24
Fri, Mar
163 New Articles

Top Stories

Grid List

MESYUARAT Agung PAS Putatan kali ke-17 fokus mempersiap gerak kerja melahirkan anak sulung PAS di Sabah. Semua ahli diseru untuk menjadi 'duta PAS' kepada masyarakat dengan pendekatan politik matang dan sejahtera.

Pada PRU-13, PAS meletakkan calon di DUN Tanjung Aru dan memperolehi undi kedua terbanyak dalam pertandingan tiga penjuru. Turun mendekati rakyat, merasai sendiri denyut nadi marhaen menjadi fokus utama PAS Putatan tanpa mengira waktu.

Mesyuarat agung yang diadakan di Hotel Yaho Kota Kinabalu dirasmikan oleh Ahli Parlimen Bachok, Ahmad Marzuk Shaary, dihadiri lebih 100 orang perwakilan dan pemerhati. Barisan kepemimpinan yang baharu dipilih diharap terus bergerak dan tidak putus bekerja untuk merealisasikan kelahiran anak sulung PAS di Sabah. – HARAKAHDAILY 21/3/2017

PENGARAH Tabung Amanah Tok Kenali, Tuan Saripuddin Tuan Ismail dipilih sebagai Yang Dipertua PAS Kawasan Pasir Puteh pada mesyuarat agung semalam.

Dua lagi yang turut dicalonkan untuk jawatan itu ialah Yuganu Yunus dan Mohd Taib.
 
Yang Dipertua PAS Kawasan sesi lalu merangkap Ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Mazlan Nik Mohamad tidak mempertahankan jawatan sebaliknya hanya bertanding sebagai ahli jawatankuasa.
 
Muktamar PAS kawasan ke-58 yang diadakan di Sweet Beach Resort Tok Bali itu dirasmikan oleh Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
 
Selain itu, jawatan Ketua Urusan Ulamak PAS kawasan turut mendapat perhatian apabila Rahmad Ibrahim dan Mohd Ruden Mohd Yusoff dicalonkan yang dimenangi Mohd Ruden.
 
Sementara Wan Hassan Wan Ibrahim menang tanpa bertanding jawatan Timbalan Yang Dipertua dan Naib Yang Dipertua, Mohd Nazlan Mohamed Hasbullah.

TIMBALAN Yang Dipertua PAS Setiu, Dr Azman Ibrahim mengekalkan jawatan dalam pertandingan satu lawan satu pada mesyuarat agung PAS kawasan itu yang diadakan di Kompleks Tarbiyah Luqmanul Hakim Kampung Guntong Luar, hari ini.

Mesyuarat agung yang dirasmikan oleh Adun Melor, Kelantan, Dr Yusnan Yusuf juga mengisytiharkan penyandang jawatan Yang Dipertua PAS Setiu, Shaharizukirnain Abdul Kadir menang tanpa bertanding. Turut menang tanpa bertanding ialah Mohd Nazari Alias bagi jawatan Naib Yang Dipertua dan Ustaz Mohd Pauzi Muda yang mengisi jawatan Ketua Urusan Ulamak.

Mesyuarat yang dihadiri 420 orang perwakilan turut memilih seramai 16 orang Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Setiu bagi sesi 2017/2019 daripada 25 orang calon yang  bertanding.

Dr AzmanDr Azman yang ditemui selepas mesyuarat agung tersebut menyifatkan pertandingan itu hanyalah pertandingan 'adik-beradik' dalam rangka hendak berlumba-lumba berbuat kebaikan.

"Selepas selesai pertandingan, marilah bersama kita rapatkan saf bagi menggalas satu tugasan penting melakukan persiapan menghadapi PRU14.

"Kabinet ini adalah 'Kabinet Perang Pilihan raya' bukannya kabinet untuk bersantai dan berbulan madu. Kita sudah berada dalam fasa pecutan terakhir menghampiri garis PRU14," tambahnya. - HARAKAHDAILY 18/3/2017                      

BELAKANGAN ini tidak asing lagi untuk saya melihat orang menggunakan telefon bimbit sambil memandu mahupun menunggang motosikal. Adalah lebih parah bilamana ada dikalangan mereka yang berfikir ia langsung tidak berkait dengan ancaman nyawa walhal ia telah pun dikenalpasti sebagai salah satu punca utama kemalangan jalan raya.

Menteri pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai menyatakan penggunaan telefon yang kian canggih dengan pelbagai aplikasi telah mengubah soal keselamatan di jalan raya serta lebih berbahaya apabila pemandu mahupun penunggang menggunakannya untuk melayari laman sosial.

Hal ini terbukti pada diri saya. Suatu ketika saya telah keluar bersama seorang rakan ke bandar untuk membeli barang dengan menaiki keretanya. Tatkala rakan saya sedang memandu kereta, dia juga asyik bermain telefonnya. Mungkin berbalas-balas mesej dengan rakan-rakannya di alam maya.

Tiba-tiba kereta kami hampir sahaja melanggar kereta di hadapan yang telah lama membrek. Mujur saya sempat menyedarkan rakan daripada lekanya. Jika tidak, mungkin saya sudah lama terlantar di hospital.   

Saya juga berasa hairan dengan karenah sesetengah manusia. Sistem kit bebas tangan “hand free” sudah lama diperkenalkan untuk menelefon semasa memandu, namun masih ramai pemandu yang lebih suka menelefon secara bertangan.

Termasuklah beberapa rakan saya sendiri. Apabila saya bertanyakan tentang hal ini, berbagai alasan yang diberikan. Mungkin juga alat ini sangat mahal jika dibandingkan dengan harga telefon mereka.     

Tidak kurang juga, ada dalam kalangan pemandu dan penunggang yang merasakan melihat ke bawah pada paparan skrin yang bercahaya semasa memandu mahupun menunggang tidak sekali-kali menggangu fokus mereka di jalan raya.

Apakah mereka merasakan, memandu dan bermain telefon sama sahaja seperti berkayuh sambil bertimba? Atau harus sudah terhantuk baru terngadah? Janganlah kesilapan kita sebagai pemandu mahupun motorsikal menyusahkan banyak pihak.

Sebagai peringatan bersama, telah pun berlaku peristiwa hitam di Amerika Syarikat suatu ketika dahulu akibat kecuaiannya semasa memandu. Seorang wanita terbunuh selepas dia memuat naik status di akaun Facebook miliknya semasa memandu. Statusnya mengulas lagu Happy oleh Pharrell Williams yang didengar dalam radio keretanya.

Pihak 911 menerima panggilan mengenai kemalangan wanita tersebut selepas bebarapa minit statusnya dimuat naik. Satu jiwa melayang begitu sahaja kerana tidak memberi tumpuan sepenuhnya di jalan raya. Bayangkan bagaimana jika bersama wanita tersebut ada beberapa penumpang yang lain? Tentu saja mereka semua mati katak.

Selain itu, pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) bagi pusat pengajian kejuruteraan awam, Profesor Dr Ahmad Farhan Sadullah, turut menjelaskan berbual menggunakan telefon sebenarnya lebih banyak menganggu fokus pemanduan berbanding dengan penumpang yang gemar berbual.

Demikian kerana risiko itu akibat daripada gangguan terhadap tumpuan ketika berkomunikasi. Maka, saya berasa amat kagum akan tumpuan pemandu yang dapat memberi fokus terhadap dua perkara sekaligus. Lebih-lebih lagi terhadap penunggang yang sempat menaip SMS seakan mereka sambil menyelam minum air.  

Dalam isu ini, saya juga berpendapat bermain telefon semasa memandu mahupun menunggang sangat berkait rapat dengan firman Allah “dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan”. Surah Al Baqarah, ayat 195. Perbuatan bermain telefon semasa memandu mahupun menunngang seperti menempah maut yang sedia menanti.

Tidakkah pemandu dan penunggang yang leka dengan telefon canggih itu sedar akan peringatan daripada Sang Pencipta? Al-Imam As Syaukani (1173H-1250H) berkata dalam kitab tafsirnya Fathul Qadir (1/193) “maka setiap apa yang diyakini ia membinasakan dalam agama ataupun dunia maka ia termasuk dalam ayat ini. Demikian pandangan al-Imam Ibnu Jarir”. Sudah terang lagi bersuluh peringatan dalam Islam akan pentingnya menjaga keselamatan diri.   

Penulis juga mengingatkan bahawa dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan daripada Abu Sai’d Al Khudri, Rasulullah SAW bersabda “Jangan membahayakan diri dan jangan membahayakan orang lain”. Tidak syak lagi, bahawa Islam sangat mengambil serius akan keselamatan jiwa. Bermain telefon semasa memandu dan menunggang bukan sahaja membahayakan diri mereka bahkan juga kepada orang-orang yang berada di sekeliling mereka.

Seharusnya mereka berfikir sebelum berkata, berunding sebelum dibuat agar tidak menyesal di kemudian hari. Janganlah bila nasi sudah menjadi bubur ketika itu barulah terngadah. Paling tidak ingatlah keluarga di rumah yang menanti kepulangan dengan selamat. – HARAKAHDAILY 21/3/2017

HARI Air Sedunia disambut setiap 22 Mac. Sambutan ini adalah bertujuan untuk menandakan kepentingan air kepada tamadun manusia dan alam sekitar. Hari Air Sedunia tahun ini memberi tumpuan kepada air sisa (wastewater). Selepas air digunakan untuk aktiviti harian kita, kita melepaskannya sebagai air sisa. Malangnya, peningkatan populasi manusia dan aktiviti ekonomi telah meningkatkan beban pencemaran kepada sumber-sumber air dan masalah kekurangan air di peringkat global.
 
Air Sisa Daripada Kita
Air sisa domestik kita mempunyai dua laluan, iaitu sama ada dirawat sebagai sisa pembetungan atau dilepaskan terus ke sungai. Kita juga mempunyai air sisa daripada sektor perniagaan dan industri. Jabatan Alam Sekitar memantau pelepasan air sisa secara terpilih daripada aktiviti komersial dan industri berdasarkan jenis aktiviti dan potensi kesan pencemaran.

Walau bagaimanapun, mekanisme kawalan pencemaran semasa adalah 'usang' dan mekanisme kawalan pencemaran yang lebih berkesan adalah penting untuk kewujudan kita sebagai sebuah negara. Air adalah jaminan keselamatan negara kita. Kawalan pencemaran harus merangkumi beban pencemaran sebagai kriteria utama untuk mencerminkan kepadatan penduduk dan aktiviti ekonomi sebenar. Hanya melalui kaedah ini kita boleh memastikan keberkesanan undang-undang kawalan pencemaran dan akhirnya mengubah kesan pencemaran pada sungai kita.
 
Air Sisa Kepada Makanan Kita
Air sisa yang dilepaskan akan mengalir ke sungai dan berakhir di dalam laut. Oleh sebab keupayaan air mengalir dan meresap melalui tanah, ia boleh membawa bahan-bahan pencemar bersama-sama. Dalam jangka masa panjang, bahan-bahan pencemar ini akhirnya akan terkumpul dalam flora dan fauna. Ini adalah sebahagian daripada makanan kita. Kita perlu mengambil satu langkah ke hadapan untuk mengelakkan kejadian seperti Minamata bay di Jepun di mana keracunan merkuri telah meninggalkan sejarah yang sangat gelap dan dikenali sebagai penyakit Minamata.

Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Kimia untuk menjalankan persampelan yang kerap ke atas air mentah, air terawat, makanan mentah (sayur-sayuran, buah-buahan, haiwan akuatik, dan lain-lain) dan makanan diproses untuk memastikan ia selamat untuk digunakan. Persampelan mesti rawak dan lokasi persampelan perlu kekal sulit untuk mengelakkan apa-apa percubaan untuk mencairkan sampel. Kementerian Kesihatan juga perlu menerbitkan penemuan tersebut.
 
Air Sisa Kepada Air Terawat
Terdapat penyelesaian yang mencukupi untuk menggunakan semula air sisa dalam pelbagai aplikasi industri. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan-Kerajaan Negeri perlu melihat kepada pembentukan kompleks-kompleks perindustrian di mana air sisa dan juga sisa dari satu industri digunakan sebagai sumber kepada industri yang lain. Sebagai contoh, efluen terawat loji rawatan kumbahan juga boleh ditukar kepada air terawat bagi kegunaan bukan untuk minuman (non-potable use) dalam zon komersial dan perindustrian.

Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) perlu menguatkuasakan kecekapan air untuk pengguna komersial dan industri. Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 memberi kuasa kepada SPAN untuk menentukan dan mengehad penggunaan air terawat bagi aktiviti-aktiviti yang terpilih. Walau bagaimanapun, tidak ada peraturan atau undang-undang yang memberi mandat untuk pengurangan pelepasan air sisa bagi sektor komersial, industri dan pertanian yang menggunakan air mentah secara langsung. AWER telah mencadangkan beberapa kali kepada pihak berkuasa untuk menangani isu yang terbiar ini.
 
Air Sisa Kepada Tenaga
Air sisa dari pembetungan, pertanian dan sisa pepejal boleh digunakan untuk menghasilkan biogas. Biogas boleh digunakan untuk menjana elektrik. Loji-loji rawatan berpusat adalah penting untuk memastikan operasi skala besar dan kemampanan penyelesaian ini. AWER telah mengemukakan beberapa penyelesaian mengenai perkara ini.
 
Air Bukan Sisa
Sisa kepada sumber bukan satu kenyataan sahaja. Ia adalah satu realiti. Permintaan bagi air mentah dan air terawat perlu diurus secara holistik. Satu cara yang berkesan kita boleh berbuat demikian adalah dengan menggunakan semula dan kitar semula air sisa dalam fasiliti-fasiliti yang terpilih. Penyelesaian ini bukan sahaja mengurangkan permintaan, ia juga meningkatkan penggunaan teknologi baru serta pembangunan bidang teknikal dan alam sekitar yang baru.

Kita berhasrat untuk menjadi sebuah negara maju menjelang tahun 2020. Tetapi, kita masih bergelut dengan isu-isu berkaitan air sisa dan tidak menguruskannya seperti mana yang dilakukan oleh negara-negara maju. Apa lagi yang kita tunggu? Tahun 2020 hanya kurang daripada 3 tahun lagi! – HARAKAHDAILY 21/3/2017
 
Penulis ialah Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER)

SAHABAT Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dengan laporan berita akhbar berbahasa Malaysia, mengenai kerosakan kepada alam sekitar dengan pencerobohan spesies ikan asing, dalam kes ini ikan keli Afrika (Clarias gariepinus) ke dalam sungai dan ekosistem kita.

Spesies asing yang memasuki biologi di mana mereka tidak pernah wujud sebelum ini boleh menjadi sukar untuk mengawal dan meramalkannya, yang boleh menyebabkan kesan bencana ekonomi, tetapi pihak berkuasa tidak melihat seperti itu. Salah satu bahaya besar ialah sesetengah spesies asing ini boleh menghasilkan sinergi dengan makhluk asing lain, dengan kesan bencana. Semakin banyak penceroboh berkumpul dalam ekosistem, ia boleh dijangkakan bahawa ia akan lebih merosakkan.

Penceroboh yang kelihatan tidak berbahaya selama bertahun-tahun mungkin tiba-tiba menjadi bahaya akibat perubahan faktor seperti perubahan iklim. Kehadiran ikan keli Afrika di dalam saliran air kita amat mengejutkan kerana ia merupakan pemangsa utama yang besar, dengan itu berpotensi menyebabkan ancaman serius kepada ikan asli. Nelayan tempatan kita mengalami hasil tangkapan yang rendah dan pulang dengan tangan kosong.

Menjadi pengumpan yang opoturnis, ikan keli Afrika akan memakan mana-mana spesies ikan yang begitu banyak. Ia bertindak balas dengan cepat kepada sumber makanan baharu yang boleh diperolehi dan akan menukar corak pemakanan untuk menyesuaikan dengan organisma yang boleh diperolehi dengan bebasnya. Ikan muda kebanyakannya memakan haiwan kecil yang tidak bertulang di kawasan pantai yang cetek. Pelbagai faktor yang menjadikan spesies ini amat sukar untuk dikawal: diet yang makan segala macam makanan, pernafasan udara secara langsung, kemampuan untuk berjalan di atas tanah, kemampuan untuk menggali dan bersembunyi di kawasan tumbuh-tumbuhan. Ikan keli Afrika seberat 2 kg boleh menghasilkan kira-kira 45,000 biji telur dengan ikan betina yang besar boleh menghasilkan telur yang lebih besar.

Tambahan pula, kajian yang dijalankan pada 1972 di Afrika Tengah menyarankan bahawa spesies ini mempunyai kesan negatif ekologi yang mendalam ke atas komuniti serangga akuatik, amfibia dan bilangan haiwan tidak bertulang. Kepelbagaian serangga dalam susunan Chleoptera telah dikurangkan sehingga 78% dan Hemiptera 66%.

Parasit juga direkodkan pada ikan keli ini, apabila ia dipindahkan boleh menyebarkan parasit ini  yang boleh membawa kepada kepupusan spesies ikan asli tempatan akibat kekurangan kekebalan kepada parasit baharu ini.

Kadar kecepatan pengenalan ikan asing yang belum pernah terjadi sebelum ini adalah ladang pembiakan ikan, pusat penetasan bagi tujuan komersial, pelepasan ke dalam sungai dan kolam oleh orang awam, import untuk perniagaan ikan akuarium dan menerusi pelbagai saluran lain.   

Kesan ikan keli Afrika dan spesies ikan asing lain dalam alam sekitar kita perlu dilayan sama dengan kebimbangan terhadap tumpahan minyak dan kesannya memerlukan lebih banyak penyiasatan dengan penekanan kepada memajukan teknik untuk mengawal penyebarannya.

Orang ramai, kumpulan sektor utama dan kerajaan kurang menghargai akan kos dan ekonomi dan kesan buruknya daripada masalah ini. Sebagai kesannya, kelewatan dalam pengesanan diperingkat awal dan kurangnya usaha tindak balas yang segera memberikan masa kepada penceroboh untuk membiak, meningkatkan bilangannya dan tersebar, menjadikan pembasmian atau kawalan menjadi amat sukar. Agensi negeri dan persekutuan perlu memantau pencerobohan baharu dan bertindak balas dengan cepat apabila menemuinya.

Banyak kerugian ini tidak direkodkan di masa lalu tetapi hari ini pihak berkuasa yang berkenaan mestilah menyedari kos ekologi daripada pencerobohan biologi dalam bentuk kerugian yang tidak dapat diperolehi kembali daripada kepelbagaian bioasli dan kemerosotan fungsi ekosistem. Meskipun penyebab asas ancaman spesies penceroboh ini ketara dan di peringkat global, ancaman ini boleh ditangani dengan berkesan melalui usaha kerjasama di peringkat tempatan dan serantau, terutaman sekali melalui pencegahan, pengesanan awal dan tindak balas cepat.

Gagal untuk menangani pencerobohan ini dengan berkesan bermakna gagal untuk memenuhi kriteria International Union for Conservation of Nature (IUCN).

SAM menggesa Kementerian Pertanian dan Jabatan Perikanan untuk menjalankan kajian ke atas saliran air kita di mana ikan keli Afrika pada masa ini boleh ditemui, dan spesies yang boleh memberikan kesan; untuk menghentikan penyebaran yang seterusnya pengenalan ikan asing dan kawalan ke atas kesan spesies sudah pun ada; dan untuk mencegah ikan daripada diperkenalkan ke dalam sistem di mana ia tiada. Terdapat keperluan untuk menghentikan ternakan ikan jenis ikan keli asing ini dan mengharamkan sepenuhnya import ikan keli Afrika dan semua spesies ikan asing.

SM Mohamed Idris
Presiden  Sahabat Alam Malaysia

When we were young, the most popular question posed to people of my generation, irrespective of race, color, religion or ancestry was, what is your ambition? We were oblivious to politics then.

When the prime minister (PM) spoke about Transformasi Nasional 50 (TN50), a new ‘vision’ for the nation, it brought back memories of what we wanted to be when we grow older. Some of us achieved our dreams, some had to change and some failed.

It is a jolly good thing to happen when we are at the last leg of Vision 2020 and focusing on our youths as the core to this new vision.

For that matter, it is our Youth and Sports Minister, En Khairy Jamaluddin who conceived TN50 and we can say it is his ‘baby’.

The PM said “…we are responsible citizens and forefathers, to leave behind the best and the greatest legacy to be inherited by future generations. Let the old legacy pass”. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

He does not want the initiative to be politicised. “Our government today is a government which is willing to listen and uses the bottom-up approach. I believe our development must be balanced and development must be on the basis that no Malaysians will be left behind” he added. There should be a more just and equitable society.

The general goal for TN50 is for Malaysia to become a top 20 country in the world by the year 2050.

The responsible ministry said one of the key activities will be the discussion and networking groups. Other groups are also welcome to participate and share their thoughts. It will also be working with other government agencies, corporate bodies and NGOs.

While the various parties are working on the TN50, as a senior citizen, I feel compelled to lay down a few pointers as my personal input.

1. Leave behind the best and the greatest legacy.

It is good to leave behind the best and the greatest legacy in the form of TN50 to be inherited by future generations but, it must also be desired not to let the old legacy to just pass by.

2. Let the old legacy pass.

There is a popular adage that goes something like this, ‘Forget the past, don’t worry about the future, live in the present’. But, usually those who choose to simply forget the past miss out on its fullest potential. There are valuable lessons to be learned from it - the strengths and weaknesses. Also, ‘Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.’

It is not so simple as to just let the old legacy pass. It is a heritage passed on by our predecessors and we should where possible jealously guard it.

3. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

Compare it with Vision 2020 that calls for the nation to achieve a self-sufficient industrialized nation, encompassing all aspects of life, from economic prosperity, social well-being, educational worldclass, political stability, as well as psychological balance.

As I see it there is not much difference where TN50 emphasises environment and technology. Therefore, we should try to fulfil or complete what was envisioned in Vision 2020.

4. Finish what we started.

There were scant mention of Vision 2020 and how the ‘Way Forward’ paper will be fulfilled. Unfinished jobs/projects can be swept under the carpet but rarely would they pick themselves up and quietly leave by the back door. They never do. It is an unwelcome mark on one’s soul, mind, or spirit. Perhaps, convincing us that we just can’t stick with anything and would naturally produce negative vibes.

The chorus of the song “Finish What We Started” by Diamond Rio goes like this:

“And step by step and mile by mile… Taking each turn together… Following the signs that point to forever… And side by side… True and tenderhearted… We'll finish what we started”

We should together finish and touch the tape in 2020 and raise our hands in jubilation.

5. Respect for elders.

This has to do with how much the elders can help the youths working on this new vision and offer valuable lessons. It is also a sign of compassion and mannerism, traits that many cultures value.

“O’ you who have true faith! Do not let men make fun of other men – perhaps they may be better than the other (group of men)…” (Quran: Al-Hujurat 49:11)

6. Era of “the government knows best” is over.

It was reported that the TN50 town hall session is the clearest indication yet of the new paradigm that the era of “the government knows best” is over.

It was on April 4th in 2009, that the PM announced “The day and age where government knows all and knows best is so long over”. We do know in between the two dates, there were many instances where government still knows best. Be that as it may, I do hope that it will be a reality that actually exists henceforth.

7. It must be on the basis that no Malaysians will be left behind.

This is noble. But as in most things that we saw happening, it is easier said than done. As an example, the KVMRT project was for the well being of the people but quite a number have to suffer with the line or track passing virtually over the roof of their houses without any compensation.

8. The PM does not want the initiative to be politicised.

I fully agree but groups from the other side have to be included to contribute their two sen worth. Similarly, the present government should not take sole credit when the initiative is implemented and proven successful in future.

Let us make this a truly all-inclusive Malaysian effort for our future generation. We are the “legal guardian for future generations” and whatever decisions we make today will impact them.

Let us all be statesmen that think of not only for the next generation but for the well-being of future generations.

To achieve this, the government has to provide the leadership.

To be more meaningful, I would suggest for us to produce a longer term or more of a perpetual Vision to consciously guide us. More like a vision statement for the country along with mission statements. The successive 30-year visions can be included in the objectives.

What say you…

The Hudud Laws are clearly and brightly enshrined in the Holy Quran. In essence the Hudud Laws are collectively a code of fundamental laws providing for the parameters of and the legitimate punishments for every Muslim who commits offences in breach of  Allah’s Commandments. The Hudud Laws are made in Heaven. They are willed by Allah. They are Divine justice from Allah, the Ultimate Law Giver.

The Hudud Laws are immutable and eternal laws, they ceremoniously bind all Muslims, prophets and followers, without any exception. They could not be fashioned and wilfully amended to accommodate the human changing psyche, material desires, social development and economic dominance more so to legitimise odd behaviours and inhuman excesses. The Hudud Laws are regal and supremely and divinely tailored by the Creator of the Universe to ensure that man would not loose his intellectual superiority, spiritual essence and dignity as a respectable human being.  

Without the Hudud Laws, there are always the imminent danger that man would steer away and deviate from religious norms and good respectable humane moral conduct and hence to fall unwittingly into the bottomless pit of disgrace and inhumane misconducts and loose his spiritual enlightenment and superiority as Allah’s viceroy (Khalifah) on this blessed earth.

Let us look at ancient example of man unfortunate fall into unmitigated disgrace. The Holy Quran vividly tells the story of Prophet Lot’s community who arrogantly transgressed Allah’s moral parameters. They committed the highest sin of the flesh by indulging in homosexual intimacy between men and lesbianism between women beyond the walls of saintliness and Divine obedience. They immediately sparked the Wrath of Allah the Magnificient as even animals do not commit such outrageous excesses. Allah did wait long. Divine justice was swiftly meted out - they (the sinners) were violently rained with fiery blazing brimstones and they perished miserably and their entire cities were turned upside-down. A tremendous catastrophy indeed. No one survived except Lot’s family but his wife. Let it be known that this punishment is for later generations to ponder to not to repeat such act of wicked lewdness in the like footsteps of Lot’s community.

Now in the present century we have in our beloved country a Federal Government with a strong Muslim representations both in the Senate and the Dewan Rakyat. For almost sixty years after independence, the Federal Government had done virtually nothing of significance to resurrect the Hudud Laws in the Holy Quran to be the laws of the land for Muslims. Until today the Government continues to apply the English Laws (both criminal and civil) to every Muslim instead of the Hudud Laws from the Holy Quran. What is brazenly blasphemous is – not only that the Government had abandoned its duty and responsibility (to the Muslim community) by not implementing the Hudud Laws after wielding executive powers and ruling the country for more than half a century but they unashamedly resisted and blocked the “blessed journey” of the Hudud Laws into Parliament. This would tantamount to shaking the celestial Arasy (The Throne of Allah), that is, a phenomenon indicating a spectacular facet of the Divine Wrath to those who reject and block the implementation of Allah’s Commandments.

Let it be known that as citizens we love this country, we love the Government and above all we love Islam most. It is lamentable that the Government we put into power to rule us had never earnestly looked up to Heaven for guidance and spiritual strength in moulding the Muslim community in this beloved country. Had they done so, the Hudud laws would have been the laws of the land for the Muslims years ago. They had conveniently forsaken and renounced their intrinsic duty and the trust they hold for the spiritual salvation and grace of the Muslim community.

Until to-date, besides making some inroads into Islamic banking and finance practices, the Government limits the practice of Islamic Laws only to solemnisation of marriages, divorce and distribution of “harta pusaka” and such other trifling matters of life. Generally the Syariah Courts’ judicial powers are much to be desired – far from what Allah had ordained and enshrined in the Holy Quran. The Government is bereft of the political will to see that the entire Laws in the Holy Quran be planted as the thriving laws for the Muslims. This laikadaisical attitude is most regrettable and all the Muslim Federal Ministers and those voters who supported and put them into power would be answerable to Allah for their long inordinate delay and dismal failure to find ways and the paths that would usher the Hudud Laws see the light of day.

The Holy Quran in many brilliant and sparkling verses stirringly urge “the Muslims to trek on with Jihad by way of their wealth and lives in the cause of Allah”. In our beloved country the imminence of Jihad now is to apply the entire Allah Laws in the Holy Quran to the Muslims. I believe the huge majority of Muslims in this country are now impatiently waiting for Allah Laws to be applied to their lives. But alas  the bulwark is the Muslim Cabinet ministers who nonchalantly and conveniently consider the Hudud Laws as an  insignificant facet of life.  For about sixty years they steered the country’s administration eversince independence they did not lift a finger to assist in making the Hudud Laws the laws of the Muslims. In Akhirat Allah would definitely ask them “why did they reject  Allah’s Laws? And be mindful…Allah the Magnificient requires an answer.     

In reflection this is precisely what Jihad is all about now in this beloved country. Don’t they (the Muslim Federal Ministers) see it that it is their duty to Allah and the Muslims that with the power they wield, they are in a position to apply the Hudud Laws on the Muslims. But they coveniently do not. Their priority of life has been awkwardly  inverted. Their secular ways tops the pyramid, Allah is placed on the second tier and the Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad Bpuh lies on the third tier. It appears that the Government may fall under the category of the doomed creature as stated in the Holy Quran as “having eyes but they do not see, having ears but they do not hear and having heart but they could not feel the Divine presence”. And in dramatic eloquence…the Holy Quran concludes “they are worse than animals”.

This is indeed true as wee see in our own eyes that the Muslims are herded like domesticated cows by the Government to live under the unblessed man-made laws (the English Laws) instead of the Hudud Laws. Unfortunately too, the Muftis, the majority of ulama’ both in the Government sector and in the higher learning institutions have not made a consistent formidable campaign to urge the Government to implement the Hudud Laws among Muslims. The Muslim masses continue to meekly slumber in submitting to the chaotic man-made laws. The apathy continues….until Hudud Laws replace the present man-made laws, there would be no peace of mind (sakinah), blessing (barakah) and true and complete Divine love (rahmah) for the Muslim community. 

When in Akhirat those who are condemned to Hellfires see the punishing fury and terror of Hellfires, they revolted tumultuously accusing their leaders thus - “It is you who caused us to be condemned to Hell” and they make a frantic call to the Almighty “Oh Allah because they (our leaders) have vilely misled our lives, increase two-fold the punishment of Hellfires upon them” and “if not for them, O Allah, we would have become the blessed dwellers of Jannah (Paradise)”. The leaders promptly reply “ O Allah, it is not us who misled them, it is they who have wronged themselves”. Allah in His glory replied “Do not argue in My presence, both of you would get the fiery punishments for what you have done, that is, leading your lives not in accordance with the Holy Quran and the Sunnah”. The message here is crystal clear – follow not and support not anyone in life blindly, just lead you own entire life strictly in accordance with the Holy Quran and Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad SAW.

The Holy Quran eloquently warns the Muslims in Surah An Nisa verse 60 thus “Have you not seen those who claimed to have believed in what was revealed to you (Muhammad), and what was revealed before you. They wish to refer legislation (laws and regulations) to Thagut, while, in fact, they are commanded to reject it; and Satan wishes to lead them far astray”. This verse is truly a reflection of our wicked miserable position now, that is, while we categorically claim ourselves to be true Muslims (beriman) but oddly we do not submit to the criminal laws as enshrined in the Holy Quran instead we meekly bow our souls to the man-made English (Thagut) criminal laws. Ponder a moment in the silent ambience of our soul. Are we not sinners deserving the fury of the Hellfires for casting away the Hudud Laws in our lives?”.

Market Movers

Yahoo! Inc.

NMS : YHOO - 22 Mar, 4:00pm
46.06
+0.29 (+0.63%) After Hours:
Open 45.75 Mktcap 44.06B
High 46.14 52wk Hight 47.19
Low 45.60 52wk Low 33.93
Vol 6.77M Avg Vol 6.90M
Eps 0.68 P/e
Currency: USD

Alphabet Inc.

NMS : GOOG - 22 Mar, 4:00pm
829.59
-0.87 (-0.10%) After Hours:
Open 831.91 Mktcap 573.60B
High 835.55 52wk Hight 853.50
Low 827.18 52wk Low 663.28
Vol 1.40M Avg Vol 1.41M
Eps 33.34 P/e 29.76
Currency: USD

Apple Inc.

NMS : AAPL - 22 Mar, 4:00pm
141.42
+1.58 (+1.13%) After Hours:
Open 139.83 Mktcap 741.97B
High 141.60 52wk Hight 142.80
Low 139.76 52wk Low 89.47
Vol 25.86M Avg Vol 27.15M
Eps 8.94 P/e 16.98
Currency: USD
Advertisement