Mahathir, saksikan kerja kamu semasa berkuasa dahulu

HARAKAHDAILY | 12 Julai 2014

IMAGE

MENGENAI Johor Baharu itu, beliau menyatakan kalau kata-kata semangat ‘Melayu tidak akan hilang di dunia’ itu sudah tidak boleh dipakai lagi, kerana ‘Melayu akan hilang dunianya’.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Gaza: Must the world only watch?

Mohd Azmi Abdul Hamid, MAPIM President | 11 Julai 2014

The Malaysian Consultative Council of Islamic Organizations (MAPIM) calls on the world community to wake up and respond to the atrocities being committed in Gaza , which is now being witnessed again...

Mengaku Melayu Islam, tetapi...

Melayu Prai .

Memang mengejutkan, tetapi itulah kenyataan. Saudara Islam kita yang bekerja di MSM (Malayan Sugar Manufacturing), syarikat gula milik FELDA di Perai hanya dibenarkan Solat Jumaat selang seminggu.

Amat menyedihkan, syarikat ini yang berada di bursa saham, semua pengarah adalah Melayu, dan FELDA pemegang saham terbesar masih tidak mampu memberi kan pekerjanya hak menunaikan tanggung jawab agama.

Tidak hairanlah tiada keberkatan dalam syarikat FELDA ini. Keuntungannya merosot. Malah menurut sumber, syarikat bakal kehilangan kontrak membekal gula pada syarikat antarabangsa kerana gagal mematuhi standard kebersihan. Nama syarikat bakal terjejas teruk. Tetapi pekerja seperti mengharapkan perkara itu berlaku kerana ingin menghukum FELDA yang gagal memberi mereka hak Solat Jumaat, jauh sekali membela kebajikan mereka.

Sama-samalah kita berdoa pengarah-pengarah yang berbangsa Melayu di sana terbuka pintu hati mereka untuk memberi hak kepada bangsa mereka sendiri menunaikan tanggung jawab agama. Moga korporat-korporat Melayu faham akan pentingnya unsur keberkatan dalam mencari rezeki yang halal.