Umno BN melatah slogan 'Satu Undi Tolak GST'

SALMIYAH HARUN|FOTO WAN ZAHARI | 27 April 2015

IMAGE

PEMILIHAN slogan itu menepati kehendak rakyat bukan sahaja di Rompin bahkan seluruh negara yang terbeban dengan pelaksanaan GST.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Asean must end Myanmar crisis

Mohd Azmi Abdul Hamid, MAPIM | 26 April 2015

Malaysian Consultative Council of Islamic Organization (MAPIM) calls  on leaders of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) countries to act concretely and halt the continuing tragedy of...

Labelkan juga botol arak

Syed Abdullah Syed Osman .

Bagi penghisap rokok yang tegar, sudah tentu kita dapati setiap kotak rokok ada dicatatkan amaran tegas bahawa merokok akan menjuruskan diri untuk mendapat berbagai penyakit kronik saperti jantung tersumbat dan kanser yang boleh membawa maut.

Saya cadangkan supaya setiap botol arak yang dijual dipasaran juga diletakkan label amaran saperti, meminum arak boleh mendatangkan berbagai penyakit terutama jantung dan limpa. Di samping itu, letakkan juga bahawa arak adalah diharamkan oleh agama Islam serta catatkan juga bahawa arak adalah umpama kencing syaitan dan sesiapa juga umat Islam yang meneguknya, tidak diterima segala amalannya selama 40 hari serta dalam masa yang sama hilang imannya semasa meneguknya.

Dalam pada itu, diharap pihak JAKIM yang mengendalikan hal-ehwal logo Halal hendaklah lebih serius lagi apabila memantau dan membuat penyelidikan untuk memastikan segala makanan sama ada yang diimport atau makanan tempatan yang diproses din egara ini benar-benar halal. Hal ini kerana banyak kali saya terbaca dan mendapat sumber maklumat daripada Persatuan-Persatuan Pengguna Islam di negara ini bahawa masih lagi banyak makanan yang diragui halal haramnya kerana mengandungi lemak babi.