Buktikan hak asasi rakyat 12 Jan 2013 - Juham

Harakahdaily | .

KUALA LUMPUR: “Juham mengharapkan agar di tahun 2013 ini, kerajaan lebih menghormati hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun dan menyuarakan pandangan, sebagaimana yang dijamin oleh perlembagaan,” kata Ahmad Zamri As’ad Khuzaimi.

 

 

Ini, katanya dapat dibuktikan dengan kerjasama baik yang boleh diberikan oleh pihak berkuasa dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat yang akan berlangsung pada 12 Januari 2013 di Kuala Lumpur nanti.

 

Pengarah Jabatan Undang-Undang & Hak Asasi Manusia (Juham) Dewan Pemuda PAS Malaysia itu menyatakan demikian dalam perutusan sempena tahun 2013.

 

Berikut perutusan penuh beliau.

 

Secara kesuluruhannya, tahun 2012 merupakan tahun yang baik bagi Jabatan Undang-Undang Dan Hak Asasi Manusia (Juham) Dewan Pemuda PAS Malaysia kerana misi utama kami untuk merakyatkan Juham di mata masyarakat sudah berjaya dicapai walaupun diakui masih banyak lagi yang perlu diperbaiki.

 

Penglibatan Juham dalam kes-kes di peringkat nasional seperti Himpunan Bersih 2.0 & 3.0, Himpunan Hijau Lynas, Himpunan Oren, Himpunan Mansuhkan ISA yang masih lagi dalam perbicaraan di mahkamah, Inkues siasatan kematian Baharuddin Ahmad, saman AES dan juga kes-kes yang melibatkan kemahasiswaan spt kes UPSI, semakan kehakiman kes pelajar UniMap dan kes-kes  pelajar yang melibatkan AUKU.Di peringkat dalaman pula Juham telah berjaya menjelajah ke seluruh negara termasuk Sabah & Sarawak untuk memberikan taklimat perundangan pilihanraya yang terkini, pengetahuan tentang hak-hak asasi dan juga simulasi pilihanraya kepada pimpinan dan petugas-petugas parti.Juham mengharapkan agar di tahun 2013 ini, kerajaan lebih menghormati hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun dan menyuarakan pandangan, sebagaimana yang dijamin oleh perlembagaan.

 

Ini dapat dibuktikan dengan kerjasama baik yang boleh diberikan oleh pihak berkuasa dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat yang akan berlangsung pada 12 Januari 2013 di Kuala Lumpur nanti.

 

Negara juga akan menghadapi Pilihanraya Umum ke 13 awal tahun 2013 ini dan tentunya Juham mengharapkan agar pihak berkuasa dapat memainkan peranan yang penting dan tidak bias dalam mengawal pesta demokrasi rakyat nanti.

 

Undang-undang bukan sahaja perlu dilihat adil tetapi perlaksanaannya juga perlu adil dan saksama without fear or favour.

 

Semoga tahun 2013 akan menjadi tahun yang lebih baik dan cemerlang untuk seluruh rakyat Malaysia.

Share on Myspace