Selangor kaji minyak masak kitar semula jadi biofuel

| .

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor sedang mempromosikan usaha untuk membuat pengumpulan semula minyak masak terpakai untuk diproses menjadi Biofuel yang sangat tinggi nilainya.

Exco kerajaan negeri, Elizabeth Wong (gambar) bagaimanapun berkata, jumlah yang terkumpul sekarang tidak mencukupi untuk membuat biofuel yang ekonomik.

Beliau membuat penjelasan ini di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor ketika menjawab soalan dari Adun Bukit Tunku, Lau Weng Sang yang meminta kerajaan negeri membuat promosi pengumpulan minyak masak terpakai melalui proses kitar semula.

Beliau juga meminta agar peraturan dibuat agar pekedai dan rumah menggunakan kaedah ini.

Beliau bimbang, pengusaha menjualnya kepada pembeli tawar harga yang lebih tinggi tetapi ia tidak dikitar semula menjadi biofuel tetapi menjadi minyak masak berkualiti rendah.

Elizabeth menjelaskan, pihak penguatkuasa kesihatan sentiasa membuat lawatan dan kajian ke pusat-pusat membeli belah bagi mengkaji hal ini agar minyak masak kitar semula tidak dijadikan minyak masak semula kerana ia membahayakan kesihatan penggunanya.

Dr Halimah Ali (gambar), Exco pendidikan Selangor pula menjelaskan, Unisel akan mengkaji cadangan untuk mengembangkan penggunakan minyak kitar semula ini agar kosnya lebih rendah.

"Saya yakin usaha ini boleh dijalankan selepas Unisel ada kerjasama dengan Intitut Teknoloji Bandung (ITB) Imperial College London," katanya.


 

Share on Myspace