Dr Hamzah, Yohanis, Zakhwan calon PAS di Jerantut

| .

(Yuhanis, Dr Hamzah dan Zakhwan calon-calon PAS di Jerantut)

 

 

JERANTUT: PAS Jerantut mencipta sejarah apabila menampilkan tiga calonnya terdiri daripada lulusan Timur Tengah dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, termasuk dua muka baru.

Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, dalam ceramah di Bandar Baru Inderapura, di sini semalam, mengumumkan Dr Hamzah Jaafar, 48, bertanding di Parlimen Jerantut.

Manakala calon muda PAS Yohanis Ahmad, 35, akan bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Pulau Tawar dan Mohd Zakhwan Ahmad Badaruddin, 34, menggalas cabaran di Dun Tahan.

Yohanis ialah anak kelahiran Kampung Kedondong, Pulau Tawar itu merupakan lulusan Sarjana Muda Usuluddin dari Universiti Al Azhar, Mesir merupakan pengurus pentadbiran sebuah firma guaman di Kuala Lumpur.

Sementara Zakhwan merupakan pendakwah bebas berasal dari Kampung Lada, Jerantut Feri dan berlulusan ijazah sarjana dari sebuah universiti di Yaman.

Kedua-duanya membuat penampilan sulung pada PRU kali ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Dr Hamzah yang juga seorang usahawan, diberi kepercayaan kali ketiga untuk bertanding di Parlimen Jerantut.

Beliau merupakan pemegang ijazah Sarjana Muda dari Universiti Al-Azhar, Sarjana Pengajian Islam Universiti Malaya dan memiliki Ijazah, Sarjana dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Pemakanan Sunnah dari Universiti Colombo.

Manakala bagi satu lagi kerusi iaitu Dun Damak, Tuan Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat (PR) masih lagi memperincikan dua calon daripada DAP dan PKR.

Menarik perhatian, bekas Ahli Parlimen Jerantut Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar dari BN telah mengisytiharkan tidak akan bertanding pada PRU kali ini membuatkan peluang Dr Hamzah cerah untuk menang.

Pada PRU lepas Tengku Azlan hanya menang tipis iaitu 1,946  undi. Beliau mendapat 19,543 undi manakala Dr Hamzah 17,597.

Bagi dua bekas Adun BN Pulau Tawar dan Tahan pula dilaporkan mempunyai peluang samar-samar unduk dicalonkan semula.

Berikut ialah keputusan N.9 Tahan dalam PRU 12:

Wan Amizan  Wan Abd Razak (BN) 5,112 undi, Nuridah Salleh (PAS) 3,755 (majoriti 3,755).

N.11 Pulau Tawar:   

Ishak A.Ghani  (PAS) 5,426 undi, Dr Ahmad Shukri  Ismail(BN) 8,720 (majoriti 3,294).

Share on Myspace