Isu Rohingya bukan hanya agama tetapi kemanusiaan

HAZAYANI ZAKARIA | 26 Mei 2015

IMAGE

WALAUPUN penduduk Pantai Timur penganut Islam, kita menerima pendatang Vietnam yang bukan Islam kerana roh Islam ada dalam jiwa orang Islam.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Rohingya – Will the chairman of ASEAN please stand up?

Harakahdaily | 24 Mei 2015

The issue of the suffering and persecution of the Rohingya in particular and the Muslims of Myanmar (Burma) in general has been a very long one. In fact discrimination and persecution against Muslims...

Korea lancar roket - apa reaksi Amerika?

Muhammad Nuruddin Bashah .

Council on Foreign Relation melalui daily news letter menyiarkan kejayaan Korea Utara menunjukkan belangnya pada 12 Disember 2012. Walaupun menerima amaran antarabangsa, Korea Utara berjaya juga melancarkan roket jarak jauh (Yonhap). Ujian simulasi  teknologi peluru berpandu jarak jauh ini melanggar resolusi 2009 PBB yang mengharamkan Pyongyang daripada ujian peluru berpandu balistik.

Walaupun alasan Korea Utara bahawa  satelit cuaca telah diletakkan di orbit, tetapi  Amerika Syarikat mengutuk pelancaran sebagai "sangat provokatif" manakala Jepun dipanggil untuk mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan (JapanTimes), walaupun sekatan lanjut sukar kerana  China, sekutu utama Korea Utara, dijangka untuk menentang mereka.

Korea Utara telah berjaya melancarkan roket pada hari Rabu,didakwanya bertujuan  meletakkan satelit cuaca ke orbit, telah dilabelkan oleh Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun sebagai ujian teknologi yang  boleh menyampaikan kepala peledak nuklear yang mampu mencecah  sejauh benua Amerika Syarikat.

“Rejim Korea Utara adalah sememangnya tidak stabil dan disyaki sudah mempunyai sebuah peranti nuklear, pilihan Barat untuk respons kepada tindakan provokatif Pyongyang itu - yang peluru berpandu terbaru melintasi  Pulau  Okinawa sebelum jatuh ke perairan luar di Filipina masih dingin. Korea Utara mempunyai sejarah yang panjang berkongsi teknologi nuklear dan peluru berpandu dengan Iran," tulis Con Coughlin untuk Telegraph.

Kata Williamson Lucy untuk BBC pula, pelancaran satelit Korea Utara sebenarnya untuk menutup program jarak jauh peluru berpandu, direka untuk membangunkan senjata yang boleh menyerang Amerika Syarikat, jelas Amerika dalam nada paranoid.

Hanya itu respon Amerika? Washington dikatakan akan menekan  resolusi Majlis Keselamatan PBB mengutuk Korea Utara yang telah  melancarkan roket pada Rabu lepas , demikian menurut salah seorang pegawai pentadbiran kanan kepada  CNN.

Bagaimana jika itu tindakan Negara Islam? Hamas contohnya. Apa tindakan Amerika jika Hamas mencuba roket jarak dekatnya seperti itu walaupun fakta terkini mendapati jarak roket Hamas telah meningkat 2 kali ganda daripada 40 km kepada 90 km?

Bagaimana pula dengan kempen Amerika terhadap Iraq pada tahun 2003 dahulu sedangkan terbukti tiada langsung bayang senjata pemusnah massa di bumi Iraq. Malah dikejutkan kini Amerika menyeludup kira-kira 3,000 tenteranya ke Iraq semula sedangkan mereka telah mengeluarkan majoriti tenteranya pada tahun 2011 yang lalu.

Malah Bush sendiri mengaku bahawa tiada WMD berpangkalan di Iraq! Dalam video youtube pengakuannya, ramai rakyat Amerika sendiri memaki hamun tindakan beliau.

Korea Utara penganut ajaran Komunis. Komunis adalah projek besar Yahudi sedunia untuk mencetus timbang tara kepada kegiatan kapitalisme mereka, agar dunia leka dalam Perang Dingin. Sebenarnya tidak wujud perang antara blok melainkan watak-watak yang dipermainkan oleh pemodal yahudi.

Korea Utara adalah budak ciptaan yahudi juga. Maka tidak hairanlah Amerika hanya bermain wayang dengannya.

Demikian sejarah mengajar kita tatkala Hitler membina U-Boat, memecah perjanjian Versaile, menakluki Eropah, kenapa tidak diketuk sahaja kepala Hitler? Kenapa tidak dimusnahkan kilang-kilang U-Boat, tropedo dan persenjataan lain milik Jerman, kenapa dibiar mereka naik dan membuat kajian demi kajian dalam masa tidak sampai 5 tahun? Hitler jelas boneka ciptaan yahudi.

Saddam, belum sempat menjawab tuduhan telah diserang. Afghanistan belum terbukti wujudnya Osama telah dipadang jarak padang terkukur oleh Amerika.
Korea Utara sama seperti Jerman. Mereka bermain wayang. Sehebat mana pun latihan Korea Utara, Amerika tidak akan serang, hanya berbicara melalui lidah PBB sahaja. Inilah sandiwara dunia.