PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) menyokong penuh kenyataan Perdana Menteri YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa Malaysia tidak boleh menerima sepenuhnya nilai-nilai hak asasi manusia diamalkan di negara-negara Barat, yang merangkumi lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) serta perkahwinan sejenis.

PAS juga menyambut positif ketegasan Tun Mahathir mengkritik pembentangan daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkenaan amalan LGBT bahawa nilai-nilai yang dipegang oleh Malaysia adalah berbeza dengan masyarakat Barat.

Sehubungan dengan itu, PAS dengan ini tuntas menolak sebarang cadangan atau tindakan dalam apa jua bentuk bagi mempertahankan amalan LGBT, termasuk mempertikaikan undang-undang yang bertujuan untuk mencegah dan menghukum mereka yang terlibat dengan amalan LGBT.

PAS tegas dengan prinsip bahawa sesiapa sahaja yang dipilih sebagai pemimpin negara Malaysia mestilah mempunyai akhlak yang baik dan budiman dan tidak terlibat langsung dengan gaya hidup songsang dan luar tabii. Pemimpin yang dipilih haruslah berakhlak mulia, berintegriti dan mempromosi gaya hidup fikrah semulajadi yang telah ditentukan oleh Allah SWT, tuhan yang mencipta manusia.

Pemimpin perlu menjadi model baik bagi rakyat yang dipimpinnya dan ia bertanggungjawab di dunia dan akhirat.

YB Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
Ahli Parlimen Kubang Kerian
22 September 2018 – HARAKAHDAILY 22/9/2018

PAS mengalu-alukan pelantikan Encik Azhar @ Azizan bin Harun, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia yang baharu.

PAS mengharapkan pemilihan ini dibuat atas merit berdasarkan latar belakang beliau dalam bidang perundangan yang baik serta pengalaman luas terutama dalam bidang litigasi di mahkamah. Sebagai seorang profesional adalah diharapkan Pengerusi SPR yang baru akan bertindak secara telus, tidak memihak dan dapat menjalankan reformasi penuh bagi mengembalikan integriti serta tahap keyakinan awam kepada institusi utama pilihan raya negara ini.

PAS juga mengharapkan Pengerusi SPR diberikan sepenuh kuasa autonomi di bawah undang-undang tanpa sebarang gangguan, sekatan atau pengaruh daripada mana-mana pihak dalam rangka mengurus proses pilihan raya yang adil, telus lagi dilihat bersih daripada sebarang unsur yang boleh menimbulkan persoalan terhadap kesaksamaan dan keabsahan SPR dan pilihan raya yang diuruskannya.

PAS percaya intergriti SPR dan pilihan raya yang diuruskannya merupakan syarat pertama dan paling penting dalam memelihara, menyuburkan sekali gus mempertahankan ciri demokratik negara dan masyarakat Malaysia, selain berperanan memastikan pilihan dan kehendak rakyat benar-benar dihormati dan diwakili.

PAS berharap pelantikan ini juga akan membolehkan SPR meyemak kembali kelemahan, ketidakadilan dan sisi sewenang-wenang yang berlaku dan wujud dalam institusi dan amalan pilihan raya kita selama ini, termasuk isu persempadanan kawasan pilihan raya, terutama persoalan wajaran atau “weightage” antara bandar dan luar bandar.

Sehubungan itu sebagai sebuah parti politik berpengalamanyang terlibat dalam kesemua pilihan raya yang pernah diadakan di negara ini, PAS turut bersedia memberikan pandangan, cadangan mahupun kritikan yang membina bagi menambahbaik sistem pilihan raya negara.

DATO’ TAKIYUDDIN HASSAN
Setiausaha Agung PAS
Bertarikh: 21 September 2018 – HARAKAHDAILY 21/9/2018

TRAGEDI arak beracun yang meragut 23 nyawa kelmarin harus menjadi titik tolak kepada seluruh rakyat Malaysia untuk menolak penggunaan arak dalam kehidupan seharian. Terutama kepada pihak Kerajaan Malaysia Baharu, inilah masanya meminda polisi dan peraturan berkaitan yang selama ini dilihat 'mesra' arak.

Perkara ini bukan baharu, tragedi seumpama telah banyak dilaporkan di seluruh dunia. Antara terdekat adalah di negara tetangga kita Indonesia apabila 36 maut di Jawa Tengah tahun 2016. Malah pernah terjadi dalam masa dua minggu, seramai 90 maut di Jawa Barat dan Timur Papua akibat meminum arak tercemar.

Lebih dahulu, Islam sejak 1,400 tahun lampau telah pun mengharamkan arak atas pelbagai keburukan dan kerosakan berimplikasi dari pengambilannya. Maka, dengan tragedi yang berlaku perlu dilihat secara serius terhadap malapetaka arak terhadap umat manusia untuk ditangani secara komprehensif.

Rekod dan kajian turut membuktikan bahawa pengambilan arak telah menyebabkan punca kepada kejadian kemalangan jalan raya, pergaduhan dan pertengkaran. Negara kita juga pernah menyaksikan peristiwa hitam rusuhan kaum di Taman Medan, Petaling Jaya suatu ketika dahulu tercetus dari pengambilan arak juga.

Lebih menakutkan, natijah pengambilan arak hingga berpanjangan kepada jenayah pembunuhan, rogol dan cabul, serta tidak sedikit keganasan rumah tangga. Tiada yang menggembirakan melainkan ianya manifestasi kejayaan taikun-taikun dan pemegang saham industri arak antarabangsa menjana keuntungan.

Namun, di sebalik data kemusnahan moral dan norma masyarakat ini, kerajaan kita masih berterusan dan tanpa rasa bersalah turut mengaut hasil dari industri arak. Apakah Kerajaan Malaysia Baharu tidak mahu membuat penelitian hukum kerana masih membenarkan pengimportan arak selain memberi lesen jualan dan mengambil cukai?

Rakyat Malaysia dilaporkan membelanja USD500 juta atau lebih kurang RM2 bilion untuk minuman keras setahun. Mungkin menjadi kebanggaan bagi pihak tertentu pula apabila pada tahun 2011 Malaysia dinobatkan sebagai 10 negara dunia yang rakyatnya mengambil alkohol dengan kadar tinggi.

Semua ini harus direnung dengan kaca mata iman betapa tiadanya keberkatan dari Allah untuk negara, bahkan sebaliknya mengundang laknat dari-Nya. Allah telah menegaskan dalam ayat 90 surah al-Maidah bahawa arak, judi, sembelihan korban untuk berhala dan nujum adalah kekejian dan lahir dari perbuatan syaitan.

Maka solusi kepada segala kefasadan ini mesti disemak kembali undang-undang berkaitan seperti Akta Eksais 1976, juga Peraturan-peraturan Eksais (Penjualan Liqour memabukkan) 1976 dan Akta Kastam 1967, Seksyen 2 (1) demi kemaslahatan bersama. Selain menggerakkan pendidikan dan kesedaran bersepadu.

Polemik berkaitan juga boleh segera ditamatkan seperti hidangan arak dalam penerbangan MAS, menolak penajaan syarikat arak, menghentikan iklan-iklan arak, serta menghadkan lesen jualan arak mengikut komposisi kaum penduduk. Juga melaksanakan penguatkuasaan ketat terhadap pencegahan dan larangan mengenainya.

Kerajaan Persekutuan harus mencontohi Kelantan dalam soal pengurusan arak. Minuman ini dilarang dijual di hotel, pasar raya dan kedai runcit biasa. Namun, Kerajaan Negeri Kelantan melalui Pihak Berkuasa Tempatan tetap mengeluarkan permit kebenaran bagi premis tertentu menyediakan kepada pelanggan bukan Islam. Kaedah mudah yang boleh dicontohi.

"Islam Memimpin"
"Terus Mara"

NAZMAN CHE IBERAHIM
Pengerusi
Lajnah Pekerja, Pengguna dan Alam Sekitar
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 21/9/2018

PIMPINAN PH mutakhir ini cenderung memihak kepada banyak aspek yang songsang dan berlawanan dengan norma serta falsafah masyarakat bertamadun. Ini termasuk menimbulkan kecelaruan, bahkan ancaman terhadap perundangan, status serta jaminan hak pihak tertentu.

Terkini, hasrat rayuan oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar berhubung kes graduan yang dijatuhkan hukuman gantung sampai mati kerana kesalahan berkaitan ganja. Nada seumpama supaya diadakan semakan turut dinyatakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kami mencurigai, betapa pengangkatan isu ini bukanlah untuk menegakkan hakikat keadilan kepada graduan tersebut. Tetapi lebih menjurus untuk merai dan meraih sokongan golongan yang terjebak atau menerima ganja secara positif. Walhal ia telah difahami secara keliru dan salah serta celaru.

Lebih malang, ia boleh menggugat keluhuran perlembagaan atas pertikaian yang dibuka dan disuarakan ke atasnya. Malah, bertambah malang, ia dimulai sendiri oleh pemimpin-pemimpin negara yang sepatutnya menghormati dan mempertahankan doktrin pengasingan kuasa legislatif dan kehakiman.

Dikesali juga, apabila Nurul Izzah seolah-olah berwacana untuk ganja diterima atas alasan faedahnya. Beliau sewajarnya merujuk perkara sedemikian kepada ahli dan pakar dalam bidang tersebut. Hingga ke saat ini dunia perubatan dan perundangan telah memberi peruntukan jelas mengenainya.

Izzah seharusnya lebih berhati-hati dalam mengemukakan pandangan dan meneroka implikasi terhadap masa depan masyarakat dan negara. Keghairahan bersetuju secara oportunis dan pragmatik boleh mengundang kehancuran manusia dan tamadun telah dibinanya.

Beliau seharusnya membezakan antara pembelaan terhadap pesalah atau mengkaji perundangan berkaitan dengan cadangan menerima perkara atau benda terlarang seperti ganja itu adalah dua hal berasingan. Ia sama sekali tidak sewajarnya diperjuangkan sama rata atau menguntungkan keduanya.

Secara umum, berdasarkan maklumat saintifik semasa yang diiktiraf, kami bersetuju bahawa ganja mempunyai faedah, namun mudaratnya jauh lebih besar dan bahaya. Dalam aspek perundangan pula, kami menyeru agar kembali kepada hukum Islam yang nyata lebih adil dan sejahtera.

Kami juga menyokong saranan Pengerusi Majlis Penasihat PAPISMA, Dr Suhazeli Abdullah yang menyatakan andai perundangan membenarkan sekalipun, tidak semua orang bebas memiliki, memproses dan mengedar ganja. Ia wajib diselia oleh pegawai yang diberi kuasa oleh undang-undang seperti doktor dan ahli farmasi.

“Islam Memimpin”
“Terus Mara”

IR HJ KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Timbalan Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 20/9/2018

TUN Hanif Omar, bekas Ketua Polis Negara menyangkal tanda tanya Lim Kit Siang, penasihat DAP adakah bekas pemimpin polis itu nyanyuk kerana mendakwanya pernah hendak memecah duakan negara kepada pantai barat yang ramai bukan Melayu dan pantai timur yang padat Melayunya.

Tun Hanif kata dia tidak nyanyuk dan mempertahankan kenyataannya. Tidak diketahui apa ekoran dan reaksi Kit Siang atas sikap Tun Hanif.

Saya tidak memihak kepada sesiapa atas perkara itu tetapi suka menyatakan orang nyanyuk tahu dirinya nyanyuk dan tidak akan mengaku nyanyuk bila orang mendakwanya nyanyuk.

Yang terasa seseorang itu nyanyuk ialah orang lain. Dia mengecam seseorang itu atas keadaan ingatannya, maka dia boleh mengandaikan seseorang itu nyanyuk.

Bahkan usia Tun Hanif sudah berada dalam lingkungan orang yang boleh nyanyuk. Malah Kit Sing sendiri sudah berada pada usia boleh nyanyuk. Mungkin agaknya Tun Hanif nyanyuk itu disebabkan oleh sebab-sebab nyanyuk juga.

Saya sendiri banyak yang tidak selera atas tulisan dan pandangan bebas saya, tidak segan-segan menulis saya sudah nyanyuk. Hari-hari ada yang mengata saya nyanyuk terutama mereka mengetahui usia saya berada dalam lingkungan orang yang boleh nyanyuk. Saya sekarang sudah kurang dua 80 tahun.

Pada saya, saya tidak nyanyuk walaupun perkara yang saya lupa, tetap banyak juga yang saya ingat. Banyak yang datang bertanya sesuatu yang mereka keliru dan mereka puas hati kerana saya dapat jelaskan duduk sesuatu perkara.

Saya tidak dapat memastikan anggapan sesetengah orang terhadap saya itu salah. Kerana saya tidak tahu keadaan saya sebenarnya. Orang yang memerhatikan boleh jadi lebih tahu keadaan saya sebenarnya. Seperti orang gila. Mana orang gila tahu dia gila dan jika ada yang mengata dia gila, dia akan kata orang yang mengata dia gila itulah yang gila sebenarnya.

Mungkin kita tidak terasa kita nyanyuk atau gila, tetapi orang lain boleh tahu keadaan kita yang sebenarnya.

Tetapi orang yang mengatakan kita nyanyuk atau gila itu belum tepat andaiannya. Yang boleh mengesahkan kita nyanyuk ialah doktor.

Atas segala andaian yang saya juga nyanyuk, saya terima dengan senang hati kerana mereka dapat melihat keadaan kita. Saya tidak berhajat jumpa doktor tentang apakah benar saya nyanyuk atau saya sebenarnya sihat.

Sebabnya saya takut, nanti doktor sahkan saya benar-benar nyanyuk. Kalau saya sekadar dikata nyanyuk oleh orang tidak ada autoriti mengesahkan seseorang itu nyanyuk atau tidak, mungkin saya tidak terkesan sangat, kerana saya belum tentu nyanyuk, tetapi kalau doktor dengan kepakarannya sahkan saya nyanyuk, tak nyanyuk pun boleh jadi betul-betul nyanyuk.

Pengaruh psikologi ditakuti memberi kesan dan kita boleh jadi betul-betul nyanyuk.

Saya pernah datangi oleh orang-orang yang mengaku tidak senang kerana ada tok guru mengata mereka sesat. Mereka tidak dapat terima dan minta saya gunakan pengaruh bagi membetulkan keadaan.

Saya mengaji siang malam dengan tok guru bersama ramai lagi mana boleh betulkan tok guru itu. Kalau saya boleh betulkan, bererti tok guru itu pula bertok guru dengan saya. Saya mengajar, tok guru belajar.

Bila seorang dikata sesat oleh tok guru, bukan orang lain pergi jumpa tok guru bagi mentakwil tok guru. Tok guru biasanya banyak kelebihan daripada orang lain. Orang yang dikata sesat itu sendiri patut jumpa tok guru minta keterangan bagaimana dia dikatakan sesat.

Tok guru mungkin silap, tetapi orang yang dikata sesat mesti buktikan dia tidak sesat dengan hujah yang cukup, bukan mengadu kepada orang lain yang dia dikatakan sesat.

Kalau tok guru silap. Tetapi bagaimana kalau tok guru tidak silap?

Kes orang sesat memang banyak. Banyak kes di mahkamah berkali-kali didakwa dan dijatuhkan hukuman, mereka terus melanggar kanun yang mendapati mereka sesat. Berkali-kali dikenakan tindakan pun mereka kata mereka tidak sesat.

Orang sesat macam orang gila dan nyanyuk, masing-masing ada kelemahan. Orang lain yang tahu mereka lemah atau tidak, macam saya juga. – HARAKAHDAILY 21/9/2018

MELAYU berpecah-belah ini banyak berlaku zaman Tun. Umno berpecah banyak kali bawah Tun. Mula-mula Tun dengan Tengku Razaleigh Hamzah hingga wujud Semangat 46. Kemudian berseteru dgn DS Anwar hingga lahir PKR. Sekarang dengan Najib pula hingga lahir Bersatu. Jurang kaya dan miskin terlalu melebar di zaman Tun oleh amalan Kronisme dan Nepotisma yang memberi habuan ekonomi kepada segelintir peratus yang kecil dari kalangan elit Melayu yang rapat dengannya dengan alasan 'hak istimewa orang Melayu'. Walhal jumlah besar orang Melayu terpinggir hanya kerana berbeza pegangan politik dengan Umno yang dipimpin Tun.

Kelantan dan Terengganu adalah negeri lebih 90 peratus orang Melayu. Tapi Tun sanggup nafikan hak negeri menguruskan royalti petroleum untuk pembangunan negeri. Anak jati kedua-dua negeri majoriti ini menyaksikan dengan mata kepala sendiri bahawa yang menjadi taikun-taikun industri petroleum ini adalah anak-anak kandung Tun Mahathir sendiri dan kroni-kroni elit yang rapat dengan Umno.

Ini disebut ketidak-adilan. Adalah semula jadi jika ketidak-adilan mewujudkan ketidakpuashatian, tuntutan, rasa marah dan dizalimi. Inilah punca sebenar perpecahan orang Melayu.

PAS konsisten membawa mesej Islam. Kami dilabelkan dengan imej yang bukan-bukan sedangkan apa yang dibawa adalah selari dengan apa yang difatwakan dan diterbitkan pihak berautoriti dalam urusan agama.

Ada satu dua insiden terpencil yang tidak selari pendirian umum PAS yang tidak disokong oleh PAS tidak seharusnya dianggap pendirian PAS. Bila berlaku salah faham PAS banyak kali mengajak kepada perbincangan, muzakarah.

Umno zaman Tun yang tidak berani dan mengelak kerana tidak mahu rakyat faham perjuangan PAS. Media dinafikan untuk PAS.

Lihatlah bagaimana sampai sekarang Tun mempersalahkan pegawai agama kononnya tidak mahu bersuara menyalahkan PAS.

Puncanya mudah. Cuma Tun yang merasa PAS salah kerana ia tidak selari kemahuan Tun dan kefahaman agama yang Tun sendiri bukan ahlinya.

Walhal pegawai-pegawai agama, majoriti para ulamak, tahu apa yang PAS suarakan berasaskan landasan yang benar dan selari pemahaman yang betul mengenai agama.

Jika Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang adalah menyeleweng dan salah dalam ilmu agama dan pemahamannya, layakkah beliau diangkat pemimpin peringkat dunia dalam kepimpinan keilmuan Islam? DS TGHH adalah Timbalan Pengerusi Kesatuan Ulamak Sedunia dan satu satunya dari negara bukan Arab yang berada pada kedudukan itu.

Di saat Muktamar PAS di bawah kepimpinan DS TGHH jelas menyeru perpaduan ummah, yang sedang memecah belahkan adalah Tun Mahathir juga yang rela melihat Islam dan Melayu seperti mengemis sokongan DAP dan Liberalis.

HJ AHMAD AMZAD HASHIM
Ahli Parlimen Kuala Terengganu
20hb September 2018 - HARAKAHDAILY 20/9/2018

Fenomena Penjelasan Batas-batas Iman Dan Kufur Bukan Takfiri

MEMBACA tulisan sampah Tun terhadap PAS seolah membawa kami generasi berumur 40-an melewati kembali terowong masa zaman pemerintahan sebagai Perdana Menteri yang keempat Malaysia. Era diktator yang akan menghumban penentang-penentang politik kerajaan BN ke dalam jeriji besi ISA serta pesaing-pesaing politik Tun dalam Umno terhumban keluar daripada persaingan merebut pengaruh ahli Umno. Itulah kahak sejarah yang ditelan oleh TS Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Anwar Ibrahim, manakala PAS sebagai parti politik yang paling menderita di zaman Tun Mahathir.

Naratif Tun terhadap PAS tidak pernah berubah, api kebencian yang terus menyala dan mungkin dibawa sehingga mati. Setelah gagal melaksanakan janji manifesto PH dengan erti kata lain, menipu jutaan pengundi dengan memanipulasi kelemahan kerajaan BN maka Tun berlabun tentang mengapa beliau menentang PAS. PAS bagi Tun adalah pemecah belah orang Melayu dengan isu-isu agama, PAS mengkafirkan Tun!. Bijak Tun mengalih perhatian massa akan persaingan kuasa di antara Tun dengan Anwariyyun, langkah PD vs langkah pemerdagangan politikus Umno.

Tun buat-buat lupa bagaimana ucapan-ucapan Tun sendiri dalam dekad 80-an dan 90-an, sinis bahkan melampaui batas terhadap Syariah, mempertikaikan periwayat hadith dan pelbagai koleksi ucapan meremehkan Islam. Tun jangan lupa permusuhan Tun pada agamawan sehingga dipecat Mufti Selangor, Dato’ Ishak Baharom, dikucilkan tokoh-tokoh agama seperti Dato’ Dr Haron Din. Apa yang Tun lakukan pada sekolah-sekolah agama rakyat? Tindakan Tun memencilkan Kelantan yang dipimpin oleh almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Kami generasi yang diperintah oleh Tun selama 22 tahun tak akan lupa sejarah hitam ini. PAS mengkafirkan Tun dan orang Islam kata Tun dalam tulisan sampahnya itu, ironisnya apabila PAS dipimpin oleh ulama haraki maka pengajian yang berteraskan ilmu akidah menjadi salah satu paten dalam majlis ilmu yang dianjurkan oleh PAS, juga institusi seperti masjid dan surau di seluruh negara. Pengajian akidah akan membenihkan ahli yang faham akan konsisten dengan perjuangan Islam. Namun ada sisi lain yang terserlah apabila pengajian akidah menggerakkan kesedaran secara besar-besaran tentang politik berteraskan akidah terutama yang membatalkan syahadah. Para asatizah mengajar bab batas-batas iman dan kufur, perkara-perkara yang membatalkan syahadah kerana masyarakat Melayu tipikal hanya biasa mendengar perkara membatalkan solat dan puasa. Kejahilan itulah yang membuka ruang keberanian mereka untuk bercakap mengenai hukum agama tanpa batasan, bahkan kepada kelompok elit seperti Tun sendiri.

Isu menjaga batas-batas iman ini juga telah digunakan sebagai senjata politik dan dimanipulasi oleh Tun Mahathir untuk memencilkan PAS daripada masyarakat umum. Mahathir dan avatar politiknya mempunyai niat terselindung untuk menuduh PAS menyebarkan fahaman takfiri dan di sisi lain gerakan Islam dituduh sebagai gerakan neo-Khawarij, inilah juga yang terjadi di Libya, Algeria, Mesir, Yaman dan sebagainya. Khawarij adalah firqah akidah, pelabelan ini akan memencilkan sesuatu kelompok daripada masyarakat yang lain. Dalam program BTN, tanpa berselindung PAS dituduh sebagai khawarij, proses indoktrinisasi ini untuk menjauhkan masyarakat daripada PAS.

Di tanah air kita, isu perpecahan akibat takfir dikesan pada tahun 1960-an apabila isu politik diganding dengan isu akidah tetapi ia tidaklah separah dekad 1980-an, kerana Umno di zaman Mahathir telah mempolitikkan isu ini dengan semaksimum mungkin bagi mewajahhitamkan PAS. Kebangkitan Islam yang sedang melanda tanah air, maka PAS akan mendapat laba yang besar maka usaha menjauhkan PAS daripada masyarakat umum terpaksa dilakukan. Walhal PAS berusaha memahamkan masyarakat tentang akidah dan garis sempadan, antaranya tokoh PAS telah menerbitkan kitab "Beberapa Mutiara yang Bagus Lagi Indah" karangan Sheikh Abdul Kadir Al-Mandili di Mekah dalam tahun 50-an.Beliau adalah tokoh ulama yang mengajar di Masjidil Haram yang juga merupakan Ketua Cawangan PAS di Mekah.

Dalam usaha rejim Mahathir mengekang PAS dalam dekad 80-an, Kerajaan BN tidak bertindak dengan hujah tetapi menggunakan ISA untuk berhadapan dengan pimpinan PAS dalam isu ini. Kononnya berlaku gejala takfir di Besut, isu ini cuba dibendung oleh kerajaan Mahathir dengan menangkap pemimpin PAS Besut seperti Ustaz Mohammad@Stimat Jusoh dan Ustaz Abdul Latif Mohamad di bawah Enakmen Kediaman Terhad Seksyen 2. Almarhum Ustaz Abdul Latif dalam pertemuan peribadi dengan penulis pada tahun 1994 menegaskan beliau hanya menerangkan batas-batas iman dan kufur kepada masyarakat bukan mengkafir pengikut Umno. Beliau mengajar secara berkitab dan tidak ada ulama Umno yang berani menyanggah dengan hujah apa yang disebut dengan nas al-Quran dan al-Hadis .

Tuduh-menuduh antara PAS- Umno, siapa yang mencetuskan fenomena takfir hampir menyeret keduanya ke meja debat terbuka di zaman Mahathir berkuasa, untuk rakyat menilai isu ini dengan terbuka. Pimpinan PAS telah bersedia dengan apa tajuk sekalipun. Sebelum debat ini dijadualkan berlangsung ada wakil NGO dan tokoh umat Islam meminta supaya debat itu tidak diadakan, sebaliknya berunding. Antaranya Profesor Emeritus Tan Sri Ahmad bin Mohamed Ibrahim (UIA), wakil ABIM dan sebagainya.

Debat bertajuk "PAS tuduh Umno kafir" yang dicadangkan pada 11 November 1984 telah disensasikan dan menjadi buah mulut rakyat negara ini. Namun sebelum berlangsung ianya dibatalkan dengan campur tangan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Pihak PAS berpandangan pembatalan debat ini satu bukti yang ampuh rejim Mahathir takut berhadapan dengan PAS dalam isu ini yang dimanipulasi dengan gaya paling hodoh untuk masyarakat membenci PAS, bahkan inilah naratif yang diulang kembali oleh Tun Mahathir sehari dua ini.

Menurut Tuan Guru Abdul Hadi Awang, isu takfir yang dimainkan terhadap PAS semakin reda, masyarakat mula menghargai menghargai ikrar syahadah mereka yang tidak boleh dipermainkan sesuka hati kerana syahadah boleh terbatal samada dengan iktikad, lisan atau perbuatan. Ucapan menghina Islam dan syariatnya semakin sirna apabila masyarakat difahamkan dengan ilmu akidah.

Penulis merasa agak bersimpati dengan tulisan Perdana Menteri ketujuh yang masih terjebak dalam lumpur falasi dan tuduhan Perdana Menteri keempat yang menyebut bahawa PAS membudayakan politik takfiri. PAS tetap istiqomah memberikan ilmu akidah kepada rakyat kerana ini adalah sebahagian obligasi teras sebagai sebuah gerakan Islam. Membimbing rakyat mengenali Islam dan syariat-Nya, juga menjadi jurubicara kepada ummah dan membentenginya daripada terjahan aqidah yang sesat. – HARAKAHDAILY 20/9/2018

Penulis adalah AJK PAS Pusat, Pengerusi Lujnah Kesenian dan Kebudayaan PAS Pusat.

More Articles ...