SIDANG Muktamar Tahunan PAS kali ke-64 berhenti seketika untuk membaca surah al-Fatihah, manakala sebahagian terus mendoakan almarhum di mana saat para amilin PAS berhimpun di Stadium Tertutup Gong Badak kali ini, telah dua tahun pemergian mantan Mursyidul Am PAS ketiga, Tuan Guru Dr Haron Din.

Terasa sayu dan basah relung hati kami semua, seolah almarhum masih berada di atas pentas utama, dengan senyum khas almarhum yang mengunyah pandangan-pandangan para perwakilan. Jarang almarhum menguzurkan diri pada setiap sidang muktamar berlangsung, kadang beliau mencatat, kadang menatap pandangan jauh ke arah khalayak.

"Riduan, anta ni, jubah hitam...tak tukar warna lain ka?" beliau bergurau dan aku hanya senyum. Takzim. Sosok ini menuturkan nasihat di akhir hujung sesi muktamar, juga berdoa pada sesi perasmian muktamar PAS. Wajah bening dengan guratan bersih rapi itu meluncurkan kalimah-kalimah penuh mutiara berharga.

Tokoh sarjana muslim ini bukan sahaja mencanai intelektualnya dengan puluhan buku dan ratusan kerta kerja di menara gading, namun menyumbang kepakarannya untuk masyarakat umum negara ini. Namanya mengharum dalam perubatan Islam, bukan sekadar beliau mengubati masyarakat yang sakit daripada sudut akidah tetapi melahirkan jumlah yang besar pengamal perubatan Islam dengan tertubuhnya Darul Syifa' di Bangi. Darul Syifa' juga mempunyai jaringannya di seluruh negara, berbakti pada masyarakat.

Minat murabbi ini kepada pendidikan Islam tak mampu diremehkan, kerana usaha jihad ta'lim telah berakar dalam jiwanya. Beliau menjadi banyak penasihat kepada institusi pendidikan dan dakwah, antaranya Pusat Dakwah Serantau yang banyak melahirkan para daie dan menebarkan dakwah di kawasan pedalaman.

Tuan Guru juga dalam keadaan uzur, masih lagi berulang ke Perlis, negeri kelahirannya untuk menyampaikan kuliah, antaranya di MATIN. Jiwanya segar apabila menyampaikan ilmu kerana itulah cinta dan citranya dalam kehidupan. Memberikan ilmu seolah terapi baginya dan tak banyak memberi alasan bila diajak menyumbangkan ilmu kepada masyarakat. Jika beliau tak hadir dalam majlis ilmu yang dirancangkan, bermakna beliau sakit yang tenat atau dalam pemerhatian doktor.

Dr Haron Din antara tokoh PAS yang dibenci oleh kelompok politikus liberal pragmatis kerana ketegasan beliau mempertahankan prinsip perjuangan Islam. Beliau dicaci dan dinista, namun ini tidak menjadi kudis buta kepada semangat beliau untuk membahterai perjuangan Islam ini.

Walaupun telah kembalj ke rahmatullah, musuh masih lagi memfitnah sosok ini. Sebagai Mursyidul Am, beliau mengambil tindakan bersama Majlis Syura dalam menentukan PAS tidak menjadi perkakas politik kepada musuh Islam untuk memanipulasi kekuatan jentera PAS. Memutuskan hubungan dengan rakan pemuafakatan politik yang tidak menghormati prinsip Islam mungkin pahit kepada pemimpi Putrajaya, namun itulah rakaman sejarah yang berlaku semasa Dr Haron memimpin Majlis Syura Ulamak.

Sikap pemurah beliau diketahui umum, membantu pembinaan kompleks tarbiah, sekolah agama, masjid serta pelbagai institusi Islam di negara ini. Masyarakat umum menghormatinya melepasi garisan sempadan politik kepartian, beliau dianggap milik umat Islam. Kitab tulisannya bertebaran dan digunakan sebagai teks pengajian, termasuk oleh PDRM.

Penulis teringatkan sosok maestro dakwah ini dalam mengobarkan api semangat, beliau hadir ke daerah Besut dalam bulan Mac 2016 untuk merasmikan Kompleks Dakwah Malaysia (KODIM) yang diusahakan oleh Ustaz Dr Nik Zawawi. Murabbi ini berucap lebih sejam di atas mimbar masjid, guratan wajahnya gembira serta energinya kelihatan seperti masih muda.

Beliau juga merasmikan majlis pecah tanah kompleks Pendidikan an-Nur Besut yang penulis usahakan, dalam keadaan agak penat beliau tidak menghampakan. Mendoakan supaya diberkati segala usaha mengajak manusia untuk hidup bertuhan serta dimudahkan segala gerak kerja membina mercutanda pendidikan di daerah agrarian itu. Kompleks pendidikan itu kini telah digunakan oleh masyarakat dengan pelbagai program, pelajar-pelajar menghafal al-Quran dan Masjid Siti Khadijah digunakan untuk solat berjemaah.

Masa berlari pantas meninggalkan kita, Hari ini kita telah dua tahun kehilangan murabbi ummah dengan segunung kebaktian di medan amal Islami. Penulis merasakan wajar mana- mana institusi masyarakat seperti kolej, sekolah, masjid, hospital wakaf diabadikan nama almarhum. Beliau sangat inspiratif, menyemangati semangat zaman.

Negara kita bersedih kerana almarhum adalah milik semua orang, menyantuni orang susah, merawat yang sakit, mencerdaskan akal ummat. Terbayang senyuman manis dan doanya yang lirih serta taujihatnya yang menunjal-nunjal lubuk hati dan akal kita. Bersemadilah wahai sang murabbi, kami semua menjadi saksi akan kebaktianmu, kebaikanmu, juga dedikasimu di jalan juang ini. – HARAKAHDAILY 16/9/2018

POLITIK Dakwah adalah satu kriteria daripada tujuh kriteria Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang dibudayakan oleh PAS dalam gerak kerjanya.

Politik Dakwah menjadikan PAS bersikap terbuka kepada siapa jua pihak, individu dan parti yang mahu mendekati dan berkerjasama dengan PAS.

Sementara mereka yang menjadikan PAS sebagai musuh dan sering dijadikan sasaran fitnah, PAS sabar mendepani mereka dan tidak akan mengalah dalam menghadapi serangan mereka yang bertali arus.

Muktamar PAS yang berlangsung di Kuala Terengganu kali ini menyaksikan satu sejarah yang menggilap budaya politik dakwah PAS apabila PAS mengundang pemimpin Umno ke muktamarnya setelah sekian lama bermusuh di pentas politik negara.

Perkembangan terbaru ini adalah hikmah yang sangat besar kepada politik negara ekoran jatuhnya kerajaan Umno dan BN setelah mereka memerintah negara lebih 60 tahun lamanya.

Pendekatan terbaru PAS dengan konsep Ta'awun Siasi (kerjasama politik) bersama Umno dan merealisasikan politik dakwah dalam gerak kerja politiknya adalah berpaksi pada tuntutan Islam yang selama ini menjadi dasar PAS.

Sementelah Umno bersedia untuk bekerjasama dengan PAS, maka PAS membuka pintu kerjasama dan mengajak mereka berdiri atas prinsip Ta'awun A'la Birri wa Taqwa (kerjasama di atas kebajikan dan tunduk kepada Allah SWT)

Terdapat pihak yang tidak senang dengan perkembangan ini. Terutama pihak dari komponen Pakatan Harapan (PH). Lalu mereka menyerang, memfitnah dan maki hamun kononnya PAS telah lari dari dasar perjuangan asal apabila bekerjasama dengan Umno.

Persoalannya, PAS yang bekerjasama dengan Umno, kenapa mereka pula yang resah dan kelam kabut? Bukankah mereka mahu mengalahkan PAS dan menawan Kelantan serta Terengganu? Jika kerjasama PAS dan Umno ini merugikan PAS, sepatutnya mereka menyokong usaha kerjasama ini.

Mereka dilanda resah, justeru kerjasama ini merugikan mereka bukan merugikan PAS. Sementelah PH hari ini sedang bergolak dan hubungan parti-parti komponen mereka tidak stabil.

Ahli dan pimpinan PAS yang Istiqamah dan komited dengan amal Islami insya Allah tidak tergugat dengan segala propaganda dan politik laga yang dicetuskan oleh mereka.

Sebaliknya meneruskan perjuangan melandasi halatuju PAS yang jelas ke arah mencari mardhatillah, memugar kekuatan ummah, memperjuangkan Islam dan menyelamatkan rakyat dan negara dengan Islam.

Sejahtera Bersama Islam

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat – HARAKAHDAILY 15/9/2018

SAMBUTAN Hari Kebangsaan yang diadakan pada 31 Ogos setiap tahun adalah sempena memperingati peristiwa pengisytiharan penyerahan pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu daripada pemerintahan British kepada warganegara Tanah Melayu sendiri.

Sejak Melaka jatuh ke tangan Portugis pada 1511, bermulalah era penjajahan di Tanah Melayu. Pada 1641, Melaka jatuh ke tangan Belanda dan akhirnya jatuh pula ke tangan British pada tahun 1824 melalui Perjanjian Inggeris-Belanda.

Kesan Perjanjian Pangkor 1874 yang mengundang campur tangan Inggeris secara rasmi dalam urusan negeri di Perak, Negeri Sembilan, Selangor dan Pahang kemudiannya telah membentuk Negeri-negeri Melayu Bersekutu.

Menerusi Perjanjian Inggeris-Siam 1909, Siam telah menyerahkan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis kepada British dan British telah memaksa negeri-negeri ini menerima seorang Penasihat British seperti di Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang menerima seorang Residen British. Johor juga menerima seorang Konsul British pada 1895 yang kemudiannya ditukar kepada Penasihat Am pada 1914. Terengganu pula menjadi negeri terakhir di Tanah Melayu yang dipaksa menerima Penasihat British pada tahun 1919.

Pada 1948 barulah Persekutuan Tanah Melayu dibentuk menggabungkan 9 Negeri-negeri Melayu (Perak, Negeri Sembilan, Selangor, Pahang, Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis, Johor) dan 2 penempatan British iaitu Pulau Pinang dan Melaka sekaligus memansuhkan Malayan Union dan menyatukan negeri-negeri Melayu dalam sebuah Persekutuan buat pertama kali.

Majlis bersejarah menyambut pengisytiharan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur yang dihadiri oleh Raja-raja Melayu, perwakilan negara-negara Komanwel dan negara-negara asing lain serta ribuan rakyat disemarakkan dengan laungan “Merdeka” sebanyak 7 kali yang diketuai oleh Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman.

Selain Lagu Kebangsaan “Negaraku” buat pertama kalinya diperdengarkan secara rasmi, diikuti selepas itu juga dengan seruan azan oleh tokoh agama, Datuk Hassan Azhari sebagai simbolik lahirnya sebuah negara baru dengan Islam menjadi Agama bagi Persekutuan Tanah Melayu.

Pada 16 September 1963 pula, Malaysia berjaya dibentuk hasil penggabungan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura sebelum Singapura berpisah daripada Malaysia pada 1965. Sempena pembentukan Malaysia ini, Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun.

Setiap rakyat Malaysia tidak sepatutnya melupakan sejarah kemerdekaan negara ini yang merupakan sebuah perjalanan panjang dan payah yang ditempuhi oleh generasi terdahulu melibatkan semua tanpa mengira kaum, agama dan taraf sosial seseorang.

Kesanggupan mereka menumpahkan darah dan mengorbankan nyawa adalah demi membebaskan tanah air ini daripada penjajahan dan menubuhkan sebuah negara berdaulat yang baru sehingga semuanya saling bersetuju dengan suatu kontrak sosial semasa menggubal Perlembagaan Persekutuan.

Kedudukan agama Islam, peranan Raja-raja Melayu, keistimewaan orang-orang Melayu dan penggunaan Bahasa Melayu adalah antara yang telah dipersetujui secara bersama sejak dahulu sebagai teras utama keharmonian dan kesejahteraan rakyat dan negara ini yang merupakan pengisian terpenting kemerdekaan negara selain hak dan kepentingan sah kaum dan penganut agama lain turut dijamin sama.

Oleh itu, manifestasi sebenar kemerdekaan ini adalah pada kesungguhan memelihara perkara ini disamping mengibarkan “Jalur Gemilang” dan mengadakan sambutan bagi meningkatkan lagi penghayatan terhadapnya.

Pasca PRU14 lalu kita disebut berada di era Malaysia Baharu setelah Kerajaan Malaysia yang dikuasai oleh UMNO/BN sejak merdeka lagi kini diterajui pula oleh Pakatan Harapan (PH). Perubahan teraju Kerajaan ini tidak sepatutnya mengubah atau cuba mengubah teras utama ini sekalipun pada tafsiran dan lebih-lebih lagi pada isinya. Ia adalah asas yang tidak boleh dikesampingkan dalam arus pembangunan dan pemajuan rakyat dan negara ini.

Seterusnya, setelah 61 tahun merdeka, pengertian kemerdekaan itu mesti difahami dengan lebih komprehensif dan objektif. Ia tidak terhad pada aspek fizikal semata-mata, tetapi juga meliputi aspek mentaliti dan spiritual.

Sekalipun pada aspek fizikal kita telah merdeka, namun pada aspek pemikiran dan kerohanian, harus diakui bahawa kita masih dibelenggu penjajahan. Ia sebagaimana disebut oleh Abu A'la al-Maududi, "telah pergi Inggeris berkulit merah tinggal lagi Inggeris berkulit sawo matang".

Cara fikir atau pandangan hidup yang dipandu oleh kepentingan kebendaan dan individualistik telah mewujudkan pengabaian dan penganiayaan terhadap golongan yang lemah dan menjadikan manusia lari daripada tanggungjawabnya yang sebenar.

Sistem kewangan dan perbankan berasaskan riba serta sistem percukaian yang berasaskan kepenggunaan (seperti GST dan SST) yang dicedok daripada model ekonomi Barat sebagai contoh terus menjadikan orang miskin semakin miskin dan orang kaya semakin kaya.

Kejiwaan yang kosong daripada menyedari dan mengingati bahawa manusia dijadikan oleh Tuhan, sentiasa diperhatikan oleh Tuhan, mesti mengikuti peraturan Tuhan dan akan dibalas baik atau buruk oleh Tuhan menyebabkan agenda menyuruh berbuat baik dan mencegah kemungkaran dianggap tidak penting dan dilihat sebagai pencerobohan terhadap ruang peribadi seseorang.

Tidak hairanlah pelaku maksiat dan jenayah moral pula diraikan dan diberi penghormatan serta terbit ungkapan bahawa perlakuan LGBT adalah bukan jenayah dan tidak salah selagi ia dilakukan secara tersembunyi.

Maka, melatalah kerosakan di bumi ini; rasuah, salah guna kuasa, pembunuhan, rompakan, kecurian, seks songsang, rogol, penzinaan dan pelacuran serta keganasan rumah tangga berlaku saban hari seakan-akan menjadi perkara biasa sahaja.

Sedarlah, sesungguhnya kemerdekaan itu dicapai dengan memerdekakan fizikal, pemikiran dan kerohanian serta adat dan budaya daripada belenggu penjajahan Barat. Malah, kemerdekaan hakiki bagi seorang Muslim pula hanya dapat dikecapi apabila kita mengerjakan segala perintah Allah dan meninggalkan segala laranganNya.

”Sejahtera Bersama Islam"

Dato’ Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Khamis, 30 Ogos 2018 | 18 Zulhijjah 1439 – HARAKAHDAILY 30/8/2018
_

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) menyeru pengundi-pengundi pelbagai kaum di N.32 Seri Setia untuk mengundi calon berpengalaman PAS, Dr Halimah Ali.

Beliau yang mempunyai latar pendidikan yang cemerlang di samping keperibadian diri serta keluarga yang baik harus diberi peluang untuk berada di Dewan Undangan Negeri Selangor pada kali ini.

Keberadaan beliau di Dun sudah tentu boleh menyumbang ke arah politik bernilai tinggi kerana pengalaman selama 10 tahun sebagai Adun boleh dimanfaatkan untuk membantu rakyat menyuarakan isu-isu negeri dan tempatan dengan lebih efektif.

Selain itu, pengalaman beliau yang sangat berharga selama lebih 20 tahun sebagai doktor di hospital awam dan pengamal perubatan swasta membuktikan jiwanya yang lebih dekat dengan masyarakat.

Karier sebagai seorang doktor sudah tentu menajamkan keprihatinan beliau terhadap masyarakat. Beliau juga sering menawarkan diri sebagai aktivis sukarelawan bencana alam di Malaysia dan antarabangsa antaranya seperti di Lubnan, Kashmir, Yogyakarta dan Aceh. Bukti ini jelas menunjukkan bahawa sikap empati beliau terhadap rakyat sukar untuk dipertikaikan.

Tambahan pula, khidmat bakti beliau sebagai mantan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Kerajaan Negeri Selangor pada tahun 2008 hingga 2013 boleh menyumbang ke arah pembangunan polisi dan isu pendidikan negeri dengan lebih berkesan.

Hal ini bermakna, kecenderungan beliau dalam sektor kesihatan, kebajikan dan pendidikan boleh membantu rakyat pelbagai kaum di Seri Setia khususnya dan seluruh negeri Selangor amnya.

Pengundi di Seri Setia mempunyai peluang keemasan untuk menghantar calon PAS yang berintegriti dan berkompetensi demi kebaikan seluruh rakyat di negeri Selangor. Insya Allah.

Sejahtera Bersama Islam

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat
16 Zulhijjah 1439 | 28 Ogos 2018 – 28/8/2018

TAHUN ini, PAS telah pun berusia 67 tahun. Sejak cetusan awal penubuhannya bermula 23 Ogos 1951 diikuti penubuhannya secara rasmi pada 24 November tahun yang sama sehingga kini PAS telah dipimpin oleh tujuh (7) orang tokoh bervariasi latar belakang dan kompetensi menghadapi cabaran dan menempa kejayaan di zaman masing-masing.

takiri1Menerusi syura yang diinstitusikan menjadi badan tertinggi bagi memelihara dasar dan memandu perjalanan parti; kepimpinan yang kolektif di semua peringkat organisasi bagi merencana operasi yang strategik; dan ahli yang mempunyai nilai kesetiaan dan ketaatan yang tinggi, menjadikan PAS terus istiqamah di atas prinsip Islam memimpin ummah di medan siyasah.

Merentas usianya ini, PAS sedayanya berkreativiti dan berinovasi dalam mengeluarkan ijtihad berasaskan petunjuk wahyu dan ilmu alat yang lain seperti fiqh al-aulawiyyat, fiqh al-muwazanat dan fiqh al-waqie demi mencapai maslahah untuk rakyat dan negara ini dengan kepentingan dan penyelesaian secara Islam didahulukan daripada yang lain.

Sekalipun ada langkahan PAS itu merugikan jika dilihat menerusi kacamata politik sekularisme, ia tidak pernah menjadikan PAS lumpuh apatah lagi luput ditelan zaman. Sebaliknya, PAS terus menongkah arus ke hadapan meraih kejayaan demi kejayaan dalam usaha mendaulatkan Islam.

Pun begitu, di era informasi tanpa sempadan dengan kecanggihan pelbagai alat peranti dan aplikasi pada hari ini, manusia semakin mudah dan cepat terdedah kepada bermacam-macam maklumat menjadikan pembentukan pandangan alam (worldview) dan persepsi mereka terhadap sesuatu perkara sentiasa berada di persimpangan antara kebenaran dan kepalsuan.

Justeru, setiap pemimpin, ahli dan penyokong PAS mesti berperanan sebaiknya menghadapi cabaran di zaman ini. Semua kita mesti sentiasa tegas dan berani menzahirkan kebenaran; mengambil posisi masing-masing dan melaksanakan tugasan secara berobjektif dan efektif; serta saling percaya-mempercayai dan lengkap-melengkapi antara pemimpin, ahli dan penyokong demi memastikan PAS terus kekal relevan dalam arena politik tanah air dan menjadi pilihan utama rakyat.

Saya mengucapkan selamat ulang tahun buat semua pimpinan, ahli dan penyokong PAS. Semoga kita semua dikurniakan ikhlas dan istiqamah.

”Sejahtera Bersama Islam"

Dato’ Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Jumaat, 24 Ogos 2018 | 12 Zulhijjah 1439 – HARAKAHDAILY 24/8/2018

MEMBUAT keputusan tidaklah semudah ungkapan atau arahan untuk mencapainya.

2. Terkadang proses kajian dan perbincangan untuk membuat keputusan hanya berakhir dengan kebuntuan apabila ia tidak berada di atas landasan atau manhaj membuat keputusan yang baik dan betul .

3. Terutama keputusan yang melibatkan soal strategi dan gerak kerja amal Islami dalam Gerakan Islam.

4. Tidak mudah kerana ia berhadapan dengan 1001 kemungkinan sementara harapan yang disandarkan dari keputusan tersebut sangat tinggi.

5. Justeru, kita mesti benar-benar menguasai manhaj dan mekanisme membuat keputusan agar kita mampu meminimumkan unsur kelemahan dan kekurangan dalam keputusan yang diambil, jauh sekali unsur kesilapan dan kesalahan dalam memuktamadkan sesuatu keputusan.

6. Saya melihat antara mekanisme yang perlu dikuasai oleh para amilin Gerakan Islam khasnya para pemimpin ialah Fiqh Muwazanah atau kefahaman yang jelas, benar dan tepat dalam pertimbangan sebelum membuat keputusan.

PERANAN FEQH MUWAZANAH

7. Fiqh Muwazanah (Fiqh Pertimbangan) adalah satu makanisme yang sangat berkait rapat dengan Feqh al-Awlawiyyat (Fiqh Keutamaan) dalam kita mengambil sesuatu keputusan dan tindakan agar apa yang kita lakukan adalah suatu yang terbaik.

8. Secara garis kasarnya, Fiqh Muwazanah ialah:
a). Membuat pertimbangan antara pelbagai bentuk kemaslahatan dan manafaat dari berbagai-bagai kebaikan yang telah disyariatkan.
b). Membuat pertimbangan antara pelbagai bentuk kemudharatan, kerosakan dan kejahatan yang dilarang atau ditegah oleh Syariat.
c). Membuat pertimbangan antara maslahat (kepentingan) dan mudharat (kerosakan), antara kebaikan dan keburukan apabila dua perkara yang bertentangan ini bertemu antara satu sama lain.

PERTIMBANGAN (AT-TAWAZUN) ANTARA MASLAHAH

9. Kita akan dapati Maslahah (kepentingan/kebaikan) yang telah ditetapkan oleh syarak tidak berada dalam satu kategori sahaja bahkan ia terbahagi kepada beberapa kategori:

a. Dhoruriyat – ضروريات
~ Jika tidak memilikinya (dhoruriyat) nescaya kita tidak boleh menjalani kehidupan ini seperti agama, nyawa dan akal .
b. Haajiyat – حاجيات
~ Kita masih mampu hidup sekalipun tanpa memilikinya (haajiyat) tetapi kita akan mengalami kesukaran dan kesulitan hidup yang getir seperti rumah, kenderaan dan perkara seumpamanya.
c. Tahsiiniyat – تحسينيات
~ Suatu yang menambah keselesaan, kesenangan dan kemewahan dalam hidup kita dan ia juga sering disebut sebagai pelengkap (كماليات) seperti kenderaan kedua, rumah kedua, perabot tambahan dan lain-lain .

10. Keputusan yang kita hendak ambil ialah pastinya keputusan yang terbaik atau yang afdal dan yang aula.

11. Maka pertimbangannya secara prinsip umum ialah mendahulukan Dhoruriyat ke atas Haajiyat demikian juga Tahsiiniyat.

12. Begitu pula sewajarnya kita mendahulukan Haajiyat ke atas Tahsiiniyat dalam pertimbangan yang melibat perkara dalam dua kategori tersebut .

13. Dhoruriyat terbahagi kepada 5:

* Agama
* Jiwa
* Keturunan
* Aqal
* Harta

14. Sebahagian Ulama menambah perkara yang keenam dalam senarai Dhoruriyat ini iaitu Maruah (penghormatan).

15. Proses membuat keputusan ialah mengambil pertimbangan dengan teliti dan meletakkan agama sebagai perkara yang terpenting daripada senarai dhoruriyat dan ia mesti didahulukan berbanding Jiwa, keturunan, akal dan harta.

16. Pertimbangan teliti dan cermat ke arah menghasilkan keputusan yang baik dan wajar terhadap pelbagai maslahah tersebut ialah dengan menggunakan kaedah berikut: (rujuk lampiran)

a). Mendahulukan maslahah yang sudah pasti ke atas maslahah dalam jangkaan atau masih diragui kedudukannya.
b). Mendahulukan maslahah yang besar ke atas maslahah yang kecil.
c). Mendahulukan maslahah awam berbanding maslahah individu.
d). Mendahulukan maslahah yang banyak berbanding maslahah yang sedikit
e). Mendahulukan maslahah yang berterusan dan berkesinambungan berbanding maslahah yang sementara.
f). Mendahulukan maslahah inti dan prinsip yang fundamental berbanding maslahah yang bersifat luaran (cabang) dan tidak penting .
g). Mendahulukan maslahah (kepentingan) masa depan yang kuat, kukuh dan pasti berbanding maslahah (kepentingan) semasa yang lemah dan tidak pasti .

IKTIBAR DARI HUDAIBIAH

17. Sebagai contoh kita boleh melihat peristiwa Perjanjian Hudaibiyah bagaimana Nabi SAW telah mengutamakan maslahah prinsip dan masa depan berbanding maslahah yang bersifat cabang dan semasa.

18. Nabi SAW setuju memadam kalimah Bismillahirrahmanirrahim sebagaimana yang dituntut oleh Kafir Quraisy pada surat perjanjian lalu diganti dengan Bismikallahumma.

19. Demikian juga Nabi SAW setuju memadam nama Baginda Muhammad Rasulullah lalu diganti kepada Muhammad bin Abdullah.

20. Tindakan yang diambil oleh Nabi SAW adalah menafikan maslahah semasa yang bukan sahaja membuatkan Nabi SAW terpaksa menangguhkan umrah pada tahun itu (walau telah berihram) tetapi juga terpaksa berhadapan dengan bantahan daripada para sahabat yang merasakan bahawa mereka ditewaskan oleh kuffar Quraisy secara diplomatik.

21. Namun, Nabi melihat maslahah masa depan dengan mewujudkan perjanjian damai atau gencatan senjata dengan musuh yang membolehkan Islam bergerak dan berkembang pesat ketika era damai itu,

22. Akhirnya membawa kepada kemenangan besar bagi ummat Islam iaitu Fathul Makkah (pembukaan Kota Makkah)

PERTIMBANGAN (AT-TAWAZUN) ANTARA MUDHARAT

23. Mudharat (kerosakan) juga mempunyai beberapa tahap. Mudharat yang memusnahkan dhoruriyat seperti agama adalah tidak sama dengan mudharat yang membinasakan Haajiyat dan Tahsiiniyat seperti rumah dan perabot.

24. Demikianlah juga mudharat yang merosakkan harta dan jiwa tidak sama tahapnya dengan mudharat yang meruntuhkan agama dan akidah (walau dalam satu kategori iaitu dhoruriyat).

25. Justeru itu, para Fuqaha menetapkan beberapa kaedah feqh untuk menangani persoalan ini: (rujuk lampiran C)

a). Tiada mudharat (tidak boleh mencetuskan bahaya) dan tidak boleh membahayakan (diri sendiri atau pihak lain)
b). Suatu mudharat seboleh mungkin mestilah disingkirkan.
c). Suatu mudharat tidak boleh dihapuskan dengan mudharat yang serupa atau lebih.
d). Mudharat yang ringan jika dibanding dengan mudharat yang lebih berat mesti dipilih mudharat yang ringan dan boleh dilakukan.
e). Mudharat yang lebih ringan boleh dilakukan untuk menolak mudharat yang lebih besar.
f). Mudharat yang bersifat khusus boleh dilakukan untuk menolak mudharat yang sifatnya lebih umum dan luas.

PERTIMBANGAN APABILA MASLAHAH DAN MUDHARAT BERTEMU

26. Apabila dalam satu perkara mempunyai maslahah dan mudharat secara serentak. Ada bahaya dan dalam masa yang sama ada manafaat.

27. Keadaan ini sangat-sangat memerlukan kita menimbangnya dengan teliti, tekun dan cermat sebelum membuat keputusan.

28. Situasi seperti ini menuntut kita mengambil keputusan berasaskan pertimbangan yang lebih berat dan lebih banyak dengan mengabaikan yang lebih ringan dan sedikit.

29. Contohnya arak. Kita terpaksa mengabaikan sedikit manafaat yang terkandung di dalamnya berbanding mudharat yang lebih besar dan banyak padanya. Firman Allah SWT:
يسئلونك عن الخمر و الميسر قل فيهما إثم كبير و منافع للناس و إثمهما أكبر من نفعهما
Mereka bertanya kepadamu Wahai Muhammad mengenai Khamar (arak) dan judi, katakanlah: pada keduanya ada dosa (kemudharatan) yang besar dan manafaat bagi manusia dan dosa (kemudharatan) pada keduanya lebih banyak dari manafaat keduanya.
(Surah al-Baqarah : ayat 219)

30. Sebaliknya jikalau dalam satu perkara itu terdapat manafaat yang banyak dan lebih besar maka perkara itu boleh dilakukan sementara kerosakan kecil yang ada padanya boleh diabaikan.

31. Antara kaedah penting dalam menangani perkara ini ialah: (rujuk Lampiran D)

a). Menolak mudharat (kerosakan) mestilah didahulukan ke atas pengambilan manafaat.

Kaedah ini disempurnakan oleh kaedah yang lain:
a). Kerosakan yang kecil dimaafkan untuk mendapatkan kemaslahatan yang lebih besar.
b). Kerosakan yang bersifat sementara dimaafkan demi kemaslahatan yang sifatnya berterusan/ berkesinambungan.
c). Kemaslahatan yang sudah pasti tidak boleh ditinggalkan hanya kerana ada kerosakan yang baru dijangka wujudnya.

PENUTUP

32. Sesungguhnya Fiqh Muwazanah ini mempunyai erti yang sangat besar dan penting, khususnya dalam masalah siasah syari’yah kerana ia merupakan landaan pembinaan ummah yang pemeringkatannya juga boleh dilihat sebagai Feqh al Aulawiyat.

33. Sewaktu kita membuat keputusan dalam menetapkan gerak kerja jamaah sebagai contoh, sering kali kita berdepan dengan dilema antara dua perkara yakni kedua-duanya dilihat baik atau paling baik seperti menentukan calon dalam pilihan raya.

34. Fiqh Muwazanah memainkan peranan besar dalam perkara ini. Tatkala sukar membuat keputusan, terkadang kita terpaksa mendahulukan perkara baik tanpa risiko berbanding perkara yang paling baik tetapi mempunyai risiko.

35. Begitu juga disaat berat kita buat keputusan, fiqh Muwazanah menetapkan cara kita membuat keputusan seperti kita terperangkap antara dua situasi
“kalau berjuang mungkin kita mati tetapi kalau tidak berjuang agama pula mungkin mati”
~ maka pertimbangannya ialah dibaca sekali dengan Fiqh Aulawiyat bahawa kita mesti mendahulukan agama berbanding Jiwa kita, lalu wajib kita kita turun berjuang walau risikonya mengorbankan nyawa.

LAMPIRAN A:

BAGAIMANA MENGENAL PASTI MASLAHAT DAN MUDHARAT
Nota: 1
Asasnya, kemaslahatan yang perlu dipelihara ialah kemaslahatan akhirat demikian juga kemaslahatan dunia menurut urutannya.
Bertolak dari nokhtah itu , kita boleh mengenal pasti kemaslahatan dan kemudharatan ini melalui:
a. Ketetapan Agama (Nas Naqli)
b. Fungsi Aqal Fikiran (Nas Aqli)
c. atau kedua-duanya sekali.
Pendapat Imam Izzudin Abdus Salam dalam kitabnya: Qawai’d al-Ahkam fi Masholih al-Anam seperti berikut:
“Kebanyakan kemaslahatan dunia dan kerosakannya dapat diketahui dengan akal sekali gus menjadi bahagian terbesar dari syariah kerana telah diketahui bahawa sebelum ajaran agama diturunkan, orang yang berakal telah mengetahui bahawa usaha mereka untuk mencapai suatu kebaikan dan menghindar terjadinya suatu kerosakan pada diri manusia menurut pandangannya suatu yang terpuji dan baik.”
Nota 2:
Mendahulukan sesuatu kemaslahatan yang diterima kuat (rajih) atas kemaslahatan yang tidak diterima (marjuh) juga merupakan suatu yang terpuji dan baik. Sementara penolakan terhadap kerosakan yang dianggap pasti berbanding penolakan ke atas perkara yang dianggap belum pasti juga merupakan suatu yang baik.
Nota 3:
Konsep asal yang diambil dalam membuat pertimbangan (tawazun):
“Tindakan yang menghasilkan kemaslahatan yang baik merupakan perbuatan yang paling mulia sedang perbuatan yang menghasilkan kerosakan merupakan amalan atau tindakan yang paling hina.”
Nota 4:
Kemaslahatan mempunyai tiga bahagian:
– Wajib
– Sunat
– Mubah (harus)
b. Kemudharatan mempunyai dua bahagian:
– Haram
– Makruh
LAMPIRAN B:
1. Mendahulukan maslahah yang sudah pasti ke atas maslahah dalam jangkaan atau masih diragui kedudukannya.
تُقدَّم المصلحة المتيقنة
على المصلحة المظنونة أو الموهومة.
2. Mendahulukan maslahah yang besar ke atas maslahah yang kecil.
وتُقدَّم المصلحة الكبيرة
على المصلحة الصغيرة
3. Mendahulukan maslahah awam berbanding maslahah individu.
وتُقدَّم مصلحة الجماعة
على مصلحة الفرد
4. Mendahulukan maslahah yang banyak berbanding maslahah yang sedikit.
وتُقدَّم مصلحة الكثرة
على مصلحة القِلَّة
5. Mendahulukan maslahah yang berterusan dan berkesinambungan berbanding maslahah yang sementara.
وتُقدَّم المصلحة الدائمة
على المصلحة العارضة أو المنقطعة
6. Mendahulukan maslahah inti dan prinsip yang fundamental berbanding maslahah yang bersifat luaran (cabang) dan tidak penting .
وتُقدَّم المصلحة الجوهرية والأساسية
على المصلحة الشكلية والهامشية
7. Mendahulukan maslahah (kepentingan) masa depan yang kuat, kukuh dan pasti berbanding maslahah (kepentingan) semasa yang lemah dan tidak pasti .
وتُقدَّم المصلحة المستقبلية القوية
على المصلحة الآنية الضعيفة
LAMPIRAN C:
8. Tiada mudharat (tidak boleh mencetuskan bahaya) dan tidak boleh membahayakan (diri sendiri atau pihak lain)
لا ضَرراً و لا ضرارَ
9. Suatu mudharat seboleh mungkin mestilah disingkirkan.
الضَّررُ يُزال بقدر الإمكان
10. Suatu mudharat tidak boleh dihapuskan dengan mudharat yang serupa atau lebih.
الضرر لا يزال بضرر مثله أو أكبر منه
11. Mudharat yang ringan jika dibanding dengan mudharat yang lebih berat mesti dipilih mudharat yang ringan dan boleh dilakukan.
يرتكب أخف الضررين و أهون الشرين
12. Mudharat yang lebih ringan boleh dilakukan untuk menolak mudharat yang lebih besar.
يتحمل الضرر الأدنى
لدفع الضرر الأعلى
13. Mudharat yang bersifat khusus boleh dilakukan untuk menolak mudharat yang sifatnya lebih umum dan luas.
يتحمل الضرر الخاص
لدفع الضرر العام
LAMPIRAN D:
14. Menolak mudharat (kerosakan) mestilah didahulukan ke atas pengambilan manafaat.
درء المفاسد أولى
من جلب المصالح
15. Kerosakan yang kecil dimaafkan untuk mendapatkan kemaslahatan yang lebih besar.
المفسدة الصغيرة تغتفر
من أجل المصلحة الكبيرة
16. Kerosakan yang bersifat sementara dimaafkan demi kemaslahatan yang sifatnya berterusan/ berkesinambungan.
تغتفر المفسدة العارضة
من أجل المصلحة الدائمة
17. Kemaslahatan yang sudah pasti tidak boleh ditinggalkan hanya kerana ada kerosakan yang baru dijangka wujudnya
لا تترك مصلحة محققة
من أجل مفسدة متوهمة
Rujukan:
1. Syarah Al Qawaid Al Feqhiyah karya Asy Syeikh Ahmad bin Asy Syeikh Muhammad Az Zarqa’ (wafat 1938 M)
2. Qawaid Al Ahkam Fi Masolih al Anam karya Al Allamah Al Izz bin Abdul As Salam. (Wafat 660 H)
3. Mafhum Feqh Al Muwazanat wa Adillatihi Asy Syari’yyah karya Athoillah Faidhi (https://platform.almanhal.com)

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat
02 Zulhijjah 1439 / 14 Ogos 2018 – HARAKAHDAILY 14/8/2018

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) mengucapkan tahniah kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kerana telah menganjurkan Seminar Peradaban dan Kecelaruan Gaya Hidup Kontemporari 2018 di Kuala Terengganu, semalam.

Program yang secara langsung menyentuh isu penularan kes LGBT dilihat mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dalam kalangan pihak pendidik, pertubuhan bukan kerajaan dan agensi kerajaan.

nasrudinPAS mengharapkan agar seminar membentuk kefahaman seperti ini dapat diteruskan ke seluruh negara.

Bagi mendepani penularan kes LGBT, dua konsep pendekatan yang perlu diambil perhatian sewajarnya iaitu pendekatan:

i) targhib (memberi galakan ke arah kebaikan) dan

ii) tarhib (menimbulkan kegerunan terhadap dosa).

Pendekatan targhib seperti yang diuar-uarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri Terengganu iaitu dengan membantu mereka daripada aspek kaunseling, pendidikan dan menawarkan pekerjaan yang sesuai supaya mereka tidak lagi terjebak dalam industri dosa.

Pendekatan tarhib pula adalah penguatkuasaan undang-undang yang bertujuan untuk menimbulkan kesedaran dan juga mencegah daripada terus berleluasa.

Kesalahan-kesalahan yang boleh dikenakan mengikut Enakmen Jenayah Syariah seperti perbuatan sumbang mahram, pelacuran, penzinaan, liwat, transgender dan perbuatan tidak sopan di tempat awam boleh diteliti kadar hukumannya supaya ia selaras dengan tuntutan maqasid syariah.

Tujuan utamanya bukan untuk menghukum semata-mata tapi ia juga adalah untuk mencegah. Paling penting penguatkuasaan undang-undang Syariah tersebut jika selari dengan garis panduan syarak, ia akan mengundang pencegahan dari Allah (nakalan min Allah).

Sekarang, kes-kes LGBT bukan sahaja dilakukan dalam ruang peribadi, tetapi sudah mula menular dalam ruang awam. Di sosial media, penganjuran aktiviti terbuka, kempen malah sudah sampai ke peringkat mencabar perundangan seperti kes Muhammad Juzaili lawan Kerajaan Negeri Sembilan.

Oleh kerana itu, isu-isu LGBT perlu ditangani dengan adil. Kombinasi unsur targhib dan tarhib mesti diseimbangkan. Tidak cukup dengan pendekatan targhib, tapi pendekatan tarhib yang lebih tegas juga mesti dikuatkuasakan. Agar gejala hidup songsang ini dapat dicegah daripada terus kronik.

Sejahtera Bersama Islam

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat – HARAKAHDAILY 31/7/2018

ADA yang marah apabila saya kata PAS semacam mendorong ahli dan penyokongnya mengundi BN di PRK Sungai Kandis.

Saya tanya, adakah anda akan marah jika esok hari ahli dan penyokong BN pula mengundi PAS?

Demi perut, berfikirlah untuk hari ini. Tetapi demi negara, berfikirlah untuk hari esok. Politik adalah untuk agama dan negara, bukan untuk perut dan nafsu.

Satu lagi, janganlah kalut 'hifz al mal' sampai terbang habis 'hifz ad din'. Negara kita perlu kekuatan agama lebih daripada segalanya. Agama pasti menjaga ekonomi negara dengan sempurna.

PH akan jadi lebih teruk daripada BN jika agama terbang. "Jagalah Allah, pasti Allah menjagamu." - al Hadis

Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz
AJK PAS Pusat – HARAKAHDAILY 27/7/2018

ISU berkaitan hifzu al-din menjadi tular akibat kenyataan YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri beberapa hari lalu. Jelas sekali melalui ucapannya bahawa beliau berpegang kepada pemikiran perlunya dijaga semua agama yang ada dan tidak hanya terhad kepada agama Islam sahaja. Kenyataan ini jauh tersasar daripada padangan jumhur ulama yang menegaskan bahawa al-din dalam maksud hifzu al-din ialah menjaga Islam.

Perbincangan berkaitan hal ini sudah lama diutarakan dalam disiplin ilmu Maqasid Syar'iyyah yang ditulis oleh ramai ulama yang muktabar. Tujuan Allah menurunkan Islam adalah untuk menyelamatkan manusia keseluruhannya daripada malapetaka dan azab Allah. Menurut Imam Izzuddin bin Abdul Salam, tujuan agama dan hukum adalah (درء المفاسد وجلب المصالح) iaitu menghindari mafsadah dan menarik kemaslahatan. Inilah objektif utama Allah mendatangkan agama Islam demi kesejahteraan kehidupan di dunia dan dapat memelihara kepentingan manusia selepas kematian mereka.

Ini membuktikan bahawa kedatangan Islam merupakan rahmat kepada manusia sekalian alam, sebagaimana firman Allah S.W.T:

{وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ}

Maksudnya: “Kami tidak mengutuskan engkau (Wahai Muhammad), melainkan menjadi rahmat untuk semesta alam”. [al-Anbiyaa': 107]

Para ulama telah membincangkan berkenaan maksud hifzu al-din iaitu ia suatu istilah yang digunakan oleh para ulama fiqh bagi menjelaskan maksud memelihara agama dalam konteks maqasid syari'yyah. Agama yang dimaksudkan ialah Islam, iaitu agama yang diredhai. Firman Allah SWT:

{اِنَّ الدِّيۡنَ عِنۡدَ اللّٰهِ الۡاِسۡلَامُ}

Maksudnya: “Sesungguhnya agama (yang diredhai) disisi Allah hanyalah Islam”. [Ali-Imran: 19]

Firman Allah SWT lagi:

{وَمَنْ أَحْسَنُ دِينًا مِمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ وَاتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا ۗ وَاتَّخَذَ اللَّهُ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلًا}

Maksudnya: “Dan siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya kepada Allah, sedang diapun mengerjakan kebaikan dan dia mengikuti agama Ibrahim yang lurus?”. [al-Nisaa': 125]

Jelas di sini bahawa perkataan al-din adalah merujuk kepada agama Islam yang terkandung di dalamnya akidah, syariat dan akhlak. Ini bertepatan dengan firman Allah SWT:

{الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينً}

Maksudnya: “pada hari ini telah Aku sempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Aku cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Aku redhai Islam itu sebagai agama bagimu”. [al-Maidah: 3]

Justeru, dengan menjaga agama Islam bermakna umat Islam dengan sendirinya menjaga dharuriyyat al-khamsah yang menjadi kewajiban umat Islam menjaganya iaitu memelihara agama, jiwa, akal, keturunan dan harta. Imam al-Syathibi yang terkenal dengan bapa maqasid membahagikan urusan pemeliharaan kesucian agama Islam kepada dua aspek iaitu; memastikan ajaran Islam dapat dilaksanakan secara menyeluruh dan keduanya agama Islam wajib dilindungi daripada diseleweng dan dimusnahkan dengan memastikan penganutnya menjauhi dosa kecil, dosa besar dan sebarang perkara yang membawa kepada syirik.

Maka, di sinilah lahirnya maksud yang sebenar hifzu al-din iaitu pemeliharaan kesucian agama Islam dengan memastikan ia didaulatkan dan diamalkan serta dilindungi daripada sebarang bentuk syirik dan pencemaran. Adapun agama selain Islam diberi kebebasan untuk diamalkan tanpa sebarang diskriminasi. Islam tidak memaksa penganut agama lain untuk memeluk Islam dan hak untuk beribadat diberi kebebasan sepenuhnya tetapi ia tidak termasuk dalam maksud hifzu al-din yang mensyaratkan suatu penjagaan rapi dengan tidak dicemari daripada sebarang kesyirikan. Oleh itu, tidak boleh disabitkan hifzu al-din dengan agama selain Islam.

Dewan Ulamak PAS Pusat menyeru para pemimpin utama kerajaan agar berhati-hati dalam membuat kenyataan berkaitan prinsip yang ada dalam agama Islam agar ianya tidak keliru dan menjadi salahfaham di kalangan masyarakat sehingga mendatangkan kebencian antara masyarakat pelbagai kaum. Islam hendaklah diberi kedudukan yang tertinggi dan penjagaan yang sempurna sehingga ianya tertegak di negara kita sesuai dengan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

“Sejahtera Bersama Islam”
“Membina Negara Sejahtera”

USTAZ MOHD ASRI MAT DAUD
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat
2 Zulqaedah 1439 / 15 Julai 2018 – HARAKAHDAILY 15/7/2018

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) mengalu-alukan apa sahaja usaha substantif daripada pihak Kerajaan Persekutuan untuk memperkasakan institusi Mahkamah Syariah ke arah lebih mantap sama ada daripada aspek pentadbiran, sistem dan jurisdiksi perundangan.

Walau bagaimanapun, kuasa perundangan dan pentadbirannya terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri melainkan bagi Wilayah Persekutuan. Hal ini termasuk undang-undang mengenai ‘precept of Islam’ yang juga diberi kepada pihak negeri.

Susulan itu, PAS mencadangkan agar Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), YB Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa segera membentangkan usul untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

Cadangan ini bukan isu politik bahkan ahli-ahli Parlimen PAS akan memberikan sokongan dan turut serta dalam perbahasan nanti.

Anggaplah ia sebagai satu usaha bersama untuk membolehkan Dewan Undangan Negeri (Dun) membuat undang-undang dan menambah bidang kuasa Mahkamah Syariah mengenai hukuman bagi kesalahan-kesalahan jenayah yang terletak dalam bidang kuasa negeri sepertimana yang termaktub dalam Senarai II, Jadual Kesembilan, Perlembagaan Persekutuan.

PAS yakin beliau tidak menolak keperluan dan maqasid akta ini sepertimana artikel yang pernah ditulis oleh beliau pada 8 September 2016 yang lalu di bawah tajuk ‘Cadangan Pindaan Akta 355 Daripada Perspektif Ahli Legislatif: Satu Pendapat’. Bahkan, akta tersebut tidak boleh dipinggirkan dengan akta atau enakmen atau ordinan Mahkamah Syariah yang lain.

Ini adalah masa yang sangat sesuai (walk the talk) ke arah usaha untuk memperkasakan institusi, sistem dan skop perundangan serta kehakiman Syariah secara menyeluruh di Malaysia.

Sejahtera Bersama Islam

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat
25 Syawal 1439 | 9 Julai 2018 – HARAKAHDAILY 9/7/2018

MUTAKHIR ini, masyarakat dalam negara ini telah dimomokkan dengan dogma berbahaya dan ditanamkan dalam pemikiran masyarakat bahawa Islam tidak berkeupayaan untuk memimpin, memerintah dan mengurus. Malah ditambahkan lagi dogma bahawa tiada orang Islam yang layak sebagai pemimpin dengan dakwaan "orang kafir yang jujur lebih baik Muslim yang korup”.

PEMERINTAHAN PAS KELANTAN DAN TERENGGANU MEMBUKTIKAN DOGMA PILIHAN 'MUSLIM KORUP ATAU NON MUSLIM JUJUR' ITU SALAH

FIRMAN Allah SWT dalam surah al Anbiya' ayat 105-107:

وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُون. إِنَّ فِي هَٰذَا لَبَلَاغًا لِقَوْمٍ عَابِدِينَ. وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ

Maksudnya: "Dan demi sesungguhnya, Kami telah tulis di dalam Kitab-kitab yang Kami turunkan sesudah ada tulisannya pada Lauh Mahfuz: "Bahawasanya bumi itu akan diwarisi oleh hamba-hambaKu yang soleh". Sesungguhnya Al-Quran ini mengandungi keterangan-keterangan yang cukup bagi orang-orang yang (cita-citanya) mengerjakan ibadat (kepada Allah dengan berilmu).Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."

NajhanAyat di atas mengkhabarkan bahawa janji Allah swt bahawa akan pasti ada di atas muka bumi ini hambaNya yang soleh mentadbir dan mengurus negeri dengan perintahNya.

Prinsip pemerintahan dalam Islam iaitu "Menegakkan Agama dan Mengurus Dunia dengan Agama" adalah teori yang bakal dipraktiskan dan dizahirkan dalam pemerintahan Kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu.

Mutakhir ini, masyarakat dalam negara ini telah dimomokkan dengan dogma berbahaya dan ditanamkan dalam pemikiran masyarakat bahawa Islam tidak berkeupayaan untuk memimpin, memerintah dan mengurus. Malah ditambahkan lagi dogma bahawa tiada orang Islam yang layak sebagai pemimpin dengan dakwaan "orang kafir yang jujur lebih baik Muslim yang korup”.

Dakyah sebegini memberikan situasi tiada pilihan kepada rakyat melainkan untuk menolak kepimpinan Islam daripada memerintah negara.

Dakyah ini sengaja dipromosikan kepada rakyat di negara ini oleh pihak yang tidak bertanggungjawab atau pihak yang sangat dengki terhadap Islam untuk mentadbir dan memerintah agar PAS yang memiliki cita-cita Islam yang syumul tidak diketengahkan dalam arus kepimpinan negara.

Mereka amat bimbang apabila Islam berjaya di dalam tampuk pemerintahan khasnya di peringkat persekutuan, pelbagai agenda Islam mampu dilaksanakan, yang akhirnya ramai yang akan terpikat dengan Islam dan bersama Islam. Ini yang mengkhuatirkan mereka.

Ini semacam satu propaganda berbahaya yang mampu merobek aqidah umat Islam yang cetek ilmu dan kefahaman Islam sehingga mampu merendahkan Islam dan Iman pada diri seseorang Muslim. Nilai Islam dan iman adalah satu yang tidak ternilai mahalnya dibandingkan dengan kekayaan dunia dan seisinya. Jangan disebabkan segelintir Muslim yang berdosa dan salahlaku lalu digeneralisasikan ungkapan sedemikian. Dikhuatiri apabila ungkapan itu ditanamkan dalam benak fikiran umat Islam, kelak nanti menjadi kafir atau keluar daripada Islam itu tidak lagi dianggap besar.

Islam itu tetap indah dan benar sekalipun sebahagian umatnya menyimpang jauh daripada ajarannya. Allah sendiri menjanjikan hambaNya yang soleh akan menguruskan bumiNya dengan kehendakNya.

Pasca PRU14, memperlihatkan PAS diberi kepercayaan untuk mentadbir dua negeri, dikekalkan Kelantan dan dan dikembalikan semula mentadbir Terengganu. Walaupun kepimpinan pusat ditadbir oleh Pakatan Harapan, namun ini adalah peluang kepada PAS untuk membuktikan kemampuan memerintah 2 negeri ini dengan lebih baik berbanding negeri dan negara yang diperintah oleh PH dan BN.

Kelantan yang ditadbir berasaskan kepimpinan ulama dengan moto "Membangun Bersama Islam" sejak kepimpinan al Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan diikuti Ustaz Dato' Ahmad Yakob telah berjaya sejak 28 tahun lalu menolak tohmahan dan momokkan bahawa Islam itu gagal dalam pemerintahan.

Kelantan ketika pada zaman pentadbiran Al Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berjaya dalam pelbagai sudut, khasnya idea Islam dalam pengurusan yang akhirnya ditiru dan diciplak oleh Barisan Nasional sendiri. Sebagai contoh, perbankan Islam dan pajak gadai Islam yang mula berkembang meluas di seluruh negara setelah PAS memerintah negeri Kelantan. Kerajaan Kelantan juga sangat komited membanteras dan membendung amalan yang bercanggah dengan syarak seperti judi dan arak. Negeri Kelantan ini sahaja di kalangan negeri yang diperintah oleh orang Islam berjaya membendung aktiviti arak dan judi di kalangan masyarakat malah turut disokong di kalangan masyarakat bukan Islam.

Bukan idea hukum Islam sahaja menjadi agenda PAS, malah pelbagai idea pemerintahan yang beramanah dan berintergriti telah berjaya diterjemahkan dalam pengurusan sehinggakan kepimpinan negeri Kelantan diakui ditadbir dengan baik dan bebas daripada salahlaku dan rasuah.

Zaman Ustaz Dato' Ahmad Yakob sebagai Menteri Besar, Kelantan telah melonjak lebih ke hadapan. Negeri Kelantan ditadbir cemerlang walaupun sering kali disembunyikan pencapaiannya oleh media arus perdana negara ini malah difitnah di setiap sudut.

Pencapaian demi pencapaian berterusan, pembangunan yang semakin rancak sekalipun negeri ini tidak memiliki sokongan kerajaan pusat sewaktu zaman BN sebagaimana negeri lain. Malah kekayaan minyak negeri sendiri pun tidak dapat dirasai oleh kerajaan negeri kerana sikap tidak menghormati amalan federalisme. Tunggulah nanti betapa hebatnya pencapaian yang bakal dilakar di negeri Kelantan apabila bayaran royalti petroleum bakal diterima oleh Kerajaan PAS Negeri Kelantan.

Pemerintah negeri Kelantan tetap terus berjuang untuk memberikan yang terbaik kepada rakyat. Kepimpinan Ustaz Dato' Ahmad berjaya membuktikan negeri Kelantan diurus tadbir dengan cekap sehingga diakui dalam laporan Jabatan Audit Negara pada tahun 2017. Termasuk juga perakuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa negeri ini bebas daripada siasatan dan dakwaan rasuah berbanding pada masa yang sama, di pihak kepimpinan BN dan Pakatan Harapan memiliki 71 dan 21 siasatan dakwaan rasuah.

Terengganu pula telah kembali semula di pangkuan PAS selepas pru14. Negeri ini pernah diperintah PAS pada tahun 2000-2004 di mana Menteri Besarnya adalah Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang. Di zaman pemerintahan ini, PAS berjaya meluluskan Enakmen Jenayah Syariah dan beberapa konsep pemerintahan Islam seperti Unit Hisbah bagi melengkapi ciri-ciri pemerintahan Islam. Walaupun tidak berjaya diimplementasikan secara sempurna, ia adalah komitmen yang bersungguh daripada PAS untuk menzahirkan keindahan pemerintahan berteraskan Islam.

Bukan itu sahaja, kesungguhan PAS untuk mengutamakan rakyat apabila PAS membuktikan bahawa negeri yang memiliki kekayaan minyak seharusnya dikembalikan kepada rakyat untuk dinikmati. Kerajaan Negeri Terengganu pada waktu itu berjaya menghapuskan satu-satunya tol iaitu di Jambatan Sultan Mahmud dan cukai pintu kediaman. Kecemerlangan pentadbiran Terengganu ini dicemburi Kerajaan Pusat yang akhirnya menarik hak royalti petroleum sebanyak RM1 bilion setahun itu.

Corak kehidupan bekas Menteri Besar Terengganu Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang pun tidak sedikit pun berubah walaupun 5 tahun memerintah negeri. Berbanding menteri besar negeri-negeri lain, bukan 5 tahun, hanya beberapa bulan sahaja mampu mengaut kekayaan menakjubkan.

Rakyat negeri Terengganu melakukan tindakan bijak ketika PRU14 baru-baru ini apabila mengembalikan semula pemerintahan negeri daripada BN kepada PAS. Ini kerana rakyat telah melihat dengan mata dan merasai sendiri pengalaman mereka ketika di bawah pemerintahan BN dan PAS.

Kini, YAB Dr Ahmad Samsuri Mokhtar sebagai Menteri Besar yang berlatar belakangkan profesional merupakan seorang yang pakar dalam bidang kapal angkasa dan penerbangan memimpin negeri. Sekalipun beliau bukan seorang ulamak, ia satu bukti bahwa PAS tidak pernah mengkesampingkan golongan profesional yang turut dipilih memimpin negeri yang kaya sumber asli ini.

Hanya baru 50 hari Terengganu dipimpin oleh PAS, kerajaan pimpinan YAB Dr Shamsuri berjaya melaksanakan sebahagian daripada 20 manifesto PAS Terengganu pada PRU14 lalu.

Antara pencapaian tersebut:

1. Mengembalikan semula tanah rakyat yang dirampas zaman pemerintahan BN
2. Menganugerahkan lot tanah kediaman untuk pasangan baru kahwin
3. Karnival kahwin percuma bagi meringankan beban rakyat dan galakkan berumahtangga
4. Air percuma 20 meter padu untuk golongan miskin
5. Menghapuskan cukai pintu kediaman

Insya Allah tidak lama lagi semua janji manifesto akan disempurnakan oleh kepimpinan YAB Dr Samsuri.

Maka ini adalah satu gambaran jelas bahawa propaganda dogma dan persepsi melalui dakyah "orang kafir yang Jujur lebih baik daripada Muslim yang korup" perlu dibuang sejauhnya dan jangan lagi dimomokkan dalam pemikiran rakyat negara ini dan umat Islam khasnya.

Di negara ini bukan ada dua pilihan sahaja samada di antara Umno-BN dan PH, tetapi di tengahnya PAS yang mampu menterjemahkan Islam sebagai ad-deen dalam kehidupan bernegara dan masyarakat dengan lebih baik sebagai bukti adanya Muslim Beriman Yang Jujur, Beramanah, Telus dan Cekap.

Ayuh rakyat Malaysia yang bijak, kita kembalikan Islam yang pernah menguruskan kehidupan manusia dengan hebat sebelum ini.

Islam Adalah Penyelesaian Terbaik
Sejahtera Bersama Islam

Muhammad Najhan Halim
Setiausaha Dewan Ulamak PAS Negeri Selangor/Pengarah Jabatan Penerangan PAS Pusat
6 Julai 2018/23 Syawal 1439 – HARAKAHDAILY 6/7/2018

DALAM kemeriahan umat Islam menyambut Syawal, masyarakat turut dikejutkan dengan pelbagai berita menyedihkan seperti bayi yang dicampak dari tingkat dua serta kes rogol anak yang melibatkan ayah tirinya sendiri.

Anak merupakan kurniaan serta amanah Ilahi. Atas alasan apa sekalipun, amanah ini perlu dijaga sebaik mungkin dan dididik menjadi generasi masa depan yang cemerlang.

Menurut rekod Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 115 kes buang bayi dilaporkan tahun lepas sepanjang 2017 dengan negeri Selangor mencatatkan kes tertinggi.

Statistik yang dikeluarkan oleh Bahagian Siasatan Jenayah Seksual Wanita dan Kanak-Kanak, Polis Diraja Malaysia Bukit Aman mendedahkan bahawa 89 peratus jenayah rogol di seluruh negara berlaku dalam rumah dan perogolnya dikenali mangsa sendiri.

Dewan Muslimat PAS Malaysia memandang berat terhadap realiti isu masalah sosial yang semakin membimbangkan ini.

Islam menawarkan solusi terhadap permasalahan yang berlaku dengan mengubati dari akar sebelum menjalar serta mencegah sejak awal. Penerapan nilai-nilai Islam dan pengamalan cara hidup Islam secara menyeluruh serta tidak hanya ritual, mampu mendidik masyarakat dengan perilaku yang baik, bertanggungjawab serta memelihara batasan individu.

"Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya." [Maksud Q:S. An-Nisa': 59]

Selain itu, semua pihak juga perlu bergerak secara holistik termasuk kementerian yang terlibat, badan-badan bukan kerajaan (NGO), di samping peranan ibu bapa serta guru yang membentuk acuan anak-anak. Pembentukan institusi keluarga yang menitikberatkan keseimbangan sahsiah serta didikan agama juga perlu diberi perhatian.

Dasar sistem pendidikan negara turut perlu disemak agar wawasan melahirkan generasi masa depan yang cemerlang akademik juga perlu seiring dengan kecemerlangan akhlak dan sahsiah diri.

Nuridah Mohd Salleh
Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia
29 Jun 2018 / 15 Syawal 1439 – HARAKAHDAILY 29/6/2018