SEJAK awal lagi saya sudah sedar bahawa Wacana Sinar Harian Ke-53, Apakah Tun M Terlalu Tua Untuk Jadi PM, adalah bertujuan untuk mempromosikan Tun Dr Mahathir.

Ini kelihatan di dalam jemputan awal pihak penganjur kepada saya yang menyebut bahawa kupasan topik berkenaan adalah bertujuan supaya "kita nampak jelas kekuatan Tun M".

Saya mengandaikan bahawa kedua-dua rakan panelis saya, iaitu pakar psikologi, Prof Datuk Dr Mat Saat Baki, dan pakar fitness, Kevin Zahari, akan ditugaskan untuk memberikan testimoni mereka mengenai kemampuan mental dan fizikal Tun Dr Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri.

Saya juga sangat tahu bahawa moderator, Nazri Kahar, adalah seorang penyanjung Tun Dr Mahathir dan pengkritik Datuk Seri Najib, dan ini terbukti dari soalan yang diberikan sejam sebelum wacana bermula yang meminta dibandingkan tokoh muda yang penuh korupsi dengan tokoh tua yang penuh inovasi.

Malah, beberapa rakan rapat saya yang menyebut mengenai betapa Sinar Harian semakin lama kelihatan semakin kuat menyokong Pakatan Harapan (PH) meminta saya tidak menyertai wacana ini kerana bimbang ia merupakan satu perangkap untuk mengenakan diri saya.

Pada peringkat awalnya, saya dimaklumkan oleh pihak penganjur bahawa mereka turut menjemput Tun Dr Mahathir untuk turut hadir bagi bercakap mengenai isu yang melibatkan diri beliau ini tetapi beliau dikatakan tidak menjawab jemputan menyebabkan saya mengandaikan beliau tidak akan hadir.

Walaupun menyedari kemungkinan wacana ini akan menjadi berat sebelah, saya bagaimanapun memilih untuk hadir bagi membolehkan saya mengemukakan beberapa fakta alternatif mengenai kemampuan Tun Dr Mahathir ini.

Untuk tujuan itu, saya telah menyenaraikan 10 kayu ukur bagi menilai kemampuan Tun Dr Mahathir ini, iaitu membabitkan aspek legal, physical, genetical, mental, psychological, moral, demographical, intellectual, philosophical dan spiritual.

Bila saya diberi ruang bercakap, saya pun terus mengemukakan penilaian saya ke atas kayu ukur tersebut, di mana pada kali pertama saya sempat mengemukakan enam kayu ukur sebelum dihentikan oleh moderator (yang menyebut mengenai kelebihan tokoh tua berbanding tokoh muda yang korupsi).

Dari sudut legal, saya menyebut Tun Dr Mahathir mampu kerana, berbanding di Iran yang menetapkan 75 tahun sebagai usia maksimum calon Ahli Parlimen, Perkara 47 Perlembagaan Persekutuan tidak menetapkan usia maksimum tetapi hanya menetapkan usia minimum, iaitu 21 tahun.

Dari sudut physical, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai beliau telah dua kali menjalani pembedahan pintasan jantung pada 24 Januari 1989 dan 4 September 2007; beliau telah tiga kali gagal hadir berceramah dalam tempoh empat bulan terakhir, iaitu di Ipoh pada 3 Disember 2017, di Bentong pada 10 Februari 2018 dan di Pulau Pinang pada 11 Mac 2018; dan beliau telah mengalami batuk teruk ketika berceramah di Tanjung Malim pada 16 Mac 2018.

Dari sudut genetical, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai jangkaan hayat lelaki Malaysia ialah 72.7 tahun; dan mengenai purata tempoh hayat adik-beradik beliau yang tidak lebih tinggi berbanding beliau, iaitu Mashahor yang meninggal dunia sewaktu berusia 79 tahun pada 30 September 2002, Mahadi yang meninggal dunia sewaktu berusia 86 tahun pada 12 Disember 2000, Habshah yang meninggal dunia sewaktu berusia 89 tahun pada 6 Disember 2006 dan Rafeah yang meninggal dunia sewaktu berusia 94 tahun pada 1 September 2009.

Dari sudut mental, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai penurunan kemampuan kognitif beliau yang kelihatan jelas di dalam dialog bersama cendekiawan Melayu pada 25 Julai 2017 dan sidang media Majlis Presiden PH pada 20 Disember 2017.

Dari sudut pyschological, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai ketidaksediaan awal beliau untuk menjadi Perdana Menteri membabitkan kenyataan beliau di University of London pada 21 September 2016 bahawa Tan Sri Muhyiddin adalah calon Perdana Menteri beliau, kenyataan beliau di Tasek Gelugor pada 23 April 2017 bahawa beliau terlalu tua dan pendedahan Wan Saiful dalam Channel News Asia pada 6 Disember 2017 bahawa Tun Dr Mahathir menyebut tidak mahu bertanding.

Dari sudut moral, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai bagaimana beliau sebelum ini sering mencemuh tokoh politik yang lebih muda dari beliau sebagai terlalu tua untuk menjawat jawatan tinggi kerajaan melalui kritikan beliau terhadap Datuk Nik Abdul Aziz pada 30 Oktober 2009 dan 27 April 2013 serta kritikan beliau terhadap Datuk Seri Anwar dalam The Australian pada 11 April 2016 (yang menyebut betapa beliau sendiri sedar beliau tidak mampu terus menjadi Perdana Menteri pada usia 80 tahun).

Selepas dipotong oleh moderator, saya menggunakan kesempatan lain untuk menghujahkan Tun Dr Mahathir tidak mampu dari sudut philosophical dan demographical.

Dari sudut philosophical, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai bagaimana Manifesto PH menjanjikan mengenai pelbagai bentuk perubahan sedangkan perubahan adalah sesuatu yang stressful dan yang diasosiasikan dengan orang muda berbanding orang tua yang diasosiasikan dengan kestabilan.

Dari sudut demographical, saya menyebut Tun Dr Mahathir tidak mampu dengan memberikan fakta mengenai penduduk Malaysia berusia 65 tahun ke atas yang hanya berjumlah 6.2 peratus berbanding penduduk Malaysia berusia 15-64 tahun yang berjumlah 69.7 peratus selain mengenai trend dunia yang menyaksikan kemunculan semakin ramai pemimpin muda seperti Justin Trudeau yang berusia 44 tahun sewaktu menjadi Perdana Menteri Kanada pada 4 November 2015, Emmanuel Macron yang berusia 40 tahun sewaktu menjadi Presiden Perancis pada 14 Mei 2017 dan Sebastian Kurz yang berusia 31 tahun sewaktu menjadi Canselor Austria pada 13 Disember 2017.

Bila panelis lain menyebut mengenai keterpaksaan Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri kembali kerana ketiadaan pemimpin muda berwibawa di Malaysia, saya menyatakan bahawa pindaan ke atas Perkara 47 Perlembagaan Persekutuan bagi menetapkan 75 tahun sebagai usia maksimum calon Ahli Parlimen mungkin boleh membantu menyelesaikan masalah ini.

Saya memang tidak menyangka mengenai kehadiran secara tiba-tiba Tun Dr Mahathir ke wacana ini, apatah lagi bila moderator terus memberikan ruang kepada beliau dan isteri beliau untuk bercakap selain meminta kami sebagai panelis untuk bertanya soalan kepada beliau sebagai jemputan pula.

Bagaimanapun, saya menggunakan ruang yang ada untuk mengingatkan Tun Dr Mahathir mengenai ketidakmampuan beliau dari sudut spiritual dengan merujukkan kepada peringatan Allah mengenai kelemahan manusia pada usia tua seperti yang terkandung di dalam ayat 68 Surah Yasin, ayat 5 Surah al-Hajj, ayat 54 Surah al-Rum dan ayat 70 Surah al-Nahl.

Saya juga menggunakan ruang yang ada untuk menanyakan beliau mengenai persepsi bahawa, dari segi intelektual, beliau tidak akan mampu untuk jadi Perdana Menteri yang baik kerana beliau tidak akan mampu menguasai PH serta hanya akan menjadi puppet kepada para pemimpin lain disebabkan dominasi DAP dan disebabkan Perjanjian PH yang mensyaratkan supaya setiap pembuatan keputusan mestilah dibuat secara konsensus, termasuk dengan membangitkan beberapa kandungan utama di dalam Manifesto PH sebagai contoh.

Saya juga turut menanyakan beliau satu soalan yang memang sudah lama saya mahu tanyakan sendiri kepada beliau, iaitu apa yang menyebabkan beliau sendiri kini bersedia untuk menjadi Perdana Menteri kembali tatkala beliau sendiri menyebut, pada 21 September 2016, bahawa Tan Sri Muhyiddin adalah calon Perdana Menteri beliau dan tatkala kaji selidik PPBM yang diumumkan oleh Datuk Dr Rais pada 10 Mei 2017 sendiri menyebut bahawa calon paling popular untuk menjadi Perdana Menteri bukanlah beliau, tetapi Tan Sri Muhyiddin.

Saya berpuas hati dapat menanyakan kedua-dua soalan tersebut secara terus kepada Tun Dr Mahathir, malah jawapan Tun Dr Mahathir kepada kedua-dua soalan saya ini telah diberikan liputan oleh media massa.

Adalah tidak benar dakwaan yang disebarkan secara meluas dalam media sosial, yang turut disertakan dengan foto yang menunjukkan seolah-olah saya terkedu di sisi beliau, bahawa saya kononnya terus terkucil ketakutan sebaik sahaja Tun Dr Mahathir sampai ke majlis wacana itu.

Saya sebaliknya merasa teruja dengan kehadiran Tun Dr Mahathir yang, berdasarkan kenyataan Ketua Pemuda PPBM, Syed Saddiq, kepada saya selepas majlis itu tamat, memutuskan untuk hadir sendiri ke majlis itu selepas melihat perjalanan wacana itu sejak ia bermula secara live, termasuk tindakan saya yang lantang mengkritik beliau.

Pada hemat saya, cubaan Tun Dr Mahathir untuk menunjukkan keberanian beliau dengan mencabar saya di laman Facebook beliau untuk mengkritik beliau secara berdepan adalah sesuatu yang melucukan kerana jika beliau betul-betul berani beliau sepatutnya menyahut undangan Sinar Harian untuk ikut sama di dalam wacana itu sejak awal lagi sebagai pembicara bukan hadir tiba-tiba di tengah majlis sebagai penonton (yang diberi peluang untuk berbicara).

Saya mengharapkan akan ada soalan dari penonton yang akan membolehkan saya mengkritik Tun Dr Mahathir secara berdepan, malangnya peluang untuk penonton berbicara juga ditutup secara yang, saya dimaklumkan, tidak adil.

Saya juga merasa terkejut dengan sikap hipokrit Tun Dr Mahathir yang memberikan gambaran positif mengenai tahap kesihatan beliau kepada khalayak, tetapi sewaktu jamuan selepas majlis itu tamat saya mendengar sendiri beliau komplen mengenai jadual ceramah beliau yang ketat, mengenai betapa beliau terpaksa menunggu sehingga lewat malam di dalam sesuatu majlis ceramah kerana sering diletakkan sebagai penceramah terakhir dan sebagainya.

Saya dimaklumkan mengenai pelbagai troll memanjang yang dikenakan terhadap saya oleh para pengikut setia Tun Dr Mahathir, termasuk oleh para pemimpin PAN. Paling menarik ialah tindakan dua Evangelis Kristian utama DAP, Hannah Yeoh dan Yeo Bee Yin, menggelakkan saya di laman Facebook mereka. Tidak mengapa, ada ubi ada batas. - HARAKAHDAILY 23/3/2018

KUALA LUMPUR: Umno Negeri Sembilan dilihat berada dalam keadaan terdesak hingga Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dato' Seri Mohamad Hassan mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan.
 
Dalam satu video tular, Mohamad yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan mengarah Briged Gerak Gempur Pemuda Umno menggunakan tindakan keras di kedai kopi tempat memfitnah kerajaan.
 
Timbalan Presiden PAS, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man menyeru pihak polis supaya tidak berdiam diri dan mesti bertindak terhadap kenyataan menghasut itu kerana ia boleh mencetuskan pelbagai kejadian ganas.
 
"PAS menolak budaya politik samseng, bahkan dalam Budaya Politik Matang dan Sejahtera diamalkan PAS, jelas kita berpolitik secara berakhlak, berfakta. Bukan politik persepsi dan tidak bertamadun.
 
"PAS berharap pengundi akan tolak parti yang ego, sombong dan terdesak ini. Sudah sampai masanya rakyat bangkit memilih PAS bagi membawa perubahan harmoni dan aman damai untuk negara," ulas beliau.
 
Berikutan rakaman tular itu, Mohamad bagaimanapun dilaporkan telah tampil memohon maaf dengan menyatakan ucapan beliau satu gurauan yang telah disalahtafsirkan. -HARAKAHDAILY 23/3/2018

SEPERTI yang kita maklum dan paham dan perlu difahami, Islam bukan sahaja agama atau religion seperti yang difahami oleh orang yang bukan Islam, Islam adalah sempurna dan lengkap.

Isu rasuah ini bukan sahaja perkara politik pentadbiran, termasuk dalam perkara agama. Disebut dalam Quran, disebut dalam Hadis-hadis Nabi S.A.W, bukan sahaja secara hukum, bahkan mendedahkan umat yang dilaknat oleh Allah orang Yahudi Bani Israil, diantaranya penyakit rasuah.

Menangani rasuah

Dalam menangani masalah rasuah ini, Islam berbeza dengan undang-undang ciptaan manusia. Kerana hukum Islam itu melibatkan undang-undang yang zahir termasuk undang-undang yang bersifat spiritual. Bukan sahaja salah dari segi undang-undang, termasuk berkait dengan dosa yang akan dikira pada hari akhirat.

Seorang yang tak dihukum di dunia kerana bijak dia melarikan daripada rasuah, tak lepas di akhirat. Ini perbezaan antara Islam dan bukan Islam. Dengan sebab itu pemerintah Islam di zaman awal berjaya menangani rasuah dan membersihkan kerajaannya daripada rasuah dengan kesempurnaan aspek ini yang berbeza dengan undang-undang ciptaan manusia.

Adapun laporan media asing, kita mesti menerima secara positif. Yang pertama kita terima kasih kepada media asing kerana mungkin mereka menyenaraikan tindakan-tindakan yang banyak diambil oleh kerajaan. Ataupun mereka melaporkan rasuah secara berita, sepatutnya mereka beritahu secara detail supaya kerajaan boleh bertindak.

Tidak dinafikan dalam dunia ini ada negara yang banyak rasuah, tapi disembunyikan, disembunyikan, bukan sahaja media asing termasuk media dalam negeri. Dengan sebab itu kita mengalu-alukan sebarang laporan tentang rasuah sama ada laporan tindakan yang banyak diambil ataupun melaporkan perlunya kalangan bertindak, tetapi mesti dilaporkan dengan betul. Jadi kita terima secara positif dan negatif.

Jangan menghukum sebelum dibuktikan

Mengikut ingatan saya rasuah ini berlaku sejak zaman Tunku Abdul Rahman. Bukan sahaja zaman sekarang. Zaman peristiwa yang berantai, yang sambung-menyambung.

Malangnya dalam tahun 80-an, banyak pendedahan rasuah ini berhenti di tengah jalan, tak diambil tindakan. Yang berkait dengan BMF, berkait dengan KWSP, berkait dengan Tabung Haji, berkait dengan macam-macam lagi, Skyhawk dan lain-lain. Dan kita harap isu 1MDB ini kerajaan bertindak, bertindak dengan cara yang adil dan telus. Dan kepada kita, kita tidak mahu tuduhan sahaja, mesti kena ada bukti yang terang dan nyata.

Pihak masyarakat, pihak media jangan menghukum sebelum dibuktikan. Kerana mengikut kaedah Islam, kaedah Islam, orang yang dituduh dianggap tidak bersalah selagi tidak ada bukti. Jadi masalah kitanya kita tidak tunjukkan bukti-bukti. Dengan sebab itu mesti ada bukti dan ada tindakan yang adil dan telus mesti diambil. Kita berharap kerajaan yang ada ini tidak mengulangi kerajaan yang sebelumnya yang terhenti di tengah jalan.

Di zaman Tunku Abdul Rahman, saya masih ingat ada Menteri yang dipecat, ada Menteri yang diturunkan, tak perlu disebut namalah, takut aib keluarga dia. Tapi zaman selepas itu kita melihat apabila timbul isu tak ada Menteri yang diberhenti, tak ada Menteri yang diambil tindakan, tak ada. Yang adanya ialah ikan-ikan bilis yang kecil (diambil tindakan). Jerung yang besar tak ada (diambil tindakan).

Laksana secara praktikal

Yang pertama dalam menangani masalah rasuah ini kita bukan sahaja cakap, kita laksanakan secara praktikal. PAS pernah memerintah kerajaan negeri, Kelantan, Terengganu tahun 1959 sehingga tahun 1979 di Kelantan, tahun 1990 kita perintah balik sehingga hari ini. Dan kita pernah memerintah Terengganu satu penggal tahun 1999 - 2004. Kita pernah memimpin kerajaan Negeri Kedah, dan kita pernah terlibat dalam kerajaan campuran. Dan tak ada laporan tentang pemimpin kita yang terlibat dengan rasuah. Itu secara praktikal, secara amali.

Yang kedua secara ucapan boleh dirujuk kepada ucapan-ucapan di Parlimen dan ucapan Dewan Negeri, tiap-tiap penggal pemimpin kita membuat ucapan dan menegur tentang rasuah. Tetapi tidak mendapat liputan daripada media. Kita tak penting liputan media ini, apa yang penting ialah kita menjalankan tugas kita dan kita tak berhenti dalam masalah ini. Begitu juga termasuk guru-guru ugama kita, pensyarah kita dalam ucapannya selalu sebut masalah rasuah ini.

Pendidikan

Untuk menangani rasuah ini bukan sahaja melalui tindakan undang-undang, termasuklah juga melalui pendidikan, tarbiyah dan pelajaran. Apa yang berlaku menunjukkan kegagalan pendidikan dan tarbiyah kita dalam menjiwai rakyat supaya menganggap rasuah ini suatu perkara yang haram. Bukan sekadar salah dari segi undang-undang sahaja.

Tindakan mendidik hanya salah dari segi undang-undang sahaja tak ada aspek agama dalam pendidikan ini menyebabkan lemahnya roh, aspek rohani dalam diri, dalam keluarga, ini menimbulkan ruang-ruang untuk dilakukan rasuah itu berlaku.

Sama ada melalui secara langsung pemimpin, keluarga pemimpin, mereka yang ada hubungan dengan pemimpin. Ini dilaporkan oleh al-Quranul Karim, al-Quran menyebut kisah-kisah yang banyak bagaimana rasuah ini berlaku bukan sahaja melalui tokoh, termasuklah isteri, termasuklah keluarga tokoh diriwayatkan ulama-ulama tafsir.

Di sini menunjukkan bahawa perlunya tarbiyah secara umum, secara menyeluruh. Kita melihat bagaimana Nabi kita Muhammad S.A.W yang mengharamkan keluarga dia menerima zakat, boleh terima sedekah sahaja. Bila seorang cucu dia makan buah tamar daripada zakat, terus dibuang daripada mulutnya. Cucu dia sendiri itu sebiji buah tamar sahaja, itu aspek pendidikan kepada anak-anak yang ditunjuk oleh Nabi S.A.W.

Dan termasuk dalam satu kisah bila seorang Sahabat yang ditugaskan untuk memungut hasil di satu daerah, lalu pulang ke Madinah. Sahabat itu mengatakan wahai Rasulullah, yang ini (hasil) tugas saya, yang (hasil satu lagi) ini orang bagi kepada saya.

Lalu Nabi menegur dan Nabi sebut dalam ucapan, tak sebut nama yang buat itu, Nabi kata ada orang kalangan kita ini dia pulang telah ditugaskan untuk memungut hasil, yang ini adalah (hasil) tugas saya, yang (hasil satu lagi) ini untuk saya. Adakah sekiranya dia tidak memegang jawatan ini, dia akan diberi hadiah ini? Barangsiapa yang mengambil secara haram, dia ambil itu adalah perkara yang diharamkan. Itulah lebih kurang maksud Hadis. Itu Nabi mendidik Sahabat-sahabat dia, bukan hanya mendidik dari segi undang-undang, termasuk mendidik dari segi agama, ada perhitungan dosa dan pahala.

Kita diajar dalam Islam, bukan sahaja adanya penguatkuasa, termasuklah adanya malaikat yang menjaga, yang mencatit amalan kita, bukan sahaja amalan ibadat, termasuk amalan mentadbir, mengurus negara. Semua akan dihisab di hadapan Allah Taala.

Jadi aspek mendidik secara iman, ini perlu, penting, bukan secara budiman, kena ada iman. Bukan secara akhlak, tetapi kena ada akidah, percaya kepada Allah dan hari akhirat. Percaya kepada perkara yang ghaib. Aspek ini tak ada dalam idealogi, tak ada dalam undang-undang ciptaan manusia.

Baiah

Yang pertama saya bersyukur kepada Allah Taala yang telah menyelamatkan pimpinan PAS yang diberi amanah untuk memerintah negara daripada disiasat. Yang kedua saya ucap terima kasih kepada Menteri yang berkenaan kerana memberi jawapan yang terbuka. Kita tak mahu berbangga diri. Apa yang perlu ialah supaya pihak lain berkongsi kefahaman dalam masalah ini.

Yang terpenting kita menganggap bahawa Islam adalah sempurna, semua perkara dalam kehidupan kita ada kait dengan agama, ada kait dengan dosa dan pahala, bukan perkara ibadat sahaja, termasuklah yang berkait dengan politik.

Di sinilah tiap-tiap orang wakil rakyat PAS dan tiap-tiap petugas PAS dibaiahkan, dibaiah. Dibaiah yakni diikat setiakan perjanjian dengan nama Allah supaya menunaikan tanggungjawab di atas nama agama, patuh kepada perintah agama, tidak khianat. Bukan sahaja dalam aspek-aspek yang sempit, termasuklah dalam ruang yang luas, dalam menjalankan tugas-tugas mereka bila diberi amanah untuk memerintah negara.

Di mana tiap-tiap orang kalangan kita bila dilantik jadi wakil rakyat, dilantik jadi pemimpin menganggap ini perkara agama. Dan dia tidak melakukan kesalahan sama ada di hadapan mata manusia ataupun tak ada manusia. Kerana kita menganggap ini perkara yang berkait dengan Allah Taala, berkait dengan hari akhirat, berkait dengan percaya kepada yang ghaib.

Saya sebut sebagai satu contoh Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz, biar saya dedahkan di sini pernah menceritakan kepada saya, ketika beliau baru jadi Menteri Besar Negeri Kelantan, ada orang datang berjumpa dengannya nak bagi duit dengan jumlah yang begitu besar, begitu besar antara Tok Guru dengan orang itu sahaja, orang itu sahaja. Maknanya orang tak tahu. SPRM tak ada.

Tok Guru menunjukkan muka yang masam dan marah, geram. Dia cerita kepada saya, celakalah orang ini. Dia ingat aku ini siapa. Tok Guru ingat pada Allah Taala, Allah Taala. Ini satu contoh. Itu orang yang sudah mati, kita kena ambil pengajaran, yang hidup ini kena ikut dialah. Jadi kita ambil contoh daripada orang yang sudah mati meninggal dunia. Itu satu contoh.

Dan dengan berkat ini kita boleh memerintah Kelantan sampai 27 tahun, masuk 28. Walaupun dalam keadaan kewangan yang begitu disekat, begitu ditahan, tetapi ada berkatnya. Berkat Kelantan boleh hidup. Begitulah negeri yang kita perintah, kita jatuh bukan dengan sebab rasuah. Jatuh dengan sebab hal-hal yang salah laku pihak yang lain terhadap kita.

Hisbah

Hisbah adalah satu institusi yang ditubuh oleh kerajaan Islam untuk melaksanakan kewajipan amar makruf dan nahi munkar. Bukan sahaja melibatkan rakyat, termasuk melibatkan pemimpin kerajaan dan semua jentera kerajaan yang diberi bidang kuasa perundangan, dilindungi oleh undang-undang. Sehingga boleh bertindak terhadap ketua negara, boleh bertindak terhadap ketua pentadbiran, boleh bertindak terhadap siapa.

Menerima pengaduan kerajaan yang menghadapi masalah-masalah kerenah rakyat dan menerima pengaduan rakyat yang menghadapi kerenah-kerenah kerajaan. Ini luasnya bidang kuasa hisbah, ombudsman kalau tak silap saya. Ha ombudsman.

Di mana bidang ini tak ada dalam pentadbiran negara sekular. Ini wujud dalam Islam. Bila kita memerintah Terengganu, oleh kerana Terengganu itu dia punya bidang kuasa politik dan kedudukannya agak lebih terbuka daripada negeri yang lain, kita cuba menubuhkan hisbah dilantik Exco hisbah, Tun Salleh Abas, bekas Ketua Hakim Negara dilantik menjadi Exco yang jaga hisbah, dan beliau telah membentuk badan yang khusus dilantik daripada kalangan kehakiman, kalangan polis yang bersara duduk dalam badan ini untuk meneliti segala tingkah laku kerajaan.

Tetapi malangnya tidak ada kuasa polis, tak ada kuasa kehakiman, kerana banyak peruntukannya di bawah kuasa Kerajaan Pusat. Menyebabkan kita tak boleh melaksanakan dengan cara yang sepenuhnya.

Alangkah baiknya kalau kita dapat di peringkat Pusat, dapat melaksanakan sistem ini yang boleh diubah. Ini termasuk dalam perkara ijtihad. Perkara ijtihad yang boleh kita ubah mengikut keadaan-keadaan semasa, realiti dan situasi masyarakat mengikut keadaan yang berubah.

Pemerintahan Islam

Kepada umat Islam, penganut Islam, menjadi kewajipan kepada mereka untuk menghidupkan dan menyedarkan kembali pemerintahan Islam yang disebut oleh Quran, dan dilaksanakan oleh Nabi S.A.W. Kita hidup ini jadi kewajipan kepada orang Islam.

Yang kedua kepada kalangan bukan Islam, jangan takut kepada Islam. Islam-lah adil dan rahmat kepada semua, seluruh manusia sebagaimana Islam tidak memaksa dalam perkara agama, Islam juga tak memaksa orang bukan Islam ikut undang-undang yang ada pada ugama mereka. Di sana perkara yang luas, perkara yang terperinci mengikut agama masing-masing. Dengan sebab itu beri peluang kepada Islam untuk memerintah dan mentadbir.

Selama kita memerintah Kelantan, yang paling lama, kita mendapat respon yang sangat positif dari kalangan orang yang bukan Islam, sehingga menyebabkan tertubuhnya Dewan Himpunan Penyokong PAS. Ini respon orang bukan Islam terhadap kejayaan kita di Negeri Kelantan khusus yang kita memerintah dalam masa begitu panjang.

Yang kedua, rakyat Kelantan terus memberi kepercayaan kepada PAS, dua kali. Kali yang pertama 1959 hingga 1979. Dan tak boleh dijatuhkan Kelantan melainkan secara khusus diisytiharkan darurat oleh Kerajaan Pusat, secara pintu belakang.

Kemudian kita ambil balik tahun 1990 dan kita berjaya memerintah Kelantan dalam keadaan menghadapi kepungan pentadbiran, kepungan yang tidak menghormati konsep Federalisma. Tapi kita berjaya memerintah Kelantan dengan semangat umat Islam Kelantan yang dididik dengan agama.

Dengan sebab itu negeri-negeri lain jangan takut, jangan takut untuk memberi ruang kepada kita. Insyaa Allah sekiranya kita mendapat kuasa yang lebih, banyak lagi boleh kita buktikan Islam adalah terbaik.

(Teks transkrip dan suntingan dari jawapan Presiden PAS di Live Facebook Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang semalam yang disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHARHARAKAHDAILY 23/3/2018

MARANG: Penyelaras Pemuda PAS Dun Rhu Rendang bersama NGO Iman Care telah menyumbangkan kerusi roda kepada warga emas, Abdul Aziz Embon, 65.
 
Beliau yang kakinya dipotong akibat penyakit kencing manis menerima sumbangan tersebut disampaikan oleh Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi.
 
Serahan itu disampaikan sendiri rombongan Pemuda PAS dan Iman Care di kediaman Abdul Aziz di Kampung Kelulut, di sini semalam.
 
"Pok Aziz rasa sangat terharu dan gembira yang amat sangat kerana anak-anak Pemuda (PAS) datang ziarah bawa bersama kerusi roda, Alhamdulillah.
 
"Rasa syukur ini kerana lama doh Pok Aziz nok kerusi roda ini tapi tak ada rezeki lagi masa itu," ujarnya dengan rasa terharu.
 
Selain itu, Pok Aziz juga masih mempunyai seorang anak berstatus Orang Kelainan Upaya (OKU) yang berusia 11 tahun.
 
Hadir sama Ketua Penyelaras Pemuda PAS Dun Rhu Rendang, Mohamad Aswadi Mohamad serta Jawatankuasa PAS Cawangan Kelulut. -HARAKAHDAILY 23/3/2018

22 Mac 2004 ialah tarikh yang diingati oleh semua penyokong perjuangan pembebasan bumi Palestin. Jasad insan yang telah renta dibunuh dengan dahsyat oleh Regim Zionis. Sosok pemberani yang inspiratif ini berkerusi roda, seolah mencium bau kesyahidannya, keluar daripada masjid yang berhampiran rumahnya pagi itu, bergegar dengan tembakan roket daripada helikopter musuh sehingga tercabik jasadnya. Wajahnya tersenyum dalam kubangan darah yang mewangi. Beliau ialah pendiri HAMAS dan seorang tokoh pejuang yang lama terpenjara dalam jeriji besi Israel.

Penentangan berdarah terhadap negara haram Israel tidak pernah berhenti kerana regim ini sentiasa dahagakan darah orang beriman seperti kes pembunuhan di Shabra dan Shatila, pembunuhan di Masjid Ibrahimi Hebron dan ratusan lagi kes pembunuhan kejam yang mewarnakan bumi ini dengan warna merah darah penindasan.

Dalam tahun-tahun 60-an dan 70-an perjuangan Israel lebih terarah kepada kelompok Sosialis dan Kebangsaan Arab yang sempit. Ternyata ideologi Barat ini tidak mampu untuk menggerunkan Israel yang hanya mampu memahami bahasa bom dan senapang. Kini sudah tiba masanya mereka kembali kepada perjuangan Islam seiring dengan kebangkitan Islam yang sedang bergelora di seluruh dunia.

Kembali kepada nuansa perjuangan yang berteraskan kepada Islam, berpandukan al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W, maka pada bulan Disember tahun 1987 Sheikh Ahmad Yasin bersama beberapa orang tokoh masyarakat (pendukung-pendukung Ikhwanul Muslimin di Gaza) mengasaskan Pergerakan Kebangkitan Islam (HAMAS) atau dalam Bahasa Arab disebut Harakatul Muqawwamatil Islamiyyah. Pertubuhan ini secara langsung membawa fikrah Ikhwanul Muslimin dan menyeru rakyat Palestin berjuang atas dasar Islam dan menentang penjajahan Yahudi di Palestin. Sheikh Ahmad Yasin sendiri dipilih sebagai pemimpin tertinggi dan beliau merupakan ideologue gerakan ini yang terkenal dengan sifat warak, berani, lantang berpidato, sedia berkorban dan mempunyai aura kepimpinan.

Ideologi perjuangan HAMAS dinyatakan di dalam perlembagaannya yang diisytiharkan pada 18 Ogos 1988. Antaranya ialah:

●     Dasar dan manhaj HAMAS ialah Islam yang lengkap.

●     HAMAS adalah gerakan kemanusiaan yang mengambil kira toleransi Islam yang membenarkan penganut-penganut agama lain tinggal bersama masyarakat Islam.

●     Palestin adalah tanah Islam sejak turun temurun hinggalah hari kiamat. Ia tidak boleh dibelah bahagi atau diserahkan kepada pihak lain. Ia bukan milik mana-mana individu, pertubuhan ataupun Raja dan Presiden Negara-negara Arab. Ia adalah milik Islam yang mesti dipertahankan.

●     Jihad menentang kezaliman Yahudi adalah fardhu ain ke atas setiap umat Islam lelaki dan perempuan. Dalam hal ini, wanita yang keluar berjihad tanpa izin suaminya adalah tidak berdosa.

●     HAMAS menolak usaha melengah-lengahkan kemenangan seperti perjanjian damai, persidangan-persidangan dan sebagainya. Hanya jihad sahaja jalan penyelesaian bagi isu Palestin.

●     Kelompok wanita memainkan peranan besar dalam perjuangan membebaskan bumi Palestin. Mereka perlu berperanan melatih, mentarbiah dan mendidik serta melahirkan generasi yang faham Islam dan berakhlak mulia serta bersemangat tinggi untuk membebaskan tanah air mereka.

●     HAMAS menghormati pandangan gerakan-gerakan Islam yang lain selagi mana ia tidak bercanggah dengan Islam. Ia juga turut menganggap Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) pimpinan Yasir Arafat sebagai ‘sahabat’, tetapi menolak fahaman sekular gerakan itu.

HAMAS mempunyai sikap yang tegas terhadap penubuhan pemerintahan Islam, tanpa kompromi maka gerakan ini menolak Perjanjian Damai sementara antara Israel dan Palestin pada tahun 1993-1994. Mulai tahun 1994 HAMAS telah memulakan serangan berani mati terhadap Israel. Fenomena ini menjadi igauan paling buruk bagi orang Yahudi. Dalam tahun 1996 sahaja empat serangan bom dalam musim bunga telah diadakan menyebabkan 60 orang penduduk Israel telah terbunuh.

Kebangkitan kedua Palestin selama empat tahun setengah telah menyaksikan seramai 3500 rakyat Palestin terbunuh dan 1000 penduduk Israel terkorban.

Dengan menubuhkan HAMAS, rakyat Palestin yang selama ini tanpa arah yang jelas mencari jalan perjuangan, kini bergabung tenaga melakukan satu kebangkitan menyeluruh atau lebih dikenali sebagai Intifadhah. (Ibnu Ismail: 2004).

Peristiwa yang menyebabkan tercetusnya kebangkitan (Intifadhah) ini ialah tindakan sebuah lori besar milik Yahudi yang sengaja melanggar dua buah lori kecil milik umat Islam menyebabkan empat orang terbunuh dan yang lain cedera.

Peristiwa ini adalah faktor sementara bukan faktor mutlak, kerana terdapat faktor-faktor lain yang meransang fenomena ini. Bermulalah intifadhah dan penentangan terbuka rakyat Palestin dengan melontar batu, membakar tayar di jalanan bagi menghalang kenderaan tentera Israel dan melempar Molotov Cocktail ke arah musuh. Rakyat Palestin gagal mendapatkan senjata api kerana sempadan negara ditutup dan dikawal ketat oleh pihak Israel dan Negara-negara Arab yang bersempadan namun gerakan HAMAS berjaya mendapatkannya secara sulit dan menyimpannya dalam gudang khas mereka seperti stor bawah tanah.

Bagi penduduk awam Palestin walaupun tidak memiliki senjata api, mereka keluar ke jalan-jalan raya melontar batu dan melastik pasukan tentera Yahudi. Bagi tentera Yahudi (dalam sejarah Yahudi adalah penakut, suka melakukan secara sembunyi: lihat kisah Rasulullah S.A.W dalam peristiwa Bani an-Nadhir pada bulan Rabiul Awwal tahun keempat Hijrah), walaupun mereka tidak berhadapan dengan senjata api, namun batu-batu itu begitu menggerunkan mereka.

Kebangkitan rakyat Palestin sangat membimbangkan Regim Israel. Pada bulan Ogos 1988, tentera Israel menceroboh rumah Sheikh Ahmad Yasin dan melakukan pemeriksaan serta mengugutnya untuk dibuang negeri ke Lubnan bagi mengganggu kebangkitan umat Islam. Namun ugutan itu tidak diendahkan Sheikh Ahmad Yasin dan penyokongnya yang mendambakan mati syahid sebagai citra perjuangan. HAMAS telah meningkatkan operasi membunuh tentera pengganas Israel dengan laungan takbir yang semakin meriah sahut-menyahut di bumi Palestin. Mata-mata Israel dari kalangan bangsa Arab Palestin turut dibunuh oleh pejuang HAMAS yang menganggap mereka sebagai musuh paling merbahaya bagi rakyat Palestin. HAMAS terus gagah berdada dengan kezaliman Regim Zionis serta mendapat dukungan kuat ummah.

Pimpinan mereka ramai yang telah menjadi syuhada seperti Sheikh Ahmad Yasin, Solah Syahadah, Dr Abdul Aziz Rantisi, Dr Nizar Abdul Kader Rayyan dan yang lain-lain. Harakah Islam yang berkubu di Gaza ini kini mencapai usia 31 tahun dan mempunyai hubungan akrab dengan seluruh gerakan Islam termasuk PAS. Nuansa perjuangannya jelas, akidah Islam mestilah menunjangi perjuangan dan tiada noktah henti sehinggalah dimerdekakan setiap inci tanah Palestin yang dijarah Zionis semenjak tahun 1948. - HARAKAHDAILY 22/3/2018

KANGAR: Wujud usaha terancang menurunkan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dari saf kepimpinan dengan mencatur kedudukan dalam senarai teraju PAS.
 
Bendahari PAS Pusat, Razman Zakaria berkata, perancangan besar pihak-pihak tersebut adalah kerana Presiden PAS mengesani usaha terancang mereka untuk melemahkan Islam di negara ini.
 
Beliau menyatakan perkara tersebut ketika berucap dalam satu program di Kompleks PAS Perlis (KOMPAS), di sini kelmarin.
 
Jelasnya, oleh kerana Tuan Guru menyedari tindakan terselindung mereka disebalik parti-parti politik, maka beliau telah dituduh membawa PAS lari dari landasan perjuangannya.
 
Kerana itulah menurutnya, Naib Ketua Kesatuan Ulama Sedunia itu merupakan ulama di negara ini yang paling kuat dihadapkan dengan pelbagai tohmahan, selain cuba 'digulingkan' sebagaimana berlaku pada Muktamar Tahunan PAS dahulu.
 
"Beliau dikatakan tersasar, cuba membawa PAS bersama-sama (bergabung) dengan Umno. Tidak kurang yang membuat perbandingan ketegasan beliau dengan kelembutan Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz (Nik Mat).
 
"Mereka menyatakan beliau penyebab kepada kehancuran Pakatan Rakyat. Sedangkan Tuan Guru bertegas mahu PAS jaga Islam di negara ini. Cuba bayangkan puak (penentang Islam) ini berkuasa?
 
"Apa akan jadi kepada Islam? (Jadi) Tuan Guru nampak kepentingan politik ini. Kita (PAS) mesti bawa Islam berkuasa. Paling tidak menyekat golongan penentang Islam dari berkuasa," ujarnya.
 
Terang beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, beberapa isu mutakhir seperti penentangan RUU355 dan permohonan murtad di Sarawak menjadi bukti jelas golongan terbabit semakin berani mencabar Islam.
 
Kerana itu ujarnya, amat penting PAS dipastikan menang pada PRU14 nanti untuk kekal mempertahan kedaulatan Islam terpelihara dalam negara ini.
 
Akuinya, hanya PAS yang sentiasa siap sedia dan tampil dengan berani mempertahankan Islam yang ditonjolkan sendiri ke hadapan perkara itu oleh Tuan Guru Abdul Hadi. -HARAKAHDAILY 22/3/2018

KUALA LUMPUR: Sekalipun umur Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad, 93 tahun diterbalikkan menjadi 39 tahun, PAS tetap tidak menerimanya untuk dicalonkan sebagai Perdana Menteri. 
 
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Azman Ibrahim berkata, pendirian PAS tersebut jelas dan tegas selagi Mahathir terus dengan sikapnya yang anti pelaksanaan Islam.
 
Menurut beliau, soal umur tua atau muda bukan isu dan PAS juga tidak berminat mengulas sesuatu berdasarkan andaian di mana ketika ini masing-masing pihak perlu menyelesaikan pencalonan PRU14.
 
"Isu lebih besar dari bincang usia tua muda membuat spekulasi calon PM ini adalah menetapkan dasar pemerintahan negara.
 
"Ternyata sama ada BN mahupun PH, adakah bersedia untuk meninggikan syariat Allah di atas muka bumi Malaysia selaras Perlembagaan?
 
"Yang jelas mereka tidak bersedia, malah menentang. Soal lantik PM, lepas PRU parti yang menang silalah lantik PM," ujar beliau. -HARAKAHDAILY 22/3/2018

PADANG BESAR: Kesungguhan atau jihad, berperancangan sistematik dan keikhlasan adalah ciri murabbi yang amat diperlukan dalam melaksana cabaran tugas mendidik dewasa ini.
 
Ia adalah keupayaan yang mesti ada kepada para guru dalam mendepani halangan di mana boleh melemahkan diri dan menggagalkan matlamat organisasi untuk dicapai.
 
Demikian seru Ketua Pemuda PAS Negeri Perlis, Ustaz Muhammad Azmir Azizan ketika berucap merasmikan penutup Kem Sahsiah Guru (KSG) di Kem Motivasi dan Reakreasi Wnza Indah Permai, Beseri, di sini kelmarin.
 
Menurutnya, Guru PASTI mesti memiliki jiwa murabbi agar dapat membina generasi tunas Islam yang unggul sebagaimana hasrat pendidikan PASTI itu sendiri.
 
Sehubungan itu katanya, segala pengorbanan dengan sentiasa sabar memikul amanah mendidik secara penuh istiqamah perlu disemai dalam diri hingga mendapat anugerah terbaik di sisi Allah.
 
Beliau juga mengingatkan para peserta bahawa peranan mereka tidak kecil kerana PASTI antara wadah PAS berjuang memartabatkan pendidikan Islam di negara ini.
 
Perkara itu nyatanya, turut diperlihatkan PAS menerusi penubuhan institusi-institusi pengajian lain hingga ke universiti milik sendiri meskipun bukan parti pemerintah. -HARAKAHDAILY 22/3/2018

PADANG BESAR: Pengurusan diri dan semangat berpasukan menjadi aspek paling penting dalam organisasi PASTI pada masa kini.
 
Sehubungan itu, disamping keseragaman proses pengajaran dan pembelajaran, ketahanan mental dan fizikal Guru PASTI turut diberi perhatian.
 
Bagi mencapai tujuan tersebut, PASTI telah menganjurkan Kem Sahsiah Guru (KSG) bagi membina keupayaan pada aspek tersebut.
 
Program kendalian PASTI Negeri Perlis itu telah diadakan di Kem Motivasi dan Rekreasi Wanza Indah Perlis, Beseri di sini sejak 18 Mac lalu dan berakhir kelmarin.
 
Pelbagai bentuk latihan didedahkan kepada para peserta antaranya disiplin kawad, treasure hunt, ikhtiar hidup dan pertolongan cemas, night walk, aktiviti air  dan pengurusan acara serta qiyamullail.
 
Menurut Pengarah PASTI Perlis, Ustaz Asrul Aimran Abdul Jalil, kem seperti itu diwajibkan kepada semua guru pelatih Sijil Perguruan PASTI sebagai syarat kelayakan. -HARAKAHDAILY 22/3/2018

KOLUMNIS

Grid List

TERIMA kasih jika yang bertanya, jikalau benar-benar ikhlas untuk melihat hukum Allah SWT ditegakkan.

Kalau hanya hendak perli semata-mata maka ini jawapannya.

Daripada 20 tawaran Gagasan Sejahtera yang dibaca oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, perkataan hudud yang dicari.

Bagi mereka yang perli ini, adakah mereka hendak sokong?

RUU 355 yang tidak mengubah prinsip apa-apa pun hiruk pikuk. Pada hal Mahkamah Syariah yang sama, hakim yang sama, pendakwa yang sama. Cuma hendak ditingkatkan bidang kuasa saja daripada 6 rotan kepada 100 sebatan syariah (bukan sebatan mahkamah sivil).

Terlalu marah dengan PAS sehingga sudah hilang rasional.

Sila lihat dalam teras keenam, “pengharmonian sistem perundangan dan tadbir urus negara selaras dengan kehendak syariah”.

Sila lihat juga di dalam tawaran kesebelas di dalam manifesto Gagasan Sejahtera “memperkasakan peruntukan Islam sebagai agama persekutuan dengan melaksanakan tuntutan Islam sebagai al Din iaitu sistem yang melengkapi seluruh aspek kehidupan”.

Ertinya ayat yang diguna pakai di dalam teras dan tawaran ini sudah jami’dan mani’ (merangkumi semua).

Saya tidak mahu minta mana pula manifesto dan tawaran mereka mengenai untuk memperkasakan syariah.

Inilah masalahnya bukan tidak faham, tetapi buat tidak faham.

Untuk pengetahuan semua, Kanun Jenayah Syariah di Kelantan dan Terengganu, bukan sahaja hudud, tetapi juga qisas dan takzir. Hudud sebahagian daripada syariah Islam.

Sebagai seorang Islam kita tidak boleh menolak hukum qisas dan takzir. Malahan satu ayat di dalam Al-Quran pun tidak boleh ditolak.

Menunjukkan PAS bukan parti menghukum, tetapi yakin penyelesaian ada bersama Islam.

PAS dan Gagasan Sejahtera bukan hendak membawa negara teokrasi, otokrasi dan revolusi.

PAS dan Gagasan Sejahtera bukan hendak membentuk negara ala Iran, ala Saudi, bukan IS. Tetapi PAS tetap mengambil pendekatan demokrasi.

PAS dan Gagasan Sejahtera tidak akan memisahkan Islam dalam politik dan bernegara.

Gagasan Sejahtera juga akan mengukuhkan institusi agama yang sedia ada seperti Jabatan Agama Islam dan Jabatan Kemajuan Islam, jauh sekali untuk menghapuskannya.

Payah menerangkan kepada golongan yang serba salah ini, mereka fikir PAS ini parti hendak hukum orang ja.

Biar rakyat menilai tawaran Gagasan Sejahtera berbanding dengan BN dan PH.

USTAZ IDRIS AHMAD
Naib Presiden PAS
22 Mac 2018 – HARAKAHDAILY 22/3/2018

KALANGAN yang sempit pemikiran politik tidak boleh memahami hanya sekadar dua penjuru sahaja, sama ada menyokong kerajaan atau melawan kerajaan dengan apa cara sekalipun, tidak ada lagi pilihan yang lain dalam perjalanan politiknya.

Rasulullah S.A.W yang berpolitik dengan petunjuk al-Quran melakukan baiah sebelum berhijrah dengan mereka yang sedia bersama Islam, hanya kalangan yang sedia menghadapi tentangan yang datang daripada segenap penjuru.

Baginda S.A.W menolak kalangan Bani Amir yang bertanyakan kabinet bayangan ketika hanya masih bermimpi mendapat kuasa, dan menolak Bani Syaiban yang hanya bersedia menghadapi Kabilah Arab yang sebangsa dengan mereka, namun tidak bersedia menghadapi cabaran daripada segenap penjuru, di antaranya kalangan musyrikin, munafiqin, ahli kitab di Madinah dan dari luar Parsi dan Rom.

Akhirnya Baginda S.A.W menerima baiah ‘Aus dan Khazraj yang datang dari Madinah, apabila mereka tidak hanya mengucap dua kalimah syahadah, bahkan mereka bersedia dengan baiah berdepan dengan seluruh penjuru dunia yang menentang Islam. Kemudian bertahaluf dengan kaum Yahudi Madinah, menerima Kristian Najran dan Musyrikin yang menerima Piagam Madinah yang mendaulatkan Islam.

Langkah Rasulullah S.A.W bertepatan dengan risalah dakwah berkonsepkan tiada paksaan terhadap penganut berbagai agama dan kalangan berbilang kaum dan bangsa. Adapun politik Baginda S.A.W memerintah masyarakat majmuk yang berkonsepkan rahmat kepada seluruh manusia dan adil terhadap semua, menyebabkan perjuangannya ditentang oleh semua pihak yang datang daripada Timur dan Barat, Utara dan Selatan.

Allah membahagikan manusia itu bukan sahaja beriman, munafik dan kafir dari segi sikapnya terhadap Islam. Tetapi dibahagikan pula kalangan yang bersahabat dan bermusuh secara terbuka dan bersembunyi, berilmu dan jahil dari segi akalnya. Dibahagikan juga, sikap mereka yang telah pun Islam terhadap petunjuk Allah dalam kehidupan dunia ini, namun ada yang cuai dan malas, ada sederhana dan ada pula yang sangat taat, di samping tidak sama pengetahuan dan amalannya terhadap Islam. Ini dinyatakan oleh firman Allah:

وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهِ إِنَّ اللَّهَ بِعِبَادِهِ لَخَبِيرٌ بَصِيرٌ (٣١) ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذِينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهِ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذَلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبِيرُ(٣٢)

[فاطر: 31-32]

“Dan Al-Quran yang Kami wahyukan kepadamu (Wahai Muhammad S.A.W) ialah yang benar (segala-galanya) yang tetap mengesahkan kitab-kitab yang diturunkan sebelumnya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan sedalam-dalamnya akan keadaan sekalian hamba-Nya, lagi Maha Melihat dan Memerhatikan. (31) Kemudian Kami jadikan al- Quran itu diwarisi oleh orang-orang yang Kami pilih daripada kalangan hamba-hamba Kami; maka di antara mereka ada yang berlaku zalim kepada dirinya sendiri (dengan tidak mengindahkan ajaran al-Quran), dan di antaranya ada yang bersikap sederhana, dan di antaranya pula ada yang mendahului (orang lain) dalam berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu ialah limpah kurnia yang besar (daripada Allah semata-mata). (32)”

(Fatir: 31-32)

PAS terlibat sejak awal menentang penjajah bersama masyarakat beragama Islam yang berbagai tahap kefahaman dan ilmunya, dan juga bersama penganut bukan Islam berbagai agama dan ideologi yang diperjuangkannya dengan sikap yang berbeza terhadap Islam.

PAS boleh bersama puak kanan dan kiri yang menentang penjajah pada dasarnya, namun PAS menolak kumpulan kiri yang bertindak keras dan kumpulan kanan yang hanyut mengikut agenda penjajah. PAS menyertai pilihan raya tiga penjuru dan empat penjuru menentang PERIKATAN (Umno, MCA, MIC), Parti Negara dan Front Sosialis. PAS tidak masuk hutan bersama kumpulan kiri yang keras.

Walaupun PAS bertanding dalam Pilihan Raya Umum 1955 dan satu-satunya parti pembangkang dengan hanya satu kerusi, tetapi berjaya meletakkan titik persamaan dengan Umno untuk menjadikan Islam adalah Agama Persekutuan dan kuasa Raja-raja, walaupun hanya sekadar sedikit kuasa yang diberikan kepada negeri dan raja-raja, serta hak kebebasan kepada berbagai agama yang dianuti oleh masyarakat majmuk, sehingga menjadi konsep diterima oleh MCA dan MIC (Pakatan Harapan belum wujud).

Adapun PAS terus menjadi pembangkang yang menyertai pilihan raya selepas kemerdekaan sehingga kini, kerana menentang kecuaian Umno dalam pelaksanaan syariat Islam walaupun telah berkuasa lebih daripada setengah abad. Namun tidak menafikan agenda agama Islam seperti mendirikan masjid, membenarkan pengajian Islam, bank Islam dan muamalat ekonomi Islam. PAS tetap menentang kecuaiannya tidak mengharamkan riba, melesenkan arak, judi dan maksiat sehingga tidak ada kuasa kepada Mahkamah Syariah bagi dilaksanakan hukum Islam walaupun terhadap umat Islam sahaja, tanpa menyentuh penganut agama bukan Islam.

PAS tetap menentang Umno secara beradab dan bersopan, walaupun berlakunya ketidakadilan terhadap kerajaan PAS Terengganu sehingga merampas Royalti Petroleum dan menafikan hak Kelantan, namun PAS tidak berjuang mengeluarkan Kelantan dan Terengganu daripada Malaysia. Walaupun hak diberikan kepada Sarawak dan Sabah, tetapi PAS tetap bersama dalam Malaysia, tidak seperti kalangan yang menyebarkan fahaman anti Semenanjung di Sabah dan Sarawak dan mengajak negara asing campur tangan urusan tanah air tercinta ini.

PAS bertindak secara sopan dalam isu 1MDB dengan bersemuka secara berdepan dan berhujah tanpa mendesak campur tangan asing, namun Melayu PAS tidak lupa terhadap isu yang berantai sebelumnya seperti BMF, PERWAJA, PETRONAS, Tabung Haji, FOREX, KWSP dan menghapuskan konsep negara kebajikan kepada negara kerajaan berniaga.

Walaupun memakan masa yang panjang, di mana kalangan yang terlibat masih berada dalam kehidupan dunia, maka PAS tidak bersama dengan saki baki yang pernah menjadi punca masalah yang masih menjadi penyakit sehingga kini, di mana PAS tidak bersama tindakannya menjadi pembangkang yang tidak bersopan.

PAS juga menentang GST yang membebankan rakyat, bukannya sekadar memburu pencuri cukai dan SST yang tidak mencukupi, tetapi kerana kesilapan mereka yang pernah memimpin negara beberapa lama dahulu.

PAS bukan hanya menyatakan tidak bersetuju, tetapi mengemukakan cadangannya sendiri dalam konsep percukaian bagi menampung kewangan negara kerana mewarisi kesilapan pemimpin Umno yang terdahulu. PAS bukannya seperti mereka yang hanya menentang untuk merebut kerusi di Putrajaya, namun mengekalkan mereka yang terlibat dalam kesilapan yang berlalu.

PAS wajib menentang parti yang nyata anti Islamnya, bersama Melayu yang diperkudakan dan pengkhianat yang bersekongkol dengannya yang bakal menjadi laksana ekor cicak yang putus daripada badannya kerana meninggalkan PAS.

Kini mereka berani bersuara tanpa sopan terhadap sensitiviti umat Islam dengan kenyataannya yang terbuka dalam urusan umat Islam. Namun PAS tidak bermusuh dengan mereka yang bersopan terhadap umat Islam. Ini berpandukan firman Allah:

عَسَى اللَّهُ أَنْ يَجْعَلَ بَيْنَكُمْ وَبَيْنَ الَّذِينَ عَادَيْتُمْ مِنْهُمْ مَوَدَّةً وَاللَّهُ قَدِيرٌ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ (٧) لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ (٨) إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ (٩)

 [الممتحنة: 7-9]

“Semoga Allah akan mengadakan perasaan kasih sayang antara kamu dengan orang-orang yang kamu musuhi itu. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa (atas tiap-tiap sesuatu), dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (7) Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu), dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. (8) Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (9)”

(al-Mumtahanah: 7-9)

Inilah pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang sinonim dengan konsep demokrasi berdepan secara damai, sama ada terhadap umat Islam yang berbeza pendapat dan melakukan kesilapan yang wajib dibetulkan, termasuk juga sikap terhadap bukan Islam yang tidak bermusuh terhadap Islam bahkan menerima pemerintahan Islam.

PAS tidak boleh membiarkan kalangan yang nyata bermusuh terhadap Islam dengan jelas mahu menggugat kuasa politik umat Islam dan para pengamal politik oportunis yang berkeliaran mencari jalan mudah dan jalan pintas ke Putrajaya walaupun meredah hutan politik untuk berkuasa semata-mata walaupun berwala’ kepada musuh Islam.

PAS memilih konsep demokrasi dalam amalan politiknya dengan beristiqamah bersama Islam sejak ditubuhkan pada tahun 1951 sehingga kini, dan melangsungkan perjuangan menegakkan Islam sejak kedatangannya di nusantara ini. Sehingga kekuatan Islam tidak boleh dimurtadkan oleh penjajah Barat yang membawa agenda mengembangkan agama Kristian yang dibawanya. Pendekatan politik secara damai dilaksanakan sehinggalah penjajah itu terpaksa mengadakan Jabatan Agama Islam bagi mengepung kuasa politik Islam dalam skop yang sempit.

Maka PAS kini menubuhkan Gagasan Sejahtera yang mempertahankan kuasa politik Islam dalam masyarakat majmuk dan pelaksanaan Islam yang sempurna, dengan persediaan menghadapi pilihan raya menentang BN yang telah lama berkuasa yang perlu direhatkan dan pihak parti pembangkang lain yang tidak sama dasar dan pendekatannya dengan PAS, yang mengumpulkan kumpulan anti Islam dan oportunis politik sementara waktu.

PAS juga memperkenalkan politik matang dan sejahtera, tujuannya membersihkan politik temberang, bohong, fitnah dan melampau, serta kalangan yang hanya mencari kesempatan berkuasa tanpa dasar yang betul dan hala tuju yang benar-benar menyelamatkan rakyat dan negara bersama Islam.

Sejahtera Bersama Islam

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 1 Rejab1439 / 18 Mac 2018 - HARAKAHDAILY 18/3/2018