IPOH: PAS Kawasan Ipoh Timur memperkemaskan agenda tarbiyah apabila melaksanakan majlis daurah yang menjadi aktiviti pertama sejak Mesyuarat Agung Tahunan bagi sesi kepimpinan baharu.

Pengisian disampaikan Setiausaha Dewan Ulamak PAS Negeri Perak, Ustaz Suhaimi Abdul Wafir yang juga naqib tetap bagi PAS Ipoh Timur itu berlangsung di UPU Pengkalan Barat, di sini semalam.

Beliau mengupas bab Tajarrud yang memperihalkan kepentingan memiliki jati diri sendiri di mana sangat antonim dibincangkan dengan tajuk Wala' dan Bara'.

Terangnya, antara melengkapi pengertian tersebut dalam harakah adalah menolak anasir asing yang borpotensi memesong keaslian dakwah dibawa jamaah baik pada sudut fikrah mahupun tingkah laku.

Katanya, orang yang wala' tidak akan mudah mengikut 'trend massa' yang kadang-kadang menjengkelkan kerana bermotif menagih sokongan atau populis.

"Orang wala' dengan erti kata setia tidak akan terpesona dengan pihak lain walau seindah dan sebagus manapun mereka. Sebaliknya, menjadikan ia satu cabaran bagi membuktikan lebih baik dari yang lain," hurai beliau.

Naib Yang DiPertua PAS Ipoh Timur, Roslan Suhaimi berkata, setakat ini pihaknya belum mengajukan jemputan kepada ahli Umno untuk menghadiri program khusus seperti itu.

Walaubagaimanapun menurutnya, bagi program-program umum pihak PAS Ipoh Timur tiada masalah untuk turut disertai ahli-ahli Umno bagi sama-sama mendapat ilmu dan pengalaman.

Majlis yang menjadi rutin bulanan ahli-ahli PAS ini ditutup dengan bacaan doa oleh Ketua Urusan Ulamak PAS Ipoh Timur, Ustaz Abdul Halim Marudi serta jamuan ringkas. - HARAKAHDAILY 25/3/2019

IMG 20190325 WA0039

KUALA LUMPUR: PAS Negeri Sembilan menyokong penuh ketegasan Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato' Seri Aminuddin Harun yang melarang penjualan minuman keras di Seremban International Golf Club (SIGC).

Walau bagaimanapun, Aminuddin yang juga Presiden SIGC dituntut mengotakan kata untuk melepaskan jawatannya sebagai presiden kelab tersebut seperti yang dijanjikannya sebelum ini iaitu mahu meletakkan jawatan sekiranya kelab itu enggan mematuhi larangan terbabit.

Pemangku Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Rafiei Mustapha berkata, usaha yang dilakukan oleh Aminuddin itu adalah satu tindakan yang tepat biarpun kelab itu bersifat antarabangsa yang dianggotai oleh pelbagai kaum.

"Memang wajar beliau bertindak sedemikian, sebagai seorang Islam yang mempunyai kuasa di negeri yang majoriti diduduki oleh orang Islam, itu sepatutnya.

"Cumanya sekarang ini, larangan itu telah ditarik semula maka Aminuddin perlu mengotakan katanya dengan melepaskan jawatan sebagai presiden di kelab itu.

"Itu janji dia, sebab orang yang berjanji ini kalau dia tidak tunaikan janji dia, kita takutlah pula salah satu ciri orang munafik adalah tidak menunaikan janji," katanya kepada Harakahdaily seagai mengulas isu berhubung penarikan semula larangan penjualan minuman keras di kelab SIGC yang sebelum ini telah dikuatkuasakan pada Ogos tahun lepas selepas Aminuddin dilantik menjadi Presiden Kelab SIGC.

Larangan tersebut baru-baru ini telah ditarik semula walaupun Aminuddin telah mengancam untuk melepaskan jawatan sebagai Presiden Kelab SIGC kerana larangan tersebut dikatakan bertentangan dengan perlembagaan kelab itu.

"Kita nampak sebenarnya antara yang jelas di Negeri Sembilan ini sebenarnya dari segi kuasa untuk melaksanakan sesuatu peraturan yang patuh syariah itu kita nampak iabukan satu perkara yang mudah mereka boleh lakukan.

"Kita pun tahu siapa yang sebenarnya lebih berkuasa dalam kerajaan di Negeri Sembilan, kita nampak benda itu," tambah beliau. - HARAKAHDAILY 25/3/2019

LUMUT: PAS Kawasan Lumut dan Umno Bahagian Lumut bertemu buat kali pertamanya secara rasmi dalam sejarah bagi kedua-dua parti tersebut menerusi majlis makan malam bersama di Sitiawan.
 
Majlis menemukan kepimpinan tertinggi kedua pihak itu berlangsung dalam suasana muhibah dan perkenalan antara mereka yang diadakan di Dewan Bangunan Umno, di sini semalam.
 
Berucap pada majlis tersebut, Yang DiPertua PAS Lumut, Rasli Abdul Rahman melontarkan erti hubungan kedua pihak kepada tanggungjawab bagi menegak dan mencapai pemerintahan Islam menyeluruh.
 
Manakala Ketua Umno Lumut, Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abdul Kadir melahirkan harapan agar kepentingan ummah diperkukuhkan menerusi jalinan hubungan yang wujud dari kedua pihak.
 
Pertemuan julung kali itu ditutup dengan bacaan doa dari Ketua Urusan Ulamak PAS Lumut, Ustaz Hamid Hassan dan sesi fotografi bersama kedua-dua pihak.
 
Antara yang turut hadir adalah Ketua Pemuda PAS Lumut, Nizar Majid dan Ketua Pemuda Umno Lumut, Mohd Rafiq Mohamad, serta Ketua Muslimat Lumut, Rohawati Abidin dan Ketua Puteri Umno, Mazwin Teh Abdul Rahman. - HARAKAHDAILY 25/3/2019

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff mempersoalkan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat (KPWKM) , Hannah Yeoh berkenaan cadangan pihak kerajaan bagi menambah kakitangan di kawasan kritikal yang memerlukan perkhidmatan yang lebih baik terutama bagi kawasan pedalaman.

Ini, katanya bagi mengatasi pelbagai permasalahan dalam melancarkan gerak kerja di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Beliau mengemukakan soalan tambahan itu ketika sesi pertanyaan jawab lisan dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Hannah Yeoh, berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sedang menghadapi kekangan dalam pegawai kerajaan, kerana JKM adalah ‘closed service’.

Menurut beliau, banyak permohonan terutamanya bagi daerah yang utama telah meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi menambah pekerja.

Sebelum itu, Ahli Parlimen Tangga Batu, Rusnah Aluai meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi menyatakan langkah pihak kementerian untuk meneliti semula birokrasi yang terdapat dalam setiap permohonan bantuan kebajikan. - HARAKAHDAILY 25/3/2019

DEWAN Muslimat PAS Malaysia (DMPM) merakamkan ucapan jutaan terima kasih dan segunung penghargaan buat semua anggota polis seluruh Malaysia atas khidmat bakti dan komitmen bertugas tidak kira masa dan tempat sebagaimana tema “Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada”.

Sewajarnya mereka diberikan pengiktirafan atas curahan bakti yang tidak terhingga dalam menjaga keselamatan negara walaupun nyawa digadaikan.

Sesungguhnya menjaga keamanan dan keselamatan masyarakat adalah perkara yang utama dan perlu diberi perhatian kerana dalam Islam turut mendahulukan pendamaian.

Kami mendoakan agar seluruh anggota polis sentiasa maju ke hadapan dan diberikan kekuatan untuk memastikan negara kita terus selamat dari segala ancaman.

“Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada”

Islam Memimpin
Muslimat Istiqamah Memacu Kemenangan

YB Senator Ustazah Nuridah Mohd Salleh
Ketua Dewan Muslimat PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 25/3/2019

RAMAI yang bertanya, bila Tabung Haji akan mengumumkan hibah (dividen) bagi tahun 2018.

Kebiasaannya kadar hibah atau dividen bagi sesuatu tahun akan diisytiharkan dalam tempoh dua bulan setelah akaun ditutup, ataupun paling lewat tiga bulan.

syahir2Terdahulu YB Menteri berkata bayaran hibah bagi tahun 2018 kepada pendeposit Tabung Haji (TH) dijangka akan diumumkan dalam bulan Mac ini.

“Bayaran hibah (dividen) kena tunggu, mungkin Mac ini. Saya difahamkan menurut amalan biasa jika telah tutup akaun ia mungkin akan bermula (bayar) hujung Februari atau mungkin awal Mac atau pertengahan Mac akan diumum," ujar beliau pada bulan Februari yang lalu.

Kenyataan ini dibuat setelah TH mula melaksanakan pelan menyeluruh bagi memulihkan penyata kira-kira yang mencatatkan defisit lebih RM4.1 bilion pada 2017 dan diletakkan di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM) bermula Januari lepas bagi menambah baik tadbir urus organisasi berkenaan.

Kini sudah masuk minggu terakhir bulan Mac, dan berkemungkinan Hibah TH bagi tahun 2018 akan diumumkan dalam minggu ini.

Ramai yang menjangkakan kadar hibah yang lebih rendah pada kali ini. Namun semuanya akan terjawab apabila TH mengumumkan kedudukan kewangannya yang terhasil daripada perjalanan operasi dan pelaburan TH sepanjang tahun 2018.

Menariknya jika dirujuk laman web Tabung Haji, ada dinyatakan bahawa Hibah TH adalah 'hadiah' dan TIDAK WAJIB dibayar:

Hibah TH adalah 'hadiah' yang diisytihar oleh TH, berdasarkan konsep 'Wadiah Yad Dhamanah' iaitu mengikut kemampuan kewangan TH pada tahun semasa.

Hibah tidak wajib dibayar oleh TH. Walaupun amalan pemberian hibah dibenarkan, ia tidak boleh dijadikan sebagai amalan tetap bagi mengelakkan amalan tersebut dikira sebagai 'urf (kebiasaan) yang menyerupai syarat dalam kontrak deposit berasaskan wadi’ah.

Mensyaratkan pulangan dalam bentuk hibah terhadap simpanan wadi’ah boleh menjerumuskan akad tersebut ke dalam riba yang diharamkan syarak dan pulangan itu menjadi sesuatu yang tidak bersih. Pemberian dan cara hibah TH dilakukan adalah seperti yang termaktub dalam Akta Tabung Haji 1995, Sekyen 22 (1) & (2).

Justeru semua pendeposit perlu memahami bahawa tabungan di Tabung Haji adalah instrumen SIMPANAN dan bukannya PELABURAN yang ada untung dan rugi. Namun menjadi kewajipan Tabung Haji untuk melindungi kepentingan pendepositnya dan memaksimakan kebajikan para jemaah haji.

SYAHIR SULAIMAN
Pengarah Strategi DPPM
25 Mac 2019 – HARAKAHDAILY 25/3/2019

BERUAS: PAS Kawasan Beruas telah mengadakan Karnival Sambutan PAS 67 Tahun yang dilangsungkan dengan pelbagai acara di Dataran Markas PAS Ghuraba Pengkalan Baharu, di sini.
 
Program sehari suntuk yang menarik kunjungan masyarakat setempat itu telah disempurnakan perasmiannya oleh Yang DiPertua PAS Beruas, Zakaria Hashim, semalam.
 
Antara aktiviti dijalankan adalah pertandingan mewarna untuk kanak-kanak berusia 4 hingga 6 tahun, selain pertandingan masakan buah labu dan gubahan tuala untuk kaum ibu.
 
Malah, kemahiran kaum ibu turut diuji dalam pertandingan mengukur kelapa dan menganyam sarung nangka, manakala untuk peserta lelaki dibuka pertandingan motor perlahan dan memanah.
 
Juga dilangsungkan sempena karnival tersebut adalah kaedah sembelihan syarak selain pameran sejarah PAS Beruas yang memaparkan pelbagai gambar rentas masa sejak dari penubuhannya.
 
Pengunjung juga berpeluang membuat pemeriksaan tahap kesihatan menerusia kaunter khidmat perubatan yang disediakan percuma oleh pihak Klinik Besar Pantai Remis.
 
Karnival ini juga meraikan golongan memerlukan apabila menyediakan barangan seperti pakaian baharu dan terpakai, serta sayuran dan hasil laut nelayan Pantai Remis yang diberi percuma.
 
Sesi petang telah dijalankan majlis hi-tea dan dialog anak muda bersama Ketua Urusan Ulamak PAS Beruas dan Ketua Pemuda PAS Beruas serta Ketua Pemuda Umno Bahagian Beruas.
 
Seusai solat Maghrib dan Isyak serta bacaan Yaasiin dan tahlil perdana, kemuncak karnival menampilkan ceramah oleh Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Ustaz Mokhtar Senik.
 
Turut bersama pada ceramah bertema Perpaduan Ummah itu ialah Ketua Umno Beruas, Dato' Drs Azhar Ahmad dan Ketua Urusan Ulamak PAS Beruas, Ustaz Syakirin Husin. - HARAKAHDAILY 25/3/2019 
IMG 20190325 WA0021
 
IMG 20190325 WA0026

SAYA rakamkan terima kasih kepada semua warga Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang telah mencurahkan bakti memastikan negara ini dalam keadaan aman sejahtera. Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 yang lepas menyaksikan pertukaran Kerajaan Persekutuan tanpa melibatkan setitik darahpun yang tumpah menunjukkan betapa matangnya rakyat Malaysia di dalam menghargai nilai keamanan. Sudah tentu ia terhasil dari gerak kerja pihak polis selama ini yang bertungkus lumus siang dan malam bagi memastikan undang-undang sentiasa berdaulat.
 
Teruskan bekerja demi negara. Logo PDRM yang tertera nama Allah dan Muhammad membayangkan bagaimana nilai agama yang tidak mungkin terpisah daripada gerak kerja seorang yang bergelar anggota polis. Ia memberikan isyarat bahawa integriti seseorang warga PDRM tidak boleh ditukar ganti dengan apa nilai sekalipun.
 
Selamat menyambut Peringatan Hari Polis Ke 212, semoga hari-hari mendatang di negara ini sentiasa dilimpahi keamanan dan kesejahteraan walaupun pentas politik negara menyaksikan pergiliran kerajaan yang memerintah.
 
Polis dan masyarakat berpisah tiada.
 
AHMAD FADHLI SHAARI
Ahli Parlimen Pasir Mas
 
25 Mac 2019 - HARAKAHDAILY 25/3/2019

TITIWANGSA: PAS Kawasan Titiwangsa telah melangsungkan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-34 yang dirasmikan Setiausaha Majlis Syura Ulamak, Dato' Dr Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh di Arina Skyview, di sini semalam.
 
Dalam ucapannya, Ahli Parlimen Pasir Putih itu telah menyentuh beberapa perkara melibatkan kepentingan membina hubungan dengan kaum bukan Islam dan peluang dakwah kepada Umno yang kini bekerjasama.
 
Pemilihan sempena mesyuarat ini menyaksikan jawatan Yang DiPertua PAS Kawasan dimenangi Khairul Anuar Abdul Manap, manakala Ketua Urusan Ulamak PAS Kawasan oleh Ustaz Suridzal Abdul Halim.
 
Jawatan-jawatan lain telah diumumkan sebagai menang tanpa bertanding dan majlis juga turut menyampaikan Anugerah Ahli Teramai kepada PAS Cawangan Kampung Baru Selatan.
 
Majlis juga menghargai amilin menerusi Anugerah As-Sabiqun dan As-Sabiqat Istiqamah yang diberikan kepada Khalid Montak dan Latifah Baharuddin.
 
Mesyuarat yang menghimpunkan 128 perwakilan dari 19 PAS Cawangan itu turut diserikan dengan tayangan video memaparkan aktiviti setahun PAS Titiwangsa. - HARAKAHDAILY 25/3/2019

KOLUMNIS

Grid List

SEBAGAIMANA kita tidak minta dua masjid di New Zealand dibedil pengganas semasa fardu Jumaat 15 Mac lalu kita minta ada orang Malaysia antara 49 yang terbunuh.

Syukur kita terlepas dari pembunuhan tetapi Malaysia jangan gembira tiada yang terbunuh sedang umat Islam dan manusia jadi mangsa dalam tragedi itu.

Paling malang orang kita cedera – berat atau sebaliknya. Ia ringan dibanding dengan yang terbunuh. Sekalipun derita yang cedera terasa pedihnya, sedang yang terbunuh di situ sudah habis pedihnya di dunia. Tetapi keluarga yang terbunuh lebih pilunya dari keluarga yang cedera. Maka pada keadaan tertentu, derita yang cedera dan keluarganya ringan dari yang terbunuh.

Apapun tragedi mereka itu berlaku ketika datang menunaikan solat Jumaat, maka besar bagi mereka. Yang gugur tentulah syahid, yang cedera moga-moga pahalanya setingkat di bawah yang syahid. Yang terlepas, tidak gugur dan tidak cedera, pengalaman cemas yang berlaku itu tentunya beroleh ganjaran yang besar juga.

Jika yang tercucuk duri ada pahala dan terampun sebahagian dosa, maka serangan semasa beribadat, di masjid dan hari Jumaat pula dan di negeri orang bukan Islam tentulah ganjaran syafaat dan pahalanya berganda untuk semua.

Yang terjadi itu adalah bagi mengalami pengalaman yang dilalui oleh para Assabiqun dan Awalun di zaman Nabi SAW dulu. Ia tidak mematikan kewujudan Islam, bahkan cabaran dan ujian memarakkan obor Islam yang bangkit di merata-rata. Pengalaman seperti itulah yang menghidupkan Islam dulu.

Islam jangan putus asa atas semua tragedi, serangan dan penindasan termasuk yang terbaru di New Zealand itu. Tangani dan teruskan dakwah seperti yang ditunjukkan lebih setengah abad lalu.

Apa yang terjadi di New Zealand adalah lanjutan anti dan musuh terhadap Islam. Yang disasar adalah penganut Islam. Kerana mereka memilih jadi Islam dan memilih bertuhankan Allah. Tiadalah salahnya menjadi Islam dan tiadalah salahnya memilih Allah sebagai Tuhan dan menyembah-Nya.

Sebagai Islam dan bertuhankan Allah, mereka adalah manusia. Dengan membunuh Islam dan mereka yang bertuhanakan Allah, maka mereka juga sudah bunuh manusia. Membunuh manusia kerana anutannya adalah sejahat-jahat jenayah. Jika anjing bertuan dicegah bunuh, mana ada lesen membunuh manusia yang berTuhan semata-mata kerana menjadikan Allah tuhannya?

Membunuh manusia besar jahatnya. Membunuh Islam lagi besar jahatanya, membunuh orang memilih Allah sebagai Tuhan bertambah berat jahatnya.

Tamadun barat dulu dan sekarang kempen memansuhkan hukuman bunuh. Yang membunuhpun tidak boleh dihukum bunuh. Tetapi tiada kempen barat supaya jangan bunuh Islam dan memilih Allah sebagai Tuhan hingga di kalangannya memilih menjadi pengganas bagi membunuh Islam. Bahkan ia seperti dibenarkan.

Sang pengganas New Zeland itu mencabar pejuang barat apakah mereka wajar dihukum bunuh kerana membunuh orang solat Jumaat?

Tiada yang di barat itu menghalalkan kejadian di New Zealand, tetapi pengaruh fobia Islam masing-masing tidak dicegah dalam masyarakat dan cara berfikir, maka pengganas di kalangannya rasa bebas menyerang Islam yang mereka sudah difahamkan Islam itu ganas.

Sedang dalam sejarahnya tiada gereja dan kuil di wilayah Islam diserang semasa mengamalkan kepercayaan masing-masing, apa lagi dalam masa aman.

Insya-Allah Islam akan waspada supaya tiada penganutnya membalas dendam.

Mangsa New Zealand itu dipercayai dipilih Allah mendapat bahagia di alam Jannah. Dalam duka ada suka. – HARAKAHDAILY 19/3/2019

PAS berpandangan tindakan terbaru Donald Trump ini adalah melampau dan boleh menambahkan keganasan yang mengancam keamanan dunia.

Tindakan ini jelas menunjukkan kesombongan Presiden Amerika Syarikat yang dipengaruhi zionis dengan tidak menghormati pemilik asal bumi Palestin dan meneruskan agenda peluasan kuasa zionis di Palestin.

PAS mengekalkan pendirian tidak mengiktiraf cadangan Dua-Negara (Two-State) dan menolak sebarang tindakan hegemoni zionis yang hanya mendatangkan ketegangan di rantau Timur Tengah dan dunia keseluruhannya.

“Islam Memimpin”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 18 Rejab 1440 / 25 Mac 2019 – HARAKAHDAILY 25/3/2019