Johor: Kerisauan Tun Mahathir sudah terlambat

MUHAMMAD FAIZAL | 11 Julai 2014

IMAGE

MENURUT Salahuddin, Dr Mahathir sepatutnya melahirkan kerisauan itu sewaktu beliau masih menjadi Perdana Menteri lagi.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Gaza: Must the world only watch?

Mohd Azmi Abdul Hamid, MAPIM President | 11 Julai 2014

The Malaysian Consultative Council of Islamic Organizations (MAPIM) calls on the world community to wake up and respond to the atrocities being committed in Gaza , which is now being witnessed again...

Jangan pandang ringan isu daging kuda

SM Mohamed Idris .

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa rakyat Malaysia supaya tidak memandang ringan isu daging kuda yang menggegarkan Eropah baru-baru ini dan tidak memakan produk daging terutama sekali, burger, salami, sosej dan daging dalam tin sehingga pihak berkuasa  memberikan jaminan bahawa daging itu bebas daripada sebarang bentuk pencemaran.

 

Kementerian Pertanian, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi perlu bekerjasama dan memantau semua produk daging termasuk makanan segar, yang diproses dan yang ditinkan yang masuk ke negara ini.

 

Produk daging perlu diuji untuk menghapuskan kebimbangan berhubung pencemaran dan hasil ujian yang dibuat  mestilah didedahkan kepada umum.

 

CAP juga menggesa Kerajaan Malaysia dengan segera menubuhkan Agensi Pusat Pengesahan Makanan bagi membolehkan semua makanan yang diimport menjalani pemeriksaan dan ujian yang lebih ketat sebelum dijual di negara kita.

 

Penulis ialah Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang.