Saham FGV jatuh, TH dan KWSP turut rugi

SALMIYAH HARUN | 27 Mei 2015

IMAGE

KEJATUHAN harga saham FGV pada 25 Mei 2015 menyebabkan enam pemegang saham utamanya kerugian hampir RM5.4 bilion.

PERISTIWA

Please update your Flash Player to view content.

ENGLISH SECTION

Please update your Flash Player to view content.

Rohingya – Will the chairman of ASEAN please stand up?

Harakahdaily | 24 Mei 2015

The issue of the suffering and persecution of the Rohingya in particular and the Muslims of Myanmar (Burma) in general has been a very long one. In fact discrimination and persecution against Muslims...

Pilihan raya: Hari kuasa rakyat

Abd Shukur Harun .

Pilihan raya dalam sebuah sistem demokrasi adalah cerminan suara rakyat, bukan lagi suara ‘anjing menyalak bukit’ kerana ia adalah suara berdaulat membawa kata putus rakyat.

 

Ini kata-kata yang penuh erti dari seorang intelektual ternama, Dr. Siddiq Fadhil yang ditegaskannya dalam Ucaptamanya di Konvensyen Pencerdasan Rakyat di Shah Alam minggu lalu.

 

Beliau menjelaskan, pilihan raya dalam sebuah sistem demokrasi adalah hari kebesaran kuasa rakyat dan ia perlu disambut dengan semangat hormat terhadap suara rakyat yang bukan lagi ‘suara anjing menyalak bukit’. Tetapi suara berdaulat yang membawa kata putus sebagi aktualisasi prinsip ‘rakyat adalah sumber kekuasaan’.

 

Demikian pandangan seterusnya oleh Dr. Siddiq Fadhil. seorang intelektual dan tokoh gerakan Islam yang tidak henti-hentinya menjadi pengamat kehidupan umat, khususnya sekitar politik dan keupayaannya mendambakan aspirasi rakyat.

 

Oleh kerana politik adalah mengenai kekuasaan maka pilihan raya yang menjadi elemen penting politik menuju kekuasaan, maka ia sangat perlu bersih dan telus dari semua segi, tidak dimanipulasi atau menjadi medan penipuan.

 

Kiranya berlaku penipuan, manipulasi dan tidak telus dalam sebuah pilihan raya maka harapan rakyat tentunya musnah justeru pilihan raya tidak lagi menjadi suara berdaulat membawa kata putus rakyat.

 

Adapun metafora Melayu, ‘anjing menyalak bukit’ jika direnung sangat dalam maknanya. Bukit menjadi simbol sebuah kekuasaan yang utuh dan tentunya seekor anjing atau sekumpulan anjing betapapun kuat salakannya, namun bukit atau lambang sesebuah kekuasaan tidak mungkin runtuh.

 

Tetapi suara rakyat melalui peti undi tentunya bukan suara anjing menyalak bukit. Ini kerana rakyat berkuasa memilih kerajaan yang hendak mengusurkan hal mereka tiap lima tahun sekali.

 

Oleh itu, dalam demokrasi pilihan raya, rakyat mempunyai hak menentukan kriteria kerajaan dan wakil rakyat yang hendak mereka pilih, iaitu kerajaan yang mampu memegang amanah, berintegriti, telus, menjauhi rasuah, kronisme dan pelbagai penyelewengan dan seumpamanya.

 

Dalam hal ini, Al-Quran, Hadis, serta kita-kitab ulama muktabar seperti Ilmu Khaldun, Ibnu Taimiyah, Imam Ghazali bahkan ulama ulung terkini seperti Dr. Yusuf Al-Qaradhawi, Wahbah Zuhaili dan lain-lain telah menggariskan bentuk-bentuk kerajaan beramanah yang dikehendaki Islam untuk digelar ‘Negara yang baik mendapat keampunan Ilahi’.

 

Di kalangan bukan Islam yang diberikan kefahaman Islam tentunya menerima konsep kerajaan berintegriti yang ada dalam Islam ini, justeru Islam adalah bersifat sejagat, terkini dan anjal.

 

Oleh itu pilihan raya adalah wasilah yang memberi ruang kepada rakyat memilih kerajaan yang mereka kehendaki. Rakyat mempunyai hak sepenuhnya membuat pilihan berdasaran kriteria yang disebutkan tadi. Ia mempunyai kuasa yang boleh menukar kerajaan dalam sebuah pilihan raya lima tahun sekali dan ia tentunya bukan ‘anjing menyalak bukit’.

 

Kemudian ada pula ingatan Dr. Siddiq Fadhil bahawa pilihan raya hanya akan benar-benar menjadi hari kuasa rakyat apabila rakyat benar-benat dapat menggunakan hak  demokratiknya dengan bebas dan cerdas, bijaksana dan penuh tanggungjawab.

 

Di sinikah terletak relevensinya gerakan pencerdasan rakyat untuk memungkinkan mereka membuat pertimbangan yang adil dan rasional, dan seterusnya menentukan pendirian serta pilihan yang tepat.
Dengan demikian barulah pilihan raya menjadi mekanisme demokrasi yang menghasilkan pemerintahan dari rakyat, oleh rakyat, untuk rakyat.

 

Ingatan Dr. Siddiq ini sangat wajar diberikan perhatian bahawa rakyat memerlukan suasana pencerdasan, bebas dan tidak dipengaruhi pelbagai elemen, kempen kotor yang dijuarai oleh samseng politik jalanan. Juga rakyat tidak dipengaruhi oleh kempen media yang sangat kotor, licik, yang bekerja siang dan malam untuk mengelirukan rakyat.

 

Dengan pencerdasan rakyat ini juga akan menolak kempen perkauman yang merbahaya dan juga kempen agama yang dipersempit yang beleh merosakkan keunggulan Islam itu sendiri. Kempen perkauman ini dilatari pelbagai elemen prejudis, kehilangan pertimbangan rasional, enggan berhujah secara ilmu, mengambil sikap keras dan menghempaskan toleransi dan seterusnya menafikan negara ini adalah sebuah negara masyarakat majmuk.

 

Inilah sebenarnya kekotoran menjelang pilihan raya di negeri ini yang sejak puluhan tahun rakyat tenggelam dengan keadaan ini, iaitu dihadapkan dengan situasi siapa yang banyak wang, pandai menggunakan kuasa dan pengaruh maka ia dipilih dalam pilihan raya.

 

Dr. Siddiq Fadhil  menyebut bahawa demokrasi hanya akan sihat dan subur di tengah masyarakat yang sedar, cerdas, jujur dan enlightened. Tetapi demokrasi akan mati, katanya, dengan oreintasi ala ke-kefir’aun-an yang mengekalkan kekuasaan dengan strategi membodohkan rakyat, seperti firmah Allah, “ (Dengan yang demikian) maka Fir’aun memperbodohkan kaumnya. Lalu mereka mematuhinya, sesungguhnya mereka itu adalah kaum yang fasiq – derhaka,” Surah Al-Zukhruf:54.

Ini pandangan Dr.Siddiq, di mana saya yakin, akan disetujui dan dikongsi bersama oleh rakyat prihatin yang mempunyai pandangan critical, mengetahui haknya, tidak berkepentingan dan sangat berhajat akan sebuah pilihan raya yang penuh demokratik.

 

Suasana terkini kelihatannya memihak kepada rakyat prihatin ini, terutama berdasarkan suara-suara yang terserlah dipelbagai media alternatif yang mahukan sebuah pilihan raya penuh demokratik. Namun sama ada ini hanya mimpi atau akan menjadi kenyataan, akan sama-sama kita saksikan nanti.