Ketua Polis Tentera Syria sertai pembangkang

Terjemahan Mohamad Yahya | .

Jeneral Abdel Aziz Jassem al-Shallal (gambar) dilaporkan berkata dalam video dalam talian bahawa dia telah menyertai pembangkang.

 

Ketua Polis Tentera Syria telah berpaling tadah daripada kerajaan Presiden Bashar al-Assad dan menuduh tentera kerajaan telah bertukar menjadi "geng pembunuh", menurut satu sumber keselamatan dalam sebuah video dalam talian.

 

Dalam video yang diedarkan oleh aktivis pembangkang Rabu lalu, beliau yang berpakaian lengkap tentera berkata: "Saya, Jeneral Abdel Aziz Jassem al-Shallal, komander Polis Tentera Syria, mengumumkan bahawa saya berpaling dari tentera rejim kerajaan, untuk menyertai revolusi rakyat”.

 

"Pihak tentera telah menyimpang dari misi asalnya, iaitu untuk melindungi negara, dan telah berubah menjadi kumpulan pembunuh dan perosak," dakwa Shallal dalam video yang disiarkan di laman web perkongsian video, YouTube.

 

"Kemusnahan bandar-bandar dan kampung-kampung, dan perbuatan jenayah pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat sendiri, orang-orang awam yang tidak bersenjata, yang membuat demonstrasi jalanan meminta kebebasan" mendorong Shallal untuk menyertai pembangkang, katanya.

 

Pengumuman beliau dibuat ketika rejim semakin mendapat tekanan, dengan pengkalan-pengkalan kerajaan jatuh kepada serangan pemberontak berhampiran ibu kota Damsyik dan di tempat lain di seluruh negara.

 

Satu sumber keselamatan Syria mengesahkan pengumumam Shallal tersebut tetapi meremehkan kepentingannya, berkata bahawa Shallal akan bersara dan berpaling tadah untuk "dianggap sebagai wira".

 

Wartawan Al Jazeera, Mohamed Vall dari Beirut berkata: "Sejak penyertaan Perdana Menteri Syria Ogos lalu, pengumuman ini mungkin adalah yang terpenting."

 

"Terdapat corak pegawai kerajaan Syria cuba untuk meremehkan isu berpaling tadah. Mereka berkata beliau di ambang persaraan dan pengumuman beliau adalah tidak penting.

 

"Kes seperti ini biasanya berlaku apabila rejim dan pertahanannya mulai goyah," katanya. (aljazeera.com)

Share on Myspace