Tersentuh hati ziarah balu mangsa Lahad Datu

Anis Nazri | .

KUALA LUMPUR: Biarpun kehilangan insan tersayang, semangat dan ketabahan yang ditunjukkan waris benar-benar menimbulkan kekaguman di hati Ketua Penerangan Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Riduan Mohd Nor.

 

Beliau yang menziarahi waris anggota polis komando yang terkorban, Inspektor Zulkifli Mamat, di Kampung Kubang Ikan, Besut, benar-benar tersentuh hatinya.

 

Berkongsi kisahnya dengan Harakahdaily, ibu arwah berkata panggilan terakhir yang diterimanya dari arwah ialah sehari sebelum keberangkatannya ke Lahad Datu.

 

"Ibunya benar-benar sebak dan tidak dapat menahan kesedihan ketika menceritakan perbualannya dengan arwah. Lebih-lebih lagi ketika arwah ada menyebut selepas selesai operasi, arwah akan pulang terus ke rumah ibunya," cerita Riduan ketika dihubungi Harakahdaily.

 

Menurut Ridhuan, isteri arwah, Noraziah Nor, kini sedang menjalani kursus perguruan dan menetap di Perlis, bagaimanapun ketika kunjungan beliau masih berada di sisi ibu mertuannya.

 

Tambah Ridhuan, sepanjang kunjungannya, isteri arwah begitu tenang, namun ada ketikanya kelihatan air mata di sudut matanya.

 

"Dia beritahu, anaknya yang sulung yang berumur 5 tahun itu mengadu letih bergambar sejak ayahnya terkorban. Biarpun masih kecil, jelas anak kecil itu menyedari kehilangan paling besar yang dihadapinya," cerita Riduan.

 

Beliau juga dimaklumkan oleh abang arwah tentang keinginan arwah yang sering menyebut untuk mati syahid, lebih-lebih lagi peranannya sebagai anggota pasukan keselamatan negara.

 

Dalam pertemuan tersebut, Riduan turut memberikan dua buah buku motivasi kepada ibu arwah, selain menghulurkan sumbangan peribadi berbentuk wang tunai.

 

Turut serta menziarahi keluarga waris, Yang Dipertua PAS Kawasan Besut, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad.

 

Zulkifli, 29, bersama Koperal Sabarudin Daud, 46, dari Sabak Bernam, Selangor ketika kejadian, sedang berkawal di satu daripada pos di sekitar Kampung Tanduo, Lahad Datu sebelum terkena mortar dilepaskan kumpulan penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina.

Share on Myspace