Mahathir, saksikan kerja kamu semasa berkuasa dahulu

HARAKAHDAILY | 12 Julai 2014

IMAGE

MENGENAI Johor Baharu itu, beliau menyatakan kalau kata-kata semangat ‘Melayu tidak akan hilang di dunia’ itu sudah tidak boleh dipakai lagi, kerana ‘Melayu akan hilang dunianya’.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Latest round of attacks on Gaza condemned

Dato Dr Musa Mohd Nordin, Chairman, Viva Palestina Malaysia | 12 Julai 2014

On the morning of 8 July 2014, Israel unleashed yet another sequel of attacks on Gaza - Operation Protective Edge. Like its predecessor, Operation Cast Lead (2008/2009) and Operation Pillar of...

Wasatiah bukan untuk Najib dan BN

Subky Latif .

WASATIAH yang Najib perkenalkan sekarang adalah ganti Islam Hadhari yang sudah lenyap bersama perginya Tun Abdullah Badawi. Adakah wasatiah juga akan menerima nasib seperti Islam Hahdari?

 

Kalau Najib juga mengikut jejak Abdullah Badawi, maka pelepah wasatiah tidak boleh ketawa apa pelepah Islam Hadhari di bawahnya gugur. Ia pun akan gugur sama.

 

Mahathir adalah orang yang terlalu banyak slogan retorik. Semuanya sudah jadi pelepah bawah kecuali satu iaitu Wawasan 2020. Lepas tahun 2020 nanti ia pun mampus seperti Menteri Idris Jala pernah kata Malaysia mungkin muflis setahun sebelum tahun 2020 jika subsidi diteruskan.

 

Wasatiah kini menjadi tema bermacam perkara termasuk sambutan Maulud Rasul sekarang.

 

Ia adalah ajaran Islam yang terbaik kerana maksud kesederhanaannya itu adalah apa yang Allah tuntut dan apa yang Nabi SAW ajar dan laksanakan.

 

Tetapi  ia bukan Perdana Menteri Najib dan UMNO yang hendak melaksanakannya kerana sejak merdeka hingga sekarang, kerajaan yang bertulang belakangkan UMNO itu tidak tahu bersederhana dan bukan sekadar tiris di sana sini bahkan bocor di mana-mana.

 

Sejak zaman Tun Razak sampailah ke masa Dr. Mahathir, semua projek kerajaan main juta-juta hatta terhadap benda-benda yang kecil. Sejak zaman Abdulah Badawi, ia sudah  tidak main-main juta-juta lagi.  Bilion sana bilion sini.

 

Untuk semua masa, baik zaman juta mahu pun zaman bilion, tiadalah ia mencerminkan kesederhanaan, bahkan berlelbihan, boros dan membazir. Tetapi masa itu mereka tidak ada kesedaran wasatiah  disebabkan tiada Jamil Khir, Masitah Ibrahim dan Abdullah Zain.

 

Maka sekarang mereka telah tiapkan kesederhanaan atau wastiah itu hingga Najib menjadikan ia termasuk dalam program transformasinya.

 

Agak payah UMNO yang sentiasa boros itu hendak diwasatiah justeru boros itu sudah menjadi darah daging orang UMNO. Tetapi bukanlah mustahil ia programkan sebagai transformasi yang Najib bawa itu.

 

Tetapi adakah Najib itu sendiri lahir dari generasi dan keluarga yang sederhana? Dia tiada pengalaman susah, bahkan tidak ada kehidupan sederana. Dia lahir, bersekolah  dan besar dalam suasana serba mewah dan dapat semua yang dia mahu. Amat payah latar belakang  semua ada itu hendak menyesuaikan diri dengan sesuatu baru baru yang dinamakan wasatiah.

 

Hanya pengalaman yang terpaksa dihadapi oleh  anak Saddam, anak Mubarak dan anak Ghadafi, bukan  saja mengajar mereka jadi  wasatiah, bahkan di bawah paras wasatiah.

 

Adakah Najib sesuah dengan kehidupan  wasatiah yang dianjurkannya? Belum dan tiada kemungkinan.

 

Pada ketika Najib bercakap tentang kesederhanaan, isterinya menerima hantaran cincin RM24 juta sebentuk. Ketika yang sama dia ratusan  ribu untuk majlis pertunangannya. Dari mana belanja itu datang tidak penting, tetapi bil yang diterima tidak langsung ada  wastiahnya.

 

Kita tidak mahu kata  apa  tentang untung syarakat membeli kapal selam Perancis sejumlah setengah bilion. Orang wasatiah tidak meluluskan untung sebesar itu. Qarun yang terkaya sepanjang sejarah manusia pun cuak dengan untung setengah bilion itu.

 

Bil bulanan kediaman Perdana Menteri dan cara berbalanja isterinya tidak langsung mencerminkan suasana wasatiah. Setiap  bajet yng dibentangnya, dan sambutan menyampaikan wang BR1M hampir sama  besar dengan jumlah BR1M setempat. Belum lagi disebut juta-juta yang dikatakan diberi kepada MP dan ADUN Pakatan yang melompat.

 

Wasatiah itu bukan untuk Najib. Tetapi boleh  diisi oleh Pakatan Rakyat yang sedang menuju Putrajaya sekarang. Ia boleh menyambung dan mengisi konsep wasatiah itu.