PAYA BESAR: Dewan Pemuda PAS Kawasan Paya Besar telah melelong pakaian-pakaian berjenama dan berkualiti pada program Jualan Amal Prihatin Rakyat di Taman Tas, di sini hari ini.
 
Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Paya Besar, Ustaz Mohd Fazli Mohd Noor berkata, jualan amal ini dianjurkan oleh Lajnah Ekonomi Pemuda dengan kerjasama Lajnah Ekonomi PAS Kawasan Paya Besar (LAKEB PB).
 
Program ini maklumnya, sebagai usaha bagi mengisi dana Tabung Prihatin Rakyat Paya Besar (TPR) yang dipengerusikan oleh Yang Dipertua PAS Kawasan Paya Besar, Ustaz Mohd Tarmizi Yahaya.
 
Tambahnya, setakat ini lebih 1,000 orang menerima bantuan tersebut yang diagihkan setiap dua bulan sekali di mana para penerima bantuan terdiri daripada fakir miskin, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal, warga emas dan mereka yang memerlukan. 
 
Program dianjurkan itu juga menyediakan kaunter daftar pemilih dan air minuman percuma buat semua pengunjung yang hadir.
 
Menurutnya lagi, ramai boleh mendaftar untuk menerima bantuan ini dengan menghubungi 'hotline' TPR ditalian 016-2640448.
 
Orang ramai juga boleh terus menyalurkan sumbangan ke akaun Tabung Prihatin Rakyat Paya Besar melalui akaun Maybank 556226404572. - HARAKAHDAILY 22/10/2017

KEMAMAN: Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Kemaman, Ustaz Nik Muhammad Nasri Nik Malek telah mengadakan ziarah bertemu mangsa kejadian ribut melibatkan beberapa penempatan, di sini hari ini.
 
Dalam kejadian hujan lebat dan ribut petang Jumaat itu, sekitar 47 rumah di Jong Belaboh, Padang Kemunting, Pondok Limau dan sekitarnya mengalami kerosakan.
 
Tinjauan yang dilakukan mendapati kebanyakan kerosakan kediaman mengalami atap tercabut, selain banyak pokok tumbang, namun tiada kemalangan jiwa.
 
Pada lawatan tersebut, Ustaz Nik Nasri telah menyerahkan sumbangan PAS Kawasan Kemaman kepada keluarga mangsa yang ditimpa musibah itu.
 
Hadir sama adalah Pengerusi Lajnah Kebajikan PAS Kawasan Kemaman, Ustaz Ramlan Mahmood serta Ahli Jawatankuasa PAS Cawangan Jong Belaboh dan PAS Cawangan Ibok. - HARAKAHDAILY 22/10/2017

PAS dan Gagasan Sejahtera sebagai blok ketiga, juga dianggotai bersama parti Ikatan, PCM, Berjasa dan beratus lagi NGO sudah bersedia menghadapi musuh tradisi, Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 yang semakin hampir.

Timbalan PesuruhJaya I PAS Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat yakin akan meperolehi kemenangan berdasarkan isyarat yang telah ditunjukkan pada Fastaqim 2.0 khususnya sokongan anak muda, lapor Buletin Online.

“Kita sedia maklum 72% pengundi pada PRU nanti adalah golongan muda yang berumur 50 tahun ke bawah termasuk mereka yang pertama kali mengundi.

“Kita merasakan mereka mampu untuk membuat perubahan politik khususnya kita di negeri Terengganu,” ujarnya ketika berucap pada program Liqa’ Fikri di Dewan Dato’ Abu Bakar Chik, Kompleks Tarbiyyah Lukmanul Hakim, Guntung, Setiu, semalam.

Beliau yang juga ADUN Paka yakin tsunami perubahan yang dilakukkan oleh pengundi Melayu dan Muslim akan memberi kejayaan yang besar kepada PAS khususnya di Terengganu untuk kembali ke Wisma Darul Iman dan memerintah negeri.

Menurutnya, PAS Terengganu dalam usaha mewujudkan 12,000 tenaga petugas yang istiqamah dan komited sepertimana yang sering diutarakan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

“Hadis Nabi yang sering disebut oleh Presiden, sebaik-baik berkawan empat orang, sebaik-baik tentera peninjau 400 dan tidak akan dikalahkan tentera yang mempunyai 12,000 orang.

“Insha Allah kita akan wujudkan tenaga-tenaga ini sekarang dan dalam jangka masa dua, tiga tahun kita akan lahirkan mereka yang akan menjadi kader melalui Akedemi Tarbiyyah,” jelasnya yang juga Pengerusi Lajnah Tarbiyyah PAS negeri.

Sehubungan itu, semua pemimpin dan petugas parti di peringkat kawasan dan Dun diingatkan agar mengikuti semua takwim yang telah ditetapkan dan meneruskan program berkaitan seperti usrah, tamrin yang dianjurkan oleh Lajnah Tarbiyyah.

Katanya, walau apa jua pun keadaan, pada saat sama dalam menghadapi kerja-kerja pilihan raya, program tarbiyah mesti diteruskan.

Liqa Fikri itu yang telah dirasmikan oleh Naib Presiden PAS, Ustaz Idris Ahmad yang turut dihadiri oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Husain Awang.

KELANTAN berjaya mengubah dua perkara besar dalam pemikiran masyarakat dalam tempoh 27 tahun pentadbirannya.

Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Abdullah, berkata pertama Kelantan telah berjaya membuktikan golongan ulama mampu memerintah.

Kedua, dasar pentadbiran Kelantan Membangun Bersama Islam (MBI) berjaya diterima masyarakat pelbagai kaum di negeri itu.

"Alhamdulillah setakat ini tidak ada bantahan yang besar daripada masyarakat berkenaan.

"Bagi kita ini sebuah pencapaian besar dalam tempoh 27 tahun," katanya kepada media selepas program sambutan ulangtahun pentadbiran MBI ke-27 di Kota Darulnaim hari ini.

Menteri Besar Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob menyampaikan ucap tama pada program tersebut. Hadir sama Speaker Dun Kelantan, Datuk Abdullah Ya’kub, anggota-anggota Exco dan pegawai kanan kerajaan.

Mohd Amar juga berkata, kepimpinan diasaskan almarhum Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berjaya membuktikan ulama mampu mentadbir.

Malah kata beliau ia mungkin lebih baik berbanding golongan bukan ulama.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Faudzi Che Mamat pula berkata, pertumbuhan ekonomi Kelantan mencapai tahap 4.8 peratus, melebihi pencapaian peringkat negara 4.2 peratus.

Katanya, berlaku lonjakan ekonomi tahun ini berbanding 3.5 peratus pada 2015.

“Kedudukan itu setanding Selangor yang juga mencatat lonjakan 4.8 peratus,” katanya. - HARAKAHDAILY 22/10/2017

DEWAN Pemuda PAS Negeri (DPPN) Pulau Pinang mengucapkan takziah kepada mangsa kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah semalam.
 
Sehubungan dengan itu, kami meminta agar satu Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan untuk menyiasat punca kejadian yang telah berlaku itu memandangkan ia telah melibatkan mangsa yang ramai.
 
Malah, kami juga menggesa agar suruhanjaya tersebut menyiasat dan menilai semula semua projek pembangunan di lereng bukit yang berisiko tinggi di negeri ini agar kejadian serupa tidak berulang.
 
DPPN Pulau Pinang berpandangan bahawa tragedi yang telah berlaku boleh dielakkan jika pihak berwajib mengambil serius akan ‘amaran’ dan ‘tanda’ awal yang telah berlaku khasnya kejadian beberapa siri tanah runtuh dan banjir lumpur ketika musim hujan kebelakangan ini.
 
Selain kawasan Paya Terubong, Tanjung Bungah sememangnya tidak asing dengan kejadian tanah runtuh akibat pembangunan di lereng bukit.Bezanya kejadian sebelum ini tidak memakan korban jiwa menyebabkan pihak berwajib tidak mengambil peduli akan hal tersebut biarpun beberapa NGO dan persatuan penduduk telah banyak kali menyuarakan kebimbangan mereka.
 
Kejadian paling baru sebelum ini adalah pada 15 September 2017 lalu menyaksikan tanah runtuh dan banjir lumpur merosakkan kawasan kediaman dan kenderaan penduduk sebuah kejiranan di Tanjung Bungah seperti yang tular dalam satu rakaman video di media sosial.
 
Maka tidak hairanlah Adun Tanjung Bungah daripada DAP, Teh Yee Cheu sendiri pernah melahirkan bantahan terhadap projek-projek pembangunan di lereng bukit di kawasan beliau akan tetapi usaha beliau gagal menarik perhatian pihak berwajib.
 
Apa yang pasti, kegusaran beliau dan penduduk setempat berkaitan risiko kejadian bencana seperti ini memang berasas.
 
Contohnya, satu kajian sekumpulan penyelidik (Ahmad F., et al, 2015) daripada Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Sains Malaysia (USM) mendapati bahawa 6 peratus tapak projek di kawasan Tanjung Bungah merupakan kawasan berisiko tinggi mengalami bencana alam manakala 56 peratus tapak projek lain di situ berisiko sederhana.
 
Antara parameter penting yang direkodkan sebagai penyumbang utama kepada risiko tinggi bencana di tapak projek sekitar Tanjung Bungah adalah profil tanah (soil profile) yang lembut dengan tanggungan melampau (large overburden) yang akan menyebabkan bahaya kepada persekitaran akibat hakisan cerun.
 
Rakaman topografi satelit melalui aplikasi Google Maps juga jelas menunjukkan bahawa kawasan berbukit sekitar Tanjung Bungah telah begitu rakus ditarah untuk projek pembangunan.
 
Dijangkakan trend sebegini akan berterusan di kawasan tersebut termasuk cadangan pembinaan lebuh raya dalam projek Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (Penang Transport Masterplan) tidak berapa lama lagi.
 
Biarpun kerajaan negeri memiliki garis panduan keselamatan pembangunan di lereng bukit, ia dilihat masih gagal menghalang siri-siri kejadian tanah runtuh di negeri ini.
 
Justeru itu, DPPN Pulau Pinang berpandangan wajar kerajaan negeri menyemak semula dasar berkaitan pembangunan di lereng bukit khasnya bagi projek pembangunan di kecerunan melebihi 15 darjah.
 
Sebarang projek yang didapati berisiko tinggi termasuk di kawasan lain seperti Paya Terubong yang sebenarnya mencatakan 12 peratus tapak projek yang berisiko tinggi harus ditangguhkan sementara menanti perlaksanaan langkah-langkah mengurangkan risiko kejadian bencana khasnya tanah runtuh di tempat terlibat.
 
Semoga kelulusan projek pembangunan di negeri ini bukan sahaja mengambil kira unsur keselamatan awam bahkan kelestarian alam semula jadi di kawasan tanah tinggi. Ini bagi memastikan kesan sampingan seperti banjir lumpur tidak terus berulang di negeri ini setiap kali musim hujan.
 
IR AHMAD RAFAEI DATO' A RASHID
Timbalan Ketua Pemuda
Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang - HARAKAHDAILY 22/10/2017

LEBIH 200 petugas Khidmat Malaysia dari seluruh negara berhimpun di Pantai Sri Tujoh, Tumpat bagi mengadakan persiapan menghadapi kemungkinan berlaku bencana.

Program dua hari itu disertai Jabatan Amal Malaysia, Briged Muslimat, Ameerah, Kelab Kembara 4x4, Nusaibah dan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP).

Perasmiannya disempurnakan Menteri Besar, Ustaz Datuk Bentara Kanan Ahmad Yakob malam kelmarin.

Ketua Pengarah Khidmat Malaysia, Datuk Ir Iskandar Abdul Samad berkata, badan itu perlu melangkah jauh ke hadapan bagi menjadikan peranannya lebih berkesan dalam usaha membantu rakyat.

"Kita hanya mahu petugas terlatih dalam operasi menyelamat bukan hanya minat semata-mata dan berperanan sebagai pelatih apabila pulang ke kawasan masing-masing," katanya pada program tersebut.
Hadir sama Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan; Pengarah Himpunan Petugas Bencana Khidmat Malaysia (Hebat 2.0), Dr Izani Husin dan anggota Exco kerajaan negeri, Mumtaz Md Nawi.

Kursus dua hari diisi dengan pelbagai modul antaranya SOP Pengurusan Bencana Khidmat Malaysia, perubatan kecemasan, operasi menyelamat dalam air, komunikasi dan pengurusan psikologi mangsa bencana.

HEBAT 2.0 di Tumpat turut membina dua telaga tiub untuk kegunaan penduduk Kampung Simpangan dan Kampung Bendang Pa'yong.

Selain itu mengorbankan empat lembu bagi menjayakan dapur rakyat di Pengkalan Kubor. – HARAKAHDAILY 22/10/2017

PENGENALAN sistem 'Integrated Manasik Monitoring System' atau lebih dikenali sebagai IMAMS bukanlah penyelesaian yang diharap kepada pihak kerajaan berdepan dengan masalah penipuan pakej-pakej umrah yang ditawarkan ketika ini.

Malah, jika diteliti dengan lebih mendalam, sistem IMAMS akan menyebabkan 'overload' dari sudut struktur dan berkemungkinan berlaku 'redundancy' dengan Majlis Kawal Selia Umrah (MKSU) yang turut dipengerusi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia sendiri.

takiri3MKSU adalah bentuk 'mini whole of government' merangkumi pelbagai agensi-agensi utama seperti Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Luar Negeri (KLN), Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) dan pelbagai agensi lain. Ia ditubuhkan bertujuan mengawal kes-kes penipuan pakej umrah dengan pengenalan syarat-syarat yang ketat terhadap lesen khas atau 'sub-license' bagi syarikat yang menawarkan pakej umrah.

Kerajaan telah memperkenalkan MKSU pada 2014 dan juga suatu mekanisma Lesen Khas Umrah yang masih diperingkat awal. Saya berpandangan kedua-duanya perlu dimobilisasi dengan strategik bagi memastikan pemantauan yang rapi terhadap permasalahan yang lambakan pakej umrah yang berleluasa di negara ini. Regulasi lesen khas umrah dibawah MKSU sudah menjawab persoalan semasa mengenai pantauan daripada kes-kes penipuan pakej umrah yang berlaku.

Namun, sistem IMAMS yang turut baru diperkenalkan dengan harapan menjadi 'one-stop centre' kepada pengenalan lesen khas umrah disamping caj tambahan RM90.10 bagi setiap jemaah umrah menimbulkan persoalan ramai pihak khususnya oleh syarikat pengendali pakej umrah. Apakah IMAMS ini juga selaras dengan Akta Industri Pelancongan 1992 mahupun Peraturan-Peraturan Industri Pelancongan 1992?

Saya menggesa pihak kerajaan tampil memberi penjelasan mengenai perkara ini. Seharusnya, langkah strategik yang perlu diambil mestilah memudahkan pihak syarikat lain mahupun pihak jemaah yang ingin menunaikan umrah. Amat malang jika sesuatu polisi itu dilaksanakan tanpa ada hujung pangkal dan akhirnya membebankan pihak yang lain.

Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri
Kenyataan Media Ahli Parlimen Kuala Nerus
Ahad, 22 Oktober 2017 – HARAKAHDAILY 22/10/2017

PILIHAN RAYA Umum ke-14 (PRU14) bakal menyaksikan kebangkitan baru blok ketiga yang turut disertai NGO-NGO mendukungi Gagasan Sejahtera.

Malah NGO terbabit kemungkinan berpeluang bertanding pada pilihan raya tersebut dengan peluang diberi PAS.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, tidak dapat ditolak kemungkinan ada NGO yang bakal bertanding menggunakan lambang PAS pada PRU14.

“Mungkin juga kita memberi laluan kepada parti-parti yang berada dalam Gagasan Sejahtera,” katanya pada ceramah umum di Markas Tarbiah PAS Rantau Panjang malam tadi.

Ceramah tersebut diadakan sempena sambutan ulangtahun ke-27 dasar Membangun Bersama Islam. Ceramah diadakan serentak di 14 kawasan di seluruh Kelantan.

Hadir sama Yang Dipertua PAS Rantau Panjang, Abdul Fatah Harun, Adun Gual Periuk, Ustaz Mohamad Awang, Adun Bukit Tuku, Mohd Rasul Muhamad dan ketua penerangan, Zamri Yusof.

Takiyuddin juga berkata, Gagasan Sejahtera mempunyai tokoh-tokoh masyarakat yang boleh diketengahkan pada PRU 14 tidak lama lagi.

Menurutnya juga PAS mempunyai kekuatan akar umbi apabila mempunyai jentera parti di 195 kawasan daripada 222 kawasan parlimen di seluruh negara.

Katanya, di kawasan terbabit terdapat lebih 7,000 cawangan dengan keahlian sekarang menghampiri 1 juta orang.

“Purata setiap bulan kita menerima permohonan sebanyak 3,500 yang mahu menjadi ahli PAS,” katanya.

Beliau juga berkata, orang Melayu sekarang hanya mempunyai dua pilihan bagi menentukan parti yang akan mentadbir negara iaitu PAS dan Umno.

Katanya, PAS diyakini menjadi pilihan orang Melayu selepas menjarakkan diri daripada DAP yang tegar melawan Islam. – HARAKAHDAILY 22/10/2017         

KENAPA perlu suatu tragedi berlaku di Pulau Pinang sebelum kerajaan negeri Pulau Pinang dan kerajaan tempatan sedar tentang bahaya pembangunan berleluasa dan tidak mampan, terutamanya di lereng bukit? Atau adakah mereka akan sedar?

Dua tahun yang lalu, pada Disember 2015, Penang Forum, yang bimbang dengan pembangunan negatif seperti ini telah menganjurkan acara setengah hari bertajuk "Selamatkan Bukit-Bukau Kami" di mana pakar-pakar kejuruteraan, perancangan dan undang-undang telah membentangkan bahaya pembangunan di lereng bukit. (Pembentangan boleh didapati di laman web Penang Forum.) Seterusnya Penang Forum telah meminta kerajaan untuk mengkaji semula dan menghentikan projek-projek pembangunan yang baru di lereng bukit. Kami amat dukacita kerana permintaan tersebut jatuh pada telinga pekak dan akibatnya adalah tragedi yang amat teruk berlaku pada 21 Oktober yang mana dijangkakan kira-kira 14 nyawa hilang dalam kejadian tanah runtuh di kawasan pembinaan projek lereng bukit di Tanjung Bungah.

Penang Forum telah memulakan Penang Hills Watch (PHW), suatu inisiatif rakyat untuk memberikan maklumat mengenai pemotongan bukit yang dikumpulkan daripada orang awam kepada kerajaan negeri. Pada Januari 2017, PHW telah bertemu dengan kerajaan negeri. Kawasan di mana tragedi ini berlaku adalah kes pertama yang diketengahkan PHW kepada kerajaan negeri. (Sila layari laman web PHW.) Gambar-gambar pembinaan dan pemotongan bukit di laman web ini telah dibentangkan kepada kerajaan negeri yang mana jawapannya adalah "kerja tanah sedang dipantau."

Ketua Menteri Pulau Pinang dalam Garispanduan Keselamatan Pembangunan Lerang Bukit (Safety Guidelines for Hillside Development), menulis “Pihak Berkuasa Tempatan di Pulau Pinang (MPPP dan MPSP) perlu memperkasa unit Geoteknikal yang memproses dan meluluskan permohonan untuk pembangunan di lereng bukit, diikuti dengan penguatkuasaan tegas. Suatu pasukan pengawasan akan ditubuhkan untuk memastikan pematuhan dalam pembinaan dan pemantauan prestasi cerun.”

Persoalannya ialah apa yang telah berlaku selepas ini? Adakah Kerajaan Negeri dan Tempatan mengikuti garispanduan mereka sendiri? Atau adakah berlaku kecuaian?

Tragedi seperti ini seharusnya dihindari. Penang Forum menggesa suatu Suruhanjaya Siasatan DiRaja untuk menyiasat apa yang berlaku dan bagaimana insiden seperti ini boleh dielakkan pada masa hadapan. Semua pihak, bermula daripada Jawatankuasa Perancang Negeri yang memberi kelulusan semua projek di lereng bukit, kepada Jawatankuasa One Stop Centre (OSC) Majlis Bandaraya Pulau Pinang yang juga meluluskan projek itu, para jurutera yang sepatutnya memantau projek-projek itu, para pemaju dan kontraktor yang menjalankan projek itu perlu disiasat dan bertanggungjawab.

Dalam pada itu, Penang Forum sekali lagi menyeru pihak berkuasa untuk:
i. hentikan semua projek di lereng bukit dengan segera;
ii. segera meminda garis panduan 2009 tentang 'projek khas' agar dengan jelas melarang semua pembangunan di atas tanah bukit, kecuali jika ia adalah untuk tujuan awam yang penting;
iii. membaikpulih semua cerun dan kawasan terdedah dan gondol yang sedia ada untuk mencegah hakisan tanah lebih lanjut;
iv. menjalankan penguatkuasaan yang tegas, memberikan hukuman yang berkesan dan menghalang mereka yang membersihkan tanah secara haram atau tidak mematuhi syarat-syarat yang dikenakan untuk mencegah hakisan tanah;
v. pihak berkuasa tempatan memantau dengan kerap dan berkesan semua lereng bukit;
vi. mengisytiharkan dan memberi amaran kepada orang awam mengenai semua lereng bukit dan kawasan yang tidak selamat.

Penang Forum
Sahabat Alam Malaysia
Persatuan Pengguna Pulau Pinang
Malaysian Nature Society, Penang
Women for Change
Penang Heritage Trust
Friends of Botanical Gardens
Persatuan Penduduk dan Jawatakuasa Pengurusan Pulau Pinang yang mewakili 25 pertubuhan masyarakat

KOLUMNIS

Grid List

Huraian ayat-ayat rujukan

Sesuai dengan dengan rujukan utama PAS iaitu Al-Quran, Sunnah, Ijmak dan Qiyas, PAS menjadikan empat ayat dari al-Quran sebagai rujukan WINS 2051. Kesemua ayat ini membincangkan tentang kenegaraan dan pemerintahan:

1. Firman Allah SWT:

لَقَدْ كَانَ لِسَبَإٍ فِي مَسْكَنِهِمْ آيَةٌ ۖ جَنَّتَانِ عَنْ يَمِينٍ وَشِمَالٍ ۖ كُلُوا مِنْ رِزْقِ رَبِّكُمْ وَاشْكُرُوا لَهُ ۚ بَلْدَةٌ طَيِّبَةٌ وَرَبٌّ غَفُورٌ

Demi sesungguhnya, adalah bagi penduduk negeri Saba', satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) yang terdapat di tempat tinggal mereka, iaitu: dua kumpulan kebun (yang luas lagi subur), yang terletak di sebelah kanan dan di sebelah kiri (kampung mereka). (Lalu dikatakan kepada mereka): "Makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepadaNya; (negeri kamu ini adalah) negeri yang baik (aman dan makmur), dan (Tuhan kamu adalah) Tuhan yang Maha Pengampun!. [Saba':15]

Ayat ini menerangkan kisah berkaitan kaum Saba', kaum daripada bangsa arab yang mendiami Yaman dan mendirikan kerajaan purba di sana. Allah memberikan kepada kaum tersebut nikmat yang hebat berupa dua kumpulan kebun yang subur menghijau. Mereka juga mendirikan bangunan yang hebat dan megah. Mereka memiliki segala kemewahan hidup.

Lalu Allah memerintahkan mereka untuk bersyukur kepadaNya. Supaya mereka melengkapkan kesempurnaan kurnia tuhan, iaitu kurnia negeri yang baik, dan kurniaan keampunan.

Inilah dia ciri negeri yang ingin ditegakkan dalam WINS 2051. Bukan sekadar negeri makmur, sejahtera dan maju yang menjamin kesenangan kepada rakyat, tetapi juga negeri yang dirahmati dan diampunkan oleh Allah SWT. Ini kerana negeri yang tidak menerima rahmat dan keampunan Allah, akan dibinasakan oleh Allah sebagaimana yang dikisahkan mengenai kaum Saba', dalam sambungan ayat di atas. Negeri yang tidak menerima rahmat Allah tidak akan aman dan selamat, terdedah kepada malapetaka dan bencana tanda kemurkaan Ilahi.

2. Firman Allah SWT:

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَٰكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ

Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan. [Al-A'raf:96]

Ayat di atas pula menerangkan berkenaan dua syarat bagi mendapatkan limpahan keberkatan Allah atas sesebuah negeri iaitu beriman dan bertaqwa. Beriman maksudnya mempercayai segala yang dibawa oleh Islam dengan hati, percakapan dan perbuatan. Taqwa pula adalah mengikut segala perintahNya dan meninggalkan segala amalanNya.

Maka WINS 2051 menerapkan dua unsur ini. Prinsip pertama daripada 10 prinsip WINS adalah 'pematuhan kepada prinsip dan penyelesaian berasaskan Islam'. Kunci capaian pertama daripada 6 kunci capaian WINS 2051 pula adalah 'Pengukuhan Insaniah dan Penghayatan Nilai Taqwa'.

Kurniaan yang diberikan Allah datang daripada dua jalan. Turun dari langit berupa air yang menjadi sumber segala hidupan. Juga udara yang sangat penting bagi manusia, binatang dan tumbuhan. Juga cahaya yang mengimbangi kelestarian alam.

Keluar dari bumi pula berupa tumbuh-tumbuhan yang menjadi sumber makanan manusia dan binatang, selain turut menghasilkan bahan-bahan asas pembinaan, kejuruteraan dan sebagainya. Seterusnya galian seperti emas, perak, logam, petroleum dan batu permata yang menjadi bahan penting bagi sebuah masyarakat madani. Termasuklah juga hasil laut yang belum lagi diteroka sepenuhnya.

3. Firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). [Al-Hujurat:13]

Ayat ini pula menjelaskan prinsip Islam tentang perkauman. Secara asasnya, Islam mengiktiraf kedudukan kaum di dalam masyarakat. Setiap kaum memiliki kelebihan dan kekurangan tersendiri. Budaya dan adat setiap kaum harus dipelihara sebaiknya. Tidak wajar dihapuskan atas nama modenisasi.

Walaubagaimanapun, kaum bukanlah ukuran bagi menentukan martabat tinggi dan rendah manusia di sisi tuhan. Tidak ada beza antara arab atau ajam, melayu mahupun bukan.

Memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara majmuk, faktor kaum adalah perkara penting yang perlu diuruskan dalam menjamin kestabilan negara. WINS 2051 memandang serius perkara ini. Oleh itu kontrak sosial yang termeterai sejak kemerdekaan Malaysia perlu dipertahankan.

Salah satu prinsip WINS 2051 adalah menerapkan 'kehidupan beragama sebagai asas kestabilan dan keharmonian antara kaum'. Salah satu teras pendekatan WINS 2051 pada fasa pertama juga terletak pada aspek sosiobudaya, dengan program induknya adalah 'pengharmonian hubungan antara kaum dan agama, penekanan nilai hidup beragama dan adab timur.'

Penekanan WINS 2051 terhadap pembinaan nilai insan dan beragama sebagai tunjang kesejahteraan sesebuah negara adalah sesuatu yang istimewa kerana kebanyakan pelan kemajuan negara yang sedia ada di Barat mahupun Timur hanya memberi penekanan kepada nilai ekonomi serta fizikal semata-mata. Perkara ini akan dijelaskan dengan lebih lanjut dalam siri akan datang.

4. Firman Allah SWT:

الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ

Tuhan yang memberi mereka penghidupan: menyelamatkan mereka dari kelaparan, dan mengamankan mereka dari ketakutan. [Quraysh:4]

Ayat ini adalah penjelasan kepada orang Quraisy yang diseru untuk menyembah Allah. Menyebutkan tentang dua nikmat besar yang diberikan Allah kepada mereka selama ini iaitu selamat dari kelaparan dan ketakutan.

Secara tidak langsung, ayat ini juga telah memberi pengajaran bahawa hakikat kesejahteraan sesebuah negara bergantung kepada dua aspek, iaitu kecukupan bekalan makanan, dan keamanan. Jika kedua aspek ini dicapai, maka rakyat akan hidup senang dan tenang. Aktiviti seharian juga akan berjalan lancar. Masalah yang berlaku dalam negara hari, dan mana-mana negara yang bermasalah di dunia ini adalah kerana kepincangan pada dua aspek yang berkait antara satu sama lain ini.

Pertama kerana terdapat golongan yang tidak cukup makan, golongan fakir miskin yang tidak mampu menyara hidup. Faktornya kerana peningkatan kos sara hidup akibat pengurusan ekonomi yang tidak bijak. Kemiskinan mengheret manusia kepada jenayah demi untuk meneruskan kehidupan. Timbul jenayah, keamanan pula yang terjejas.

Kedua adalah masalah keamanan. Ada negara yang dilanda peperangan. Ada negara yang dihantui dengan kadar jenayah yang tinggi. Negara yang tidak aman akan menjejaskan aktiviti ekonomi, menyebabkan pengangguran dan akhirnya meningkatkan kadar kemiskinan.

Maqasid Syariat dalam pentadbiran negara Islam adalah bagi menangani kedua faktor ini. Justeru WINS 2051 menjadikan ayat ini sebagai rujukan dasar sebelum meneroka khazanah-khazanah syariat yang lain bagi menjayakan kedua faktor ini. Kerana itulah kebanyakan program-program induk WINS 2051 seawal fasa pertama menekankan berkenaan pengurusan ekonomi dan sosial, membasmi kemiskinan, kedaulatan makanan, memerangi jenayah, dan mempertingkatkan tahap keselamatan luar dan dalam negara.

Disamping empat ayat rujukan utama ini, terdapat banyak lagi ayat-ayat al-Quran yang dijadikan panduan. Kesimpulannya, WINS 2051 berpegang teguh kepada al-Quran dan sumber syariat Islam yang lain dalam menguruskan negara. Tidak ada satupun yang direncakan bercanggah dengan peruntukan al-Quran. Kerana ianya adalah sebaik-baik rujukan dan sebaik panduan.

Firman Allah SWT:

لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

Demi sesungguhnya! Kami telah mengutus Rasul-rasul Kami dengan membawa bukti-bukti dan mukjizat yang jelas nyata, dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab Suci dan keterangan yang menjadi neraca keadilan, supaya manusia dapat menjalankan keadilan. [Al-Hadid:25]

Alang Ibn Shukrimun
2 Safar 1439 / 22 Oktober 2017 – HARAKAHDAILY 22/10/2017

ISLAM mengikut bahasa Al-Quran daripada perkataan Al-Din, tidak mampu ditakrifkan oleh perkataan agama dan ideologi dalam bahasa lain, kerana tidak menepati kesempurnaan maksud dan objektifnya secara ilmu dan amali.

Islam mampu membawa perubahan yang holistik yang tidak boleh dilakukan oleh agama dan ideologi lain, kerana semua sifat dan ciri yang positif dalam skop agama dan ideologi ada di dalam Islam dan menolak semua aspek negatif daripada semua pihak. Malahan Islam itu lebih sempurna daripada kedua-duanya, kerana banyak perkara dalam Islam tidak termasuk dalam lingkungan agama dan ideologi yang diketahui umum mengikut bahasa mereka.

Maka Islam menolak teori sekularisma, Malaysian Malaysia dan cauvinis perkauman tanpa menafikan wujudnya kehidupan duniawi. Adanya kaum dan sifat kasih tehadap kaumnya adalah naluri kemanusiaan, namun sikap cauvinis boleh mencetuskan pertembungan di antara kaum, sehingga boleh merosakkan konsep Masyarakat Madani yang saksama dan menjadi naluri manusia. Tegasnya, Islam mempunyai penyelesaiannya yang tersendiri dengan konsep tanpa paksaan dalam beragama dan berbangsa.

Islam mampu membawa perubahan holistik kerana datangnya daripada Allah Pencipta Alam yang Maha Mengetahui akan fitrah manusia dan tujuan mereka diciptakan di alam dunia ini.

Firman Allah S.W.T:

۞وَلَقَدۡ كَرَّمۡنَا بَنِيٓ ءَادَمَ وَحَمَلۡنَٰهُمۡ فِي ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِ وَرَزَقۡنَٰهُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ وَفَضَّلۡنَٰهُمۡ عَلَىٰ كَثِيرٖ مِّمَّنۡ خَلَقۡنَا تَفۡضِيلٗا ٧٠ الإسراء.

“Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik, serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan.” (Surah Al-Isra’: 70)

Naluri dan fitrah manusia itu bercirikan jasad, roh, akal, bersendirian (individualistik) dan hidup bermasyarakat madani. Tujuan ciptaan manusia itu adalah beribadah, berkhilafah dan beramanah. Kesemua aspek ini termasuk dalam takrif Islam secara tidak berpisah dan tidak mampu disempurnakan oleh maksud perkataan agama dan ideologi lain.

Ciri-ciri rohani dalam Islam yang tidak terpisah daripada jasad dan akal manusia adalah berwawasan kepada adanya balasan selepas kematian, bukan sahaja sekadar hukuman undang-undang negara di alam dunia semata-mata.

Ini menjadikan setiap orang tidak mengira di mana sahaja kedudukannya, sama ada dalam keluarga rumah yang kecil sehinggalah masyarakat manusia yang berkeluarga besar dalam negara dan dunia berkewajipan memelihara keharmonian dan menegakkan keadilan terhadap semua. Keadilan yang syumul merangkumi aspek politik, ekonomi dan undang-undang syariat yang dikawal oleh kuasa pemerintahan Islam yang berdaulat.

Kedaulatan negara yang hanya dipimpin oleh penganut Islam yang bertaqwa sahaja dapat mewujudkan kerajaan yang adil terhadap semua dan bersih daripada salah urus, salah laku dan tidak rasuah.

Kerajaan PAS Kelantan yang memerintah lebih dua puluh tahun, walaupun menghadapi sekatan dan himpitan kerajaan pusat dahulunya boleh bertahan sehingga kini, dengan ciri kerajaan bersih tanpa rasuah, berkonsepkan pentadbiran Islam, walaupun sekadar mempunyai bidang kuasa kerajaan negeri yang menghadapi kerajaan pusat yang mencabuli konsep federalisma mengikut Perlembagaan.

PAS kini mampu mewujudkan kepimpinan politik Islam dalam kerajaan bermula dari pelantikan calon melalui penapisan oleh Majlis Syura Ulamak dengan memastikan sifat ‘adalah (adil) mengikut istilah politik Islam, bersyaratkan seboleh-bolehnya tidak fasik, iaitu tidak melakukan dosa besar atau tidak mengekali dosa kecil, seterusnya diikat dengan Baiah dan Qasam (sumpah) mengikut Islam. Tindakan PAS mendahului cadangan terkini supaya ditapis oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dalam aspek mengurus ekonomi negara, Islam mengutamakan hasil bumi dan pungutan yang diwajibkan daripada rakyat yang berada di tahap kemampuan sahaja. Maka konsep cukai yang membebankan semua termasuk si miskin dan penganggur tidak digalakkan kecuali dalam keadaan darurat. Adapun pengagihannya ditetapkan berdasarkan konsep Allah dengan firman-Nya:

مَّآ أَفَآءَ ٱللَّهُ عَلَىٰ رَسُولِهِۦ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡقُرَىٰ فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي ٱلۡقُرۡبَىٰ وَٱلۡيَتَٰمَىٰ وَٱلۡمَسَٰكِينِ وَٱبۡنِ ٱلسَّبِيلِ كَيۡ لَا يَكُونَ دُولَةَۢ بَيۡنَ ٱلۡأَغۡنِيَآءِ مِنكُمۡۚ وَمَآ ءَاتَىٰكُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰكُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ إِنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ ٧ الحشر.

“Apa yang Allah kurniakan kepada Rasul-Nya (Muhammad S.A.W) dari harta penduduk negeri, bandar atau desa (tanpa peperangan), maka adalah ia tertentu bagi Allah, dan bagi Rasulullah dan bagi kaum kerabat (Rasulullah) dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin, serta orang-orang musafir (yang keputusan). (Ketetapan yang demikian) supaya harta itu tidak hanya beredar di antara orang-orang kaya dari kalangan kamu dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah (S.A.W) kepada kamu, maka terimalah serta amalkan dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksa-Nya (bagi orang-orang yang melanggar perintah-Nya).” (Surah Al-Hasyr: 7)

Sejarahnya, Islam pernah mengurus negara yang besar mencecah tiga benua dan memimpin masyarakat majmuk berbagai agama, bangsa dan budaya, telah berjaya membangunkan Tamadun Islam (Hadharah Islamiyyah) berpandukan Ilmu Wahyu (Al-Quran), Hikmah Kerasulan (Sunnah) dan ilmu duniawi yang positif daripada semua bangsa yang bernaung di bawah Kerajaan Islam.

Islam berjaya mewujudkan keamanan dan keselamatan rakyat dengan melaksanakan kehaibatan undang-undang syariat yang sukar menjatuhkan hukuman tetapi menakutkan penjenayah dan penyangak, serta mendidik masyarakat, bukannya menggunakan kekuatan undang-undang yang sering menghukum, tetapi gagal mewujudkan keamanan dan keselamatan, tanpa menakutkan penjenayah dan tidak mendidik masyarakat. Inilah maksud tawaran Allah sekiranya bersama Islam:

وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ كَمَا ٱسۡتَخۡلَفَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمۡ دِينَهُمُ ٱلَّذِي ٱرۡتَضَىٰ لَهُمۡ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّنۢ بَعۡدِ خَوۡفِهِمۡ أَمۡنٗاۚ يَعۡبُدُونَنِي لَا يُشۡرِكُونَ بِي شَيۡ‍ٔٗاۚ وَمَن كَفَرَ بَعۡدَ ذَٰلِكَ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ ٥٥ النور

“Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh daripada kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Dia akan menjadikan mereka para khalifah (pemimpin) yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: yang pernah berkuasa dan Dia akan menguatkan dan mengembangkan Al-Din mereka (Islam) yang telah diredhai-Nya untuk mereka; dan Dia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman penjenayah dan musuh). Mereka terus beribadat kepada-Ku dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain dengan-Ku dan (ingatlah) sesiapa yang kufur ingkar sesudah itu, maka mereka itulah orang-orang yang derhaka.” (Surah An-Nur: 55)

Islam menyanggah konsep sekularisma yang memisahkan agama daripada urusan duniawi, sama ada yang mengharamkan semua agama atau yang membenarkan agama tanpa kuasa terhadap urusan duniawi. Maka PAS tidak boleh bersama dengan mana-mana parti yang nyata sekularismanya atau yang bersikap pragmatik dan oportunis tanpa istiqamah sehingga mahu merungkai prinsip Islam atau melanggar sempadannya yang dipertahankan oleh PAS.

PAS yakin mampu memimpin negara Malaysia bermasyarakat majmuk ini, berbekalkan kontrak sosial (Perlembagaan Persekutuan Malaysia) yang telah sedia ada sekarang dengan penafsiran Islam yang sebenar tanpa meminggirkan berbagai kaum dan agama yang diwakili di masa perjuangan bersama menuntut kemerdekaan.

PAS mengajak rakyat supaya menolak mana-mana parti dan sesiapa sahaja yang mahu merungkai asas Perlembagaan tersebut. PAS menganggapnya sebagai pengkhianat negara yang wajib disingkirkan oleh rakyat, sama ada melalui pilihan raya atau tindakan undang-undang yang berani, demi menyelamatkan negara dan rakyat.

Walaupun adanya kelemahan dalam pengurusan atau bersifat penyelewengan sekalipun, PAS menolak tindakan membakar kelambu kerana marahkan nyamuk. Sepatutnya Peristiwa Hitam 13 Mei 1969 jangan diulang lagi, begitu juga ruang campurtangan asing yang berlaku di negara lain oleh pihak yang menjemput mereka hendaklah dihalang lebih awal.

PAS boleh bersabar lebih daripada setengah abad sejak negara mencapai kemerdekaan, walaupun dalam keadaan pasang sehingga berjaya memerintah negeri dan penah menyertai kerajaan pusat dan paling surut sehingga ditendang keluar daripada kerajaan dan jatuh kerajaan negeri dan tinggal satu kerusi di Parlimen laksana bertongkat paruh sahaja, namun semangat PAS seluruhnya terus mara bersama Islam.

PAS terus mempersembahkan kepada rakyat hidangan penyelesaian Islam dalam mentadbir negara. Sila lakukan penilaian terhadap semua kerajaan negeri dan pusat dengan perbandingan yang jujur dan ikhlas.

PAS terus beristiqamah bersama Islam berkonsepkan petunjuk daripada firman Allah:

فَٱسۡتَقِمۡ كَمَآ أُمِرۡتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلَا تَطۡغَوۡاْۚ إِنَّهُۥ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٞ ١١٢ وَلَا تَرۡكَنُوٓاْ إِلَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ فَتَمَسَّكُمُ ٱلنَّارُ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ مِنۡ أَوۡلِيَآءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ ١١٣ هود

“(Oleh itu), hendaklah engkau (wahai Muhammad S.A.W) sentiasa beristiqamah (tetap teguh di atas jalan yang betul bersama Islam) sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan hendaklah orang-orang yang rujuk kembali kepada kebenaran mengikutmu berbuat demikian dan janganlah kamu melampaui batas hukum-hukum Allah; sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan (112). Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim, maka (kalau kamu berlaku demikian), api Neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan. (113)” (Surah Hud: 112-113)

Tegasnya PAS tetap istiqamah, berdiri dan menuju ke arah Islam tanpa berganjak, tidak melampau dan tidak tunduk kepada kezaliman, walaupun sukar dan jauh perjalanannya, kerana luas dan jauh wawasannya daripada dunia sehingga akhirat.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 17 Muharram 1439 / 8 Oktober 2017 - HARAKAHDAILY 8/10/2017