Zahid cuba raih populariti menjelang rombakan kabinet

ANIS NAZRI | 02 September 2014

IMAGE

MENURUT Mahfuz, sememangnya Zahid memang ingin naik lebih tinggi dalam kabinet BN, bagaimanapun dibantah oleh ramai pihak.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Malaysia must not become an authoritarian state

Christopher Leong, President, Malaysian Bar | 02 September 2014

The Malaysian Bar is heavily critical of the recent spate of arrests under the Societies Act 1966 and prosecutions under the Sedition Act 1948 and Penal Code.  The raft of arrests and prosecutions...

Labelkan juga botol arak

Syed Abdullah Syed Osman .

Bagi penghisap rokok yang tegar, sudah tentu kita dapati setiap kotak rokok ada dicatatkan amaran tegas bahawa merokok akan menjuruskan diri untuk mendapat berbagai penyakit kronik saperti jantung tersumbat dan kanser yang boleh membawa maut.

Saya cadangkan supaya setiap botol arak yang dijual dipasaran juga diletakkan label amaran saperti, meminum arak boleh mendatangkan berbagai penyakit terutama jantung dan limpa. Di samping itu, letakkan juga bahawa arak adalah diharamkan oleh agama Islam serta catatkan juga bahawa arak adalah umpama kencing syaitan dan sesiapa juga umat Islam yang meneguknya, tidak diterima segala amalannya selama 40 hari serta dalam masa yang sama hilang imannya semasa meneguknya.

Dalam pada itu, diharap pihak JAKIM yang mengendalikan hal-ehwal logo Halal hendaklah lebih serius lagi apabila memantau dan membuat penyelidikan untuk memastikan segala makanan sama ada yang diimport atau makanan tempatan yang diproses din egara ini benar-benar halal. Hal ini kerana banyak kali saya terbaca dan mendapat sumber maklumat daripada Persatuan-Persatuan Pengguna Islam di negara ini bahawa masih lagi banyak makanan yang diragui halal haramnya kerana mengandungi lemak babi.