KOTA BHARU: Pelajar Yayasan Islam Kelantan (Yik) diingatkan memberi tumpuan kepada pelajaran sepanjang berada di luar negara termasuk Timur Tengah.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Teknologi Maklumat negeri, Dato’ Dr Mohamed Fadzli Hassan pada masa yang sama mengingatkan pelajar tidak mengunjungi tempat yang berisiko bahaya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas seorang pelajar Yayasan Islam Kelantan yang meninggal dunia Ahad lalu setelah lemas di Sungai Nil, Qanatir, Mesir.

Anak Kelahiran Pasir Putih, Muhammad Arif Aiman Mohd. Husaida, 21, dilaporkan lemas ketika memancing bersama-sama rakannya.

Mohamed Fadzli menambah, untuk meluangkan waktu yang ada digalakkan, bagaimanapun jauhi tempat-tempat bahaya.

“Jaga diri sendiri sewaktu berada jauh di perantauan,” ujarnya hari ini.

Sebaik sahaja dimaklumkan perkara tersebut, Fadzli bersama Speaker Dun Kelantan, Dato’ Abdullah Yakob bergegas ke Mesir.

Abdullah mengimami solat jenazah di masjid yang berdekatan dengan Wisma Sultan Muhammad V, Hayyu Sabi' Kaherah.

Turut menyempurnakan solat jenazah rakan-rakan pelajar anak Kelantan di sana.

Sehari berikutnya Exco kerajaan negeri, Mumtaz Md Nawi mengunjungi keluarga berkenaan di Kampung Cherang Ruku, Semerak Pasir Putih.

Beliau menyampaikan sumbangan kepada ibu bapa allahyarham, Nor Tek Ab Wahab, 45, dan Mohd Husaida Mat Shahih, 52. (foto atas) – HARAKAHDAILY 20/9/2018

MELAYU berpecah-belah ini banyak berlaku zaman Tun. Umno berpecah banyak kali bawah Tun. Mula-mula Tun dengan Tengku Razaleigh Hamzah hingga wujud Semangat 46. Kemudian berseteru dgn DS Anwar hingga lahir PKR. Sekarang dengan Najib pula hingga lahir Bersatu. Jurang kaya dan miskin terlalu melebar di zaman Tun oleh amalan Kronisme dan Nepotisma yang memberi habuan ekonomi kepada segelintir peratus yang kecil dari kalangan elit Melayu yang rapat dengannya dengan alasan 'hak istimewa orang Melayu'. Walhal jumlah besar orang Melayu terpinggir hanya kerana berbeza pegangan politik dengan Umno yang dipimpin Tun.

Kelantan dan Terengganu adalah negeri lebih 90 peratus orang Melayu. Tapi Tun sanggup nafikan hak negeri menguruskan royalti petroleum untuk pembangunan negeri. Anak jati kedua-dua negeri majoriti ini menyaksikan dengan mata kepala sendiri bahawa yang menjadi taikun-taikun industri petroleum ini adalah anak-anak kandung Tun Mahathir sendiri dan kroni-kroni elit yang rapat dengan Umno.

Ini disebut ketidak-adilan. Adalah semula jadi jika ketidak-adilan mewujudkan ketidakpuashatian, tuntutan, rasa marah dan dizalimi. Inilah punca sebenar perpecahan orang Melayu.

PAS konsisten membawa mesej Islam. Kami dilabelkan dengan imej yang bukan-bukan sedangkan apa yang dibawa adalah selari dengan apa yang difatwakan dan diterbitkan pihak berautoriti dalam urusan agama.

Ada satu dua insiden terpencil yang tidak selari pendirian umum PAS yang tidak disokong oleh PAS tidak seharusnya dianggap pendirian PAS. Bila berlaku salah faham PAS banyak kali mengajak kepada perbincangan, muzakarah.

Umno zaman Tun yang tidak berani dan mengelak kerana tidak mahu rakyat faham perjuangan PAS. Media dinafikan untuk PAS.

Lihatlah bagaimana sampai sekarang Tun mempersalahkan pegawai agama kononnya tidak mahu bersuara menyalahkan PAS.

Puncanya mudah. Cuma Tun yang merasa PAS salah kerana ia tidak selari kemahuan Tun dan kefahaman agama yang Tun sendiri bukan ahlinya.

Walhal pegawai-pegawai agama, majoriti para ulamak, tahu apa yang PAS suarakan berasaskan landasan yang benar dan selari pemahaman yang betul mengenai agama.

Jika Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang adalah menyeleweng dan salah dalam ilmu agama dan pemahamannya, layakkah beliau diangkat pemimpin peringkat dunia dalam kepimpinan keilmuan Islam? DS TGHH adalah Timbalan Pengerusi Kesatuan Ulamak Sedunia dan satu satunya dari negara bukan Arab yang berada pada kedudukan itu.

Di saat Muktamar PAS di bawah kepimpinan DS TGHH jelas menyeru perpaduan ummah, yang sedang memecah belahkan adalah Tun Mahathir juga yang rela melihat Islam dan Melayu seperti mengemis sokongan DAP dan Liberalis.

HJ AHMAD AMZAD HASHIM
Ahli Parlimen Kuala Terengganu
20hb September 2018 - HARAKAHDAILY 20/9/2018

TELAH kesekian kali saya sebut dalam artikel sebelum ini bahawa apa-apa bahan yang nak dijadikan ubat kenalah dikemukakan beserta kajian yang kukuh. Perlu juga dibuat dengan mematuhi peraturan yang ada dalam negara. Kita ada undang-undang.

Kena sampai berjaya berdaftar dengan KKM di bawah NPRA. Kalau tak berjaya daftarkan, tak boleh la guna bahan berkenaan. So in the first place buat semua benda tu dulu. Selesai didaftarkan, profesional kesihatan sahaja boleh handle. Bukan sembarangan orang entah sesiapa sahaja. Kalau betul nak guna ganja dengan cara yang betul, kena setujulah dengan perkara ini.

Dalam perubatan, kajian terhadap bahan yang akan digunakan sebagai ubatan hendaklah melalui kajian klinikal berupa controlled trial. Ia adalah kajian sekurang-kurangnya bertahap Evidence Level II. Semua ubat-ubatan moden di pasaran, hatta paracetamol pun, telah melalui proses yang serupa. Begitu juga ubatan berasaskan ganja seperti sativex.

Kajian berupa case report dan case series, apatah lagi kajian makmal atau kajian ke atas haiwan tidak cukup kuat untuk membuktikan keberkesanan dan keselamatan sesuatu bahan kepada tubuh badan manusia.

Saya lega dengan keputusan terbaharu KKM berkaitan isu ganja ini.

Baca:
PUTRAJAYA: Health Ministry today said cannabis oil can only be used for research and not as alternative medicine.

Untuk buat research pun kena melalui proses-proses tersendiri. Tidak boleh sesekali jadikan entry ini untuk legalisasikan ganja secara meluas.

Dr Suhazeli ialah Pengerusi Majlis Penasihat Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (Papisma).

Jus lem

PIMPINAN PH mutakhir ini cenderung memihak kepada banyak aspek yang songsang dan berlawanan dengan norma serta falsafah masyarakat bertamadun. Ini termasuk menimbulkan kecelaruan, bahkan ancaman terhadap perundangan, status serta jaminan hak pihak tertentu.

Terkini, hasrat rayuan oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar berhubung kes graduan yang dijatuhkan hukuman gantung sampai mati kerana kesalahan berkaitan ganja. Nada seumpama supaya diadakan semakan turut dinyatakan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kami mencurigai, betapa pengangkatan isu ini bukanlah untuk menegakkan hakikat keadilan kepada graduan tersebut. Tetapi lebih menjurus untuk merai dan meraih sokongan golongan yang terjebak atau menerima ganja secara positif. Walhal ia telah difahami secara keliru dan salah serta celaru.

Lebih malang, ia boleh menggugat keluhuran perlembagaan atas pertikaian yang dibuka dan disuarakan ke atasnya. Malah, bertambah malang, ia dimulai sendiri oleh pemimpin-pemimpin negara yang sepatutnya menghormati dan mempertahankan doktrin pengasingan kuasa legislatif dan kehakiman.

Dikesali juga, apabila Nurul Izzah seolah-olah berwacana untuk ganja diterima atas alasan faedahnya. Beliau sewajarnya merujuk perkara sedemikian kepada ahli dan pakar dalam bidang tersebut. Hingga ke saat ini dunia perubatan dan perundangan telah memberi peruntukan jelas mengenainya.

Izzah seharusnya lebih berhati-hati dalam mengemukakan pandangan dan meneroka implikasi terhadap masa depan masyarakat dan negara. Keghairahan bersetuju secara oportunis dan pragmatik boleh mengundang kehancuran manusia dan tamadun telah dibinanya.

Beliau seharusnya membezakan antara pembelaan terhadap pesalah atau mengkaji perundangan berkaitan dengan cadangan menerima perkara atau benda terlarang seperti ganja itu adalah dua hal berasingan. Ia sama sekali tidak sewajarnya diperjuangkan sama rata atau menguntungkan keduanya.

Secara umum, berdasarkan maklumat saintifik semasa yang diiktiraf, kami bersetuju bahawa ganja mempunyai faedah, namun mudaratnya jauh lebih besar dan bahaya. Dalam aspek perundangan pula, kami menyeru agar kembali kepada hukum Islam yang nyata lebih adil dan sejahtera.

Kami juga menyokong saranan Pengerusi Majlis Penasihat PAPISMA, Dr Suhazeli Abdullah yang menyatakan andai perundangan membenarkan sekalipun, tidak semua orang bebas memiliki, memproses dan mengedar ganja. Ia wajib diselia oleh pegawai yang diberi kuasa oleh undang-undang seperti doktor dan ahli farmasi.

“Islam Memimpin”
“Terus Mara”

IR HJ KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Timbalan Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Malaysia - HARAKAHDAILY 20/9/2018

Fenomena Penjelasan Batas-batas Iman Dan Kufur Bukan Takfiri

MEMBACA tulisan sampah Tun terhadap PAS seolah membawa kami generasi berumur 40-an melewati kembali terowong masa zaman pemerintahan sebagai Perdana Menteri yang keempat Malaysia. Era diktator yang akan menghumban penentang-penentang politik kerajaan BN ke dalam jeriji besi ISA serta pesaing-pesaing politik Tun dalam Umno terhumban keluar daripada persaingan merebut pengaruh ahli Umno. Itulah kahak sejarah yang ditelan oleh TS Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Anwar Ibrahim, manakala PAS sebagai parti politik yang paling menderita di zaman Tun Mahathir.

Naratif Tun terhadap PAS tidak pernah berubah, api kebencian yang terus menyala dan mungkin dibawa sehingga mati. Setelah gagal melaksanakan janji manifesto PH dengan erti kata lain, menipu jutaan pengundi dengan memanipulasi kelemahan kerajaan BN maka Tun berlabun tentang mengapa beliau menentang PAS. PAS bagi Tun adalah pemecah belah orang Melayu dengan isu-isu agama, PAS mengkafirkan Tun!. Bijak Tun mengalih perhatian massa akan persaingan kuasa di antara Tun dengan Anwariyyun, langkah PD vs langkah pemerdagangan politikus Umno.

Tun buat-buat lupa bagaimana ucapan-ucapan Tun sendiri dalam dekad 80-an dan 90-an, sinis bahkan melampaui batas terhadap Syariah, mempertikaikan periwayat hadith dan pelbagai koleksi ucapan meremehkan Islam. Tun jangan lupa permusuhan Tun pada agamawan sehingga dipecat Mufti Selangor, Dato’ Ishak Baharom, dikucilkan tokoh-tokoh agama seperti Dato’ Dr Haron Din. Apa yang Tun lakukan pada sekolah-sekolah agama rakyat? Tindakan Tun memencilkan Kelantan yang dipimpin oleh almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Kami generasi yang diperintah oleh Tun selama 22 tahun tak akan lupa sejarah hitam ini. PAS mengkafirkan Tun dan orang Islam kata Tun dalam tulisan sampahnya itu, ironisnya apabila PAS dipimpin oleh ulama haraki maka pengajian yang berteraskan ilmu akidah menjadi salah satu paten dalam majlis ilmu yang dianjurkan oleh PAS, juga institusi seperti masjid dan surau di seluruh negara. Pengajian akidah akan membenihkan ahli yang faham akan konsisten dengan perjuangan Islam. Namun ada sisi lain yang terserlah apabila pengajian akidah menggerakkan kesedaran secara besar-besaran tentang politik berteraskan akidah terutama yang membatalkan syahadah. Para asatizah mengajar bab batas-batas iman dan kufur, perkara-perkara yang membatalkan syahadah kerana masyarakat Melayu tipikal hanya biasa mendengar perkara membatalkan solat dan puasa. Kejahilan itulah yang membuka ruang keberanian mereka untuk bercakap mengenai hukum agama tanpa batasan, bahkan kepada kelompok elit seperti Tun sendiri.

Isu menjaga batas-batas iman ini juga telah digunakan sebagai senjata politik dan dimanipulasi oleh Tun Mahathir untuk memencilkan PAS daripada masyarakat umum. Mahathir dan avatar politiknya mempunyai niat terselindung untuk menuduh PAS menyebarkan fahaman takfiri dan di sisi lain gerakan Islam dituduh sebagai gerakan neo-Khawarij, inilah juga yang terjadi di Libya, Algeria, Mesir, Yaman dan sebagainya. Khawarij adalah firqah akidah, pelabelan ini akan memencilkan sesuatu kelompok daripada masyarakat yang lain. Dalam program BTN, tanpa berselindung PAS dituduh sebagai khawarij, proses indoktrinisasi ini untuk menjauhkan masyarakat daripada PAS.

Di tanah air kita, isu perpecahan akibat takfir dikesan pada tahun 1960-an apabila isu politik diganding dengan isu akidah tetapi ia tidaklah separah dekad 1980-an, kerana Umno di zaman Mahathir telah mempolitikkan isu ini dengan semaksimum mungkin bagi mewajahhitamkan PAS. Kebangkitan Islam yang sedang melanda tanah air, maka PAS akan mendapat laba yang besar maka usaha menjauhkan PAS daripada masyarakat umum terpaksa dilakukan. Walhal PAS berusaha memahamkan masyarakat tentang akidah dan garis sempadan, antaranya tokoh PAS telah menerbitkan kitab "Beberapa Mutiara yang Bagus Lagi Indah" karangan Sheikh Abdul Kadir Al-Mandili di Mekah dalam tahun 50-an.Beliau adalah tokoh ulama yang mengajar di Masjidil Haram yang juga merupakan Ketua Cawangan PAS di Mekah.

Dalam usaha rejim Mahathir mengekang PAS dalam dekad 80-an, Kerajaan BN tidak bertindak dengan hujah tetapi menggunakan ISA untuk berhadapan dengan pimpinan PAS dalam isu ini. Kononnya berlaku gejala takfir di Besut, isu ini cuba dibendung oleh kerajaan Mahathir dengan menangkap pemimpin PAS Besut seperti Ustaz Mohammad@Stimat Jusoh dan Ustaz Abdul Latif Mohamad di bawah Enakmen Kediaman Terhad Seksyen 2. Almarhum Ustaz Abdul Latif dalam pertemuan peribadi dengan penulis pada tahun 1994 menegaskan beliau hanya menerangkan batas-batas iman dan kufur kepada masyarakat bukan mengkafir pengikut Umno. Beliau mengajar secara berkitab dan tidak ada ulama Umno yang berani menyanggah dengan hujah apa yang disebut dengan nas al-Quran dan al-Hadis .

Tuduh-menuduh antara PAS- Umno, siapa yang mencetuskan fenomena takfir hampir menyeret keduanya ke meja debat terbuka di zaman Mahathir berkuasa, untuk rakyat menilai isu ini dengan terbuka. Pimpinan PAS telah bersedia dengan apa tajuk sekalipun. Sebelum debat ini dijadualkan berlangsung ada wakil NGO dan tokoh umat Islam meminta supaya debat itu tidak diadakan, sebaliknya berunding. Antaranya Profesor Emeritus Tan Sri Ahmad bin Mohamed Ibrahim (UIA), wakil ABIM dan sebagainya.

Debat bertajuk "PAS tuduh Umno kafir" yang dicadangkan pada 11 November 1984 telah disensasikan dan menjadi buah mulut rakyat negara ini. Namun sebelum berlangsung ianya dibatalkan dengan campur tangan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Pihak PAS berpandangan pembatalan debat ini satu bukti yang ampuh rejim Mahathir takut berhadapan dengan PAS dalam isu ini yang dimanipulasi dengan gaya paling hodoh untuk masyarakat membenci PAS, bahkan inilah naratif yang diulang kembali oleh Tun Mahathir sehari dua ini.

Menurut Tuan Guru Abdul Hadi Awang, isu takfir yang dimainkan terhadap PAS semakin reda, masyarakat mula menghargai menghargai ikrar syahadah mereka yang tidak boleh dipermainkan sesuka hati kerana syahadah boleh terbatal samada dengan iktikad, lisan atau perbuatan. Ucapan menghina Islam dan syariatnya semakin sirna apabila masyarakat difahamkan dengan ilmu akidah.

Penulis merasa agak bersimpati dengan tulisan Perdana Menteri ketujuh yang masih terjebak dalam lumpur falasi dan tuduhan Perdana Menteri keempat yang menyebut bahawa PAS membudayakan politik takfiri. PAS tetap istiqomah memberikan ilmu akidah kepada rakyat kerana ini adalah sebahagian obligasi teras sebagai sebuah gerakan Islam. Membimbing rakyat mengenali Islam dan syariat-Nya, juga menjadi jurubicara kepada ummah dan membentenginya daripada terjahan aqidah yang sesat. – HARAKAHDAILY 20/9/2018

Penulis adalah AJK PAS Pusat, Pengerusi Lujnah Kesenian dan Kebudayaan PAS Pusat.

DARI tahun 1951 tarikh kelahiran PAS hngga pertengahan tahun 2018 ia berseteru politik dengan Umno sekalipun sama-sama saf solat Jumaat dan Idilfitri serta sekapal terbang naik haji.

Cakap Melayunya macam anjing dan kucing, cakap Islamnya macam Aus dan Khazraj di Madinah sebelum kedatangan Islam. Aus dan Khazraj saling berbunuh. Di Lubuk Mebau, Kedah dan Memalipun ada orang PAS terbunuh.

Sejurus selepas merdeka orang Melayu mula memperkatakan perpecahan orang Melayu dikampung dan di kota justeru adanya PAS dan Umno. Ia bertambah gawat sepuluh tahun menjelang kejatuhan Umno/BN.

Orang Islam yang tidak berpolitik dan para mufti yang dipercayai dipengaruhi pemimpin Umno, menyarankan PAS-Umno mesti bersatu. Mereka membawa seruan orang Islam seluruhnya.

Ada mufti bertanya saya, adakah PAS bersetuju justeru Umno lahiriahnya dikatakan positif?

Jawab saya, sekalipun PAS ada hujah tentang sengketa politik kedua-duanya, sulit bagi PAS menolaknya, kerana ia adalah seruan orang Melayu sedang kedua-duanya mendakwa berpolitik demi membela rakyat. Orang Melayu marah jika PAS menolak sedang Umno dikatakan positif. Apakah positif Umno sekadar di bibir, tidak di hati? Umno meraih keuntungan jika PAS menolak, kerana Melayu yang tidak berpolitik itu mengira PASlah punca perpecahan Melayu itu.

Warga Melayu atas pagar akan marahkan PAS dan mereka terus memberi undi kepada Umno, kerana Umno berpolitik demi menyatukan orang Islam.

Bagaimana hubungan seperti Aus dan Khazraj itu dapat dirungkai. Permusuhan kedua-duanya selesai dengan kedatangan Islam di Madinah. Adapun Umno dan PAS sudah sedia Islam. Tetapi tidak nampak Islam terpelihara di bawah 63 tahun kerajaan Umno, bahkan Islam kian goyang.

PAS tidak boleh menolak tuntutan rakyat, tetapi demi menjadi parti masa depan Islam dan Melayu, ia mesti melakukan perubahan menjelang PRU14, beruzlah dengan Pakatan Rakyat dominasi DAP, beralih menjadi pembangkang di bawah budaya politik matang dan sejahtera, bertaawaun dengan Umno/Kerajaan dalam menegakkan amar makruf dan nahi munkar, tidak bersama dalam keburukan dan maksiat.

Sekalipun Umno berkata ia mahu bersama PAS tetapi tiada langkah positif diambilnya kerana ia mengharapkan untuk merampas Kelantan dalam PRU14. Ia tidak positif dengan RUU355. Tidak nampak ruang boleh berkawan selama Umno berkuasa, apa lagi kalau Kelantan dapat dirampas.

Hubungan negatif PAS-Umno selagi Umno berkuasa adalah seperti 63 tahun dulu juga. Bahkan perubahan politik matang dan sejahtera PAS yang menyebabkan ia kehilangan setengah penyokong tradisi. Doa pro penyatuan seolah-olah tidak makbul kiranya BN dapat mempertahankan kuasanya.

Rupanya gencatan senjata kedua-duanya adalah mungkin dengan Umno mesti kalah dulu. Kekalahan Umno dalam PRU14 boleh merapatkan Umno. Tiada yang menyangka rombongan Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjadi tetamu dalam Muktamar PAS ke-64 di Terengganu awal Hijrah/Muharam lalu. Zahid menggantikan kerusi Lim Kit Siang di pentas pemimpin PAS dalam muktamar-muktamarnya yang lalu.

Sekalipun PAS meneruskan tradisinya bersama muafakat pembangkang, tetapi Zahid adalah pimpinan Umno yang pertama berpendidikan rasmi Islam. Mungkin ia melayakkan persaudaraan Aus-Khazraj dalam kalangan Ansar dulu.

Pada muktamar itu Umno datang kepada PAS. Tiada masalah PAS pergi kepada Umno kerana PAS pegang mesej dakwah, kalau gunung tidak datang kepada Muhammad, maka Muhammad pergi kepada gunung.

Pada muktamar sulung didatangi Umno, PAS tidak meletakkan PAS memimpin tetapi mengalu-alu temanya Islam Memimpin seperti penyatuan Aus-Khazraj.

Apakah PAS- Umno bakal bersatu? Belum. Mereka baru berdua. – HARAKAHDAILY 20/9/2018

SAYA terbaca tulisan Tun Dr Mahathir Mohamad bertajuk “Kenapa Saya Tentang PAS”.

Di dalam tulisan beliau itu, Tun Dr Mahathir menyebut mengenai PRU 1955 di mana dinyatakan oleh beliau bahawa, “Dalam PRU itu isu utama ialah kemerdekaan”, “Sementara Umno dalam Perikatan tuntut kemerdekaan selepas PRU, PAS mendakwa Malaya belum layak mendapat kemerdekaan”, “Perikatan mendapat 51 (daripada 52) kerusi”, “PAS memenangi hanya satu kerusi” dan “Jelas penolakan kemerdekaan merugi PAS”.

Saya tidak pasti dari mana kenyataan “PAS menolak kemerdekaan” atau “PAS mendakwa Malaya belum layak mendapat kemerdekaan” ini diambil tetapi rekod-rekod sejarah yang saya sendiri temui menunjukkan bahawa:

●     Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Pertama di Dewan Madrasat ad-Da'irat al-Ma'arif al-Wataniah, Kepala Batas, Seberang Perai, pada 3 Januari 1953 telah memilih “merdeka” sebagai cogan kata PAS.

●     Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Pertama di Dewan Madrasat ad-Da'irat al-Ma'arif al-Wataniah, Kepala Batas, Seberang Perai, pada 3 Januari 1953 telah meluluskan 7 rancangan politik PAS yang dua daripadanya adalah berbunyi “memperkenalkan kemerdekaan tulen kepada rakyat, menanamkan semangatnya dan menunjukkan cara-cara mencapainya” dan “menegakkan sebuah negara merdeka yang didirikan oleh rakyat, daripada rakyat, kerana rakyat”.

●     PAS telah, di atas pertimbangan untuk mencapai kemerdekaan negara, menghantar Ahmad Fuad Hasan dan Muhammad Hanif bagi menghadiri Persidangan Kebangsaan anjuran 16 orang-orang terkemuka termasuk 7 Menteri Besar mulai 6 Mei 1953.

●     PAS telah, di atas pertimbangan untuk mencapai kemerdekaan negara, menghantar Muhammad Hanif dan Ahmad Awang bagi menghadiri Perhimpunan Kebangsaan anjuran Umno-MCA pada 23 Ogos 1953.

●     Ekoran tindakan Persidangan Kebangsaan memutuskan ketidaksetujuannya ke atas tuntutan supaya Pilihan Raya Dewan Undangan Persekutuan diadakan pada tahun 1954 dan ekoran tindakan Perhimpunan Kebangsaan perhimpunan meluluskan satu ketetapan yang menuntut supaya Pilihan Raya Dewan Undangan Persekutuan diadakan pada tahun 1954 maka Mesyuarat Agung Khas PAS di Madrasat al-Masriyyah, Tanah Liat, Bukit Mertajam, pada 26 September 1953 telah meluluskan usul menghentikan penyertaan PAS di dalam Persidangan Kebangsaan dan meneruskan penyertaan PAS di dalam Perhimpunan Kebangsaan dengan syarat “PAS tidak terikat jika sekiranya ada perkara-perkara yang tidak sesuai dengan PAS”.

●     Berakhirnya penyertaan PAS di dalam Perhimpunan Kebangsaan pada 11 Oktober 1953 bukanlah disebabkan oleh ketidaksetujuan PAS ke atas tuntutan kemerdekaan, tetapi adalah disebabkan bantahan dua wakilnya, iaitu Muhammad Hanif dan Mohd Asri Muda, ke atas cadangan jawatankuasa perhimpunan itu untuk memperluaskan hak-hak mengundi kepada penduduk-penduduk yang belum diakui taraf kerakyatan mereka mengikut dasar jus soli telah ditolak oleh mesyuarat perhimpunan itu.

●     Manifesto PAS dalam PRU 1955, yang diadakan pada 27 Julai 1955, sendiri secara sangat jelas menyebut pada bahagian "Siasah"-nya bahawa, jika mencapai kemenangan, wakil-wakil rakyat PAS akan “berusaha dan berikhtiar dengan bersungguh-sungguh bagi mencapai kemerdekaan Malaya dengan secepat mungkin”.

●     Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-5 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, pada 23, 24 dan 25 Disember 1956 telah meluluskan usul “supaya tarikh kemerdekaan Malaya tidak mahu bergenjak dari 31 Ogos 1957”.

●     Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-5 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, pada 23, 24 dan 25 Disember 1956 telah meluluskan usul “supaya kemerdekaan yang akan diisytiharkan pada 31 Ogos 1957 itu hendaklah kemerdekaan yang penuh berdaulat dalam erti kata yang sebenar-benarnya”.

●     Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kali Ke-6 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur, pada 24 dan 25 Ogos 1957 telah meluluskan usul “menyatakan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak yang telah berjuang dahulu dan sekarang sehingga lahirnya kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957”.

Berdasarkan rekod-rekod sejarah ini maka tidak tepatlah kenyataan “PAS menolak kemerdekaan” atau “PAS mendakwa Malaya belum layak mendapat kemerdekaan”. - HARAKAHDAILY 20/9/2018

KERAJAAN PH seumpama Kerajaan BN kelihatan masih gagal membendung gejala penagihan arak. Malah lebih teruk kini arak ‘out specification’ dengan kandungan alkohol yang terlalu tinggi mula menular.

Terkini disahkan sekurangnya 15 lelaki disahkan meninggal dunia dan 33 lagi dimasukkan ke hospital dipercayai akibat keracunan arak sekitar kawasan Lembah Klang sejak dua hari lalu dan terdiri daripada warga asing dan warga tempatan. Dilaporkan kini masih ada 33 lagi mangsa dirawat di Hospital Sungai Buloh (15 orang), Hospital Kajang (15 orang), Hospital Selayang (seorang), Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang (seorang) dan Hospital Shah Alam (seorang) kerana mengalami simptom yang sama. Mereka dipercayai meminum tiga jenis arak yang dikenalpasti iaitu Mandalay Whiskey, King Fisher Beer dan Grand Royal Whiskey.

Saya melihat bagaimana Undang-undang yang sedia ada masih tidak berkesan menghalang penyeludupan arak beralkohol tinggi yang bukan sekadar mabuk malah membunuh cepat para peminumnya.

Malaysia yang pernah didedahkan sebelum ini sebagai Negara ranking ke-10 dunia peminum arak. Beberapa tahun lalu didedahkan Malaysia telah berada di ranking ke-10 negara konsumer arak terbesar dunia dan disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) yang menyatakan rakyat Malaysia menghabiskan lebih RM1.5 bilion setahun untuk membeli arak.

Jika ditinjau kesannya setiap tahun, 30 peratus kemalangan jalan raya dilaporkan berlaku kerana pengaruh alkohol. Malah lebih teruk dari itu, arak juga sering dikaitkan dengan jenayah penganiayaan, dera, rogol dan bunuh. Gejala pengambilan arak juga kini sudah menular kalangan pelajar sekolah dengan arak murah semurah RM3 yang juga mengandungi kadar alkohol yang tinggi serta pernah didedah oleh majalah Mastika sekitar tahun 2009 lalu.

Saya juga melihat di saat Menteri Kewangan dan Perdana Menteri mencanang bebanan ekonomi Negara dan hutang Negara yang berbilion, kerajaan juga perlu menilai tahap kerugian Negara kepada sektor perubatan yang membelanja wang besar untuk merawat penyakit yang sengaja dicari seumpama ketagihan arak ini. Kes kanser peparu, sakit jantung, kanser hati adalah antara perawatan yang berpunca masalah ketagihan arak.

PAS mengajak kesemua kaum dan agama bersatu menentang gejala ketagihan arak malah Islam amat benci kepada kerosakan fizikal dan mental akibat meminum arak. Arak adalah pemusnah nilai ketamadunan dan kewarasan rakyat. Rakyat yang mulia adalah senantiasa menjaga diri, akal dan nyawa masing-masing. Semua agama tidak mahu pasangan atau anak-beranak mereka mati sia-sia melalui gejala penagihan arak yang membazir dan merosakkan sistem sosial Negara.

Saya juga mahu melihat kelantangan Kabinet menyelar gejala ini dan mengambil sebarang tindakan yang paling berkesan untuk membendung jenayah ini. Kabinet kerajaan tidak sepatutnya hanya bingkas mengkritik dan menolak isu sebat cara syariah di Terengganu.

Adakah mereka hanya kerajaan yang hanya skeptikal dan alergik dengan perlakukan bersyariat semata-mata atau benar ikhlas mahu menyelamatkan dan memartabatkan taraf rakyat mereka sendiri.

YB AHMAD TARMIZI SULAIMAN
Ahli Parlimen Sik / Timbalan YDP PAS Kawasan Sik
19 September 2018 - HARAKAHDAILY 19/9/2018

DEWAN Pemuda IKATAN Malaysia tertarik dengan beberapa laporan media pada hari ini mengenai beberapa pemimpin utama Umno yang telah membuat keputusan untuk keluar parti.

Memang benar, setiap individu tersebut mempunyai hak masing-masing untuk menentukan wadah perjuangan mereka. Sehingga hari ini, tiada mana-mana parti politik termasuk Umno yang boleh menghalang wakil rakyat melompat parti atau menjadi bebas berdasarkan perundangan negara. Dewan Pemuda IKATAN Malaysia menggesa wakil-wakil rakyat di pihak Gagasan Sejahtera (PAS) untuk mengusulkan akta “Anti Lompat Parti” agar mana-mana wakil rakyat yang melompat parti atau keluar parti menjadi wakil bebas, kerusi yang ditandingi tersebut mesti dikosongkan bagi membolehkan rakyat memilih semula.

Walaupun tidak menjadi satu kesalahan dari segi undang-undang sekarang, namun tindakan keluar parti tanpa mengosongkan kerusi bagaikan tindakan mengkhianati amanah rakyat, mengkhianati perjanjian parti, dan mengkhianati keyakinan pengundi di kawasan mereka.

Pemimpin seharusnya sedar bahawa kemenangan mereka semasa pilihan raya adalah disebabkan oleh jentera parti, khidmat ahli-ahli parti akar umbi, manifesto parti dan kesepakatan antara pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli parti yang mendukung calon-calon parti di setiap Parlimen atau Dun.

Dewan Pemuda IKATAN Malaysia berharap tindakan sebegini harus diberhentikan agar proses demokrasi terus subur. Rakyat telah memilih pada PRU14. Seharusnya setiap wakil rakyat bekerja keras sehingga PRU15 dan tidak terbabit di dalam sebarang percaturan politik untuk menentukan mana-mana individu terus berkuasa atau menghalang mana-mana individu mendapat kuasa di peringkat tertinggi dalam negara kita.

Demi Bangsa Malaysia!

Shahir Adnan
Ketua Pemuda Parti IKATAN Bangsa Malaysia merangkap Timbalan Ketua Pemuda Gagasan Sejahtera
19 September 2018 – HARAKAHDAILY 19/9/2018

KOLUMNIS

Grid List

APAPUN konsep dan city yang dinamakan bagi pembangunan kota baru di Tebing Selat Tebrau – di hujung negeri Johor – Perdana Menteri Mahathir tidak membenarkan secebis hartanah dijual dan dimiliki warga asing. Tiada visa dikatakan akan dikeluarkan bagi yang menetap di situ.

Sebabnya mereka yang datang membeli kedai dan membuka peniagaan di situ tidak datang sekadar seminggu dua dan pergi. Mereka tinggal lama. Lama kelamaan mereka hendakkan kewarganegaraan.

Ia akan merebut peluang dan hak warga tempatan.

Tidak dipastikan Dr. Mahathir yang menyertai politik lebih 60 tahun dan orang seangkatan dengan dalam parti kesayangannya dulu ada kesedaran itu ketika perbincangan panas memberi hak jos suli yang menetap sekian tempoh di sini.

Apa yang Mahathir komen tentang kedatangan saudagar-saudagar dari China dan lain-lain melibat diri dalam kegiatan pembangunan dan ekonomi seperti di Johor dan lain-lain sudah dibincang oleh para pejuang kemerdekaan dulu.

Dato’ Onn ikut menyumbang munasabah orang asing yang cekap merebut kemajuan itu diberi peluang menyumbang baki di sini. Ketika Dato’ Onn menjadi Menteri Besar Johor dan Menteri Dalam Negeri Kerajaan Persekutuan, apa yang difikir dan disetujui oleh pembesar Johor prakerajaan Harapan sudah pun berlaku masa itu.

Ketika Tunku hendak memulakan tuntutan kemerdekaan pernah diingatkan kepadanya seperti yang diingatkan oleh PM Mahathir kepada orang Johor sekarang.

Nescaya ada natijah politiknya. Tetapi Tunku dan pengikutnya memikirkan usah bimbang kerana mereka cuma datang tumpang cari makan, tidak hendak mengambil negeri ini.

Orang Melayu yang tidak bersama Tunku terus mengingatkan Tunku seperti yang Mahathir ingatkan seminggu dua ini.

Yang tidak bersetuju dengan Tunku itu dikira berpolitik perkauman dan berfikiran sempit.

Yang mereka ingatkan dulu adalah demi mengelakkan hak politik dan ekonomi, peluang pekerjaan dan taburan rezeki direbut dan dikongsi oleh orang lain.

Seperti yang disuarakan oleh banyak pihak tentang kebanjiran pekerja Bangladesh, Nepal, Myanmar dan lain-lain menyebabkan pembangunan kita sekarang bergantung kepada warga asing dan warga sendiri tiada pekerjaan.

Di mana-manapun demikianlah kebimbangan rakyat terhadap kebanjiran warga asing. Eropah menghalang pelarian Syria dan Asia sekarang adalah justeru dan kebimbangan itu. Itulah yang Melayu rasa pada masa menjelang kemerdekaan dulu.

Setelah rakyat sudah jadi masyarakat majmuk, tidak terkira pula kebanjiran pekerja Indonesia. Bukan Melayu pula ke depan tidak senang kebanjiran Indon itu. Adakah Cina dan India itu perkauman? Mungkin pengaruh perkauman itu ada, tetapi sebagai rakyat mereka tidak mahu hak rakyat dan peluang ekonomi direbut orang asing.

Melayu dulu bimbang kebanjiran orang dagang yang awalun itu bukan justeru perkauman, tetapi demi kepentingan rakyat. Bukan Melayu bimbang tentang kedatangan Indon itu bukan perkauman tetapi hak dan kepentingan rakyat.

Mahathir tidak benar orang asing milik harta dan berdagang di Johor bukan kerana ultra Melayu, tetapi menjaga kepentingan rakyat majmuk.

Suku sakat Mahathir dalam politik 60 tahun prakuasa Pakatan Harapan adalah sambil lewa dengan penampilan warga asing, malah besar peranannya membentuk masyarakat majmuk yang ada. Dia nampak bersungguh sekarang.

Satu sikap yang baik tetapi ia seperti ketinggalan keretapi 60 tahun semasa orang Melayu sudah gamat bimbang akan isu itu, hingga orang Melayu mulai liberal dengan orang asing. – HARAKAHDAILY 19/9/2018

UCAPAN Dasar Presiden PAS
Muktamar Tahunan PAS Ke-64
Kuala Terengganu, 2018

“Islam Memimpin”

Mukadimah

الحمد هلل الذي أكرمنا بنعمة اإلسالم، وفضلنا على كثير من األمم
والصالة والسالم على سيدنا محمد، وعلى آله وأصحابه أفضل الصلوات وأزكى التسليمات

Yang Dihormati Tuan Pengerusi Tetap,

Yang Berbahagia Sohibul Fadhilah Tuan Guru Dato’ Hashim Jasin, Mursyidul ‘Am PAS,

Yang Amat Berhormat Dato’ Bentara Kanan Ustaz Ahmad Yaakob, Timbalan Mursyidul ‘Am PAS,

Ashab al-Fadhilah Ahli Majlis Syura Ulamak,

Yang Berhormat Dato’ Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, Dato’ Setiausaha Agung, Ketua-Ketua Dewan Ulamak, Pemuda, Muslimat, DHPP, Ahli Dewan Harian dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Pesuruhjaya-Pesuruhjaya PAS Negeri dan Wilayah Persekutuan, YAB Menteri Besar, YB Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan  Rakyat dan Ahli Dewan Undangan Negeri, Pengarah dan Jawatankuasa Panitia Muktamar, Pimpinan Tertinggi Parti Gagasan Sejahtera, Para Tetamu dan Dif Kehormat, Wakil Kedutaan Luar, Rakan-rakan NGO, Pengamal Media, Sidang Perwakilan dan  Pemerhati yang dikasihi sekalian.

Saya ucapkan 'Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum’, selamat datang dan selamat bermuktamar, kepada semua perwakilan, pemerhati dan tetamu yang menghadiri Muktamar Tahunan PAS 2018 yang kembali bertandang ke Negeri Terengganu Darul Iman. Pantai teluk pesisir indah, tempat lalu perahu payang; Terengganu digelar Serambi Madinah, tempat lahir ramai pejuang. 

Marilah kita bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. yang telah mengurniakan pertolongan-Nya dalam PRU14, dengan pencapaian mengikut ilmu dan kebijksanaan-Nya, dikurniakan sekadar kemampuan dan kekuatan kita. Walaupun belum mencapai hasrat kita sepenuhnya, namun Allah Maha Penyayang dan bersifat Rahmat kepada yang menegakkan Agama-Nya. 

PAS telah menggerakkan seluruh ahli dan penyokong di semua peringkat, menyumbang harta dan tenaga dalam PRU ke-14. Alhamdulillah kita berjaya mempertahankan Kelantan dengan kemenangan lebih besar, memerintah semula Negeri Terengganu dengan majoriti dua pertiga, serta menempa kemajuan di Kedah dengan menjadi parti terbanyak kerusinya. PAS juga mencapai kemajuan di Pahang dan menjadi pembangkang yang efektif di beberapa negeri, menjadikan jumlah keseluruhan 90 kerusi Dun. Di peringkat Persekutuan, PAS telah berjaya menghantar sejumlah 18 Ahli Parlimen yang membolehkan kita menyampaikan mesej Islam di peringkat Nasional.

Para Perwakilan dan Tetamu yang dirahmati Allah,

PAS adalah parti yang terus hidup dan berkembang bersama Islam, mewarisi kesinambungan perjuangan Islam, yang tidak mati dengan kewafatan Rasulullah S.A.W. Kemunculannya adalah hasil gerakan islah dan tajdid oleh para pemimpin terdahulu, didoakan semuanya mendapat pahala yang berpanjangan. PAS terus berusaha menjadi kumpulan Islam yang dinyatakan ciri-cirinya oleh Allah di dalam al-Quran. Maka kita meneruskan pelaksanaannya yang diperjuangkan oleh Rasulullah S.A.W dan generasi awal, bermula dengan Islam di dalam diri, keluarga dan masyarakat sehinggalah meng-Islamkan negara, menjalankan kewajipan secara lisan, tulisan dan setingginya dengan kuasa politik
bernegara.

Firman Allah S.W.T:

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

“Dan hendaklah ada di antara kamu satu kumpulan yang berdakwah kepada kebajikan, menjalan kewajipan amar makruf dan nahi munkar, dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.”

(ali-'Imran: 104) 

●     Tema Muktamar: Islam Memimpin

Firman Allah S.W.T:

إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ (٥٥) وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ (٥٦)

“Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, dan RasulNya, serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan sembahyang, dan menunaikan zakat, sedang mereka rukuk (tunduk menjunjung perintah Allah). (55) Dan sesiapa yang menjadikan Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia), kerana sesungguhnya golongan (yang berpegang kepada agama) Allah, itulah yang tetap menang.” (56)

(al-Maidah: 55-56)

Ayat ini menegaskan konsep wala' (kesetiaan dan taat) kepada Allah S.W.T dan Rasulullah S.A.W. secara mutlak, serta kepimpinan Islam yang bersyaratkan iman dan sentiasa
mentaati Allah dalam ibadah serta amalan diri dan bermasyarakat, sehingga memimpin negara.

Demi mencapai tujuan penubuhan PAS meletakkan Islam di tempat tertinggi sebagaimana termaktub di dalam Perlembagaannya, maka diwujudkan kepimpinan ilmuan Islam
secara jamaie (kolektif) dengan pelantikan AJK PAS Pusat melalui Muktamar, dan perlantikan Ahli Majlis Syura Ulamak oleh kepimpinan yang dipilih dalam Muktamar.

Alhamdulillah PAS berjaya mempertahankan ciri-ciri Parti Islam
secara amali yang tidak mampu diganggu-gugat oleh musuh-musuh Islam sejak zaman penjajah sehingga kini. PAS sentiasa
melakukan penambah-baikan mengikut perkembangan semasa, walaupun pemimpinnya silih-berganti menghadapi cabaran mengikut perjalanan usia PAS sejak ditubuhkan. 

Tema “Islam Memimpin” diangkat pada Muktamar Tahunan PAS kali ke-64 bagi menegaskan betapa pentingnya setiap pendukung PAS untuk terus menerajui agenda penyelesaian Islam bagi membentuk suasana politik baharu dan mencorak masa depan negara, melalui pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS). 

Kita menyaksikan hari ini kegagalan ideologi ciptaan manusia terhadap masalah negara dan rakyat, sama ada dalam aspek politik, ekonomi dan sosial. Keadaan yang sama turut dialami oleh negara umat Islam yang menumpang dasar selain Islam, kerana terpengaruh dengan negara besar yang pernah menjajahnya.

Kegagalan kerajaan yang memerintah di negara umat Islam selepas meneruskan dasar warisan penjajah menjadi bukti yang nyata untuk beralih kepada penyelesaian Islam yang syumul. Di sinilah pentingnya umat Islam memiliki pemimpin yang memenuhi sifat kepimpinan Islam, baik dari segi aqidah yang tulen, ilmu yang tinggi dan akhlak terpuji, serta berupaya untuk menjaga keharmonian pelbagai kaum dan agama.

Dalam konteks kita di Malaysia, PRU14 telah berlangsung secara aman dan terkawal, serta menyaksikan keputusan yang unik. Kita menyaksikan perubahan kepimpinan di peringkat Persekutuan, pembentukan Kerajaan Negeri baharu yang dikuasai pelbagai parti, dan jumlah kerusi dalam Kerajaan PH yang tidak seimbang mengikut demografi kaum di Malaysia.

Apa yang penting kita menghormati keputusan rakyat dan bersama dengan semua pihak untuk membentuk budaya politik baharu dengan penuh hikmah, bagi membetulkan apa yang salah dan menambah baik apa yang betul. Dalam hal ini, PAS
terus beristiqamah dengan petunjuk Allah dalam hubungannya
dengan semua pihak berpandukan Firman-Nya: 

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ

“Bekerjasamalah dalam melaksanakan perkara kebaikan dan
taqwa, dan janganlah kamu bekerjasama dalam perkara dosa
dan bermusuhan”.

(al-Ma’idah: 2) 

●     Muhasabah PRU14

Muktamar ke-64 pada tahun 2018 ini diadakan pada pertengahan bulan September, di luar kebiasaan Muktamar Tahunan PAS yang biasanya diadakan pada bulan Jun setiap tahun. Penangguhan ini adalah untuk memberi ruang yang seluasnya kepada persiapan dan gerak kerja menghadapi PRU14 yang berlangsung pada 9 Mei 2018.

PAS dan rakan-rakan Gagasan Sejahtera turun ke gelanggang PRU14 di padang yang tidak sama rata berbanding Barisan Nasional yang menguasai segala kelebihan media, jentera dan kewangan (3M), serta bersaing dengan Pakatan Harapan yang menguasai media sosial tanpa batasan akhlak dan moral.

Dalam serba kekurangan ini, PAS telah menempa pencapaian yang baik, menyaksikan kerusi Dun PAS bertambah dan jumlah negeri yang dikuasai juga telah bertambah. PAS berjaya mempertahankan Kelantan, mengambil semula Terengganu, hampir menguasai Kedah dan menambah kerusi di Pahang.

Sokongan pengundi teras dan pengundi atas pagar kepada PAS juga bertambah, dilihat daripada peningkatan satu kali ganda keseluruhan undi yang diterima melebihi 2.04 juta, atau 18 peratus undi popular. Saya berkeyakinan bahawa angka ini akan
terus meningkat, dan InsyaAllah PAS mempunyai potensi yang lebih cerah dalam PRU15.

PAS telah menjalankan kajian ‘post-mortem’ terhadap pencapaian dalam PRU14, dengan mengambil kira pandangan semua pihak, sama ada dalaman parti melibatkan jentera negeri dan kawasan, serta pandangan luar di kalangan ahli akademik, badan pemikir dan tokoh masyarakat.

Semua maklum balas dan pandangan yang diterima akan diperhalusi oleh Jawatankuasa Post-Mortem, bagi mengemukakan syor dan tindakan yang perlu diambil bagi menghadapi PRU15 kelak, khususnya dalam perkara berikut: 

a.     Aspek kelemahan yang perlu diperbaiki, antaranya dalam penguasaan media sosial, penyampaian mesej kepada bukan Islam dan pengundi muda, serta pendaftaran pengundi;

b.     Aspek positif yang perlu dikekalkan dan ditingkatkan, antaranya penambahan ahli dan cawangan, kesediaan jentera, kualiti calon dan tawaran manifesto yang boleh dilaksanakan.

Di kesempatan ini, saya ingin merakamkan setinggi penghargaan kepada seluruh jentera dan calon PAS yang bekerja siang dan malam untuk memenangkan PAS dan Gagasan Sejahtera. Juga ucapan terima kasih tidak terhingga kepada para pengundi dan dermawan yang memberikan kepercayaan kepada PAS dan Gagasan Sejahtera dalam PRU14 yang lalu. Semoga semuanya diterima sebagai amal soleh di sisi Allah S.W.T.

●     Cabaran mendatang 

PAS menghadapi cabaran kerana terus beristiqamah untuk menyelamatkan masyarakat dengan Islam, menghadapi penganut Islam yang tenggelam di dalam kejahilan beragama, dan kalangan bukan Islam yang tenggelam dalam kekeliruan
dan fitnah ‘Islamofobia’.

Masyarakat kini meletakkan masalah diri dan menjadikan isi perutnya sebagai keutamaan (Aulawiyyat). Petunjuk agama dan akal hanya sampingan, kerana cengkaman kejahilan agama, tertumpu keutamaan kepada kepentingan kebendaan seperti kos sara hidup, peluang pekerjaan, dan keselamatan jasad yang berkiblatkan hidup duniawi sahaja.

Maka tidak mudah bagi PAS bersama Islamnya secara terbuka, tanpa kepimpinan yang bercirikan Islam, kerana banyak cabaran dan halangan dalam perjuangannya. Kita menyaksikan betapa kalangan yang tidak berjati diri dalam PAS, tiba-tiba terjun melarikan diri kerana sukarnya beristiqamah bersama Islam secara terbuka dan nyata, lalu memilih jalan pintas yang disangkanya mudah sampai ke destinasinya.

Walaupun PAS berjaya memecah tembok kejahilan dengan penambahan ahli baru dalam kalangan penganut Islam dan juga kalangan bukan Islam bersama PAS, sehingga ditubuhkan sayap penting iaitu DHPP, namun belum mencukupi. Ini dibuktikan oleh keputusan PRU14, apabila parti sekular dan pragmatik mendapat sokongan majoriti bukan Islam, bersama pengundi baru yang tidak matang dan tidak celik politik Islamnya.

Lebih mencabar apabila suara-suara sumbang yang mencabar institusi agama, Istana, dan hak Bumiputera, serta gerakan yang memperjuangkan fahaman Liberal, mazhab yang menyeleweng, dan hubungan sejenis dilihat semakin berani menzahirkan diri dan bergerak bebas tanpa pengawalan.

Kesemua cabaran ini menuntut kepada kita untuk melipat-gandakan persediaan dan tindakan secara berstrategi, dan kita meletakkan keyakinan bahawa kemenangan yang dijanjikan Allah merupakan kurniaan kepada mereka yang ikhlas dan
sabar dalam perjuangannya. Firman Allah S.W.T:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu, dan kuatkanlah kesabaran, dan bersedialah serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

(ali-'Imran: 200)

Memimpin Politik Matang dan Sejahtera  

Sidang Muktamirin yang dihormati,

Marilah kita menghayati firman Allah S.W.T: 

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ (٣٣) وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ۚ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ (٣٤) وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ (٣٥) وَإِمَّا يَنْزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (٣٦)

 “Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (meng-Esakan) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam. (33) Dan tidaklah sama perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib. (34) Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat. (35) Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (36)”

(Fussilat: 33-36)

Allah S.W.T telah memberi petunjuk kepada umat Islam sejak generasi pertama yang ditugaskan untuk menyelamatkan manusia seramai-ramainya bersama Islam. Di antaranya melalui pendekatan Ta’awun (bertolong-menolong) dalam perkara baik dan taqwa (mentaati Allah), serta terus beristiqamah di atas dasar Islam dengan matlamatnya untuk menegakkan Islam.

Konsep ini juga dipanjangkan dalam hubungan masyarakat majmuk dalam satu negara, walaupun berbeza agama dan bangsa, di samping dilakukan juga dalam hubungan luar negara. Objektifnya adalah untuk memilih titik persamaan terlebih dahulu dan menangani perbezaan secara anjal (fleksibel), serta menolak perpecahan yang merugikan, walaupun menunggu masa yang lama.

Rasulullah S.A.W menerima konsep Tahaluf (bekerjasama) dengan pihak lain dalam menentang kezaliman, tanpa meninggalkan prinsip aqidah dan Syariat Islam. Tahaluf dibatalkan apabila tidak lagi menghormati perkara asas tersebut, melakukan maksiat atau mencetuskan permusuhan atau mengundang apa sahaja keburukan. Inilah sempadan kita agar tidak hanyut dan larut dalam suasana baharu. 

Berpandukan ijtihad semasa dalam hal ini, PAS konsisten untuk memilih pendekatan BPMS dengan semua pihak, iaitu dengan:

i.     Bersikap damai terhadap Kerajaan Persekutuan yang memegang tampuk pemerintahan negara; dan

ii.     Kesediaan untuk menjalin kerjasama politik dengan semua pihak bagi memastikan Islam memimpin perubahan.

Maka PAS tetap berterus terang bersama Islamnya. PAS tidak terikut dengan langkah pengecut yang malu menyebut Islamnya, dan PAS juga menolak pendekatan keras tanpa kebijaksanaan. PAS tetap mengambil pendekatan Politik Damai dengan semua pihak termasuk musuh dan lawan, kerana inilah caranya untuk meramaikan ahli dan penyokong, serta menjadi rahsia ketahanan PAS yang tidak pernah diharamkan sejak penubuhannya, berbeza dengan pengalaman gerakan Islam di negara lain.

Bagi menghadapi senario politik dan masyarakat yang berubah, PAS wajib berijtihad berlandaskan hukum Islam dan menguasai feqah Politik Islam, khususnya Fiqh Muwazanah (pertimbangan), Fiqh Waqie’ (setempat), Fiqh Aulawiyyat (keutamaan), dan Fiqh Ma’alat (implikasi hukum) bagi memastikan PAS sentiasa berada di atas landasan kebenaran.

Di sana pastinya ada keperluan untuk PAS membuat keputusan Dasar dan Strategi politik yang penting, memerlukan kepada kebijaksanaan Ahli Majlis Syura Ulamak dan AJK PAS Pusat untuk menentukan sikap dan pendirian PAS dengan penuh hikmah, mengikut mandat dan kepentingan semasa agar tidak tergelincir daripada dasar, prinsip dan matlamat perjuangannya. 

●     Memimpin perubahan negara  

PAS menawarkan model bernegara yang terkandung di dalam Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS) sebagai kerangka penyelesaian masalah negara yang membebankan rakyat dan kerajaan, berpandukan acuan Allah daripada petunjuk al-Quran.
Firman Allah S.W.T:

الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ ۗ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ

“Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan solat (sembahyang), serta memberi zakat (sumbangan harta atau ekonomi), dan mereka melaksanakan amar maaruf (berkebajikan), serta nahi mungkar (melarang daripada melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar). Dan bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.”

(al-Hajj: 41)

Ayat ini menunjukkan lima ciri utama dalam pembinaan sebuah negara sejahtera iaitu berkonsepkan ibadah kepada Allah (solat), ekonomi yang adil (zakat), negara berkebajikan (amar maaruf), kehaibatan undang-undang (nahi munkar), serta berwawasan dunia dan akhirat.

Perkenalkan penyelesaian Islam

PAS telah berjaya menunjukkan secara amali, sebuah kerajaan yang bersih daripada segala salah laku di Kelantan, Terengganu dan Kedah, sewaktu kita memimpin Kerajaan Negeri tersebut dengan kuasa yang terbatas.

Walaupun lawan kita mencari kesalahan yang kecil sebesar noktah paling halus untuk diperbesarkan, seperti kata perumpamaan, laksana biji halus diperbesarkan menjadi kubah yang besar, untuk dijadikan isu yang dipertonton kepada khalayak. Namun tidak dijumpai, lalu dicipta fitnah dan tuduhan yang tidak berasas. Alhamdulillah, Allah melindungi kita.

Dalam hal ini, Kelantan dan Terengganu perlu menjadi model ‘Negeri Idaman’ sebagai contoh sebuah pentadbiran yang adil dan berkebajikan, dan wajar menjalin kerjasama bagi memanfaatkan sumber dan kelebihan yang ada di negeri masing-masing. Matlamatnya adalah untuk menyerlahkan keadilan Islam secara praktikal, seterusnya menambah keyakinan rakyat terhadap kemampuan PAS untuk mentadbir kerajaan di peringkat Persekutuan.

Kita wajib melaksanakan manifesto kita, janji yang berpijak di bumi yang nyata, dengan mendahulukan keutamaan dan kemampuan. Kita jangan jadi kalangan yang pandai menabur semua janji jika berkuasa, termasuk janji yang tidak mampu ditunaikan, semata-mata untuk memancing undi rakyat. Dalam masa yang sama, kita perlu membuat persediaan dengan memanfaatkan tenaga pakar dan Teknokrat yang ada dalam PAS.

PAS berjaya secara bertulis menyediakan Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS), Dokumen Hijau dan cadangan polisi negara yang berkaitan, menunjukkan kita mempunyai kemampuan berfikir secara ilmu dan pengalaman, sebelum berkuasa memerintah. Sekurang-kurangnya kita mendapat pahala keazaman melakukan amal soleh, tanpa meninggalkan perjuangan walaupun jauh perjalanannya dan susah mendapat pengikut, namun yakin kepada janji yang benar daripada Allah S.W.T: 

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَىٰ لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا ۚ يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا ۚ وَمَنْ كَفَرَ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

“Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh (berdakwah dan berjihad) dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad S.A.W.), bahawa Dia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah (para pemimpin negara) yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Dia (Allah) telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka (para pemimpin) yang berkuasa; dan Dia menjadikan Tamkin (kuasa berdaulat) kepada Agama yang diredhai-Nya (Islam) untuk mereka; dan Dia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepada-Ku dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain dengan-Ku. Dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik).”

(an-Nur: 55)

Penghayatan konsep Federalisma

Agenda terpenting negara adalah melaksanakan konsep Federalisme yang termaktub di dalam Perlembagaan. Kenyataan YAB Perdana Menteri untuk mengembalikan semula royalti petroleum yang tidak diberi kepada Kerajaan Kelantan dan Terengganu, diucapkan terima kasih dan sangat positif kepada usaha untuk menghidupkan semangat Federalisma yang dilemahkan dahulu.

Diharapkan banyak lagi ruang yang patut diberi kepada Kerajaan Negeri khususnya dalam aspek peruntukan pembangunan, kemudahan prasarana dan peluang pelaburan yang seimbang, tanpa mengira perbezaan politik.

Kita juga perlu kepada keterbukaan untuk meminda Perlembagaan dan akta-akta peninggalan penjajah dahulu, seperti memperkasakan kedudukan Islam mengikut takrifnya yang sebenar, mengangkat hak Bumiputera dan Bahasa Kebangsaan, di samping mengukuhkan sistem tadbir urus dan keadilan sosial dalam negara.

Keadilan Undang-undang Syariah

Agenda mendaulatkan undang-undang Syariah dalam kerangka demokrasi berperlembagaan akan terus diperjuangkan oleh PAS. Usaha yang bermula dengan pelbagai siri penerangan sejak tahun 1950-an, diikuti dengan penggubalan enakmen berkaitan di Kelantan dan Terengganu pada tahun 1990-an, memakan masa lebih 40 tahun dan pemimpin yang bersilih ganti, membuktikan kesungguhan PAS untuk merealisasikan agenda ini dengan sabar dan berhikmah. 

Terdahulu, PAS melihat ada ruang yang boleh digunakan untuk mengangkat kuasa Mahkamah Syariah sebagai teras kepada pelaksanaan undang-undang. Maka PAS mengambil usaha untuk membawa Rang Undang-undang Pindaan Akta 355 (RUU 355) di Parlimen sejak 2016. Kini terletak di tangan kerajaan baharu untuk menentukan sikap terhadap RUU tersebut.

Di pihak PAS, Kerajaan Kelantan dan Terengganu sentiasa bersedia untuk berbincang dan bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan bagi menjayakan hasrat yang didukung sekalian umat Islam ini, di samping membuka pintu dialog kepada ahli akademik dan NGO untuk lebih memahami agenda besar yang dibawa oleh PAS ini.

Keadilan ekonomi Islam

Antara ciri terpenting yang menjadi rukun negara sejahtera adalah melaksanakan konsep ekonomi yang adil. Konsep ekonomi Islam yang memberi penekanan halal dan haram, mewajibkan zakat, menggalakkan perusahaan dan perkongsian keuntungan, di samping tegas menghapuskan riba’, penipuan dan rasuah yang semakin diterima dan dianggap sebagai prasyarat ekonomi moden.

Konsep zakat menjadi petunjuk dalam aspek percukaian yang diwajibkan ke atas mereka yang mampu sahaja. Tidak menyekat kekayaan seperti ideologi Sosialis dan Komunis, namun tidak terlalu bebas membolot kekayaan yang menjadi penyakit ideologi Liberal Kapitalis, sehingga membarahkan skandal pecah amanah dan amalan kronisma seperti 1MDB, PKFZ, PERWAJA, FOREX, BMF dan seumpamanya.

Kos sara hidup rakyat yang tidak mampu menghadapi tekanan inflasi, hendaklah ditangani bukan sekadar menukar GST kembali semula kepada SST, umpama menukar tangan kanan dengan tangan kiri untuk mencubit. Usaha perlu diambil untuk mengkaji model percukaian yang lebih adil kepada rakyat, peniaga dan kerajaan, bukannya dengan menggali lubang yang sama, yang telah terbukti gagal sebelum ini. 

Pembangunan insan

Kita sedang mengalami gejala sosial yang menimpa seluruh dunia, menandakan kelemahan sistem pendidikan kerana tidak membangunkan insan mengikut acuan fitrahnya dan kelemahan undang-undang mencegah kemungkaran. Tanggungjawab menangani gejala sosial yang hampir merebak di setiap lorong dan keluarga perlu ditangani dengan pendidikan Rabbani dan Insani, disokong oleh media yang bermoral serta undang-undang yang mendidik bukan sekadar menghukum.

Kualiti modal insan yang dibentuk oleh Islam berjaya menundukkan kuasa besar pada zamannya dan mencipta semula tamadun (Hadharah Islamiyyah), tanpa meninggalkan warisan ilmu dunia yang bermanfaat daripada seluruh pelosok dunia Timur dan Barat, dengan menterjemahkan ilmu ke dalam Bahasa Arab yang dirasmikan pada masa itu, tanpa menghapuskan bahasa kaum masing-masing yang menjadi tanda kebesaran Allah.

Firman Allah S.W.T:  

وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan kebijaksanaan-Nya ialah kejadian langit dan bumi, dan perbezaan bahasa kamu dan warna kulit kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang berpengetahuan”.

(ar-Rum: 22)

Dalam aspek ini, institusi pendidikan yang dimiliki oleh PAS seperti TASTI, PASTI, SRITI, KUIZM, KUDQI, Darul Ulum serta pelbagai sekolah dan kolej yang dibangunkan oleh pimpinan dan ahli PAS, wajar menjadi model sistem pendidikan yang mengikut acuan Islam sepenuhnya.

Diplomasi antarabangsa

Di pentas antarabangsa, PAS menyarankan agar Kerajaan Malaysia lebih cermat dalam berhadapan dengan perang ekonomi di antara kuasa besar khususnya China dan Amerika, serta bijak mengambil peluang bagi membetulkan tanggapan yang salah terhadap Islam sehingga mencetuskan Islamofobia di Negara Barat.

Langkah pandang ke Timur yang pernah dilaksanakan dahulu perlu dilakukan pembaharuan terkini, khususnya meletakkan keutamaan kerjasama serantau dari kalangan Negara Asean, kerjasama Negara Islam (OIC) dan Negara Berkecuali (NAM) terlebih dahulu. Namun, hubungan dengan semua negara tidak diputuskan, mengikut kebijaksanaan agar tidak terikat dan sangat bergantung dengan kuasa besar dunia.

Terlebih penting kepada PAS adalah agenda pembebasan bumi Palestin, dan misi mewujudkan perdamaian di wilayah umat Islam yang bergolak seperti di Syria, Yaman, Myanmar, Selatan Thailand dan Filipina. Islam memberi penyelesaian dengan mendahulukan damai dan mengambil langkah diplomasi bagi merungkai konflik dari berlarutan.

Dalam hal ini, PAS akan terus memperjuangkan isu kemanusiaan yang bertali arus berlaku dalam dunia tanpa sempadan, tanpa mengira fahaman politik, agama dan etnik, di samping meneruskan usaha menghulurkan bantuan kemanusiaan dan kebajikan di wilayah yang memerlukan, dengan kerjasama pelbagai agensi dan NGO.

Mendepani suasana ini memerlukan kesepaduan di kalangan umat Islam untuk mengharunginya, dan PAS mengingatkan agar kita tidak sesekali membuka peluang kepada campur tangan kuasa luar dalam menangani isu ummah dan serantau ini, yang akan menyebabkan kemudaratan yang lebih besar.

●     Memimpin sokongan rakyat

PAS menggalas perjuangan Islam yang besar dan luas, menghadapi kumpulan lain di kalangan umat Islam dan juga bukan Islam. Semua umat manusia dalam masyarakat majmuk adalah saudara yang wajib diselamatkan bersama Islam.

Para ulamak membahagikan mereka semuanya dalam skop umat Nabi Muhammad S.A.W yang wajib dipimpin bersama Islam, terbahagi kepada ‘Ummah Ijabah’ yang telah menganut Islam dan ‘Ummah Dakwah’ yang tidak menganut Islam tetapi diajak bersama Islam.

PAS menerusi Lajnah Penerangan dan Lajnah Dakwah, mestilah digerakkan sepenuhnya untuk membawa mesej dakwah ke dalam masyarakat Islam secara berkesan untuk menjelaskan kekeliruan yang ditimbulkan, dengan kefahaman Islam yang sebenar.

Untuk masyarakat bukan Islam pula, semua jentera parti mestilah mendekati dan memberikan penjelasan supaya rakan-rakan kita memahami mesej yang kita bawa, dan dalam masa yang sama kita juga memahami keperluan rakan-rakan kita. Untuk itu, DHPP adalah jambatan penting menghubungkan kita dalam masyarakat majmuk, dan menjalin hubungan dengan parti komponen Barisan Nasional untuk mendekati rakan-rakan daripada kaum lain.

Peranan media rasmi PAS seperti Harakah, Harakahdaily, HijauFM, dan pelbagai platform media sosial mestilah disokong oleh ahli di semua peringkat. Ini bagi memastikan usaha membentuk fikrah dan menyampaikan maklumat berdasarkan acuan parti dapat disampaikan dengan baik kepada rakyat, selain menjadi contoh dalam menangani budaya fitnah dan kerosakan yang menguasai media di luar sana.

Penumpuan khusus untuk mengukuhkan tapak PAS di Sabah dan Sarawak secara intensif perlu dilakukan, terutamanya dalam aspek dakwah yang subur, diikuti pemantapan tarbiyah bagi memperkukuh kefahaman ahli dan persediaan untuk berdepan dengan suasana politik baharu tanpa Barisan Nasional di Borneo, demi menjaga survival kepimpinan Islam.

Di samping itu, permasalahan di kalangan rakyat desa dengan tahap pendapatan yang rendah, sama ada petani, peneroka Felda, penoreh getah, nelayan, peniaga kecil, kakitangan sokongan dan seumpamanya mesti terus didekati oleh PAS bagi membawa suara mereka ini, seterusnya mengangkat peranan segmen ini sebagai penyumbang utama ekonomi negara.

Kesemua isu yang melanda masyarakat peneroka dan rakyat desa ini, menuntut supaya PAS melipat gandakan usaha untuk membela dan membantu golongan ini, seterusnya menjadi penghubung dengan institusi yang dipertanggungjawabkan untuk membela nasib rakyat, seperti Felda, MARA dan PNB. PAS juga menyarankan agar dibangunkan industri hiliran dan kaedah pemasaran yang dapat membantu meningkatkan tahap ekonomi mereka.

Di samping itu, peluang pendidikan, khidmat kesihatan, dan peluang pekerjaan adalah perkara yang perlu diutamakan kepada generasi muda, dan juga rakyat awam yang terjejas di luar sana. PAS akan terus memperjuangkan kebajikan rakyat, menerusi lajnah-lajnah dan dewan-dewan di semua peringkat.

●     Tindakan bersama (Sepuluh arahan)

Pertama, semua pihak dalam PAS Pusat, Dewan-dewan, Badan Perhubungan PAS Negeri dan PAS Kawasan mestilah mempunyai kefahaman yang jelas terhadap tema "Islam Memimpin”, seterusnya merangka perancangan melalui pendekatan BPMS dan kesediaan untuk bekerjasama atas perkara kebaikan di semua peringkat.

Kedua, pentarbiyahan pimpinan dan ahli adalah elemen asasi yang perlu diteruskan melalui aktiviti usrah, tamrin dan liqa' fikri mengikut marhalah yang telah ditetapkan. Penumpuan wajar diberikan untuk memberi penambahbaikan dalam aspek silibus, kompetensi nuqaba’ dan sistem pemantauan, di samping proses pembentukan fikrah di kalangan anak ahli PAS dan pelapis perjuangan.

Ketiga, pentadbiran organisasi di semua peringkat perlu terus diperkemaskan supaya lebih berkesan. Selain, sistem KPI dan perancangan strategik yang semakin diamalkan di peringkat Negeri dan Kawasan, beberapa aspek pengurusan organisasi wajar diberi nilai tambah, antaranya dalam kempen penambahan ahli, pengurusan sumber manusia, kualiti mesyuarat, serta pengurusan kewangan yang sistematik.

Keempat, Dewan Ulamak perlu bertindak pantas menjadi jurubicara untuk menjelaskan isu semasa dengan merujuk kepada panduan al-Quran dan as-Sunnah, serta proaktif dalam menganjurkan seminar ‘ilmiyyah dalam memahami persoalan Maqasid dan Siyasah Syar’iyyah. Ulamak perlu menarik seramai mungkin cerdik pandai untuk bersama PAS, di samping keperluan untuk menguasai ilmu moden dan mengembangkan dimensi ilmu yang dikuasai.

Kelima, Dewan Muslimat perlu mendepani pelbagai isu masyarakat dan menyentuh hati nurani rakyat, melalui aktiviti kebajikan dan kekeluargaan. Dewan Muslimat berperanan besar dalam menentukan kuasa politik dan kejayaan membina kualiti insan dalam negara. Penganjuran aktiviti mesra-wanita dalam lapangan kemahiran, minat dan riadah boleh dijadikan wadah untuk mendekatkan PAS kepada golongan wanita.

Keenam, Dewan Pemuda mestilah sentiasa dinamik, melengkapkan diri dengan ilmu Islam, dan bersedia menyambung legasi perjuangan kepimpinan. Pendekatan dakwah yang kreatif, penguasaan media sosial dan penglibatan di lapangan anak muda mesti dimanfaatkan untuk membawa mesej Islam. Pemuda juga perlu mendepani isu nasional dan antarabangsa, serta mampu mengemukakan solusi terhadap permasalahan rakyat dan anak muda.

Ketujuh, DHPP wajar diperkemaskan dengan mempunyai modul-modul latihan khusus kepada ahlinya, dibangunkan bersama oleh Lajnah Tarbiah dan Lajnah Dakwah. DHPP di semua peringkat wajar menjadi jambatan yang menghubungkan PAS dengan Parti Politik dan NGO berasaskan kaum dan agama yang lain, bagi menarik sokongan pengundi bukan-Melayu yang boleh berubah dalam PRU15 kelak.

Kelapan, pimpinan dan ahli PAS yang memikul tanggungjawab sebagai Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan Rakyat, Ahli Dewan Undangan Negeri, Ahli Majlis Kerajaan Tempatan, Anggota Lembaga Pengarah, Ketua Kampung dan Jawatankuasa yang berkaitan perlu melaksanakan amanah dengan sempurna. Semua yang dilantik wajib menunjukkan adab, akhlak dan keilmuan yang tinggi ketika perbahasan dan menghormati penjawat awam, sehingga menjadi contoh ikutan pihak lain.

Kesembilan, kawasan dan cawangan perlu mempunyai sasaran kerja yang jelas dan dipantau oleh pimpinan negeri. Program dalaman seperti aktiviti tarbiyah dan kepimpinan mestilah menjadi agenda yang penting dalam taqwim tahunan, di samping mempelbagaikan program kebajikan dan kemasyarakatan untuk menambah ahli dan menarik sokongan rakyat kepada PAS.

Kesepuluh, pimpinan dan ahli PAS secara keseluruhannya perlu menjaga hubungan dengan Allah, membina syakhsiah dengan Ta’lim dan Tarbiyah, membekalkan ilmu kepada akalnya secara bertafaqquh, menanamkan iman dan akhlak yang mulia kepada rohaninya, serta wajib melengkapkan diri dengan ilmu Fardu Ain dan ilmu Fardu Kifayah mengikut kemampuan.

●     Agenda pemetaan PRU15 (Roadmap PRU15)

PAS konsisten memilih pendekatan demokrasi secara berhikmah, melalui uslub ‘Muwajahah Silmiyyah’ bagi mencapai tujuan penubuhan PAS yang termaktub di dalam Perlembagaan PAS (Fasal 5) iaitu:

Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah; dan

Mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Asas dan matlamat penetapan Roadmap PRU15 adalah jelas, iaitu untuk membolehkan Islam Memimpin Perubahan dan Perpaduan Negara.

Keutamaan perlu diberikan kepada aspek penambahan ahli, pemerkasaan organisasi, pembinaan imej dan pembentukan kerjasama. Sistem pilihan raya juga perlu diperbaharui bagi memastikan kepimpinan Islam terjamin, dan hak agama lain terpelihara.

Justeru bermula pada hari ini, saya menyeru seluruh organisasi PAS untuk mengatur persiapan bagi menghadapi PRU15, yang boleh berlangsung lebih awal daripada tempoh lima tahun ini.

●     Penutup

Marilah sama-sama kita perteguhkan jamaah, perkukuhkan saf, perkemaskan fikrah, dan mantapkan keyakinan kita terhadap janji Allah S.W.T. kepada sesiapa yang berjuang di jalan-Nya, sebagaimana yang dinyatakan dalam Firman Allah S.W.T:

أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللّهُ الَّذِينَ جَاهَدُواْ مِنكُمْ وَيَعْلَمَ الصَّابِرِينَ

“Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar.”

(ali-'Imran: 142)

Di kesempatan ini, ingin saya merakamkan setinggi penghargaan kepada seluruh saf kepimpinan Majlis Syura Ulamak, AJK PAS Pusat dan Dewan-dewan yang banyak membantu saya mengemudi jamaah yang kita sayangi ini, dalam suasana penuh ukhuwwah dan kesatuan fikrah yang jitu.

Juga sekalung tahniah dan terima kasih kepada Jawatankuasa Panitia Muktamar, tuan rumah Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, penaja budiman, para bentara Muktamar dan anggota AMAL, pasukan PDRM dan agensi kerajaan, rakan media serta semua pihak yang menjayakan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-64 ini.

Mudah-mudahan segala amal soleh ini mendapat ganjaran pahala di sisi Allah S.W.T.

Saya rasmikan Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-64 ini dengan menyebut sabda Rasulullah S.A.W:

سيروا على بركة الله
الله أكبر! الله أكبر! الله أكبر! ولله الحمد

DATO' SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS - HARAKAHDAILY 15/9/2018