Kelantan fail injunksi ke atas Petronas

| .

(Husam bersama rakan-rakannya menunjukkan salinan injunksi yang difailkan hari ini)

 

KUALA LUMPUR: Kerajaan negeri Kelantan melalui Exconya, Datuk Husam Musa memfailkan permohonan ke mahkamah  bagi menyekat (injunksi) Petronas dari membuat sebarang bayaran royalti 5% yang sepatutnya dibayar kepada negeri itu.

Husam, peguam kanan, Tommy Thomas, memfailkan permohonan injunksi itu di Mahkamah Tinggi Jalan Duta hari ini.

Turut serta bersama beliau adalah ngo 'R' yang selama ini berkempen untuk mendapatkan hak rakyat negeri Kelantan itu.


Permohonan ini dibuat untuk menyekat Petronas dari terus mengeluarkan bayaran kepada mana-mana pihak hak yang sepatutnya diterima Kelantan berasaskan perjanjian yang dibuat antara Kelantan dengan Petronas di bawah Akta Pembangunan Petroleum, 1975 itu.

Latar belakang kesKelantan sedang menuntut bayaran tunai yang jumlahnya bersamaan dengan 5% nilai petroleum yang dijumpai dan diperolehi di pantai dan di luar pantai Negeri Kelantan berikutan daripada suatu Perjanjian bertulis dan Geran yang kedua-duanya bertarikh 9 Mei 1975 yang dimasuki di antara Kelantan dan Petronas.

Berikutan daripadaperjanjian ini, Petronas perlu membayar 10% bayaran tunai kepada 2 kerajaan bagi nilai petroleum yang didapati dan diperolehi di pantai dan di luar pantai melalui suatu formula spesifik yang telah dipersetujui oleh semua pihak.

Daripada 10% tersebut, 5% akan dibayar kepada negeri pengeluar minyak yang berkenaan, dan baki 5% dibayar kepada Kerajaan Persekutuan. Petronas menyimpan baki sebanyak 90%.

Namun sehingga hari ini Petronas gagal membuat bayaran itu walaupun mendapat petroleum dari dalam dan luar pantai Kelantan.

Akibatnya, pada 30 Ogos 2010, suatu Writ Saman dan Penyataan Tuntutan telah difailkan dalam guaman ini bagi pihak Kelantan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Petronas


Minta tahan


"Kerajaan Negeri hari ini memfaikan satu afidavit kehakiman bagi tujuan menyekat Petronas membuat apa-apa pembayaran yang sepatutnya dibayar kepada Kerajaan Kelantan daripada dibayar kepada Kerajaan Malaysia.

"Kita bimbang jika wang tersebut dibayar, apabila kita masih menang di Kelantan, Petronas tidak boleh lagi membayar wang tersebut," jelas beliau di lobi mahkamah.

Menurut beliau lagi yang mengaitkan kenyataan dari Pengerusi Petronas, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas pada tahun lepas yang mengatakan Petronas ada membayar kepada kerajaan persekutuan bahagian negeri-negeri dan kerajaan akan membuat pembayaran kepada negeri-negeri atas nama wang ehsan.

"Jadi oleh kerana masalah tersebut, pertikaian di antara Kelantan dan Petronas masih belum selesai di peringkat mahkamah.

"Atas sebab itu untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku pada hadapan kita memfailkan afidavit untuk menahan pembayaranm tersebut," sambung beliau lagi.

Tambah beliau lagi, selain dari penahanan tersebut pembayaran perlu dimasukkan ke dalam satu akaun khusus yang akan dikendalikan oleh pihak peguam mengikut arahan mahkamah.

Turut hadir di mahkamah adalah Presiden Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Hak pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (R), Nazri Deraman.

Share on Myspace