17
Thu, Aug
25 Artikel Baru

PAS mengucapkan tahniah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang berani bertindak menahan Tan Sri Isa Samad atas kes pembelian hotel oleh FIC seperti mana seorang exco DAP Pulau Pinang atas kes sebuah kilang beroperasi secara haram di Kampung Sungai Lembu.

titmSemua mengetahui kemarahan warga Felda tertumpu kepada Isa dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Keputusan PM untuk menubuhkan FGV dan melantik Isa, yang pernah dibuktikan bersalah bermain politik wang oleh Umno sendiri untuk menerajui Felda telah menjejaskan masa depan Felda dan peneroka.

Sehingga kini, PM masih tidak menjawab mengapa beliau memilih Isa. Mengapa tindakan mengeluarkan Isa daripada Felda sebegitu lambat? Mengapa pula Isa dilantik untuk menerajui SPAD?

Semalam bekas Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad direman 5 hari.

Tindakan kepada Isa ini masih awal untuk dibuat apa-apa kesimpulan tetapi yang pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah Felda. Ia bukan penanda Felda sudah selamat. Jika ada wang yang diseleweng, ia telahpun diseleweng.

Apakah langkah pemulihan untuk memulihkan Felda dan FGV daripada kepincangan yang wujud di zaman Isa dan Najib?

Itu yang perlu terus dituntut warga peneroka dan bukannya sekadar berpuas hati dengan sekadar tindakan ke atas Isa yang masih jauh untuk diketahui kesudahannya.

Ketika Tun Abdullah Badawi baru menjawat jawatan Perdana Menteri, bekas Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi Malaysia, Tan Sri Kasitah Gaddam telah diheret ke mahkamah untuk didakwa.

Peristiwa itu berlaku pada 12 Februari 2004 dan telah membina persepsi bahawa pentadbiran Tun Abdullah akan jauh berlainan daripada Tun Dr Mahathir.

Kurang tiga minggu selepas itu, parlimen tetiba dibubarkan dan Pilihan raya Umum ke-11 diadakan pada 21 Mac 2004 dan Tun Abdullah Badawi menang bergaya. 5 tahun selepas itu, Kasitah dibebaskan daripada tuduhan rasuah. Berapa ramai rakyat yang terasa diperdayakan?

Sejarah 12 Februari 2004 nampaknya sedang berulang dan ini menandakan pilihanraya umum bakal diadakan. Melihat Isa, susah bagi rakyat dan peneroka Felda untuk tidak mengingati kes Kasitah Gaddam.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
17 Ogos 2017 - HARAKAHDAILY 17/8/2017

BANGUNAN baharu Majlis Daerah Gua Musang (MDGM) yang bernilai RN8.4 juta menjadi mercu tanda Bandar Baru Gua Musang.  

Bangunan tiga tingkat itu dilengkapi pelbagai kemudahan termasuk ‘basement parking’, dewan serbaguna, bilik mesyuarat termasuk bilik khas untuk ahli majlis MDGM.

guamsg1Perasmiannya disempurnakan Pemangku Raja Kelantan, Tengku Dr Muhammad Fa-iz Petra Sultan Ismail Petra hari ini. Hadir sama Menteri Besar, Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob, Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Faudzi Che Mamat; Speaker Dewan Ungangan Negeri, Dato’ Abdullah Ya’kob dan anggota-anggota Exco Kerajaan Negeri.

Yang Dipertua MDGM, Zainab Abidin Yusuf berkata, bangunan tersebut menjadi pemangkin kepada pembangunan Gua Musang.

Katanya, bangunan baru terbabit memberi suasana yang lebih kondusif kepada kakitangan MDGM menjalankan tugas harian.

“Projek pembinaannya bermula pada 2014 tertangguh akibat faktor cuaca termasuk banjir besar dan struktur tanah yang berbatu.

“Namun pada 20 April lalu bangunan ini berjaya diduduki. Bangunan ini diharap menjadi pemangkin kepada kemajuan serta pembangunan Gua Musang,” katanya pada program berkenaan.

Perasmiannya dilakukan apabila Pemangku Raja menandatangani plak bangunan baharu itu. Selepas itu baginda melawat pejabat baru sambil beramah mesra bersama kakitangan MDGM. - HARAKAHDAILY 17/8/2017

BERHUBUNG kehadiran Tuan Haji Omar bin Hasan, Yang Dipertua PAS Permatang Pauh di dalam majlis bersama Perdana Menteri yang ditular oleh musuh-musuh politik PAS pada hari ini, menyerlahkan ketidakmatangan mereka di dalam berpolitik.

Kehadiran beliau ke majlis tersebut dijemput secara rasmi oleh Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dan beliau sebagai Pengerusi Masjid Jamek Seberang Jaya dipilih untuk mewakili Pengerusi di 28 buah masjid yang lain di dalam Parlimen Permatang Pauh untuk menerima sumbangan berupa komputer riba dan kewangan untuk kegunaan pentadbiran masjid.

Peluang ini juga diambil kesempatan oleh beliau meyuarakan permasaalahan umat islam dan orang Melayu di Pulau Pinang kepada Perdana Menteri.

Kehadiran beliau ke majlis tersebut telahpun dimaklumkan terlebih dahulu kepada AJK PAS Permatang Pauh, dan telah dipersetujui oleh semua AJK Dewan Harian.

Beliau juga sebelum ini pernah hadir di dalam beberapa program kerajaan negeri atas kepasiti beliau sebagai Pengerusi Masjid Jamek Seberang Jaya, dan ini tidak menjadi isu bagi PAS kerana memahami kedudukan beliau sebagai pengerusi masjid yang mewakili anak kariah di Seberang Jaya yang bermacam fahaman politik.

PAS yang mengambil sikap Budaya Politik Matang Dan Sejahtera melihat isu ini sebagai politik terdesak musuh-musuh PAS yang semakin gerun dengan Politik Matang Dan Sejahtera.

PAS Permatang Pauh kekal konsisten untuk menentang segala kerosakan dan kemungkaran yang dilakukan oleh Umno, Barisan Nasional dan juga kerosakan yang dilakukan oleh Kerajaan DAP, Pakatan Harapan pada Pilihan raya Umum ke-14 nanti.

Berpolitiklah secara matang dan bukan budaya politik fitnah yang menjuruskan diri ke lembah kebinasaan.

"Dan orang-orang yang kafir, setengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi setengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu-membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh Allah) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar." (Al-Quran: Surah Al-Anfal – Ayat 73)

"Sejahtera Bersama Islam"
#PasTawanPermatangPauh

Jamsari Samad
Ketua Penerangan PAS Permatang Pauh
17 Ogos 2017 | 24 Zulkaedah 1438 - HARAKAHDAILY 17/8/2017

KESATUAN Ulamak Islam Sedunia (KUIS) merakamkan ucapan takziah atas kematian Ulamak Hadis Al-Azhar, Dr Abdul Mahdi Abdul Qader Rahimahullah.

Allahyarham merupakan salah seorang Ulamak Hadis dan Usul Hadis di Fakulti Usuluddin, Universiti Al-Azhar. Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Fakulti Usuluddin di Jabatan Tafsir dan Hadis, Universiti Hadith Al-Azhar pada tahun 1973 dengan mendapat gred Jayyid Jiddan dengan Kepujian.

Seterusnya beliau meneruskan pengajian di peringkat Sarjana di Fakulti Usuluddin, Universiti Al-Azhar. Kehebatan beliau terserlah selepas memperoleh gred Mumtaz pada tahun 1975.

Kemudiannya, Allahyarham turut dinobatkan sebagai penerima Anugerah Kepujian Kelas Pertama pada tahun 1978 di peringkat Doktor Falsafah dalam bidang Hadis dan Ulum Hadis.

Beliau belajar di Fakulti Usuluddin di Universiti Al Azhar dan Usuluddin di Universiti Imam Muhammad bin Saud, dan berkhidmat sebagai Penolong Profesor di Fakulti Usuluddin di Universiti Al Azhar dan di fakulti yang sama di Universiti Ummul Qura.

Almarhum Dr Abdul Mahdi merupakan seorang tenaga pengajar di Fakulti Usuluddin, Universiti Al Azhar dan salah seorang ahli jawatankuasa Ilmuan Universiti Al-Azhar, ahli jawatankuasa Hal Ehwal Majlis Tertinggi Islam dan Duta Umum Persatuan Syariah.

Beliau juga menyelia berpuluh-puluh risalah keilmuan. Antara buku beliau yang paling menonjol dalam dunia Hadis adalah:

طرق تخريج حديث رسول الله صلى الله عليه وسلم، وطرق تخريج أقوال الصحابة والتابعين، والمدخل إلى السنة النبوية (بحوث في القضايا الأساسية عن السنة النبوية)، ومسند علي بن الجعد (أحد شيوخ البخاري)، والسنة النبوية: مكانتها وعوامل بقائها وتدوينها، وعلم الجرح والتعديل قواعده وأئمته، والسيرة النبوية في ضوء القرآن والسنة، ورياض الصالحين من كلام سيد المرسلين للنووي. تحقيق ودراسة، وكيف نصوم رمضان (رسالة صغيرة)، ورسالة إلى كل مريض (رسالة صغيرة)، ودفع الشبهات عن السنة النبوية، ومعجزات الرسول صلى الله عليه وسلم التي ظهرت في زماننا (القسم الأول: الإسلام)، ومعجزات الرسول صلى الله عليه وسلم التي ظهرت في زماننا (القسم الثاني: أمة الإسلام(.

Ummat Islam telah kehilangan permata yang sangat ikhlas dan mulia. Kesatuan Ulamak Islam Sedunia, KUIS memohon kepada Allah SWT yang Maha Berkuasa atas sesuatu agar mengampukannya, merahmatinya dengan Rahmat Tuhan Yang Maha Luas, memberinya sebaik-baik ganjaran, kemuliaan, dikurniakan syurga Firdaus.

Semoga Allah SWT mengurniakan ke atas ahli keluarganya, orang terdekatnya, orang kesayangannya sahabat handainya akan kesabaran dan ketabahan, sesungguhnya Allah SWT itu sebaik-baik penolong dan yang menerima doa. (http://ulamasedunia.org)

DALAM siri Cabaran hidup Sebagai OKU, kami akan ketengahkan perihal cabaran yang perlu komuniti OKU depani saban hari bagi memenuhi keperluan semasa. Ada yang menyebutkan cabaran-cabaran ini sebagai kesulitan dan permasalahan harian.

Pun begitu, kami lebih condong untuk menyebutkan ia sebagai cabaran bagi mendorong jiwa-jiwa individu OKU untuk tabah menghadapi ketentuan Ilahi. Kami tabah bukan bererti kami pasrah. Lebih dari itu, kami tabah agar tetap istiqamah mensyukuri rahmat Allah S.W.T.

Dalam siri 1 ini, kami ketengahkan bagaimana cabaran yang perlu didepani oleh seorang OKU penglihatan yang perlu mencari sesuap rezeki di ibu kota. Bukannya mereka sengaja meninggalkan desa, namun demi keperluan hidup, mereka terpaksa meninggalkan keluarga.

Bukan banyak mana pun pendapatan di kota raya. Namun, itulah sahaja pilihan yang tersedia.

Situasi ini kami paparkan bagi seorang OKU yang kami sifatkan telah cekap berdikari dan hanya bergantung kepada bantuan pada tahap yang sangat minimum.

Berkerja (bukan meminta-minta) dengan pendapatan RM1200.00,  setelah ditolak itu dan ini, adalah baki sekitar RM950.00 dan elaun pekerja cacat RM350.00, ini wang yang akan dibawa untuk hidup sebulan di kota raya.

Sewa rumah di Brickfields, RM450.00. berulang-alik ke tempat kerja dengan menaiki LRT dan grabcar, RM14.00 sehari, RM280.00 bagi sebulan. Perbelanjaan bagi menampung kos-kos utiliti termasuklah air, elektrik dan telefon, RM110.00.

Berbakilah RM460.00 untuk menampung keperluan asasi/harian termasuklah makan minum, pakaian dan perbelanjaan-perbelanjaan luar jangka seumpama grabcar tanpa LRT, balik kampong dan lain-lain. Dengan hidup di Kuala Lumpur, berapa yang anda mampu bertahan dengan baki yang ada ini pada setiap bulan?

Situasi di atas tidaklah semua diperolehi oleh OKU penglihatan memandangkan peluang kerja sebagaimana yang dipaparkan di atas sangat terhadad dan terlalu minimum. Begitu pula tidak semua OKU penglihatan mampu berdikari dengan pergantungan kepada bantuan lain pada kadar yang sangat minimum.

Paparan di atas adalah cabaran yang paling asas perlu dihadapi oleh komuniti OKU umumnya dan komuniti OKU penglihatan khususnya di Malaysia. Bahkan pada kelazimannya, majoriti OKU penglihatan khususnya dan OKU umumnya berhadapan dengan cabaran yang lebih dari itu.

Yang boleh anda sebagai orang awam, sebagai pimpinan masyarakat dan pimpinan politik lakukan? Apa pula langkah-langkah yang boleh diambil oleh komuniti OKU sendiri dalam mendepani cabaran getir ini?

Justeru, kami lontarkan Gagasan OKU Muqarabun untuk sama-sama dihayati oleh setiap individu OKU dan seluruh ahli masyarakat. OKU perlu dibagunkan atas asas keimanan dan ketaqwaan. Hanya keimanan dan ketaqwaan yang mampu memelihara setiap individu OKU demi kesejahteraan hidup yang suasananya sangat tidak berpihak kepada komuniti OKU sebagaimana hari ini.

Begitu pula, setiap masyarakat perlu memahami individu-individu OKU itu adalah suatu bukti kekuasaan Allah SWT. Allah SWT bebas menjadikan manusia itu OKU atau sempurna.

Dengan demikian, setiap masyarakat perlu bersedia menampung setiap kekurangan dan kecacatan yang dialami oleh OKU dengan menyediakan sistem sokongan untuk OKU itu berfungsi sebagai manusia biasa.

Begitu pula dengan setiap pimpinan masyarakat pelbagai peringkat bermula daripada ketua kampung, ahli parlimen dan kepimpinan negara, perlu lebih ke hadapan dan bersungguh-sungguh merencana dan melaksanakan pembangunan OKU yang lebih menyeluruh.

OKU Muqarabun adalah dicetuskan atas dua paksi utama:
Pertama memperkuat jati diri OKU berasaskan keimanan dan ketaqwaan.
Keduanya membentuk masyarakat yang prihatin kepada OKU atas asas keimanan dan ketaqwaan.

Insya-Allah, kami akan terus fokus untuk berusaha sedaya mampu menjayakan Gagasan OKU Muqarabun ini di tengah-tengah masyarakat dengan dokongan dari pelbagai pihak.

Bantulah kami melalui sumbangan kewangan pada pautan yang disediakan:

 http://bit.ly/2fDNRlJ

Setiap dokongan dan sokongan yang diberikan kami dahului ucapan dan doa jazakumullahu khair. – HARAKAHDAILY 17/8/2017

PENUTUPAN operasi Kenyir Water Park (KWP) sejak 27 Mei 2017 lalu dilihat seakan menyembunyikan sesuatu isu di sebalik pembinaannya. Pihak pengurusan pusat rekreasi tersebut hanya memaklumkan mengenai penutupan pada 16 Jun 2017 menerusi medium facebook dengan mengemukakan alasan kerja-kerja penyelenggaraan dan penambahbaikan.

Apatah lagi Laporan Ketua Audit Negara 2016 Siri I menyatakan bahawa KWP telah beroperasi sejak 31 Mei 2015 tanpa memperolehi Sijil Perakuan Siap & Pematuhan (CCC). Malah, ia dibina di Pulau Poh meliputi keluasan 4.3 ekar tanpa menjalankan Kajian Impak Alam Sekitar (EIA) yang hanya baharu dipersetujui untuk disediakan melalui mesyuarat pada 30 November 2016.

Hal ini menimbulkan syak betapa terdapat kemungkinan penyelewengan semasa pembinaannya dahulu, atau adanya pihak yang menjana keuntungan segera untuk memulakan operasi sempena Festival Kenyir 2015 dahulu. Bermakna juga, selama tempoh itu ia beroperasi dengan mempertaruhkan keselamatan pengguna kepada suatu risiko dan pelbagai kemungkinan.

Kesangsian ini munasabah berikutan operasi KWP berlangsung tanpa memiliki dokumen hitam putih di mana EPIC selaku pihak yang membangunkannya akan menerima bayaran sejumlah RM7.86 juta secara ansuran selama lima tahun daripada KETENGAH. Premis milik Kerajaan Negeri Terengganu itu telah diserahkan pengurusannya kepada KETENGAH pada 27 Mac 2015. Penyerahan kepada KETENGAH, diserahkan pula kepada KETENGAH Holding Sdn Bhd (KHSB) dan seterusnya diserahkan pula kepada KETENGAH Properties Sdn Bhd (KPROP).

Ternyata pula rekod hasilan 2015 menyaksikan KPROP mencatat keuntungan menerusi catatan pendapatan RM978,779 dan perbelanjaan pula sebanyak RM640,093. Namun kini, masa depan KWP terus menjadi tanda tanya yang dikhuatiri akan termasuk dalam senarai ‘gajah putih’ atau projek bermasalah setelah permohonan CCC sementara juga hanya dilakukan setelah ditegur Jabatan Audit Negara.

Sehubungan itu Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu menggesa Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Ahmad Razif Abdul Rahman yang juga selaku Pengerusi KETENGAH agar menjelaskan secara telus perkara ini supaya tidak menerbitkan kecurigaan yang lebih besar terhadap pentadbiran beliau. Kerajaan negeri juga diingatkan agar lebih serius dan tidak berkompromi terhadap setiap pembangunan yang dijalankan serta memastikan ia benar-benar memiliki nilai tinggi kepada kepentingan rakyat.

“Sejahtera Bersama Islam”
“Mara Menuju Cita”

USTAZ KAMARUZAMAN ABDULLAH
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (Buletinonline)

BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed perlu memohon maaf secara terbuka pada bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tuduhan liwat pada 1998.

nik amarNaib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, sekiranya tuduhan itu palsu, Dr Mahathir perlu memohon maaf kerana mengaibkan Anuar.

"Kalau betul tuduhan itu tuduhan palsu, pada pandangan saya Dr Mahathir perlu minta maaf secara terbuka.

“Benda ni (tuduh liwat) mengaibkan Anwar dan keluarganya, bukan benda kecil, dah jadi isu negara, dunia,” katanya di Kota Bharu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebelum ini mencabar Dr Mahathir menjelaskan kepada rakyat mengenai kenyataannya terhadap Anwar pada September 1998.

Pada 22 September 1998 Dr Mahathir dilapor mendakwa Anwar terbabit dalam perlakuan luar tabii dan tidak layak menjadi pemimpin negara.

Mohd Amar yang juga Timbalan Menteri Besar berkata, sekiranya benar dakwaannya selama ini, bagaimana sekarang beliau boleh bersama Anwar. – HARAKAHDAILY 17/8/2017

MASA untuk warga Felda membuka mata dan minda. Betapa jerit perih warga peneroka memberikan sumbangan selama ini untuk memajukan Felda dan negara dibalas dengan sebaliknya oleh mereka yang berkuasa di atas sana. Bunga yang diberi peneroka, tahi yang mereka balas.

Ketika peneroka mengerah keringat di ladang, sipeneraju Felda bermewah-mewah dengan gaya tokoh konglomerat hebat. Ketika peneroka menanggung hutang tanam semula berjumlah ratusan ribu, orang besar Felda di atas sana melabur ratusan juta untuk projek yang entah apa-apa. Jika dengan peneroka sendiri, Felda sangat berkira walaupun hanya sebilah sabit dan sebuah kereta sorong semuanya masuk dalam penyata, tapi Felda tak berkira untuk 'buang duit' sehingga puluhan juta ke luar negara.

Misi dan visi Tun Abdul Razak ketika menubuhkan Felda telah semakin dilupakan. Felda atau Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan adalah idea Tun Razak bertujuan untuk meningkatkan penggunaan tanah dengan lebih cekap dan berkesan. Bermula dengan rancangan tanah yang pertama dibuka di Lembah Bilut pada tahun 1957, Felda kini telah berkembang menjadi sebuah organisasi raksasa yang gah dan hebat.

Zaman Tun Razak dulu, mungkin tak ramai orang yang berminat nak jadi Pengerusi Felda, sekadar sebuah organisasi kemajuan tanah yang berurusan dengan orang kampung untuk buka tanah baru. Sekarang dengan imej sebuah syarikat konglomerat bertaraf global, tak ramai yang mampu menolak bila ditawarkan untuk duduk di kerusi empuk Pengerusi Felda.

Isa Samad sepatutnya selepas bebas dari hukuman rasuah oleh parti sendiri, sudah boleh tidur lena dan hidup sebagai orang awam. Harta yang beliau miliki dah tak habis untuk dimakan sehingga beberapa keturunan. Bukan hanya orang Negeri Sembilan malah orang luar Negeri Sembilan pun tahu Isa Samad sudah kaya-raya.

Beliau sepatutnya sedar bahawa dirinya tak mempunyai kekuatan bila berhadapan dengan godaan wang apabila diberikan kuasa. Mata beliau cepat kelabu bila tengok wang. Apa yang telah dimiliki tak pernah cukup.

Lalu akhirnya ketika umur sepertinya, amat tragis untuk beliau disarungkan baju lokap warna oren tertulis SPRM. Tragis juga untuk saya bagitahu bahawa ketika minum pagi dengan anak-anak peneroka Felda Selasih Jabi, mereka tersenyum sinis apabila cerita Isa Samad kena tahan oleh SPRM dibuka di kedai kopi. Senyum sinis seribu makna. – HARAKAHDAILY 17/8/2017

Penulis ialah AJK PAS Pusat

MENTERI Besar, Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob dan semua anggota Exco di Kelantan turut menyertai Gerakan Revolusi Anti Rasuah (GERAH).

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Dzulkifli Ahmad berkata, sebelum ini Ketua Menteri Melaka dan Menteri Besar Negeri Sembilan mengisi GERAH.

“Namun ia hanya bersifat perseorangan, berlainan di Kelantan di mana semua kepimpinan kerajaan negeri menyertai GERAH.

“Ia mempunyai manfaat penyertaan yang akan diumumkan pada Oktober depan sempena jubli emas SPRM," katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) di Hotel Perdana hari ini.

Pada majlis itu sebanyak 137 agensi kerajaan persekutuan dan 70 agensi kerajaan negeri melafaz bacaan ikrar.

Bacaan disertai 300 peserta diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Faudzi Che Mamat dan Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan, Yahya Mamat. – HARAKAHDAILY 16/8/2017

KOLUMNIS

Grid List

SERANGAN saikologi yang terbaru yang PAS hadapi ialah ia dipuji Perdana Menteri Najib atas isu ia berjumpa Pengerusi 1MDB, Arul Kanda Kandasamy bertanyakan suasana yang sebenar atas skandal terbesar negara itu.
     
Rombongan PAS yang dipimpin Tuan Ibrahim Tuan Man itu dikatakan oleh media berpuas hati atas apa yang berlaku. Apa yang Tuan Ibrahim sampaikan ialah memahami masalah itu sebagai nasi yang sudah jadi bubur.  Bila nasi sudah jadi bubur, orang tidak dapat makan nasi lagi, tetapi berpuas hati dengan makan bubur saja.
      
Malaysia tidak dapat apa manfaat dari duit yang bergeti-geti dilaburkan, hanya dapat bubur yang tidak mengenyangkan sesiapa.
      
Maka itu mesej yang PAS beri. Ia memahami keadaan. Bersediakan semua menghadapi kesannya.
      
Maka ramailah orang menempelak saranan PAS itu terutama pihak yang hendak mengambil kesempatan atas kedudukan PAS yang berbalah dengan sekutunya sesama pembangkang dan oang-orangnya yang mengambil kedudukannya dalam pakatan pembangkang dulu.
      
Jika mereka tidak  tempelak PAS pun, PAS tetap dapat simpati lagi dari mereka. Dalam kekeliruan itu PM Najib pula memuji apa yang PAS buat, kerana dikatakan telah berpolitik matang dan tabayyun, pergi menemui 1MDB, membuat penyelidikan, minta penjelasan dan menyarankan ia memahami nasi yang jadi bubur itu.
      
PM memujinya dengan kerana PAS  dikatakan memahami masalah 1MDB itu. Memahaminya bukan bererti seronok dengan petaka itu, tetapi yang ironinya, PAS memahaminya, takut PM  sendiri  tidak memahaminya. Semua oang kata, 1MDB adalah puaka,  sebaliknya PM dan UMNO kata, tak apa-apa.
       
Biarkanlah PM dengan dalih, versi dan persepsinya. Tetapi kata-kata senang dan puji dari Najib dan UMNO  itu boleh menjadi serangan yang lebih payah bagi PAS, kerana ia adalah seteru politik PAS terpenting sejak PAS ditubuhkan tahun 1951.
      
Sekalipun bagi politik duniawi, tiada sekutu kekal dan tiada seteru politik yang kekal, tetapi bagi sebuah jamaah Muslimin, jamaah yang sekular adalah seteru sepanjang zaman.
     
Falsafah yang Islam fahami, selagi Islam dan Nabi Muhammad dimusuhi Yahudi, ia sintum Islam berada dalam kedudukan yang betul. Tetapi kalau Yahudi memuji Islam dan Muhammad SAW maka ada yang tidak kena pada Islam.
      
Dari sejak Dato Asri, Haji Yusof Rawa, Ustaz Fadzil Noor, TG Nik Aziz hingga ke zaman TG Haji Hadi sentiasa mengingatkan, jika terus mengecam dan memusuhi PAS atau mana-mana jamaah Islam, maka ia tanda kita berada di tempat yang betul, tetapi apabila musuh memuji dan merasa senang dengan kita, berwaspadalah takut ada yang tidak kena pada kita.
       
Musuh lazimnya tidak akan senang sekalipun dalam keadaan yang baik, tetapi musuh amat senang apabila kita dalam keadaan yang lemah.
      
Usah kita ibaratkan PAS dan UMNO seteru dalam agama. Ambil keduanya seteru dalam politik. Tetap tabienya sama, sesama bermusuh. Tidak dipertikai kekentalan PAS semasa menghadapi cabaran Pemuda Tahan Lasak.
      
Tiada diragu perpaduan PAS menghadapi tekanan perit di zaman Mahathir. Tetapi PAS goyang apabila disenangi Tun RAzak. Bila Najib/Zahid puji PAS melangit, menyebabkan ada orang PAS curiga dan tuang dari PAS.
       
Apapun PAS jangan lari dari berpolitik matang seperti yang Najib kata bertabayyun. Kata betul pada yang betul dan kata tidak pada yang tak betul. Tetapi mesti waspada bila sentiasa dipuji musuh. Ia lebih susah dari musuh keji. Demikianlah susahnya politik. - HARAKAHDAILY 17/8/2017

SEMUA pihak menunding jari menyalahkan pihak lain dengan melupai punca asas tercetusnya kekecohan apabila jawapan yang tidak memuaskan hati terhadap peristiwa Memali. PAS adalah mangsanya apabila diserang hebat sehingga mengorbankan salah seorang pemimpinnya, Ustaz Ibrahim Mahmud dan rakan-rakan.

Terima kasih diucapkan kepada mereka yang meminta penjelasan berkenaan peristiwa Memali. Kepada yang tidak mampu menjawab sepatutnya tidak marah dan orang lain tidak membuat kekecohan. Anak-anak muda sahaja tidak sepatutnya dipersalahkan, sepatutnya juga dipersalahkan yang menjadi penyebabnya.

Ketika peristiwa itu masih panas darah yang mengalir, para ulama PAS mengisytiharkan syahidnya mereka yang menjadi mangsa kerana dibunuh dengan zalim dan mereka mempertahankan Islam yang ditegakkan.

Ketika itu Ustaz Ibrahim Mahmud dan rakan-rakannya dipersalahkan, bukan pula dipersalahkan orang yang selalu menghina Islam dan hukumnya yang sangat dimarahi oleh Ustaz Ibrahim dan rakan-rakan.

PAS mempunyai pendekatan sebagai parti yang berdakwah, bukan menghukum kafir mengkafir kerana kejahilan umat terhadap Islam, yang mengharamkan pendekatan itu. Akhirnya PAS  berjaya membendungnya secara ilmu dan mereka yang paling kuat mengkafirkan Umno pula akhirnya ramai yang masuk Umno atau diam sahaja. Hari ini dapat diwujudkan kerjasama PAS dan Umno dalam perkara Islam.

Malangnya ada pihak yang marahkan pendekatan ini.

Ramai kakitangan kerajaan, polis dan Umno tidak bersetuju dengan pendekatan yang dilakukan sehingga mengorbankan polis yang dipaksa dan Ustaz Ibrahim dan rakan-rakannya yang diserang. Kita mengharapkan yang dipaksa juga mendapat syahid, inilah hukum  Islam.

Namun ramai yang melempar batu menyembunyikan tangan dalam mengulas isu sejarah hitam ini. PAS hanya menyebut pepatah Arab yang berbunyi:

ضربني وبكى , ظلمني واشتكى

"Dia yang memukul saya, dia pula yang menangis. Dia yang menzalimi saya, dia pula yang mengadu."

Tiada guna mengungkit cerita lama sejarah hitam itu tanpa bertaubat dan meminta maaf sekiranya bersalah, dan tanpa membetulkan keadaan dengan membayar yang perlu dibayar dan mengganti yang perlu diganti.

Apa yang terbaik adalah melaksanakan nasihat daripada Allah:

وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ طَرَفَيِ ٱلنَّهَارِ وَزُلَفٗا مِّنَ ٱلَّيۡلِۚ إِنَّ ٱلۡحَسَنَٰتِ يُذۡهِبۡنَ ٱلسَّيِّ‍َٔاتِۚ ذَٰلِكَ ذِكۡرَىٰ لِلذَّٰكِرِينَ ١١٤ هود .

"Dan dirikanlah sembahyang (wahai Muhammad, engkau dan umatmu), pada dua bahagian siang (pagi dan petang) dan pada waktu-waktu yang berhampiran dengannya dari waktu malam. Sesungguhnya amal-amal kebajikan (terutama sembahyang) itu menghapuskan kejahatan. Perintah-perintah Allah yang demikian adalah menjadi peringatan bagi orang-orang yang mahu beringat." (Surah Hud: Ayat 114)

"Sejahtera Bersama Islam"

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 23 Zulkaedah 1438H / 15 Ogos 2017 – HARAKAHDAILY 15/8/2017