Solat hajat, munajat khusus buat Rohingya hari ini

HARAKAHDAILY | 23 Mei 2015

IMAGE

SOLAT Hajat dan Munajat itu diadakan hari ini, 23 Mei bersamaan 5 Syaaban, selepas Solat Maghrib bertempat di markaz, surau, masjid kawasan masing-masing.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Beaten and starving, some Rohingya flee boats, return to camps

Reuters | 21 Mei 2015

SAY THA MAR GYI, Myanmar (Reuters) - Scores of Myanmar's minority Rohingya Muslims are paying off people smugglers and returning to the squalid camps they used to live in after being held for months...

Mengapa bomoh tak jadi calon?

Subky Latif .

BETAPA bomoh berperanan dalam politik di Malaysia seolah-olah asam garam bagi UMNO dan kerajaan.

 

Media telah membangkitkan semula peranan bomoh menjelang  PRU13 betapa masing-masing cuba mendapatkan khidmat nasihat bomoh bagi menjadi calon. Kononnya bomoh telah membantu ramai orang untuk berjaya dalam politik.

 

Mengapa Perdana Menteri Najib terlalu payah untuk mengadakan PRU13 kononnya tidak mendapat lampu hijau dari para bomoh. Adakah betul?

 

Tiada yang mustahil kerana kerana hubungan UMNO dengan pemimpin dan ahli-ahlinya dengan dukun dan bomoh adalah rapat, malah masing-masng ada bomoh khas jadi penasihat.

 

Persaingan untuk menjadi calon di kalangan ahli adalah hebat. Politik wang untuk menjadi ketua cawangan dan ketua bahagian tidak memadai. Orang yang mampu memperniagakan orang memang ramai. Duit banyak. Jawatan pula tidak sebanyak orang yang hendak bertanding. Maka bomohlah penasihat penentu.

 

Era Najib mengutarakan transformasi calon boleh menang,  pemegang jawatan dalam parti pun belum tentu boleh jadi  calon. Siapa yang boleh bertanya Najib mengapa seseorang dikatakan calon boleh menang  atau tak boleh menang. Maka khidmat bomoh jadi rujukan terakhir supaya masing-masing disukai oleh Najib  dan isterinya.

 

Najib sendiri tidak cukup kalau isterinya tidak  tertarik. Maka nasihat bomoh amat penting supaya isteri Najib perkenan.

 

Malah sejak zaman Tunku Abdul Rahman Putra lagi bomoh sudah berperanan. Bila tarikh pilihanraya, kononnya Tunku tanya bomoh. Memang Tunku mendapatkan nasihat Mufti Pulau Pinang, datuk Tun Abdullah Badawi iaitu Haji Abdullah Fahim untuk menentukan  tarikh kemerdekaan. 31 Ogos     1957 diberi oleh mufti itu.

 

Malah pada malam setiap pilihanraya, Tunku dikatakan memakai baju khas yang sama. Adakah ia juga nasihat bomoh.

 

Kata Tan Sri Abdullah Kok Lanas dalam tulisannya orang UMNO jumpa bomoh untuk jadi calon, exco malah jadi menteri. Seolah-olah bomoh itu besar  sangat pengaruhnya.

 

Jika bomoh dapat membantu orang untuk menjadi calon, jadi wakil rakyat,  exco dan menteri apakah dukun itu sendiri tidak terfikir supaya mereka saja jadi calon?

 

Mengapa bomoh tidak berpakat sama sendiri mereka saja jadi  calon di tempat masing-masing? Daripada memberi peluang kepada orang, apa salahnya mereka sendiri merebut peluang itu. Biar semua MP terdiri dari bomoh dan semua ADUN bomoh belaka.

 

Bomoh boleh buat parti sendiri atau bomoh juga boleh menggunakan UMNO yang ada. Mereka tidak perlu  guna politik wang dan tidak perlu lobi sesiapa.  Mereka gunakan saja ilmu bomoh masing-masing untuk menjadi ketua cawangan dan ketua bahagian.

 

Biarkan orang UMNO bersusah payah buat kerja mencari penyokong dan bila mereka datang jumpa bomoh, bomoh jampi supaya mereka tidak terpilih sebaliknya bomoh gunakan ilmu itu untuk menaikkan dirinya.

 

Bagi memastikan kuasa orang  Melalyu tidak terhakis, bomoh boleh gunakan kepakarannya bertanding di kerusi ramai Cina. Biar calon DAP dan MCA kalah supaya kawasan itu berwakil rakyat bomoh Melayu.

 

Sekarang orang UMNO amat susah hati  dengan DAP. Kali ini bomoh Melayu Pulau Pinang bertanding dengan Lim Guan Eng dan Karpal Singh. Bomoh Ipoh pula lawan Lim Kit Siang.

 

Dari bomoh diperalatkan oleh orang UMNO, baiklah bomoh sendiri rebut peluang itu. Biar bomoh jadi Perdana Menteri dan Menteri Besar.