Macam betul telahan, BN bertanding pasti akan kecoh

KHAIRIL ABDUL RAHIM | 28 April 2015

IMAGE

APABILA PRK Chempaka dan Penanti (2009) tidak disertai BN, tiada insiden ‘panas’ sehingga mendapat pujian daripada SPR dan pihak PDRM.      

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Msia must spearhead ASEAN free-nuclear-energy zone

Abdulhadi Khalid, Secretary-General, Anak Malaysia Anti Nuklear | 27 April 2015

The 11th Malaysia Plan (11MP) will be tabled in Parliament in the upcoming session in May. This will outline the government’s programmes and policy shifts for the next 5 years. In line with ETP,...

Tolonglah kami!!!

Pegawai khidmat pelanggan .

Saya seorang kaki tangan Kerajaan Persekutuan yang merasa teraniaya dengan kewujudan Pusat Panggilan 1Malaysia atau 1MOCC ini merupakan satu projek 'National Flagship' dibawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan yang boleh diaksess menggunakan 1 nombor rujukan tunggal 03-8000 8000.

Hal ini kerana kami para pegawai khidmat pelanggan telah di serap/ dipindahkan dari jabatan masing-masing dan diserap ke Mampu, Jabatan Perdana Menteri. Tetapi kebajikan kami diabaikan!

Bayangkan kami yang kebanyakan telah berumahtangga, beranak pinak. Ada yang terpaksa berulang dari Tanjung Malim, Perak, dari kawasan pedalaman di Selangor, dan lain-lain kawasan yang jauh untuk ke Cyberjaya. sudahlah tiada rumah/ kuarters disediakan, tiada elaun diberi, diberi waktu kerja syif pula! Kami benar-benar rasa teraniaya.

Saya dan kawan-kawan yang lain telah mengadu ke pihak atasan di Mampu namun tidak diendahkan. Kami juga telah mengemukakan aduan ke Cuepacs, tapi tidak dilayan! Hendak meletakkan jawatan, kami punya komitmen, punyai hutang piutang yang terpaksa dibayar!

Tolonglah kami!!!