

1984: Menggempur Pemikiran ‘Asabiyyah

1985: Bertindak Menentang Kezaliman

1986: Teguhkan Jamaah Teruskan Jihad

1987: Ke Arah Tajdid Hadhari

1988: Bertekad Membulatkan Jama’ah

1989: Membina Ketahanan Ummah

1990: Maju Bersama Islam

1991: Bersatu Menegakkan Islam

1992: Meroboh Rangkaian Penindas

1993: Pertahankan Syakhsiyyah Ummah

1994: Ulama Teras Kepemimpinan Ummah

1995: Menyanggah Fikrah Maddiyyah

1996: Tegakkan Ketuanan Islam

1997: Bersiap Menghadapi Cabaran

1998: Bertekad Mencapai Kemenangan

1999: Bersama Menegakkan Keadilan

2000: PAS Memimpin Perpaduan

2001: Menyanggah Serangan Menjana Kemenangan

2002: Memantap Iltizam Menyemarakkan Kebangkitan

2003: Menuju Kemenangan

2004: Memartabatkan Kedaulatan Rakyat

2005: Paksi Kebangkitan Perjuangan

2006: Pulihkan Demokrasi, Daulatkan Islam

2007: Selamatkan Demokrasi, Tegakkan Keadilan

2008: PAS Untuk Semua

2009: Islam Memimpin Perubahan

2010: Islam Adil Untuk Semua

2011: Membangun Negara Berkebajikan

2012: Negara Berkebajikan Teras Perpaduan

2013: Rahmat Untuk Semua

2014: Terus Beristiqamah

2015: Beristiqamah Hingga Kemenangan

2016: Inilah Penyelesaian Kita

2017: Sejahtera Bersama Islam

2018: Islam Memimpin

2019: Islam Memimpin Perpaduan

Mohd Fadli Ghani
Head
House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS
17 Syawal 1440 / 21 Jun 2019 – HARAKAHDAILY 22/6/2019

KEMAJUAN dan pertumbuhan pesat PAS telah menyebabkan berlakunya pertambahan ahli dan cawangan PAS sepanjang dekad 1960-an. Hal ini telah mendesak PAS untuk mendapatkan tempat persidangan yang lebih besar dan selesa bagi menampung jumlah perwakilannya yang semakin bertambah. Dalam suasana PAS dan Perikatan (Umno, MCA dan MIC) sedang berunding untuk menubuhkan Kerajaan Campuran PAS-Perikatan pasca 13 Mei 1969, PAS telah memilih untuk menjadikan Dewan Seminar di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Jalan Lapangan Terbang, Sungai Besi, Kuala Lumpur sebagai lokasi baru muktamarnya mulai 1971.

Fadli2Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-17 pada 18-20 Jun 1971 adalah muktamar yang pertama diadakan di Dewan Seminar DBP, yang kini dikenali sebagai Dewan Syed Nasir. Setelah itu, mesyuarat agung tahunan kali ke-18 hingga 22 (1972-1976) semuanya berlangsung di sini, bahkan sehingga 1985 (kecuali 1984 di Kedah) juga dihoskan oleh DBP. Sepanjang tempoh ini juga, PAS mengadakan tiga muktamar khas di dewan yang sama iaitu pada 1972 (isu pembentukan kerajaan campuran), 1978 (isu PAS ditendang daripada BN) dan 1980 (isu kezaliman ISA selepas demonstrasi padi).

Muktamar Tahunan PAS 1977-1986

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) adalah sebuah badan berkanun yang asalnya ditubuhkan oleh para pejuang bahasa sebagai Balai Pustaka pada 22 Jun 1956 yang berpusat di Johor Bahru. Salah seorang tokoh penting yang terlibat ialah Prof Zulkifli Mohamad, Timbalan Yang Dipertua Agung PAS. Dalam Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketiga di Singapura pada 16-21 September 1956, ia diberikan nama baru, iaitu Dewan Bahasa dan Pustaka. Pada 1957, ia berpindah ke Kuala Lumpur, beroperasi di Jalan Young, sebelum dinaik taraf sebagai badan berkanun pada 1959 melalui Ordinan Dewan Bahasa dan Pustaka 1959. Pada 31 Januari 1962, DBP berpindah ke premis tetapnya di Jalan Lapangan Terbang, Sungai Besi iaitu tempat terletaknya Dewan Seminar DBP yang menjadi tempat muktamar PAS sejak 1961.

Berikut adalah muktamar-muktamar PAS sepanjang dekad 1970-an dan 1980-an yang berlangsung di DBP:

1) Muktamar Tahunan PAS Ke-23 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 23-25 Julai 1977 / 6-8 Syaaban 1397

2) Muktamar Tahunan PAS Ke-24 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 25-27 November 1978 / 25-27 Zulhijjah 1398

3) Muktamar Tahunan PAS Ke-25 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 7-9 September 1979 / 14-16 Syawal 1399

4) Muktamar Tahunan PAS Ke-26 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 26-28 September 1980 / 17-19 Zulkaedah 1400

5) Muktamar Tahunan PAS Ke-27 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 17-19 April 1981 / 12-14 Jamadil Akhir 1401

6) Muktamar Tahunan PAS Ke-28 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 23-24 Oktober 1982 / 6-7 Muharram 1403

7) Muktamar Tahunan PAS Ke-29 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 29 April-1 Mei 1983 / 16-18 Rejab 1403

8) Muktamar Tahunan PAS Ke-30 di Dewan Persatuan India Kedah (KIA) Alor Setar pada 13-15 April 1984 / 12-14 Rejab 1404

9) Muktamar Tahunan PAS Ke-31 di DBP, Kuala Lumpur pada 13-15 April 1985 / 22-24 Rejab 1405

10) Muktamar Tahunan PAS Ke-32 di Masjid Rusila, Marang, Terengganu pada 26-28 September 1986 / 21-23 Muharram 1407

Setelah lebih 10 tahun (1971-1985) PAS bermuktamar di DBP, kecuali 1984, PAS mula mengambil langkah politik yang lebih selamat ekoran ketegangan politik dekad 1980-an. DBP adalah hak milik kerajaan di bawah Kementerian Pelajaran, sedangkan selepas Pilihan Raya Umum 1982, hubungan PAS-Umno sangat tegang. Bermula dengan isu Debat Umno-PAS pada 1984 hinggalah membawa kepada Peristiwa Memali pada akhir 1985, semuanya meletakkan PAS dalam keadaan berjaga. Akhirnya, pada 1986, Muktamar Tahunan PAS dikeluarkan dari DBP dan Terengganu menjadi hos untuk pertama kali dengan Masjid Rusila, Marang menjadi tuan rumah muktamar kali ke-32 pads 26-28 September 1986.

Sejak PAS meninggalkan DBP, langkah PAS mendirikan Markaz Tarbiyah PAS Pusat di Taman Melewar, Batu Caves sejak 1985 telah membuahkan hasil. Pada awal 1987, Pejabat Agung PAS telah dipindah ke sana dari Jalan Pahang Barat, Kuala Lumpur. PAS kemudiannya memutuskan supaya Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-33 diadakan di sini pada 10-12 April 1987. Inilah kali pertama PAS bermuktamar di markaznya sendiri dan kali pertama ia diadakan di Taman Melewar.

MOHD FADLI GHANI
Head House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS – HARAKAHDAILY 19/6/2019

SEMENJAK PAS mengadakan Mesyuarat Agung Tahunannya buat kali yang pertama pada 3 Januari 1953, PAS telah berjaya menganjurkan persidangan tahunannya setiap tahun sehingga 1976. Kecuali pada beberapa kes, terutama pada 1963, 1967-1968 dan 1969-1971, pada asasnya setiap tahun PAS bermuktamar. Sepanjang tempoh 25 tahun antara 1951 hingga 1976, PAS telah berjaya menganjurkan sebanyak 21 kali muktamar tahunannya, yang melibatkan 22 muktamar. Pada awalnya, muktamar PAS diadakan di pondok-pondok sehingga 1955, kemudian diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur antara 1956 hingga 1961. Setelah itu, PAS mengambil strategi bermuktamar di negeri-negeri iaitu Kedah (1962), Melaka (1963), Selangor (1964), Kelantan (1965), Perak (1966) dan Perlis (1968). Terengganu dirancang sebagai tuan rumah pada 1967, tetapi terpaksa ditangguhkan. Selepas itu, mulai 1971 hingga 1976, PAS bermuktamar di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur.

Fadli2Sepanjang tempoh 25 tahun ini, sebenarnya PAS belum lagi menggunakan istilah muktamar untuk persidangan tahunannya, sebaliknya menggunakan istilah "Mesyuarat Agung Tahunan PAS" seperti yang diperuntukkan oleh Undang-undang Tubuh PAS 1951. Dalam Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-22 pada 5-6 Ogos 1976, Perlembagaan PAS (Pindaan) 1973 telah dipinda dengan menukar istilah "Mesyuarat Agung Tahunan PAS" kepada "Muktamar Tahunan PAS." Apabila Pendaftar Pertubuhan (RoS) meluluskan Perlembagaan PAS (Pindaan) 1977 pada 21 Jun 1977, Jawatankuasa Kerja Agung PAS telah menetapkan bahawa Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-23 pada 23-25 Julai 1977 dikenali sebagai Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-23.

Mesyuarat Agung Tahun PAS 1951-1976

Secara umumnya, untuk 25 tahun pertama, PAS telah mengadakan 22 muktamar dalam 21 majlis, seperti berikut:

1) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Pertama di Madrasah Ad-Daariat al-Maarif al-Wathaniah, Kepala Batas, Seberang Perai pada 3 Januari 1953 / 16 Rabiul Akhir 1372;

2) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kedua di Madrasatul al-Ulum As-Syar’iyyah, Batu 20 Bagan Datoh, Perak pada 26-28 Ogos 1953 / 15-17 Zulhijjah 1372;

3) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ketiga di Madrasah At-Tahzib Ad-Diiniyyah, Titi Serong, Parit Buntar, Perak pada 12-14 Ogos 1954 / 12-14 Zulhijjah 1373;

4) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Keempat di Madrasah Ahmadiyyah, Bunut Payung, Kota Baharu pada 26-28 Disember 1955 / 11-13 Jamadil Awal 1375;

5) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kelima di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 23-25 Disember 1956 / 20-22 Jamadil Awal 1376;

6) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Keenam di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 24-25 Ogos 1957 / 27-28 Muharram 1377;

7) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ketujuh di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 25-27 Disember 1958 / 13-15 Jamadil Akhir 1378;

8) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kelapan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 26-28 Disember 1959 / 25-27 Jamadil Akhir 1379;

9) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kesembilan di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur pada 11-13 Februari 1961 / 24-26 Syaaban 1380;

10) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-10 di Bangunan Persatuan Guru-guru Se-Kedah, Sg Korok, Alor Setar pada 5-6 Januari 1962 / 28-29 Rejab 1381;

11) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-11 di Dewan Kesatuan Syarikat Guru-guru Melayu Melaka, No 78B, Jln Munsyi Abdullah (New Come Road), Bandar Melaka pada 31 Disember 1962 - 2 Januari 1963 / 4-6 Syaaban 1382;

12) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-12 di Bangunan Persatuan Guru-guru Melayu Selangor, Jalan Raja Muda, Kuala Lumpur pada 21-23 Ogos 1964 / 12-14 Rabiul Akhir 1384 (Perasmian di Stadium Chin Woo, Kuala Lumpur);

13) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-13 di Dewan Zulkiflee Mohammad, Bangunan PAS Kelantan, Jalan Dato’ Pati, Kota Baharu pada 20-21 April 1965 / 18-19 Zulhijjah 1384;

14) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-14 di Bangunan YMHA, Jalan Stesen, Taiping, Perak pada 12-14 Ogos 1966 / 24-26 Rabiul Akhir 1386;

15) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-15 dan Ke-16 di Dewan PAS Cawangan Kayang, Kuala Perlis, Perlis pada 19-22 April 1968 / 20-23 Muharram 1388 (Perasmian di Bangunan Kelab Hokkien, Kangar);

16) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-17 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 18-20 Jun 1971 / 23-25 Rabiul Akhir 1391;

17) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-18 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 28-29 Julai 1972 / 17-18 Jamadil Akhir 1392;

18) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-19 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 21-23 September 1973 / 23-25 Syaaban 1393;

19) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-20 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 13-15 Jun 1974 / 22-24 Jamadil Awal 1394;

20) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-21 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 29-30 Julai 1975 / 20-21 Rejab 1395; dan

21) Mesyuarat Agung Tahunan PAS Ke-22 di Dewan Seminar, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur pada 4-6 Ogos 1976 / 8-10 Syaaban 1396.

MOHD FADLI GHANI
Head House of Resources
Pusat Penyelidikan PAS – HARAKAHDAILY 16/6/2019

Ucapan dasar Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia, Senator Ustazah Nuridah Mohd Salleh pada Muktamar Dewan Muslimat PAS Malaysia ke-59 di Pusat Konvensyen, Bukit Gambang Resort City, Kuantan, 15 Jun 2019.

السالم عليكم ورحمة هللا وبركاته الحمد هلل رب العاملين الذي أكرمنا بنعمة اإلسالم وبه نستعين في أمور الدنيا والخرة والصالة والسالم على أشرف ال نبياء واملرسلين وإماما املتقين وعلى آله ومن تبعه بإحسان إلى يوم الدين،ربنا آتنامن لدنك رحمةوهيء لنامن أمرنارشداربنا افتح بيننا وبين قومنا بالحق وأنتخير الفاتحين

Yang bermaksud: Dan apabila dikatakan kepada mereka (yang ingkar): Turutlah akan apa yang telah diturunkan oleh Allah. Mereka menjawab: (Tidak), bahkan kami hanya menurut apa yang kami dapati datuk nenek kami melakukannya. Patutkah mereka (menurut datuk neneknya) sekalipun Syaitan mengajak mereka itu (melakukan perbuatan yang menjerumuskan mereka) ke dalam azab api neraka yang marak menjulang? Dan sesiapa yang berserah diri bulat-bulat kepada Allah (dengan ikhlas) sedang dia berusaha mengerjakan kebaikan, maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada simpulan (tali agama) yang teguh dan (ingatlah) kepada Allah jualah kesudahan segala urusan. (Surah Luqman : 21-22)

KEBENARAN ISLAM MENGATASI KEBATILAN JAHILIYAH

Sejak kejatuhan Khalifah Uthmaniah, Islam dijadikan musuh bukan kerana salahnya tetapi kerana menegakkan kebenaran. Kebenaran Islam itu mencabar kebatilan dan keadilannya meruntuhkan kezaliman. Maka Islam dikepung oleh kesesatan dan kezaliman yang dipaksakan menjadi amalan masyarakat sekelilingnya. Penguasaan cara hidup yang menolak Islam menjadikan pertimbangan akal budi dikaburi terlingkup sehingga kebatilan itu dianggap kebenaran dan kezaliman pula dikira kebenaran yang mesti dipertahankan. Kita seharusnya menyedari bahawa Islam adalah penyelamat. Oleh itu usaha-usaha jihad kembali kepada kebijaksanaan Islam menjadi agenda utama mereka yang istiqamah berjuang untuk ummah sejagat.

1.0 AGENDA: ‘ISLAM MEMIMPIN, WANITA SEJAHTERA’

1. Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM) adalah salah satu sayap Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Segmen wanita yang berfungsi mengikut Perlembagaan PAS Bab 3 Fasal 5 iaitu memperjuangkan dua perkara. Pertama wujudnya di dalam Malaysia sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah. Kedua mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

2. DMPM telah melalui pelbagai fasa kepimpinan yang memperlihatkan perkembangan terhadap usaha untuk menerangkan dan menghayati Islam sebagai jalan penyelesaian dalam masyarakat. Memikul tanggungjawab memimpin wanita Malaysia dengan Islam, kita yakin bahawa dengan ketaatan kepada perintah Allah serta aturannya melalui al-Qur’an, Sunnah, Ijmak dan Qias, kedudukan wanita adalah tiada bezanya dengan lelaki dalam merebut pahala dan redha Allah SWT seperti ditegaskan pada ayat 195, Surah Ali-Imran: Yang bermaksud: Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firman-Nya): “Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain; maka orang-orang yang berhijrah (kerana menyelamatkan agamanya), dan yang diusir ke luar dari tempat tinggalnya, dan juga yang disakiti (dengan berbagai-bagai gangguan) kerana menjalankan agama-Ku, dan yang berperang (untuk mempertahankan Islam), dan yang terbunuh (gugur Syahid dalam perang Sabil) - sesungguhnya Aku akan hapuskan kesalahankesalahan mereka, dan sesungguhnya Aku akan masukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, sebagai ganjaran dari sisi Allah. Dan di sisi Allah jualah ganjaran yang sebaik-baiknya (bagi mereka yang beramal soleh)”.

3. Kemuliaan wanita menurut Islam dibuktikan di dalam al-Qur’an dan Sirah. Sekumpulan figura ternama wanita telah diabadikan antaranya Asiyah isteri Firaun, Maryam binti Imran, Siti Hajar, Siti Sarah, Saidatina Khadijah binti Khuwailid, Saidatina Fatimah binti Muhammad SAW, Saidatina ‘Aisyah binti Abu Bakar, Nusaibah binti Kaab, Sumayyah binti Khabath, dan lain-lain. Mereka adalah wanita terhormat yang menjadi sanjungan masyarakat sepanjang zaman dan contoh teladan kepada muslimat hari ini. Mereka muncul pada zaman kegelapan di timur dan barat. Para wanita dipandang rendah oleh masyarakat tetapi Islam telah mengangkat martabat mereka.

4. Dengan memiliki keimanan yang tinggi, ketaatan yang tulus kepada Allah SWT dan Rasul-Nya serta kemuliaan akhlak, Allah mengangkat martabat mereka. Keterampilan mereka dalam bidang masing-masing terus menjadi contoh sehingga ke hari ini. Sejarah telah membuktikan bahawa kesejahteraan yang mereka nikmati dengan Islam adalah hasil daripada istiqamah mereka menghayati ajaran Islam.

5. “Wanita Sejahtera” bermakna wanita yang memiliki dan memanfaatkan hak yang diberikan oleh Islam dalam kehidupan secara menyeluruh. Dengan hak tersebut mereka dapat menunaikan tanggungjawab sebagai hamba Allah dan sebagai khalifah di muka bumi ini mengikut fungsi dan peranan masing-masing. Sebagai seorang manusia, wanita diberikan hak untuk hidup dengan aman, dilindungi di bawah payung syariat Islam. Mereka diberikan hak untuk memiliki harta menerusi pewarisan atau menjalankan sebarang pekerjaan yang sesuai dengan fitrah dan kebolehan yang ada. Tiada sesiapa yang boleh menarik dan menceroboh hak individu lain tanpa sebab yang munasabah dan diterima syarak.

6. Sebagai makhluk sosial, wanita juga turut diberi ruang seluas-luasnya untuk berada di medan lapangan. Wanita boleh beraktiviti sosial, berorganisasi, berpolitik, berniaga, berhibur, bersukan dan terlibat dalam pelbagai bidang profesional dengan itqan (bersungguh-sungguh) mengikut keilmuan dan keinginan masing-masing.

7. Justeru, DMPM menyedari bahawa hak yang diberikan oleh Islam ini perlu dikongsi bersama seluruh kaum wanita agar semua dapat merasai kesejahteraan yang ditawarkan oleh Islam. Peranan wanita dalam pembangunan keluarga dan masyarakat sangat signifikan dalam memacu kesejahteraan dan kestabilan negara. Apatah lagi, pada hari ini rata-rata kaum wanita terlibat menyumbang kepada kepesatan ekonomi negara sebagai tenaga kerja dalam sektor pendidikan, pengeluaran, perkhidmatan dan sebagainya.

2.0 KEMELUT YANG MENGHAMBAT KESEJAHTERAAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT

8. Persoalan yang berbangkit pada hari ini, sejauh manakah wanita dihormati dan diperlakukan seadilnya sebagai seorang individu atau sekumpulan manusia yang memiliki hak dan tanggungjawab yang sama dengan kaum lelaki? Sejauh mana polisi dan undang-undang yang ada memberikan perlindungan, mencegah dan menyelamatkan wanita daripada dicerobohi haknya? Sejauhmana pula wanita mampu melaksanakan tanggungjawab dan memainkan peranan sebaikbaiknya dalam membawa kesejahteraan hidup pada diri, keluarga, masyarakat dan negara?

9. Kita dapati pada hari ini, masih ramai wanita teraniaya dalam kehidupan berumahtangga. Keselamatan wanita dalam menjalankan tugas di sektor ekonomi tertentu dan bekerja syif malam masih boleh dipertikaikan. Jenayah yang berlaku sebahagian besar mangsanya adalah wanita; golongan rentan (lemah). Wanita hari ini tidak berfungsi sebagai penjaga di rumah suaminya sehingga terpaksa menggalas tugas sebagai ketua rumahtangga. Kemuliaan wanita juga direndahkan sehingga diperalat atau sengaja membenarkan diri diperalatkan oleh nafsu materialisme, hedonisme, gejala seks rakus manusia yang berkepentingan dan segala bentuk pengaruh media yang tidak mengajak umat bertaqwa. Akhirnya, wanita diheret dalam kancah pertarungan mengejar habuan dunia yang sementara sehingga hilang fungsi sebagai hamba Allah dan khalifah.

10. Dalam era globalisasi ini, kita dapati masih ada pemikiran bahawa wanita sinonim dengan lemah dan perlukan sandaran lelaki. Seolah-olah mereka dicipta Allah mesti bergantung sepenuhnya dengan kaum lelaki dalam lingkungan ikatan kekeluargaan tanpa perlu memikul sebarang tanggungjawab dan amanah sosial dan negara. Apabila perkara ini berlaku dalam kalangan umat Islam yang tinggal di negara majoriti Muslim, ia dianggap sebagai ajaran Islam, sedangkan ianya pemikiran yang silap dan jauh daripada Islam.

11. Ketahuilah, golongan wanita tidak akan aman dan sejahtera apabila kehidupan mereka penuh dengan masalah dan bebanan hidup serta disekat hak mereka akibat penyimpangan peranan asal secara fitrahnya sebagai wanita. Dengan itu, mereka tidak dapat memainkan peranan yang sebaiknya dalam mewujudkan keluarga sakinah, mawaddah dan rahmah serta membawa nilai-nilai Islam ke arah baldatun thoyyibatun wa Rabbun Ghafur dalam masyarakat dan negara.

12. Kita menyedari bahawa perubahan tampuk pemerintahan daripada kerajaan Barisan Nasional kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak menampakkan usaha serius untuk meletakkan Islam sebagai panduan tertinggi. Walaupun Malaysia dikenali sebagai sebuah negara Islam, Islam masih lagi belum menjadi tatacara hidup bernegara, tidak memimpin dan mendidik wanita meningkatkan ilmu dan amal. Malah, kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan keistimewaan yang dianugerahkan oleh Perlembagaan kepada rakyat Malaysia berani dipersoalkan dan cuba untuk diganggugugat menerusi suara-suara wakil rakyat yang memegang kuasa pemerintahan sama ada menerusi media atau perbahasan tanpa segan silu dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

13. Dalam masa yang sama, kita turut mengikuti perkembangan segelintir gerakan wanita atas nama perjuangan pembelaan wanita sejak sekian lama merempuh masuk dalam dunia Islam menerusi pengaruh perkembangan ideologi barat itu sendiri. Kita juga menyedari perjuangan yang bertunjangkan aqidah sekularisme, feminisme dan liberalisme acuan barat ini semakin agresif mahu menempah nama dalam penguasaan pemikiran masyarakat di negara kita.

14. Kita juga memantau dari dekat hubungan yang sinonim gerakan ini dengan tokoh-tokoh pemimpin dalam PH atau sikap keterbukaan kerajaan PH sendiri terhadap aktiviti-aktiviti yang mereka lakukan. Malah, mereka disanjung atas nama Malaysia Baharu yang kononnya memberi sumbangan terbaik untuk membela kaum wanita, akibat kelemahan tafsiran terhadap hukum-hukum Islam berkaitan wanita.

15. Namun pada hakikatnya mereka adalah pendokong pemikiran Barat yang mempunyai agenda menjauhkan kaum wanita daripada petunjuk ajaran Islam yang sebenar dan tidak sesuai dengan konteks budaya masyarakat Malaysia. Jauh sekali mampu menawarkan kesejahteraan yang menjadi agenda Islam sekiranya kaum wanita dibimbing dan dipimpin untuk menghayati ajaran Islam secara menyeluruh dengan penuh keinsafan.

Para perwakilan yang dikasihi sekalian,

3.0 MUHASABAH BERSAMA KE ARAH MEMPERTINGKATKAN AZAM

16. Tema Islam Memimpin, Wanita Sejahtera yang kita pilih pada tahun ini adalah agenda yang besar kesinambungan daripada Ucapan Dasar Tuan Guru Presiden pada Muktamar 2017 iaitu “Sejahtera Bersama Islam” dan pada 2018 iaitu “Islam Memimpin”. Kita memerlukan masa untuk menggarap intipati daripada kedua-dua ucapan dasar ini untuk sama-sama kita terjemahkan dalam gerakerja DMP ke depan.

17. PAS sebuah organisasi tarbiyah, dakwah dan siyasah sudah tentu berhadapan dengan pelbagai cabaran dan mehnah yang rencam. Kepelbagaian latar belakang ahli PAS termasuk juga muslimat pastinya tidak dapat mengelakkan kemelut dalaman. Begitu juga tempiasan isu-isu yang berlaku dalam masyarakat dan negara sudah tentu tidak dapat dibiarkan berlalu begitu sahaja dan turut mengundang respon balas serta tidak sedikit memberikan tekanan kepada PAS dan DMP khususnya yang melibatkan kaum wanita.

18. Oleh itu, ruang muktamar ini adalah medan muhasabah kita selaku saff kepimpinan sama ada di peringkat DMPM, DMPN dan DMPK. Bagaimanakah pencapaian kita setakat ini di medan tarbiyah, dakwah dan siyasah? Adakah objektif mencapai sasaran dan adakah tindakan kita memberi impak kepada orang yang menjadi sasaran, ataupun sekadar melepaskan batuk di tangga menerusi program-program yang tidak berkala?

19. Walau bagaimanapun, marilah kita bersyukur dengan apa yang dicapai hari ini dan meletakkan azam untuk melakukan yang lebih baik pada hari esok. Kita juga perlu beristighfar di atas kelemahan dan meneliti kembali langkah yang telah kita lakukan sebagai petugas jemaah dengan bersungguh-sungguh berusaha memenuhi syarat-syarat ahli gerakan Islam yang disebut dalam surah al-Maidah ayat 55; Bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari agamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Dia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya; kerana Allah Maha Luas limpah kurnia-Nya, lagi Meliputi Pengetahuan-Nya.

3.1 AUDIT DAN NILAI KEBERKESANAN PRODUK PAS, DMPM, LAJNAH DAN JABATAN

20. Organisasi yang tersusun dan berstrategi sepatutnya menjadikan hala tuju Muslimat lebih terarah dan berkesan. Kita telah mengeluarkan Pelan Tindakan DMPM hasil bengkel perancangan strategik bagi memastikan keselarasan kerja (wehdatul amal) di semua peringkat. Saya mengharapkan pelan tindakan ini benar-benar dapat memandu perancangan dan pelaksanaan gerakerja di samping bermuhasabah, menilai sejauh mana ianya selari dengan agenda mewajahkan Islam sebagai solusi. Budaya berprogram tanpa melihat kepada keperluan dan konteks semasa tidak lagi relevan dalam gerak kerja semasa.

21. Sehingga hari ini, Dewan Muslimat sudah memiliki sembilan (9) produk sebagai penanda aras gerakerja Muslimat ‘AKIFI; iaitu Gelombang ‘AKIFI (GA), Ameerah, Nusaibah, Briged Muslimat, Akademi Pengajian Saidatina Aisyah (APSA), Muslimat Legal Team (MUSLET), Skuad Prihatin, Muslimat Medik Team (MusMedik), Taman Asuhan Tunas Insan (TASTI) dan Kor Munajat ‘AKIFI, yang masing-masing berfungsi untuk mejayakan VISI dan MISI DMPM.

22. Namun, kita masih belum boleh berbangga atau berpuas hati dengan penghasilan produk tersebut. Dengan wujudnya pelbagai lajnah, jabatan dan kelab dalam Dewan Muslimat, semua pihak bertanggungjawab memastikan setiap sendi Muslimat ini bergerak mengembangkan fungsi produkproduk tersebut.

23. Sebagai satu ketumbukan Muslimat Muda; Ameerah, Nusaibah dan Briged Muslimat merupakan duta kepimpinan PAS yang bertanggungjawab menarik lebih ramai anak mudi memahami Islam dan mengundi PAS. Muslimat PAS dan tiga entiti ini ibarat mentor dan mentee, keduanya saling membahu demi mempromosikan keindahan Islam yang dihayati. Kita mahu tiga entiti ini kekal relevan dan berbudaya produktif sesuai dengan semangat dan keperluan anak mudi kontemporari. Kita tidak boleh selesa bekerja dan berasa cukup dengan apa yang ada, banyak lagi peluang yang belum diteroka untuk menarik lebih ramai graduan muda, pekerja industri dan tenaga sektor kolar putih menyertai PAS.

24. Kita perlu menerima realiti bahawa pencapaian tarbiyah diukur berdasarkan keterlibatan setiap ahli DMPK dalam usrah yang disusun oleh Lajnah Tarbiyah DMP. Namun penyertaan muslimat dalam APSA di semua negeri bagi melahirkan naqibat dan penggerak jemaah dan masyarakat masih belum menyeluruh. Tidak semua negeri yang telah menubuhkan Jabatan APSA, dan peratus keterlibatan naqibah atau bakal naqibah untuk dilatih secara formal sangat kecil di negeri terlibat.

25. Di kesempatan ini, saya ucapkan syabas kepada Lajnah Pembangunan Keluarga dan Wanita DMP kerana telah berjaya menyebarluaskan TASTI di seluruh Malaysia yang telah mencecah sebanyak 21 buah. Usaha-usaha ini tidak boleh terhenti dengan bilangan ini sahaja. Keperluan pusat penjagaan anak-anak pra-sekolah terutama yang memberikan khidmat pendidikan yang berteraskan Islam sangat mendesak sekali.

26. Di samping memastikan setiap negeri membuka TASTI, kita boleh memanfaatkan tenaga muda dengan memberi latihan sebagai pengusaha atau pengasuh TASTI agar terdedah dengan ilmu kekeluargaan menurut Islam. Pada masa yang sama dapat membimbing mereka menjana ekonomi. Kita juga sewajarnya melebarkan kerjasama dengan Dewan Pemuda menerusi strategi satu TASTI, satu PASTI dan satu SRITI.

27. Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) dan Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS) telah menterjemahkan pendekatan muwajahah silmiyyah PAS yang membuka banyak peluang dan ruang menarik orang ramai mengenali PAS terutamanya selepas PRU ke-14. Pendekatan yang mengutamakan perdamaian dan melebarkan kesejahteraan kepada rakyat ini sangat dekat dengan jiwa wanita.

28. Kita banyak melakukan seminar dan jelajah untuk memperkenalkan BPMS kepada muslimat. Namun, dari segi pelaksanaan, kita boleh lihat dan bermuhasabah sejauh mana muslimat sendiri merasa besarnya makna membudayakan tujuh (7) prinsip politik matang dan sejahtera dalam masyarakat yang terdiri daripada pelbagai kaum, budaya, umur dan pemikiran. Berapa ramai muslimat selain kepimpinan peringkat Pusat boleh bercakap dan menyampaikan secara tuntas tujuh prinsip tersebut? Kesedaran ini membuktikan keperluan untuk dibuat satu kajian yang lebih teliti supaya tindakan akan datang tidak hanya mengulangi apa yang telah dilaksanakan. Satu garis panduan bersepadu yang lebih mudah dan fokus kepada muslimat sebagai lidah DMP perlu diwujudkan bagi menterjemah BPMS dalam konteks wanita, keluarga dan masyarakat.

29. Saya menyedari bahawa agenda PAS seperti Wawasan Induk Negara Sejahtera, Dokumen Hijau, Pelan Strategik DMPM masih belum dapat dihadam dengan baik, atas beberapa faktor antaranya perkembangan isu semasa yang memesongkan minat dan fokus kita hingga menenggelamkan agenda tersebut. Kepimpinan DMP yang akan datang diharap dapat memberi perhatian yang lebih berfokus menerusi jentera penerangan dengan kerjasama Lajnah Tarbiyah untuk dibawa ke akar umbi.

3.2 MENGAMBIL IKTIBAR PRU-14 DAN PERSEDIAAN PRU-15

30. Kemenangan PH dalam PRU lepas satu tragedi yang sungguh menyedihkan buat Islam dan penganutnya. Kita seharusnya turut merasa bersalah disebabkan kelemahan dan kealpaan serta kegagalan kita meyakinkan masyarakat tentang kepentingan pelaksanaan dan penghayatan Islam dalam PRU lepas. Negara dipimpin oleh pemerintah yang tidak menampakkan kesungguhan menepati janji dan tawaran, apatah lagi bersatu hati mempertahankan kedudukan Islam yang utuh termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

31. Di antara hasil post-mortem PRU lepas, kita mendapati faktor serangan media sosial menyumbang kepada peratusan tertinggi (75%) yang membawa kepada kekalahan PAS. Saya percaya golongan wanita juga tidak ketinggalan dalam kepesatan penggunaan media sosial. Kita berkemungkinan terlepas pandang peranan yang sepatutnya dimainkan oleh muslimat menerusi media sosial hingga tidak merebut peluang dalam lapangan ini dan tidak diberikan peranan serius. Tiada usaha-usaha bersepadu dan berfokus. Bersifat reaktif tanpa sebarang perancangan dan pendedahan dalam kemahiran menguasai media sosial khususnya atau membuat jaringan kerjasama dengan entiti lain seperti Penerangan PAS Pusat, DPPM dan sebagainya.

32. Hampir setiap hari kedapatan berita yang mencabar kesabaran umat Islam seperti tindakan menyerang institusi agama dan raja secara terbuka, pluralisme agama atas nama keharmonian kaum, tuntutan secara terbuka untuk mengamalkan kebebasan hak individu atas nama hak asasi manusia, walaupun jelas ianya bertentangan dengan ajaran Islam dan menggambarkan fahaman serong liberalisme sudah mula dinormalisasikan dalam kehidupan masyarakat Malaysia.

33. Kaum wanita turut diheret dalam kancah yang sangat bahaya antaranya tafsiran bebas dan terbuka terhadap hukum syarak yang berkaitan dengan wanita sehingga timbul pertikaian terhadap isu poligami, faraid, perintah menutup aurat, tuntutan hak untuk murtad, hak talaq kepada suami, perkahwinan sesama jantina, seks bebas dan lain-lain yang bertujuan untuk memesongkan keyakinan mereka terhadap penghayatan Islam.

34. Kita mendapati kerajaan PH terutama pemimpin Islamnya sudah tidak menampakkan sensitiviti mereka dengan hal keadaan yang membimbangkan ini. Pelbagai hujah dan alasan sengaja dicipta atas dasar rahmatan lil ‘alamin dan maqasid syariah untuk menyenangkan hati rakan politik mereka yang bukan Islam dalam PH.

3.3 MEMPERKASA TA’AWUN SIYASI

35. PAS terlibat aktif dalam usaha Ta’awun Siyasi yang telah diputuskan oleh Majlis Syura Ulamak selepas PRU-14. Pendekatan solidariti pembangkang bersama UMNO dan Barisan Nasional serta mana-mana pihak yang bersedia menerima dasar perjuangan PAS. Tuan Guru Presiden telah membentangkan konsep asas Ta’awun Siyasi dalam Liqa Fikri pada 24 Februari 2018 yang menjadi panduan jelas kepada kepimpinan parti di semua peringkat.

36. Namun, ada juga yang keliru apabila melihat DMP khususnya terlibat dengan program bersama Wanita UMNO sedangkan usaha ini mampu memperkasakan lagi agenda penyatuan ummah yang diikat dengan hablun minallah dan semangat persaudaraan Islam selaras dengan firman Allah SWT dalam surah Ali-‘Imran ayat 103: bermْaksud: Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatupadu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan-Nya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya.

37. Usaha-usaha penyatuan ummah ini adalah agenda besar yang memerlukan kerjasama semua peringkat parti. Hubungan baik hasil muafakat PAS dan UMNO haruslah dirancang dengan penuh teliti supaya agenda al-Qur’an dan sunnah dapat dikongsi bersama. Juga meyakinkan dan mengajak ahli UMNO khususnya Wanita, selain daripada menghadiri program-program untuk merapatkan ukhuwah, adalah lebih afdal mencapai dan memberi keutamaan atas citacita pelaksanaan dan penghayatan Islam. Jalinan yang diikat adalah dalam konteks addin al-nasihah yang disabdakan oleh Rasulullah SAW dan peringatan itu memberi manfaat sesama mukmin.

4.0 KEUTAMAAN DAN STRATEGI BAGI ISLAM MEMIMPIN, WANITA SEJAHTERA

38. Bagi menyediakan solusi untuk rakyat menerusi agenda muktamar kali ini, saya membahagikan kepada tiga perkara utama iaitu:

4.1 MENGEMBALIKAN KEMULIAAN WANITA

39. Ketika wahyu al-Qur’an diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW, sebelumnya berlaku kezaliman jahiliyah yang melata di seluruh dunia termasuk dunia Arab sehingga Tanah Arab yang awalnya dimuliakan Allah dengan kehadiran para nabi dan rasul menjadi hina kerana meninggalkan ajaran dan syariat yang diwahyukan. Inilah yang akan berlaku kepada sesiapa sahaja yang meninggalkan wahyu Allah SWT kepada umat manusia. Ada yang mengaku menjadi tuhan, ada yang mengaku menjadi nabi, ada juga yang menyelewengkan ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW mengikut kepentingan dan nafsu masing-masing.

40. Turunnya ayat-ayat al-Qur’an yang sarat dengan perhatian dan keistimewaan kepada kaum wanita. Apabila ajaran Islam bersinar menerangi kehidupan manusia, kedudukan wanita telah berjaya menghapuskan amalan masyarakat jahiliyah yang membunuh kanak-kanak perempuan sebaik sahaja mereka dilahirkan. Kaum wanita muslimah muncul membangunkan kehidupan manusia bersama kaum lelaki dengan penuh kesejahteraan dan kemuliaan peribadi.

41. Namun, pada hari ini masih banyak diskriminasi terhadap wanita Islam sama ada berjaya diketengahkan untuk diberikan pembelaan atau tidak. Banyak kes wanita yang dinafikan hak mereka untuk bersuara sama ada dalam rumahtangga atau dalam lapangan kerjaya dan bersosial. Walaupun ironinya mereka telah diberikan peluang pendidikan sehingga ke peringkat tinggi. Dengan kerjaya dan usaha niaga, ada yang masih tidak diberi kebebasan atau kepercayaan mengurus kewangan dan memiliki simpanan peribadi untuk keperluan kecemasan atau kematian.

42. Terdapat juga kaum wanita Islam yang berkerjaya tidak diberi peluang untuk menutup aurat dan bekerja dalam ruang masa yang fleksibel sehingga terpaksa bekerja di luar batasan kemampuan seorang wanita. Bebanan tugas yang diberikan boleh menjejaskan potensi dirinya sebagai wanita dan peranannya dalam institusi keluarga.

43. Dalam konteks ini, kita mesti terus berusaha meningkatkan lagi program keilmuan Islam dan pendidikan kewanitaan secara objektif menerusi produk-produk kluster latihan dan pendidikan berpandukan al-Qur’an dan hadith serta rujukan ulamak. Dalam masa yang sama didedahkan dengan ilmu kontemporari yang seimbang dengan tuntutan zaman. Dengan ini, kaum wanita menyedari Islam memuliakan mereka dan tidak dibiarkan mereka dibelenggu kejahilan atau menjadi mangsa keadaan serta didominasi oleh kaum lelaki.

44. Kita mesti bertanggungjawab apabila ada pihak yang mendokong pelbagai fahaman yang bertentangan dengan Islam lebih dominan mempengaruhi kaum wanita. Kedapatan gerakan perjuangan kewanitaan yang berani mentafsirkan hukum berkaitan wanita mengikut selera akal dan nafsu mereka tanpa mendalami pelbagai disiplin ilmu-imu Islam dan menolak pandangan ulamak muktabar dan kontemporari yang tidak selari dengan pemikiran mereka.

4.2 MEMBUDAYAKAN KELUARGA DAN MASYARAKAT MAWADDAH

45. Muslimat PAS beriltizam untuk terus menjadi platform bagi menyuarakan pandangan dan isu-isu wanita dan kanakkanak di peringkat keluarga, masyarakat dan negara dengan menawarkan penyelesaian yang kontemporari berlandaskan syariat Islam. Masyarakat dan negara yang berkualiti akan lahir daripada wanita-wanita yang berkualiti, dan wanita-wanita yang berkualiti lahir daripada kombinasi pendidikan dan latihan (tarbiyah) yang prinsip-prinsipnya jelas ke arah ketaqwaan kepada Allah, khususnya akidah murni dan nilai-nilai kehidupan yang lestari dan sejahtera.

46. Sesebuah keluarga adalah umpama sebatang pokok dalam hutan yang tebal, dan ahli dalam keluarga pula adalah umpama dahan-dahan pada sebatang pokok yang tumbuh pada arah-arah yang berlainan tetapi berpegang pada akar yang satu. Keluarga yang dipasakkan pada akar Islam akan tumbuh subur dan membuahkan hasil yang baik dan menyumbang kepada kesejahteraan hutan secara keseluruhannya. Begitulah perumpamaan yang dapat diberikan tentang peri pentingnya unit asas dalam masyarakat iaitu sebuah keluarga sakinah mawaddah wa rahmah.

47. Memanifestasikan wanita sejahtera bersama agenda keluarga sakinah mawaddah wa rahmah memerlukan asas yang kuat kerana tanpa asas yang kuat, arah tuju keluarga dan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi akan menjauhkan ahli keluarga daripada rasa ketenangan dan kasih sayang serta redha Allah. Asas yang kuat, tidak lain dan tidak bukan adalah berdasarkan ketaqwaan kepada Allah SWT dengan sandaran ilmu dan kemahiran pengurusan hidup.

48. Pembinaan keluarga sakinah mawaddah wa rahmah bukanlah suatu usaha yang mudah. Malahan memerlukan gemblengan tenaga yang menyeluruh dan berterusan. Bukan hanya ibu dan bapa bagi sesebuah keluarga, tetapi juga dari sudut pandang yang lebih luas iaitu sistem sokongan dalam masyarakat dan dasar-dasar yang dijalankan oleh pihak kerajaan. Wanita di zaman ini bukan hanya perlu cakna dengan suasana dan pembentukan keluarga sendiri, tetapi juga perlu cakna dengan keadaan dalam masyarakat serta undang-undang dan dasar-dasar sosial yang dilaksanakan oleh kerajaan. Kerana ini semua membentuk faktor-faktor luaran yang boleh mempengaruhi kesejahteraan keluarga.

49. Menyedari masih kedapatan golongan wanita terutamanya dalam kalangan isteri atau suami yang terabai, atau terlibat dalam kes penderaan rumahtangga, kepentingan peranan yang dilaksanakan oleh setiap sendi Muslimat PAS antaranya Lajnah Pembangunan Keluarga dan Wanita serta MUSLET dapat menjadi penasihat yang efektif. Juga dapat menghimpunkan tenaga pakar sebagai rujukan kepada kepimpinan supaya idea dan peluang untuk menyuarakan penambahbaikan polisi, perlindungan dan dasar institusi keluarga di negara kita selari dengan ajaran Islam.

50. Dewan Muslimat berhasrat menjalinkan hubungan rapat dengan semua rangkaian NGO Wanita bagi memasyarakatkan PAS dengan menampilkan Islam yang sejahtera. Lajnah Hubungan NGO DMPM yang baru berusia setahun jagung akan diperkasakan dan diberikan peluang yang lebih luas menjalinkan hubungan dengan pelbagai komuniti masyarakat dengan menawarkan reka-bentuk program yang lebih kreatif dan menarik serta informatif kepada pelbagai lapisan masyarakat dari peringkat kanak-kanak, remaja, wanita pelbagai kedudukan sehingga golongan wanita warga emas.

51. Kita juga berhasrat aspek kepenggunaan turut diberi perhatian kerana kuasa beli dan kepenggunaan begitu tinggi dalam kalangan kaum wanita. Semakin banyak isu kepenggunaan dalam hal halal haram dan keselamatan berbangkit dan menimbulkan rasa kurang selamat menjadi penduduk di Malaysia. Hal ini akan dikaji dengan lebih serius menerusi Lajnah Pengguna dan Lajnah Alam Sekitar.

4.3 PENGUASAAN MEDIA MASSA

52. Agenda Islam Memimpin, Wanita Sejahtera turut memberi perhatian kepada penguasaan wanita terhadap media massa. Media massa merupakan medium utama masyarakat dunia memperoleh sumber dan maklumat. Segala bentuk tingkah laku, pemikiran dan budaya sesebuah masyarakat banyak dipengaruhi oleh media massa. Namun ketidakadilan struktur media yang memonopoli kepentingan sebelah pihak telah mencetuskan propaganda yang menyebabkan kecelaruan maklumat berlaku untuk memastikan masyarakat mengikut telunjuk mereka.

53. Setiap hari dan setiap detik, media massa dipenuhi dengan informasi yang boleh meruntuhkan jati diri umat Islam. Umat Islam semakin hilang motivasi untuk mempertahankan kebenaran di sebalik isu-isu yang disebarkan. Media massa terlihat seolah-olah cenderung kepada hiburan dan gedung fitnah serta tidak menjadi medan untuk mencari kebenaran. Banyak berita yang berunsur fitnah dan propaganda pihak tertentu yang sekiranya tidak diurus dengan baik menghilangkan rasa sensitiviti rakyat kepada hal ehwal negara.

54. Dalam dunia tanpa sempadan kini, dengan kewujudan media baru, PAS sering menghadapi pelbagai bentuk serangan propaganda hebat dari segenap penjuru dan dijaja gambaran buruk sebagai parti ekstrem dan sempit. Serangan propaganda dan dakyah yang menimpa PAS itu sekiranya tidak ditangkis dan ditangani dengan bijak mampu mempengaruhi kaum wanita sebagai pengundi majoriti dalam PRU. Mereka perlu bimbingan dan pimpinan daripada kalangan wanita yang memiliki kesedaran tinggi mengurus maklumat berdasarkan surah al-Hujurat ayat 6 bemaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.

55. Ayat ini juga memberi isyarat agar gerakan muslimat tidak boleh jauh ketinggalan dalam penggunaan media sosial bagi menghadapi permasalahan ini. Kesan yang paling membimbangkan adalah medium gerakan muslimat tidak dipandang sebagai rujukan kepada rakyat Malaysia khususnya wanita.

56. Media baharu dan penerangan adalah dua komponen parti yang lebih kurang sama tetapi berbeza fungsi. Bagi memenuhi keperluan ini, sistem pendidikan dan latihan tenaga pendakwah dalam bidang media baharu dan penerangan haruslah lebih responsif kepada keperluan semasa yang dinamik. Latihan yang cukup, teratur dan berkesan akan melahirkan pendakwah yang serba boleh serta berpengetahuan dalam bidang komunikasi, penerangan, media sosial serta media baharu, dan teknologi maklumat perlu diperkasakan melalui kerjasama antara Lajnah Penerangan dan Jabatan Teknologi Maklumat (IT).

57. Latihan berbentuk konseptual atau strategi yang memerlukan ilmu komunikasi haraki dibangunkan. Tujuannya supaya pendakwah media baharu memahami dasar dan falsafah perjuangan Islam di samping ilmu-ilmu teknologi. Oleh itu, modus operandi dakwah akan digerakkan secara lebih sistematik dan berfokus bagi menghadapi perubahan sosial masyarakat Muslim akibat daripada kesan media massa.

5.0 MENINGKATKAN SOKONGAN RAKYAT BAGI MENGHADAPI PRU-15

58. Malaysia sebuah negara yang menerima pakai sistem demokrasi yang melaksanakan pilihan raya untuk memilih pemimpin dan menerajui pemerintahan. PAS menerima sistem demokrasi di Malaysia dengan berdaftar sebagai sebuah parti politik untuk memperkenalkan Islam kepada masyarakat dan menjadikan Islam sebagai dasar pemerintahan negara. Justeru, undi dan sokongan rakyat amat penting bagi kita. Kita perlu sedaya upaya memastikan prinsip dan kefahaman Islam sampai kepada seluruh rakyat Malaysia sehingga rakyat bersedia memilih PAS untuk memimpin negara.

59. Kita yakin dan percaya dengan masa depan Islam yang gemilang. Kita tidak mahu hanya ahli-ahli PAS sahaja yang mendapat tarbiyah, tetapi mesti juga bersungguh-sungguh mendekati orang awam. Apabila rakyat mempunyai kesedaran bahawa hanya melalui pelaksanaan Daulah al-Sultah wa alRi’āyah; di mana sebuah negara wajib mempunyai pemimpin yang memerintah dengan syari’at Islam dan kerajaan yang boleh mentadbir negara dan rakyat ke arah keamanan, ketaatan kepada Allah SWT dan Rasul-Nya, rakyatnya boleh dipimpin ke arah kesejahteraan dunia dan akhirat.

60. Sokongan rakyat terhadap PAS mestilah berdasarkan keyakinan pada PAS sebagai parti yang mampu menegakkan keadilan dan konsep amanah dalam pemerintahan. Bagi PAS, konsep pentadbiran sesebuah negara tidak dapat lari daripada al-Qur’an dan al-Sunnah, kerana dengan berpandukan keduadua sumber utama Islam itu akan lebih memberi impak yang terbaik. Justeru kerajaan dan umat Islam mesti menghayati serta mengaplikasikan keadilan dan keamanan berpandukan asas tuntutan Islam dalam mentadbir sebuah negara dan bukan berdasarkan sentimen politik semata-mata. Fikrah ini perlu ditanamkan dalam minda masyarakat melalui program-program dakwah dan dilaksanakan oleh DMPM.

6.0 TINDAKAN BERSEPADU

61. Sebagai rumusannya, demi merealisasikan cita-cita Islam untuk memberikan kesejahteraan kepada wanita, keluarga dan masyarakat, maka semua pihak harus aktif bergerak dan bertindak proaktif dalam menyediakan solusi kepada rakyat dengan memperhalusi 7 tindakan di bawah ini,

TINDAKAN 1: Memperkukuhkan lagi agenda pemerkasaan Muslimat menerusi kluster politik dan pilihan raya, kluster pengurusan organisasi dan sumber manusia, kluster dana dan pembangunan ekonomi, kluster penerangan dan komunikasi korporat, dan kluster pusat tangungjawab sosial wanita, keluarga dan masyarakat.

TINDAKAN 2: Memaknakan aktiviti tarbiyah dan serius mengkaderkan ahli baharu di peringkat cawangan hingga peringkat pusat menerusi modul yang telah dibina oleh APSA. Tarbiyah yang mantap, akan membina kepimpinan Dewan Muslimat bersifat ‘AKIFI; sanggup berkorban, berhempas pulas meningkatkan prestasi organisasi, komited, ikhlas dan sentiasa bersedia melaksanakan arahan parti menerusi kluster pengurusan organisasi dan sumber manusia.

TINDAKAN 3: Memfokuskan agenda membangunkan wanita, keluarga dan masyarakat. Seluruh medium yang berkesan dimanfaatkan demi melaksanakan perancangan membawa kesejahteraan kepada wanita. Susun aturlah pelbagai program bersama masyarakat. Dekati wanita Muslim dan non-Muslim, untuk menyebarkan risalah Islam yang syumul menerusi kluster pusat tangungjawab sosial wanita, keluarga dan masyarakat.

TINDAKAN 4: Membezakan imej dan program parti serta program umum supaya Muslimat PAS tidak sekadar membawa imej eksklusif, tetapi sebaliknya imej mesra masyarakat untuk memastikan semua wanita Islam khususnya, dapat mengetahui cara hidup dan keindahan Islam menerusi kluster penerangan dan komunikasi korporat.

TINDAKAN 5: Membangunkan dana menerusi kepelbagaian aktiviti dan penghasilan produk kepenggunaan wanita yang menjana modal supaya dapat dikembangkan sebagai sumber ekonomi DMP di samping mensasarkan pemilikan aset jangka panjang dengan dokongan padu seluruh peringkat DMP menerusi kluster dana dan pembangunan ekonomi.

TINDAKAN 6: Meluaskan jaringan kerjasama dan bersinergi dengan mana-mana parti, NGO dan entiti wanita dalam komuniti menerusi kluster politik dan pilihan raya.

TINDAKAN 7: Mempersiapkan tenaga ‘AKIFI untuk menghadapi PRU-15 dengan penambahbaikan pengurusan data dan pembinaan modul kemahiran berkaitan urusan pilihan raya dengan gembelingan semua kluster.

7.0 AGENDA MUSUH ISLAM ANTARABANGSA

62. DMP meyakini bahawa perkembangan pesat unsurunsur yang hendak memesongkan penghayatan Islam syumul berpaksi dari perancangan rapi musuh-musuh Islam antarabangsa dengan penyusupan idealisme dan prerogatif yang mencabar penghayatan Islam dalam institusi masyarakat secara halus tanpa disedari.

63. Kezaliman terhadap umat Islam minoriti di Uyghur Republik Rakyat China, kaum Rohingya di Myanmar serta konflik yang dipaksakan terhadap umat Islam hampir di seluruh dunia Islam; di Somalia, Yaman, Syria, Sudan, Libya dan lainlain, menjadi menu utama dada akhbar harian bersilih ganti.

64. Kezaliman yang tidak terperi oleh rejim Israel terhadap umat Islam Palestin tanpa mempeduli bantahan dan melanggar segala bentuk undang-undang antarabangsa tanpa belas ihsan kemanusiaan patut dihentikan segera. Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu telah gagal dalam usaha-usaha berdalih yang tidak komited untuk mencari penyelesaian. DMP amat bersimpati terhadap nasib saudara Muslim kita di Palestin. DMP meyokong penuh usaha-usaha NGO-NGO Kemanusiaan dalam membantu mereka.

65. DMP sentiasa memantau perkembangan ini kerana pengaruhnya akan menembusi Malaysia jika kita alpa. Kezaliman yang dipaksakan kepada umat Islam yang diikat dengan persaudaraan Islam sejagat seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW tidak akan dapat melemahkan sokongan dan simpati Muslimat PAS terhadap mereka.

66. DMP akan terus giat bersama-sama menjayakan Misimisi Kemanusiaan Antarabangsa dan berkerjasama dengan PASRelief dan NGO-NGO lain yang mesra dengan kita.

8.0 PENUTUP

67. Kita semua hanya penyambung perjuangan junjungan mulia Nabi Muhammad SAW, dan bukan pemula kepada perjuangan ini. Kesukaran perjuangan Islam diibaratkan seperti menggengam bara api, akan tetapi sesiapa yang bersabar dalam bahtera perjuangan ini, sesungguhnya pahala untuknya lebih besar daripada nikmat memiliki unta merah.

68. Marilah kita berhenti mencipta alasan untuk bergiat dalam jemaah kerana kekurangan kita masing-masing. Ingatlah keberadaan kita adalah kerana Allah SWT, Allah Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui kemampuan kita. Tidaklah Allah Taala memberikan taklifan kepada kita melebihi daripada kemampuan sebenar kita.

69. Kita perlu menyedari apabila Allah SWT mentaqdirkan kita sebagai pemimpin walau pada peringkat mana sekalipun, hakikatnya kita sedang diamanahkan untuk membawa mesej mensejahterakan golongan wanita dengan Islam. Islam adalah satu-satunya aset yang menjadi asbab kita berada dalam Jemaah ini dan yang akan menentukan pengakhiran kita apabila menghadap Allah SWT di hari kemudian kelak.

70. Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 125, bermaksud: Dan (ingatlah) ketika Kami jadikan Rumah Suci (Baitullah) itu tempat tumpuan bagi umat manusia (untuk Ibadat Haji) dan tempat yang aman dan jadikanlah oleh kamu Makam Ibrahim itu tempat sembahyang dan Kami perintahkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail (dengan berfirman): Bersihkanlah Rumah-Ku (Kaabah dan Masjidilharam dari segala perkara yang dilarang) untuk orangorang yang bertawaf dan orang-orang yang beriktikaf (yang tetap tinggal padanya) dan orang-orang yang rukuk dan sujud.

71. Pada akhir kalam ini saya ingin menarik perhatian semua perwakilan, akronim ‘AKIFI yang merupakan singkatan kata daripada ‘A-‘Alim, KI-Haraki dan FI-Sufi, juga memberi makna yang sangat mengujakan kita. Dalam ayat di atas dan terdapat juga pada ayat yang lain dalam al-Qur’an, perkataan ‘AKIFI ini bermakna beriktikaf atau duduk diam dalam satu tempat tanpa meninggalkan tugas.

72. Saya menyeru diri saya dan semua sahabiyah, selaku pemimpin muslimah dalam pelbagai peringkat untuk benarbenar menghayati tuntutan ‘AKIFI sebagai ahli PAS. Jemaah ini ibarat tempat kita beribadah mengumpulkan sebanyak mungkin pahala dan bekalan menuju mardhatillah. Dengan muhasabah ini, kita memerlukan daya juang yang lebih tinggi untuk menghayati ciri-ciri ‘AKIFI.

73. Hayati sifat golongan RIBBIYIN yang terkandung dalam surah Ali ‘Imran: 146-148. Golongan ini menjadi pengikut para nabi yang tidak merasa lemah, patah semangat dan menyerah kalah apabila berhadapan dengan pelbagai mehnah dan sentiasa memperteguhkan azam dengan memperelokkan hubungan dengan Allah SWT serta doa sebagaimana ayat 147 surah Ali ‘Imran, bermaksud; Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa-dosa kami dan perbuatan kami yang melampau-lampau dalam urusan kami dan teguhkanlah tapak pendirian kami (dalam perjuangan) dan tolonglah kami mencapai kemenangan terhadap kaum yang kafir.

74. Saya, Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia dan saff kepimpinan sesi 2017-2019 memohon ribuan ampun dan maaf atas segala kekurangan. Selamat bermuktamar kepada para perwakilan, dan selamat bertugas kepada semua petugas. Semoga kita semua dalam lindungan Allah SWT, dipermudahkan segala urusan dan diterima kerja buat kita sebagai amal soleh yang dapat membahagiakan kehidupan kita dunia dan akhirat. Amiin.

وباهللاالتوفيق والهدايةوالسالم عليكم ورحمة هللا وبركاته

Siiru ‘ala barakatillah.