21
Sun, Jul
26 Artikel Baru

KRISIS Umat Islam Marawi kini menjangkau usia dua tahun. Pertembungan antara angkatan bersenjata Filipina dengan kumpulan pejuang pro-Daesh ini berlangsung sengit selama 5 bulan bermula 23 Mei 2017 sehingga 23 Oktober 2017. Secara asas diketahui pertempuran ini meragut lebih 1,100 nyawa dan menyebabkan lebih 350,000 penduduk terpaksa meninggalkan kediaman masing-masing hingga digelar Pelarian Dalam Negara (Internal Displaced Person).

Perang ini bermula apabila Kerajaan Filipina cuba menangkap Isnilon Haspilon iaitu seorang pemimpin yang dikaitkan mengetuai kumpulan Abu Sayyaf dan juga Daesh Asia Tenggara. Ia mengakibatkan serangan balas oleh kumpulan militia Maute yang berpangkalan di Marawi. Konflik ini selain menyebabkan ratusan ribu rakyat menjadi pelarian, ia turut mengakibatkan krisis bekalan makanan, ubatan, putusnya bekalan air dan elektrik, kemusnahan bangunan, fasiliti awam dan terperangkapnya warga tua serta kanak kanak dalam kawasan bandar.

Bumi Mindanao tidak pernah surut daripada hujan peluru dan bom. Bangsa Moro sendiri telah berperang dengan penjajah lebih 400 tahun bermula zaman Sepanyol, Amerika Syarikat dan Jepun sebelum berdepan akhirnya dengan Kerajaan Filipina yang dilihat mewakili Kristian. Dasar kolonialisasi serta keganasan ke atas umat Islam Moro oleh kerajaan Filipina telah menyebabkan pemberontakan bersenjata melebihi 48 tahun usianya.

Filipina berdepan juga dengan pemberontakan oleh kumpulan yang bukan dari aliran atau fahaman Islam iaitu Tentera Rakyat Baru yang merupakan cabang tentera Parti Komunis Filipina.

Majoriti rakyat negara ini menggelarkan perang tersebut sebagai The Battle of Marawi ataupun dalam bahasa tempatan disebut Labanan sa Marawi. Terkadang juga dipanggil The Marawi Siege (Pagkubkob sa Marawi) atau The Marawi Crisis (Krisis sa Marawi). Pusat letusan perang adalah di Bandar Marawi dalam wilayah Lanao del Sur yang merupakan satu provinsi di Filipina, terletak di Wilayah Autonomi Bangsamoro di Mindanao Muslim. Ibukota ini bersempadan dengan Lanao del Norte di utara, Bukidnon di timur, dan Maguindanao serta Cotabato di selatan.

Pihak Kerajaan Filipina mendapat sokongan daripada MILF selain beberapa buah negara kuasa besar yang turut menyumbangkan kekuatan teknikal, peralatan perang, ubat ubatan serta perisikan seperti Amerika Syarikat, Australia, Brunei, China, Indonesia, Israel, Rusia dan juga Malaysia sendiri. Manakala puak pemberontak diwakili oleh kumpulan Abu Sayyaf, Maute, Pejuang Pembebasan Islam Bangsamoro dan Daesh Asia Tenggara. Kumpulan gabungan ini diketuai oleh Isnilon Hapilon, yang merupakan Amir Wilayah dan juga komander Abu Sayyaf, Omar Maute pula mengetuai puak militia Maute, dibantu oleh Mahmud Ahmad yang bertugas sebagai timbalan ketua dan seorang lagi tokoh adalah Amin Bacu yang merupakan Senior Komander. Mereka semua dikatakan telah mati dalam serangan oleh tentera kerajaan yang bertalu talu melalui infantri darat dan juga serangan tentera udara.

Pihak kerajaan diketuai oleh Presiden Rodrigo Duterte yang dibantu oleh Delfin Lorenzana iaitu Setiausaha Pertahanan, General Eduardo Ano, Ketua Angkatan Tentera Nasional, Leftenan General Carlito Galvez Jr iaitu Ketua Komander Angkatan Tentera bagi Wilayah Barat Mindanao dan puluhan lagi pegawai tentera yang setia. Mereka telah mengerahkan 3,000 orang soldadu bagi mengepung Marawi pada bulan Jun 2017 dan menambah bilangan tersebut sehingga 6,500 pada bulan September tahun yang sama bagi memerangi lebih 1,000 orang tentera militia.

Pada awalnya pihak militia dengan kekuatan 500 orang anggota telah menyerang Kem Ranao dan berjaya menguasai beberapa bangunan penting termasuk Marawi City Hall, Universiti Negeri Mindanao, hospital dan juga penjara negeri. Selain itu jalan jalan utama telah turut dikuasai mereka dan seterusnya militia bertindak membakar St. Mary’s Cathedral, Ninoy Aquino School and Dansalan College dan menculik beberapa orang paderi sebagai tebusan.

Pihak tentera mendakwa mereka ini ada antaranya penduduk luar yang sudah lama menetap di Marawi dan menyertai kumpulan militia bagi mengibarkan bendara Daesh di Pejabat Pentadbiran Lanao del Sur dan mengumumkan pemerintahan baru mereka di wilayah ini.

Namun perjuangan mereka selama lima bulan berakhir pada 17 Oktober 2017 apabila Omar Maute dan Isnilon Hapilon dilaporkan mati terbunuh. Presiden Duterte kemudiannya mengumumkan Marawi telah bebas daripada cengkaman pengganas. Setiausaha Pertahanan pada 23 Oktober 2017 telah sekali lagi mengumumkan secara rasmi bahawa peperangan selama lima bulan tersebut telah tamat.

Ya. Perang lima bulan tamat. Tetapi kesan teruk dan kemusnahan Marawi baru sahaja bermula. Ratusan ribu rakyat menjadi pengungsi di bumi mereka sendiri. Rumah kediaman yang menjadi tempat perlindungan mereka selama ini hancur musnah, runtuh dibom, ada yang menjadi debu dibawa angin. Bangunan dan kemudahan awam rosak teruk, tidak terkecuali masjid masjid serta sekolah semuanya rebah menyembah tanah.

Anak anak kecil terbiar lapar, tiada makanan dan kekurangan zat. Susu dan bekalan asas yang menjadi keperluan harian mereka tidak tersedia seperti sebelumnya. Minum air sungai dan parit sahaja selepas bekalan air mentah terputus dan loji-loji bekalan air musnah dibom. Pendek kata kelaparan dan kebuluran mulai menjadi rutin harian mereka.

Begitu juga soal pendidikan tempatan yang tidak dapat diteruskan setelah semua bangunan sekolah, kolej dan seumpamanya telah rosak dibedil. Ini menjadikan anak anak Marawi ketinggalan dalam proses pendidikan serta pelajaran mereka. Kadar buta huruf dan keciciran mulai membesar. Ia menjadi ancaman kepada masa hadapan bangsa ini.

Satu pakatan dan kerjasama antarabangsa dalam kalangan negara Islam dan badan badan sukarelawan wajib digerakkan sentiasa untuk membantu negeri umat Islam ini. Usaha kerajaan Terengganu dan Yayasan Amal Malaysia menganjurkan International Conference on Marawi Mindanao di Duyong Marina & Resort bermula 19-22 Julai 2019 ini adalah antara langkah yang amat baik dalam memberikan fokus serta keprihatinan kepada masalah ummah di sana.

Lagi pula, satu pasukan yang dianggotai oleh sukarelawan Amal daripada cawangan negeri Kelantan dan juga Perlis bakal mengunjugi Marawi dalam sambutan Hari Raya Korban tahun ini bagi menyantuni fakir miskin di sana dengan penyampaian sedekah, wakaf Al Quran dan juga sembelihan daging korban, insya-Allah. (bersambung ke Siri 2) – HARAKAHDAILY 20/7/2019

Penulis ialah Sukarelawan Amal.

SAYA ingin merujuk kepada jawapan YB Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri kepada soalan YB Rantau Panjang bertarikh 16 Julai 2019. Soalan tersebut berkait dengan Himpunan Hari Wanita yang telah dianjurkan oleh beberapa NGO di Dataran Merdeka pada 9 Mac 2019. YB Rantau Panjang bertanyakan mengenai sebab kes tersebut diberhentikan siasatan oleh pihak polis dan diklasifikasikan sebagai NFA (No Further Action).

Jawapan Timbalan Menteri amat dangkal dan mengecewakan. Beliau memberitahu bahawa penganjuran himpunan tersebut yang melibatkan kumpulan LGBT tidak bercanggah dengan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan sub seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012. Beliau turut mendakwa pihak Peguam Negara tidak mempunyai apa-apa kuasa di bawah mana-mana undang-undang untuk mendakwa apa-apa perbuatan yang bercanggah dengan Islam.

Kebebasan bercakap, berhimpun dan berpersatuan seharusnya tidak menjejaskan kepentingan awam dan bercanggah dengan prinsip moral. YB Menteri Agama juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa himpunan mempertahankan hak LGBT telah menyalahgunakan ruang demokrasi dan tindakan tegas ke atas mereka mesti diambil. Tambahan lagi, YB Hanipa mesti merujuk Seksyen 15 Akta Perhimpunan Aman yang berkaitan dengan sekatan-sekatan dan syarat-syarat perhimpunan.

Timbalan Menteri di JPM juga memaklumkan bahawa himpunan ini mematuhi sub seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012. Sub seksyen tersebut adalah mengenai pemberitahuan perhimpunan mestilah dilakukan 10 hari sebelum tarikh berhimpun. Jelas jawapan Timbalan Menteri bercanggah dengan kenyataan asal Ketua Polis Daerah Dang Wangi pada 9 Mac 2019 yang mengatakan bahawa tiada permit dikeluarkan bagi perhimpunan itu berikutan notis dikemukakan kepada polis kurang 10 hari.

Saya mendesak supaya jawapan Timbalan Menteri ditarik balik kerana ia bercanggah dengan peruntukan undang-undang dan kenyataan polis. Jawapan tersebut dilihat tidak menjawab isu sebenar dan boleh mengelirukan orang ramai. Golongan LGBT perlu dirawat dan tidak dibiarkan terus berleluasa sehingga boleh menjejaskan kemaslahatan awam. Ia juga selaras dengan penegasan YAB Perdana Menteri yang menolak sekeras-kerasnya budaya songsang LGBT diamalkan di negara ini.

Sekian, terima kasih.

TUAN IBRAHIM TUAN MAN
Timbalan Presiden PAS
Ahli Parlimen Kubang Kerian
16 Zulkaedah 1440 | 19 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 19/7/2019

PAS bukan agama, ia hanya sebuah jamaah atau parti sahaja. PAS bukan Islam, dan Islam bukan PAS. PAS hanya sebagai kenderaan atau wasilah untuk melaksanakan kerja amal Islami di atas muka bumi ini.

PAS hanya platform untuk melaksanakan tuntutan khalifah Allah di muka bumi ini untuk menegakkan agama dan menguruskan dunia dengan agama. PAS hanya jamaah yang sedaya mungkin untuk menegakkan makruf dan nahyu anil munkar.

Dasar PAS jelas termaktub di dalam Perlembagaan PAS, Fasal 3 “Dasar PAS ialah Islam”.

Inilah landasan PAS bergerak dan bekerja. Ia tidak boleh lari daripada matlamat yang telah digariskan di dalam Perlembagaan PAS dan dikawal pula oleh Majlis Syura Ulamak.

PAS cuba buat yang terbaik, walaupun tidak sempurna. Masih banyak kekurangan tetapi PAS terus mara dengan cita-cita.

USTAZ IDRIS AHMAD
Naib Presiden PAS – HARAKAHDAILY 19/7/2019

DEWAN Ulamak PAS Negeri Selangor (DUPNS) menyokong penuh telahan ringkas Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang menolak pelawaan Pakatan Harapan (PH) untuk PAS menyertai gabungan "songsang" itu.

"Tidak selera" demikian respons balas Tuan Guru dan kami melihat ia satu kenyataan tegas murabbi ummah itu menolak pelawaan PH tatkala kita dapat melihat bahawa PH sangat berantakan.

Selepas Dato Husam Musa, Dato’ Mahfuz Omar melutut merayu PAS menyertai PH yang didominasi DAP itu, Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Mukhriz Mahathir pula terhegeh-hegeh mempelawa PAS pula.

PH sudah lupa, apa fitnah dan perbuatan khianat yang mereka lakukan kepada PAS khasnya dan rakyat amnya. Masakan PAS boleh menerima satu gabungan yang di dalamnya penuh cacamarba, wujudkan parti yang sangat pesimis terhadap Islam iaitu DAP yang mendominasi PH.

Lebih dari itu, PH juga tidak malu berbalah, fitnah memfitnah, skandal  sesama mereka dan juga mereka tidak malu berbalah angkara adegan "semburit" dalam usaha jatuh menjatuhkan antara kem-kem dalam PH dan parti di dalamnya.

Kami juga tidak selera dengan PH kerana PH mengkhianati janjinya kepada rakyat dalam manifesto mereka, berbohong dengan rakyat mengenai isu GST dan hutang negara, khianat kepada Islam, mengiktiraf LGBT, menggalakkan kemungkaran, berleluasanya golongan yang anti Islam dan dibiarkan bebas bercakap, miliki menteri yang cakap tak serupa bikin, malah biadap kepada Islam.

Justeru, kami menegaskan  tetap bersama aspirasi ummah segaris apa yang diucapkan Tuan Guru Presiden dalam Muktamar PAS ke-65 "Islam Memimpin Perpaduan" bersama bertaawun dengan Umno-BN dan Gagasan Sejatera  bagi mendepani PRU15 akan datang.

Kekuatan ummah yang sedang digarab kini amat dicemburui PH dan kami menganggap pelawaan kalian hanya usaha memecahkan kesepakatan ummah yang sedang terbina kini.

Kami sekali lagi menegaskan bahawa "kami juga tidak selera" dengan PH, usah kamu terhegeh-hegeh lagi.

Islam Memimpin Perpaduan

USTAZ MOHAMMAD IBRAHIM
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Negeri Selangor
17 Julai 2019 – HARAKAHDAILY 17/7/2019

KERAJAAN Persekutuan diminta mempercepatkan keputusannya mengenai Perbadanan PR1MA Malaysia.

Sebelum ini telah diumumkan satu penelitian wajar (due dilligence) akan dilakukan dan keputusan mengenai masa depannya akan dibuat.

Bagaimanapun, tarikh yang dijanjikan telah berlalu dan kita masih menanti perkembangannya dengan perasaan yang teruja.

Apa sahaja keputusannya kelak, sasaran untuk mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki rumah sendiri tidak akan dapat tercapai tanpa campur tangan kerajaan.

Buat masa ini kerajaan negeri contohnya Kerajaan Negeri Selangor telah mewajibkan pemaju-pemaju rumah dengan projek melebihi keluasan tertentu menyediakan peratusan tertentu rumah mampu milik yang berharga dari RM42,000 ke RM220,000 seunit.

Polisi tersebut berjaya meningkatkan stok rumah mampu milik tetapi ramai pemaju melaporkan ianya membebankan dan menyebabkan mereka mengalami kekangan kewangan.

Polisi tersebut memerlukan pemaju-pemaju menanggung sebahagian dari kos pembinaan rumah mampu milik tersebut memandangkan harga tanah dan kos pembinaan sering kali lebih tinggi dari harga jualan yang diluluskan.

Bagaimanapun terdapat dakwaan yang pemaju-pemaju telah menaikkan harga rumah bukan mampu milik untuk menampung tanggungan mereka itu. Akhirnya ia menjadi kes pembeli rumah yang menanggung pembeli rumah yang lain dan bukan pemaju seperti yang dihasratkan.

Sama ada dakwaan ini benar atau tidak keseluruhan beban tidak harus diletakkan ke atas pemaju-pemaju swasta semata-mata.

Malaysia memerlukan entiti seperti HDB di Singapura dan sebab itu PR1MA atau entiti yang serupa dengannya untuk menangani masalah perumahan nasional adalah satu kemestian.

Walaupun pemaju-pemaju juga perlu memainkan peranan mereka tetapi pembinaan rumah mampu milik mestilah diterajui oleh Kerajaaan Persekutuan terutamanya bila ia memerlukan sejumlah peruntukan tunai yang besar.

Rumah mampu milik tidak harus dilihat sebagai bahan komersial semata-mata. Pulangannya kepada kerajaan kelak bukanlah dalam bentuk kewangan tetapi wujudnya warganegara yang gembira, makmur, sejahtera dan efisien hasil dari tempat tinggal yang sempurna. Malah HDB di Singapura juga menerima suntikan dana dari kerajaannya.

Sehubungan itu, pelantikan individu korporat dengan pemahaman terbatas terhadap permasalahan yang dihadapi oleh golongan berpendapatan sederhana dan rendah untuk menerajui entiti ini adalah tidak wajar sama sekali.

DATO’ ISKANDAR A. SAMAD
Ketua Penyelaras REACH – HARAKAHDAILY 19/7/2019

PAS Wilayah Persekutuan menyokong penuh keputusan Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang had umur minimum layak mengundi serta pendaftaran mengundi secara automatik (AVR).

Hal demikian kerana:

1) Merupakan suatu usaha yang baik bagi menyediakan pelapis kepimpinan negara dalam kalangan generasi muda.

2) Sebagai pendidikan awal kepada remaja terhadap dunia politik, sekali gus memberi pendedahan akan sistem pentadbiran negara.

3) Menggalakkan remaja dan belia terlibat sama mencurahkan idea terhadap penggubalan dasar negara.

4) Melahirkan masyarakat yang celik isu dan idealisme.

5) Membentuk masyarakat yang berpengetahuan dan berwawasan.

6) Mencorak generasi Rabbani dan matang.

Golongan muda yang telah layak mengundi ini haruslah diberi panduan serta didikan yang berterusan, sesuai dengan fitrah insan yang memerlukan bimbingan agar sentiasa  berada di jalan yang lurus.

Maka semua pihak hendaklah memainkan peranan demi  memastikan generasi muda ini bersedia menentukan pemimpin yang terbaik untuk  masa depan negara dan ummah.

PAS Wilayah Persekutuan berharap agar setiap ibu bapa turut mendidik anak-anak supaya celik politik dengan ajaran yang betul berlunaskan agama supaya mereka tidak terjerumus kepada politik yang menyalahi agama dan etika.

Oleh itu, PAS Wilayah Persekutuan menyeru semua pihak agar berperanan menjayakan usaha ini supaya PRU15 kelak hanya kerajaan yang benar-benar ikhlas menolong rakyat sahaja yang akan dipilih, bukan kerajaan yang hanya pandai berjanji bulan dan bintang tetapi gagal menunaikannya dengan 1001 alasan.

"Islam Memimpin Perpaduan"

HAJI KHAIRUL ANUAR ABDUL MANAP
Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan – HARAKAHDAILY 18/7/2019

HARI ini sekali lagi persidangan Dewan Rakyat kecoh, panas dan tegang. Mengulangi apa yang berlaku pada 11 April lepas.

Ketika itu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Liew Vui Keong mengemukakan usul bagi menggantung Dato’ Seri Najib Razak daripada menghadiri persidangan parlimen.

Isunya timbul apabila ahli parlimen Pekan itu didakwa membocor lebih awal dokumen Kertas Putih Felda di Facebooknya. Kecoh parlimen sepanjang sesi pagi itu.

Penyokong kerajaan sepakat mahu merujuk bekas perdana menteri ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen. Usul penggantungan terbabit berlalu begitu sahaja sehingga sesi pertama parlimen berakhir.  

Dan hari ini babak-babak serupa berulang lagi. Sasarannya bukan lagi Najib sebaliknya Menteri Kewangan Lim Guan Eng. Isunya berbeza. Pembangkang bermatian mendakwa Menteri Kewangan berbohong pada persidangan tahun lepas.

November tahun lepas Guan Eng dilapor menyebut sekiranya wang bayaran balik GST berjumlah RM19.4 bilion masih ada maka ‘kendurilah saya’.

"Kami beritahu (duit itu) tak ada... Jika masih ada. Kita tak perlu ambil dari Petronas," katanya seperti dilapor laman berita.

Beliau dikatakan berulang kali menyebut kerajaan dahulu 'merompak' bayaran balik GST yang sepatutnya dipulangkan kepada peniaga.

Isu rompak wang GST tidak berakhir di situ. Menteri Kewangan kemudian dipanggil mengadap Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Ketika ditemui pemberita ketika itu Guan Eng dilapor terkejut apabila PAC beranggapan wang itu masih ada.

"Saya fikir PAC faham dengan penjelasan diberikan. Mereka ada tanggapan yang silap bahawa duit RM19.4 bilion itu masih ada, namun kita akan ketahuinya juga akhirnya,” ujar beliau.

Dan semalam segala teka teki itu terjawab. Pengerusi PAC Dato’ Dr Noraini Ahmad menyebut kutipan wang GST berjumlah RM19.4 bilion disahkan tidak dirompak kerajaan Barisan Nasional (BN). Sebaliknya ia digunakan bagi perbelanjaan mengurus dan pembangunan.

Dalam tempoh sembilan bulan momokan BN (Najib) merompak wang GST disebar ke seluruh pelusuk kampung.

Persoalannya sekarang darjah kesalahan membocor awal maklumat Kertas Putih Felda mungkin tidak setinggi menuduh kerajaan BN merompak.

Isu yang disasar terhadap ahli parlimen Pekan April lepas kerana membocor awal laporan kertas putih. Mungkin ia berkisar isu teknikal. Ia berbeza dengan tuduhan merompak.

Namun hari ini pembangkang pula bertekad membawa Guan Eng kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen. Pembangkang bangun silih berganti.

Ketegangan itu berlaku kira-kira sejam turut disaksikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.  
   
Biarpun pelbagai alsan dan fakta ditampilkan namun Speaker Dewan Rakyat Dato’ Mohamad Ariff Md Yusof menolak usul pembangkang.

Pada peringkat awal Speaker seakan-akan berbelah bagi. Ada bayangan mahu Menteri Kewangan menarik balik perkataan merompak seperti dihasratkan ahli parlimen Kuala Krau, Dato’ Seri Dr Ismail Mohamad Said.

Namun ahli parlimen DAP sepakat mempertahankan Guan Eng. Antaranya ahli parlimen Kota Melaka Khoo Poay Tiong. Mereka beberapa kali bangun mengemukakan peraturan Dewan.

Ramai melihat Speaker tidak memanfaatkan ruang bagi memperlihat era Malaysia Baharu ada ketelusan.

Mungkinkah ia sekadar ‘kong kali kong’ mengulangi sisi negetif kerajaan lama. Fitnah disebar sembilan bulan lalu ternyata gagal dibersihkan hari ini.

Dibimbangi peristiwa yang berlaku itu menjadi alasan untuk rakyat menggelarkan PH hanya kerajaan sepenggal.

Itu belum lagi diambil kira pertembungan dramatik antara Presiden PKR dan Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali sekarang.

Kata Dato’ Seri Anwar Ibrahim, .. perlu meletak jawatan daripada kabinet jika terbukti dia terlibat dalam video seks.

“Pandangan awal saya, dia tak perlu letak jawatan. Tapi sekarang bergantung kepada penyiasatan,” ujar Anwar seperti dilapor laman berita.

Sebaliknya Dr Mahathir menyifatkan video itu hanya bertujuan untuk menyekat kejayaan politik bukan untuk mendedahkan salah laku.

Itu pun belum lagi diambil kira konflik yang berlaku di Johor dan Pulau Pinang yang semakin hangat sekarang. – HARAKAHDAILY 17/7/2019

More Articles ...