Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

Pergaulan bebas lelaki perempuan perancangan orientalis

Fikrah
Typography

SOALAN: Ada pihak yang mengatakan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dalam masyarakat kita sekarang berpunca dari sistem persekolahan di negara kita yang rosak sehingga condong kepada unsur kebaratan, sehingga lelaki dan perempuan boleh berkenalan dengan bebas di sekolah-sekolah ketika di peringkat remaja lagi. Bagaimana pandangan Ustaz dalam hal ini?

Jawapan: Ini juga satu masalah besar yang kita memang sudah tidak boleh hendak bendung. Masalah yang kita tidak perasan bahawa ini adalah masalah. Kita ingat tiada masalah, tetapi yang sebenarnya ini adalah satu masalah, iaitu berkenalan antara lelaki dengan perempuan.

Dalam hal ini, terdapat 3 jenis perkenalan. Ini pula tertakluk kepada tiga peringkat umur. Yang pertama, sebelum daripada zaman sepatutnya berkahwin iaitu masa remaja. Kedua, zaman yang sepatutnya berkahwin. Ketiga, zaman selepas daripada bertunang. Orang perempuan pula ada 3 keadaan. Pertama, masa dia sudah bertunang. Kedua, masa belum bertunang. Ketiga, masa dia masih budak-budak remaja lagi.

member login