Macam betul telahan, BN bertanding pasti akan kecoh

KHAIRIL ABDUL RAHIM | 28 April 2015

IMAGE

APABILA PRK Chempaka dan Penanti (2009) tidak disertai BN, tiada insiden ‘panas’ sehingga mendapat pujian daripada SPR dan pihak PDRM.      

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Msia must spearhead ASEAN free-nuclear-energy zone

Abdulhadi Khalid, Secretary-General, Anak Malaysia Anti Nuklear | 27 April 2015

The 11th Malaysia Plan (11MP) will be tabled in Parliament in the upcoming session in May. This will outline the government’s programmes and policy shifts for the next 5 years. In line with ETP,...

Mahasiswa perlu fikir semula tanding PRU

Bekas graduan .

Kejadian samseng Umno mengepung pelajar universiti yang berkempen di Pekan, Pahang bukanlah kes terpencil. Sebelum itu, telah banyak kali kejadian yang hampir serupa berlaku dan selagi Umno-BN berkuasa kejadian yang sama mungkin berulang.

Parti pembangkang khususnya PAS telah melalui kejadian seumpama ini sejak sebelum merdeka lagi. Malah dengan pelbagai bentuk dan rupa termasuklah diugut, ditukar tempat kerja dan sebagainya.

Perlu diingatkan bahawa sebaik sahaja anda mengisytiharkan untuk menjadi oposisi kepada kerajaan khususnya Umno-BN, maka bersedialah dari segi mental dan fizikal untuk menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan.

Oleh sebab itulah, PAS pernah melarang muslimatnya terbabit sebagai calon kerana wujudnya ancaman dan tiada jaminan keselamatan. Dalam hal ini, saya berpendapat, amat wajar mahasiswa menangguh dulu hasratnya untuk menentang Datuk Seri Najib dalam PRU yang akan datang. Dibimbangi akan berlaku  kejadian yang lebih buruk lagi.

Dalam suasana politik yang tidak matang pada hari ini, adalah lebih elok mahasiswa menumpukan usaha membantu Pakatan Rakyat menumbangkan Umno-BN. Suasana pilihan raya yang matang dan aman hanya bakal diperoleh jika Umno-Bn berjaya ditumbangkan dan kerajaan baru membetulkan kembali segala macam pencabulan demokrasi yang berlaku sebelum ini.