NAJD dari segi bahasa merujuk kepada setiap tempat yang tinggi. Dari segi istilah, Najd merupakan kawasan yang berada di sebelah Timur Hijaz atau lebih tepatnya, Timur Madinah. Dahulunya dikenali sebagai al-Yamamah.

Najd yang dikenali dewasa ini merupakan sebahagian besar tengah kawasan Arab Saudi di Negeri Riyadh, selain Qasim dan sebahagian Hail dan Makkah. Riyadh merupakan Pusat Pemerintahan Arab Saudi, diambil bersempena penempatan asal Kabilah Bani Saud, pewaris kerajaan sekarang.

Walau bagaimanapun, terdapat khilaf di kalangan Ulama dalam menentukan lokasi sebenar Najd. Khilaf berlaku kerana Hadis Nabi S.A.W:

اللهمَّ بَارِكْ لنا في شَامِنَا وفي يَمَنِنَا . قال : قالواْ : وفي نَجْدِنَا ؟ قال : قال :اللهمَّ بَارِكْ لنا في شَامِنَا وفي يَمَنِنَا . قال : قالوا : وفي نَجْدِنَا . ؟ قال : قال : هناكَ الزلازلُ والفِتَنُ ، وبها يطلُعُ قَرْنُ الشيطانِ .

"Ya Allah, berkatilah Syam dan Yaman kami. Sahabat bertanya, bagaimana pula dengan Najd kami? Nabi berkata Ya Allah, berkatilah Syam dan Yaman kami. Sahabat bertanya, bagaimana pula dengan Najd kami? Nabi berkata di sana bakal berlaku gempa dan ujian atau fitnah. Akan muncul tanduk atau era Syaitan."

[HR Bukhari]

Kebanyakan Ulama Arab Saudi menafikan Najd yang dimaksud adalah Najd yang dikenali kini. Sebaliknya ia merujuk kepada Iraq. Ini berdasarkan beberapa Hadis yang lain yang menyebut khusus tentang Iraq. Dari segi bahasa juga, Najd turut merujuk kepada Iraq kerana kawasan tanahnya yang tinggi dari paras biasa.

Jika dilihat sejarah Riyadh dan Iraq, kedua-duanya pernah menimbulkan fitnah kepada umat. Khusus membahaskan Najd yang dikenali sekarang iaitu Riyadh, kawasan ini adalah penempatan beberapa kabilah seperti Bani Ghatafan, Bani Asad, Bani Tamim, Bani Hanifah dan Bani Ta'iy.

Kebanyakan kabilah di kawasan ini murtad setelah kewafatan Rasulullah S.A.W. Bahkan ramai Nabi palsu muncul daripada mereka seperti Musailamah al-Kazzab al-Hanafiah, Sajah al-Tamimiah dan Tulaihah bin Khuwailid al-Asadi. Menjadi fitnah pertama yang umat Islam hadapi selepas kewafatan Rasulullah S.A.W.

Sebagaimana yang dinyatakan, Najd adalah tempat tinggal Kerajaan Bani Saud hari ini. Selepas rancangan British menghasut Arab membebaskan ikatan Islam daripada Uthmaniyah dicapai di Hejaz (1916) dan Najd (1921), berlaku pula pertembungan antara kerajaan Hejaz dan Najd yang akhirnya membawa penaklukan Najd ke atas Hejaz. Lalu ditubuhkan Kerajaan Arab Saudi (1932).

Dari Najd juga muncul gerakan ekstremis agama Wahhabi yang diasaskan oleh Syeikh Muhammad bin Abdul Wahhab al-Tamimi. Beliau asalnya merupakan seorang alim yang membentuk gerakan dakwah memerangi bidaah. Tetapi gerakan tersebut digunakan oleh Bani Saud bagi mencapai matlamat politik.

Selepas kematian Syeikh Muhammad, gerakan tersebut menjadi semakin radikal setelah dibekalkan dengan persenjataan bagi membantu Bani Saud menguasai kawasan-kawasan Najd hingga ke Iraq, Hejaz dan sekitar. Selepas Kerajaan Arab Saudi terbentuk, keturunan beliau menjadi pemimpin agama dan memakai gelaran al-Syaykh.

Bani Saud hari ini memberi wala' sepenuhnya kepada kuasa Barat. Segala tindak tanduk mereka secara langsung mahupun tidak langsung memberi kelebihan kepada dasar luar US. Pertembungan Salafi-sufi, pertembungan Sunni-syiah, pembiayaan gerakan radikal di Syria dan Iraq, perjanjian ekonomi, politik dan ketenteraan, sistem petro-dollar, serangan ke atas Yaman, perseteruan dengan Qatar, dan terbaru penyebaran Fahaman Islam Liberal adalah antara 'jasa' negara ini buat umat Islam.

Tulisan ini tidaklah menyokong 100 peratua bahawa Riyadh adalah Najd yang dimaksudkan dalam Hadis Nabi. Ia kekal sebagai khilaf Ulama yang hanya diketahui oleh Allah S.W.T. Tetapi perkongsian ini lebih kepada membicarakan tentang Najd yang dikenali hari ini. Dalam siri akan datang, akan dibicarakan khusus mengenai Iraq pula.

Wallahualam.

(Petikan dari buku Geoeskatologi Islam yang bakal diterbitkan)

(ALANG IBN SHUKRIMUN)
6 Ramadan 1439
22 Mei 2018 - HARAKAHDAILY 22/5/2018

 

 

KUALA NERUS: Bidang Pendidikan sangat penting bagi menjana generasi muda untuk melahirkan rakyat yang dapat menyumbang kepakaran mereka.

Sehubungan itu, Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar yang baharu dilantik dapat melakukan perubahan besar dan positif kepada negeri Terengganu, khususnya kepada bidang pendidikan.

Perkara itu disuarakan Yang Dipertua (YDP) Yayasan Kebajikan dan Pembangunan Pendidikan Terengganu (Yakep), Dr Mohd Hamdam Mohamad.

"Yakep berharap supaya Menteri Besar memberi perhatian kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR), Pondok-pondok (pengajian Islam) dan Pusat Pengajian Pra-Persekolahan seperti Pasti.

"Khususnya, dalam kebajikan kepada guru di pusat-pusat pendidikan itu. Sebenarnya, guru-guru Sekolah Agama Rakyat, juga banyak memberikan sumbangan dalam mendidik anak bangsa.

"Khususnya, dalam pendidikan akhlak dan pembangunan insan," ujarnya kepada Harakah.

Beliau berkata demikian ketka ditemui di pejabat Yakep, Bangunan Masjid Jamek, Kampung Tok Jiring, di sini semalam.

Dr Hamdam mendakwa sebelum ini, Sekolah-sekolah Agama Rakyat kurang mendapat perhatian kerajaan khususnya berkaitan kebajikannya.

"Mereka dianaktirikan dalam banyak perkara. Oleh itu, pihak Yakep sangat berharap supayaa guru-guru Sekolah Agama Rakyat juga diberikan pembelaan yang sewajarnya oleh kerajaan negeri sekarang.

"Ini penting supaya mereka dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan lebih berkesan lagi.

"Peranan dan sumbangan mereka yang tidak kecil itu harus dinilai dengan positif dan diberikan penghargaan sewajarnya oleh Kerajaan PAS Terengganu," jelasnya.

Yakep merupakan sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang berpengaruh telah berkecimpung selama 40 tahun dalam bidang pendidikan yang bermula dengan Institut Berakan (IB) di Kuala Terengganu.

Sehubungan itu, beliau dan seluruh warga kerja NGO Yakep dan Maahad Tahfiz Wal-Tarbiyyah Darul Iman (MTT) merakamkan ucapan tahniah dan penghargaan atas pelantikan Dr Ahmad Samsuri dan Exco Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Ustaz Satiful Bahri Mamat. -HARAKAHDAILY 22/5/2018

KUALA TERENGGANU: Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar melahirkan hasrat mahu jadikan Terengganu sebagai negeri contoh.

Justeru, beliau mengajak seluruh rakyat tanpa mengira latar belakangnya agar menjalinkan hubungan silaturrahim kembali selepas, berakhirnya Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

"Hadis Nabi (Muhammad) S.A.W ada menyebut kepada kita, barang siapa yang ingin diluaskan pintu rezekinya dan dipanjangkan umurnya maka hendaklah dia menyambung tali silaturrahim.

"Tanggungjawab kita (politik) setelah berakhirnya PRU yang mungkin ada menyebabkan sedikit sebanyak kecederaan di dalam masyarakat.

"Maka tempoh sekarang ini hendaklah kita merapatkan tali silaturrahim sesama kita dalam masyarakat, jiran tetangga kampung halaman kita, rakan sekerja kita.

"Mungkin sebelum ini sepanjang tempoh berbulan-bulan yang lepas ada perkara timbul dalam perbincangan masing-masing, yang menyebabkan suasana yang tidak aman terguris hati di antara satu sama lain," ujarnya.

Beliau berucap menyampaikan tazkirah Ramadan di Masjid Pengadang Baru, Kuala Terengganu dan berbuka puasa bersama rakyat, kelmarin.

Hadir sama pada majlis itu, Setiausaha Politik (Setpol) kepada Menteri Besar Terengganu, Muhyidin Abdul Rashid, Ahli Exco Kerajaan Negeri Terengganu, Ariffin Deraman dan Timbalan Pesuruhjaya PAS III Terengganu, Yahaya Ali.

Dr Ahmad Samsuri turut mengingatkan rakyat negeri ini bahawa, tugas mengisi dan melaksanakan agenda di negeri Terengganu ini bukan terletak dibahu Menteri Besar, Ahli Exco dan wakil rakyat sahaja.

"Tetapi itu tugas semua di antara kita (rakyat) yang terlibat dengan Jawatankuasa Masjid, masyarakat kampung di tempat kerja tugas dan semua kita.

"Kita semua adalah rakyat negeri Terengganu yang akan dilihat oleh rakan-rakan kita di negeri-negeri lain, yang memerlukan kita beri contoh yang terbaik dari segi aspek kebersihan, aspek pertuturan dan sebagainya.

"Supaya rakyat dan penduduk negeri-negeri lain yang melihat kita (Terengganu) tidak melihat negeri Terengganu sahaja tetapi melihat keperibadian dan akhlak yang dipunyai oleh rakyat negeri ini, berada ditahap terbaik sehingga menjadi contoh kepada orang lain," jelasnya dalam ucapan 15 minit itu.

Harakah dimaklumkan, Masjid Pengadang Baru merupakan masjid pertama dalam siri lawatan Dr Ahmad Samsuri selaku Menteri Besar Terengganu yang baharu selepas pasca PRU14. -HARAKAHDAILY 5/5/2018

KUALA NERUS: Kerajaan PAS Terengganu di bawah kepimpinan Menteri Besarnya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, Kerajaan Terengganu menyokong sebarang projek yang memberi keuntungan ekonomi kepada negeri dan rakyat.

Justeru katanya, mana-mana projek yang boleh menjana ekonomi negeri dan rakyat termasuk projek Rangkaian Rel Pantai Timur atau ECRL wajar diteruskan dengan bersyarat.

"Wajar (ECRL) diteruskan dengan syarat tidak membebankan kerajaan dan rakyat di negeri ini.

"Secara umumnya kita (kerajaan) berpandangan sebarang projek yang memberikan keuntungan ekonomi kepada negeri dan rakyat, kita (PAS) alu-alukan.

"ECRL adalah termasuk dalam projek yang boleh menjanakan ekonomi terutama kepada hentian satelite, tempat-tempat tertentu di mana stesen ini diadakan.

"Kita harap pertimbangan yang lebih serius dilakukan untuk memastikan sebarang projek yang seumpama itu diteruskan dan dapat memberi pulangan ekonomi tanpa membebankan pihak kerajaan dan negeri," tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui wakil media selepas mengadakan tinjauan hampir setengah jam di Bazar Ramadan, Pekan Batu Enam, di sini kelmarin.

Hadir sama mengiringinya, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, Exco Kerajaan Negeri Terengganu, Dr Alias Razak, Setiausaha Politiknya, Muhyidin Abdul Rashid dan ramai lagi.

Projek Rangkaian Rel Pantai Timur atau ECRL itu bernilai kira-kira RM55 bilion melalui negeri Pantai Timur, sekali gus bakal mengubah landskap pembangunan di Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Laluan sepanjang 600 kilometer itu merentasi tiga negeri terbabit bakal membawa banyak impak sosioekonomi kepada kawasan luar bandar dan bandar dilaluinya.

Bandar kecil yang akan dibina stesen ECRL seperti Bentong, Mentakab, Gambang, Cherating di Pahang dan Chukai, Dungun, Kuala Telemong di Terengganu serta Tok Bali, Wakaf Bharu dan Tumpat di Kelantan. -HARAKAHDAILY 22/5/2018

PETRA JAYA: PAS Kawasan Petra Jaya melaksanakan rutin tahunannya di bulan Ramadan dengan menyedia dan mengedar juadah bubur lambuk.

Dikelola Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Petra Jaya, usaha penyediaan secara gotong-royong itu dijayakan dalam mengejar fadilat Ramadan dan meluaskan dakwah.

Ketua Muslimat PAS Petra Jaya, Habsah Bujang berkata, dua periuk besar dimasak setiap hari melalui kerjasama semua anggota dan entiti PAS Kawasan itu.

Jelasnya, selesai memasak dan pembungkusan yang diadakan di Pejabat Perhubungan PAS Negeri Sarawak, edaran dibuat di Masjid Abyad, Masjid Gita dan kawasan sekitarnya.

"Saya amat berbangga dengan komitmen ditunjukkan petugas PAS Petra Jaya dalam merealisasikan Semarak Kasih Ramadan ini.

"Walaupun dalam keadaan yang panas diawalnya dan disusuli hujan lebat sewaktu edaran. Namun, semua sekitar 500 bungkus habis diedarkan," ujarnya. -HARAKAHDAILY 22/5/2018

ANGGARAN keperluan ikan di Terengganu ialah sekitar 40,000 metrik tan setahun. Setakat ini nelayan Terengganu hanya mampu mendaratkan sekitar 21,000 metrik tan hasil ikan dalam setahun.

Antara punca kurangnya pendaratan ikan di Terengganu ialah kerana nelayan Terengganu lebih selesa mendaratkan hasil tangkapan di Tok Bali dan Kuantan. Hal ini kerana beberapa sebab berkaitan dengan infrastruktur jeti pendaratan, kedalaman muara sungai dan kemudahan pasaran yang ada di jeti-jeti perikanan Terengganu.

Hanya Jeti Perikanan Cendering yang sedia dan mempunyai kedalaman mencukupi untuk pendaratan bot laut dalam. Majoriti muara sungai di Terengganu mengalami masalah muara cetek yang mendatangkan masalah kepada keluar masuk bot nelayan. Bekalan air batu di jeti-jeti perikanan Negeri Terengganu juga tidak memenuhi keperluan bot-bot nelayan.

Di Terengganu juga kita kekurangan bot besar laut dalam. Sekadar bot enjin sangkut tak mampu menyumbang banyak keperluan hasil ikan negeri.

Ikan dari luar Terengganu yang dihantar ke Terengganu memerlukan kos pengangkutan yang secara langsung akan meningkatkan harga ikan di pasaran.

Inilah beberapa isu awal yang dikenal pasti hasil dari pertemuan dengan Jabatan Perikanan dan LKIM.

YB DR AZMAN IBRAHIM 
Exco Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Desa Negeri Terengganu - HARAKAHDAILY 22/5/2018

KERAJAAN Pakatan Harapan (PH) yang menerajui Putrajaya sekarang berhak mengkaji semula kesemua projek yang membazir dan merugikan rakyat dan negara, tetapi jangan bersikap berdendam terhadap Pembangkang yang menerajui negeri-negeri.

Rakyat yang memilih PAS di Kelantan dan Terengganu tidak boleh dimangsakan dengan pelbagai kezaliman terhadap pemerintahan negeri-negeri ini bahkan sepatutnya Kerajaan Kelantan dan Terengganu diberi peruntukan lebih bagi menghargai ruang kebebasan demokrasi di negara ini.

Selain itu, Kerajaan PH mesti membebaskan diri dari bayangan rejim Kerajaan Barisan Nasional (BN) dengan tidak mengulangi kesilapan pemerintahan BN. Sikap menganak tirikan Kerajaan Negeri pimpinan Pembangkang mesti ditolak tepi kerana rakyat sudah muak dengan budaya berpolitik sehingga mengorbankan kepentingan rakyat.

Dalam hal ini kita menghargai Kerajaan Persekutuan yang diterajui oleh PH yang berjanji untuk memberi royalti minyak 20 peratus kepada Negeri Kelantan dan Terengganu. Tindakan ini penting sebagai tanda aras apakah PH mampu menunaikan janji di dalam manifesto ataupun tidak.

Antara projek tinggalan kerajaan BN adalah Projek laluan Rel Keretapi Pantai Timur (ECRL). Walaupun projek ini menelan belanja yang mahal bernilai RM 55 billion, namun disarankan agar projek ECRL diteruskan kerana ia adalah projek yang baik dan memberi keuntungan kepada rakyat dan Negeri Terengganu.

Suara hati telah disampaikan oleh kepimpinan Kerajaan Negeri Terengganu dengan melihat kemudahan pengangkutan dan akses rakyat di masa hadapan. Mungkin yang perlu dikaji adalah dari segi kos pembinaannya, tetapi projek ini dilihat mampu memangkin sumber ekonomi Negeri Terengganu dan Kelantan.

Bagi PAS mana-mana projek yang boleh memberi keuntungan kepada rakyat perlu diteruskan, walaupun ia dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu. Sikap Budaya Politik Matang dan Sejahtera melangkaui sempadan politik kepartian termasuk dalam mana-mana projek kerajaan.

Dalam keburukan kerajaan terdahulu, mungkin ada kebaikan yang boleh diambil. Jadi adalah lebih baik pandangan Kerajaan PAS di Kelantan dan Terengganu diambil kira bagi meletakkan kepentingan rakyat sebagai nombor satu.

Pasca PRU ke-14 ini, kita perlu bergerak ke hadapan dengan memperbanyakkan ruang diskusi dan perbincangan antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. Meskipun dipisahkan oleh negeri-negeri yang diperintah oleh Kerajaan dan Pembangkang, tetapi Negara Malaysia tetap satu yang menyatukan antara negeri-negeri.

Justeru, tidak wajar ada sikap melebihkan satu-satu negeri dengan meremehkan negeri-negeri tertentu yang lain. Ruang kerjasama sentiasa terbuka bagi memberi kebaikan kepada semua pihak di negara ini.


DR RIDUAN MOHAMAD NOR
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat - HARAKAHDAILY 22/5/2018

MENTERI Besar merupakan jawatan tertinggi dalam pentadbiran sesebuah kerajaan negeri. Sekiranya krisis pelantikan Menteri Besar dan barisan kepimpinan kerajaan negeri ini berlanjutan, dibimbangi akan menimbulkan implikasi yang buruk di samping menjejaskan pentadbiran Kerajaan Negeri Perlis.

Meskipun hampir dua minggu selepas selesai Pilihan Raya Umum ke-14, Perlis menjadi satu-satunya negeri yang masih belum memiliki seorang Menteri Besar serta gagal membentuk kerajaan negeri. Situasi ini telah menimbulkan pelbagai persoalan di samping keresahan dalam kalangan rakyat negeri ini.

Justeru, PAS berharap agar Barisan Nasional yang telah diberi mandat untuk mentadbir negeri ini, dapat segera mencari penyelesaian agar kemelut ini tidak berlarutan, demi kebaikan semua pihak, khususnya rakyat Negeri Perlis. Ketepikan segala bentuk kepentingan peribadi yang akhirnya menyebabkan rakyat menjadi mangsa.

PAS juga ingin mengingatkan Barisan Nasional agar menghormati DYMM Tuanku Raja Perlis dalam membuat sebarang keputusan berhubung isu ini. PAS meletakkan sepenuh keyakinan kepada kebijaksanaan DYMM Tuanku Raja Perlis dalam membuat keputusan yang terbaik demi rakyat dan Negeri Perlis.

Yang Bertanggungjawab,

YB MOHD SHUKRI RAMLI
Pesuruhjaya PAS Negeri Perlis
Adun Sanglang

22 Mei 2018M / 6 Ramadan 1439H - HARAKAHDAILY 22/5/2018

PERSEKUTUAN antara kaum Musyrik dengan Ahli Kitab dalam memerangi Islam adalah lanjutan daripada perseteruan sejak zaman Rasulullah S.A.W. Pada zaman Daulah Abbasiyah (750-1517M), umat Islam juga berhadapan dengan perkara yang sama, di mana pada tahun 222H, seorang pemimpin Mazdak Parsi, Babak telah memberontak dan menguasai Azerbaijan. Khalifah al-Mu'tashim (218-227H) telah mengirimkan 250,000 tentera dipimpin oleh Panglima al-Afsyin untuk mengalahkan Babak.

Menyedari pasukannya hampir tewas, Babak telah meminta bantuan Kaisar Byzantine, Theofile (Tufail) untuk menjadi sekutunya bagi menewaskan Islam. Oleh kerana Babak terbunuh sebelum tentera Byzantine tiba, Theofile telah mengalih serangannya dan melanda Kota Zibathrah, lalu membunuh orang Islam termasuk wanita dan kanak-kanak pada tahun 223H. Ibnu Khaldun mencatatkan peristiwa ini di mana wanita-wanita menyebut nama khalifah untuk meminta bantuan.

Al-Mu'thasim bertindak balas

Khalifah al-Mu'thasim atau nama sebenarnya, Muhammad bin Harun ar-Rasyid (179-227H) adalah khalifah ke-8 Daulah Abbasiyah sesudah al-Makmum dan merupakan salah seorang khalifah terbesar daulah ini. Beliau pernah menjadi Gabenor Syam pada zaman saudaranya, al-Makmum. Beliau bertanggungjawab membuka kota Samarra dan membawa masuk tentera Turki ke dalam pasukan Abbasiyah sehingga orang Turki menjadi sangat berpengaruh dalam Daulah Abbasiyah kemudiannya. Salah seorang Panglima Turki yang terkenal ialah Haidar bin Kaus yang terkenal sebagai al-Afsyin itu. Beliau merupakan salah seorang dari tiga Panglima yang mengepung kota Amuriyah.

Menurut Ibnu Khaldun, berita seorang perempuan Bani Hashim yang berteriak meminta bantuan Khalifah Abbasiyah dengan menyebut nama al-Mu'thasim ketika dia ditawan oleh tentera Byzantine telah sampai ke pengetahuan Khalifah al-Mu'thasim. Ketika itu Baginda sedang berada di atas ranjangnya, langsung bangun dan berkata, "Kami penuhi permintaanmu yang meminta tolong." Lalu beliau memerintahkan ketumbukan tentera digerakkan untuk membebaskan wanita tadi yang dianggap maruah bagi umat.

Pengepungan Amuriyah dan penebusan maruah umat

Ketika mula bergerak menuju Tsughur untuk memerangi Theofile, Khalifah al-Mu'thasim bertanya mengenai Kota Byzantine yang paling kukuh, lalu diberitahu mengenai Kota Amuriyah yang tidak pernah dimasuki oleh orang Islam, bahkan ia menjadi jantung Kristian yang lebih agung dari Constantinople. Lalu mereka bergerak ke Kota Amuriyah bagi maksud tersebut. Setelah tiba di kota tersebut, perang pun dikobarkan walaupun sebenarnya Khalifah al-Mu'thasim hanya membawa 15,000 tentera berkuda, berbanding 200,000 tentera Byzantine.

Saat perang mula tercetus, menurut Hamka, seorang tukang tenung melarangnya berperang kerana tentera Islam akan kalah. Tidak mempedulikan ramalan tersebut, beliau terus mengepung kota Amuriyah. Pengepungan ke atas kota Kristian ini berlaku pada 6 Ramadan 223H. Pengepungan ini berlaku selama 55 hari sehingga akhir Syawal 223H, di mana akhirnya kota Amuriyah berjaya ditawan, Kaisar Thoefile mengaku kalah dan perempuan Bani Hasyim tersebut dapat dibebaskan. Sejak dari itu, Kota Amuriyah jatuh ke tangan Islam.

MOHD FADLI GHANI
Pusat Penyelidikan PAS
6 Ramadan 1439H / 22 Mei 2018M - HARAKAHDAILY 22/5/2018

KOLUMNIS

Grid List

KITA berada di bulan Ramadhan. Puasa sepatutnya membentuk taqwa dalam diri. Taqwa adalah rumusan dari menjunjung perintah Allah dan meninggalkan larangan-Nya. Perintah dan larangan pula sangat banyak. Di antara larangan itu ialah fitnah, menuduh tanpa bukti dan mengada-adakan cerita yang tidak benar.

Pilihan raya sudah berlalu. Namun fitnah pemimpin PAS menerima RM90 juta dari Umno masih dimainkan. Ia tersebar dan disebar di alam maya. Senarai nama pemimpin besar PAS terpampang lagi.

Presiden PAS telah mengambil tindakan mahkamah di London bagi membersihkan nama dari fitnah ini. Sebahagian dari prosesnya memberi kelebihan kepada Presiden PAS. Bakinya menunggu masa.

Ada yang sangat rajin memuatnaik artikel, keratan akhbar dan gambar yang diambil separuh, diedit dan ditokok-tambah di Facebook, WhatsApp dan lain-lain media sosial. Fitnah menjadi makanan harian mereka. Barangkali setiap malam sebelum tidur, orang ini akan meletakkan tangannya di dahi, berfikir, apa agaknya yang akan aku muatnaik dalam media sosial ini untuk terus memfitnah pemimpin PAS ini. Isu GST? Isu RM90 juta? Isu UG dengan Umno?

Nabi SAW pernah bertanya kepada para sahabat tentang orang yang muflis. Para sahabat menjawab orang muflis itu yang tiada dinar dan dirham. Nabi membetulkan kefahaman para sahabat dengan mengatakan orang muflis itu ialah yang datang di akhirat dengan pelbagai taat-solat, puasa, sedekah dan lain-lain, tetapi dalam masa yang sama memfitnah orang itu, mencela orang ini, menzalimi orang lain. Hujungnya ialah tiada amal soleh untuk dibayar, melainkan kejahatan orang itu pula dicampak di atas bahunya dan ia dihumban dalam api neraka.

Bukankah lagi baik kalau ia duduk diam, membaca Al-Quran di bulan Ramadhan, dari menulis fitnah-fitnah di FB nya?

Kesian orang ini. Perutnya lapar di bulan Ramadhan, tekaknya haus, tetapi tiada pahala puasa untuknya kerana qaul azzur (perkataan bohong yang direka). Lebih dahsyat, apabila dia menjadi orang muflis di akhirat dengan sebab tulisannya di dunia yang menyebabkan dia akan menjadi bahan bakar api neraka. Nauzubillah.

Kata pembaca TV, Dunia Jam 10: 'Fikir-fikirkanlah' - HARAKAHDAILY 22/5/2018

Penulis ialah Ketua Lajnah Media Baharu Dewan Ulamak PAS Terengganu dan Timbalan YDP PAS Kemaman.

DIALU-ALUKAN kemenangan Pakatan Harapan (PH) dalam PRU14. Namanya PH, adapun parti-parti gabungannya tetap berbeza ideologi dan harapan. Kebanyakannya adalah serpihan daripada parti telah sedia ada, melainkan DAP yang dilahirkan daripada PAP selepas Singapura dipisahkan daripada Malaysia. Pakatan bersama dan bersatunya bagi menjatuhkan BN.

BN yang memerintah, dahulunya Perikatan, pasti mempertahankan kedudukan dan kuasanya, tanpa peduli terhadap kesalahan dan salah laku atau berhasrat membetulkan kesilapan dan kelemahannya dalam masa yang terlambat dan sifatnya sudah berusia tua. Namun adat dunia, tidak ada kerajaan yang kekal selama-lamanya melainkan Kerajaan Allah S.W.T. Bahkan tidak kekal juga termasuk kerajaan yang ditegakkan oleh para Rasul A.S selepas kewafatannya, apabila dimakan usia pasti mengalami penyakit dan kelemahan sifat makhluk-Nya.

Benarlah firman Allah S.W.T:

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (١) الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ (٢)

“Maha berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan Yang Menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat); dan memanglah ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu; (1) Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); (2)”

(al-Mulk: 1-2)

Adapun parti yang menentang kerajaan pasti mahu menjatuhkan Kerajaan BN. Hasratnya sama ada mahukan perubahan mengikut ideologi yang menjadi perjuangannya atau sekadar mengambil alih kuasa dan peluang berkuasa tanpa melakukan apa-apa perubahan kerana ideologinya tetap sama sahaja.

Keputusan pilihan raya bersifat demokrasi ala-Barat bergantung kepada keberkesanan kempen yang menjadi senjata demokrasi bebas boleh mempengaruhi rakyat dengan jumlah paling ramai atau majoriti paling besar.

Ilmu, kebijaksanaan, benar dan salah bukan keutamaan. Senjatanya 3M; Media, Money dan Machinery. Kini Media Sosial tanpa sempadan menjadi senjata utama selepas politik wang, tipu dan ugutan, khususnya dalam politik Sekular yang terpisah daripada agama.

Sepatutnya, selepas Pilihan Raya Umum kewajipan menyelamatkan negara lebih penting daripada segala-galanya. Rakyat yang menjadi rukun kepada semua negara hendaklah diutamakan. Harapan Rakyat lebih tinggi daripada PH yang berbeza ideologi dan tujuan itu.

Jangan sekali-kali rakyat menjadi mangsa politik selepas pilihan raya, sama ada yang menyokong kerajaan terlalu gembira sehingga leka, atau yang tidak menyokong, termasuk yang tidak mengundi kerana mahu memulau pilihan raya atau bebal politik tanpa berfikir bahawa politik tetap mempengaruhi seluruh kehidupan rakyat sama ada makan, minum, sehinggalah pakaian dan tandas. Keselamatan dan alam sekitarnya juga berkait.

Perlembagaan Negara yang berkonsepkan Islam Agama Persekutuan, serta kebebasan berbagai agama mengikut sempadan undang-undang hendaklah dihormati, kerana telah lama berjaya mewujudkan keharmonian masyarakat majmuk. Hak Bumiputera yang masih ketinggalan sejak zaman penjajah dahulu tanpa membiarkan kaum yang lain dalam kesusahan, hendaklah ditangani berkonsepkan adil untuk semua.

Sistem Federalisma yang diabaikan oleh BN jangan diulangi lagi. Walaupun banyak Kerajaan Negeri tidak seperti dahulu, berlainan parti daripada Kerajaan Pusat.

Semua perkara tersebut diingatkan, bukan laksana itik mengajar itik berenang yang sifatnya sudah pandai berenang, tetapi mengingatkan bahawa kita semua dalam satu negara laksana satu bahtera. Merealisasikan apa yang disebut oleh Rasulullah S.A.W:

مَثَلُ القَائِمِ في حُدُودِ اللهِ وَالوَاقعِ فِيهَا، كَمَثَلِ قَومٍ اسْتَهَمُوا عَلَى سَفِينَةٍ فَصَارَ بَعْضُهُمْ أعْلاهَا وَبَعْضُهُمْ أَسْفَلَهَا، وَكَانَ الَّذِينَ في أَسْفَلِهَا إِذَا اسْتَقَوا مِنَ المَاءِ مَرُّوا عَلَى مَنْ فَوْقهُمْ، فَقَالُوا: لَوْ أنَّا خَرَقْنَا في نَصِيبِنَا خَرْقًا وَلَمْ نُؤذِ مَنْ فَوقَنَا، فَإِنْ تَرَكُوهُمْ وَمَا أرَادُوا هَلَكُوا جَميعًا، وَإنْ أخَذُوا عَلَى أَيدِيهِمْ نَجَوا وَنَجَوْا جَميعًا».

(رواه البخاري)

“Bandingan orang yang berkuasa menjaga sempadan Allah dan orang yang jatuh ke dalam melanggar sempadan itu, laksana satu kaum yang berada dalam sebuah bahtera (kapal yang besar). Maka sebahagian daripada mereka berada di tingkat paling atas dan sebahagiannya pula berada paling bawah. Mereka yang berada paling bawah itu apabila memerlukan air terpaksa melalui mereka yang berada di atas. Lalu mereka berkata: “Kalau kita tebukkan sahaja bagi mendapat yang kita mahu tanpa mengganggu mereka yang berada di atas?”. Kalau dibiarkan mereka (yang di bawah bertindak menebuk bahtera) nescaya semuanya binasa (tenggelam), kalau dihalang melakukannya nescaya semuanya selamat.”

(Riwayat al-Bukhari)

Dalam keadaan semua pihak merasakan dialah yang kuat dan penting, maka boleh berlaku perkara yang tidak diingini yang besar padahnya kerana terlalu gelojoh, sehingga menebuk bahtera atau berebut memandu atau berlaku pertembungan hala tuju yang berbeza.

Sepatutnya diutamakan harapan rakyat yang besar jumlahnya tidak faham politik, menghadapi masalah kehidupan yang menekan dari segi jati diri kerana moral yang rapuh, ekonomi, pendidikan, keselamatan dan keamanan. Siapa sahaja yang memegang tampuk pemerintahan mengurus hasil dan harta yang sama, mentadbir dengan jentera yang sama dan memimpin rakyat yang sama.

Kepada yang menang, percayalah bahawa kewajipan mengisi kemenangan lebih berat daripada kerja mendapat kemenangan. Berwaspadalah bahawa pengampu kepada yang menang lebih ramai daripada yang berani memberi nasihat.

Sila ambil iktibar daripada Khalifah Abu Bakar R.A menyampaikan ucapan apabila dipilih menjadi Ketua Negara:

“Wahai Tuan-tuan! Saya dipilih menjadi pemimpin kamu, padahal saya bukanlah orang yang terbaik di kalangan kamu. Sekiranya saya betul, tolonglah saya, sekiranya saya salah perbetulkan saya. Benar adalah amanah. Bohong adalah khianat. Orang yang lemah di kalangan kamu adalah kuat di sisiku sehingga aku kembalikan haknya yang dirampas oleh orang yang kuat. Orang yang kuat adalah lemah di sisiku, sehingga aku bertindak ke atasnya mengambil daripadanya hak orang yang dirampas. Taatilah aku selagi aku mentaati Allah dan Rasul. Sekiranya aku tidak mentaati Allah dan Rasul, jangan sekali-kali mentaatiku”

Sejahtera Bersama Islam

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 6 Ramadan 1439H / 22 Mei 2018M - HARAKAHDAILY 22/5/2018