27
Thu, Apr
25 Artikel Baru

PRESIDEN PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi London terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, saman itu difailkan pada 21 April lalu bagi mendapatkan jumlah ganti rugi dan suatu perintah injuksi berikutan penyiaran satu artikel di website Sarawak Report  yang bertajuk “As Najib Denies All Over 1MDB, Let’s Not Forget His Many Other Criminal Connections – COMMENT”.

Katanya, artikel tersebut termasuklah kenyataan yang boleh difahami bahawa Presiden PAS secara peribadi telah menerima atau meluluskan penerimaan sejumlah besar rasuah daripada Perdana Menteri Najib sebagai pertukaran untuk berkompromi dalam hal pendirian politik PAS.

"Segala tohmahan tidak benar sama sekali, tohmahan dan dakwaan rasuah seumpama ini jelas merosakkan dan menjejaskan reputasi  seorang seperti Presiden PAS yang amat komited dengan proses demokrasi sejak sekian lama.

"Di mana falsafah politik serta segala tindak tanduk beliau jelas menggambarkan beliau berpegang teguh kepada prinsip dan ajaran Islam," katanya pada sidang media di luar Muktamar Dewan Pemuda PAS di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, hari ini.

Menurut Takiyuddin, Presiden PAS telah melantik peguam di London, Carter-Ruck yang sudah pun menghantar notis undang-undang kepada Clare akhir tahun lalu bagi menuntut permohonan maaf daripada pengasas Sarawak Report itu dan menarik balik artikel berkenaan tetapi,  gagal memberi maklum balas, sebaliknya mengeluarkan beberapa kenyataan umum yang merumitkan lagi isu itu.

Justeru katanya, dengan mengambil kira keadaan fitnah yang amat berat ini Presiden PAS tidak akan membiarkan fitnah ini berlalu begitu sahaja tanpa dicabar.

Ia susulan laporan Sarawak Report pada Ogos 2015 yang mendakwa RM90 juta dimasukkan ke akaun pemimpin atasan PAS sebagai usaha Datuk Seri Najib Razak “menarik” kepimpinan parti Islam itu menyokong Barisan Nasional dan Umno. – HARAKAHDAILY 27/4/2017

MUKTAMAR Dewan Ulama hari ini melulus dan menerima usul bagi mengkaji semula tahaluf siyasi dengan PKR.

Usul tersebut dibawa Dewan Ulama Pas Negeri Sembilan dan Dewan Ulama Pas Perak.

Usul tersebut dibentang Mohd Husaini dari Dewan Ulama Negeri Sembilan.

Antara lain usul tersebut menyebut PKR masih lagi mengekalkan hubungan dalam Pakatan Harapan yang dianggotai DAP jelas menentang perjuangan PAS.

Selain itu tiada semangat setiakawan PKR yang menerima keahlian anggota parlimen PAN ketika masih lagi mempunyai hubungan tahaluf dengan PAS.

"Pemimpin PKR juga tidak menghargai pengorbanan akar umbi PAS yang membantu mereka dalam pilihan raya lepas," katanya.

Menurutnya sekarang bukan lagi peringkat mengkaji tahaluf, sebaliknya memutus atau tidak hubungan dengan PKR.

Pengerusi jawatankuasa usul dewan ulama Datuk Dr Khairuddin Aman Razali berkata tahaluf siyasi  tertakluk kepada keputusan Majlis Syura Ulama berdasar perlembagaan parti. – HARAKAHDAILY 27/4/2017

SESI pemilihan Muktamar Dewan Muslimat PAS Malaysia (DMPM) dimulakan dengan sesi taklimat oleh Setiausaha Jawatankuasa Pemilihan Pas Pusat, Wan Rohimi Wan Daud.

Beliau memperkenalkan 16 orang senarai calon untuk dipertandingkan bagi mengisi 12 kerusi Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Malaysia bagi sesi 2017-2019.

Di dalam taklimat itu, Wan Rohimi mengesahkan sebanyak 708 kertas undi disediakan mengikut kehadiran sebagaimana yang telah dinyatakan.

Katanya, pemilihan Ahli Jawatankuasa DMPM dan DPPM masih menggunakan kaedah manual kertas undi, manakala pengundian Ahli Jawatankuasa PAS Pusat bakal menggunakan pengundian secara elektronik ‘e-voting’.

Sebelum itu,  tiga jawatan tertinggi DMPM disahkan menang tanpa bertanding dengan mengekalkan Nuridah Saleh selaku Ketua DMPM, Dr Rosni Adam dan Salamiah Mohd Noor juga menang tanpa bertanding dan masing-masing meneruskan posisi Timbalan Ketua serta Naib Ketua DMPM.

DPPM di jangka akan memulakan sesi pemilihan pada jam 3.50 hingga 6.30 petang ini kerana memberi ruang kepada perwakilan yang bekerja untuk membuang undi dengan selesa. – HARAKAHDAILY 27/4/2017

PAS melancarkan tabung dana khas bagi membiayai kos-kos tuntutan saman olehnya ke atas Sarawak Report di United Kingdom.

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) ke-58 hari ini mengumumkan mengenai tabung itu yang dijangka akan menelan kos sebanyak RM200,000.

"Walaupun jumlah yang begitu besar, tetapi demi maruah, nama baik parti, PAS akan teruskan kerana kita tidak boleh membiarkan orang lain merosakkan nama kita," katanya di hadapan kira-kira 170 perwakilan Pemuda PAS dari seluruh negara.

Katanya, PAS memutuskan untuk meminta sekurang-kurangnya RM5 untuk ahli menyumbang bagi menampung kos menyaman Sarawak Report.

"Saya sudah menjangka RM5 itu sedikit sangat," katanya sebaik sahaja mendengar suara perwakilan yang menyifatkan jumlah itu terlalu sedikit.

Memetik kata-kata bekas Mrsyidul Am PAS, Allahyarham Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berkata, tidak perlu bimbang tentang wang di dalam PAS.

"(Nik Aziz berkata) walaupun ahli-ahli PAS tidak mempunyai wang, tidak kaya tetapi mereka sanggup berkorban untuk mempertahankan parti," kata Tuan Ibrahim yang diikuti laungan Allahuakhbar di kalangan para perwakilan.

PAS mahu menyaman editor Sarawak Report, Claire Rewcastle-Brown kerana mendakwa parti itu menerima RM90 juta daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – HARAKAHDAILY 27/4/2017

MUKTAMAR Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) hari ini menganugerahkan Tokoh Murobbi Sepanjang Zaman kepada Almarhum Datuk Dr Haron Din.

Anugerah kepada bekas Mursyidul Am PAS itu disampaikan oleh Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sempena Muktamar DPPM yang ke-58 yang sedang berlangsung di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut.

DPPM juga turut menganugerahkan Tokoh Akademik kepada Dr Kamaruzaman Mohd Yusof.

Seramai tujuh individu diberi anugerah Jasamu Dikenang antaranya, Ketua Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz,  Mantan Ketua Pemuda Sabah Lahirul Latigu, mantan Ketua Pemuda Perlis Yusaini Yahya, Mantan Ketua Pemuda Negeri Sembilan Norazman Mohamad, Hisyam Mustafa, Mantan Ketua Pemuda Kedah Azam Abdul Samad  dan Mohamad Ibrahim (Ustaz Mat Cina).  

Sementara itu, beberapa anugerah turut diberikan untuk sekolah Pasti yang dipecahkan beberapa katagori termasuklah kawasan terbaik, KPI negeri terbaik, penubuhan Pasti baru, Kpi Majlis Guru Pasti dan penambahan murid negeri terbaik.

Perasmian pada pagi ini dimulakan dengan ucapan Datuk Tuan Ibrahim Tuan dan diikuti ucaptama oleh Ketua Pemuda Nik Abduh.

Dewan Muktamar Pemuda pagi ini kelihatan begitu ceria dipenuhi dengan persalinan baju Melayu berwarna ungu di kalangan para perwakilan sebagai solidariti RUU355.

Terdahulu, Datuk Tuan Ibrahim dan Nik Abduh memakai pakaian tradisi sawah kemudian melakukan upacara membanting padi di gebuk padi sebagai simbolik perasmian, seperti mana negeri Kedah cukup terkenal dengan padi.

Simbolik itu juga menyatakan perjuangan PAS seperti dahulu ibarat padi yang bermula dengan semaian kemudian perlu dibajai dan dijaga (tarbiyah) supaya kuat dan tidak diganggu oleh perosak.

"Ikutlah rasmi padi semakin tunduk semakin berisi, dan PAS semakin kita hampiri kejayaan semakin kita tunduk kepada Allah," kata pengerusi majlis perasmian Muktamar DPPM. – HARAKAHDAILY 27/4/2017

UCAPTAMA Ketua Pemuda  Dewan Pemuda Pas Malaysia Muktamar Tahunan DPPM Kali Ke-58 1438H / 2017M
 
1. MUQADDIMAH
 
1.1. Tahmid & Aluan

Yang Berbahagia Tuan Pengerusi Tetap; Yang Dihormati Dato' Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man, Timbalan Presiden PAS selaku Perasmi Muktamar DPPM Kali Ke-58; Yang Dihormati Seluruh Ahli Majlis Syura Ulama dan Pimpinan PAS Pusat; Yang Dikasihi Timbalan Ketua Pemuda dan Naib Ketua Pemuda DPPM; Yang Berusaha Setiausaha DPPM merangkap Pengarah Panitia Muktamar; Ahli – Ahli Jawatankuasa Harian DPPM; Ahli – Ahli Jawatankuasa Kerja dan Pengarah Jabatan DPPM; Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Kawasan dan Ahli Jawatankuasa; Pimpinan dan rakan – rakan DHPP; Para Dif Kehormat dan Tetamu Jemputan; Sidang Perwakilan dan Pemerhati yang dikasihi sekalian.
 
Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) dengan penuh rasa ukhuwwah ingin mengucapkan Ahlan Wa Sahlan Wa Marhaban Bikum, selamat datang dan selamat bermuktamar, kepada semua para perwakilan, pemerhati dan tetamu yang memeriahkan Muktamar Tahunan DPPM kali ke-58 yang bertandang di Negeri Kedah Darul Aman, negeri Jelapang Padi.
 
Cedok air dengan baldi, Cedok nasi dengan senduk; Baik dibawa resmi padi, Semakin berisi semakin ia tunduk.
 
Di kesempatan ini, saya mewakili seluruh ahli dan kepimpinan Pemuda PAS, merakamkan setinggi penghargaan dan tahniah kepada YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS merangkap Ahli Parlimen Marang, di atas kejayaan membentangkan RUU Persendirian bagi meminda Akta 355 pada 6 April 2017 di Dewan Rakyat. Sesungguhnya langkah penuh tertib yang diambil menyerlahkan kesungguhan PAS dalam membawa Obor Mendaulatkan Islam dengan penuh berhikmah, dan wajar diteladani oleh kami Pemuda PAS untuk menjadi benteng dalam memelihara kesucian agama Islam.

1.2. Tema Muktamar
 
Firman Allah SWT:

Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan) Allah, serta dia sendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: "Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam”.
 
Dan tidaklah sama perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.
 
Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.
 
Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia lah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.  
 
(Fussilat: 33-36)
 
Tema “MARA MENUJU CITA” diangkat dalam Muktamar Tahunan DPPM Kali Ke-58 ini bagi menegaskan betapa pentingnya Pemuda PAS terus mara menerajui agenda Penyelesaian Islam, dengan melebarkan Khidmat Bakti dan menjayakan misi Perpaduan Ummah, sebagaimana yang sering diungkapkan di dalam lagu rasmi PAS, iaitu;
 
Bergeraklah ke gerbang jasa, Kalah menang bukan alasannya; Sucikanlah niat dihati, Hingga nyata benarnya janji Rabbi.
 
Di samping itu, pemilihan logo Muktamar DPPM kali ke-58 yang berbentuk ‘Padi’ adalah simbolik kepada kegigihan dan keazaman yang tinggi di sebalik jelapang padi yang membuahkan hasil, agar setiap Pemuda PAS meningkatkan iltizam untuk terus menabur bakti demi mencapai cita-cita dan kemenangan yang dijanjikan oleh Allah SWT.

2. BERGERAKLAH KE GERBANG JASA  
 
Firman Allah SWT:

"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar; merekalah orang-orang yang beruntung." (Ali-Imran: 104)
 
2.1. Tuntutan Amal Islami dan Amal Jamaie merupakan kerja-kerja kebaikan dan taqwa yang paling penting, dan sangat diperlukan di masa kini. Malah, ia merupakan teras kepada usaha yang diambil oleh PAS, sebagaimana yang terkandung di dalam bahagian Muqaddimah1 kepada Perlembagaan PAS.  
 
2.2. Tugas yang amat berat ini hendaklah digerakkan secara kolektif (Jamaie) dan berkualiti (Itqan), terbina di atas perancangan yang sempurna sehingga membuahkan hasil dan mencapai matlamatnya. Justeru antara elemen penting yang perlu diberi penekanan oleh Pemuda PAS sebagai Abna’ul Harakah adalah:
 
i. Organisasi Tersusun Rapi – Sistem urus tadbir organisasi perlu terus diperkemaskan supaya lebih efisyen. Selain sistem KPI dan Scorecard yang semakin diamalkan di peringkat DPP Kawasan, beberapa aspek pengurusan organisasi wajar diberi nilai tambah, antaranya dalam aspek daftar keahlian, pengurusan sumber manusia, kualiti mesyuarat, aturan kerja (SOP), manual serahan tugas dan sebagainya.   
 
Begitulah juga dalam aspek pengurusan kewangan, yang menuntut kepada pencarian dana dan infaq secara mampan, seterusnya disalurkan dengan cermat bagi menjayakan program yang berimpak tinggi.
 
ii. Khidmat Bakti Disanjungi – Menyarung baju Amal merupakan suatu penghormatan kepada Pemuda PAS. Selain khidmat kebajikan dan kemasyarakatan, fungsi AMAL kini diperluas sebagai pasukan penyelamat dan perubatan, dan semakin diiktiraf oleh pihak kerajaan dan masyarakat awam. Pemuda PAS juga mestilah menjadikan aktiviti kebajikan sebagai jambatan untuk menyantuni rakyat marhaen, golongan gelandangan dan peneroka Felda, agar khidmat bakti dapat disalurkan kepada mereka yang memerlukan.
                                                          
iii. Pendidikan Dilestari – Sekalung penghargaan kepada para guru PASTI yang gigih melahirkan tunas perjuangan dengan penuh dedikasi. Selain pemantapan silibus dan kualiti pengajaran, kebajikan guru dan keselesaan premis PASTI perlu terus diberi perhatian kita bersama. Di samping itu, tahniah diucapkan kepada penggerak SRITI yang berjaya melepasi sasaran penubuhan 50 buah SRITI baru pada tahun 2017. Perjalanan SRITI yang masih jauh ini pastinya menuntut pengorbanan dan sokongan semua pihak, khususnya dalam aspek dana, waqaf, prasarana, silibus, serta kebajikan guru dan murid.
 
iv. Anak Muda Disantuni – Pemuda PAS perlu terjun ke lapangan untuk kita santuni generasi muda negara. Lajnah Penerangan, Dakwah, Perpaduan Nasional, Alam Sekitar, JPro dan terutamanya DACS2 perlu terus kreatif dalam meneroka dimensi baru untuk ‘bergelumang’ dalam ruang sosial dan minat anak muda dengan membawa mesej Islam, seterusnya diterjemahkan dalam bentuk sokongan undi kepada PAS.   
 
3. KALAH MENANG BUKAN ALASANNYA
 
Firman Allah SWT:

"Dan siapkanlah untuk menghadapi mereka kekuatan yang kamu sanggupi dan dari kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah, musuhmu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. Apa saja yang kamu nafkahkan pada jalan Allah nescaya akan dibalas dengan cukup kepadamu dan kamu tidak akan dianiaya” (Al-Anfal: 60)
 
3.1. Para Pemuda PAS perlu diingatkan betapa pentingnya kebergantungan kepada Allah dan meyakini bahawa kemenangan hanya datang dengan pertolongan Allah3, sebagaimana yang diungkapkan di dalam Al-Quran dengan menggunakan beberapa istilah seperti Al-Falah, Al-Fawz, An-Nasr dan Al-Fath. Antara agenda yang perlu diberi fokus oleh Pemuda PAS sebagai Ansorullah adalah:
 
i. Tarbiah Didahulukan - Pentarbiahan kepada pimpinan dan ahli adalah elemen asasi. Pemuda PAS perlu meneruskan kelangsungan program tarbiyah seperti Usrah, Tamrin, Liqa Fikri, dan Ijtima’ Tarbawi di semua peringkat, seterusnya memberi nilai tambah dalam aspek silibus, kompetensi nuqaba’, dan sistem pemantauan.  
                                                          
Selain itu, proses pembentukan fikrah perlu berjalan secara sistematik bagi melahirkan pewaris kepimpinan di kalangan anak-anak ahli PAS (PROTAPAS), remaja (AKAR) dan mahasiswa (JIK), melalui modul yang telah disusun oleh para murabbi terdahulu.
 
ii. Kompetensi Ditingkatkan – Daya kepimpinan menjadi penentu jatuh bangun sesebuah organisasi. Potensi yang tinggi di kalangan ulama’ pelapis dan professional muda perlu digilap melalui ketinggian idealisma, pencapaian akademik dan profesionalisma, seterusnya menjadi barisan hadapan dalam usaha mempersada idea Kerajaan Teknokrat4 yang digagaskan oleh Presiden PAS.
 
iii. Kemenangan Islam Diutamakan – Dalam tempoh kritikal menjelang PRU14, seluruh Pemuda PAS perlu memastikan jentera pilihanraya Pemuda (JPRU, JPRD, JPRK) telah beroperasi sepenuhnya, lengkap dengan data culaan, analisa pengundi, buku isu dan plan tindakan yang dipantau oleh pihak Negeri dan Pusat.  
 
Kita berkeyakinan dengan berkat usaha dan pertolongan Allah, Pemuda PAS mampu merealisasikan hasrat Presiden PAS untuk memenangi minima 40 kerusi Parlimen dan mentadbir 5 buah negeri; dengan komitmen Pemuda PAS untuk meletakkan lebih ramai calon muda dan  menguasai 60% undi anak muda di setiap kerusi yang ditandingi.  
 
Cukuplah untuk saya gambarkan di sini, andai ditakdirkan pindaan Akta 355 diluluskan di Parlimen5, dan PAS berjaya mentadbir minima 5 buah negeri pada PRU14. Kita sebenarnya mempunyai kuasa untuk meminda enakmen undang-undang Syariah di peringkat negeri, di samping mensejahterakan rakyat dengan pelbagai dasar Sosio-Ekonomi Berkebajikan menurut acuan Islam. Ini pastinya memberi kita peluang untuk menyerlahkan keindahan Islam yang belum pernah dilihat di bumi Malaysia yang bertuah ini, insyaAllah.  
 
Saya lontarkan pengharapan ini kepada seluruh Ketua Pemuda Negeri dengan satu persoalan, “Adakah negeri aku termasuk di dalam lima buah negeri yang bertuah itu?”
 
Kita meletakkan keyakinan bahawa negeri tuan rumah, Kedah Darul Aman, pastinya termasuk di dalam negeri bertuah itu, dan insyaAllah akan kembali ditadbir oleh PAS dalam PRU14 ini.
 
4. SUCIKANLAH NIAT DI HATI
 
Firman Allah SWT:

"Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi dan senja dengan mengharap keredhaan-Nya; dan janganlah kedua matamu berpaling dari mereka (kerana) mengharapkan perhiasan kehidupan dunia ini; dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya telah Kami lalaikan dari mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melewati batas." (Al-Kahfi: 28)
 
4.1. Berpegang dengan aqidah yang benar lagi murni adalah syarat pertama bagi seseorang yang mengaku dirinya beragama Islam6. Malah, Islam meletakkan aqidah sebagai asas perjuangan dan menjadi pembeza dengan perjuangan berdasarkan ideologi ciptaan manusia, mahupun perjuangan di atas sentimen isu. Justeru antara perkara yang perlu diberi penumpuan oleh Pemuda PAS dalam aspek teras ini adalah:
 
i. Dasar & Kepimpinan Dirahmati – Telah nyata termaktub dalam Perlembagaan PAS bahawa hukum tertinggi dalam perlembagaan PAS ialah Al-Quran, As-Sunnah, Ijma’ Ulama’ dan Qiyas. Inilah dasar yang wajib dipertahankan seluruh Pemuda PAS, seterusnya dipersadakan melalui pembudayaan ilmu di kalangan pimpinan dan ahli.
 
Di kesempatan ini, ingin saya sebutkan bersempena dengan Agenda Pemilihan dalam Muktamar kita pada tahun ini. Saya berkeyakinan tinggi dengan kebijaksanaan para perwakilan untuk melantik pemimpin yang terbaik di kalangan kita, khususnya di kalangan mereka yang memiliki kekuatan Aqidah, Ilmu, Akhlaq dan Pengaruh untuk mengemudi bahtera Pemuda PAS.  
 
Inilah keunikan kaedah Syura yang diamalkan kita, dan Syura inilah yang akan melindungi dasar dan kepimpinan PAS.    
 
ii. Perpaduan Ummah Dijadikan Misi – Usaha untuk menyatukan umat manusia mahupun umat Islam keseluruhannya adalah suatu yang amat sukar. Namun Islam menyeru umatnya agar bersatu dan hidup bersaudara di atas dasar Tauhid yang mulia8, sebagaimana ditegaskan oleh Allah SWT.

“Sesungguhnya orang-orang mukmin itu adalah bersaudara, maka damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.” (Al-Hujurat: 10)
 
Paksi perpaduan yang diperjuangkan PAS adalah Islam, bukan kebangsaan. Islam yang dipegang mesti bebas diamalkan, kuasa kepimpinan Islam dipertahankan, dan kewujudan masyarakat majmuk perlu dimanfaatkan. Negara dan umat Islam perlu diselamatkan daripada Bahaya Yang Dirasai dan Bahaya Menanti, melalui pendekatan dialog, muzakarah dan persetujuan untuk bekerjasama ke arah matlamat yang sama.  
 
Justeru saya menyeru agar PRU14 ini dijadikan medan kepada Pemuda PAS untuk Melebarkan Muafakat dan berperanan sebagai Duta Perpaduan Ummah, dengan membawa mesej “Islam Didahulukan, Kita Bersamanya”. Himpunan 355 menjadi contoh bahawa agenda besar ini mampu dijayakan9, apabila semua pihak yang cintakan Islam dapat duduk bersama tanpa mengira fahaman politik, demi menjayakan cita-cita dan matlamat yang sama.
 
Firman Allah SWT:

“Dan manusia itu pada asalnya hanya satu ummah, lalu mereka berselisihan; dan kalau tiadalah perkataan dari Tuhanmu, nescaya diputuskan perkara dalam hal yang mereka perselisihkan.” (Yunus: 19)
 
5. HINGGA NYATA BENARNYA JANJI RABBI
 
Firman Allah SWT:

“Dan (ada lagi) kurniaan lain yang kamu sukai (iaitu) pertolongan dari Allah dan kemenangan yang hampir; dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang beriman.” (As-Saf: 13)
 
5.1. Al-Quds & Keamanan Dunia  
 
Pembebasan bumi Al-Quds adalah perjuangan yang tidak bernoktah. Justeru segala saluran diplomasi dan misi kemanusiaan akan terus dimanfaatkan oleh Pemuda PAS ke arah kemenangan dan pembebasan bumi Palestin yang tercinta (#WaQudsah), di samping penyelesaian krisis Syria dan Bumi Arab.
 
Pemuda PAS juga berperanan untuk mewujudkan keamanan serantau, khususnya dalam kemelut di Rohingya dan pertindihan tuntutan laut China Selatan, dengan menjalin kerjasama dengan gerakan pemuda Islam di negara ASEAN dan menghalang campurtangan asing yang ingin merosakkan kesejahteraan ummat di rumpun ini.
 
5.2. Mempersada Wawasan Induk Negara Sejahtera
 
Pemuda PAS berperanan besar bagi merealisasikan aspirasi yang terkandung di dalam Wawasan Induk Negara Sejahtera (#WINS), melalui anjakan budaya politik negara yang lebih matang dan sejahtera (#BPMS). Agenda mencorak kemenangan yang boleh dibahagikan kepada aspek penambahbaikan dan penyusunan-semula ini, pastinya menuntut kepada komitmen dan kepakaran di kalangan ulama’ pelapis dan profesional muda, mengikut acuan (Sibghah) yang telah ditetapkan oleh Islam.  
 
Dalam hal ini, Kelantan wajar dijadikan model dalam pelaksanaan dasar ‘Membangun Bersama Islam’, dengan pelbagai program yang membawa kesejahteraan dan kebajikan kepada rakyat dan anak muda.
 
5.3. Agenda Anak Muda Sejahtera
 
Pemuda PAS selayaknya menginsafi kewajipan melaksanakan tuntutan pembinaan negara (nation building) yang lebih sejahtera. Secara ringkasnya, Malaysia kini berhadapan dengan empat krisis utama, iaitu:
 
i. Krisis Keyakinan / Gejala Rasuah - Beberapa kes rasuah berprofil tinggi sedang disiasat oleh SPRM, melibatkan nilai rasuah mencecah ratusan juta ringgit. Ditambah pula dengan kegagalan Kerajaan menangani skandal korporat seperti 1MDB, FGV, MARA dan Tabung Haji, menyebabkan jurang defisit keyakinan semakin melebar di kalangan rakyat.

ii. Kelembapan Ekonomi / Kos Sara Hidup - Rakyat berhadapan dengan situasi ekonomi yang sangat mencabar, kesan kenaikan inflasi dan cukai yang perlu dibayar. Subsidi minyak dan keperluan asas lain telah mula dihapuskan, menjadikan rakyat lali dengan turun naik harga di pasaran, ditambah pula dengan mahalnya harga kereta dan rumah untuk dimiliki.
 
iii. Gejala Sosial / Kualiti Pendidikan - Statistik berkenaan gejala sosial di kalangan belia negara amat membimbangkan, khususnya dalam kes penyalahgunaan dadah, buang bayi, disiplin pelajar, di samping kes perceraian dan bunuh diri yang kian meningkat. Manakala pencapaian pelajar sekolah dan graduan IPTA tidak menunjukkan peningkatan yang diidamkan bagi mencapai status negara maju menjelang 2020.
 
iv. Ancaman Kedaulatan / Amerika vs China – Semakin banyak projek mega dan strategik diserahkan kepada syarikat China, mendedahkan Malaysia kepada risiko pertembungan geopolitik di antara China dan Amerika pasca-Trump yang telah menarik diri daripada TPPA.
 
Justeru, sebagai kerangka asas terhadap penyelesaian krisis yang melanda negara, beberapa langkah Islah berikut wajar diambil, termasuklah Pembaharuan Perlembagaan dengan agenda pemerkasaan Islam Agama Rasmi Persekutuan, di samping Kebebasan Institusi, Pembaharuan Ekonomi, Pembaharuan Pilihan Raya, Perpaduan Nasional, dan Hubungan Antarabangsa.
 
Di samping itu, sebagai menyahut hasrat anak muda Malaysia yang mendambakan sebuah kehidupan yang lebih sejahtera, Pemuda PAS meletakkan 7 Agenda Anak Muda Sejahtera berikut sebagai asas pembentukan tawaran Manifesto PAS yang akan dilancarkan menjelang PRU14, iaitu:
 
i. Pendapatan Boleh Guna – Memberi Lebih Ringgit Kepada Poket Anda ii. Keupayaan Sara Hidup – Membebaskan Anda Daripada Kesempitan Hidup iii. Pendidikan Berkebajikan – Meningkatkan Kualiti Hidup Melalui Pendidikan Insani iv. Keusahawanan Belia – Membantu Membina Kerjaya Dan Pendapatan Sendiri v. Rumah Mampu Milik – Memiliki Rumah Idaman Sebagai Tempat Berteduh vi. Capaian Pengangkutan – Mobiliti Dalam Dunia Serba Pantas vii. Kesejahteraan Hidup – Menjamin Kesihatan Dan Keselamatan Yang Tersayang

6. PENUTUP
 
Firman Allah SWT:

“Dan tatkala orang-orang mukmin melihat golongan yang bersekutu itu, mereka berkata: "Inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kita; dan benarlah Allah dan Rasul-Nya; dan yang demikian itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali iman dan ketundukan.” (Al-Ahzab: 22)
 
6.1. Marilah kita mengambil iktibar daripada ketinggian iman dan keyakinan Baginda Nabi Muhammad SAW dan para sahabatnya, ketika berhadapan dengan ketumbukan musuh di medan Ahzab, sedang kita juga boleh diibaratkan sedang berhadapan dengan pakatan Ahzab Moden yang bergabung bagi mengekang kemaraan Islam pada hari ini.
 
6.2. Justeru, bertitik tolak di atas tema “Mara Menuju Cita”, marilah kita Terus Beristiqamah untuk memperkukuhkan Kebergantungan kepada Allah SWT, Memantapkan Tarbiyah Kepimpinan dan Ahli, Merapatkan Saf dan Aturan Organisasi, di samping terus meneraju Agenda Penyelesaian Islam dengan melebarkan Khidmat Bakti dan Perpaduan Ummah.
 
6.3. Di penghujung kesempatan ini, ingin saya merakamkan setinggi penghargaan kepada seluruh saf kepimpinan DPPM (#TeamPemuda), yang banyak bersabar dengan karenah saya dalam membantu saya mengemudi sayap penting Jamaah ini, sepanjang dua tahun yang cukup indah dan penuh ukhuwwah.  
 
6.4. Juga sekalung tahniah dan terima kasih kepada jawatankuasa panitia Muktamar, tuan rumah DPPN Kedah, para bentara dan anggota AMAL, penaja budiman serta semua pihak yang menjayakan Muktamar DPPM kali ke-58 ini. Semoga Allah SWT membalas budi baik kalian.  
 
6.5. Akhir kalam, marilah kita meletakkan keyakinan bahawa, “Fajar Islam pasti akan menyinsing pada esok hari, dan sinarannya akan dinikmati oleh semua insan yang ingin menikmatinya”.

NIK MOHAMAD ABDUH NIK ABDUL AZIZ
Ketua Pemuda  
Dewan Pemuda PAS Malaysia – HARAKAHDAILY 27/4/2017

DEWAN Ulamak tampil dengan tema Membina Negara Sejahtera pada muktamar kali ini sebagai persediaan melahir tadbir urus negara yang lebih cekap.

Ini kerana telah dibuktikan Umno dan BN yang mentadbir sekarang berdepan dengan kemelut masalah sosial, keruntuhan ekonomi dan pelbagai masalah.

Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamad berkata kerajaan yang ada sekarang tidak menjadikan Islam sebagai garis panduan.

Oleh itu katanya, PAS tampil dengan pendekatan kesejahteraan dalam semua aspek kehidupan rakyat.

"PAS berusaha untuk melahirkan negara sejahtera berasaskan aqidah. Usaha pembangunan hendaklah selaras dengan tuntutan langit.

"Ini juga dibuktikan kerajaan di Kelantan yang ditadbir PAS sejak 27 tahun lepas tidak berlaku sebarang salah laku," katanya pada ucapan dasar pada Muktamar Dewan Ulama PAS Pusat di SRIDU Tandop, Alor Setar hari ini. - HARAKAHDAILY 27/4/2017

MUKTAMAR di Kedah kali ini diharap memberi mesej untuk membolehkan PAS kembali berkuasa di negeri jelapang padi tersebut.

Ketua Dewan Ulamak PAS Kedah Ustaz Mohd Rejab Md Akhir berharap kehadiran ulama dari seluruh negara memberkati usaha tersebut.

Katanya bumi Kedah yang terkenal dengan jelapang padi insya Allah akan akan menjadi jelapang PAS.

"Kita pastikan Kedah sekali lagi akan dipimpim PAS pada pilihan raya umum ke 14 tidak lama lagi, " katanya pada ucapan aluan di Muktamar Dewan Ulamak PAS Pusat di SRIDU Tandop, hari ini.

Sebelum itu beliau meminta muktamirin berdiri membaca ikrar dalam bahasa Arab.

Di akhir ikrar beliau menyebut jahanam PAN sambil bertakbir tiga kali diikuti perwakilan yang hadir. Laungan itu bergema di seluruh dewan SRIDU. - HARAKAHDAILY 27/4/2017

MUKTAMAR Dewan Ulamak PAS turut menarik perhatian pemerhati politik berikutan desakan mengkaji balik hubungan dengan PKR diputus sebahagian PAS kawasan sebelum ini.

Muktamar yang berlangsung di Sekolah Rendah Islam Darul Ulum Tandop berlangsung dalam suasana agak dingin, berikutan hujan di sini malam tadi.

Perasmiannya disempurnakan Timbalan Mursyidul Am Ustaz Datuk Ahmad Yakub. Perwakilan mengambil tempat di dewan SRIDU Darul Ulum.

Perwakilan mendaftar sebelum memasuk dewan, yang agak sendat dengan perwakilan yang datang dari seluruh negara.

Muktamar kali ke-56 bermula dengan alunan nasyid Asma ul-Husna, lagu PAS dan bacaan al-Quran Ustaz Mohd Fauzi Salleh.

Hadir sama wakil Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) dan wakil Perhubungan PAS Kedah.

Sebahagian pemerhati berada di luar dewan. Manakala petugas media disediakan bilik khas di bangunan bilik darjah.

Muktamar kali ini bertema Membina Negara Sejahtera. Hadir sama Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamed, timbalan Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh dan anggota jawatankuasa. - HARAKAHDAILY 27/4/2017

ulama1

KOLUMNIS

Grid List

TANAH jelapang padi bersimbah dengan cahaya keperakan mentari pagi yang indah menyambut kehadiran perwakilan dan pemerhati ke Muktamar DPPM kali ke 58. Hujan lebat semalaman sebelum muktamar telah membuah udara segar, sebagaimana segarnya ukhuwwah dan persahabatan dalam jamaah Islam ini. Dengan warna ungu sebagai tema muktamar kali ini, pimpinan dan para muktamirin kelihatan segak bergaya. Menguntum senyuman para petugas protokol menyambut hadirin yang memenuhi khemah besar muktamar di Kompleks PAS Kedah di Kota Sarang Semut.

Muktamar Dewan Pemuda semenjak keberadaannya di medan siasah dan dakwah negara ini sentiasa membuncah energi, merubah lanskap politik dalaman PAS dan menjadi penanda aras akan keberhasilan PAS di medan operasional. Dewan Pemuda bermula dengan namanya Dewan Pemuda Islam ditubuhkan pada tahun 1953, dipimpin oleh Ustaz Ahmad Badawi. Ramai kalangan aktivisnya pada dekad 50-an ialah para penggerak sekolah agama rakyat seperti Ustaz Hasan Adli, Ustaz Yunus Yatimi dan lain-lain nama besar dalam perjuangan.

Dewan Pemuda antara yang mengusahakan supaya PAS dipimpin oleh seorang sosok besar perjuangan dan maestro politik iaitu Dr Burhanudin al Helmi. Ustaz Hasan Adli pada tahun 1956,mengusahakan agar Dr Burhanudin  menjadi tonggak utama PAS. Tokoh besar yang bergraduat daripada Universiti Aligagh India ini telah berjaya membawa PAS memenangi negeri Terengganu dan Kelantan pada pilihan raya tahun 1959.

Dewan Pemuda PAS Pusat menerjang badai yang bukan kepalang dalam dekad 1960-an dengan kewujudan pemuda tahan lasak UMNO. Program dan pemimpin PAS diganasi anak-anak muda muda UMNO, sehingga pemuda PAS merespons dengan gerakan Pemuda Syuhada. Ketua Pemuda PAS Pusat, Abdul Samad Gul Mianji mati ditetak dengan kapak kecil di tanah serendah sekebun bunga. Haruman darah inilah yang membugar semangat anak-anak muda PAS di sepanjang zaman.

Dewan Pemuda dalam dekad 1970-an menjadi rakan kongsi strategik dalam pemuafakatan politik, di mana terlantiknya Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat saat itu, Datuk Mustafa Ali sebagai Timbalan Menteri. ABIM dalam dekad itu sebagai rakan simbiosis yang akrab dengan Dewan Pemuda PAS, mencetak kader-kader dakwah.  

Muktamar Dewan Pemuda PAS yang telah berlangsung di Madrasah  Masriyyah Bukit Mertajam pada tahun 1982 telah meluluskan usul kepimpinan ulama. Usul penting inilah yang membentuk orientasi perjuangan PAS selama berdekad-dekad selepas itu. Pemuda PAS telah melangkah gagah di pelbagai sektor, mereka memulakan rangkaian jaringan pendidikan PAS. Bermula dengan pendidikan prasekolah PASTI, merambah kepada SRITI, memotori pendidikan menengah Islam dan juga peringkat kolej universiti yang disempurnakan oleh Dewan Ulama.

Gerak kerja kebajikan dan kemasyarakatan secara munazzomah dicetuskan oleh Dewan Pemuda dengan munculnya Unit Amal yang kemudiannya dijenamakan sebagai Jabatan Amal. Pelbagai jaringan sivil, gerakan swadaya masyarakat digerakkan oleh Dewan Pemuda, yang akhirnya PAS dilihat indah pada kacamata masyarakat awam. Dimana ada bencana dan tragedi dalam dan luar negara, maka entiti PAS terus berada di barisan paling hadapan sehingga diyakini publik.

Dewan Pemuda PAS terus menjaring dan merengkuh pelbagai sektor masyarakat untuk menyertai PAS. Antaranya dengan ARC, menjadikan kelompok anak-anak muda yang minat dalam bidang pemotoran terasa disantuni oleh harakatul ummah ini. Akademi Kepimpinan Pemuda terus mencetak kepimpinan yang kompeten dan berdaya saing, malah jentera tajnid Dewan pemuda terus mengilang kader-kader dakwah yang istiqomah memperjuangkan Islam.

Dewan Pemuda PAS yang menghampiri enam dekad perjuangan ini telah meninta perjuangan ini dengan catatan emas. Merekalah paling ramai mendekam dalam tahanan ISA, dibunuh serta dikucilkan oleh jentera regim. Maka jangan dirosakkan kegemilangan sejarah emas Dewan Pemuda ini dengan pemuda yang berwatak "kain batik", berada di zon selesa serta manja dibelai.

Teruskan era pengukuhan jamaah ini serta usaha menarik seluruh sektor masyarakat untuk belayar dalam bahtera ini. Pemuda adalah benteng paling ampuh, dada mereka adalah perisai jamaah. Tulang belulang mereka adalah segenggam kekuatan untuk kayuhan bahtera ini menggapai kemenangan dan mardhotillah, mara menuju cita!

Penulis ialah Timbalan Pengerusi Tetap Dewan Pemuda Malaysia.

AL-QURAN mengisahkan Nabi Ibrahim A.S. yang disanjung dan dimuliakan oleh penganut semua agama; Islam, Yahudi, Kristian dan musyrikin dengan kepercayaan dan sebutan yang berbeza sama ada Ibrahim, Abraham dan Brahma. Nabi Ibrahim A.S. diperintah membina Kaabah yang disebut Bait Allah (Rumah Allah). 

Firman Allah:

وَإِذۡ يَرۡفَعُ إِبۡرَٰهِ‍ۧمُ ٱلۡقَوَاعِدَ مِنَ ٱلۡبَيۡتِ وَإِسۡمَٰعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلۡ مِنَّآۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلسَّمِيعُ ٱلۡعَلِيمُ ١٢٧ رَبَّنَا وَٱجۡعَلۡنَا مُسۡلِمَيۡنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةٗ مُّسۡلِمَةٗ لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبۡ عَلَيۡنَآۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلتَّوَّابُ ٱلرَّحِيمُ ١٢٨ رَبَّنَا وَٱبۡعَثۡ فِيهِمۡ رَسُولٗا مِّنۡهُمۡ يَتۡلُواْ عَلَيۡهِمۡ ءَايَٰتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ ٱلۡكِتَٰبَ وَٱلۡحِكۡمَةَ وَيُزَكِّيهِمۡۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ ١٢٩ وَمَن يَرۡغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبۡرَٰهِ‍ۧمَ إِلَّا مَن سَفِهَ نَفۡسَهُۥۚ وَلَقَدِ ٱصۡطَفَيۡنَٰهُ فِي ٱلدُّنۡيَاۖ وَإِنَّهُۥ فِي ٱلۡأٓخِرَةِ لَمِنَ ٱلصَّٰلِحِينَ ١٣٠ إِذۡ قَالَ لَهُۥ رَبُّهُۥٓ أَسۡلِمۡۖ قَالَ أَسۡلَمۡتُ لِرَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ ١٣١ وَوَصَّىٰ بِهَآ إِبۡرَٰهِ‍ۧمُ بَنِيهِ وَيَعۡقُوبُ يَٰبَنِيَّ إِنَّ ٱللَّهَ ٱصۡطَفَىٰ لَكُمُ ٱلدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ ١٣٢ البقرة .

“Dan (ingatlah), ketika Ibrahim meninggikan (membina) dasar-dasar Baitullah bersama Ismail (seraya berdoa): "Ya Tuhan kami terimalah daripada kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". (127) Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang Islam (yang tunduk patuh) kepada Engkau dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang Islam (tunduk patuh) kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadah haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. (128) Ya Tuhan kami, utuslah untuk mereka seorang Rasul dari kalangan mereka, yang akan membacakan kepada mereka ayat-ayat Engkau, dan mengajarkan kepada mereka Al Kitab (Al Qur´an) dan Al-Hikmah (As-Sunah) serta menyucikan mereka. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (129) Dan tidak ada yang benci kepada Agama Ibrahim, melainkan orang yang memperbodoh dirinya sendiri, dan sungguh Kami telah memilihnya di dunia dan sesungguhnya dia di akhirat benar-benar termasuk orang-orang yang soleh. (130) Ketika Tuhannya berfirman kepadanya: "Tunduk patuhlah! (Islam)" Ibrahim menjawab: "Aku tunduk patuh(Islam) kepada Tuhan semesta alam". (131) Dan Ibrahim telah mewasiatkan ucapan itu kepada anak-anaknya, demikian pula Yakub. (Ibrahim berkata): "Hai anak-anakku! Sesungguhnya Allah telah memilih agama ini bagimu, maka janganlah kamu mati kecuali dalam memeluk agama Islam". (132) [ Surah Al-Baqarah: 127-132]

Bumi Mekah dipilih menjadi tempat dibina Kaabah yang menjadi kiblat kepada penganut Islam dan tempat kelahiran Rasul akhir zaman Muhammad S.A.W. daripada zuriat Ibrahim A.S. Diwahyukan kepada Baginda Kitab Suci Al-Quran yang menjadi mukjizat ilmu yang membawa rahmat kepada seluruh alam. Di akhir zaman ini, kemajuan sains dan teknologi terkini yang menjadikan dunia seolah tanpa sempadan adalah daripada sedikit ilmu akal dan kajian manusia, semuanya adalah kurnia Allah S.W.T yang wajib disempurnakan dengan hidayah kitab Al-Quran itu.

Ada empat konsep terpenting ditunjukkan oleh Al-Quran melalui Rasulullah S.A.W. yang diwahyukan kepada Baginda. Empat konsep itu ialah: Hikmah (kebijaksanaan), Adil (terhadap semua), Rahmat (kepada seluruh alam) dan Maslahah (berpandukan Siyasah Syariah dan Maqasid Syariah).

Setiap satunya memerlukan kajian mendalam dan huraian terperinci oleh para ulama’ yang mendalami Al-Quran dan Sunnah yang mampu berijtihad, sama ada secara indivudu yang cukup syaratnya atau secara berjamaah (kolektif) yang dapat menyempurnakan syarat-syaratnya. Ini menjadikan Al-Quran petunjuk di sepajang zaman kepada seluruh manusia.

Berteraskan empat perkara tersebut dengan berkonsepkan rukun Iman, Islam dan Ihsan, khususnya aqidah beriman kepada Allah, Hari Akhirat dan konsep bertaqwa di dalam diri, Islam telah menguasai tiga benua besar dunia dalam masa yang cepat walaupun selepas berlakunya kewafatan Rasulullah S.A.W. dan kepungan peristiwa riddah bersama kuasa-kuasa besar dunia di timur dan barat.

Islam bukan sekadar berjaya menjatuhkan kuasa besar yang zalim walaupun bertamadun, tetapi dalam masa yang sama berjaya mencipta Tamadun Islam dan menyatukan masyarakat majmuk sehingga menjangkau sebahagian daripada tiga benua besar. Memerintah masyarakat majmuk berbagai bangsa, agama dan budaya dalam tempoh beberapa abad, sehinggalah ajaran Islam ditinggalkan kerana kelekaan pemerintah, kelemahan para ulamak dan kejahilan umat Islam sendiri terhadap agamanya serta ilmu sains dan teknologi yang telah dibina oleh tamadun Islam itu sendiri.

Di zaman kelemahan, sehingga berlakunya kejatuhan pemerintah yang membawa kepada zaman penjajahan yang bukan sekadar menjajah tanah air dan jasad umat Islam berbagai bangsa bahkan  juga menjajah pemikiran, apabila dilumpuhkan kefahaman Islamnya. Tanah air umat Islam daripada Asia Tenggara di Timurnya sehinggalah Afrika Barat. Daripada Asia Tengah sehingga Afrika Tengah dipecah buminya dan dilagakan bangsanya.

Maka berlakulah kehilangan jati diri seperti yang dinyatakan Allah S.W.T:

وَكَذَٰلِكَ جَعَلۡنَٰكُمۡ أُمَّةٗ وَسَطٗا لِّتَكُونُواْ شُهَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدٗاۗ وَمَا جَعَلۡنَا ٱلۡقِبۡلَةَ ٱلَّتِي كُنتَ عَلَيۡهَآ إِلَّا لِنَعۡلَمَ مَن يَتَّبِعُ ٱلرَّسُولَ مِمَّن يَنقَلِبُ عَلَىٰ عَقِبَيۡهِۚ وَإِن كَانَتۡ لَكَبِيرَةً إِلَّا عَلَى ٱلَّذِينَ هَدَى ٱللَّهُۗ وَمَا كَانَ ٱللَّهُ لِيُضِيعَ إِيمَٰنَكُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ بِٱلنَّاسِ لَرَءُوفٞ رَّحِيمٞ ١٤٣ البقرة .

“Dan demikian (pula) Kami telah menjadikan kamu (umat Islam), umat yang wasotiyyah (adil dan pilihan) agar kamu menjadi saksi atas (perbuatan) manusia dan agar Rasul (Muhammad) menjadi saksi atas (perbuatan) kamu. Dan Kami tidak menetapkan kiblat yang menjadi kiblatmu (sekarang) melainkan agar Kami mengetahui (supaya nyata) siapa yang mengikuti Rasul dan siapa yang membelot. Dan sungguh (pemindahan kiblat) itu terasa amat berat, kecuali bagi orang-orang yang telah diberi petunjuk oleh Allah; dan Allah tidak akan menyia-nyiakan imanmu. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang kepada manusia.” (Surah Al-Baqarah: 143)

Firman Allah:

كُنتُمۡ خَيۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِۗ وَلَوۡ ءَامَنَ أَهۡلُ ٱلۡكِتَٰبِ لَكَانَ خَيۡرٗا لَّهُمۚ مِّنۡهُمُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَأَكۡثَرُهُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ ١١٠ آل عمران .

“Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka orang-orang yang fasik.” (Surah Ali-Imran: 110)

Allah Yang Maha Esa, Kitab Al-Quran, Rasul akhir zaman dan Kiblat yang satu, sepatutnya menyatukan semula umat Islam, tetapi kecelaruan kefahaman membawa kepada kecelaruan cara hidup.

Kecelaruan ideologi telah memisahkan cara hidup berpolitik, ekonomi dan bermasyarakat madani yang sepatutnya disatukan oleh kiblatnya sudah hilang, walaupun masih berhimpun di musim Haji di hadapan Kaabah di Mekah, tetapi  politik yang menguasai cara hidup berkiblat ke arah White House (Rumah Putih) di Washington.

Jelas disaksikan betapa pengaruh politik White House menghantui para pemimpin dunia Islam. Apabila kempen Pilihanraya Presiden Amerika berjalan rancak, semuanya berpihak kepada Hillary Clinton yang dikatakan bersifat sederhana dan mengutuk Donald Trump yang pelampau.

Namun apabila keputusan yang berada di White House ialah Donald Trump yang dikatakan ganas itu, tiba-tiba hala politik dan ekonomi dalam hubungan luarnya menghadap ke arah White House juga.

Para ulama yang bijaksana mewajibkan perpaduan umat Islam juga berasaskan kiblat yang satu walaupun berbeza mazhab dan bangsa dengan anggapan sebagai ahli Al-Qiblah, walaupun ada yang salah dan batil, namun dimaafkan kerana kejahilannya.

Kembalilah semula kepada Islam yang sempurna dengan satu kiblatnya ke arah Baitullah (Rumah Allah) yang berada di Makkah dalam beribadat dan seluruh cara hidup. Pecahkan kejumudan kerana kejahilan itu, serta tinggalkan kiblat ke arah White House (Rumah Putih) di Washington.

“Inilah Penyelesaian Kita”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
29 Rejab 1438 H / 26 April 2017 - HARAKAHDAILY 26/4/2017