Enggan patuhi gaji minima, 37 hilang pekerjaan

| .

KUALA LUMPUR: Kilang Kelapa Sawit (KKS) Bukit Talang, anak syarikat konglomerat Peladangan terbesar di dunia, Sime Darby Berhad mengambil tindakan menghentikan 37 orang pekerja mereka mulai Januari tahun hadapan.


(Yahya melihat dokumen di pejabatnya hari ini selepas sidang media)

 

Tindakan tersebut adalah kerana KKS dan juga Sime Darby tidak mahu terbeban dengan peraturan kadar gaji minima sebanyak RM950.00 sebulan seperti mana yang diumumkan oleh kerajaan sebelum ini.

Berkata pada sidang media, Pengerusi Biro Kepenggunaan PKR, Yahya Sahri memberitahu tindakan tersebut mengambarkan bahawa ekonomi negara berada dalam keadaan merudum.

Malah menurut beliau lagi sebagai sebuah negara yang sentiasa disogokkan dengan berita betapa kukuhnya prestasi ekonomi, sukar baginya menerima tindakan penutupan sebuah kilang yang begitu lama beroperasi menjangkau lebih 60 tahun.

"Kita telah bertemu dengan wakil pekerja dan daripada apa yang dibincangkan mendapati ia berkait rapat dengan pengumuman mewajibkan syarikat swasta mematuhi peraturan gaji minima sebanyak RM900 sebulan.

"Kami juga agak musykil bagaimana kilang yang begitu lama beroperasi boleh mengalami kerugian mengejutkan sedangkan Sime Darby adalah syarikat yang besar di negara ini," jelasnya di Ibu Pejabat PKR pagi tadi.

Tambahnya lagi, pekerja-pekerja sebelum ini hanya menerima gaji berjumlah RM350 sebulan sahaja dan telah menjadi bebanan kepada syarikat jika RM900 gaji minima dilaksanakan.

"Kita mahu pekerja yang dihentikan itu dibela sepenuhnya dan sebagai sebuah syarikat yang besar mereka perlu membayar wang pampasan yang sewajarnya.

"Ini memandangkan kesemua pekerja ini tidak mempunyai kediaman ataupun tapak kediaman, kemana mereka hendak pergi selepas ini," katanya

Jelas Yahya lagi, mereka bukan sengaja untuk tidak membeli rumah tetapi gaji dan pendapatan yang mereka perolehi terlalu kecil dan tidak memungkinkan mereka mampu menyimpan wang untuk membeli kediaman.

Biro Kepenggunaan PKR menyeru agar Kilang Kelapa Sawit Bukit Talang, Sime Darby Berhad, Kementerian Sumber Manusia dan Exco Kerajaan Negeri Selangor memberi perhatian yang serius bagi menyelesaikan isu pemberhentian pekerja akibat penutupan kilang tersebut.

Share on Myspace