25
Tue, Apr
26 Artikel Baru

Top Stories

Grid List

PAS menyeru masyarakat agar dapat membina kehidupan berkeluarga dengan mengamalkan ajaran Islam yang sebenar sesama penduduk kampung.

Ketua Penerangan PAS Dungun, Alias Harun berharap orang kampung terutamanya mesti beramal dengan keluhuran Islam yang sebenar kerana tiada agama yang lebih tinggi daripada Islam.

“Saya suka menyeru kepada semua yang hadir agar kita peliharalah solat lima waktu yang menjadi asas kepada rukun Islam.

“Seandainya kita dapat menjaga solat insya Allah keberkatan akan ada dalam kehidupan terutamanya dalam memelihara kerukunan rumahtangga dan masyarakat terutamanya.

“Dalam usaha memartabatkan Islam di Malaysia ini, PAS sebagai sebuah parti bukan sahaja parti politik malahan ia adalah sebuah badan dakwah yang sentiasa mengambil tanggungjawab bagi memberi kefahaman kepada masyarakat berkaitan Islam yang syumul,” ujarnya dipetik Buletin Online.

Beliau berkata demikian ketika menutup program Pertandingan Memancing di UPU Tok Kah yang diadakan sempena OPS HARAP 3.0 PRU14 dengan kerjasama Pemuda PAS Dun Rantau Abang dan Unit Peti Undi (UPU) Tok Kah, kelmarin.

Hampir 200 peserta dari pelbagai peringkat umur telah memeriahkan pertandingan memancing itu yang bermula jam 8.30 pagi dan berakhir 11.30 pagi.

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rantau Abang menyeru semua pihak agar sentiasa membuat pertimbangan pahala dan dosa bagi menjaga nilai murni agama Islam itu sendiri.

PAS Kawasan Kemaman terus meningkatkan keupayaan jentera pilihan raya melalui program yang dikenali sebagai Ops Medan.

Yang Dipertua PAS kawasan, Ustaz Alias Abdul Hamid berkata, program itu lebih bertujuan menyantuni pemilih berdaftar di tempat awam terutama golongan muda yang melibatkan pimpinan utama PAS kawasan.

Memetik laporan Buletin Online, beliau berkata, Ops Medan akan dilaksanakan di setiap pasar minggu utama di seluruh Kemaman.

“Kita juga membuka kaunter semakan daftar pemilih, mengedarkan risalah 5 Tawaran Awal PAS Negeri Terengganu dan memberi penerangan ringkas isu-isu semasa,” katanya ketika melancarkan program tersebut di tapak pasar malam Kertih, petang kelmarin.

Sambutan spontan agak meriah diberikan oleh orang ramai terutamanya golongan muda dan peniaga pasar malam dengan bersalaman dengan pemimpin PAS serta turut serta membuat semakan daftar pemilih.

Ustaz Alias juga sempat merakam penghargaan terima kasih kepada semua petugas jentera pilihan raya yang melapangkan masa hadir pada petang itu dalam menjayakan program tersebut.

SAHABAT Alam Malaysia (SAM) menggesa Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSPK), Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sungai di Sungai Petani yang semakin teruk ketika ini.

Pencemaran yang berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu bukan saja menyebabkan sungai tersebut dipenuhi sampah sarap dan berbagai bahan buangan tetapi juga airnya menjadi hitam pekat serta berbau busuk.

Dalam tinjauan yang dibuat SAM mendapati segala hidupan yang terdapat di dalam sungai berkenaan telah pupus dan pokok-pokok bakau yang terdapat di sepanjang sungai ini juga turut terjejas pertumbuhannya kemungkinan berpunca dari pencemaran tersebut.

SAM kesal walau pun masalah pencemaran sungai di sini sudah lama berlaku tetapi hingga sekarang tidak ada tindakan berkesan yang diambil oleh pihak terbabit sehingga keadaan ini semakin serius mencemarkan alam sekitar di kawasan itu.

SAM percaya jika punca berlakunya pencemaran ini tidak ditangani segera dan penguatkuasaan undang-undang berkaitan masalah tersebut gagal dilaksanakan dengan berkesan ia akan merebak secara meluas dan boleh menjejaskan kesihatan orang ramai pada masa akan datang.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian utama oleh pihak berkuasa yang terlibat ialah sistem pembuangan sampah, air kumbahan dan sisa minyak dari kawasan perumahan, premis perniagaan serta bengkel membaiki kenderaan supaya lebih terkawal dan sempurna.

Pihak berkenaan juga perlu melakukan pemantauan secara menyeluruh dan mengenal pasti jika terdapat kilang industri di kawasan ini yang melepaskan sisa buangan ke dalam parit dan sungai di sini sehingga keadaan pencemaran bertambah meruncing.

SAM bimbang jika pencemaran sungai di Sungai Petani di sini jika tidak dikawal dan diambil tindakan dengan berkesan ia akan turut mencemarkan Sungai Merbok dan mengancam hutan paya bakau yang terdapat di sepanjang sungai itu.

Justeru SAM berharap kerajaan Kedah, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan jabatan serta agensi bertanggungjawab memberi perhatian sewajarnya terhadap masalah ini dan mengambil tindakan segera bagi mengatasinya. - HARAKAHDAILY 18/4/2017

Penulis ialah Presiden SAM.

Saya ingin berkongsi kepada pembaca tentang kecanggihan teknologi zaman sekarang seperti telefon pintar, laptop dan sebagainya. Di sini saya ingin fokuskan kepada teknologi komunikasi. Memang tidak dapat di nafikan lagi, teknologi saat ini sudah menjadi sebahagian daripada hidup manusia. Berbagai inovasi diciptakan dengan tujuan untuk memudahkan hidup manusia mahupun memberi manfaat kepada mereka. Kehadirannya telah memberi pengaruh yang cukup besar terhadap kehidupan umat manusia dalam pelbagai aspek. Kecanggihan teknologi juga mempunyai kebaikan serta keburukan dalam penggunaanya. Oleh itu, ibu bapa harus sentiasa memerhatikan anak-anak ketika mereka sedang asyik melayankan “smartphone” mereka.

Antara kebaikannya ialah bagi para pelajar kecanggihan teknologi ini mampu membantu   mereka untuk mencari maklumat-maklumat penting tentang pelajaran. Kecanggihan teknologi yang disebutkan di sini ialah internet. Internet memberikan kepada kita kekuatan daya imaginasi, inovasi dan teknologi komunikasi yang membolehkan penyebaran maklumat dalam kualiti yang hampir sempurna dalam waktu yang sangat cepat serta mudah. Teknologi tidak menunggu kita malah kita yang harus mengejar kecanggihan teknologi zaman sekarang.

Selain itu, ia juga mampu menjimatkan masa kita dalam kehidupan harian sebagai contoh, membeli belah secara atas talian (online). Dalam era ini, kita tidak perlu bersusah payah beratur atau berebut untuk membeli barang keperluan harian secara terus. Ini kerana, dengan adanya smartphone ataupun gadget anda boleh membeli belah secara online, hanya dengan sentuhan pada skrin gadjet anda barang yang anda idamkan terus ada di depan pintu anda.

Di samping itu, kemudahan komunikasi juga dapat membantu kita untuk berkomunikasi dengan saudara-mara yang jauh dengan hanya menggunakan telefon, laman media sosial seperti facebook, whatsapp, skype dan lain-lain. Seperti kita ketahui, masyarakat pada zaman dahulu hanya menggunakan sehelai kertas untuk berkomunikasi dengan sahabat atau saudara-mara yang jauh berbeza dengan masyarakat zaman sekarang. Kemudahan komukasi ini banyak membantu kita untuk berhubung dengan masyarakat di seluruh pelosok dunia.

Di samping itu, teknologi komunikasi juga mempunyai keburukan terhadap masyarakat zaman sekarang. Antaranya ialah menyebarkan khabar angin. Yang dimaksudkan dengan khabar angin di sini ialah sesuatu berita yang belum dipastikan lagi kebenarannya tersebar secara meluas tanpa sebarang sekatan. Perkara yang paling membimbangkan ialah kita tidak mampu menyaman atau mendakwa siapa yang menyebarkan khabar angin kerana laman web misalnya tidak memaparkan identiti sebenar penyabar tersebut. Melalui situasi ini, penyebaran khabar angin ini akan terus dilakukan oleh individu atau kumpulan yang tidak bertanggungjawab tanpa ada rasa takut. Justeru, tidak hairanlah banyak khabar angin disebarkan dalam laman web atau laman sosial pada hari ini. Erti kata lain ialah viral sudah menjadi trend kepada masyarakat zaman sekarang.

Teknologi komunikasi atau secara amnya gadjet boleh menyebabkan gangguan tidur kita. Kajian mengatakan untuk manusia normal, kita perlu tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. Penulis juga mengalami masalah yang sama dimana kita selalu tidur lewat disebabkan leka bermain gadjet sehingga lewat malam. Kesannya cahaya yang bersinar dari skrin gajet boleh mengganggu urat saraf kita serta menjejaskan kesihatan kita sebagai contoh rabun pada usia yang muda.

Tambahan pula, ia juga mampu menjejaskan pelajaran para pelajar di mana pelajaran mereka boleh terjejas sekiranya masa untuk mengulangkaji pelajaran telah digantikan dengan masa melayan gadjet sekali gus telah melalaikan mereka. Pelbagai aplikasi yang menarik dalam gadjet lebih menarik minat mereka daripada menghadap buku pelajaran. Sekiranya pelajar membawa gadjet ke dalam kelas, perkara lebih buruk akan berlaku di mana tumpuan kepada apa yang diajar oleh guru akan terjejas. Oleh kerana itu pihak sekolah melarang pelajar untuk membawa sebarang alat komunikasi mereka ke sekolah.

Sebagai kesimpulannya, kita dapat lihat bahawa teknologi zaman sekarang bergerak semakin pantas. Oleh itu kita perlulah menjadi pengguna yang bijak serta tahu membezakan yang baik dan yang buruk. - HARAKAHDAILY 24/4/2017

Penulis ialah Fakulti Pengajian Bahasa Utama Universiti Sains Islam Malaysia.

Masjid merupakan rumah Allah yang mana menjadi tempat umat Islam beribadah. Masjid juga menjadi simbol penyatuan umat Islam apabila mereka menghadirkan diri untuk beribadah secara berjemaah. Masjid memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan masyarakat Islam bagi memacu mereka ke arah kemajuan.

Pada zaman Rasulullah SAW, masjid menjadi tempat menunaikan ibadah dan juga tempat pengajian al-Quran. Hal ini membuktikan masjid mempunyai kedudukan yang tinggi bagi umat Islam pada zaman itu. Namun, masyarakat pada zaman kini semakin sibuk dengan urusan dunia lalu tanggungjawab mengimarahkan masjid kian dilupakan.

Pergi ke masjid dari usia muda

Saban tahun, kita dapat melihat masjid hanya penuh dikunjungi para jemaah semasa bulan Ramadhan. Tamat bulan Ramadhan, maka masjid tidak lagi menjadi tumpuan umat Islam. Lazimnya, masjid hanya dipenuhi golongan warga emas yang berusia 50 tahun ke atas. Seharusnya, sifat mengimarahkan masjid harus dipupuk dari awal usia walau sesibuk mana pun kita dengan komitmen di luar.

Firman Allah SWT dalam Surah at-Taubah, ayat ke-18 yang bermaksud: “Hanya yang layak memakmurkan masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.”

Tambah iman dan taqwa

Maka, apabila kita mengimarahkan masjid, ia dapat menambahkan keimanan dan ketaqwaan dalam diri kita. Mengimarahkan masjid bermaksud menghadirkan diri ke masjid dan menunaikan ibadah-ibadah yang bermanfaat bagi diri sendiri dan juga masyarakat. Antaranya, mendirikan solat secara berjemaah, mengadakan majlis ilmu, tadabbur al-Quran dan ibadah lain juga.

Kesatuan Umat Islam

Kepentingan dunia boleh memecah-belahkan umat manusia kerana mereka hanya sibuk dengan urusan mereka sendiri sahaja dan tidak menghiraukan masyarakat sekeliling. Hal ini juga boleh mencetuskan perasaan hasad sesama mereka.

Maka, pertemuan semasa menunaikan ibadah seperti solat berjemaah boleh mengeratkan silaturrahim sesama saudara Muslim dan mendamaikan permusuhan sekiranya niat untuk hadir ke masjid itu ikhlas dan bukan untuk menunjuk-nunjuk banyaknya ibadah yang dilakukan. Sesungguhnya tiada tempat yang lebih baik untuk menyatukan umat Islam melainkan di dalam masjid.

Secara tuntasnya, tanggungjawab mengimarahkan masjid merupakan peranan umat Islam bersama. Kita hendaklah menjaga dan mengimarahkan masjid demi kemaslahatan ummah.

Setiap individu Muslim haruslah mengambil bahagian dalam memastikan masjid terus menjadi pusat tumpuan umat Islam untuk beribadah dan menjalankan aktiviti-aktiviti berkaitan agama. Tanamlah niat untuk menghadirkan diri ke masjid setiap hari dan bukan hanya terhad pada bulan Ramadhan sahaja. - HARAKAHDAILY 24/4/2017

Penulis ialah pelajar Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia.

ISLAM sebagai cara hidup memberi fokus kepada setiap perkara yang membabitkan keperluan umatnya termasuk adab hidup berjiran kerana selain keluarga, seseorang mukmin diingatkan supaya menjaga serta memelihara hubungan sesama jiran tetangga.

Semangat kejiranan dalam masyarakat secara umumnya dilihat masih kental. Namun, tidak dinafikan wujud persekitaran di mana sikap tidak mengambil kisah mengenai kebajikan jiran sekeliling semakin ketara.

Jiran merupakan tetangga atau jiran tetangga yang tinggal sebelah menyebelah dan berdekatan dengan kediaman kita. Jiran juga bukan sekadar yang tinggal di sebelah kedua- dua rumah kita, tetapi orang yang tinggal berdekatan dengan rumah kita sama ada di kanan, kiri, depan, belakang, tingkat atas, tingkat bawah hingga 40 buah rumah dari setiap sudut. Sejak zaman berzaman manusia secara fitrah hidup bermasyarakat dan berkelompok kerana setiap orang saling memerlukan dalam menjalani kehidupan.

Hidup berjiran juga merupakan amalan mulia serta memberi manfaat kepada manusia. Dalam hidup berjiran mestilah saling mengenali antara satu sama lain dan berbuat baik sesama mereka. Hakikatnya Allah SWT. sendiri memerintahkan umat Islam supaya saling berbuat baik dengan jiran tetangga.

Justeru, masyarakat perlu menghayati tentang suruhan agama supaya memelihara hubungan kejiranan sebagai satu cara ke arah perpaduan ummah. Tambahan pula, mana- mana kawasan perumahan kebanyakannya dihuni penduduk pelbagai bangsa.

Nabi SAW telah menyatakan dalam hadisnya bahawa Jiran tetangga mempunyai tiga kategori iaitu:

Jiran muslim yang ada hubungan kekeluargaan baginya, maka dia mempunyai tiga hak iaitu sebagai jiran, keluarga (kerabat) dan seorang Muslim.

Jiran Muslim yang mempunyai dua hak, iaitu sebagai hak jiran dan hak seorang Muslim.

Jiran bukan Islam, yang mempunyai satu hak iaitu sebagai hak jiran.

Di dalam hadis Nabi SAW juga banyak yang memberi penekanan kepada jiran, di antara hadis baginda yang bermaksud: “Sesiapa beriman kepada Allah dan hari kiamat, maka hendaklah ia menghormati tetamunya. Dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kiamat, maka hendaklah ia berkata yang baik dan hendaklah ia diam.” (Hadis riwayat Muslim)

Begitulah tingginya kedudukan jiran dari sudut pandangan islam. Maka Islam menganjurkan adab- adab yang baik dalam kehidupan berjiran iaitu:

1) Sentiasa mewujudkan suasana kemesraan melalui usaha kenal-mengenal dan hormat- menghormati antara satu sama lain.

Memulakan salam dan senyuman jika bertemu sesama Muslim atau ucapan penghormatan yang baik jika bertemu dengan bukan Muslim. Hendaklah sentiasa bertoleransi yang melibatkan urusan keagamaan, adat resam, budaya, cara hidup dan lain-lain lagi.

2) Tidak menyakiti mereka sama ada melalui perkataan, perbuatan atau sekadar bersangka buruk.

Jiran yang tidak berakhlak sesama jiran seperti menganiaya, mengumpat, sehingga tergamak melakukan kejahatan dan kedurjanaan sehingga menimbulkan ketakutan dan kegerunan kepada insan lain.

Rasulullah SAW pernah bersabda bermaksud: “ Demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman.
Sahabat bertanya:
“Siapakah (yang tidak beriman itu) ya Rasulullah?”
Rasulullah SAW menjawab:
 “Orang yang menyebabkan jirannya tidak merasa aman (selamat dan tenteram) lantaran kejahatannya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis yang lain dinyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak masuk syurga, barangsiapa yang jirannya tidak merasa aman (selamat dan tenteram) lantaran kejahatannya.” (Riwayat Muslim)

3) Tidak membina bangunan yang tinggi sehingga menutup laluan angin ke dalam rumahnya.

Jangan menyusahkan mereka, seperti meletakkan sesuatu yang boleh menghalang laluan ke rumah mereka kecuali setelah mendapat restu dan izin daripadanya.

Sepertimana yang disebut dalam hadis, Rasulullah SAW bersabda maksudnya: Demi Allah, sesungguhnya mereka yang membuatkan jiran tetangga tidak selesa dan tidak aman dengan gangguan yang mereka lakukan, mereka itu adalah orang yang tidak sempurna imannya. (riwayat Muslim no. 46)

4) Sentiasa berusaha mewujudkan suasana aman, damai, tenteram, sejahtera dan ceria dalam kehidupan berjiran. Faktor inilah juga yang menyebabkan Rasulullah SAW menyatakan bahawa antara rukun-rukun kebahagiaan ialah ‘jiran yang baik’.

Dengan ini, jelaslah kepada kita betapa penting dan besarnya peranan jiran dalam menentukan kemakmuran dan kesejahteraan dalam kehidupan. Oleh itu, marilah sama-sama kita mengeratkan hubungan kekeluargaan sesama jiran dan mengamalkan apa yang di sabdakan oleh Rasulullah SAW di dalam hadis serta jauhi diri kita dari menyakiti jiran tetangga secara sengaja atau tidak sengaja. - HARAKAHDAILY 24/4/2017

Penulis ialah pelajar Universiti Sains Islam Malaysia.

We need to see an end to the widespread and systematic abuses of Rohingya rights which for too long have been ignored. I appeal to all the people for action, today.   Please help end the "slow burning genocide of more than 1 million Rohingya in Myanmar.   The Burmese government’s plan is to drive us out of our own ancestral land. This cannot happen – we are people of Myanmar, and should be treated as such. Failure to act will have devastating consequences and lead to untold suffering. - Tun Khin
It is a great honor to speak at this event today. First of all I would like to express many thanks to the organizers for arranging this timely conference and for inviting me to share the history and reality of Rohingya people.
 
My own personal history in Burma dates back generations. My family had long resided in Buthidaung, and my paternal grandfather, Mt Gaffar, was a parliamentary secretary during Prime Minister U Nu’s parliamentary government. A British-educated Burmese national – and a Rohingya man – he served the newly independent Burma.  Other members of my family have served the government and as part of the civil service.

 
I was born and brought up in Buthidaung Arakan State.  My parents, along with over 200,000 Rohingya, were forced to fled the country on foot into neighbouring Bangladesh Burma’s first large scale campaign against the Rohingya – nagamin or “Dragon King” operation. They left in the spring of 1978 were repatriated back to Burma – and their home in Buthidaung – in the autumn the same year.  I was born three years later. 

 
 
 
Despite of our ancestral roots in western Burma, my family, and many others have been stripped of our citizenship and denied a nationality in Burma. This has had long lasting consequences, and has made it increasingly difficult for Rohingyas in Myanmar to exercise other rights and live in dignity. The latest round of violence against Rohingya in Burma  is part of a long standing pattern of discrimination, abuse and oppression which I will speak about in some detail later.

 
 
Before I do, I want to talk a little bit about the history of the Rohingya in Burma. The government has often claimed that Rohingyas do not exist in the country, that there is no such thing as Rohingya, and that we are in fact “illegal migrants” from Bangladesh. This is not true. 
 
Rohingyas were ancient settlers of Indo- Aryan descendant converted into Islam in 8th century A.D and new generation of mixed blood of Arab (788 A.D - 801 A.D ) plus Persian (700 AD -1500 A.D) plus Bangali (1400 AD - 1736 AD) plus mogul in 16th century AD.
 
In ancient times the Rakhine State was called Rohang and the people in Rohang were called as Rohingyas so that Rohingya was a name of an ethnic group only occurred under historic event. Rohingya was not created under politics and not the same as Mujahids, armed group.Although Rohingyas’ spoken dialect are not the same as Rakhines’ spoken words, it ought to be taken care of the fact that their words are the same as ancient waithali (vesali) words and the culture is same too based on Ananda Sandra Stone Monument or Shitthoung Temple pillar of Arakan translated by Oxford University in 1935-42 which was erected in 8th Century.
 
According to history, Islam reached Arakan before 788 AD and it attracted the local people to come to the fold of Islam en masse all over Arakan. Since then Islam had played an important part towards advancement of civilization in Arakan where Muslim, Buddhists and Hindus lived side by side for centuries with amity and concord as one family and ruled the country together. Coins and medallions were issued bearing “Kalima” (the profession of faith in Islam) in Arabic Language and persian script. Persian was the Court Language of Arakan and it was common for the kings to adopt Muslim names.
 
Rohingya Muslims of Arakan who have their proud history, culture and tradition as other indigenous races of Burma and there is no justification to take them as foreign race for the simple reason that they profess Islam and keep Islamic names. Other Nationals can easily distinguish from their features who are them. They are also different from one another in their Language, customs and culture. Similar is the case with Rohingya Muslims who have been together as a race in a group from time immoral in a territory included within the Arakan and Burma. 
 
The word “Rohingya”, use of the term in the English language can be traced back at least until 1799, when researcher Francis Buchanan wrote of a dialect in western Burma “spoken by the [Muslims], who have long settled in Arakan, and who call themselves Rooinga, or natives of Arakan.” Rohingya ethnicity was also identified in the Journal of London published in 1811, as well as in the 1815 of collectiones vocabulorum in Berlin of Germany. 
 
By denying our existence and identity, the Burmese government have sought to distract attention from the appalling human rights violations we are and continue to be subjected to. This cannot continue.
 
Before I speak about the recent violence and the atrocities taking place in northern Rakhine State, I want first to talk about the situation for Rohingyas  and other Muslims  in Rakhine state before 9 October.  It is important to place this recent violence in a historical context of state sponsored discrimination, oppression and persecution of the Rohingya.

Since Burmese independence on 4 January 1948, 19 full-fledged armed operations with frequent state patronized communal riots, have been engineered and carried out against the Rohingyas resulting in their death, massive destruction of their settlements, holy places of worship, economic bases and expulsion from their hearths and homes. 
 
Some of the major armed operations against the Rohingya people, orchestrated by the Burmese government since 1948 are mentioned below:
 
Military Operation (5th Burma Regiment) - November 1948
Burma Territorial Force (BTF) - Operation 1949-50
Military Operation (2nd Emergency Chin regiment) - March 1951-52
Mayu Operation - October 1952-53
Mone-thone Operation - October 1954
Combined Immigration and Army Operation - January 1955
Union Military Police (UMP) Operation - 1955-58
Captain Htin Kyaw Operation – 1959
Shwe Kyi Operation - October 1966
Kyi Gan Operation - October-December 1966 (Buthidaung-Maung Daw)
Ngazinka Operation - 1967-69
Myat Mon Operation - February 1969-71(" in Sittway and Kyaukpyu districts)
Major Aung Than Operation – 1973
Sabe Operation February - 1974-78
Naga-Min (King Dragon) Operation - February 1978-79 (resulting in exodus of some 300,000 Rohingyas to Bangladesh)
Shwe Hintha Operation - August 1978-80
Galone Operation – 1979
Pyi Thaya Operation – July 1991-92 (resulting in exodus of some 268,000 Rohingyas to Bangladesh)
Na-Sa-Ka Operation – (ongoing )since 1992
 
The first issue I want to talk about is citizenship. As many of you  know, Rohingyas in Myanmar are not granted full citizenship rights. Indeed, we have gradually stripped of our citizenship and our right to a nationality, notably by the 1982 Citizenship Law. While many of our countrymen and women were given national identity cards, we Rohingyas – myself included - were issued with temporary registration cards known as a “white cards”. With this card, we are neither citizens nor foreigners, but instead live somewhere in between in legal limbo. 
 
Without citizenship many of the rights we would normally take for granted were no longer guaranteed for Rohingyas. Rohingyas movement was – and remains - severely restricted, and they are subject to a tightly controlled system of travel permissions. Whether they want to travel to the next village or to neighboring townships, Rohingyas can only go with authorization of the authorities. This has major consequences for their day to day lives. It makes it very difficult to travel to find work and to travel to market to sell and buy goods. Rohingyas are also barred from studying at universities and colleges in Burma. I should note that in the past during Rohingya students not only studied at higher education institutions, they formed official Rohingya student associations and cultural organizations in Rangoon.  Not anymore. In taking away our citizenship the government took away something just as precious: our future.
 
Many of you will be aware of the 2012 violence, primarily between Rakhine and Buddhists, and later supported by the state, which led to loss of lives and massive destruction of Rohingya and Rakhine homes and other property. Over 140,000 people were displaced by that violence, and today almost five years later over 120,000 people, the vast majority of them Rohingyas, live in squalid displacement camps. The government has no plan for them to return to their homes, or to ensure they can live their lives in dignity. Instead, they keep them segregated in these camps, prevent them from travelling outside –and cruelly, and restrict humanitarian organizations from providing vital support and assistance. 
 
In fact the government can be said to trying starve Rohingya in to submission by placing extreme constraints on our livelihood opportunities and by blocking and/or severely restricting humanitarian assistance to our communities, either in internal refugee camps or in Rohingya villages.  
Recent years have also seen the political disenfranchisement of the Rohingya. Where as in previous elections Rohingyas had been allowed to vote and even run as Parliamentary candidates – indeed in 2010 a Rohingya MP was elected for Buthidaung – this was not the case in 2015. Rohingyas, and other white card holders, were barred from voting, and Rohingya candidates were not allowed to stand as candidates on the basis of deeply discriminatory criteria and procedures enforced by the Election commission at the local and national levels.

The government relied  on various security forces – police, Border Guard Police (BGP) Special Branch, the military and other agencies – to control Rohingyas lives, whether our physical movement, ability to build and repair homes,  pray and gather together in mosques or register newly born babies. These forces extort money, extract forced labor, and confiscate food and other produce with total impunity. As Rohingyas, people are not able to complain or access justice mechanisms.  Human rights violations and other abuses against Rohingyas are usually met with impunity.

This brings me to the present day, where security forces have committed the most unspeakable atrocities against Rohingyas since armed group attacked border police posts on 9 October.  Let me be clear: there is no justification or excuse for the use of violence and these attacks were unacceptable. But the disproportionate response by the security forces, who have essentially rampaged thought Rohingya villages with total impunity is unacceptable and must be met with the strongest condemnation and responses by the international community. 
 
To date, the government of Burma has failed to even acknowledge human rights violations have occurred. This is despite mounting evidence to the contrary. The UN Office of the High Commissioner published a report in early February which contained detailed of the most unspeakable acts of cruelty. These findings have also been documented by human rights groups like Amnesty International and Human Rights Watch. They have documented unlawful killings, extrajudicial executions, rape, torture, enforced disappearances and mass arrests. The military have burned hundreds of Rohingya homes and buildings to the ground. The UN has concluded that these crimes very likely amount to crimes against humanity.
 
Almost 100,000 people have been displaced as a result of the violence and around 73,000 of them had now fled to Bangladesh. I recently met with some of the survivors and they recounted to be tales of violence and devastation so appalling. As a Rohingya refugee myself, I was especially moved and cannot  bear to watch our fellow Rohingya people being treated like animals, hunted by the security forces in this way. 
 
Instead of speaking out the government has continued its long standing policy of denying security force violations. State media has published article after article of propaganda, accusing Rohingyas of lying about the situation, and of spreading “fake news”.What’s more, they have allowed advocacy of hatred, of discrimination and of violence to go unchallenged.
 
All this is happening today in a country which the British government, the USA, and other countries describe as making great progress, where human rights are improving, and is making a transition to democracy. Indeed, Since the Burmese military government announced six years ago its intention to open up the country to western investors and engage with the anti-China Western forces, various western governments, including EU and its members states like the UK, the USA and others have applauded the government in Naypyaydaw for allowing limited human rights reforms and undertaking market reforms.  A great deal of global praise has been showered on the Burmese government – while all the new waves of violence and persecution have flared up.  
 
The reality is, the situation cannot continue. We need to see an end to the widespread and systematic abuses of Rohingya rights which for too long have been ignored. I appeal to all the people for action, today.   Please help end the "slow burning genocide of more than 1 million Rohingya in Myanmar.   The Burmese government’s plan is to drive us out of our own ancestral land. This cannot happen – we are people of Myanmar, and should be treated as such. Failure to act will have devastating consequences and lead to untold suffering.
 
Thank you very much.  May Allah  bless you!

When we were young, the most popular question posed to people of my generation, irrespective of race, color, religion or ancestry was, what is your ambition? We were oblivious to politics then.

When the prime minister (PM) spoke about Transformasi Nasional 50 (TN50), a new ‘vision’ for the nation, it brought back memories of what we wanted to be when we grow older. Some of us achieved our dreams, some had to change and some failed.

It is a jolly good thing to happen when we are at the last leg of Vision 2020 and focusing on our youths as the core to this new vision.

For that matter, it is our Youth and Sports Minister, En Khairy Jamaluddin who conceived TN50 and we can say it is his ‘baby’.

The PM said “…we are responsible citizens and forefathers, to leave behind the best and the greatest legacy to be inherited by future generations. Let the old legacy pass”. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

He does not want the initiative to be politicised. “Our government today is a government which is willing to listen and uses the bottom-up approach. I believe our development must be balanced and development must be on the basis that no Malaysians will be left behind” he added. There should be a more just and equitable society.

The general goal for TN50 is for Malaysia to become a top 20 country in the world by the year 2050.

The responsible ministry said one of the key activities will be the discussion and networking groups. Other groups are also welcome to participate and share their thoughts. It will also be working with other government agencies, corporate bodies and NGOs.

While the various parties are working on the TN50, as a senior citizen, I feel compelled to lay down a few pointers as my personal input.

1. Leave behind the best and the greatest legacy.

It is good to leave behind the best and the greatest legacy in the form of TN50 to be inherited by future generations but, it must also be desired not to let the old legacy to just pass by.

2. Let the old legacy pass.

There is a popular adage that goes something like this, ‘Forget the past, don’t worry about the future, live in the present’. But, usually those who choose to simply forget the past miss out on its fullest potential. There are valuable lessons to be learned from it - the strengths and weaknesses. Also, ‘Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.’

It is not so simple as to just let the old legacy pass. It is a heritage passed on by our predecessors and we should where possible jealously guard it.

3. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

Compare it with Vision 2020 that calls for the nation to achieve a self-sufficient industrialized nation, encompassing all aspects of life, from economic prosperity, social well-being, educational worldclass, political stability, as well as psychological balance.

As I see it there is not much difference where TN50 emphasises environment and technology. Therefore, we should try to fulfil or complete what was envisioned in Vision 2020.

4. Finish what we started.

There were scant mention of Vision 2020 and how the ‘Way Forward’ paper will be fulfilled. Unfinished jobs/projects can be swept under the carpet but rarely would they pick themselves up and quietly leave by the back door. They never do. It is an unwelcome mark on one’s soul, mind, or spirit. Perhaps, convincing us that we just can’t stick with anything and would naturally produce negative vibes.

The chorus of the song “Finish What We Started” by Diamond Rio goes like this:

“And step by step and mile by mile… Taking each turn together… Following the signs that point to forever… And side by side… True and tenderhearted… We'll finish what we started”

We should together finish and touch the tape in 2020 and raise our hands in jubilation.

5. Respect for elders.

This has to do with how much the elders can help the youths working on this new vision and offer valuable lessons. It is also a sign of compassion and mannerism, traits that many cultures value.

“O’ you who have true faith! Do not let men make fun of other men – perhaps they may be better than the other (group of men)…” (Quran: Al-Hujurat 49:11)

6. Era of “the government knows best” is over.

It was reported that the TN50 town hall session is the clearest indication yet of the new paradigm that the era of “the government knows best” is over.

It was on April 4th in 2009, that the PM announced “The day and age where government knows all and knows best is so long over”. We do know in between the two dates, there were many instances where government still knows best. Be that as it may, I do hope that it will be a reality that actually exists henceforth.

7. It must be on the basis that no Malaysians will be left behind.

This is noble. But as in most things that we saw happening, it is easier said than done. As an example, the KVMRT project was for the well being of the people but quite a number have to suffer with the line or track passing virtually over the roof of their houses without any compensation.

8. The PM does not want the initiative to be politicised.

I fully agree but groups from the other side have to be included to contribute their two sen worth. Similarly, the present government should not take sole credit when the initiative is implemented and proven successful in future.

Let us make this a truly all-inclusive Malaysian effort for our future generation. We are the “legal guardian for future generations” and whatever decisions we make today will impact them.

Let us all be statesmen that think of not only for the next generation but for the well-being of future generations.

To achieve this, the government has to provide the leadership.

To be more meaningful, I would suggest for us to produce a longer term or more of a perpetual Vision to consciously guide us. More like a vision statement for the country along with mission statements. The successive 30-year visions can be included in the objectives.

What say you…

The Hudud Laws are clearly and brightly enshrined in the Holy Quran. In essence the Hudud Laws are collectively a code of fundamental laws providing for the parameters of and the legitimate punishments for every Muslim who commits offences in breach of  Allah’s Commandments. The Hudud Laws are made in Heaven. They are willed by Allah. They are Divine justice from Allah, the Ultimate Law Giver.

The Hudud Laws are immutable and eternal laws, they ceremoniously bind all Muslims, prophets and followers, without any exception. They could not be fashioned and wilfully amended to accommodate the human changing psyche, material desires, social development and economic dominance more so to legitimise odd behaviours and inhuman excesses. The Hudud Laws are regal and supremely and divinely tailored by the Creator of the Universe to ensure that man would not loose his intellectual superiority, spiritual essence and dignity as a respectable human being.  

Without the Hudud Laws, there are always the imminent danger that man would steer away and deviate from religious norms and good respectable humane moral conduct and hence to fall unwittingly into the bottomless pit of disgrace and inhumane misconducts and loose his spiritual enlightenment and superiority as Allah’s viceroy (Khalifah) on this blessed earth.

Let us look at ancient example of man unfortunate fall into unmitigated disgrace. The Holy Quran vividly tells the story of Prophet Lot’s community who arrogantly transgressed Allah’s moral parameters. They committed the highest sin of the flesh by indulging in homosexual intimacy between men and lesbianism between women beyond the walls of saintliness and Divine obedience. They immediately sparked the Wrath of Allah the Magnificient as even animals do not commit such outrageous excesses. Allah did wait long. Divine justice was swiftly meted out - they (the sinners) were violently rained with fiery blazing brimstones and they perished miserably and their entire cities were turned upside-down. A tremendous catastrophy indeed. No one survived except Lot’s family but his wife. Let it be known that this punishment is for later generations to ponder to not to repeat such act of wicked lewdness in the like footsteps of Lot’s community.

Now in the present century we have in our beloved country a Federal Government with a strong Muslim representations both in the Senate and the Dewan Rakyat. For almost sixty years after independence, the Federal Government had done virtually nothing of significance to resurrect the Hudud Laws in the Holy Quran to be the laws of the land for Muslims. Until today the Government continues to apply the English Laws (both criminal and civil) to every Muslim instead of the Hudud Laws from the Holy Quran. What is brazenly blasphemous is – not only that the Government had abandoned its duty and responsibility (to the Muslim community) by not implementing the Hudud Laws after wielding executive powers and ruling the country for more than half a century but they unashamedly resisted and blocked the “blessed journey” of the Hudud Laws into Parliament. This would tantamount to shaking the celestial Arasy (The Throne of Allah), that is, a phenomenon indicating a spectacular facet of the Divine Wrath to those who reject and block the implementation of Allah’s Commandments.

Let it be known that as citizens we love this country, we love the Government and above all we love Islam most. It is lamentable that the Government we put into power to rule us had never earnestly looked up to Heaven for guidance and spiritual strength in moulding the Muslim community in this beloved country. Had they done so, the Hudud laws would have been the laws of the land for the Muslims years ago. They had conveniently forsaken and renounced their intrinsic duty and the trust they hold for the spiritual salvation and grace of the Muslim community.

Until to-date, besides making some inroads into Islamic banking and finance practices, the Government limits the practice of Islamic Laws only to solemnisation of marriages, divorce and distribution of “harta pusaka” and such other trifling matters of life. Generally the Syariah Courts’ judicial powers are much to be desired – far from what Allah had ordained and enshrined in the Holy Quran. The Government is bereft of the political will to see that the entire Laws in the Holy Quran be planted as the thriving laws for the Muslims. This laikadaisical attitude is most regrettable and all the Muslim Federal Ministers and those voters who supported and put them into power would be answerable to Allah for their long inordinate delay and dismal failure to find ways and the paths that would usher the Hudud Laws see the light of day.

The Holy Quran in many brilliant and sparkling verses stirringly urge “the Muslims to trek on with Jihad by way of their wealth and lives in the cause of Allah”. In our beloved country the imminence of Jihad now is to apply the entire Allah Laws in the Holy Quran to the Muslims. I believe the huge majority of Muslims in this country are now impatiently waiting for Allah Laws to be applied to their lives. But alas  the bulwark is the Muslim Cabinet ministers who nonchalantly and conveniently consider the Hudud Laws as an  insignificant facet of life.  For about sixty years they steered the country’s administration eversince independence they did not lift a finger to assist in making the Hudud Laws the laws of the Muslims. In Akhirat Allah would definitely ask them “why did they reject  Allah’s Laws? And be mindful…Allah the Magnificient requires an answer.     

In reflection this is precisely what Jihad is all about now in this beloved country. Don’t they (the Muslim Federal Ministers) see it that it is their duty to Allah and the Muslims that with the power they wield, they are in a position to apply the Hudud Laws on the Muslims. But they coveniently do not. Their priority of life has been awkwardly  inverted. Their secular ways tops the pyramid, Allah is placed on the second tier and the Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad Bpuh lies on the third tier. It appears that the Government may fall under the category of the doomed creature as stated in the Holy Quran as “having eyes but they do not see, having ears but they do not hear and having heart but they could not feel the Divine presence”. And in dramatic eloquence…the Holy Quran concludes “they are worse than animals”.

This is indeed true as wee see in our own eyes that the Muslims are herded like domesticated cows by the Government to live under the unblessed man-made laws (the English Laws) instead of the Hudud Laws. Unfortunately too, the Muftis, the majority of ulama’ both in the Government sector and in the higher learning institutions have not made a consistent formidable campaign to urge the Government to implement the Hudud Laws among Muslims. The Muslim masses continue to meekly slumber in submitting to the chaotic man-made laws. The apathy continues….until Hudud Laws replace the present man-made laws, there would be no peace of mind (sakinah), blessing (barakah) and true and complete Divine love (rahmah) for the Muslim community. 

When in Akhirat those who are condemned to Hellfires see the punishing fury and terror of Hellfires, they revolted tumultuously accusing their leaders thus - “It is you who caused us to be condemned to Hell” and they make a frantic call to the Almighty “Oh Allah because they (our leaders) have vilely misled our lives, increase two-fold the punishment of Hellfires upon them” and “if not for them, O Allah, we would have become the blessed dwellers of Jannah (Paradise)”. The leaders promptly reply “ O Allah, it is not us who misled them, it is they who have wronged themselves”. Allah in His glory replied “Do not argue in My presence, both of you would get the fiery punishments for what you have done, that is, leading your lives not in accordance with the Holy Quran and the Sunnah”. The message here is crystal clear – follow not and support not anyone in life blindly, just lead you own entire life strictly in accordance with the Holy Quran and Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad SAW.

The Holy Quran eloquently warns the Muslims in Surah An Nisa verse 60 thus “Have you not seen those who claimed to have believed in what was revealed to you (Muhammad), and what was revealed before you. They wish to refer legislation (laws and regulations) to Thagut, while, in fact, they are commanded to reject it; and Satan wishes to lead them far astray”. This verse is truly a reflection of our wicked miserable position now, that is, while we categorically claim ourselves to be true Muslims (beriman) but oddly we do not submit to the criminal laws as enshrined in the Holy Quran instead we meekly bow our souls to the man-made English (Thagut) criminal laws. Ponder a moment in the silent ambience of our soul. Are we not sinners deserving the fury of the Hellfires for casting away the Hudud Laws in our lives?”.

Market Movers

Yahoo! Inc.

NMS : YHOO - 21 Apr, 4:00pm
47.52
-0.15 (-0.31%) After Hours:
Open 47.73 Mktcap 45.77B
High 47.77 52wk Hight 47.88
Low 47.37 52wk Low 35.05
Vol 7.06M Avg Vol 6.87M
Eps 0.71 P/e
Currency: USD

Alphabet Inc.

NMS : GOOG - 21 Apr, 4:00pm
843.19
+1.54 (+0.18%) After Hours:
Open 842.88 Mktcap 583.00B
High 843.88 52wk Hight 853.50
Low 840.60 52wk Low 663.28
Vol 1.32M Avg Vol 1.45M
Eps 33.26 P/e 30.25
Currency: USD

Apple Inc.

NMS : AAPL - 21 Apr, 4:00pm
142.27
-0.17 (-0.12%) After Hours:
Open 142.44 Mktcap 746.43B
High 142.68 52wk Hight 145.46
Low 141.85 52wk Low 89.47
Vol 17.33M Avg Vol 25.76M
Eps 8.96 P/e 17.08
Currency: USD
Advertisement