Kenyataan beri imej tidak baik kepada usaha Kelantan

USTAZ DATUK AHMAD YAKOB | 27 Mac 2015

IMAGE

LAPORAN bahawa Mesyuarat Majlis Raja-Raja menolak cadangan meminda Akta 355 yang perlu dipinda Kerajaan Kelantan bagi membolehkan pelaksanaan hudud adalah tidak benar dan berniat tidak baik.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

The 'real superman'

LanH, Lanh14@englishsection.com | 26 Mac 2015

WHILE visiting one of my daughters at her hostel in UIAM Kuantan, I noticed 'these beautiful phrases' written on its noticeboard. * When you have friends, don't expect your friends to fulfill your...

Laporan NTP bukti kerajaan hilang punca

.

 

 

Pembentangan Laporan Tahunan Pelan Transformasi Nasional (NTP) 2012 yang merangkumi Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) dan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) menjadi satu lagi bukti kelemahan kerajaan mengurustadbir ekonomi negara. Angka-angka besar yang dicanangkan ibarat tong kosong, kuat bunyinya, isinya tiada – sekadar mengabui mata rakyat mengenai prestasi sebenar kerajaan.

 

Hakikatnya, laporan tersebut melalui pengesahan firma audit terkemuka PriceWaterhouseCoopers (PWC) yang dilantik kerajaan sendiri menunjukkan penurunan ketara dalam unjuran jumlah Pendapatan Negara Kasar (GNI) tahun 2020 dari RM 129.5 billion pada tahun 2011 kepada RM 6.6 billion sahaja pada 2012.

 

Jumlah penempatan kerja baru dari projek-projek ETP pula turun mendadak dari 313, 741 pada tahun 2011 kepada 94,702 tahun lepas. Hatta jumlah penempatan kerja baru 2011 tersebut boleh dipertikai memandangkan KWSP cuma mencatat 224,182 pencarum baru bagi tempoh yang sama. Apatah lagi angka-angka 2011 ETP tidak pernah disahkan oleh PWC.

 

Maka timbul persoalan sejauh mana ETP relevan dalam pembangunan ekonomi negara? Dengan prestasi ETP yang sebegitu lemah, Keluaran Negara Kasar (GDP) negara terus meningkat dari 5.1% kepada 5.6% tahun lepas. GNI juga dilaporkan meningkat dari USD 9,900 pada tahun 2011 kepada USD 9,970.

 

Malah cukup sukar untuk mengaitkan peningkatan hasil negara kepada RM 207 billion berpunca dari perlaksanaan ETP memandangkan cuma 39 projek dilaksanakan sepanjang tempoh tahun lepas berbanding 129 projek tahun 2011.

 

Laporan 2012 ini bukan sekadar menunjukkan kerajaan semakin kehabisan punca untuk memajukan negara malah wajar untuk kita mempersoalkan kecekapan PEMANDU di dalam mengemudi ETP. Ini belum lagi mengambilkira jumlah hutang negara yang terus meningkat semata-mata untuk memastikan kelangsungan pelan transformasi kosong ini.

 

Apa yang pastinya, Laporan NTP 2012 ini menunjukkan pengaruh dorongan ETP di dalam memacu ekonomi negara semakin mengecil dan telah hilang relevannya. Maka untuk apa kita berbelanja RM 40 juta setahun bagi membiayai PEMANDU dan inisiatif-inisiatif syok sendirinya?

 

Memandangkan PM Dato Seri Najib Tun Abd. Razak sering mendakwa bahawa mandat beliau bergantung kepada prestasi transformasi yang beliau megahkan ini, maka laporan 2012 ini menjadi satu lagi bukti bahawa mandat beliau telah gagal.

 

Satu-satunya tindakan transformasi yang tinggal sekarang ini adalah pelan penukaran kerajaan secara aman dari BN-UMNO kepada Pakatan Rakyat di dalam PRU ke13 yang segera mendatang.

 

 

* Penulis adalah Ketua Pemuda Dewan Pemuda PAS Malaysia