TITIWANGSA: Dewan Muslimat PAS Kawasan Titiwangsa dengan kerjasama Surau Al-Ikhlasiah telah menganjurkan Karnival Cinta Rasul di Surau Al Ikhlasiah, Keramat, di sini hari ini.

Program sempena Maulidul Rasul itu bertujuan memupuk rasa cinta kepada Nabi Muhammad S.A.W, telah dirasmikan oleh Timbalan Pengerusi Surau Al-Ikhlasiah, Yusoop Abd Hamid.

Acara kemuncak iaitu Forum Cinta Nabi disampaikan selebriti terkenal tanah air, Ustaz Amran Bollywood bergandingan bersama Pengerusi Masjid Universiti Islam Antarabangsa, Ustaz Alfian Izaz.

Menerusi forum tersebut, penceramah bercerita kepada para hadirin mengenai peristiwa hijrah Rasulullah ke Madinah serta dakwah Baginda di Kota Taif.

Ustaz Amran mengingatkan hadirin agar mensyukuri nikmat Iman dan Islam yang dikecapi hasil pengorbanan Rasulullah dan para Sahabat terdahulu dengan mengikut serta menghayati sunnah perjuangan Baginda.

Di samping itu, karnival berkenaan turut dimeriahkan dengan pertandingan mewarna dan reka bentuk, pemeriksaan kesihatan percuma, perkongsian penjagaan kesihatan serta jualan gerai-gerai makanan, kosmetik dan pakaian.

Karnival Cinta Rasul melabuhkan tirai dengan alunan selawat Nabi beramai-ramai oleh hadirin yang bertamu sepanjang majlis. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

 Screenshot 20181117 1653312IMG 20181117 WA0024

KUALA LUMPUR: Perbincangan berkaitan hak keistimewaan orang Melayu dan Islam di Malaysia bukanlah topik perkauman atau diskriminasi kaum, sebaliknya adalah mengenai hak dan keadilan.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Azman Ibrahim berkata, asal Malaysia adalah Tanah Melayu sebagaimana juga Allan jadikan bumi untuk orang Arab dipanggil Tanah Arab.

"Sebagaimana Allah jadikan Tanah Besar China untuk orang Cina. Benua kecil India untuk orang India. Tanah Melayu ialah untuk orang Melayu.

"Tetapi orang Melayu dengan segala lapang dada dan semangat muhibah menerima bangsa lain untuk hidup secara harmoni di bumi Tanah Melayu ini.

"Mengajak mari kita bersama makmurkan dan bangunkan bumi Tanah Melayu ini," ujar beliau menjernihkan desakan melampau yang wujud kini.

Menurut Dr Azman, beliau telah merantau ke beberapa negara melihat pola hidup pelbagai bangsa, namun orang Melayu antara bangsa terbaik dari segi tolak ansur dan toleransi kaum.

Namun tegas beliau, jangan sama sekali dicabar kelembutan tersebut yang terdapat 'garis merah' tidak harus dilanggar oleh sesiapa pun. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

ADA yang sokong ada yang minta bincang dan ada yang tolak. Demikianlah kalau nak diharapkan pada pimpinan PH.

Soalnya perlukah Malaysia beri ratifikasi pada Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Sedang di sini tiada diskriminasi seumpama itu sebagaimana di Israel, Myanmar, Negara China, Rusia dan lain-lain.

Status sosial yang ada dalam negara hari ini dibentuk di ambang kemerdekaan negara atas persetujuan dan konsensus semua. Ia dibentuk dengan rela tanpa mana-mana pihak dipaksa. Yang lebih merela dan berkorban sesungguhnya adalah orang Melayu yang merupakan penduduk asal tanah air.

Demi menebus kemerdekaan dari penjajah penduduk asal Tanah Melayu berkompromi hak dan ketuanan mereka dengan menerima kaum pendatang ketika itu sebagai warganegara.

Tiba-tiba hari ini dengan dominasi kuasa politik beralih ke bukan Melayu Malaysia mahu dipaksa menandatangani ICERD.

Kalau ada diskriminasi kaum di sini masakan kuasa politik boleh dipegang golongan minoriti?!

Cukup-cukuplah membawa tuntutan yang menguji kesabaran golongan majoriti yang selama ini cukup toleran dan bertolak-ansur.

Di sini tiada diskriminasi kaum.

Agama Islam sudah disepakati sebagai agama Persekutuan, anut dan amallah agama lain tetapi status Islam jangan diganggu, jangan sebar agama lain pada penganut Islam.

Raja-raja Melayu simbol peradaban Melayu dan agama Islam. Kuasa mereka sudah disepakati jangan diganggu, dipertikai dan digugat.

Orang Melayu dan Bumiputera diberikan hak istimewa kerana mereka penduduk asal dan sejak Merdeka walaupun majoriti namun ketinggalan serba-serbi dan perlu dipimpin untuk bersama dengan kaum lain dari sudut ekonomi dan pendidikan.

Ini bukan diskriminasi tetapi janji yang telah disepakati kerana itu yang bukan Melayu berkongsi tanah air di sini.

Lalu di mana ada diskriminasi sehingga kita perlu anut ICERD ini?

Apakah tanpa memberi ratifikasi pada ICERD maka kita bakal dipulau dan sekatan ekonomi dikenakan atas kita oleh negara lain?

Tiada sesiapa dari luar yang mendesak dan mengancam kita pun. Yang bernafsu adalah pimpinan parti tertentu yang mahu menjayakan agenda politik Malaysian Malaysia mereka yang ternyata selari dengan ICERD.

Mahukah kita robohkan status quo yang ada kerana mengikut agenda mereka?

Janganlah kita korbankan saki-baki hak dan kedudukan yang masih ada pada kita ini dan akhirnya merempat di bumi sendiri.

Bersatulah kita semua. Katakan tidak pada ICERD. Malaysia tidak perlukan ICERD. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

 

UNTUK mobilisasi bantahan ICERD yang lebih efektif, saya cadangkan supaya kita memikirkan untuk tidak melibatkan jenama parti.

Kita perlu menerima hakikat bahawa ramai yang tidak setuju dengan ICERD terutama orang Islam dan orang Melayu, tetapi dalam waktu yang sama, mereka masih tidak boleh menerima PAS.

Gunakan model himpunan RUU355 dan koalisi NGO Ummah yang lebih neutral. Walaupun hakikatnya pendukung PAS masih menjadi penggerak utama, tetapi watak yang dimainkan lebih mudah diterima kerana mampu membezakan topi institusi secara profesional.

Rasanya tidak menjadi masalah jika kita melakukan bantahan tanpa membawa bendera parti. Bahkan ia lebih mudah untuk menarik orang untuk turut menyertai.

Jangan terlalu cepat menyalahkan Umno atau pihak lain yang tidak mahu turut serta dalam bantahan yang kita anjurkan, sekiranya kita sendiri menggambarkan himpunan ini seolah ekslusif untuk PAS sahaja.

Dalam waktu yang sama, penganjur perlu bertegas dengan konsep ummah mengatasi sektarian ini. Pastikan pihak lain sama ada parti mahupun NGO lain tidak mengambil kesempatan atas himpunan ICERD untuk meraih mileage mereka. Jika ada berlaku, penganjur tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas.

Jika setiap pihak dibenarkan membawa lambang masing-masing, akan berlaku persaingan tidak sihat terutama dari sudut membandingkan jumlah bendera dan dominasi himpunan. Impresi pertama juga akan terbentuk di kalangan orang awam lain: apakah ia himpunan atau perarakan penamaan calon?

Pendekatan isu ummah mengatasi kepentingan parti ini sebenarnya salah satu daripada kriteria BPMS iaitu yang ke lima, "politik utamakan rakyat". Jika sekiranya mengabaikan kepentingan parti perlu dilakukan demi menjaga kepentingan rakyat yang lebih besar, maka ia perlu dilakukan. Seperti sikap kita berkecuali dalam Parlimen kita undian bajet. Walaupun secara politiknya PAS akan rugi kerana akan dilihat membantu BN, tetapi demi rakyat terutama penjawat awam yang akan terjejas sekiranya bajet ditolak, maka kita awlakan mereka.

Secara siasah nafas panjang pula, langkah ini insyaAllah akan menguntungkan PAS jua. Bak nasihat al-Marhum Tok Guru Nik Aziz, bila kita cerita dan tunjukkan Islam yang betul, insyaAllah orang akan bersama PAS tanpa perlu tonjolkan PAS.

Ini juga yang saya belajar dari Tuan Guru Ayah Chik. Hampir 50 tahun berkuliah Jumaat di Masjid Rusila, beliau langsung tidak menjadikan masjid itu sebagai medan berpolitik kepartian. Hanya cerita tafsir, sirah, akidah dengan kefahaman yang lurus. Hasilnya, kuliah Jumaat itulah yang mampu melahirkan kader-kader dakwah PAS di seluruh pelosok negara.

Mohon mencadang,
(ALANG IBN SHUKRIMUN) - HARAKAHDAILY 17/11/2018

 

 

SUARA UMMAH... Gelombang penolakan ke atas ICERD semakin tinggi skalanya, demonstrasi dianjur PAS, NGO dan ‘front’ rakyat kini merebak ke seluruh negara dan pada Jumaat 16 November di Dataran Muhammadi Kota Bharu, Dewan Pemuda PAS Kelantan bersama beberapa pertubuhan mengadakan himpunan mendesak kerajaan menolak ICERD. Begitu juga di Seremban, Pulau Pinang dan beberapa tempat lain diadakan himpunan membantah ICERD. Himpunan juga diadakan di Kuala Terengganu dikepalai, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi.

Baca selanjutnya.... Dapatkan Harakah Edisi Isnin Bil 2399 di pasaran sekarang!.

2399 1 2399 2 2399 3 2399 4

Sukar dapatkan Harakah? Hubungi:

  • Mohamad Fauzi (012-686 9236)
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Pejabat (03-4021 3343)
  • Zulkafri  Osman (016-3764420)

Dapatkan maklumat PAS daripada akhbar parti. Harakah adalah berita parti dan pendirian parti secara rasmi.

JABATAN PEMASARAN HARAKAH

SUARA UMMAH... Gelombang penolakan ke atas ICERD semakin tinggi skalanya, demonstrasi dianjur PAS, NGO dan ‘front’
rakyat kini merebak ke seluruh negara dan pada Jumaat 16 November di Dataran Muhammadi Kota Bharu, Dewan Pemuda PAS
Kelantan bersama beberapa pertubuhan mengadakan himpunan mendesak kerajaan menolak ICERD. Begitu juga di Seremban,
Pulau Pinang dan beberapa tempat lain diadakan himpunan membantah ICERD. Himpunan juga diadakan di Kuala Terengganu
dikepalai, Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi.

KUALA LUMPUR: Belanjawan 2019 telah gagal dan cacat menjadi sebuah belanjawan kemanusiaan sebagaimana signal daripada kritikan oleh blok Pembangkang, mahupun pihak Kerajaan sendiri.

Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (PAS – Bachok) menyenaraikan tiga perkara dalam Belanjawan dibentangkan Menteri Kewangan yang melambangkan kegagalan dan kecacatan tersebut.

Pertama katanya, jumlah perbelanjaan mengurus mewakili sehingga 99 peratus daripada unjuran kutipan hasil adalah situasi tidak sihat dan amat berisiko kepada keupayaan fiskal.

Keadaan tersebut jelas beliau, boleh terjadi sekiranya berlaku kenaikan kos di luar jangka atau kemungkinan kutipan cukai yang lebih rendah.

Kedua ujarnya, Kerajaan PH menanggung belanjawan besar itu dengan memecah kunci pertahanan terakhir ekonomi negara iaitu Petronas melalui dividen khas sebanyak RM30 bilion.

“Ia bagi saya lebih lemah dan lebih terdesak berbanding tindakan lebih berperlembagaan oleh Kerajaan Negeri Kelantan yang memohon pinjaman pendahuluan daripada Kerajaan Pusat bagi menampung kekurangan dan kelewatan kutipan hasil oleh kerajaan negeri.

“Ini adalah bayaran 'cash’, agar kita tidaklah begitu memperlekehkan kekurangan sesama kita di dalam Persekutuan Malaysia selama mana ia masih dalam kerangka yang dibenarkan oleh Perlembagaan,” ujarnya dalam perbahasan Dewan Rakyat di Parlimen, di sini kelmarin

Sementara ketiga menurutnya, kerajaan nyata gagal memberi perhatian utama kepada kumpulan yang mesti dan wajar dibantu iaitu daripada golongan petani, pekebun kecil dan nelayan.

Namun ucap beliau, walaupun belanjawan besar itu mengakibatkan tanggungan defisit sehingga 3.4 peratus kepada KDNK, kelebihan sebagai kerajaan mesti digunakan untuk memberi keyakinan kepada rakyat.

Kerana utaranya, rakyat amat berharap janji-janji perubahan dan penambahbaikan dapat dipacu sebagaimana terkandung dalam Manifesto PRU14 lalu.

Tegas beliau juga, bagi menjamin kejayaan belanjawan itu, kerajaan mestilah mempunyai ’political will’ tinggi bagi membudayakan pentadbiran berintegriti dengan menamatkan rasuah dan salah guna kuasa. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mengemukakan satu kertas putih langkah strategik menangani permasalahan dadah yang kekal sebagai musuh utama negara, demikian gesa Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (PAS – Bachok).

“Ia merosakkan bangsa, membazirkan wang negara dan menjebakkan negara dalam jenayah yang pelbagai dan tidak berkesudahan. Dengan mengambil segala kelemahan lepas sebagai teladan dan panduan, saya amat berharap kerajaan baharu mengambil satu tindakan drastik dan besar.

“Perangilah dadah dengan jiwa dan raga kita dengan nilai-nilai agama yang tinggi, saya yakin gejala dadah mampu diatasi bahkan dilenyapkan dengan sebaik-baiknya, insya-Allah,” gesanya pada perbahasan Dewan Rakyat di Parlimen, di sini kelmarin.

Beliau juga mendesak kerajaan menarik balik cadangan memansuhkan hukuman mati ke atas sebarang kesalahan jenayah yang disifatkannya langkah terburu-buru tanpa melalui proses perbincangan dan penelitian semua pihak.

Bidasnya, cadangan tersebut dikemukakan tanpa sebab munasabah melainkan tunduk kepada desakan pihak luar yang tidaklah lebih bijaksana daripada segala kepakaran di dalam negara sendiri.

“Hukuman mati adalah hukuman yang wujud dalam seluruh agama samawi sama ada Islam ataupun agama-agama yang datang sebelumnya. Ia adalah hak dan perakuan yang jelas daripada Allah bahawa hukuman mati ke atas individu yang bersalah adalah jalan menuju kesejahteraan hidup bagi umat manusia.

“Justeru, saya mencadangkan penubuhan satu jawatankuasa khas bagi meneliti hukuman ini dengan penambahbaikan bagi mencapai manfaat kehidupan di dunia dan akhirat,” aju beliau. - HARAKAHDAILY 17/11/2018

KUALA  LUMPUR: Pendidikan Islam di dalam sistem pendidikan negara perlu diperkasakan dengan memberi nafas baharu dan peranan lebih besar kepada Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
 
Perkara tersebut disuarakan Ustaz Sabri Azit (PAS – Jerai) ketika mengambil bahagian dalam perbahasan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat di Parlimen, di sini semalam.
 
Seru beliau, KPM perlu menilai semula Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPM 2013 – 2025) agar diberi penekanan kepada aspek Pendidikan Islam disamping penguasaan Sains, Matematik dan Bahasa.
 
Menyentuh mengenai program j-QAF, beliau memohon kepastian terhadap kesinambungannya di peringkat sekolah menengah berikutan ia tidak diteruskan dalam RMK-11 berbanding RM300 juta diperuntukan pada RMK-9.
 
Beliau memuji pengajaran pemulihan tulisan jawi menerusi inovasi pembelajaran menggunakan pelbagai kaedah seperti permainan, lagu, multimedia dan seumpamanya.
 
Menurut Ustaz Sabri, inisitif tersebut memberi suntikan semangat kepada para pelajar untuk mempelajari jawi dengan lebih intensif dan menyeronokkan.
 
“Selain itu, penyelarasan program JQAF KPM juga perlu dibuat dengan sistem kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) yang berada di bawah bidang kuasa JAKIM dan Bahagian Pendidikan Jabatan Agama Negeri-negeri.
 
“Hal ini amat penting agar wujud keselarasan modul, silibus yang diguna pakai di semua sekolah. Adakah jawatankuasa kerja sudah dibentuk antara Jabatan Kemajuan Malaysia (JAKIM) dengan Kementerian Pendidikan bagi menjayakan usaha ini?” soalnya.
 
Beliau juga memohon penjelasan daripada Menteri Agama berkenaan status Lembaga Penasihat Penyelarasan Pelajaran dan Pendidikan Islam Malaysia di bawah JAKIM dan pelaksanaan tujuh resolusi konvensyen Jun tahun lalu. - HARAKAHDAILY 16/11/2018

KUALA TERENGGANU: Pemuda PAS Malaysia menyahut seruan Presiden parti, agar mana-mana pihak tidak melanggar ‘lampu merah’ yang menyentuh Perlembagaan Negara.

Ketuaya, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, amaran itu khususnya kepada pemimpin kerajaan Pakatan Harapan (PH) mengenai sensitiviti ICERD kepada orang Melayu Islam di Malaysia.

Menurutnya, Pemuda PAS tidak teragak-agak turun berkumpul dari seluruh pelosok negara jika ICERD diteruskan.

“Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia dan saya mewakili seluruh suara anak muda Islam termasuk di Terengganu ini.

“Kami semua menyahut apa yang disebut oleh Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, dalam parlimen baru-baru ini. Jangan langgar ‘lampu merah’, mereka ini seumpama diberi betis mahukan paha.

“Kita juga beri amaran pada hari ini yang berkumpul di seluruh pelosok negara. Sekiranya, dilanggar lampu merah itu, kita akan gerakkan umat Islam daripada Perlis di Utara hingga ke Johor di Selatan, sehingga ke Sabah dan Sarawak. Kita akan berkumpul untuk membantah dan menolak ICERD ini,” tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Himpunan Aman Bantah ICERD di perkarangan Masjid Tengku Intan Zaharah (Masjid Terapung) Kuala Terengganu selepas solat Jumaat, hari ini.

Himpunan itu anjuran Pemuda PAS Terengganu yang turut disertai pelbagai parti dan NGO termasuk, Umno, Pekida (Persatuan Kebajikan Islam dan Dakwah Islamiah Malaysia), Gamis (Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia) dan lain-lain.

Ustaz Muhammad Khalil yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok menjelaskan, Islam termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai agama rasmi.

“Memanglah mereka tidak sebut untuk hapuskan hak Islam tetapi akhirnya akan menjurus ke arah itu. Ianya akan menghapuskan hak-hak orang Melayu Islam dan Bumiputra termasuk di Sabah dan Sarawak.

“Hari ini orang Cina dan India duduk dalam keadaan aman dan damai. Tetapi, mereka mahu sama ratakan semua kaum dan bangsa lain. Kita tidak anti kepada orang bukan Islam, Cina dan India.

“Kita juga memberi amaran kepada PH yang memerintah hari ini. Kamu pemimpin-pemimpin Melayu Islam yang berada dalam PH, apa yang kamu buat?

“Ini adalah agenda DAP, agenda Malaysian Malaysia, agenda mensekularkan negara kita. Kita akan bangkit dari segenap penjuru masyarakat, NGOs, parti-parti politik. – HARAKAHDAILY 16/11/2018

KOLUMNIS

Grid List

ذَٰلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ لَمْ يَكُ مُغَيِّرًا نِعْمَةً أَنْعَمَهَا عَلَىٰ قَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ ۙ وَأَنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

“Balasan yang demikian itu ialah kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakannya kepada sesuatu kaum sehinggalah mereka terlebih dahulu mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan ingatlah sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

(al-Anfal: 53)

Sebelum setiap kita dilahirkan di dunia ini, Allah terlebih dahulu telah menyediakan rezeki untuk kita dengan sempurna. Sebelum kita tahu untuk bercucuk tanam, kita telah disediakan buah-buahan yang hanya perlu untuk dipetik dan dimakan. Sebelum kita tahu menggali telaga dan menyediakan paip-paip di rumah kita, kita telah disediakan dengan air hujan dan sungai-sungai yang mengalir jernih. Begitulah rezeki kita mendahului kelahiran dan kehadiran kita di muka bumi ini.

Ada dua hukum alam atau sunnatullah yang perlu kita yakini. Pertama, rezeki setiap kita sudah pun mencukupi. Allah telah pun menjaminnya. Tinggal lagi Allah mahukan manusia menyusun dan mengagihkannya dengan benar, berdasarkan hak-hak yang dimiliki masing-masing. Sebarang perlanggaran terhadap hak-hak manusia itulah yang menjadi sebab utama wujudnya jurang yang memisahkan orang-orang yang kaya raya dengan orang-orang yang fakir miskin walaupun mereka hanyalah hidup berjiran di kampung atau di negara sendiri.

Ia sebagaimana Allah melebatkan turunnya hujan di kawasan-kawasan tadahan. Ia kaya dengan air yang banyak tetapi ia bukan untuk dimiliki hutan dan bukit-bukau tersebut tetapi untuk dialirkan ke kawasan-kawasan melalui sungai-sungai yang sedia tercipta ke kawasan-kawasan kehidupan yang memerlukannya.

Begitulah kekayaan negara dan individu. Ia bukan milik sepenuhnya buat si pemilik tersebut bahkan ia adalah amanah yang perlu diagihkan sebaiknya kepada mereka yang memerlukan. Negara dan orang kaya mestilah mencipta sungai-sungai yang banyak ke setiap pelosok kehidupan rakyat agar rezeki Allah sampai kepada tuannya.

Adapun hukum alam ataupun sunnah Allah yang kedua adalah bahawa nikmat Allah ke atas manusia tidak akan kekal selama-lamanya. Tidak ada kesenangan kecuali berselang kesusahan, tidak ada kesusahan kecuali berganti kesenangan. Akan tetapi itu tidak berlaku kecuali dengan adanya sebab yang mendahului. Kehidupan ini bermula dengan nikmat, rahmat dan kasih sayang Allah. Apabila nikmat kehidupan telah dikecapi, maka Allah mahukan manusia mensyukurinya.

Dengan syukur, Allah meredai manusia dan membalasnya dengan nikmat bertambah-tambah. Maka dihantarkan peringatan demi peringatan untuk manusia melalui kitab-kitab-Nya, Rasul-rasul-Nya dan hamba-hamba-Nya yang soleh agar manusia bersyukur kepada-Nya dengan mentaati arahan-Nya dan menjauhilah larangan-Nya. Maka kekal dan bertambahlah rezeki kehidupan dengan penuh keberkatan.

Akan tetapi apabila manusia enggan bersyukur, bahkan melakukan pelanggaran dan maksiat, maka tibalah masa dan ajalnya Allah menukarkan kenikmatan dengan bala dan musibah ke atas manusia. Bukan Allah yang memulakannya tetapi manusia. Bukan Allah yang menzalimi tetapi manusialah yang menzalimi diri mereka sendiri. Begitulah, maksud ayat al-Quran yang saya bacakan tadi. Ia adalah tunjang utama falsafah pembinaan sebuah negara yang taat kepada Tuhannya.

Bajet atau Belanjawan Negara bukanlah sekadar angka dan jumlah bahkan lebih dari itu ia adalah bagaimana kita menguruskannya. Kita boleh mengutip hasil negara dan mencapai jumlah yang kita mahukan. Akan tetapi yang lebih utama adalah bagaimana kutipan itu dilakukan. Kita boleh membelanjakan perbelanjaan negara semahu yang kita mahukan. Akan tetapi yang lebih utama adalah bagaimana yang kita membelanjakannya.

Pokoknya rezeki Allah masuk dan keluarnya adalah terikat dengan hukum Allah atau halal dan haramnya. Justeru amatlah penting untuk kita mengetengahkan soal amanah dan ihsan di dalam belanjawan kita. Ia bukan soal kekukuhan fiskal negara semata-mata. Bahkan ia biarlah sebuah belanjawan ihsan yang menggamit keredaan Allah S.W.T.

(Dipetik daripada ucapan oleh Ahli Parlimen Bachok dalam perbahasan Belanjawan 2019 sidang Dewan Rakyat di Parlimen, Kuala Lumpur pada 15 November 2019)  - HARAKAHDAILY 17/11/2018

SESUNGGUHNYA agama ini tidak akan terpadam cahayanya, walau apa jua isu-isu yang membelenggunya. Agama Islam ini adalah cahaya Allah yang telah dijanjikan pemeliharaannya berdasarkan firman Allah S.W.T:

يُرِيدُونَ أَن يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَن يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ (٣٢) هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ (٣٣)

“Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).”

(at-Taubah: 32-33)

Allah mengulangi firman-Nya lagi dalam ayat yang lain:

يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ (٨) هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ (٩)

“Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). Dia lah yang telah mengutus Rasul-Nya (Muhammad S.A.W) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya.”

(as-Saff: 8-9)

Demikian itu, diumpamakan sesiapa yang hendak memadamkan cahaya matahari dan bulan, sesungguhnya adalah mustahil ia dapat menyekat jalan tersebarnya Islam sejauh mana sampainya malam dan siang. Sesungguhnya kita dapat melihat perkembangan Islam di negara-negara di bawah pengaruh penjajahan setelah kejatuhan khilafah yang menaunginya.

Gerakan-gerakan yang giat dengan dakwah Islam berusaha membeli gereja-gereja di Eropah dan Amerika sehinggakan terdapat peraturan-peraturan yang dikuatkuasakan bagi menghalang penjualannya kepada orang-orang Islam. Namun, kita tidak pula mendapati sebuah masjid pun yang dijual dengan harga yang tinggi dan dilelong di negara-negara umat Islam.

Keruntuhan agama selain Islam telah menyaksikan kelahiran generasi baru dalam masyarakatnya yang tidak berpegang teguh atau mengamalkan agama mereka. Ideologi-ideologi ciptaan manusia di Timur dan Barat turut rebah bersama-samanya, bermula dengan kejatuhan Sosialisme, Komunisme dan keruntuhan Kesatuan Soviet, lalu berlakunya pembahagian negara-negara di Asia Tengah dan Eropah Timur. Di tengah-tengah runtuhan tersebut, muncul masyarakat Islam dari kalangan mereka. Kini bermulanya penghujung hayat bagi Liberal Kapitalis yang bertapak di blok Barat suatu ketika dahulu.

Adapun umat Islam terus menghadapi pelbagai isu yang melingkunginya setelah runtuh khilafah dan munculnya era penjajahan melalui penguasaan politik, ekonomi, intelektual dan ideologi. Isu-isu ini terus menghantuinya selepas kemerdekaan dan keluarnya penjajah dari tanah air umat Islam.

Ini kerana kerajaan dan pemerintahan yang berkuasa ke atas negara dan rakyat tetap berpegang dengan cara penyelesaian yang diimport dari luar. Mereka tidak kembali kepada Islam kecuali hanya dengan slogan dan lambang. Sesungguhnya umat ini tidak akan dapat diperbaiki melainkan dengan cara yang dilakukan pada generasi awalnya sebagaimana ungkapan Imam Malik R.A. Sungguhpun kalimah ini bukanlah ayat-ayat al-Quran atau Hadis Nabawi, namun ianya terbit dari cahaya Islam yang tidak akan terpadam.

Sesungguhnya generasi awal umat ini bermula di Makkah dan Madinah. Padang pasir yang tidak mempunyai apa pun hasil bumi sebelum petroleum ditemui. Generasi ini bermula dengan pembentukan sahsiah yang beriman dengan agama ini, kemudian pelaksanaannya menjadi sempurna selepas tersebarnya Islam dan terbinanya daulah yang agung.

Perkembangan Islam juga terserlah dalam bidang ilmu keagamaan dan keduniaan bertitik tolak dari ilmu wahyu yang memberi hidayah dan hikmah. Ilmu-ilmu keduniaan ini diibaratkan seperti harta yang hilang dari tangan orang Mukmin, di mana jua ia ditemui maka ia berhak mengambilnya.

Agama Islam mula masuk ke hati-hati penduduk negeri yang sampai dakwah Islam dari Asia Tengah ke Asia Tenggara di Timur Jauh. Begitu juga agama ini tersebar di Timur dan Barat Afrika, juga dari Tengah Afrika hingga ke Selatan Eropah.

Islam memandu umatnya dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat dari pelbagai bangsa, begitu juga ilmu-ilmu saintifik pada zaman itu. Eropah yang menganut agama Kristian pada ketika itu berada dalam kegelapan dan kejahilan sehingga lahirnya sekularisme dalam politik, ekonomi dan sains secara keseluruhan. Seterusnya muncul pula zaman penjajahan yang menyaksikan negara-negara umat Islam dicerobohi, dan memberi kesan kepada ketamadunan Islam sehingga lahirnya pula era Sekularisme Barat Moden.

Pembaharuan Demokrasi Barat adalah kesan dari sistem syura dalam Islam. Kerajaan-kerajaan Eropah sebelum itu tidak akan bertukar tampuk pemerintahan melainkan dengan pemberontakan bersenjata seperti berlaku di Perancis, Britain, Rusia dan Amerika yang mengorbankan nyawa berjuta rakyat.

Kenyataan ini amat berbeza sekali dengan Pembukaan Kota Makkah dan pembukaan-pembukaan Kerajaan Islam yang penuh dengan keadilan, kebebasan serta pemeliharaan hak-hak umat Islam dan bukan Islam di negara-negara Islam.

Umat Islam juga pernah menguasai bidang ekonomi dan sains teknologi. Apabila Barat memulakan ekspedisi jalan laut seperti pengembaraan Vasco da Gama dan Marco Polo ke Timur Jauh, seterusnya gerakan penjajahan Kristian mula mengambil peluang atas kelemahan pemerintah umat Islam yang tidak berpegang dengan ajaran agama dan meninggalkan asas-asas dan rukun-rukunnya. Begitu juga tertutupnya pintu ijtihad dalam ilmu-ilmu syarak serta tersebarnya pengaruh taasub mazhab dalam kalangan umat Islam hingga lahir fanatik yang melampau serta kejatuhan khilafah dengan perantaraan tangan-tangan mereka dan musuh-musuh yang menanti peluang.

Akhirnya, kita melihat peluang untuk kemerdekaan dan kebebasan dari kuasa penjajahan Barat beragama Kristian dan Sekular. Namun, dunia Islam terkesan dengan perang pemikiran dan intelektual.

Di sebalik ramainya umat Islam, namun mereka hanya ibarat buih-buih yang hanyut dibawa arus. Begitu juga kelemahan kedudukan politik dan ekonomi serta intelektual. Sekalipun kiblat solat mereka masih lagi menghadap ke Baitullah di Makkah dan bilangan jemaah haji dan umrah juga sangat ramai. Akan tetapi kiblat politik, ekonomi dan intelektual mereka adalah Rumah Putih di Washington atau Kremlin di Moscow. Walaupun Allah S.W.T. telah mengurniakan bumi umat Islam dengan kekayaan hasil galian, tanaman dan sumber manusia serta kedudukan geografi yang strategik di tengah-tengah jalan perdagangan antara benua-benua.

Oleh kerana itulah, kita mesti merujuk kepada teori yang dikemukakan oleh Almarhum Profesor Necmettin Erbakan yang telah membentuk gabungan lapan buah negara (D8) untuk mewujudkan usaha sama sehingga lahirnya kesatuan Islam. Idea dan fikrah ini mestilah disebarkan demi mengukuhkan akidah Islam dari sudut rukun-rukun dan asas-asasnya serta pembaharuan dalam pengamalan syariat dengan membuka pintu ijtihad dalam kalangan ulamak yang pakar dalam ilmu-ilmu agama untuk mencadangkan penyelesaian secara Islam dalam proses pengislahan umat. Begitu juga pakar-pakar dalam bidang kontemporari yang sebahagiannya tinggal di negara-negara umat Islam, Eropah dan Amerika. Bahkan terdapat antara mereka yang didiskriminasikan oleh para pemerintah di negara-negara mereka sendiri.

Kita memerlukan kepada Manhaj Wasatiy (pendekatan sederhana) dalam memahami ajaran-ajaran Islam kerana dalam kalangan kita ada yang terlalu bermudah-mudah dan ada pula yang terlalu keras dalam beragama.

Golongan yang bermudah-mudah ini mengemukakan ajaran-ajaran Islam yang terkesan dengan teori-teori asing sehingga sampai kepada pemikiran liberal yang menghalalkan perkara yang haram serta mengharamkan perkara yang halal dalam perspektif politik, ekonomi dan ilmu.

Manakala golongan yang terlampau keras pula, mereka bersungguh-sungguh menentang saudara seagama mereka melebihi penentangan mereka terhadap musuh-musuh agama sehingga mereka mengambil kesempatan dari semangat keagamaan tersebut untuk mengangkat senjata bagi memerangi tanah air dan umat Islam yang tenggelam dalam lautan kejahilan, sehingga mengabaikan negara musuh iaitu Israel dan negara musuh selainnya seperti Myanmar.

Di sinilah perbezaan di antara jihad ilmu dan memupuk kesedaran Islam dalam kalangan umat Islam berbanding jihad menghadapi musuh-musuh yang bukan dari kalangan umat Islam dan tanah airnya.

Sesungguhnya Allah S.W.T. membangkitkan dalam kalangan umat ini pada setiap 100 tahun, orang yang membawa pembaharuan (tajdid) dalam urusan agamaNya.

Kini sudah berlalu 100 tahun apa yang disebut sebagai 'The Great Arab Revolt' yang telah menyebabkan kejatuhan Khilafah Islam. Oleh itu, wajiblah kita melazimi jemaah Islam dan kumpulan umat Islam yang tidak putus-putus berpegang teguh dengan agama ini. Malah mereka tidak dimudaratkan oleh orang-orang yang ingin menjatuhkan mereka hingga datanglah Hari Kiamat.

Oleh kerana inilah, kita meyakini bahawa masa depan itu adalah milik Islam serta perlunya mengetengahkan penyelesaian Islam yang wasatiyah.

Firman Allah S.W.T.:

وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا

“Dan demikianlah (sebagaimana Kami telah memimpin kamu ke jalan yang lurus), Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad) pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu.”

(al-Baqarah: 143)

وَقَدْ مَكَرُوا مَكْرَهُمْ وَعِندَ اللَّهِ مَكْرُهُمْ وَإِن كَانَ مَكْرُهُمْ لِتَزُولَ مِنْهُ الْجِبَالُ (٤٦) فَلَا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ مُخْلِفَ وَعْدِهِ رُسُلَهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ ذُو انتِقَامٍ (٤٧)

"Dan sesungguhnya mereka telah menjalankan rancangan jahat mereka (untuk menentang Islam), sedang di sisi Allah ada balasan bagi rancangan jahat mereka, walau rancangan jahat mereka itu, dapat melenyapkan gunung-ganang sekalipun. Oleh itu, janganlah engkau menyangka Allah memungkir janji-Nya kepada Rasul-rasul-Nya; sesungguhnya Allah Maha Kuasa lagi Sedia Membalas (orang-orang yang menderhaka kepada-Nya)." 

(Ibrahim: 46 - 47)

Sesungguhnya Allah S.W.T. akan memenangkan mereka yang memenangkan agama-Nya dan sesungguhnya Allah S.W.T. Maha Gagah lagi Maha Agung. Akhirnya doa kami, segala puji adalah milik Allah Tuhan Sekalian Alam.

"Islam Memimpin"

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 7 Rabiul Awwal 1440 / 16 November 2018

(Kertas kerja ini telah dibentangkan dalam Bahasa Arab, di hadapan lebih seratus ahli akademik, ahli politik, pemimpin masyarakat dan mahasiswa di Ankara, Turki pada 7 November 2018, sempena Program Syarahan Perdana bertajuk “Masa Depan Islam”, yang dianjurkan oleh Economic and Social Researches Centre (ESAM), sebuah badan pemikir terkemuka di Turki yang meneruskan legasi Al-Marhum Profesor Necmitten Erbakan) - HARAKAHDAILY 16/11/2018