17
Mon, Jun
11 Artikel Baru

DENGAN berita terbahru serangan penyakit misteri sehingga berlaku kematian penduduk Orang Asal di Kuala Koh, Kelantan terjawab. Seramai 37 kes disahkan dijangkiti wabak campak.

Takziah diucapkan kepada waris si mati.

Semoga peristiwa sebegini menjadi pengajaran kepada kita. Penularan campak telalu pantas. Jika seorang dijangkiti, 20 orang lagi berisiko akan turut dijangkiti. Kematian juga tinggi jika tidak ditangani dengan cepat. Faktor-faktor lain juga boleh mempengaruhi seperti kekurangan zat makanan dan tidak mengambil perlindungan melalui imunisasi. Setelah berlaku wabak, semua akan terkena sama ada dewasa mahupun kanak-kanak.

Jika dilihat dari statistik yang dikeluarkan oleh Kementeian Kesihatan Malaysia (KKM) bahawa pengambilan vaksin MMR di kalangan orang asal amat rendah. Dos vaksin MMR yang pertama 61.5 peratus dan dos kedua hanya 30 peratus sedangkan vaksin adalah percuma di seluruh premis KKM.

Mungkin kita tidak menuduh mereka mereka itu antivaksin! Mereka juga bukan suka bermain dengan Facebook dan menghasut orang lain unutk menolak vaksin. Tetapi penyakit ini tidak mengenal orang. Mana sahaja peluang yang boleh virus campak boleh masuk, ia akan menyerang dengan senang. Salah satu punca adalah liputan pemberian vaksin amat rendah.

Tidak munasabah kita yang berada di tengah prasarana yang lengkap ini dan kemudahan kesihatan yang mudah, juga turut mengikuti mereka Orang Asal yang sukar untuk mendapatkan akses kesihatan? Vaksin adalah selamat, berkesan dan boleh mencegah dari penyakit-penyakit yang berbahaya seperti demam campak ini.

Sekian pesanan dari suhazeli.com

17.6.2019
Jerangau - HARAKAHDAILY 17/6/2019

PILIHAN Raya semula Majlis Perbandaran Istanbul yang bakal berlaku pada 23 Jun ini menjadikan suhu politik Turki semakin panas sepanas musim panas yang di alami Turki sekarang ini.  
 
Parti AK (AKP) menang majoriti undi di seluruh negara dalam Pilihan Raya Majlis Perbandaran 31 Mac lalu, namun pengundi jelas menghukum parti pemerintah itu di beberapa bandar utama.
 
Satu perkara yang agak mengejutkan apabila parti Presiden Erdogan, Parti AK tewas dalam Pilihan Raya Majlis Perbandaran bagi Istanbul, Ankara dan Izmir
 
Perkembangan ini menarik perhatian tokoh-tokoh gerakan Islam antarabangsa, Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang turut prihatin dengan perkembangan yang berlaku. Beliau berkunjung ke Turki bagi menyaksikan perkembangan dan mengemukakan pandangan beliau kepada pihak-pihak berkenaan. 
 
Berikut adalah keputusan Pilihan Raya Majlis Perbandaran di 3 bandar utama Turki yang dilaporkan agensi berita Anadolu:
 
• Istanbul - 48.8 peratus CHP, 48.5 peratus AKP
• Ankara - 50.9 peratus CHP, 47 peratus AKP
• Izmir - 58 peratus CHP, 38.6 peratus AKP
 
Bagi Kota Istanbul persaingan hebat berlaku antara Binali Yildirim dan Ekrem Imam Oglu. Binali Yildirim yang merupakan mantan Perdana Menteri Turki mewakili AKP, iaitu parti penyandang Presiden Turki sekarang. Manakala Ekrem Imamoglu dari parti CHP, iaitu Parti sekular yang memperjuangkan pemikiran Ataturk juga parti yang disokong oleh pengikut Gulen yang disyaki menjadi dalang kepada rampasan kuasa yang lalu.
 
Keputusan yang agak menggemparkan berlaku dalam pilihan raya tersebut apabila calon Datuk Bandar parti pembangkang, Parti Rakyat Republikan (CHP), Ekrem Imamoglu mendahului bekas Perdana Menteri, Binali Yildrim daripada parti AKP dengan kira-kira 25,000 undi.
 
Atas bantahan yang di kemukakan AKP pilihan raya semula terpaksa diadakan pada 23 Jun ini. Suasana kempen semakin panas, rakyat dilihat tidak sabar melihat keputusan pilihan raya semula ini sambil khuatir dengan apakah yang bakal berlaku selepas keputusan diumumkan nanti. 
 
Pilihan Raya Majlis Perbandaran Istanbul amat penting kerana bakal mencorakkan lakaran politik berikutnya di mana menjadi kebiasaan bahawa pemimpin yang memenangi Pilihan Raya Majlis Perbandaran Istanbul bakal menaiki takhta Presiden Turki melalui Pilihan Raya Presiden Turki yang bakal berlaku nanti.
 
Sokongan terhadap AKP dan juga Erdogan berkurangan atas beberapa punca, antara yang utama ialah:
 
1.    Politik nepotisme yang diamalkan Erdogan. Hal ini amat ketara dan jelas tatkala Erdogan melantik menantunya Berat Albayrak yang baru berusia 41 tahun menjadi Menteri Kewangan dalam kabinet beliau.
 
2.    Penggubalan perlembangan yang mengubah bentuk pemerintahan Turki dan memberikan kuasa yang lebih kepada Presiden Erdogan sangat tidak disenangi sesetengah pihak. 
 
3.    Erdogan juga dikatakan kurang serius melaksanakan Islam, yang menimbulkan kemarahan kalangan rakyat yang mengambil berat agama.
 
4.    Negara itu bergelut dengan krisis ekonomi, pengangguran dan kadar inflasi dua angka. Walaupun Erdogan dikagumi keberanian beliau mengemudi aspek ekonomi, tetapi beberapa hari sebelum pengundian, mata wang Lira Turki menjunam lagi, sekali gus membawa igauan buruk ketika krisis mata wang tahun lalu yang menjejaskan sebahagian besar isi rumah negara.
 
Keadaan lebih merunsingkan apabila rakan-rakan seperjuangan dan sahabat karib Erdogan tidak lagi bersama beliau iaitu Abdullah Gul mantan Presiden Turki, Davud Oglu mantan Perdana Menteri Turki dan lain-lainnya yang juga mempunyai penyokong yang ramai. Mereka ini dijangkakan bakal menubuh parti baru yang menjadi pesaing Erdogan.
 
Ramai yang menjangkakan Ekrem Imamoglu dari parti CHP bakal memenangi pilihan raya semua Perbandaran Istanbul. Jika melihat awlawiyyat seharusnya rakyat Turki terus kekal bersama Erdogan dan AK Parti memandangkan Parti Rakyat Republikan (CHP) yang menjadi pesaing AKP lebih bahaya dan lebih bermudharat.
 
Moga rakyat Turki membuat pemilihan yang terbaik dalam pilihan raya semula 23 Jun ini, mengambil kira keuntungan jangka panjang bagi Islam dan umatnya, melihat kepada awlawiyyat serta ma’alat.
 
MUHAMMAD ISMI MAT TAIB
Setiausaha 
Lajnah Antarabangsa PAS Pusat - HARAKAHDAILY 17/6/2019
IMG 20190617 WA0016

HULU SELANGOR: PASTI Negeri Selangor telah mengadakan Majlis Sambutan Hari Guru yang berlangsung meriah diraikan 300 hadirin di Kelab Golf Bukit Beruntung, di sini semalam.

Perasmian majlis telah disempurnakan Ketua Pengarah PASTI Malaysia, Ustaz Mohd Azam Abd Samat dan turut dihadiri Pesuruhjaya PAS Selangor, Ustaz Sallehen Mukhyi.

Sambutan ini sebagai meraikan para guru PASTI atas jasa dan pengorbanan mereka dalam mendidik, selain menyampaikan hadiah dan anugerah kepada guru dan tokoh terpilih.

Majlis menyempurnakan penyampaian Anugerah Jasamu Dikenang kepada mantan Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Syarhan Humaizi Abd Halim yang juga mantan Pengarah PASTI Selangor.

Anugerah Tokoh PASTI Selangor dinobatkan kepada Mohamad Rozi Malik, manakala Anugerah Tokoh Khidmat Setia kepada Rajimah Md Nor dan Anugerah Guru PASTI Selangor kepada Aishah Abd Rahman.

Ketua Pemuda PAS Selangor, Ustaz Hanafi Zulkapli dalam ucapannya berpesan agar para guru terus menambah ilmu tanpa berhenti sekalipun telah bergelar sebagai guru.

Katanya, guru mestilah sentiasa menjadi qudwah kepada anak didik mereka, sekali gus mengangkat martabat institusi diwakili yakni PASTI sebagai imej dakwah yang diyakini masa kini.

Antara yang menarik hadirin pada majlis ini adalah kek gergasi bersaiz 8 kaki sebagai merai para ditaja Pemuda PAS Selangor dan Pemuda PAS Kawasan Hulu Selangor.

Pimpinan PAS Selangor yang hadir sama adalah Ketua Ulamak, Ustaz Rizuan Rahmat dan Naib Ketua Muslimat, Dr Uzaimah Ibrahim serta Pengerusi Majlis Guru PASTI, Norhayati Ab Razak. - HARAKAHDAILY 17/6/2019

IMG 20190617 WA0008

HUJAN lebat sepanjang hari dan tidak ada sistem perparitan yang baik menyebabkan beberapa kebun di Jalan Miri By-pass belakang Balai Bomba Lopeng, Miri mengalami banjir kilat.
 
Kebun buah-buahan seperti nenas, pisang, pokok rambutan, pokok durian belanda dan lain-lain telah musnah sepenuhnya kerana air tidak dapat mengalir dengan baik dan tersumbat menyebabkan kawasan tanaman menjadi banjir.
 
Kami menerima aduan antaranya daripada petani yang memaklumkan pokok buah-buahannya telah musnah kerana air banjir mengalir ke kawasan tanaman mereka. Dikatakan semua ini adalah disebabkan oleh pembinaan projek lebuh raya Pan Borneo yang tidak menyediakan sistem perparitan yang baik yang menyebabkan limpahan air ke kebun berhampiran. 
 
Parit ditutup oleh timbunan tanah oleh pihak yang berkenaan dan air tidak boleh mengalir dengan baik antara penyebab kawasan tanaman mereka yang terjejas. Setakat ini airnya tidak dapat mengalir sehingga tanaman menjadi lemas oleh air yang tidak mengalir keluar.
 
Akibat projek lebuh raya tersebut, petani telah mengalami kerugian besar akibat air yang membanjiri kebun mereka telah menghancurkan tanaman yang telah mereka kerjakan selama ini.
 
Banjir kilat jarang berlaku di kawasan pertanian mereka tetapi kali ini ianya agak buruk kerana parit tersumbat yang penuh dengan sampah tidak dibersihkan sehingga air melimpah ke tanaman mereka.
 
Kami menggesa pihak berkuasa dan mereka yang terlibat segera membersihkan sampah dan memperdalam parit di kawasan yang terjejas. Kontraktor yang terlibat dalam pembinaan projek lebuh raya Pan Borneo perlu membayar ganti rugi kepada petani yang tanamannya rosak teruk kerana tidak membuat saliran air yang baik menyebabkan kawasan tanaman mereka rosak.
 
Kami menggesa semua pihak yang terlibat bekerjasama untuk menyelesaikan masalah ini dengan segera kerana petani yang mengharapkan hasil tanaman mereka selama ini telah mengalami kerugian besar akibat air yang tidak dapat mengalir dengan baik memusnahkan tanaman mereka.
 
Sekali lagi, kami menyeru pihak-pihak yang bertanggungjawab untuk hal ehwal berkaitan, segera membersihkan kawasan yang terjejas untuk mengelakkan banjir kilat dan merosakkan tanaman. Kerjasama dengan pihak yang berkaitan untuk menyelesaikan masalah ini dengan segera amat dihargai.
 
JOFRI JARAIEE
Pesuruhjaya 
PAS Negeri Sarawak - HARAKAHDAILY 17/6/2019
IMG 20190617 WA0004
 
IMG 20190617 WA0005
 
IMG 20190617 WA0006

SERANGAN pimpinan dan ahli parti dalam gabungan Pakatan Harapan (PH) terhadap PAS terutamanya semasa Muktamar PAS yang sedang berlangsung sekarang adalah untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap skandal terbesar PH semenjak memenangi pilihan raya dan menjadi kerajaan.

Isu video hanyir yang hangat diperkatakan sekarang menjadi bualan utama rakyat jelata. Isu tersebut juga menjadi perdebatan dan percakaran sesama pimpinan utama PH sekarang yang dapat dilihat jelas di media massa utama negara.

Soal betul atau tidak kita serahkan kepada kebijaksanana pihak berkuasa seperti PDRM untuk menyiasat dan selagi tidak terbukti bersalah, kita usah pula menghukum kerana ia salah di sisi agama Islam. Namun isu tersebut membuktikan sebenarnya membuktikan PH sedang porak peranda.

Ia sebenarnya adalah petunjuk jelas kepada rakyat jelata bahawa sebenarnya PH sebenar tidak mempunyai persefahaman dan kerjasama yang kukuh di antara mereka. Mereka sebenarnya membawa matlamat, agenda dan ideologi masing-masing, tidak seperti apa yang dipaparkan selama ini.

Isu ini juga memperlihatkan mereka sudah mula menyerang sesama sendiri, menyalahkan sesama sendiri malah sudah jelas mereka hanya mahu berkuasa, memenuhi agenda mereka tanpa memperdulikan nasib rakyat sepertimana janji mereka dahulu.

Jika mereka benar Kerajaan PH mahu membela nasib rakyat seperti yang mereka dakwa, adakah mereka menepati janji mereka semasa PRU dahulu? Kos sara hidup makin meningkat, harga barangan dan petrol masih tidak turun, PTPTN tetap ada, AES semakin banyak, keadaan ekonomi negara makin suram malah banyak janji mereka yang tidak tertunai.

Kes Allahyarham Mohammad Adib masih belum lagi selesai, timbul pula isu video hanyir tersebar di seluruh pelosok negara. Satu persatu kelemahan Kerajaan PH dan skandal terpacul untuk tatapan rakyat. Untuk menutup kelemahan mereka dan skandal terbesar PH yang menjadi bualan sekarang, pimpinan dan ahli PH menyerang PAS. Jika difikirkan, ia lebih hebat dari Maharaja Lawak Mega.

Terlalu banyak kelemahan Kerajaan PH terhidang untuk tatapan umum sekarang. Rakyat semakin hari semakin sudah tidak percaya terhadap Kerajaan PH. Boleh kita lihat di mana-mana pun sekarang, ia menjadi bualan rakyat terutamanya di media sosial. Jika begini keadaanya, lebih elok bubar saja kerajaan dan adakan pilihan raya umum.

Rakyat sudah muak dan bosan, semakin hari semakin tidak ada langsung perubahan yang dijanjikan. Apa yang rakyat dapat? Rakyat tersadai dengan Kerajaan PH yang sudah hampir di ambang kehancuran dan di ambang hujung nyawanya. Mahukah kita memperjudikan masa depan kita?

Tepuk Dada, Tanya Selera.

Muhammad Khalil Abdul Hadi
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 16/6/2019

KETUA Pemuda Pakatan Harapan, YB Syed Saddiq dilihat terburu-buru dan membuat kenyataan tidak matang berkaitan ucapan perasmian muktamar Dewan Muslimat PAS oleh YB Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi. Kenyataan Syed Saddiq yang mengatakan tarbiah Islam PAS telah gagal adalah sangat jauh tersasar.

Dewan Pemuda IKATAN Malaysia menggesa Ketua Pemuda Pakatan Harapan supaya meluangkan masa untuk mendengar teks ucapan Tuan Guru Presiden PAS secara keseluruhan, atau setidak-tidaknya Setiausaha Akhbar Menteri membuat “homework” sebelum membuat ulasan yang dangkal sebegini. Sebagai contoh, ucapan Tuan Guru Presiden PAS dimulakan dengan sejarah Islam memimpin dunia selama berdekad-dekad, di mana golongan yang bukan Islam mengkaji dan mendalami Islam sebenar untuk menerima Islam. Islam memerintah bukan secara paksaan, tetapi rakyat bukan Islam mengkaji Islam sehingga golongan intelektual bukan Islam menerima Islam apabila melihat kebaikan Islam itu sendiri dalam konteks kehidupan, terutama pentadbiran yang adil dan saksama kepada rakyat.

Mengambil contoh tersebut, Tuan Guru menggesa anak-anak muda supaya mendalami isu-isu politik secara keseluruhan, bukannya terikut-ikut dengan sebaran media sosial yang kebenarannya kadang-kadang diragui. Bahkan, jelas menunjukkan anak muda yang mengundi Pakatan Harapan pada PRU14 telah ditipu secara terang-terang, terutama oleh pimpinan Pemuda Pakatan Harapan.

Pakatan Harapan menabur pelbagai janji kepada anak muda pada PRU14. Sehingga hari ini, tiada satu pun janji kepada anak muda tertunai. Berdasarkan Buku Pakatan Harapan melalui 10 janji 100 hari mereka, Janji ke-6 (rujuk muka surat 12) adalah khusus untuk anak-anak muda peminjam PTPTN. Janji tersebut berbunyi, “Menangguhkan pembayaran balik pinjaman PTPTN kepada semua peminjam yang mendapat gaji kurang dari RM4,000 sebulan dan memansuhkan dasar senarai hitam ke atas peminjam”.

Pemimpin-pemimpin muda Pakatan Harapan, termasuklah YB Syed Saddiq, telah berjanji di dalam Buku Pakatan Harapan (rujuk muka surat 189) melalui Iltizam Khusus Anak Muda, Iltizam #4, “Memberikan peluang pendidikan berkualiti yang percuma” dengan “Menjamin pendidikan awam percuma yang lebih baik di setiap peringkat, bermula di pra-sekolah, sekolah rendah, menengah dan juga pendidikan tinggi”.

Seawal memegang tampuk pemerintahan, berikut adalah susur galur kisah dongeng PTPTN Pakatan Harapan:

a. Pusingan-U pertama dibuat mengenai Iltizam anak muda di mana “Manifesto bukan kitab suci” apabila gagal memberikan pendidikan percuma seperti yang dijanjikan. Najib dan pentadbiran terdahulu disalahkan.

b. Pusingan-U kedua dibuat apabila kajian mahu dilaksanakan berkenaan janji mereka iaitu gaji minimum RM4,000 bagi pembayaran balik PTPTN

c. Pusingan-U ketiga dibuat apabila peminjam dikeluarkan dari senarai hitam, tetapi berdepan risiko bankrap atau muflis jika tidak membuat pembayaran balik

d. Pusingan-U keempat dibuat apabila skema pemotongan gaji melalui peratusan yang tidak adil dan munasabah untuk anak-anak muda.

e. Pusingan-U kelima dibuat apabila mereka mahu menyenaraihitamkan semula peminjam supaya tidak ke luar negara. Ditambah pula dengan peraturan zalim untuk mengenakan sekatan ke atas pasport, lesen memandu, dan memperbaharui cukai jalan.

Ini baru satu ulasan mengenai janji PTPTN kepada anak muda. Pelbagai janji lain yang masih tidak tertunai seperti 1 juta peluang pekerjaan, RM1 bilion dana untuk usahawan muda, siaran percuma bola sepak Liga Perdana Inggeris (EPL), dan macam-macam lagi. Sememangnya anak muda tertipu pada PRU14 kerana tidak mendalami politik tanah air. Oleh itu, Dewan Pemuda IKATAN Malaysia menggesa seluruh anak muda untuk sama-sama bangkit dan mempelajari senario politik Malaysia agar kita tidak ditipu lagi.

Demi Bangsa Malaysia!

SHAHIR ADNAN
Ketua Pemuda Parti IKATAN Bangsa Malaysia merangkap
Timbalan Ketua Pemuda Gagasan Sejahtera
16 Jun 2019 – HARAKAHDAILY 16/6/2019

PEMUDA PAS Selangor berdiri teguh bersama kenyataan Tuan Guru Presiden PAS dalam muhabasah dan nasihat kepada anak muda pada PRU 14 agar matang dalam pemilihan dengan berbekalkan kefahaman Islam yang jelas.
 
Perubahan atas dasar semangat semata-mata tanpa mampu menapis sebarang info yang tersebar sama ada bersifat persepsi, fitnah atau fakta, kebenaran adalah sikap yang mesti diubah agar tidak mengulanginya pasca PRU 14 dan juga pada PRU 15 nanti.
 
Perubahan yang diseru oleh PAS adalah dengan ke arah membina sebuah negara sejahtera berteraskan kefahaman Islam. Sebab itu dalam perubahan yang diseru oleh PAS sewaktu PRU 14 dapat dilihat antaranya seperti berikut :
 
Isu integriti calon dan pimpinan
 
PAS membuktikan bagaimana pentadbiran kerajaan PAS di negeri Kelantan yang sifar dari sabitan kes rasuah sepanjang 27 tahun. Soal integriti ini pernah ditekankan oleh Tuan Guru Presiden PAS bahawa ia akan berjaya dengan asas iman dan taqwa serta berpegang dengan konsep dosa dan pahala dalam pengamalan berpolitik. 
 
Cukai berkebajikan berteras model zakat
 
PAS juga menolak GST kerana ia terkena ke atas golongan miskin dan rakyat secara umum. Maka dicadangkan sebagaimana dalam tawaran yang dikemukan Dokumen Hijau mengenai model cukai simpanan koperat dan cukai perdagangan saham yang mana cukai ke atas lebihan kekayaan atas golongan yang berpendapatan tanpa melibatkan golongan yang susah lagi miskin.
 
Namun PH yang menjanjikan menghapuskan GST dengan mengembalikan cukai SST tetap tidak mampu meringankan bebanan rakyat marhaen apatah lagi dalam mengharapkan penurunan harga barangan. 
 
Urus Tadbir Rabbani menjana dana kerajaan
 
Penelitian terhadap Laporan Audit Negara saban tahun mendapati ketirisan dan pembaziran pengurusan kewangan kerajaan Persekutuan ialah antara RM23 hingga RM40 bilion setahun. Malah setiap tahun hasil kerajaan meningkat sekitar RM20 bilion. Namun gagal menguruskan perbelanjaan secara berhemah.
 
Prinsip dalam penghakiman tuduhan kes
 
PAS konsisten dalam apa jua isu dan pihak yang tertuduh dengan berpegang teguh prinsip asas undang-undang jenayah iaitu tidak bersalah sehingga terbukti bersalah atau dalam bahasa Inggerisnya “innocent until proven guilty”.
 
Persepsi jahat yang dimainkan dalam media PH seperti isu RM90 juta PAS-Umno, PAS bersekongkol dengan 1MDB dan lain-lain sehingga kini belum berjaya dibuktikan. Namun media pro PH tetap mengulang-ulang persepsi jahat tanpa berjaya membuktikan.
 
Sehubungan itu, perubahan yang berlaku dengan menukar kerajaan BN kepada kerajaan PH tanpa memikirkan secara matang tawaran dari PAS menerusi Gagasan Sejahtera dalam PRU 14 yang lalu adalah umpama kata pepatah "marahkan nyamuk habis kelambu dibakar".
 
Anak muda khususnya diajak untuk bersama PAS dalam memimpin perubahan pentadbiran negara yang lebih baik dengan tawaran-tawaran yang dikaji dengan lebih mendalam dalam satu-satu manifesto yang dikemukakan.
 
Malah, dengan sikap pimpinan Kerajaan PH pada hari ini, sewajarnya pengundi kalangan anak muda khususnya menyedari bahawa persepsi jahat mainan pro PH dalam PRU 14 telah menipu mereka. Ini dapat dilihat antaranya sikap mereka :
 
a. Tidak mengotakan janji dalam manifesto malah tidak berasa malu dengan menghina mengkhianatinya.
b. Isu Tol dan PTPTN yang menjadi tarikan besar anak muda sehingga kini tiada tindakan penyelesaian dari Kerajaan PH sedangkan semasa kempen PRU 14 pelbagai teori dan 'fakta' dibentangkan.
c. Bantuan sara hidup yang semakin mengecil malah kerisauan ke atas penjawat awam apabila PM hendak mengecilkan kuota.
 
Justeru, Pemuda PAS Selangor mengajak semua anak muda khususnya untuk mengambil nasihat dari Tuan Guru Presiden PAS agar kembali bangkit kali ini dengan tidak mengulangi tindakan yang sama dalam PRU14 lalu agar perubahan pada PRU15 kelak adalah terpimpin dengan kefahaman Islam.
 
Malah sebaran info di zaman teknologi canggih, bukanlah semua angka itu boleh dianggap fakta. Bahkan ia juga boleh menjadi kebarangkalian  adalah auta. Sebab itu, kita lihat berapa banyak angka yang dibentangkan kononnya ia adalah 'fakta' dari pakar-pakar parti kompenan PH namun gagal. Bukan sekadar itu, pakar-pakar yang membentangkannya turut senyap membisu dan menghilang dari persada politik pada hari ini.
 
Semoga kebijaksanaan anak muda di zaman canggih ini dipimpin dengan disiplin kefahaman Islam agar mampu membezakan antara fakta kebenaran dan auta serta persepsi jahat oleh mainan media pro PH.
 
"Bangkit; Pemuda Perintis Kebangkitan Ummah"
 
USTAZ HANAFI ZULKAPLI
Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor
Tarikh : 12 Syawal 1440 / 16 Jun 2019 - HARAKAHDAILY 16/6/2019

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman seharusnya bersikap matang membuat ulasan media dan bukan berpandukan laporan secara serong terhadap ucapan Presiden PAS, semalam. 
 
Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata, laporan MalaysiaKini ternyata cuba memberi gambaran kononnya Presiden PAS memburukkan golongan pengundi muda.
 
"Malang sekali, paling awal terperangkap dan melatah dengan berita jahat itu adalah individu pemimpin negara yakni yang mempunyai 'track  record' cakap tak serupa bikin dan penipu anak muda melalui janji-janji manis Manifesto PRU14. 
 
"Walhal, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bercakap di hadapan sidang Muktamar Muslimat PAS. Beliau menyenaraikan mengenai sebahagian golongan pengundi PH pada PRU14 lalu iaitu latar belakang, ciri dan sikap terhadap politik. 
 
"Ia bukan menghina atau mengecam orang muda. Tapi Syed Saddiq yang memberi tafsiran seperti itu. Sama ada dipengaruhi laporan tersebut, atau sengaja 'menangguk di air keruh' untuk memalitkan imej buruk kepada Presiden PAS kerana tandus isu  dan tercari-cari modal politik," ujarnya.
 
Jelas beliau, dengan hanya berpandukan laporan media yang terkenal dengan manipulasi dan putar belit itu dan tanpa tabayyun serta melihat perspektif ucapan, ulasan terburu-buru diberikan.
 
"Inilah makna mengaji dengan 'handphone', dengan media sosial. Dengan kefahaman atau kajian sekadar dua tiga minit, terus membuat reaksi balas seperti ulasannya itu.
 
"Harap Menteri muda dan pemimpin pemuda ini dapat jaga kredibiliti beliau. Lebih baik tumpu tangani Manifesto PH, kerana kalian sedang dilihat sebagai penipu anak muda,” nasihat jurutera muda itu.
 
Hakikatnya tegas beliau, PAS menawarkan sebuah pemerintahan berintegriti dan bermoral kepada generasi muda, berbeza dari pentadbiran PH yang semakin menghakis nilai integriti, moral dan tatasusila. - HARAKAHDAILY 16/6/2019

SAYA melihat ramai pemimpin dan ahli dari parti gabungan Pakatan Harapan (PH) yang membuat komen tentang Muktamar PAS yang bermula semalam di Pahang.

Muktamar tahun ini bermula dengan Muktamar Muslimat dan kemuncaknya adalah muktamar utama yang bermula Jumaat ini.

Pada pandangan saya, serangan-serangan terhadap PAS terutamanya ke atas ucapan-ucapan pemimpin PAS timbul akibat rasa tidak selamat atau ‘insecure’ mereka.

Ia dilakukan kerana mereka merasakan PAS adalah ancaman kepada hasrat mereka untuk terus kekal sebagai kerajaan.

Oleh itu, walaupun mereka menyerang namun tindakan mereka adalah untuk mempertahankan diri atau bersifat ‘defensive’.

Saya tidak ada masalah dengan serangan-serangan tersebut kerana ia hanya akan memberi publisiti kepada perjuangan PAS. Paling kurang rakyat Malaysia tahu Muktamar PAS sedang berlangsung walaupun tidak ramai yang tidak tahu.

Tetapi nasihat saya kepada mereka adalah harap selesaikan masalah parti anda terlebih dahulu. Tidak perlu menyerang PAS untuk menutup masalah yang melanda parti anda.

Rakyat Malaysia adalah rakyat yang cerdik.

DATO' ISKANDAR A. SAMAD
Naib Presiden PAS
16 Jun 2019 – HARAKAHDAILY 16/6/2019

KOLUMNIS

Grid List

Masjid Rusila.

Kolumnis

PAS dan Umno yang dipersepsi umum sebagai dua parti politik pemecah umat Melayu/Islam selama lebih separuh abad adalah pengguna masjid dan surau teramai dan terpenting di Malaysia. Tanpa kedua-duanya nescaya kosong dan terkuncilah masjid.

Adapun parti-parti yang ada Islam sebagai ahli adalah pengguna minoriti masjid. Akan orang atas pagar yang tidak berpolitik seperti Tabligh tegar dan lain-lain juga minoriti.

Sudah setengah kurun orang politik PAS dan Umno adalah maklum masjid adalah kawasan larangan politik. Larangan itu bukan untuk politik berparti. Ada orang tidak ahli mana parti politik seperti Mufti Perlis misalnya, tiba-tiba dia berceramah politik di masjid pun dilarang sedang mereka bukan ahli politik parti.

Masjid yang terkecuali yang sebuah saja iaitu Masjid Rusila. Dengan sebuah dari ratusan ribu masjid di negara kita, tidaklah di mana-mana selain daripadanya PAS mencabul larangan berpolitik itu. Umno yang kaya dengan Rumah Umno di setiap desa lebih selesa berpolitik di premisnya kerana tidak perlu tanggal kasut dan tutup aurat.

Sekalipun PAS dan Umno tidak guna masjid, rekod pepecahan umat yang dipersepsikan itu adalah paling ketara setengah kurun lalu. Masjid sebagai kawasan larangan politik tidak banyak menyumbang perpaduan yang dicari itu.

Apapun adalah silap PAS dan Umno yang sudah berdua sekarang sama-sama bergiat ibadat bulan Ramadan dengan memasang sepanduk politik dalam masjid. Sekalipun sekadar sama-sama bertadarus, tetapi memasang bendera parti boleh menyakit mata orang-orang yang menyucikan diri dari apa jua yang dikatakan politik.

Perbalahan PAS dan Umno dalam rangka taawun penyatuan sudah licin. Jangan anggap penyatuan ummah itu sudah tiada masalah lagi beribadat sambil politik di masjid termasuk memakmurkan masjid dan bulan Ramadan. Fobia politik masih ada di hati Melayu. Orang Melayu kena mandi limau tujuh masjid bagi membasuh fobia politik.

Mungkin politik PAS dan Umno yang betul bendul itu menyangka penyatuan ummah yang holistik dan penuh barakah wajar buat di masjid, justeru masjid itu adalah Rumah Allah dan hadapan Allah mereka menyatukan hati moga-moga jadi taqwa. Dengan niat iktikaf beroleh pahala. Beribadat di markas tarbiah dan Rumah Umno tidak dapat pahala iktikaf. Mana ada lokasi paling suci bagi mempamerkan perdamaian selain dari masjid?

Raja pun tentu berlapang dada jika rakyat sudah berdua, sama ngaji dan sama tadarus dalam masjid. Cuma jangan pasang lambang parti kerana payah hendak jawab takwil pacal-pacal fobia politik terutama yang tidak mengenali adanya siyasah syariyah.

Politik itu ada pahala dan ada dosa. Politik penciptaan manusia sebagai khalifah adalah yang berpahala. Iblislah yang memesongkan politik berdosa.

Mana lebih baik rakyat berdamai dan bersatu di depan raja di masjid dari mereka bersatu di belakang raja di luar masjid? Paling unggul raja rakyat berpisah tiada, ialah raja rakyat berpisah tiada di dalam masjid.

Jika terlepas laku lambang parti dipasang di masjid, bisikkan kepada orang politik bersatulah dalam masjid, tinggalkan lambang di luar pagar. Belum masa ‘Roket’ dan ‘Bulan’ boleh dibawa ke masjid.

Bukan zamannya yang tersilap bawa lambang dibangsakan derhaka. Derhaka itu di zaman Hang Jebat. Yang membangkit derhaka boleh jauhkan istana dari rakyat kerana rata-rata peka berpolitik di luar masjid. Larangan sudah ada, tidak perlu dibaharui, memadai mengingatkan adab berpolitik semasa di luar masjid. – HARAKAHDAILY 17/6/2019

ALHAMDULILLAH selamat pulang ke tanah air setelah bermusafir ke Istanbul sejak 4 Syawal yang lalu.

Di samping program asal yang telah disusun, saya mengambil peluang untuk bertemu rakan-rakan pimpinan di Turki termasuklah Abdullah Gül (Mantan Presiden Turki), Ahmet Davutoğlu (Mantan Perdana Menteri Turki), Temel Karamollaoğlu (Presiden Parti Saadat), Harun Macit (Pengerusi Reform Group) serta pimpinan NGO dan gerakan belia di Istanbul.

Dalam suasana politik di Turki dan keadaan umat Islam sedunia yang semakin getir, setiap kita mempunyai peranan untuk merapatkan hubungan dan mengukuhkan kerjasama bagi memelihara kekuatan dan perpaduan ummah, seterusnya menghalang musuh daripada mengambil kesempatan di sebalik perpecahan sesama kita.

Jutaan kemaafan kepada anak-anak Malaysia di bumi Al-Fatih yang tidak berpeluang untuk berjumpa kali ini. Didoakan agar kalian berjaya dalam pelajaran dan perniagaan yang diceburi.

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
KLIA, 5.10 petang - HARAKAHDAILY 13/6/2019

h3

h4

h5