S'gor timbang longgar syarat pohon bantuan tadika

Harakahdaily | .

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor sedang mengkaji untuk memperluaskan penerima Skim Bantuan Tadika Selangor (Tunas) di negeri itu sehingga kepada keluarga yang berpendapatan kurang dari RM2,500 berbanding RM1,500 sebelum ini.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, pertukaran syarat itu sedang dalam penelitian kerajaan negeri ketika ini.

“Syarat itu kini sedang dibincangkan dalam mesyuarat Exco, saya harap ia dipertimbangkan,” katanya dipetik Selangorku.

Skim Tunas di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) adalah bantuan yuran sebanyak RM 50 setiap bulan kepada kanak-kanak tadika yang layak.

Ia dilaksanakan mulai dari 1 Julai tahun ini di mana yuran bagi kanak-kanak yang terpilih dibayar terus kepada tadika yang berdaftar dengan Majlis Permuafakatan Tadika Selangor (MPTS).

Setakat ini, sebanyak 1,903 penerima sudah mendapat faedah dengan penyertaan 232 tadika berdaftar di bawah MPTS termasuk Pasti, Kemas, Pra Sekolah JAIS, Pra Sekolah Kementerian, Tadika Perpaduan dan Swasta.

Jika syarat itu dilonggarkan, bermakna lebih ramai anak-anak yang bakal menerima manfaat bantuan RM50 ebulan itu.

Mengulas lanjut Dr Halimah berkata, kerajaan negeri mensasarkan 5,000 lagi penerima dan 500 buah tadika berdaftar dengan skim itu pada tahun hadapan,

Katanya, sasaran itu selaras dengan peruntukkan baru bagi tahun hadapan iaitu sebanyak RM 3 juta.

“Jika tahun ini kita memperuntukkan sebanyak RM 1.016 juta, tetapi pada tahun depan Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan sebanyak RM 3 juta di bawah bajet 2013.

“Oleh itu, saya berharap kerjasama dari pelbagai pihak termasuk Adun, Penyelaras Dun, Ketua Kampung dan semua pihak supaya dapat membantu menjayakan skim ini,” katanya.

Share on Myspace