Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

Islam yang memerintah

Fikrah
Typography

(Teks transkrip dari Ceramah perasmian Markaz Besar Dun Alur Limbat oleh Presiden PAS di Kampung Gong Kiat, Kuala Terengganu semalam yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

ISLAM yang dibawa oleh pendakwah di negeri kita ini Islam yang sempurna, Islam yang memerintah negara, bukan sahaja Islam yang memerintah masjid. Adanya kerajaan-kerajaan Islam, di Melaka. Dan khusus bagi Negeri Terengganu, ada batu bersurat, contoh dia duduk di Bulatan Ladang. Di atas batu bersurat ini ditulis Undang-undang Islam. Menandakan bahawa ada kerajaan yang memerintah dengan Islam sehingga Islam menguasai Alam Melayu daripada Champa di Kemboja sehinggalah Filipina Kepulauan Indonesia bukan sahaja di tempat kita, itulah Wilayah Islam.

Kemudian penjajah datang mengambil kesempatan daripada kelemahan pemerintahan Islam yang berpusat di negara Arab dan di Turki. Mereka menakluk kawasan kita bermula dengan Portugis menakluk Melaka tahun 1511. Di mana orang-orang Islam menentang penjajah Portugis, mari Belanda, orang Islam lawan Belanda. Mari British, orang Islam lawan British sehingga melibatkan umat Islam di seluruh pulau Nusantara.

Kerana itulah di Tanah Melayu ini ada orang Jawa, ada orang Bugis, ada orang Banjar, ada orang Minang, ada macam-macam puak daripada Kepulauan Indonesia duduk di Tanah Melayu. Mereka mari ke sini bukan untuk tanam nyior, tanah negeri mereka luas. Bukan untuk ke laut, ikan di tempat mereka banyak lagi daripada tempat kita. Mereka mari di sini ialah untuk menentang penjajah.

Ramai yang mati syahid, bukan sahaja ulama, rakyat, termasuk Raja-raja mati syahid menentang penjajah. Sehinggalah penjajah bertapak di sini dan menguasai melalui perniagaan, Syarikat Hindia Belanda, Syarikat Hindia British.

Maka kumpulan Islam menubuhkan Parti Sarekat Islam tahun 1908 di Indonesia. Al-Marhum Tok Guru Haji Abdul Rahman Limbong adalah ahli pelayaran. Mereka berlayar di Kepulauan Nusantara ini. Mereka terlibat di dalam Parti Sarekat Islam. Maka ditubuhkan cawangan Sarekat Islam di Terengganu, di Pahang, Perlis, Kedah. British mengharamkan Sarekat Islam kerana mereka kata ini ialah perjuangan politik untuk mendirikan semula kerajaan Islam. Diharamkan Sarekat Islam. Dalam tahun 40-an ditubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya, diharamkan oleh British. Tahun 1951 ditubuhkan Persatuan Islam Se-Tanah Melayu PAS. Tujuannya ialah untuk mengembalikan pemerintahan Islam.

member login