KEHARMONIAN dan keadilan yang mutlak adalah apabila Islam memimpin. Ini kerana Islam tidak memperjuangkan blok-blok bangsa yang disebut nasionalisme. Islam adalah agama yang meletakkan ketertinggian aqidah dan semua bangsa boleh bersama-sama Islam.

Penindasan perkauman berlaku apabila adanya sifat asabiyah jahiliyah dalam mempertahankan kronisme dan kebatilan sebagaimana di zaman arab jahiliyah. Penindasan kaum juga berlaku apabila berlakunya sifat melampau dan ekstrim ke atas sesuatu kaum seperti kelakuan Zionis Yahudi di Palestin serta adanya sifat dendam kesumat yang tidak berperikemanusiaan sebagaimana yang dilakukan oleh ektrimis Buddha di Myammar ke atas etnik Rohingya.

Sesungguhnya Islam hadir memimpin ummah dengan menyelesaikan kemelut pergaduhan dan perbalahan. Teras ukhuwwah dan penyatuan dijadikan dasar kehidupan bermasyarakat. Firman Allah SWT:

{وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا ۗ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ}

Maksudnya: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu daripada neraka itu. Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya.” [Aali-Imran: 103]

Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP) sangat kesal dengan cadangan kerajaan PH untuk meratifikasi ICERD di negara ini. Pihak kerajaan perlu mendengar bantahan rakyat bahkan hal ini turut mendapat tentangan hebat daripada pakar perlembagaan, pengamal undang-undang, para mufti dan NGO-NGO lain.

Mantan Ketua Hakim Negara, Tun Hamid dalam satu tulisannya menyebut: “Saya katakan, tujuan utama konvensyen itu hendak disahkan adalah kerana mereka mahukan keistimewaan yang diberikan kepada orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak itu, dihapuskan. Mereka tidak berkata dengan terus terang bahawa itulah tujuan mereka, untuk mengelak bantahan. Maka, mereka menuntut supaya Malaysia mengesahkan konvensyen berkenaan. Apabila Malaysia mengesahkannya, Perkara 153 dan dasar yang bersifat diskriminasi kaum yang telah dipersetujui sebagai balasan kepada persetujuan orang Melayu memberi kerakyatan kepada orang bukan Melayu, yang telah termaktub dalam Perlembagaan itu, akan terpaksa dimansuhkan.”

Sedangkan di Malaysia, perlembagaan yang sedia ada memberikan hak kepada kaum selain melayu sebagai warganegara dan boleh mendapat hak-hak sebagaimana warganegara lain seperti pekerjaan, bersuara, bahkan mencalon dan dicalonkan dalam pilihan raya.

Keharmonian antara kaum ini telah dicapai menerusi Kontrak Sosial sewaktu kemerdekaan. Ini menjadi bukti sekalipun perbezaan kaum, namun setiap kaum boleh mengamalkan kepercayaan dan adat budaya mereka tanpa sebarang gangguan.

Islam tidak pernah mendiskriminasi penganut agama lain apatah lagi kaum dan bangsa. Malah Islam sendiri menyuruh berbuat baik serta berlaku adil kepada golongan non muslim. Firman Allah SWT:

{لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ}

Maksudnya: “Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.” [Al-Mumtahanah: 8]

Adapun sikap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Waytha Moorthy yang membuat kenyataan memburukkan negara kita termasuklah tuduhan berlakunya diskriminasi kaum adalah tidak berasas.
Kenyataan yang tular melalui video berdurasi 2 minit lebih di media sosial itu wajar diambil tindakan segera. Kenyataan berkenaan jelas memburukkan nama baik negara dan suatu pengkhianatan kepada Malaysia tercinta.

Pihak DUPP juga menyeru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira anutan agama, bangsa dan politik untuk turun secara aman ke Dataran Merdeka pada 8 Disember 2018 (Sabtu) nanti bagi memberi teguran kepada pemimpin kerajaan PH agar menarik balik atau membuat kenyataan jelas menolak ratifikasi ICERD di Malaysia. Jangan biarkan rakyat dalam keresahan serta membuka ruang kepada campur tangan kuasa asing dalam urusan pentadbiran negara kita.

“Islam Memimpin”
“Islam Jalan Penyelesaian”

USTAZ DATO’ DR. HAJI MAHFODZ MOHAMED
Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat
13 Rabiul Awal 1440 / 21 November 2018 – HARAKAHDAILY 21/11/2018

icerd

ICERD adalah Konvensyen di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB). Ia bukan Konvensyen yang dimulakan atau dibentuk oleh mana-mana Kerajaan yang memerintah di Negara ini hatta semenjak zaman Kemerdekaan lagi.

Konvensyen ini dikuatkuasakan oleh PBB semenjak 4 Januari 1969. Ia dibentuk agar dasar dan polisi setiap Negara di dunia ini dapat diselarikan dengan dasar atau prinsip-prinsip Universal Hak Asasi Manusia yang terdapat di dalam Konvensyen PBB itu tanpa mengambil kira aspek Kaum, Warna Kulit, Kumpulan Etnik, Jantina, Bahasa mahupun Agama.

Adalah menjadi satu kebiasaan oleh mana-mana Kerajaan yang memerintah, lebih-lebih lagi buat sebuah Kerajaan seperti Malaysia yang sudah menganggotai atau menjadi ahli kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ini semenjak 17 September 1957, dan pernah menjadi ahli di dalam Majlis Hak Asasi PBB (2006-2009) dan (2010-2013), apabila dasar atau polisi luar seperti ICERD (termasuk baki 5 Konvensyen lain) diminta oleh PBB agar Kerajaan yang memerintah meratifikasi dan melaksanakan dasar atau polisi luar itu di dalam Negara ini, Kerajaan yang memerintah akan mengarahkan Kementerian dan Agensi yang berkaitan untuk melaksanakan satu kajian impak terlebih dahulu agar tidak bercanggah dengan Perlembagaan dan Norma Budaya Rakyat di Negara ini sebelum Kerajaan yang memerintah mengumumkan pendirian dan keputusan mereka sama ada sedia ataupun tidak untuk mengguna pakai dasar luar seperti ICERD itu di dalam Negara ini.

Oleh kerana itu, tuduhan bahawa Kerajaan lama adalah pihak yang memulakan ICERD adalah tuduhan tidak berasas sama sekali.

Kenapa Kerajaan lama tidak menyeru rakyat agar berdemonstrasi membantah Konvensyen ICERD dari PBB ini ketika mereka berkuasa? Jawapan yang mudah adalah, mereka sudah berkuasa ketika itu dan dengan kuasa yang mereka ada, mereka mengambil keputusan untuk tidak meratifikasikan baki keenam-enam Konvensyen yang masih belum diratifikasi termasuklah ICERD walaupun ditekan pelbagai pihak termasuklah dari mantan Pengerusi Suhakam sendiri. Mohon pihak-pihak yang berkenaan merujuk kenyataan mantan Pengerusi Suhakam pada 8 Disember 2016 yang mendesak Kerajaan lama agar meratifikasikan baki 6 triti Hak Asasi PBB itu.

HUZIR SULAIMAN
13 Rabiul Awwal 1440 - HARAKAHDAILY 21/11/2018

BARU selesai baca Laporan Kebangsaan yang dihantar wakil Kerajaan (Bahagian Hak Asasi Manusia dan Kemanusiaan Kementerian Luar Negeri) untuk tempoh Mac 2013 sehingga Mac 2018 kepada Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Persidangan Universal Periodic Review (UPR) atau Kajian Berkala Universal yang dianjurkan baru-baru ini pada 8 November 2018.

Tujuan laporan ini dibentangkan ke Majlis Hak Asasi Manusia PBB adalah bertujuan untuk menjelaskan hasil dari sesi UPR yang lalu terhadap kesemua cadangan yang telah diterima oleh Kerajaan, cabaran ketika usaha-usaha promosi dan perlindungan Hak Asasi Manusia di Malaysia.

Kesemua cadangan UPR yang telah diterima Kerajaan telah diklasifikasikan kepada 7 'cluster' atau kategori. Antaranya ialah:

1.      Obligasi Antarabangsa.

2.      Hak Politik dan Sivil.

3.     Hak Ekonomi, Sosial, Budaya, serta Orang Asli.

4.     Wanita, kanak-kanak dan orang kurang upaya.

5.     Pekerja asing, pelarian, pencari suaka dan TIP.

6.     Mekanisme kebangsaan mengenai hak asasi manusia.

7.     Cadangan am, kerjasama antarabangsa, pendidikan dan latihan dalam hak asasi manusia, perpaduan negara dan perpaduan sosial.

Laporan ini juga dikatakan satu bukti penegasan semula komitmen Kerajaan kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB untuk terlibat secara konstruktif dalam proses UPR.

Kerajaan juga dilaporkan mengambil berat ke atas kesemua komen dan pandangan dari pihak berkepentingan dalam soal hak asasi manusia, antaranya dari Organisasi Sivil dan Suhakam.

Kerajaan juga dilaporkan akan terus mengawasi dan memantau pelaksanaan kesemua cadangan yang diterima dari sesi UPR yang lalu agar Malaysia dapat memenuhi obligasi antarabangsa dalam mempromosi dan melindungi Hak Asasi Manusia kepada kesemua rakyatnya.

Perincian 7 cluster atau kategori dalam laporan situasi Hak Asasi Manusia di Negara ini akan saya bentangkan kemudian dalam tulisan saya yang lain.

Adalah menjadi satu kewajipan untuk kita memahami isu ICERD melalui keempat-empat (4) dokumen yang diterbitkan Majlis Hak Asasi Manusia PBB ini dan kenapa Kerajaan Pakatan Harapan melalui Menteri Perpaduan malah Menteri Luar dilihat bersungguh-sungguh mahu meratifikasikan ICERD dan 5 triti Hak Asasi Manusia yang lain menjelang Suku Pertama 2019 walaupun Kerajaan lama setelah sekian lama ditekan, masih tidak meratifikasikan baki keenam-enam triti tersebut termasuklah ICERD.

Saya baru selesai menilai satu dokumen tersebut, insyaAllah bersama-sama sahabat yang lain, kami akan segera merumuskan tiga dokumen yang lain agar Rakyat dapat mendepani isu ratifikasi triti Hak Asasi Manusia PBB ini dengan lebih konstruktif dan agresif sebelum Himpunan Bantah ICERD yang dijadualkan pada 8 Disember 2018 ini di Kuala Lumpur.

HUZIR SULAIMAN
12 Rabiul Awwal 1440 - HARAKAHDAILY 20/11/2018

SUDAH menjadi lumrah kebanyakan umat Islam, setiap kali tibanya bulan Rabiulawwal maka mereka menyambut Maulidurrasul dengan pelbagai cara dan kaedah. Apa yang terbaik ialah menghayati dan memperingati perjuangan Nabi SAW untuk dijadikan panduan dalam kehidupan ini.

Hari dan tarikh kelahiran Nabi SAW menjadi khilaf di kalangan ahli sejarah Islam dalam menentukannya dan pandangan yang kuat ianya berlaku antara 8 dan 12 Rabiulawwal tahun Gajah. Adapun tarikh dan hari yang tidak menjadi khilaf di kalangan ahli sejarah Islam ialah kewafatan Nabi SAW yang jatuh pada hari isnin tanggal 12 Rabiulawwal tahun ke 11 hijrah. Jika sekiranya tanggal kelahiran Nabi SAW adalah penting dan selalu dikaitkan dengan penyebaran ajaran Islam yang dibawa oleh baginda yang telah berjaya mengeluarkan manusia dari kegelapan jahiliyyah kepada cahaya Islam, maka kewafatan Nabi SAW juga adalah satu peristiwa penting yang perlu diingati oleh umat Islam.

Setelah wafatnya Nabi SAW di rumah Aisyah RA, beritanya tersebar ke seluruh Madinah. Ia umpama halilintar yang mengejutkan para sahabat sehingga menjadikan mereka tidak dapat untuk mengawal perasaan kerana kesedihan yang teramat sangat. Ada antara mereka yang terduduk dan ramai yang terdiam tidak dapat mengeluarkan kata-kata kerana terlalu sedih dan dukacita. Saidina Umar Al-Khattab RA keluar ke lorong-lorong Madinah sambil menghunuskan pedangnya menafikan khabar berita ini dan mengancam untuk menetak pedangnya ke atas sesiapa yang menyebarkan berita ini kerana khuatir ianya adalah cakap-cakap golongan munafiqin. Akan tetapi hatinya masih gundah, hanya seorang sahaja yang boleh menenangkan hatinya, tidak lain dan bukan ialah Saidina Abu Bakar RA, sahabat setia Nabi SAW.

Melihat keadaan yang terkucar kacir ini, Saidina Abu Bakar RA memberikan ucapannya yang masyhur: “Wahai manusia! Ketahuilah sesiapa yang menyembah Muhammad, sesungguhnya Muhammad telah mati dan sesiapa yang menyembah Allah, sesungguhnya Allah adalah Tuhan yang Maha Hidup tidak mati”. Lalu beliau membacakan ayat dari firman Allah Taala yang bermaksud: “Dan bukanlah Muhammad itu melainkan seorang Rasul yang telah didahului sebelumnya rasul-rasul. Maka apakah jika sekiranya dia mati atau terbunuh di medan perang nescaya kamu memalingkan tumit-tumit kamu (dari ajaran Islam). Sesiapa yang memalingkan kedua tumitnya (dari ajaran Islam) maka dia tidak memberikan apa-apa mudharat terhadap Allah dan pasti Allah akan memberikan ganjaran kepada orang-orang yang bersyukur”. (Al-Imraan) Tersentak Saidina Umar RA dan para sahabat RA yang mendengar ayat ini, seolah-olah baru pertama kali mereka mendengarnya sedangkan ianya sudah lama diturunkan oleh Allah, iaitu sejurus berlakunya peperangan Uhud mengingatkan umat Islam agar tidak berganjak dari perjuangan Islam.

Begitulah faqihnya Saidina Abu Bakar RA dalam memahami nas syara dan menterjemahkannya ke alam realiti. Beliau telah menunjukkan satu sikap yang ditulis dengan tinta emas; bahawa perjuangan Islam ini tidak terhenti dengan kewafatan Nabi SAW, bahkan ianya mesti diteruskan walaupun baginda SAW sudah tidak berada di sisinya dan para sahabat yang lain. Justeru para sahabat bersepakat melantik beliau sebagai Khalifah menggantikan Nabi SAW untuk mengurus pemerintahan Islam dan memimpin ummah bagi meneruskan perjuangan baginda SAW. Pemerintahannya hanya dua tahun tiga bulan, akan tetapi ia memberikan kesan yang sangat besar kepada sejarah Islam yang diingati sehingga ke hari ini. Langkahnya yang telah berjaya menstabilkan pemerintahan Islam daripada golongan murtad yang mengikut nabi-nabi palsu dan mereka yang khianat ke atas pemerintahan Islam menjadi pemangkin kepada pemerintahan Saidina Umar SA selepas itu untuk melakukan banyak perubahan-perubahan dalam sistem pemerintahan Islam, dalam masa yang sama meluaskan pemerintahan Islam dengan mengalahkan Rom dan Parsi.

Begitulah seterusnya, amanat yang telah disampaikan oleh Saidina Abu Bakar RA diingati oleh umat Islam zaman berzaman sehinggalah kita berada di zaman kegelapan umat Islam pada hari ini. Sudah 1430 tahun Rasulullah SAW meninggalkan kita, di tengah waqi’ umat Islam yang berkecamuk. Nyawa mereka tidak ada nilai di mata manusia lain; ratusan ribu yang dibunuh di Afghanistan, Iraq, Bosnia, Arakan dan lain-lain lagi. Nyawa mereka juga dipertaruhkan demi untuk mencapai cita-cita musuh-musuh mereka sendiri sebagaimana di Syria, Iraq dan Yaman. Hak-hak mereka dinafikan seperti di Palestin dan Kasymir. Syariah Islam direndah-rendahkan sehingga terpaksa mengemis dengan penganutnya sendiri untuk dilaksanakan. Ajarannya ditakut-takutkan dengan dilabel pelbagai label-label yang jelek. Umat Islam yang memperjuang dan mempertahankan hak mereka dilabel sebagai pengganas sedangkan perampas hak mereka digelar sebagai pendamai.

Di tengah kabus yang meliputi umat ini, cahaya Islam tidak boleh dipadamkan walaupun musuh-musuhnya melakukan pelbagai perancangan untuk menghapuskannya. Firman Allah Taala yang bermaksud: “Mereka (musuh-musuh) Islam mahu memadamkan cahaya Allah dengan mulut-mulut mereka. Sedangkan Allah memenuhi cahayanya walaupun dibenci oleh orang-orang kafir”. (Al-Saff) Ianya terbukti apabila cahaya Islam menembusi tembok-tembok pemikiran di Barat dan Timur sehingga Islam menjadi ugama yang paling cepat tersebar. Malang yang menimpa umat ini pasti akan ada cahaya kemenangan di hadapannya; umpama ucapan seorang penyair Arab: “Jika rakyat mahu kepada kehidupan maka ketentuan terpaksa mengikutnya. Malam yang gelap akan tiba penghujungnya dengan terbitnya fajar. Tangan-tangan yang digari akan berkecai juga garinya bila tiba masanya”.

Walaupun 1430 Rasulullah SAW telah wafat akan tetapi perjuangannya akan diteruskan oleh umatnya yang dipilih oleh Allah yang akan ada disepanjang zaman sehinggalah pada masa yang ditentu dan ditetapkan oleh Allah SWT. Inilah yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW dalam satu hadis yang bermaksud: “Akan tetap ada di kalangan umatku satu kumpulan yang menegakkan kebenaran, musuh-musuh mereka tidak boleh menghina mereka sehinggalah datangnya urusan Allah SWT (Qiamat)” (Hadis Sahih). Mudah-mudahan Allah menggolongkan kita berada dalam kumpulan yang dipelihara oleh Allah ini.

YB Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia/ADUN Batu Buruk
12 Rabiulawwal 1440H / 20 November 2018 – HARAKAHDAILY 20/11/2018

FIRMAN Allah S.W.T:

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ ۖ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ

Maksudnya:

“Maka disebabkan rahmat dari Allah-lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri daripada kamu. Kerana itu maafkanlah mereka, mohonkanlah ampun bagi mereka, dan berbincanglah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.”

 [ali-'Imran: 159]

Rasulullah S.A.W adalah contoh tauladan bagi sekalian manusia. Kepimpinan Baginda telah menyelamatkan manusia daripada malapetaka dan azab Allah S.W.T. Umat Islam pada hari ini diseru agar menghayati serta beramal dengan segala sabdaan Baginda S.A.W khasnya di zaman Islam semakin digoncang daripada pelbagai sudut.

Rasulullah S.A.W berkeperibadian mulia hatta kepada mereka yang memusuhinya. Hatinya pemurah serta pemaaf dan tidak menyimpan dendam walaupun Baginda telah diperlakukan dengan seburuk-buruk perlakuan. Inilah sifat utama yang perlu ada bagi semua pendakwah pada hari ini.

PAS sebagai sebuah gerakan Islam telah menjadikan dakwah sebagai elemen utama parti selain daripada tarbiah dan siasah. Maka kepimpinan utama PAS yang dinaungi oleh Majlis Syura Ulamak sentiasa mempastikan gerakan dakwah berlangsung dengan jayanya. Kepimpinan dan ahli PAS hendaklah meneruskan tugasan dakwah sama ada dakwah secara lisan, dakwah secara tulisan dan dakwah fardiah kepada semua lapisan masyarakat termasuk mereka yang berbeza pakaian politik.

Sempena sambutan Maulid al-Rasul 1440 ini, Dewan Ulamak PAS Pusat menyeru seluruh rakyat Malaysia khasnya yang beragama Islam agar mengerahkan seluruh tenaga mempertahankan tuntutan agama Islam di negara ini. Hendaklah bersatu hati dan mengelakkan perseteruan dalam perkara khilaf furu' sebaliknya bertegas dalam perkara usul dan yang menjadi dasar pasakan aqidah ummah. Semoga Islam terus bersinar di negara kita.

"Islam Memimpin”

“Islam Jalan Penyelesaian”

USTAZ DATO’ DR HAJI MAHFODZ MOHAMED
Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat

12 Rabiul Awal 1440 / 20 November 2018 - HARAKAHDAILY 20/11/2018

 

 

KEDATANGAN bulan Rabi’ulawal lantas mengingatkan kita kepada kemunculan manusia agung ke alam semesta ini, iaitulah Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

Kelahiran insan mulia bernama Muhammad bin Abdullah SAW telah menyebabkan denyut nadi dua tamadun besar dunia iaitu Rom dan Parsi, terhenti seketika. Alam dan seluruh isinya berbahagia meraikan kedatangan manusia yang bergelar Kekasih Allah.

fakhrudinBaginda yang dipilih oleh Allah SWT sebagai pesuruh-Nya yang terakhir, benar-benar berjaya mengubah tamadun dunia; dari kegelapan manusia mengabdikan diri sesama manusia serta isme ciptaan manusia kepada kebebasan mutlak, lalu hanya tunduk dan patuh kepada Maha Pencipta iaitu Allah SWT. Budaya jahiliah berjaya diruntuhkan dan tamadun Islam berjaya ditegakkan, meskipun Rasulullah SAW dihadapkan dengan tribulasi yang sangat perit sebelum memperolehi kejayaan.

Ketinggian akhlak dan keluhuran pekerti Rasulullah SAW menjadi suri teladan (role model) bagi umat manusia seluruhnya. Kenyataan ini disahkan oleh Allah SWT melalui firman-Nya dalam surah al-Qalam ayat 4 yang membawa maksud: “Dan sesungguhnya engkau (Muhammad) mempunyai akhlak yang amat mulia.”

Hari ini setelah lebih 1,400 tahun Rasulullah SAW pergi meninggalkan kita, Islam yang diperjuangkan baginda telah berkembang seantero pelosok dunia, sehingga kita juga dapat menerima Islam. Islam menjadi agama terbesar dunia yang masih diamalkan.

Namun setelah begitu jauh baginda Nabi Muhammad SAW pergi meninggalkan kita, cabaran terhadap Islam datang dalam pelbagai bentuk. Bahkan kemurnian Islam itu sendiri telah diubahsuai serta dijenamakan dalam pelbagai versi, sehingga menyimpang dari ajaran Islam sebenar. Berhubung kecelaruan ini Rasulullah SAW telah mengingatkan kita melalui sabdanya (bermaksud): “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang kamu sekali-kali tidak akan sesat selagi kamu berpegang kepada keduanya, iaitulah kitab Allah (Al-Quran) dan Sunnah Rasulullah.” (Hadis riwayat Abu Hurairah)

Kehadiran bulan Rabi’ulawal sudah sinonim dengan sambutan Maulidur Rasul yang antara pengisiannya ialah menyorot kembali riwayat kehidupannya serta jejak perjuangannya. Namun selawat yang kita laungkan dan ingatan mekar terhadap baginda tidak harus terhenti di bulan ini sahaja, bahkan mesti berterusan selamanya. Kerana Rasulullah SAW adalah sumber rujukan kita sepanjang kehidupan.

Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik bagi kamu iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia juga banyak menyebut dan memperingati Allah (dalam masa susah dan senang).” (Surah Al-Ahzab, ayat 21)

Salam Maulidur Rasul.

“Islam Memimpin”

DR AHMAD FAKHRUDDIN SHEIKH FAKHRURAZI
Pesuruhjaya PAS Kedah
12 Rabiul Awal 1440 - HARAKAHDAILY 20/11/2018

Suasana hari penamaan calon PRK Dun Seri Setia, 18 Ogos lalu.

DI AMBANG tirai tahun 2018 ditutup, satu lagi pilihan raya kecil (PRK) akan diadakan iaitu di Dun Rantau, Negeri Sembilan justeru kemenangan tanpa bertanding mantan Menteri Besar Mohamad Hasan dalam PRU14 dulu diisytihar tidak aci oleh mahkamah.

Kes itu telah diketahui oleh semua. Maka PRK Rantau ini menutup siri PRK tahun 2018 yang dikira tahun PRK terbanyak negara sejak merdeka. Ia tidak termasuk ibu segala pilihan raya PRU14 yang menumbangkan empayar Umno/Barisan Nasional selama 61 tahun. 

subky 1Sekalipun dengan PRK Rantau nanti 2018 dikira rekod PRK setakat ini, tetapi mungkin rekod itu tidak lama, kerana bayangan PRK untuk tahun berikut 2019 tersedia senarai beberapa pilihan raya kecil secepat mana mahkamah menyelesaikan dakwaan sudah ada setakat ini.

Beberapa MP BN sudah didakwa iaitu di Pekan, Bagan Datuk, Baling, Putrajaya, Kangar dan satu Adun Sabah membabitkan bekas Ketua Menteri.

Ini tidak termasuk siasatan yang sedang dijalankan oleh SPRM yang mungkin akan diketahui tahun depan.

Ia setakat membabitkan siasatan SPRM dan aduan jenayah. Belum termasuk yang mungkin mati atas apa-apa sebab jua dan lain-lain perkara yang tidak dijangka. Maka politik kita tahun depan akan dipenuhi dengan siri PRK.

Maka PAS dan Umno sekarang ada jalinan untuk berdua bagi menghadapi politik masa depan wajarlah bersedia dengan kemungkinan PRK itu.

Rata-rata kes SPRM iaitu rasuah dan skandal, maka mahkamah menanganinya sesegera mungkin agar politik dapat dikeluarkan dari kegelapan politik tidak bermoral dan penyelewengan. Tindakan pantas dan pintar mahkamah dapat membantu orang yang didakwa tidak lama mengalami tekanan emosi dan lain-lain kekangan.

Yang didakwa itu belum bersalah selagi tidak ditentukan oleh mahkamah. Jika mereka didapati tidak bersalah, maka mereka segera lepas dari tekanan emosi dan boleh dengan bebas menjalankan kehidupan biasa dan agar orang tidak bersangka apa lagi tentang mereka.

Jangan jadi macam kes Ketua Menteri Pulau Pinang, justeru ia tidak ditangani segera, apabila perubahan politik berlaku, maka kita tidak dapat melihat yang didakwa dapat membersihkan namanya melalui mahkamah.

Mula-mula kesnya dikatakan bermotif politik. Mahkamah tidak sempat membersihkan nama baiknya secara undang-undang, apabila perubahan kerajaan dan politik tidak meneruskan perbicaraan. Maka ia dikira dibebaskan secara politik.

Oleh kerana politik kini tidak menentu, perubahan boleh berlaku bila-bila, maka semua kes wajar disegerakan supaya tiada kes tidak diteruskan oleh perubahan politik.

Melihat kepada perubahan politik dan pengaruh perkembangan yang berlaku, payah mengagak PRK Rantau tidak dipengaruhi oleh perubahan itu.

Dalam semua PRK pasca PRU, Pakatan Harapan jadi macam Umno/BN sebelum PRU14 dan Umno yang berkuasa dulu sudah jadi macam pembangkang dulu. Dulu Umno payah kalah dan pembangkang payah menang. Dalam semua PRK 2018 sebelum ini, pembangkang yang jadi kerajaan sekarang payah kalah dan Umno/BN pula payah menang.

Tidak dapat dijamin bekas MB yang bertanding di kubunya dulu boleh mempertahankan Dun Rantau itu. Dia punya nama baik di situ dan Parlimennya Rembau adalah Khairy Jamaluddin yang ada nama dan pengaruh besar dalam Umno. Apakah pengaruh keduanya dapat mengekalkan kemenangan Tok Mat?

Pengaruh Umno sudah tidak menentu di mana-mana. Tetapi PH kini paling tidak popular selepas enam bulan berkuasa. Ia defensif oleh isu ICERD yang dikira penjelmaan semula Malayan Union dan bajet 2019 yang berbau diskriminasi bagi bumiputera? Apakah ia tidak mengubah politik 2018? – HARAKAHDAILY 20/11/2018

More Articles ...