SEPERTI majal sial yang datang bertindan tindih menghempap bata gemala kepimpinan PH, sembilan bulan negara ini tak berhenti daripada rungutan serta bebelan rakyat pasca 9 Mei 2018. Kegagalan menunaikan manifesto PRU14, malah rakyat disergah dengan angkuh apabila meminta kerajaan melaksanakan janji-janji yang terkandung dalam,manifesto. Diikuti dengan polisi flip flop kerajaan PH serta teknik pusingan-U yang kerap sehingga menimbulkan kemualan kepada rakyat.

Semenjak awal rakyat memerhatikan tingkah laku anggota legislatif daripada pihak kerajaan, keobsesan mereka terhadap pangkat darjat sehingga dengan pantas dianugerahkan gelaran feudal seperti Dato’ Seri, Datuk, dan lain-lain gelaran menjunjung harkat sosial.

Politikus asal jalanan ini membusung dada dengan pangkat serta gelaran feudal walaupun tak terbukti apa jasa bakti mereka pada tanah watan, bahkan peradaban manusia. Tanpa sedar rakyat memerhatikan mereka, dengan pantas cuba menukar cara hidup sekelip mata sehingga mencuak rasa menyampah rakyat. Kenyataan media yang sering bercanggah di antara satu sama lain, bahkan persaingan dalaman, intriq serta polemik berpanjangan, kecuaian intergriti bahkan ada yang masih tak menguasai potfolio masing-masing.

Menjelang PRK Semenyih ini isu kredibiliti akademik ini dihangatkan kembali apabila calon PH melakukan kesilapan awal apabila meletakkan dirinya berdoktorat daripada UiTM. Masyarakat siber dengan pantas membuli calon anak muda itu apatah lagi semenjak dua minggu lepas negara kita digegerkan dengan menteri, timbalan menteri, menteri besar yang menipu kelayakan akademik. Tanpa menafikan ijazah berjela bukanlah satu prasyarat untuk menjadi pemimpin yang hebat dan itulah yang dirakam dalam denai sejarah dunia.

Namun isu besarnya ialah pemimpin-pemimpin muka tebal ini sanggup menipu untuk dilihat hebat oleh masyarakat awam. Persoalannya mengapa kelompok kelas menengah begitu marah dengan isu penipuan akademik yang melanda pimpinan PH? Menggalang kecermerlangan akademik bermakna di belakangnya adalah usaha dan dedikasi yang serius untuk berjaya, mengerah segenap kudrat dan akal untuk sebuah penghargaan akademik.

Jika dibangku sekolah rendah, rotan akan hinggap atas belakang, menghadiri kelas ratusan kelas bimbingan akademik, bersengkang mata mengulang kaji pelajaran untuk mendapatkan keputusan 5A. Begitu juga proses menggalang kecemerlangan di peringkat sekolah menengah sama ada SPM dan STPM, tiada yang mudah melainkan keringat dan air mata yang mengucur. Di kampus pula, tak sedikit anak-anak mahasiswa melahap mi segera dan minum air kosong, mengikat perut, tertunggak bayaran pengajian demi untuk berjaya menggenggam sekeping kertas maruah diri.

Tiba-tiba politikus yang hidup bermodalkan air liur tertera pada profil calon PRU14 dan direktori Parlimen belajar di luar negara, bermukim ilmu di kampus berprestij kononnya dan entah apa-apa lagi kualifikasi kertas yang palsu.

Dengan tahap pendidikan rendah itu, maka tidak pelik ramai pemimpin kerajaan hari ini tidak mampu untuk fokus dengan skop kerja mereka bahkan masih bermentaliti pembangkang. Jika di bangku sekolah mereka tergolong dalam kelompok sederhana dan malas membaca maka jangan harap pimpinan spesies ini akan mempunyai budaya membaca di luar pagar sekolah.

Teringat aku sekitar 2015 hingga 2017, ratib menggema di mana-mana bahawa yang keluar daripada PAS adalah profesional manakala hanya lebai-lebai kampung yang konservatif masih kekal dalam parti Islam tertua itu. PAS membalas serangan persepsi itu dengan mencetak dan mengeluarkan biografi calon-calon mereka yang kredibel dan jauh mengatasi calon semua parti di negara ini. Bukan sekadar lulusan pengajian Islam daripada dalam dan luar negara namun dengan pelbagai disiplin ilmu moden.

Ironisnya, dalam PRU14 yang lalu menunjukkan Parti Islam mengemukakan paling ramai calon-calon berpendidikan dan daripada jalur profesional. Doktor perubatan, jurutera, perancang kewangan, arkitek, ahli akademik, usahawan berprofil tinggi malah paling ramai calon-calon doktorat daripada dalam dan luar negara.

PAS serius menampilkan calon yang berwibawa, yang mampu mengurustadbir dalam kerencaman dunia kontemporari. Cukup kontradik dengan fitnah dan tohmahan seteru dan pembenci -pembenci PAS.

Wahai rakyat Malaysia yang pernah membuat kesilapan dalam memilih pemimpin, kalian masih ada peluang untuk membaiki tanah air ini. Pilihan raya akan datang PAS akan terus tampil dengan calon-calon terbaik, manifesto yang membumi serta terus berusaha menjaga tanah air ini dengan syariah. Pilihan di tangan anda, silap memangkah maka implikasinya bukan sekadar lima tahun tetapi terheret kesannya sehingga akhirat. - HARAKAHDAILY 18/2/2019

Penulis ialah AJK PAS Pusat dan Pengerusi LESTARI.

MEMPERJUANGKAN Islam agar ia dapat ditegakkan di atas tanah air ini memerlukan keupayaan tinggi dalam membaca realiti politik dan percaturan para politikusnya.

Justeru itu, keutamaan berpolitik bagi PAS adalah meletakkan kedudukan Islam dan umatnya dalam keadaan selamat dan selayaknya.

nasrudintaTatkala PAS menghidu “gerakan bawah tikar” yang mula aktif dalam PH untuk ‘menggulingkan’ Tun Dr Mahathir dari kerusi Perdana Menteri pada bulan Mac ini, maka di antara langkah segera PAS ialah: Menyatakan sokongan terbuka kepada YAB Tun Dr Mahathir selaku Perdana Menteri agar diberi kepercayaan memimpin sehingga PRU15 akan datang.

Pertelingkahan “senyap” dalam PH mula disedari awam melalui kenyataan para pemimpin mereka yang saling “bersilang kata” dan “menjulur lidah” di antara mereka.

Bahtera PH kini telah alami keretakan serius yang pastinya menunggu belah dan bakal karam.

Tindakan nekad mereka ialah berusaha untuk menjatuhkan YAB Tun Mahathir yang sememangnya difahami dari kenyataan pemimpin mereka, bahawa Tun M hanyalah sekadar batu loncatan untuk mereka berkuasa.

Kini mereka ditampuk kuasa. Tun M pula dilihat sebagai spoiler untuk merealisasikan beberapa rencana dan matlamat perjuangan mereka selama ini.

PAS sejak awal telah menyedari, bahawa objektif dan matlamat perjuangan DAP yang kini mendominasi PH adalah sangat merugikan Islam dan umatnya.

Point ini jugalah yang menjadi faktor utama kenapa PAS memutuskan tahaaluf siasi dengan DAP sewaktu dalam Pakatan Rakyat dahulu.

Kemaraan dan penguasaan DAP serta bonekanya dalam kerajaan dan politik negara mesti dihalang.

Pada masa yang sama, kesedaran umat Islam untuk mengembalikan pengaruh dan kuasa politiknya mesti digerak aktif. Bijak mengatur strategi dan licik merencana tindakan.

Jangan biarkan ummat Islam bertelingkah sesama sendiri sementara golongan anti Islam bermaharajalela di bawah pengaruh Islamophobia, menjarah politik dan ekonomi negara.

Umat Islam Bangkit

NASRUDIN HASSAN
12 Jamadil Akhir 1440 | 18 Februari 2019 – HARAKAHDAILY 18/2/2019

TUN Mahathir pada 16 Februari 2019 dengan bersahaja dan tiba-tiba mengumumkan isi kandungan perjumpaan tertutup antara beliau dan Presiden PAS, serta rombongannya. Dengan jelas beliau memberitahu bahawa PAS berjanji untuk tidak menyokong Umno dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Semenyih yang akan berlangsung 2 Mac nanti.
 
Tidak cukup dengan itu, dimaklumkan juga bahawa janji itu tidak sahaja secara lisan, malah ada juga kenyataan bertanda tangan oleh Presiden PAS. Bagi penyokong PAS yang latahnya lebih laju, akan segera membebel, mengkritik sesedap rasa Presiden mereka, tanpa mendengar dahulu penjelasan pimpinan PAS. Perangai menyondol tidak tentu arah ini tidak bagus untuk jemaah.
 
Presiden PAS, selepas tamat program Ijtimak Siber di Kemaman, segera meninggalkan majlis diiringi oleh pengawal keselamatan PAS. Pasukan keselamatan Presiden ini memang sentiasa ada bersama beliau, jadi sangatlah berniat jahat apabila ada wartawan yang menulis bahawa “untuk rekod, Presiden PAS tidak pernah diiringi pengawal keselamatan sebelum ini” apatah lagi ia ditulis oleh wartawan dari Terengganu.
 
Pimpinan PAS Pusat yang menganggotai Dewan Harian, segera dipanggil ke Rusila keesokan harinya iaitu Ahad 17 Februari bagi membincangkan isu yang tiba-tiba menjadi tusukan beracun oleh Tun kepada hubungan PAS dan BN dalam percubaan kedua menjalinkan kerjasama bagi menentang PH.
 
Akhirnya keresahan penyokong PAS menjadi lega apabila PAS mengumumkan mereka tidak mempunyai kerjasama yang diikat secara rasmi dengan BN dan kerjasama politik yang paling utama yang ada ialah apabila BN yang diwakili Umno menentang calon PH yang bukan Islam. Jelas PAS mahu menyekat DAP daripada membunuh keseluruhan PH yang bercampur juga dengan Melayu-Islam itu.
 
PAS juga secara khusus memaklumkan niat untuk memperbanyakkan lagi Ahli Parlimen Melayu-Islam di Parlimen. Jadi kerjasama antara PAS dan BN di Dun dan Parlimen, akan berbeza mengikut keadaan. Walau bagaimanapun, sokong tetap diberikan kepada BN dalam PRK Semenyih kali ini. Berjalan seperti biasa. Manakala surat yang bertanda tangan itu hanyalah contoh kepada beberapa surat sebelum ini.
 
Ada yang melihat Tun melakukan ini sebagai salah satu strategi beliau berkempen secara mudah dalam PRK ini dengan mencurigakan BN kepada kesetiaan PAS dalam kerjasama. Presiden PAS datang, bincang pasal kerjasama antara kerajaan, kemudian bagi tahu PAS akan menyokong Tun jika ada pertikaian politik dengan bukan Islam, terus beliau ambil menjadi senjata menikam PAS dan BN. Akal Tun cukup panjang.
 
Pada perhatian secara terus, begitulah perancangan Tun dalam isu ini. Tetapi bagi saya, saya melihat suatu sudut lain yang jauh lebih baik yang Tun telah dapat. Kenyataan Tun tentang sokongan PAS itu bukan sahaja untuk berkempen, tetapi lebih dari itu, ia adalah satu amaran kepada Anwar dalam cita-cita beliau mahu mengejar jawatan PM. Dua dalam satu.
 
Apa maksudnya? Tun memberitahu Anwar, bahawa, PAS telah secara tuntas, memilih untuk menyokong Tun jika ada krisis. Jadi jangan diangankan jawatan PM ini secara mudah. Kebijakan Tun lagi ialah beliau membiarkan PAS mengisytiharkan sendiri sokongan itu. Pendedahan beliau itu sekali gus mendesak PAS memberitahu kepada seluruh rakyat bahawa mereka memang menyokong Tun, bila ada krisis, walaupun bukan sekarang.
 
Jadi Tun hanya membuat kenyataan separuh masak, yang terpaksa dimasak keseluruhannya pula oleh PAS. Jika tidak, pasti rakyat akan mengatakan PAS ini pembelot. Sesuatu yang PAS tidak mahu dipalitkan, kerana PAS adalah parti Islam, parti yang memegang teguh arahan agama. Masakan parti Islam menjadi pembelot. Jadi pengakuan PAS untuk menyokong Tun itu adalah suatu nilai tambah kepada Tun. Tun memang tahu PAS begitu.
 
Jika Tun sendiri mengatakan bahawa PAS menyokong beliau, ia tidaklah sehebat mana. Mungkin boleh dikatakan sebagai memanipulasikan keadaan. Tetapi apabila PAS dengan jelas dan terang mengaku sendiri, mana mungkin ia putar belit Tun. Tun tidak kisah jika PH kalah di Semenyih sebab mendiamkan Anwar lebih utama. Anwar pula semakin cemas kerana menyedari permainan Tun sudah agak kasar sekarang.

Inilah cara sebenar Sarawak Report mahukan, membuat PAS mengaku sendiri perkara lain dalam mahkamah yang akan menjadi senjata paling ampuh untuk membunuh PAS. Bukan isu RM90 juta yang ingin diketengahkan. Sangat bijak pimpinan PAS memilih jalan menyelesaikan di luar mahkamah, Allah kurniakan keselamatan atas jemaah.
 
Anwar sepanjang tempoh sebelum dan sesudah penamaan calon, tidak dilihat mengambil kesempatan menjulang dirinya. Kecuali dengan kenyataan yang berkeyakinan beliau akan menjadi PM tidak lama lagi, yang lain hanyalah tiada fungsi. Namun, bagi sebahagian orang, saya percaya pemikiran mereka sama seperti saya iaitu sudah melihat Anwar menyerang baru-baru ini. Perang mereka sudah berjalan.
 
Melalui kenyataan seorang hakim mahkamah, berkenaan ada hakim-hakim yang mengatur keputusan mahkamah, saya melihat itulah serangan kepada Tun. Hakim itu mendesak diadakan segera Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat kepincangan sistem kehakiman Malaysia. Ianya bukan sahaja berkenaan hakim-hakim, tetapi juga berkenaan campur tangan pihak kerajaan dalam kes liwat Anwar.
 
Ini jelas akan melibatkan Tun. Beliau dikenali sebagai dalang dalam bicara liwat Anwar. Percubaan Anwar mengembalikan nostalgia rakyat berkaitan perbicaraan itu, bagi menagih simpati, menyalahkan Tun, mungkin juga undi tidak percaya akan dibuat di Parlimen? Segalanya mungkin. Serangan Anwar sekarang dihidu Tun, oleh sebab itu, Tun dengan senang hati menerima tujuh kembar Umno baru-baru ini.
 
Kemarahan DAP terhadap Tun juga menjadi isyarat Anwar telah bersedia berperang dengan Tun. Mereka tidak tahan lagi, manakala Tun pula seronok mengutip Umno yang disucikan oleh beliau, satu persatu masuk Bersatu. Tempoh dua tahun yang dijanjikan kelihatannya mungkin tidak kesampaian bagi Anwar kerana Azmin, anak angkat Tun boleh pada bila-bila masa menjadi penghalang kepada Anwar.
 
Anwar juga tahu PAS tidak akan membantu beliau lagi disebabkan DAP, jadi beliau terdesak. Mahu ambil PAS, DAP akan lari, jika bersama dengan DAP pula, PAS, Umno, Bersatu dan sebahagian PKR juga tidak akan kekal bersama beliau. Tun pula semakin memberi cengkaman dengan mengumumkan akan masuk Sabah bagi mengembangkan Bersatu. Kini, sudah ada Ahli Parlimen dan Adun Sabah ikut Bersatu.
 
Lajim Ukin, bekas Menteri BN dahulu tidak ketinggalan memberikan beban dalam kepala Anwar dengan bersetuju untuk membubarkan partinya dan semua mereka menyertai Bersatu. Tiada jalan lain lagi, Anwar mesti berlawan dan menang dalam pertembungan ‘do or die’ ini. Jika dia membiarkan sahaja, bermakna dia akan diatur sekali lagi oleh Tun, dan pastinya tidak dilayan Tun.
 
Lihat sahaja kerusi Semenyih yang dahulunya dimiliki PKR, bertukar tangan, menampakkan penguasaan Tun mengatur gerak. Walaupun sukar mengalahkan orang tua itu, tetapi itulah jalan yang terbaik bagi Anwar. Maka di sinilah peranan PAS sebagai senjata. Tun cuba gunakan PAS untuk menikam Anwar. PAS isytihar sokong Tun kerana mahu menjaga kepentingan Islam, Anwar pun faham, dia kurang sokongan.
 
Inilah cara PAS membawa Islam, bertegas dan berlembut dalam kesesuaian keadaan, memilih rakan, asalkan Islam dapat dimartabatkan dan dijulang. Buat masa ini, menjadi senjata kepada Tun asal Anwar dan DAP digagalkan. Itulah asas perjuangan PAS, segalanya untuk Islam.

MOHD NASIR ABDULLAH
Al-Khor, Qatar
18 Februari 2019 - HARAKAHDAILY 18/2/2019

RIUH rendah seketika suasana politik tanah air ekoran kunjungan hormat YB Dato’ Seri Tuan Guru Presiden PAS ke pejabat YAB Tun Mahathir baru-baru ini.

Budaya politik matang dan sejahtera yang digagaskan oleh PAS meletakkan PAS dalam gerakan politik yang lebih terbuka dan dinamik.

Konsistensi PAS dalam memperjuangkan Islam telah mempertajamkan rencana semasa perjuangannya dalam menghadapi 1001 kemungkinan di pentas politik tanah air.

Pada 12 FebruarI yang lalu, kita dikejutkan dengan kenyataan berani dan terbuka YAB Tun Mahathir dengan penegasan bahawa beliau akan tukar parti lain jika ada kompenan PH yang belot kepada negara.

Tentu sahaja kenyataan YAB Tun itu mempunyai latar belakang yang sangat nyata dan menghimpit beliau sebagai ketua kerajaan pada masa ini.

nasrudintaSaya percaya YAB Tun mula terasa lemas dan rimas dengan sikap parti-parti komponen PH sekarang khasnya DAP dan PKR dari team Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang dilihat sebagai saingan beliau untuk mengambil kerusi Perdana Menteri.

YAB Tun kelihatan seperti keseorangan dalam PH untuk mempertahankan beberapa dasar dan polisi yang melibatkan kepentingan umat Islam dan bangsa melayu di Malaysia. (Sebagai contoh, isu ICERD, isu Pilihanraya Kerajaan Tempatan, isu pengijtirafan UEC dan lainnya.)

Pihak kepimpinan PAS kini menghidu gerakan terancang untuk menjatuhkan YAB Tun selaku Perdana Menteri sebelum PRU15 akan datang.

Tentu sahaja gerakan itu mendatangkan kedudukan yang lebih mudarat kepada kepentingan Islam dan bangsa Melayu jika mereka berjaya melakukannya terutama setelah dilihat bagaimana dominasi DAP dalam PH hari ini.

Justeru itu, PAS tampil juga dengan langkah terbuka dan berani memperakui sokongan parti secara bertulis kepada kepimpinan YAB Tun agar YAB Tun terus memimpin negara sehinggalah PRU15 kelak.

Sikap yang diambil oleh PAS ini adalah atas prinsip menjaga dan mempertahankan kepentingan Islam di negara ini.

Sementara sikap semasa PAS di Semenyih dalam menghadapi PRK kali ini adalah mengekalkan semangat solidariti pembangkang dan PAS telah menurunkan 2 orang Naib Presidennya, Setiausaha Agung, Bendahari, Ketua Pemuda, Ketua Muslimat dan AJK PAS Pusat di samping PAS Negeri Selangor pastinya turun membantu BN.

Insya-Allah, saya selaku Ketua Penerangan PAS juga akan turun sedikit masa lagi atas semangat yang serupa dalam koalisi pembangkang yang baik sekali gus memurnikan makna demokrasi negara.

PAS Konsisten Pertahan Islam.

NASRUDIN HASSAN
Ketua Penerangan PAS Pusat
11 Jamadil Akhir 1440 | 17 Februari 2019 – HARAKAHDAILY 17/2/2019

PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) Sabah hari ini menasihati semua pihak terus memastikan demokrasi terus subur di Malaysia.

Negara kita adalah negara demokrasi dan semua pihak akan dilindungi hak mereka dalam perlembagaan.

Ini berikutan kemasukan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang mengembangkan sayapnya ke Negeri Sabah.

PAS Sabah melihat kepelbagaian parti politik dengan agenda perjuangan masing-masing adalah salah satu perkara yang harus diraikan dalam sebuah negara demokrasi. PAS Sabah beranggapan bahawa ia tidak ada kaitan dengan maju atau mundurnya sesebuah negeri. Perkara yang paling penting ialah setiap parti politik tidak membawa ideologi yang melampau dan menindas masyarakat atau dengan polisi dan dasar yang tidak menentu.

Paling utama adalah pemimpin atau wakil rakyat mestilah menjalankan amanah dengan penuh tanggungjawab dan berintegriti.

Saya penuh yakin biarpun pada asasnya ada parti-parti tertentu yang 'berasal' dari Semenanjung tetapi wakil yang dipilih untuk bertanding dalam pilihan raya pastinya anak jati Sabah.

Sabah sudah banyak pengalaman diperintah oleh pelbagai parti politik sama ada berteraskan parti tempatan atau 'parti Semenanjung'. Walau bagaimanapun secara umumnya mereka tidak menekankan kepada pembangunan Sabah secara berkesan. Ini yang menyebabkan sehingga sekarang Sabah masih jauh ketinggalan dari segi pendidikan dan pembangunan sosio-ekonomi.

Sebab itulah dalam konteks PAS, kita sangat menekankan kepada kualiti beragama. PAS Sabah sangat yakin bahawa mereka yang patuh pada agama tidak akan melakukan penyalahgunaan kuasa kerana keyakinan terhadap adanya balasan daripada pencipta. Ini terbukti dalam pemerintahan negeri Kelantan yang sudah mencapai 29 tahun di bawah pemerintahan PAS tetapi tidak ada walaupun satu kes rasuah. Cuma yang timbul sekarang adalah usaha memburukkan PAS walaupun tiada sebarang bukti.

Maka PAS Sabah berharap perjuangan semua parti politik mestilah memberikan keutamaan kepada pembelaan rakyat dan pembangunan Sabah yang masih jauh ketinggalan.

MOHD AMINUDDIN ALING
Pesuruhjaya PAS Sabah
18 Februari 2019- HARAKAHDAILY 18/2/2019

MAHATHIR bimbang tentang konspirasi untuk menjatuhkannya sebagai PM.

Dari Guan Eng tunggu benda yang orang semua dah tahu, lebih baik beliau nafi yang DAP bersama konconya berhasrat mahu jatuhkan Mahathir melalui undi tidak percaya.

roslanMahathir dilihat merancang untuk memperteguhkan suara Bersatu di Parlimen apabila mula membuka pintu pada MP-MP Umno.

Tindakan ini jika berterusan akan mengukuhkan kedudukan Bersatu dalam kerajaan PH dan mengecilkan dominasi DAP dan wakil-wakil bukan Islam dalam kerajaan.

DAP cemas bila taring mereka bakal ditumpulkan.

PKR pro Anwar-Rafizi pun begitu. Berupayakah Anwar jadi PM jika Bersatu makin besar?

Kerana itu usaha diambil untuk jatuhkan Mahathir sebagai PM. Sebab itu ada keperluan sokongan dari MP-MP lain untuk kekalkan Mahathir lalu bangkit cerita perakuan bersumpah. Itu yang sebenarnya.

Demi perpaduan ummah dan menegakkan kerajaan yang dominan Islam PAS sanggup berkerjasama dengan siapa pun.

Ini bukan isu PAS.

Isu yang lebih besar, benarkah DAP mahu tikam belakang dan jatuhkan PM melalui undi tak percaya kerana sudah hilang keyakinan pada Tun Dr Mahathir?

Benarkah PKR Anwar-Rafizi juga sanggup sokong kerana sudah tidak yakin Mahathir akan berikan PM pada Anwar?

Jawab yang ni Guan Eng. Tidak perlu ganggu Tuan Guru Haji Abdul Hadi sebab bukan beliau puncanya tapi anda dan DAP!

Benarkah Tun akan dijatuhkan melalui undi tidak percaya dari DAP dan PKR Anwar-Rafizi? – HARAKAHDAILY 18/2/2019

SETELAH mendapat penjelasan daripada YB. Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Harian PAS Pusat yang bersidang pada 17 Februari 2019 di Marang, maka saya dengan ini ingin memaklumkan bahawa:

1. PAS menyatakan pendirian tidak bertanding dalam PRK Dun Semenyih dan memberi laluan kepada wakil pembangkang, iaitu Barisan Nasional, dengan tahap komitmen serta kadar penglibatan yang berbeza keadaannya pada PRK Cameron Highlands.

Ini selaras dengan pendirian konsisten PAS yang meletakkan kepentingan Islam dan Melayu mengatasi yang lainnya di samping PAS mengekalkan hubungan dengan Umno atas dasar perpaduan ummah dan solidariti pembangkang;

2. Perakuan bertulis yang berbentuk contoh (sample) diberikan sebagai komitmen sokongan PAS terhadap kepimpinan YAB. Tun Dr. Mahathir Mohamad di atas dasar menjaga kepentingan agama, negara dan bangsa sehingga PRU15; dan

3. Persetujuan turut dicapai untuk menjalin kerjasama yang lebih baik berdasarkan semangat federalisma di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Kelantan serta Terengganu, khususnya dalam hal berkaitan pentadbiran, pembangunan dan pemberian royalti.

Sekian untuk pemakluman.

Takiyuddin Hassan, JP.
Setiausaha Agung
Bertarikh: 17 Februari 2019 / 11 Jamadil Akhir 1440 – HARAKAHDAILY 17/2/2019

More Articles ...