Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

Dunia Islam Masa Kini (Siri Ke-5)

Fikrah
Typography

(Teks transkrip dari Kuliah Dhuha (Siri Ke-5 Dunia Islam Masa Kini) oleh Presiden PAS di Dataran Ilmu KUIZM, Taman Melewar, Selangor pagi tadi yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

UJIAN dalaman dan luaran umat Islam

وَاتَّقُوا فِتْنَةً لَا تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خَاصَّةً ۖ  وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“(Firman Allah yang bermaksud) Dan takutlah, berwaspadalah kamu dalam menghadapi fitnah bencana yang tidak hanya menimpa orang-orang yang zalim sahaja. Dan ketahuilah sesungguhnya Allah itu sangat dahsyat balasan-Nya (sama ada di dunia ataupun di akhirat).”

(al-Anfal: 25)

Ayat ini adalah amaran Allah S.W.T kepada orang-orang yang beriman yang telah menganut Islam. Mereka menghadapi ujian kehidupan dunia yang mencabar keimanan mereka. Kerana kehidupan di dalam dunia ini penuh dengan cabaran. Bukan sahaja cabaran menghadapi musuh-musuh daripada luar, bahkan menghadapi ujian dalam diri sendiri, di kalangan umat sendiri.

Pernah diberi amaran oleh Rasulullah S.A.W dalam khutbah Haji Wada’, khutbah haji selamat tinggal yang diucapkan di Arafah, Muzdalifah dan Mina. Di antaranya sabda Rasulullah S.A.W:

لا ترجعوا بعدي كفارا، يضرب بعضكم رقاب بعض

“Jangan sekali-kali kamu menyeleweng selepas aku tidak ada lagi, (wafat). Sehingga kamu menjadi kufur, bunuh-membunuh, memancung di antara satu sama lain.”

Apa yang diberi amaran itu benar-benar berlaku di kalangan umat Islam. Berlakunya kekufuran sama ada kufur akidah, kufur iman, ataupun kufur nikmat yang diberi oleh Allah S.W.T. Puncanya berlakunya kejahilan agama di kalangan umat Islam. Di antaranya sabda Nabi S.A.W:

إن بين يدي الساعة ، أيامًا يرفع فيها العلم، وينزل فيها الجهل، ويكثر فيها الهرج

“Sebelum berlakunya hari kiamat itu, berlakunya perkara-perkara hari-hari yang sangat menggoda kamu. Dihilangkan ilmu, tersebarnya kejahilan, dan berlakunya peperangan sesama sendiri.”

Bukan sahaja kita menyaksikan peperangan yang berlaku di negara Arab pada hari ini. Negara yang bangsanya berbahasa al-Quranul Karim, berbangsa Nabi Muhammad S.A.W, berlaku belum daripada bangsa-bangsa lain yang menganut Islam. Puncanya ialah kerana kejahilan dalam perkara agama. Namanya Arab tapi jahil agama. Apa lagi yang bukan Arab.

member login